7 860 38

Задкулисието ли завладява най-големия съд в България?!

Ако ВСС одобри новото ръководство, то гражданските свободи са в опасност

Задкулисието ли завладява най-големия съд в България?!
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Около шума със започналата процедура за нов главен прокурор, на заден план тече опит за овладяване на най-големия съд в България – Софийски градски съд (СГС).

Днес Висшият съдебен съвет се очаква да одобри новото ръководство на съда. Ако това стане факт, то гражданските свободи в България са в опасност. В поредица от статии ФАКТИ разкри, че набързо назначеният за председател на СГС Алексей Трифонов има руско гражданство.

Член. 162 от Закона за съдебната власт повелява, че съдия, прокурор или следовател може да бъде лице, притежаващо само българско гражданство. Това изискване изглеждане не важи за председателя на най-големия съд в България – Алексей Трифонов. Той е роден през 1972 г. в Курс, тогавашен СССР.

Разследване на Валя Ахчиева принуди Върховния административен съд /ВАС/ да изтръгне признанието на район „Илинден” – Столична община, че тази администрация е издала без правно основание документи за българско гражданство на Алексей Трифонов, сега председател на Софийски Градски съд /СГС/. Така тя получи доказателство, че Висшият съдебен съвет (ВСС) е избрал чужденец за свой председател. Така от 22 години Алексей Трифонов е нарушавал закона.

Това не му пречи да предложи свои заместници.

Алексей Трифонов предлага бивш прокурор да разписва исканията за подслушванията.

Това е Руси Алексиев. Досега Софийски градски съд имаше ясна процедура за контрол на подслушванията. Кандидатурата на Руси Алексиев обаче буди страхове, че незаконното подслушване ще бъде разрешено.

През 2013 г. година Руси Алексиев се кандидатира за градски прокурор на София, но бе подкрепен само от четирима членове на ВСС. Алексиев дълго време бе заместник - районен прокурор на София и говорител на Софийска районна прокуратура.

Името на Руси Алексиев бе замесено в скандалите покрай уволнението на Камен Ситнилски. През 2014 г. той печели конкурс за съдия в Софийски градски съд. Делото на бившия генерален директор на БНТ Константин Каменаров беше гледано от Руси Алексиев. Въпреки събраните на първа инстанция доказателства и издадената присъда. Делото се проточи близо година като на няколко пъти беше отлагано, преди да бъде потвърдена присъдата срещу бившия шеф на БНТ.

Новият председател на СГС Алексей Трифонов вече назначи трима съдии да разпределят дела, изготвят графици и да контролират деловодствата в СГС.

Стефан Кюркчиев осъществява административното ръководство над гражданското отделение, първоинстанционни състави. Стела Кацарова разпределя делата и съставя графиците на гражданското отделение, въззивни състави. А Райна Стефанова се занимава с делата на търговското отделение. Руси Алексиев ще поеме наказателното отделение. То е ключово, защото разрешава и контролира използването на СРС-та от спецслужите.

Ако Алексей Трифонов бъде принуден да подаде оставка заради руското си гражданство, то най-големият съд в България ще бъде оставен в ръцете на спорно ръководство. Самият Трифонов беше назначен, без да се изчака процедурата по обжалване на неговото назначение.

Ако ВСС гласува новите заместник-председателите на СГС, то опасността от нова голяма каша в най-големия съд е реална.

Застрашени и са основните права и свободи на гражданското общество. Те се крепят на спазването на закона, но какво да очакваме, след като висш съдия като Алексей Трифонов гази закона.

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 21 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 2 Живея в Коста Рика

  9 21 Отговор
  Боли ме .... За бг

  Коментиран от #11, #12, #13, #24, #37

 • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

  44 6 Отговор
  ЖИВОТЬТ СТАВА ВСЕ ПО ТРУДЕН А ПОЛИТИЦИТЕ НЕ МИСЛЯТ ЗА ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРА СЬД ПРОКУРАТУРА ПОЛИЦИЯ Е КОРУПЦИЯ

  Коментиран от #29, #38

 • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

  6 37 Отговор
  НА ПРОТЕСТА СРИЩУ ГЕШЕВ ИМА И ПЛАТЕ НИ ХОРА КАТО НИКОЛАЙ БОСИЯ КОГАТО НЯМАТ НУЖДА ОТ НЕГО ЩЕ ГО ЗАХВЬРЛЯТ НА БОКЛУКА ОЛИГАРХИЯТА НЕ МИСЛИ ЗА ХОРАТА А СРЕЩУ ТЯХ ТЕ НИ УПОТРЕБЯВАТ КАТО НЕНУЖНОСТ
 • 5 dynamo

  13 3 Отговор

  До коментар #1 от "Живея в Коста Рика":

  Добре ползваш български език.

  Коментиран от #7

 • 6 Мнение

  44 1 Отговор
  Не си ли подредим съдебната система оправяне няма да има. Най важния елемент на демокрацията е независимата съдебна система. Няма ли справедливост, мир няма да има.

 • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 8 ха ха

  7 3 Отговор

  До коментар #7 от "Живея в Коста Рика":

  PENDEHO
 • 9 ха ха

  6 2 Отговор

  До коментар #7 от "Живея в Коста Рика":

  CABROOOON
 • 10 ГРАД КОЗЛОДУЙ

  20 2 Отговор
  НА ПОЛИТИЦИТЕ НЕ ИМ ПУКА ЗА ОБИКНОВЕНИЯ ЧОВЕК
 • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 12 Алфа Вълкът

  7 8 Отговор

  До коментар #2 от "Живея в Коста Рика":

  Изпъват ли те черните? Да дойда и ви изпъна на тандем!

  Коментиран от #14

 • 13 Алфа Вълкът

  6 7 Отговор

  До коментар #2 от "Живея в Коста Рика":

  Изпъват ли те черните? Да дойда и ви изпъна на тандем!
 • 14 Живея в Коста Рика

  4 10 Отговор

  До коментар #12 от "Алфа Вълкът":

  Ела да ти счупя ребрата педро
 • 15 Наблюдател

  15 2 Отговор
  Отдавна всичко е подчинено.
 • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 17 Хаха

  11 3 Отговор
  На кой му пека в държавата Бойкомутренска!
 • 18 Един

  3 2 Отговор
  ДА!
 • 19 БАЙ ГАН4О

  2 0 Отговор
  Гоше много си прав
 • 20 ГРАД КОЗЛОДУЙ

  5 6 Отговор
  НА ПРОТЕСТА ИМАШЕ И ПЛАТЕНИ ПРОТЕСТИРРАЩИ А ПРОКУРАТУРАТА И ПОЛИТИКАТА СА МАФИЯ А БОСИЯ ЩЕ ГО УПОТРЕБЯТ И КОГАТА ВЕЧЕ НЕ ИМ Е НУЖЕН ЩЕ ГО ЗАХВЬРЛЯТ ДА НЕ СТИГНЕ ДО ПОДЛЕЗА НА ПЛИСКА ТАМ СА КЛОШАРИТЕ ПОЛИТИЦИТЕ НЕ ИМ ПУКА ЗА ОБИКНОВЕНИЯ ЧОВЕК

  Коментиран от #21

 • 21 СИЛИСТРА

  14 2 Отговор

  До коментар #20 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

  ТЪПАКО, НЕ ВСИЧКИ ХОРА СЕ ПРОДАВАТ КАТО ТЕБ И ПРАСЕТАТА ОТ ПЛАТЕНИТЕ КОНТРАПРОТЕСТИ.
 • 22 град козлодуй

  6 1 Отговор
  до силистренец ти не виждаш ли реалния живот на хората им е все по трудно да оцеляват а политиците не им пука за обикновените хора у нас прокаратура полиция трудно може да има защото честните ги острелват остават послушковците за какво да се продавам нито сьм жиголо нито проститутка приятен ден госпожо или господине чао
 • 23 977

  6 0 Отговор
  Ама разбира се , нали целта е да се превърнем в държава с диктатура... Едно към едно с путинова русия

  Коментиран от #30

 • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 25 ТРОПЧО

  10 1 Отговор
  ЕИИИ НАИСТИНА МНОГО ПРОСТИ ХОРА ОСТАНАХА В ТАЗ БЪЛГАРИЯ ПРОСТИ И НЕКАДЪРНИ И НЯМА ОПРАВИЯ САМО СХЕМИ КОРУПЦИЯ ДАЛАВЕРИ И ТОЗ НАРОД ТЪРПИ ЛИ ТЪРПИ И ДО КОГА НЕ ЗНАМ ГЕШЕВ ПРОКУРОР ТОИ МЯСА НА ГЕСТАПО КО ЧАКАТЕ СЪДИ ПО ТЕЛЕВИЗИЯТА И ПОСЛЕ МЪЛЧИ СКЪЛЪПЯВА УЛИКИ ПОСЛЕ ДЪРЖАВАТА В ЧАСТНОСТ НИИ ПЛАЩАМЕ В СТРАЗБУРГ И ТВА Е ТОИ СИ КУПУВА 3 ИМОТА ЗА 50 000 ЛВ. КАК ЛИ АМИ ОТ ТАКИВА ПЛЪХОВЕ КАТО ВАКЛИН ДЕТО НЕ МОЖЕ ДА КАЖЕ ДВЕ ДУМИ НА КРЪСТ ТАКА ДОНОСНИК И ПОДЛЕЦ Е ТОЯ ВАКЛИН ИСКАЛИ МУ ПАРИ АМИ ДАИ БЕ СЕЛЧО НАЛИ ИСКАШ ДА СТРОИШ САМО ТИ ЛИ ДА ЛАПАШ ПРАИТЕ БЛОКОВЕ БЕЗ ПАРКО МЕСТА ЗА ДА МОЖЕ СЕКИ СЪНТИМЕТЪР ДА ОПОЛЗОТВОРИТЕ И ДА ДАВАТЕ ЕВТИНО НА ЦВ.ЦВ.НА ЦИЦИТО ЦАЧЕВА НА ГЕШЕВ ЕИИИ ТО ПРЕЗ КОМУНИЗМА НЕ Е БИЛО ТОЛКОВА ПОШЛО КАКТО ПРИ ВАС ГЕРБАДЖИИ
 • 26 Споко

  7 2 Отговор
  Кьовеши ще бъде информирана от огромната маса гражданско представителство и тя ще ги разнищи, но до тогава много яйца ще хвърчат по тях!
 • 27 pyjatnykov cls

  1 2 Отговор
  to byva nagly tez lysofylly ma epten manna hahaha
 • 28 АНЕНЕРБЕ

  7 1 Отговор
  Не видимата ръка на ПАРАЛЕЛНАТА ДЪРЖАВА в която са активите на НАШАТА ДЪРЖАВА в която са пасивите е не само в СЪД , но и в ПРОКУРАТУРА и в правителство и в парламент. Кой стои начело на ПАРАЛЕЛНАТА ДЪРЖАВА с управляваните от нея създадени от времето на Живков ВЪНШНОТЪРГОВСКИ ФИРМИ сред които четем имената на Техноимпекс и Техноекспорт??? Точното име фамилия и адрес на лицето управляващо тази ПАРАЗИТНА , ПАРАЛЕЛНА СТРУКТУРА от фирми е СТОЯН МАРКОВ (СТЕНМАРК). Шофьорът на Стенмарк от времето на Живков е небесизвестният царски приятел и собственик на ВИВАКОМ - Спас Русев. А ЕТО И ЦЯЛАТА ИСТИНА ЗА СТЕНМАРК И ТАЗИ ОПГ УПРАВЛЯВАЩА ДЪРЖАВАТА НИ: http://razuznavane.com/?p=516
 • 29 АНЕНЕРБЕ

  9 1 Отговор

  До коментар #3 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

  Истина е, че не ни смятат за хора и ни третират както набедените за болни от чума прасета. За да стигнем до това състояние на ПЪЛНО ОСКОТЯВАНЕ не са виновни ТЕ , а НИЕ защото допуснахме да бъдат излъчени за водачи на партии и държава ЗАВИСИМИ от една ОПГ лица повечето от които АГЕНТИ на бившото ДС /БУДА , ИВАН , ПАВЕЛ , ГОЦЕ , САВА ..../ Как я докарахме до това състояние на САМОИЗЯЖДАНЕ и пълна човешка деградация?? Всичко е благодарение на поведението на един от най важните стълбове на една нация - ДУХОВЕНСТВОТО. Под одеждите на духовните ни водачи стърчат пагоните на служители на бившото ДС. КАК С ТАКИВА ДУХОВНИ ВОДАЧИ ЩЕ ВЪРВИМ НАПРЕД КАТО НАЦИЯ И ДЪРЖАВА?!! ТОТАЛНО СЪМ СЪКРУШЕН И ОБЕЗКУРАЖЕН ОТ СЛУЧВАЩОТО СЕ. КАК ТОВА ПАРЧЕ ЗЕМЯ, КОЕТО Е ЧАСТ ОТ РАЯ СЕ ПРЕВЪРНА В АД И ЕДИН КОНЦЛАГЕР В КОЙТО ИМАШ ДВЕ АЛТЕРНАТИВИ - или да умреш или да го напуснеш. Милиони българи избраха втората алтернатива. За съжаление това са цвета на нацията. КАК ЩЕ ПРОДЪЛЖИМ ДА ЖИВЕЕМ В ТОЗИ АД СЪЗДАДЕН ОТ ШЕПА БЪЛГАРОУБИЙЦИ?!
 • 30 Гнида

  2 1 Отговор

  До коментар #23 от "977":

  Не бе , Русия е подчинена на президета си , ние в частност ти си подлога на донго , мергел и ердухан .... Но тиквата те ръководи де да се изходиш .... По ясно ли ти е сега , че русофобите на си ползвате тиквите , както лидерите си !

 • 31 hhh

  4 1 Отговор
  задкулисието в съда и прокуратура е русия...така че..сами си направете сметка кой управлява България..но не са париите които имат общ началник..не мога да кажа добро или лошо е...но е факт че винаги големите държави са избивали хора за суровини и за удоволствие

  Коментиран от #32

 • 32 дфдфф

  1 2 Отговор

  До коментар #31 от "hhh":

  партиите,,щом като съда може да отменя всяко решение на правителството..което не му харесва
 • 33 коча

  3 0 Отговор
  Абе вече сме свобомислещи - само напред не се плашете вече ги уплашихме и се крият в миша дупка - ама има и такива заблудени че си мислят че ще се върне старото време - мизерията и немотията за едни раи за други -свърши се комунизма няма ги вече един по един си утиват грешните хора ......................................

  Коментиран от #34

 • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 35 НЯМА ТАКИВА СВОБОДИ

  2 0 Отговор
  Никога у нас не е имало граждански свободи ! Имало е само СЪДИЙСКА СЛОБОДИЯ И СЛУЖЕБЕН ИМУНИТЕТ !!! Първата гражданска свобода е гражданите да избират и съдят съдиите ! Диктатурата у нас и в подобните на нас страни се изразява в недосегаема безотговорност за съдиите . Докато не се въведе доживотна отговорност за съдийска дейност - граждански права няма да имаме !
 • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 37 ДДимитърддд

  0 0 Отговор

  До коментар #2 от "Живея в Коста Рика":

  Най големият гаф ще е назначаването на руският гражданин Алексей Трифонов за шеф на СГС, като се нарушава буквата на закона. Започва да става все по ужасно в България?
 • 38 Димитърд

  0 0 Отговор

  До коментар #3 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

  Член.162 от закона за съдебната власт гласи че за длъжносттите прокурор, съдия и следовател може да бъде лице притежаващо само с българско гражданство. Алексей Трифонов е новият председател на най големият съд в България СГС. Но Трифонов е руски гражданин и няма право да бъде една от трите професии, камо ли шеф? Това е гавра с българската правосъдна система. Виновните от ВСС които са гласували трябва да бъдат санкционирани, защото това е грубо нарушение на закона.

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.