Last news in Fakti

1 Август, 2019 08:00 10 754 81

Инициатива на ФАКТИ: Гласът на българите в чужбина (част 2)

  • българите в чужбина-
  • гласът им-
  • факти-
  • инициатива-
  • проблеми в българия-
  • сравнение-
  • връщат ли се?

Обществото от години избутва на повърхността хора от отходните си води, гнусната утайка, която ужасно се страхува от свободни и образовани хора с критично мислене

Инициатива на ФАКТИ: Гласът на българите в чужбина (част 2) - 1
Източник: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В началото на изминалия вече месец юли от ФАКТИ стартирахме своя инициатива, която нарекохме ''Гласът на българите в чужбина''. Първият ни разговор, който бе с българина живеещ в Германия Марин Ташков, предизвика сериозен интерес сред Вас читателите на ФАКТИ. Днес, в самото начало на месец август, Ви представяме и втория разговор от нашата инициатива ''Гласът на българите в чужбина''. Той е с българката Татяна Кристи, която от почти три десетилетия живее на територията на Съединените американски щати.

Инициатива на ФАКТИ: Гласът на българите в чужбина (част 2)
Татяна Кристи

- Г-жо Кристи, много хора се шегуват, че са се или искат да се евакуират от България. Вашето напускане на страната може ли да се нарече евакуация? Ако - да, от какво се евакуирахте?

- Евакуация не е точната дума за мен. Би била точна, ако това ставаше сега, когато десетки хиляди хора, особено млади, напускат България, защото не виждат перспектива за себе си, не очакват достойно заплащане и намиране на работа, отговаряща на квалификациите им. Не може висококвалифициран труд в България да е на същото ниво както неквалифициран. Не може да обявяваш, че търсиш продавачка с три чужди езика и да ѝ даваш 600 лв. заплата, както не може да очакваш, че някой ще ти работи в Академията за тези същите пари и ще създаде някакъв качествен продукт.

Не може да не спазваш трудовото законодателство и да наемаш хора на минимална заплата, за да им плащаш минимални осигуровки, не може да им кажеш, че за заплатата си ще работят вместо пет, шест дни в седмицата, защото някой „чорбаджия“ си мисли, че това е ОК и знае, че държавата няма да го санкционира. Не може да даваш надник 25 лв. в хотела си за чистачка и да я товариш като кон по 10 часа на ден. Не може да даваш на ромите по-малки заплати за същата работа. И в същото време не може да храниш огромна администрация, където често заплатите са по-високи от тези в бизнеса. За мнозина службичка в държавната администрация на средно или по-високо ниво (почти винаги уредена с връзки) си е житейска цел за нищоправене. Там обикновено кацат многолюдните семейства на хората във властта, защото България е в родово-общинния строй в това отношение – родата е обикновено в общината. Хората, които не искат да живеят в страна управлявана от малограмотни и агресивни простаци, плюещи на законността, под прикритието на ''евроатлантизма'', си тръгват, т.е. евакуират се. Логично е.

Но това не се отнася за мен. Аз напуснах България през 1990, защото отидох да уча в САЩ, след като спечелих стипендия. Не съм тръгвала с намерение да оставам, но така се стекоха обстоятелствата. Когато настъпи икономическият колапс, купоните, хиперинфлацията, мутренският произвол, Виденовата криза, майка ми каза, да не се връщам. Каза ми, че е страшно в България. Не знам дали разбирате колко е трудно за една майка да каже това на детето си, без да знае дали ще го види отново, защото светът тогава все още не беше отворен, визи се вземаха трудно. Да не говорим, че нямахме никакви финансови средства, но през годините аз никога не съм губила връзка с България. Когато аз се постабилизирах, започнах често да пътувам и в последно време мога да си позволя да прекарвам по-дълго време в страната. През годините, особено в началото, съм опитвала дори да си намеря работа в България, но понеже, нито имах връзки, нито ползвах протекции, никой не прояви интерес към мен. Та така, останах да си живея и работя в САЩ, където пък хората ми харесваха CV-то и професионалните ми квалификации. Та затова има евакуация от България, особено днес, защото очакванията страната да стане правова и развита европейска демокрация се провалиха. В момента наблюдаваме невиждан регрес.

- Оправда ли Америка предварителните Ви очаквания? Всеки е чувал, че САЩ се сочи като страната на неограничените възможности. Така ли е наистина?

- Зависи кой как иска да живее и какво може да предложи. Определено американците плащат по-малко данъци от европейците, но пък в социално отношение средната им класа страда повече от липсата на достъпно медицинско осигуряване и други социални политики, които са даденост в други демокрации. В страната се работи много, бизнес етиката е издигната в култ. Лесно се създава и прави бизнес. Но пък, за да е първата икономика в света, тези хора са като машини. Иновациите и технологиите не могат да се правят в страна, където „ракиеното време с хора на маса“ е свещено. В социално отношение в САЩ хората са независими индивидуалисти, свикнали да разчитат на себе си, а не на системата. Това е добре и лошо за мен лично, защото на мен винаги ми е липсвала южняшката европейска непринуденост в отношенията. Хубавото е, че пък няма досадници, които могат да ти позвънят на вратата по всяко време и да ти кажат - ''идвам ти на гости, защото минавам от тук''. За мен това не е ОК. Този комунален манталитет, останал от комунизма, ужасно ме дразни - всеки да си навира носа в живота на близки хора и да очаква някаква племенна скаченост. Не, мерси.

- България от своя страна оправдава ли очакванията Ви относно начина, по който се развива тя днес? Ако всъщност смятате, че се развива?

- Ами не. Най-доброто, което ѝ се случи е да влезе в Европейския съюз и да стане част от НАТО, но това не се оказа панацея. Виждаме, че изостана драстично икономически от останалите страни от бившия социалистически блок, които са също в Съюза, дори от тези, които влязоха там след нея. А по свобода на словото е на срамното последно място. По-назад е дори от Македония, Албания и други страни от региона, които още не са приети в Европейския съюз. Виждаме, че климатът за инвестиции в страната е повече от враждебен. Чужди компании търсят по-благоприятна среда. Дори не ги блазни евтината работна ръка. И това е защото в България няма върховенство на закона, че той не е еднакъв за всички, че съдебната система е бухалка за неудобните на статуквото – в политически и икономически аспект. В момента наблюдаваме произвол в съдебната система.

Една от причините е неосъществената лустрация и декомунизацията на страната, а също и прекратяването на политическите ѝ зависимости от репресивния режим на Кремъл, който всъщност е една овластена мафия, която от своя страна е крепител на олигархията в България. Днес Народното събрание е монолитно. Тоест там няма реална опозиция, то е клуб по мафиотски икономически интереси, които се разпределят между ГЕРБ-ДПС-БСП и притурките им. Аз ги наричам БКП-обединени, стъпили на бившия репресивен апарат около кръговете на Държавна сигурност и произвели милионери-престъпници. Държавата е превзета от тези хора. Въпросът е дали гражданите ще се събудят и ще си я вземат обратно или ще си живуркат в мизерния си екзистенциален комфорт, където мутри ги правят на луди и им се подиграват. Това според мен е въпрос на достойнство и личното усещане за свобода.

- В момента сте в България. Случва ли Ви се да правите сравнения между тук и там? Ако го правите, то до какви изводи стигате?

- Сравнения не могат да се правят между тези две държави в икономически план. Не искам да правя такива и в политически, защото САЩ е президентска република. Не искам България да се стреми да копира САЩ, защото не всичко в САЩ ми харесва. Искам да тръгне по своя си път – като независима и горда нация, където има разделение на властите и независим съд (както в САЩ), където законът е еднакъв за всички – от последния бездомен до последния милиардер. Където има толерантност към различните. Всъщност това, което най-много ми харесва в Америка е толерантността и постоянната отчетност на властта. Рано или късно президентът си тръгва, властта се сменя и идват нови. Нацията непрекъснато се подновява, а върховенството на закона създава икономически блага.

- Вие творите в областта на политическата сатира, а това е нещо доста непопулярно у нас. Защо го правите и всъщност защо според Вас политическата сатира отсъства в родната ни страна?

- Политическата сатира ми е хоби и отговор на безобразията в България. Въпросът защо такъв жанр не съществува у нас е реторичен. Когато няма достатъчно демокрация и свобода на словото, няма и политическа сатира, защото тя причинява силна болка на властта. Моите сатирични клипове са силно повлияни от американската и британска сатира – Стенд ъп комеди, комедийни сериали и забавни предавания. Имам един куп сатирични кумири, които не са задължително актьори – например, обожавам интелигентния хумор на Judge Judy, която е съдия и на Бил Мар, който е журналист, но в същото време и много талантлив сатирик. Сатирата не е за всеки. За да се разбере, тя първо изисква по-висок интелект, както и добра информираност за света. Аз бих казала, че тя е висшият пилотаж на хумора и затова е предизвикателство за всеки, който я прави, защото той има срещу себе си много взискателна и интелигентна публика.

Причините, че скечовете ми често се вземат за реалност са много – първо, защото в България никога не е имало традиции в тази област и второ, защото народът е масово неинформиран или дезинформиран и затова не може да разбере контекста на подигравките ми. Общо взето възприятията на много са на ниво „Многострадална Геновева“, където публиката иска да набие ''лошите'' герои на сцената, защото ги мисли за истински. Много не могат да схванат гротеската и хиперболата в сатиричните ми видеа, защото са се нагледали на какви ли не идиотии в България и смятат, че вече абсолютно всичко е възможно, а това е така, защото обществото от години избутва на повърхността хора от отходните си води, гнусната утайка, която ужасно се страхува от свободни и образовани хора с критично мислене.

- В САЩ как приемат този израз на ирония към политиката и политиците?

- В развитите демокрации не може без политическа сатира. Тя е необходимо зло за властта, защото е неин коректив. Политически сатирици пълнят многохилядни зали там, защото хората обичат да се подиграват с политиците си. Така ги държат изкъсо и не им дават да се отпуснат особено. Най-големият сатиричен имитатор на Джордж Буш-старши - Дана Карви стана много добър личен приятел с президента и дори прави скечове заедно с него, независимо, че Карви правеше много пареща сатира за Буш, особено за военните действия в Персийския залив. За сравнение, тук имахме един много безобиден и сладък имитатор на нашия премиер - Ненчо Балабанов. Скечовете му необяснимо изчезнаха от ефир. От ефир изчезнаха и много други хора, които не са удобни на уродливото статукво. Аз, обаче, нямам намерение да изчезвам. Имам си Фейсбук канал за комуникация с хора, които харесвам, които ме подкрепят и се радват на това, което правя, а те са десетки хиляди и всеки ден стават все повече. Страницата ми във Фейсбук се казва ''Лютинка Бори Мрака". Хейтърите и тъпаците не ме интересуват. Блокирам ги.

- Очевидно е, че сте човек, който се интересува от политика. Каква е българската политическа реалност през Вашия поглед?

- Уродлива е. Едни и същи хора, с едни и същи мафиотски обвързаности, са яхнали държавата. Едни и същи хора, които се радват на безнаказаност и векуване в политиката заради това, че се чувстват безнаказани. Същите тези, които създадоха законите-бухалки за Специализиранaта прокуратура и съд и ги напълниха с безскрупулни и зависими ченгета, същите тези, които не искат реформа в съдебната система, защото искат безнаказаност, докато вършат престъпленията си. Същите тези, които се опитват да пробутат Иван Гешев за главен прокурор. Същите тези, които не вкараха нито един политик в затвора за корупция, същите тези, които ни държат на последно място по почти всичко в ЕС, същите, които овладяха медиите и ги напълниха с пълзящи и продажни насекоми, които се мислят за ''журналисти''.

Същите, които купуват избори и не влизат в затвора, които убиват хора и не влизат в затвора, които малтретират хора извън омертата си и не влизат в затвора. Същите, които искат да няма разделение на властите и смятат по комунистически навик - обвинените за виновни преди съд и присъда. Тъжното е, че тези могат лесно да се разкарат, ако има силно, многобройно гражданско общество и истинска политическа опозиция. Очевидно е, че едното и другото са много слаби днес. Поне засега. Защото ако не беше така, страната би трябвало да се тресе от протести. Повечето хора са изпаднали в безразличие и апатия, чакат други да им свършат работата. Не става! Защото докато чакат, ще се озоват в режим като на Путин, който само бие, трови и убива тези, които предпочитат законността, свободата и демокрацията.


- Напоследък в България се заговори, че напусналите я се завръщат у дома. Имате ли впечатления по този въпрос? Дали това наистина е така?

- Не знам какви са точно данните на заминаващите спрямо завръщащите се, но по броя на българите в чужбина се вижда, че огромна част от нацията не желае да е на територията на България. Аз лично знам, че доста хора се завръщат. Има основно две групи такива. Младежи, които са се изучили в чужбина и искат да опитат в България, защото тук се чувстват по-добре, както и по-възрастни хора, които вече имат финансов комфорт и могат да си позволят да живеят в България по-дълго. Има и специалисти, които работят от разстояние - особено в IT сектора - живеят в България, а работят за клиентите си в чужбина. Има и хора, които са се пенсионирали в чужбина и решават да прекарат остатъка от живота си в България. Има всякакви хора, но засега основно виждаме напускащи вместо пристигащи. Дано това се промени.

- Какво би Ви мотивирало някой ден да се завърнете за постоянно в България?

- Предложение за работа, което не мога да откажа. Съмнявам се това да се случи обаче. Ако трябва да се размечтая, много бих искала да съм продуцент на телевизионно сатирично шоу. Гарантирам, че би било най-гледаното в България и би печелило много пари, но, знам, че с тези лакейски медии, това няма как да се случи. Истината е, че в областта на медиите, комуникацията и пиара - моята експертиза - в България има още много какво да се желае. Бих приела покана по проекти в тази насока. Тръпка ми е не само да пиша, но също и да преподавам. В смисъл би ме мотивирало някакво предложение, което има някаква социална и обществена кауза, която намирам за смислена.

Аз не се чувствам откъсната от България. Често идвам тук, мога да си позволя да стоя за по-дълго. Потръгна проектът ми със сатиричното ми шоу на сцена - ''Многото Лица на Татяна Кристи''. След шоуто в София, ще бъда на сцена и във Варна на 16 Август. Това ми дава вътрешно удовлетворение, защото много хора оценяват това, което правя - а то не е лесно, защото го правя съвсем сама, без спонсори и каквато и да е помощ. Надявам се един ден този проект да се разрасне, но за това трябва да се отдели повече време, по-сериозно финансиране и да се привлекат повече хора.

- Вярвате ли, че един ден българската демокрация може да доближи американската такава?

- Какво е демокрация? Модерна конституция, полагаща основите на правовия ред, гарантираща човешките права, плурализма, разделението на властите, равенство пред закона, равен достъп до властта, свободата на словото и т.н. Демокрацията е народовластие чрез честни избори. Законите на западните демокрации днес са доста подобни. Българските са съобразени с директивите на Европейския съюз, международните конвенции, които подписваме са съобразени с Европейския съюз до голяма степен. Тоест на хартия ние си имаме доста добра рамка за демократична държава. Но само на хартия. Понеже в България няма разделение на властите, този проблем се задълбочава и ние се отдалечаваме от западните демокрации. Законът се прилага избирателно и не всички са равни пред него, няма го чувството за държавност, а по-скоро за държавен произвол.

Българското управление се лашка между тотален хаос, безхаберие и анархия, до управление, напомнящо тоталитарен режим. Затова и се появи определението ''демократура'', което е хибрид между демокрация и диктатура. Много добро попадение. България ще стане нормална демокрация, когато се смени това управление, когато се направи ново Велико Народно събрание и промени Конституцията основно по отношение на съдебната власт, правомощията на главния прокурор, защото от него започва и свършва правовата държава - когато прокурорът не преследва престъпници във властта, а ги поощрява, не може да имаме правова държава. Прокуратурата в България работи по съветски модел. Не случайно ѝ казват Вишинска прокуратура - с недосегаем прокурор, на който не може да се държи сметка, който назначава местни прокурори, който кадрува в съдебната система, който, ако е корумпиран, е просто един изпълнител на мафиотски поръчки.

Убедена съм, че България ще стане по-добро място някой ден - с нови и чисти хора. С нови истински апостоли, готови на саможертва, които да създадат истинска опозиция и да събудят гражданското общество. Това няма да стане от партийните централи, а от долу, от нови и необвързани хора, които ще успеят да създадат широк демократичен фронт, който да превърне България в каквото заслужава да бъде, защото смятам, че в нея почтените и добрите хора са все още мнозинство.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 51 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факти не се напъвайте

    16 79 Отговор
    факти НАРОДА СЕ ОТВОРИ ЧЕ СТЕ КОПЕЙКАДЖИЙСКА ИЗТРИВАЛКА,С ЯВНО ИЗРАЗЕНА ЛЮТА БЕСЕПЕРАСТИЯ.!!!

    Коментиран от #2

  • 2 Факти.бг

    63 11 Отговор

    До коментар #1 от "Факти не се напъвайте":

    Щом така мислиш изчезвай от сайта ,неграмотник!

    Коментиран от #4

  • 3 сечко

    24 67 Отговор
    с измислени и нагласени интервюта,тръгнали да формират обществено мнение. пхахаххх

    Коментиран от #63

  • 4 ха ха

    8 29 Отговор

    До коментар #2 от "Факти.бг":

    Пръц.!!!
  • 5 ДОКО

    7 7 Отговор
    евакуират се към банкя..
  • 6 да но

    18 51 Отговор
    За да отидеш в САЩ и да следваш трбват много пари. И стипендия не се печели, а дават (тя не покрива всички разходи) с определени цели, обикновено политически. Тая пикла е от бившата номенклатура, сигурен съм като чета - комуняги дрънкат такива врели-некипели! Нещо като мутрата Слави!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Помощщ и аз искам на америка

    1 8 Отговор
    Помоштттт помошттт
  • 9 Хора

    10 37 Отговор
    това е долна, гнусна медия. Не мога да се стърпя като постоянно плюят по България, без значение колко е добре или зле.
  • 10 SAAB

    41 7 Отговор
    Глупости , тук е РАЙ за главанаци ! И за разБойко Ефенди .......точи си фондовете и се олизва........НО ще дойде време и да повръща !

    Коментиран от #11

  • 11 Само като ти

    5 25 Отговор

    До коментар #10 от "SAAB":

    про
    четох ника и ми стана ясно че IQ ти е 0.5 пхахаххх

    Коментиран от #14

  • 12 Биляна Амбарева

    31 10 Отговор

    До коментар #7 от "123":

    Рубриката е с мнения на българите в чужбина. Не знаех, че някой трябва да де докаже като успешен, за да има мнение за България. А относно лични доходи, данъци, дом и т. н. Тези неща НЕ СЕ ПИТАТ никъде по света! Затова в Европа гледат така на България. Заради примитивния начин на мислене! Заради това, че иска в рубрика българете в чужбина искате от водещия да задава лични въпроси по чисто клюкарски тертип. Не искате ли да знаете колко често си ляга с мъжа си, колко пломби има и дали е с дюс табан?! То

    Коментиран от #24, #26

  • 13 Емигрант

    18 9 Отговор
    За да следва в САЩ още от 1990 със сигурност е от номенклатурата или от ченгетага. За да отлетиш за там по това време трябваше да си закупиш билет за Куба и да слезеш в Тронто или Монреал и да искаш политическо убежище. Там самолетите презареждаха. На кого се разрешаваше да си купи билет за Куба тогава? Но иначи, за много неща е права.

    Коментиран от #64

  • 14 SAAB

    10 7 Отговор

    До коментар #11 от "Само като ти":

    Боко / знам ,че си ти / , иди да сричаш с внука .....:) ели влизай в "мавзолея " !
  • 15 Питащ

    6 23 Отговор
    Да питам тая лигава госпожа, кой неудобен за статуквото е ударила с бухалката съдебната система?

    Коментиран от #27

  • 16 Тръмп

    6 24 Отговор
    Госпожата не разбира нищо от Съдебна система,иначе щеше да знае че Главния Прокурор не издава присъдите и проблема е в ВСС-Лозан Панов и Съдиите!!!:):):)Прозира,че е комунистка от ДСБ и Демократите в САЩ!!!:):):)
  • 17 Тръмп

    6 20 Отговор
    Татяна е руско име,вече е ясно че е от прикритата комуноидна номенклатура в САЩ!!!:):):)
  • 18 Тръмп

    3 14 Отговор
    Татяна е руско име,вече е ясно че е от прикритата комуноидна номенклатура в САЩ!!!:):):)
  • 19 Тръмп

    9 6 Отговор
    А щом слуша и майка си за важните решения,значи ментално е доста далеч от САЩ,където всеки се оправя сам!!!:):):)
  • 20 Тук и там

    16 6 Отговор
    Не е ясно защо се счита, че след като някой си е бил камшика оттук и се е завъртял в чужбина, непременно притежава някакви значителни качества и че мнението му да е меродавно от последна инстанция.

    Коментиран от #28

  • 21 ДАДА

    23 5 Отговор
    Всичко е точно така....Но в България истината не е за всеки....
  • 22 Тръмп

    10 12 Отговор
    Знаем как "бедните" комуноидни дъщери отиваха да учат в САЩ,няма кого да излъже!!!:):):)И това си проличава от лицемерието в думите и!!!:):):)Явно е неуспяла в САЩ,защото там успелите не са специалисти по всичко,а тясно специализирани!!!:):):)
  • 23 Русенец

    24 3 Отговор
    Добра и смислена статия ! По доброто понятие за България е ДИКТОКРАЦИЯ - а не Демократура !
  • 24 ПРЪЧА

    7 16 Отговор

    До коментар #12 от "Биляна Амбарева":

    МНОГО ПРОСТА И ТЪПА КУРВЕТИНА СИ ТИ
  • 25 Тръмп

    6 13 Отговор
    Многото лица на Татяна Кристи искат да прикрият само едно,на комуноидната Кристи!!!:):):)Така ги учат в школата на КГБ,да са под прикритие и да саботират!!!:):):)
  • 26 123

    5 11 Отговор

    До коментар #12 от "Биляна Амбарева":

    Биляна Амбарева, и до всички напляскали минуси: Вие виждате ли какво е написано в статията или се правите на слепоци? Линка към статията е озаглавен: Евакуират ли се българите в чужбина! Думата евакуация трябва ли да ви я обяснявам какво значи! Ако не знаете - тълковен речник!
    След това Факти започва статията така: "Публикувано във факти.бг: Обществото от години избутва на повърхността хора от отходните си води, гнусната утайка, която ужасно се страхува от свободни и образовани хора с критично мислене"!
    Ако правилно разбирам насоката на статията, то тя е за хора които по някакъв начин не искат да седят в България и "хващат влака" в търсене на по добър живот! За съжаление, добрият живот навсякъде се измерва и с битовизмите, които са неминуема част от него! И да, трябва да се питат тези неща, защото мнение има всеки, но не всеки трябва да си го дава, трябва да си заслужи това право по някакъв начин! Аз не давам мнение за живота и политиката на Америка, нали! Не ми набутвайте мнение в лицето на някакви "специалисти", особено от щатите!
  • 27 Русенец

    11 1 Отговор

    До коментар #15 от "Питащ":

    Иванчева, Иван Тодоров и много други честни българи !
  • 28 Тръмп

    3 12 Отговор

    До коментар #20 от "Тук и там":

    Татяна е опорна точка на Прокопиев и Сорос,та за това е тук,за внушения и саботажи!!!:):):)
  • 29 Тръмп

    9 9 Отговор
    Най-вероятно е "спечелила" изпращането си в САЩ чрез Сорос и "Отворено общество"!!!:):):)Отворено общество за наши хора,комуноиди!!!:):):)И Кошлуков замина по тази линия!!!:):):)
  • 30 Само

    8 2 Отговор
    Да кажа, има верни неща. Обаче България вече не е държавата на "ракията и салатата" а е доста по-базнес ориентирана страна. За другото има какво да се оправи още
  • 31 Усмивката

    18 1 Отговор

    До коментар #7 от "123":

    То бива да си толкоз прос ама..... Нима новините за Америка научаваме от едно интервю. Знаем и всички имаме приятели и познати, че там в Америка за един смислен живот можеш направи това което в България не може осъществи за три поколения.

    Коментиран от #33

  • 32 Тръмп

    5 10 Отговор
    Татянчето започва разговора с критики и плюене на обстановката в България,типично е и за Нинова!!!:):):)
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 ОптимистЪ

    9 10 Отговор
    Проблема е, че на хората все някой им е виновен.
    Я властта, я че нямали средства, я нещо друго.
    Истината е че ги МЪРЗИ и търсят само на хляба мекото.
    На вън също не е цвете ама никой който е отишъл не иска да си го признае. Самозалъгва се, че е по добре и като се прибере в БГ преувеличава за да не изглежда в очите на другите като неудачник. Така се създава тази погрешна представа за РАЯ на вън. Истината е че ако си образован и находчив може да работиш и изкарваш пари и тук и да живееш с пъти по добре.

    Образовайте децата си.

    УЧЕТЕ, УЧЕТЕ, УЧЕТЕ

    Коментиран от #75

  • 35 гого

    5 4 Отговор
    Докато има малоумници,плюещи по всичко и по всички, като от по- горните коментари,ще сме на този хал!!!Нещо невярно да казва??...или никой не чете всичко а само се одрисква на общо основание??
    Браво на Факти.бг за мнението!

    Коментиран от #37

  • 36 юояажаю

    6 8 Отговор
    Значи жената изобщо не е запозната с нещата, много и е стара информацията. КАмериерка в България или поне в хотела в който работя взема 1000лв. чиста заплата отделно и плащат и осигуровки, охраната взема 1200лв. на месец чисто пак без осигуровките, рецепция чисто 1100лв. Заплати под 1000лв. може да вземат от чистотата. Да в сравнение със западна Европа са ни ниски заплатите, но те имат силни икономики а ние нямаме никаква, единственото нещо, което носи пари у нас е туризма а ние и него затриваме. Тази година в хотела пристигнаха полякини, които от години ходят само в Испания и решили за без пари да пробват тая година България, като си тръгнаха казаха, че нашите плажни ивици са много по-хубави от Испанските и хотела ни е топ ниво. Само че Българите тука бегет на плаж в чужбина и по форумите само плюят черноморието. Сами убиваме това, което ни носи пари! Няма друг такъв народ и такава държава по света.

    Коментиран от #38

  • 37 БЛАГ ЧОВЕЧЕЦ

    4 7 Отговор

    До коментар #35 от "гого":

    АБЕ ТРАВЕРС НЕГРАМОТЕН,НЕ СХВАНА ЛИ,ЧЕ СТАТИЯТА Е ПОРЪЧКОВА БЕ БЪСТУН?!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 233

    3 6 Отговор
    Предният път някакъв германец, сега тази американка. Не ни интересува нито мнението им, нито страницата им във фвйсбук, нито какви били някакви там в Америка.
  • 41 реалистът

    9 1 Отговор
    Хора, погледнете собствените си коментари и тези на другите и се заоитайте защо поне малко грамотните и еродирани хора искат и са напуснали държавата. Те не искат да живеят сред такива, а това е голям проблем. Няма как населението да се събуди защото още от 44 та година е премахната интелигенцията, точно за да стане това, което се случва в днешни дни!
  • 42 Степендянт

    0 2 Отговор
    Най- добре бех в Атина на олимпиадата -по 3-4 хилки на ден така и не ме хванаха...
  • 43 Иван

    8 1 Отговор
    И Ботев се е опитал да събуди тази заспала нация ,но уви нчма събуждане.
  • 44 Все тая

    5 3 Отговор
    Ами , като не ви интересуват чужди мнения, не ги четете ;)
    Или ви плащат, да се възмущавате.
    Истината боли :)))
  • 45 Дидо

    6 3 Отговор
    Точно в десятката е интервюто олигофрените никога няма да отворят очи за истината
  • 46 Август жега

    3 0 Отговор
    Моля , пийте на сянка ракията !

    .. Малко се пие по устав в тая държава!!!
  • 47 браво на Факти

    7 3 Отговор
    Мила ми госпожо Кристи, ако четеш повечето коментари тук сигурно ти става още по-ясно защо читавите българите масово емигрират от тази клоака. За пет стотинки/рубли са готови да седят цялден пред компа и да плюят наред всеки който си позволи да каже че "царя е гол".
    Прави ми впечатление напоследък в коментарите новата опорка, че всеки който критикува уродливото герберастко/десарско/бекпейско управление е слуга на комунистите. Хахаха тъпи, по-тъпи, най-тъпи.
  • 48 браво

    6 2 Отговор
    Факти, чета ви с удоволствие. Готини сте и сте истински. Продължавайте все така.
  • 49 Bubbles

    4 2 Отговор
    Гласът на българите в чужбина?
    Вие сериозно ли?
    Аз живея вече няколко години в Лил, в България идвам само като турист да видя този онзи и най вече малкото ми останали близки роднини, после се махам пак. Знаете ли колко пъти се сещам за България докато съм там и работя и уча и т.н.?
    Почти николко, това е истината, гадна е такава, и тя важи за всички не само за мен. Сълзливите коментари от рода - "Олеле прокудиха ни" и "О как ми липсва родината" в над 98% от случаите са си чисто лицемерие, Познавам и не малко българи и други чужденци сменили страната на местоживеене, доста от тях често може да бъдат видяни да оишат подобни не гореспоменатите коментари но реално ако ги чуете как говорят в разговор по темата ще разберете и за какво говоря.
    Та в този ред на мисли - Не е редно ние живеещите извън България да имаме думата какво ще се случва в нея и никой не може да ме убеди че на някой който живее например в Канада и не е стъпвал в България от 20 години ще му дреме какво се случва там или пък ще има представа за нещата.
    Да проблема с ФЪРЛЯЩИТЕ бюлетини е много голям, но той не може да се реши от хора които не живеят в страната, останалите проблеми също.
    Докато живеех в България често питах познатите си - "Е добре бе, крадът ни, лъжат ни, не живеем добре, подиграват ни се, защо никой не излиза да протестира?" Отговора винаги беше "Че кой пък ще ти излезе да протестира, сам ли да ида?" и т.н.
    Та ние живеещите навън не можем да ви репим проблемите, можем еве

    Коментиран от #50, #80

  • 50 Bubbles

    2 1 Отговор

    До коментар #49 от "Bubbles":

    Та ние живеещите навън не можем да ви репим проблемите, можем евентуално да помогнем но вие живеещите там трябва да се организирате и да започнете нещата.

    Коментиран от #53

  • 51 Грую

    3 1 Отговор
    Евакуира се народът разбира се! Не може да си избереш за политици бивши пъдари, на които повече им подхожда да бъдат част от репресивния апарат. Това е очевиден парадокс от който няма как да не искаш да избягаш.
  • 52 Шаран БГ

    0 3 Отговор
    Тази много грозна, бе !И какво от това, което е казала,не е така. То ни е наследство от соца : " Критикувай смело и си стягай багажа за село !"Всяка критика е ....плюене и никаква поука !!
    На №41 "Реалистът" От 1923 г. до 1927 г. само орачи и копачи ли са избити, удушени, избесени и изгорени живи в пещите на локомотиви и парни мелници ? А от там до 09.09.1944 г по многобройно преправяния ЗЗД няма един убит, нали. Вярно е ! След тази дата са избити много "бивши" и отявлени фашисти. Има и много невинни- на лична , местна основа и .....после индулгенции от т.н. Народен съд.А по него време какво е по Европа.... ?? Добре, че сега няма избити. Но 2 милиона напуснали страната......Кое му е доброто за държавата. Впрочем има ли такава ??
    На №36 "юояажаю" Кажете ми една плажна ивица от Портбоу до Гибралтар и Балеарите, по-мръсна и по-лоша от която желаете в България !!?? За Атлантика, Биская и Канарите - не знам !
  • 53 123

    2 1 Отговор

    До коментар #50 от "Bubbles":

    А бе човек, какви глупости плещиш, бре! Щели да ни спасяват, щели да ни помагат! Кои сте вие, бе? Революционери, визионери, идеалисти? ? За едно си прав, щом си си "бил шута" и си "там в рая" от години, нямаш ама грам право да ми даваш акъл и мнение как да се оправи страната! Как може на някои да му хрумне, че видиш ли ние имаме нужда от помощ? Защо? Кой казва, че сме зле? За кое сме зле? Затова, че живеем и работим в нашата Родина, затова че данъка ни е 10%, затова че винетката е 100 лева, затова че можеш да посетиш лекар когато си поискаш за до 100 лева, затова че може да излизаш през ден на кафенца или кръчми, затова че можеш през уикенд да ходиш на почивка някъде за 150 лева, затова че курортите са пълни, затова че моловете са пълни, затова че почти всяко семейство има собствено жилище и две коли, затова че работа има навсякъде, затова че можеш се обадиш на 20 души ако имаш проблем, затова че можеш да изучиш детето си без особени финансови сътресения, и не знам си още колко....! България в момента извървява пътя който вече е минат от другите! Ние просто трябва са си "изживеем" промяната и прогреса! И преди да почнат да подскачат овцете и да "реват върху думите ми", нека всеки се замисли над следното: аз какво направих за да живея добре! Защото никой не е длъжен на никого, и ако искаш повече, трябва да дадеш повече! Значи в Америка или Западна Европа е нормално да работиш повече (10-12 часа на ден), на две места дори, да миеш тоалетни и чинии по кухните

    Коментиран от #54, #56

  • 54 123

    1 2 Отговор

    До коментар #53 от "123":

    ...... да береш ягоди и домати,да пътуваш по 200 километра на ден, ама на, в България не става! Трябва веднага да се почне работа за 1500 лева, Айфончето, Фейса и диий бре, вижте кой съм! Е, няма да стане, защото си трябва надуване и борба всеки ден!!!
  • 55 IYI

    2 0 Отговор
    Когато всички корумпирани политици, съдии, прокурори, типажи от администрацията, митничари, катаджии, полицаи, доктори и т.н. изчезнат; когато законите започнат да се прилагат и всички престъпници получат заслужено дълги присъди; когато има ред и дисциплина, и криминалните (мафиотски) елементи се изкоренят; когато водещите новини не са за Николетки, божинки, гринговци и подобен утаечен “мат’рял”; когато имаш достойно заплащане и възможност за развитие; когато пенсионерите получат нормално отношение и пенсия; когато природата се цени, а не унищожава, сече и бетонира; тогава ние ще се върнем. Бог с нас!

    Коментиран от #57

  • 56 Bubbles

    1 1 Отговор

    До коментар #53 от "123":

    Бъркаш нещата и грам не си вдянал какво казвам.
    Никой от нас живеещите извън България не може да ви помогне ако вие сами не си помогнете.
    И сте зле, много сте зле, не заради заплатите, работното време и т.н.
    Зле сте си самите вие, само врещите срешу всички и всички че ви цакат а самите вие също гледате да цакате всичко и всички, това е ганьовската природа на българина и не дай боже някой да му каже "ВИЕ".
    Това не е преход през който са минали и другите, това е КОЧИНА за която сте отговорни всичките до един, делите на всичко, това било простотия, онова било червено, другото синьо, третото било дебело, четвъртото от тия, петото от ония...
    Виж коментарите дори под статия, едните били БСП-ри, другите ГЕРБ-ри, третите едикакви си...
    Ей това сте вие, затова и никога няма да се оправите!

    Коментиран от #59

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Тръмп

    1 0 Отговор
    Селянката е излъгала някой Кристи и след като го е обрала,започнала да си идва в България и да се прави на гражданка!!!:):):)
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 IYI

    1 1 Отговор

    До коментар #57 от "123":

    Няма такава райска страна на света. И там, където живея от много години, има недостатъци, но такава повсеместна корупция, криминалитет и шуро-баджинащина във всички сфери, тази задушаваща тъпота, алчност, завист и безделие, са основните възпиращи ни фактори.
  • 61 Bubbles

    0 0 Отговор

    До коментар #59 от "123":

    Казах ли някъде че нямам вина или моето семейство за състоянието на държавата?
    И не ми слагай в устата думи които не съм казал, никъде не съм си позволил да си обиждам родината, СТРАНА България е моята родина и тя е прекрасна, обаче ДЪРЖАВАТА България е КОЧИНА и това е ФАКТ а ти не ми чети уроци по родолюбие за което очевидно нямаш и идея и не си въобразявай че някой ще те оправи докато ти си бачкаш за 1000-1500лв. а те осигуряват върху 550лв. Просто забрави.
    Каква отговорност носите?
    Отивате до съответното дскало мятате бюлетина и забравяте до следващите избори. Нямате глас, нямате позиция, нямате достойнство, нямате и морал, НИЩО! Само едно тотало на деление на всякакви цветове и разряди.
    Виж какво става тука, заради една социална рефорфма хората скочиха като ужилени, всеки ден има протести вече колко време, виж Хонг Конг, виж коя да е друга държава, нещо като не е наред хората забравят различията и скачат заедно, а вие траете като пу**и цял живот, въпреки че ви тъпчат всички и навсякъде и сам самички се цакате прецаквайки собствената си държава.
    Престанете да се делите, това е първата стъпка иначе все в същия клозет ще си живеете!

    Коментиран от #62

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Въх

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "сечко":

    Няма нагласи, следя госпожа Кристи във ФБ и си е страшно директна
  • 64 Въх

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Емигрант":

    Всеки пътуваше до Куба и доста хора тогава заминаха за САЩ и Канада и ти давам пример с баща ми, който като млад е хванат на границата с пистолет да бяга, имаше си досие и мразеше комунистите в червата си, но точно ,90 летя до там-със служебен паспорт, ако ги помниш
  • 65 Bubbles

    0 1 Отговор

    До коментар #62 от "123":

    Точно така, рано или късно ще се оправите, той Гопод гледа и бави но не забравя, чудото само ще дойде и всичките ще заживеете щастливо и спокойно като в приказките, дерзайте!

    Коментиран от #66

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 111

    0 0 Отговор
    Ник "Bubbles" е провокатор, човек от редакцията който манипулира мненията.....

    Коментиран от #70

  • 70 Bubbles

    0 0 Отговор

    До коментар #69 от "111":

    На ник Bubbles му е през фактите за това кой и как се провокира.
    Опита се да каже нещо на своите сънародници обаче за пореден чу старата песен на нов глас.

    Коментиран от #74

  • 71 ПОЧАКАЙ

    0 0 Отговор
    ИМА ПОГОВОРКА:
    "ТРАЙ КОНЬО ЗА ЗЕЛЕНА ТРЕВА"
    СПАСЕНИЕТО Е ЯСНО: "ТЕРМИНАЛ 2 - СОФИЯ"
    СТАТИЯТА Е ОТ ЧОВЕК - СТРАНИЧЕН НАБЛЮДАТЕЛ.
    ПРОБЛЕМИТЕ НА ОБИКНОВЕНИЯ БЪЛГАРИН СА И ДАЛЕЧНИ
  • 72 Хахаха

    0 0 Отговор
    Никаква инициатива.
  • 73 ПИТАНЕ

    0 0 Отговор
    КЪДЕ ВИ Е: " ЧАСТ 1"
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 120

    1 0 Отговор

    До коментар #34 от "ОптимистЪ":

    От 1990 маце помним, кой със зелена карта, 10 000 Евро или б. Пари 20 000 лева. Кой можеше, деца на номенклатурата. До нас живееха, разказва ха ни, на работните места също. Крадоха инженери, умрели вече. Гледахме и мълчахме. Най-големите хонорари и награди и премии, и часпром, всичко на определени, а дс, 84 вп, те ще отмъщават на децата ни и го изпрати със семейство, дете.. Кой е бил добре при живково, след 1989 пак са те. И сега чакат бб да падне и тази криси да се върне, пак връзки, а и поовехнали, преуморен от вън, на вън не е лесно, тук ще си позволя малко шега,.. На номенклатурата деца, внуци на вън, а обратно от вън в бг хохохо тукашните бей и дечица.. Да не съм луд на запад, а без връзки луди... Всеки да се оправя, да сте живи, да сте здрави, от здравето по-голямо богатство няма... Имаш, а болен. Байганю и да се промени, временно на запад, върне ли се в лайната ша са омаца... Допада ми мацката, но бие за пари и връщане в бг. На запад им трябват не амортизирани хора, а и на 35 там са преуморен, а на 40,45 са полупобъркани, на 50 от умора си лягат с дрехите и скъсани те обувки. Отидоха, видяха и добре.. Та я за карал в магазина да си купи нови обущенца. Номенклатурата си го знае, отиват да учат на вън и се връщат, а оставащите.. Оправяй те се. Хора различни, съдби различни, но тая мацка е от новите искащти властта, да, бг, не ме интересува. Нямам връзки. Имаме, горе са, но бг е зъл, егоист, злобен и сие или интереса клати феса, не ви искаме нищо, всич
  • 76 Georgi Mitev

    0 0 Отговор
    U S A = U S S R
  • 77 Мафиота Гешефт

    0 0 Отговор
    - на гилотината!
  • 78 МмММ

    0 0 Отговор
    Злобни, профански коментари, изливачи на помия с една мисъл в черепните кутии защото за 2 няма място. Има ли нещо, каквото и което и да е, което да не сте оплюли. Там сте където сте защото това ви са лимитите.
  • 79 Стайков

    0 0 Отговор
    Тази вече не става за Българка. Промит е мозъкът ѝ. Баналност на разточителното изложетие, което отблъсква и неможе да се дочете докрай.
  • 80 Вярно е

    0 0 Отговор

    До коментар #49 от "Bubbles":

    А какво ще кажете да въведем законодателни промени, с които да ви облекчим, да ви отнемем правото да гласувате. Защо, вие, които живеете трайно в чужбина, имате други паспорти, ще имате и право на гласуване за парламент и кметове. Това е безумие. Поради това, България не може да се оправи, мислете хора!
  • 81 Грую

    0 0 Отговор
    Значи радвайте се, че сте се измъкнали. Народът го е рекъл : "Прост народ - бедна държава". От там тръгна работата. Аз се прибрах, след като бях се измъкнал и сега ще Ви дам един съвет : "За Бога не правете като мен. Не се връщайте повече тук. Ако го направите след време ще го отчетете като най-голямата и фатална грешка в живота си." В България през последните 30 години власт и пари попаднаха в "случайни хора" , но не случайно. за да не звучи обидно, макар и основание, съм го сложил в кавички, а по случайни хора разбирам, такива без нужното образование, опит , рутина, способности и дарба да свършат определена работа поне прилично и резултатът е настоящето!