Last news in Fakti

1 Август, 2019 10:00 1 500 17

Битката на обезпокоените

  • неонацизъм-
  • неолиберализъм-
  • фашизъм

Последователите на хитлеристките идеи отдавна проявяват открито своята дивотия в София

Битката на обезпокоените - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Злото се бори не с уговорки, а с юмруци и ум. Покрай годишнината от разстрела на Н. Й. Вапцаров и неговите другари се произнесоха слова, в които в декларативно – служебен стил се заявяваше за обезпокоеността, че у нас се правят опити за възраждането на фашизма, за реваншизма, демонстриран по улиците и в държавните учреждения и т.н. Общо – взето: дрън – дрън, че пляс, много думи и никаква емоция.

Откъде ли се вземат авторите на подобни текстове? Подозирам, че ги държат приковани към пишещите машини в прашни кабинети без прозорци и достъп към външна информация. Десетилетие след десетилетие тези все още дейни музейни експонати изтракват на клавиатурата дежурните фрази. Тяхната наблюдателност може да е поизтъпена, но затова пък паметта им услужливо къта образци за речи за всички поводи.

Последователите на хитлеристките идеи отдавна проявяват открито своята дивотия в София, тъй че не е техен проблемът, ако някой реши изведнъж да се стъписа от присъствието им. Неонацистките организации привличат не само футболни запалянковци, лумпени и шовинисти - те без съмнение имат поддръжници на всички етажи на властта, щом им се позволява да демонстрират присъствие по улиците. Подобна декорация е потребна някому. Именно тук би си струвало да се копне по-дълбоко – да се поразпита и узнае защо определени лица си отглеждат лична гвардия. И съответно да им се подири отговорност – морална и според закона. Проблемът трябва да се решава с действени мерки, а не с произнасянето на речи.

Също така не бива да се загърбва обстоятелството, че икономическата и административната власт по места се подкрепя финансово и силово от криминалните структури. Сигурно всеки кмет може да разчита на дебеловрата дружина за решаване на деликатни делца. Наистина, тези хора не влизат в графата «неонацисти», по-скоро става дума за феодали, но наименованието не ги прави по-малко опасни за обществото. Струва ми се, че е необходимо въпросът за криминализирането на управлението да бъде изнесен на широко обсъждане.

Авторите на слова отбелязват, че за реваншизма, изчегъртването на българската родова памет и възраждането на фашизма е виновен безликият и всемогъщ неолиберализъм. Не, такова измиване на ръцете не се зачита! Случващото се дължи на конкретни особи, които имат имена и длъжности. След преврата на 10 ноември те прокламираха мирния нескончаем преход и с плитките си мозъчета поработиха яко за сриването на доверието към държавата и лишиха обществото от идеи.

За неолиберализма съществуват различни трактовки и подозирам, че именно заради удобната му размитост този термин се използва често за извинение на слабостта на опозицията. В действителност, вземе ли финансовата власт надмощие над изпълнителната и законодателната, обществото започва да се ръководи като една голяма фирма. Даденият модел на развитие се подкрепя от повечето партии, включително и от БСП. За да не се пречкат в краката на богаташите, те предпочитат да се самоизолират от народа.

Когато държавността пропада, историята се изтрива. Забавата с преиначаването на нашето минало продължава отдавна и е некоректно да се вторачваме само в текстовете в учебниците за периода от 1941 до 1989 година. Не е забравено, че за да запазят властта си, социалистите изопачаваха факти в угода на ДПС и Турция.

Злото може да се победи само, ако да отсечеш корените му, но за съжаление те смучат сили от глъбините на нашата недодържава. Проблемите, водещи до деградирането на демокрацията, може да се решат само с изграждането на нова, балансирана система на управление, която е основана на правилно поставени идеи и цели за развитие на републиката. Приемането на съществуващото положение за неизменна даденост ще доведе до рухването на политическата система и установяването на корпоратокрация.

Навярно БСП все още има възможност да се превърне от придатък на статуквото в действена организация, работеща активно за интересите на обществото и държавата. За целта тя трябва да се върне сред хората. Не настъпи ли промяна в принципите, не се ли размърда, партията рискува да изчезне, без някой да забележи това. В края на краищата на кого му е притрябвал клуб по интереси на стари апаратчици и милионери, където само разглаголстват и декларират загриженост.

За завършек – съвет към авторите на скучни речи.

Сега са нужни не таткови щерки и усмихващи се отличници, подобни на изпратените в Брюксел, а добри оратори и работливци с чисто минало. Безпокои ви случващото се? Излезте на улицата и действайте! Обединявайте и убеждавайте! Бъдете достойни опоненти! Правят Луков марш – организирайте десет по-шумни контрапротеста! Разкажете за престъпленията на фашизма, но не по сладникавия начин, приет сега! Издавайте учебници и книги, откривайте изложби! И направете така, че на кмета и на началниците никога повече да не им хрумва да кокетничат с неонацистите! Работете с агитките, учениците и родителите! Не само посочвайте проблемите, но и ги решавайте! Но първо се определете чия партия е БСП и за какво се бори тя. Българи ли сте или обезпокоени безродни европейци? Стиска ли ви?


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пумиярчета

    12 3 Отговор
    Които величаят фашизма винаги ще има нали комплексарите трябва да се определят и те по нещо!
  • 2 Комуниста

    4 2 Отговор
    На кмета дебеловратата бригада може да влезе в кримибалната хроника че е загубила членове на веднъж,просто не са попаднали на подходящия човек!
  • 3 бл.134 в Зап. парк

    3 10 Отговор
    Джендъри и комунисти-либерали , от всички страни , съединявайте се

    Коментиран от #4

  • 4 Бесен Язовец

    6 2 Отговор

    До коментар #3 от "бл.134 в Зап. парк":

    Там у Западен Парк до,, Татарли "сте все мургави кога станахте националисти?
  • 5 Хаджи хаджи Българин

    9 0 Отговор
    Аз не се обвързвам с тези фашисти, нито ги подкрепям! НО!!!!!!! Защо и как се заражда идеята ? КРИЗАТА СЛЕД 1вата СВЕТОВНА ВОЙНА И МИЗЕРИЯТА ОТ НЕЯ СА ПОЧВАТА , ЗА ДА ПОНИКНЕ В ГЕРМАНИЯ! НИМА СИТУАЦИЯТА В БЪЛГАРИЯ НЕ Е СЪЩАТА, ЗА ДА СЕ УЧУДВАТЕ, ОТ КЪДЕ ИДВА ВЯТЪРЪТ! БЕЗНАКАЗАНА ЦИГАНИЗАЦИЯ! ПОЛИТИЧЕСКА АНАРХИЯ+ КОРУПЦИЯ НА ВСИЧКИ НИВА ВЪВ ВЛАСТА! ВСИЧКИ ТЕ СА ЧУДЕСНА ПРЕДПОСТАВКА, ЗА ДА ПОНИКНЕ ТОЙ И В БЪЛГАРИЯ!

    Коментиран от #6

  • 6 Адолф Хитлер

    3 4 Отговор

    До коментар #5 от "Хаджи хаджи Българин":

    Що винаги търсите някакво оправдание за проститията Бг.? Ако знаят как бият комунистите няма и да си помислят за фашизъм нацизъм!!!!
  • 7 Българин

    4 8 Отговор
    А за престъпленията на комунизма да си мълчим ли? комунизма е по-лошият вариант на фашизма! Разнасянето на портрети на Сталин и Димитров и развяването на червени знамена със сърп и чук е равнозначно на развяването на знамена със свастика и разнасянето на портрети на Хитлер и Гьоринг.

    Коментиран от #8

  • 8 Коросмук краварски

    8 3 Отговор

    До коментар #7 от "Българин":

    Пак ли ти с твоите тъпи заключени и съждения!!!
  • 9 Лили

    3 10 Отговор
    Истинският фашизъм дойде след 1944 г! А Вапцаров беше терорист и македонист.
  • 10 Умно село

    4 2 Отговор
    В края на 90 години на мин. век в ЗОРаТА НА ТАКА НАРЕЧЕНАТА ДЕМОКРАЦИЯ в България , някакъв общински служител се бе изцепил за родната къща на Вапцаров в Банско:
    От тази сграда какво хубаво КАЗИНО СТАВА!
    Е такива сега раздават, продават и управляват навсякъде у нас.
    Демокрацията на КАЛИНКИТЕ.
  • 11 ogin

    0 6 Отговор
    какво разбирате вие от фашизъм, комунизъм и нацизъм и трите са различни. Най-лошо от трите е комунизма, тъй като до сега няма друг режим, който да изтреби собственият си народ като избие цвета на нацията си и постави всички в едно лоно на подтисничество, изтезание и смърт. Явно сте забравили за хилядите изтребени и измъчвани само защото са мислели друго яче или са им пришити обвинения само защото са били неудобни или са притежавали нещо. Насилствено изселване. Пречупване на свободата на волята, развитието, мисленото и т.н. . Явно сте забравили за глада и недоимака. Лесно е да плюете от страни без да разбирате нещата за които говорите и да сте прочели и едно независимо изследване на различните режими. И да ви образовам малко: фашизъм има в Италия, Нацизъм има в Германия и Австрая, и както вървим по остта в Япония е империлаизъм. В останалата част Русия и страните в източния блок наличие на комунизъм.
  • 12 БИБИ

    1 7 Отговор
    Самият Йонко Вапцаров се отказва от синът си. Ние какво има да коментираме?

    Коментиран от #13

  • 13 Бесен Язовец

    4 2 Отговор

    До коментар #12 от "БИБИ":

    На Фидел Кастро баща му е бил крупен индустрялец а синът най големия Алтруист раждал се някога!!!
  • 14 До бесен язовец

    1 2 Отговор
    Но и двамата са били кубинци! Дали Фидел би приел, ако дадена идеология беше определила кубинците като нещо различно? Би ги застрелял! Това е разликата между него и Н. Вапцаров. Вапцаров работеше за враговете на България, на антибългарска основа.
  • 15 До бесен язовец

    1 2 Отговор
    Но и двамата са били кубинци! Дали Фидел би приел, ако дадена идеология беше определила кубинците като нещо различно? Би ги застрелял! Това е разликата между него и Н. Вапцаров. Вапцаров работеше за враговете на България, на антибългарска основа.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Усмивката

    0 0 Отговор
    Към автора.Авторе.Требваше да започнеш оптимистичните послания и съвети към днешните социалисти с това.....на 2 август 1891 се провежда конгрес ,може би първи ,на праотците им БСДП ,където за основополагаща идеология се взема....Марксизма.Ил се разграничават от таз деволска идеология ,ил да се самозатрият ,щото бъдеще нема.А останалото ще си дойде и без стратегии и речи сред народа.