Last news in Fakti

4 Август, 2019 08:05 34 554 132

Борисов ги смачка с 1 лев

  • бойко борисов-
  • субсидии-
  • герб

Хитрият Борисов успя да посее съмнението, че Слави работи за него

Борисов ги смачка с 1 лев - 1
Снимка: БГНЕС/EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Премиерът на България винаги е имал един голям талант и той се състои в това да извлече максимума, дори и от най-сложната ситуация. Колкото и осмиван да е през годините, той винаги напипваше ситуацията така, че да я обърне в своя полза. Това се случи и през последните няколко месеца. Политическата стратегия у нас има своите майстори, но един сякаш демонстрира невероятен усет в тази сфера.

Тази пролет беше една от най-разстърсващите за управлението на ГЕРБ. Започна със скандала „Апартаментгейт“ и продължи с новината за "добавките" към партийните субсидии. Много правителства щяха да паднат, а водещата политическа сила да загуби серия от избори след подобни събития. Премиерът Бойко Борисов обаче показва някакъв странен, може би първичен усет, относно това, как да извърта ситуацията в своя полза. Ясно е, че той успя да използва „Апартаментгейт“ като оправдание за кадровото пренареждане в партията си и изхвърлянето на фигури, които оспорваха едноличния му авторитет.

Въпросът със субсидиите обаче беше решен по един доста неочакван начин, който хвана всички неподготвени. От ГЕРБ просто обявиха, че ще гласуват одобреното на референдума предложение за намаляване на партийните субсидии до 1 лев на глас. Това си беше буквален шах с пешката за опозицията. Истината е, че това предложение беше направено преди години от „Шоуто на Слави“ и три години чакаше за политическото одобрение, след като народът твърдо каза своето "да" на референдум. Мнозина си мислеха, че управляващите се страхуват от това.

Ситуацията обаче се оказа доста по-различна. Оказа се, че Борисов предвидливо си пази това предложение като скрит коз в ръкава, който да извади в най-подходящия момент. Иситната е, че от това намаляване на субсидиите най-засегната остава най-голямата опозиционна партия в лицето на БСП. Реалността е такава, че ГЕРБ просто нямат нужда от държавни субсидии. За всички е ясно, че огромна част от получаваните през последните 10 години субсидии от партията се държат на влог.

През последните 10 години партията неизменно печелеше избори и трябва да се досетим, че получените от това пари са огромна сума. Ако част от нея просто стои в банка, за да се олихвява, ГЕРБ имат доста солиден резерв. Не случайно, след като стана ясна новината за надвзетите средства, партията първа върна надвзетата сума. Ставаше въпрос за 5.6 млн, които бяха извадени от ГЕРБ за няколко дни. В същото време от БСП леко шашнати разбраха, че трябва да върнат 4.6 млн. лева. От там признаха, че не разполагат с такива пари, защото всичко е отишло за партийни дейности.

От партията взеха и противоречивото решение да стартират партийна телевизия, за която отделиха сериозна сума. От "Позитано" заявиха, че ще върнат парите със следващата субсидия, но сега се оказва, че тя ще е доста ограничена. По този начин управляващите буквално спряха кранчето на опозицията. БСП не просто ще получава много по - ограничени средства. Те ще бъдат получавани в условията на дълг. Това значи, че партията може да бъде продължително притискана и държава в шах, заради невръщането на надвзетата сума.

В същото време е ясно, че в ГЕРБ отдавна се ползват от благоволението на различни търговски субекти. Едни от най-богатите хора в България са известни с близоста си до премиера. Така, че управляващата партия си е осигурила финансиране по различни канали. Да не говорим и за удобната медийна среда, която ѝ се осигурява по един или друг начин.

Сега се прокарва идеята за американския модел и партийно финансиране чрез корпоративно спонсорство. То естествено крие много рискове. В много от случаите подобно финансиране се прави с очакване за различни услуги в момента, в който дадена партия стигне до властта. Всичко това става с подкрепата на ДПС, които отдавна са си признали, че използват обръчи от фирми за финансирането на партията си. Оттам сключиха удобно споразумение с ГЕРБ, за да могат да формално да морализират тези свои действия.

Ясно е, че за толкова години в управлението от ГЕРБ са успели да се подсигурят с доста стабилно спонсорство. Няма съмнение, че БСП също имат подобни стълбове. Когато си извън управлението обаче такива стълбове са доста по-малко и не с такова влияние. Да не говорим, че когато изпаднеш в състояние на дълг и в същото време се опитваш да водиш скъпи предизборни кампании, нещата изглеждат съвсем ограничени. Неслучайно и въпросът с разпределението на субсидиите срещна доста ограничен отзвук от опозицията От там просто се поприбраха, решавайки да не рискуват потенциалното си държавно финансиране. Накрая се оказа, че то съвсем ще им бъде отнето. Борисов се възползва от коз, който му беше подхвърлен лично от големия опозиционер Слави Трифонов. В никакъв случай не искам да кажа, че Трифонов е очаквал въпросът за субсидиите да бъде използван по такъв начин. С един ход обаче Борисов успя да ограничи финансите на опозицията, а в същото време да посее съмнението, че бунтуващият се телевизионен водещ в крайна сметка не му е таен съюзник.

Истината обаче е, че самата опозиция си е виновна за случилото се. Спомнете си, че когато се гласуваше на референдума, партиите буквално отказваха да организират публичен дебат по въпросите. Оттам използваха стратегията на незаинтересоваността. Тоест, ако те не говорят за референдума, в даден момент хората просто няма да го приемат за нещо реално. Няколко години политиците ликуваха от победата си над референдума. Те обаче не подозираха, че премиерът просто си го пази в ръкава, чакайки най-удобния момент да го извади.

Сега в БСП са поставени в неудобното положение, дори да не могат да се оплачат. Хората се радват, че са спрели парите на продажните политици и не искат да чуват друга теза. Истината обаче е, че държаваната субсидия от 1 лев беше крайно предложение. Знам, че тази теза не е популярна. Веднага ще кажа, че субсидията от 13 лева на глас си беше абсурдна и представляваше истински обир. Да не говорим колко партии се пускаха на избори, само за да се доберат до прага и да си гарантират постъпления. Истината обаче е, че с около 200 хил. лева субсидия трудно може да се гради предизборна кампания. Реално крайно намаляване на субсидиите можеше да се въведе, след като преди това се обсъди как да протече медийното отразяване на кампаниите. В момента то е до голяма степен платено и с ограничени средства реална предизборна кампания е трудно за реализиране.

Вероятно ако беше излязло най-обикновено решение, че оттук нататък медийното отразяване на кампанията ще е само чрез обществените медии, реалното влияние на субсидиите нямаше да е чак толкова важно. Колкото и да не ни се иска да го признаем, сега мощните бизнесмени ще станат водеща сила в политиката, защото те ще я финансират еднолично. Партиите, които идват на власт, пък ще се опитват да създават възможно най-силни връзки с бизнеса, за да могат да си гарантират постъпления. Нали се сещате какво значи това за малкия или прохождащия бизнес. Субсидиите трябваше да бъдат ограничени, но беше важно преди това да има реална дискусия за техния размер. Тя можеше да се проведе преди референдума, но опозиция и управляващи тогава решиха да хитруват и да заметат въпроса. Сега той беше използван. Премиерът го употреби като оръжие срещу опозицията, която е поставена в задънен път точно преди кампанията за предсрочни избори.

Въвежда се нови система за финансиране на партиите, към която реално от ГЕРБ отдавна са се ориентирали. Истината е, че Борисов се показа като политически играч, който, докато му се присмиват, гради ходовете си внимателно и успява да излезе победител. Сега Корнелия Нинова ще трябва да излиза от ситуацията и бързо да търси бизнес партньори. Премиерът получи този коз от шоумена, който уж му беше най-голям критик, но леко наивно реши да печели хората с популистки предложения. Онзи референдум беше много важен, но имаше въпроси като мажоритарния вот, които трябваше да се ползват с предимство при обществените обсъждания, вместо такива, които бяха използвани като козове от страна на управлението.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 89 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мухобойко

    192 41 Отговор
    Напълно завършен идиот.не 1 лев ,а гостуването на Бочко при Слави показа,че Слав е лизач

    Коментиран от #3, #26, #92

  • 2 град козлодуй

    164 78 Отговор
    господин борисов не мисли за народа асрещу народа той ако е ял филия с мас много хора нямат какво да ядьт но всичко на тоз свят се врьща

    Коментиран от #31, #58

  • 3 😀😀😀😀😀😀

    78 22 Отговор

    До коментар #1 от "Мухобойко":

    Мухобойко
  • 4 Джордж Сорос

    147 47 Отговор
    Бойко бачка за мен - ще намалим бг до 3 милиона
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 град козлодуй

    152 31 Отговор
    всеки рано или кьсно пада в своя си капан дори капана на хитроста

    Коментиран от #104

  • 7 град козлодуй

    66 26 Отговор
    реално слави и борисов не могат да се понасят
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 град козлодуй

    47 15 Отговор
    слави купува телевизия евро ком

    Коментиран от #53

  • 10 град козлодуй

    85 32 Отговор
    господинБОРИСОВдали вижда реалния живот у нас та кой ли вижда с затворени очи и народа си в грба ще вкара дори

    Коментиран от #34

  • 11 град козлодуй

    14 19 Отговор
    спенс пее писна ми
  • 12 354

    45 24 Отговор
    И вие ли получихте субсидия от Гробарите на бъгъ
  • 13 Панов

    75 28 Отговор
    Партийната каса на БСП беше окрадена със схема от фиктивни назначения на платени длъжности и хонорари за огромни суми.като пример беше назначаването на куха длъжност в партийната телевизия на Елена Йончева с 12000 лева заплата.
  • 14 Гнида

    84 26 Отговор
    И разреши чужденци да купуват земеделска земя ...... Ето така се продава България ...
  • 15 Дедо Вангьо

    87 55 Отговор
    Историята показва, че изходът от такава ситуация е президентска република. Ако президентът не поеме властта, калинките на кратуната ще доунищожат България. Президент Радев, колкото и да не ви се иска, ще се наложи да поемете властта. При това, сега ще бъде придружено само с мрънкането на Кратунски, за разлика от изчакването- с кръв.

    Коментиран от #61, #77, #120, #126

  • 16 onq s konq

    41 56 Отговор
    Колко пъти съм ви казвал че е умен а вие - прос бил ! Видехте ли са !

    Коментиран от #103

  • 17 ИСТИНА НЕУДОБНА

    61 10 Отговор
    Субсидиите са били за разкош на партийните вархушки ! Ядене пиене СПА хотели и тн ! Но истинските големите пари се пращат директно в офшорките и то на партийните шефове да решат даден проблем !
  • 18 Bulgaria real

    59 8 Отговор
    В БГ проблемите се оправят спари !!! Ако не става с много пари !!!
    Политиците от всите партии са много корумпирани ама много корумпирани ! Колкото по нагоре тоолкова комисиона по голям и плика по дебел ! Нека не се заблудаваме ! Краде се много !
  • 19 Андрей Найденов

    68 77 Отговор
    Такъв премиер не сме имали няма и да имаме,може не всеки път да е съвсем прав но винаги взема решения в трудни ситуации и си държи на думата като мъж,а не е като Костов,Станишев, Орешарски и другите мрънкачи които можеха да говорят с часове без човек да разбере за какво става дума.Да е жив и здрав човека.

    Коментиран от #24, #108

  • 20 Лекар БГ

    62 27 Отговор
    Таланти ББ няма."Качества",като шопска хитрост,демагогия,първичен тарикатлък и гьонсуратлък-категорически ДА.Щом това кефи избирателите му,значи му се получава.Откровените лъжи са честа част от репертоара Му.И до там.
    ГЕПП изобщо им е през.....за субсидията.За 10 г.нагушването,краденето и прането са достигнали мнооого сериозни размери в основните валути.Имат.За това и спретнаха номера с левчето.Да поразчистят партийните кочинки около себе си.И до сега,олигархията си е пазарувала партии или си и създавала такива.
    Само че,овластената Партия-Майка,за дълъг период е огромният приоритет на"инвеститорите".Особено в условията на "Цялата Власт в моите ръчички".

    Коментиран от #36

  • 21 ВЪЗРАСТЕН

    49 16 Отговор
    СПОРЕД МЕН НИКОЙ НЕ Е СМАЧКАН, СУБСИДИИТЕ СА НАРОДНИ ПАРИ РАЗДАВАНИ НА ЛЕНТЯИ , ЗА ДА СА ДАЛЕЧ УЖ ОТ ОЛИГАРСИТЕ НО НЕ СЕ ПОЛУЧАВА, КРАДАТ ОТ ВСЯКЪДЕ, А ЧЕ НЯКОЙ СИ ОКРАДЕ И НЕ СИ СТОПАНИСА СУБСИДИИТЕ ГОВОРИ ОЩЕ ПО ЗЛЕ ЗА ТЯХ И ТОВА КОЕТО ЩЕ ПОСЛЕДВА ПРИ ЕВЕНТУАЛНО ТЯХНО УПРАВЛЕНИЕ! ЗАТОВА НИКОГА ПОВЕЧЕ НЕ ТРЯБВА ДА УПРАВЛЯВАТ !

    Коментиран от #29

  • 22 Бай

    23 14 Отговор
    борисOFF ЩЕ МАЧКА КАСКЕТА !!!
  • 23 МорскиВаши

    44 13 Отговор
    Една многословна ода за бащицата, атграничеща с логорея. Ясно е,че партиите се финансират от олигархията и хода с 1лв е чиста реклама. Ясна е схемата на печелене на изборите с купуване на гласове и административен терор. Ясно е ,че политиката на правителството се определя в Берлин- Брюксел и Вашингтон. Е къде е ролята и гения на вожда?
  • 24 Кога

    39 16 Отговор

    До коментар #19 от "Андрей Найденов":

    На коя дума точно е държал? На казана та в 10 часа, на казана та в 14 часа или на казана та в 18 часа?!

    Коментиран от #25

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Гост

    19 11 Отговор
    Народа реши.тиквун се хваща за сламката
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Киркор

    9 21 Отговор

    До коментар #21 от "ВЪЗРАСТЕН":

    Твоето мнение е срам за човечеството

    Коментиран от #62

  • 30 град козлодуй

    24 6 Отговор
    светьт се управлява от психопати
  • 31 Минчо

    29 31 Отговор

    До коментар #2 от "град козлодуй":

    Като виждам колко си грамотен, нормално е да няма какво да ядеш. Хващай се да учиш. Никой вече не твърди, че хората трябва да са равни. Всеки живее според това, какъв принос има към обществото, а приноса е овеществен с парите. С цялата условност на последното, всеки живее така, както си подреди. Научи се да пишеш и тогава пиши глупости.
  • 32 град козлодуй

    26 11 Отговор
    борисов е зодия близнаци двуличник ли е питам
  • 33 Кавал Бареков

    16 7 Отговор
    Всички сегашни партии отиват в канализацията
  • 34 эпсилон

    31 7 Отговор

    До коментар #10 от "град козлодуй":

    Май ти виждаш "реалния" живот според теб само според чергата си. Разходи се и виж как живеят хората и се напъни и ти да живееш така. С мрънкане и завист не става.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Николай

    29 32 Отговор

    До коментар #20 от "Лекар БГ":

    Защо усещам хем неприязън, хем завист. Политиката е висш пилотаж. Явно Б.Борисов е най-добриян в момента, колкото и да те е е яд.

    Коментиран от #70

  • 37 Платил

    39 3 Отговор
    Каква субсидия? Какви глупости? Отворете си малко очите хора! Ако някой иска да си прави партия или каквото и да е било там да се "самофинансира", но не за сметка на хората. Нали им плащаме от нашият труд техните заплати. Реално погледнато те са наши работници, т.е. ако не могат да работят качествено не трябва да им се плаща, а не да си гласуват субсидии или премии. Политиката не се различава с нищо от коя да е работна позиция. Ако един електротехник, медик, учител, чистач, градинар и т.н. има желание да работи качествено и го прави, не му трябва PR или субсидии за да заслужи работната си заплата. Няма такава форма за държавна издръжка на така наречените партии("групички-бизнесмени") в България. Това си е абсолютен рекет, който се афишира с големи букви.
  • 38 Аз от народа

    37 5 Отговор
    Само за тъпите да обясня,че ще се оправиме като дърщава когато: 
    1.
    Имаме върховенство на закона .
    2.
    Имаме будно гражданско общество.

    Коментиран от #47, #52

  • 39 Сашко

    30 17 Отговор
    Ей няма справедливост докога ще се хвали Винету защо търпим този да лъже и краде как него наказва Господ ?
  • 40 Няма лошо

    22 6 Отговор
    Освен гръмки приказки "смачка" има и други - "яко ще дои" фирмите на ГЕРБ за "дарения"
  • 41 Справедливост

    28 17 Отговор
    Герб означава Граби Европейска република България--Г Е Р Б
  • 42 град козлодуй

    7 17 Отговор
    до эпсилон ти си зло човече на което му е широко около врата направил ли си нещо добро каква е таз буква э какво означава може би означова ума ти
  • 43 гост

    29 24 Отговор
    Селската пръчка Нинова,е елементарен политически играч и си проличава все повече,даже си прилича на селска хитруша.
  • 44 Казуар

    29 12 Отговор
    Похватите на Борисов са нищо повече от на селски тарикат. При много случаи са на принципа проба- грешка.
  • 45 ПОЛИТИЦИТЕ НИ СА ИЗМАМНИЦИ

    25 4 Отговор
    БЪЛГАРИЯ НЯМАШЕ ШАНСА ДА ИМА ПОЛИТИЦИ БЕЗСРЕБРЕНИЦИ И ПАТРИОТИ ! ЛОША СЪДБА ЛОША !
  • 46 Анонимен

    23 5 Отговор
    Ако Слави и ГЕРБ са в конфронтация, защо Слави не възрази срещу финансирането на партиите от бизнеса?
  • 47 Byg

    30 34 Отговор

    До коментар #38 от "Аз от народа":

    И аз от народа мисля че сме си нормална държава , строи се , брутния вътрешен продукт се увеличава , заплатите растат , пенсиите също , външния ни дълг е малък , растежът на икономиката е на едно от първите места в еврозоната , всеки ден по двама трима мастити олигархи изревават на умряло , нямаме не разкрито убийство за тази година , имаме свободата да ходим по целия свят когато си поискаме , ходим масово на почивки извън граница по няколко пъти в годината , КПП-тата не могат да поемат потока от бедни българи с по два - три бона за уикенда , дет се казва като сменай зле така да сме. Никога повече див комунизъм.

    Коментиран от #50, #66, #82

  • 48 мнение

    27 2 Отговор
    Относно финансирането на партиите - трябва да се забрани категорично на държавни и общински структори да правят дарения! Това са обществени средства, а не на кмета или директора!
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 ИСТИНА ЗЛА

    19 12 Отговор

    До коментар #47 от "Byg":

    ТИ ЛУД ЛИ СИ ! КАТО КРАДЕШ ДОБРЕ !
    АКО ВЗИМАШ 250 лв ПЕНСИЯ ДРУГА ПЕСЕН ЩЕ ПЕЕШ !

    Коментиран от #60, #72

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Маринов

    8 3 Отговор

    До коментар #38 от "Аз от народа":

    Ти се научи да пишеш вярно!!!!!!
  • 53 Гйкббй

    3 6 Отговор

    До коментар #9 от "град козлодуй":

    И са кво да напраип
  • 54 влюбен

    11 5 Отговор
    БОЙКО ВЛЮБЕН САМ В ТЕБ

    Коментиран от #117

  • 55 град козлодуй

    10 4 Отговор
    бой и секс се не врьщат
  • 56 Зоро

    18 11 Отговор
    Борисов и Трифонов са едно и също творение на природата - Андрешко.
    Не могат да ме заблудят със селския си тарикатлък. Всъщност те отдавна "вкарват голове в една и съща врата", ще бъде жалко, ако "рефера" - българския народ не е разбрал, че този мач е купен и "противниците" са се разбрали за резултата?
    Този мач, трябва да бъде спрян!
  • 57 Пиниза

    21 9 Отговор
    На есен пак си ги изберете,после плювайте по форумите.
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Георги Илиев Митев

    16 11 Отговор
    ОДА ЗА БОЙКО

    БОЙКО ОТ ВСИЧКО РАЗБИРА.
    ВОЖДА ПРЕД НИЩО НЕ СПИРА.
    ВСЕКИ ПРОБЛЕМ ЩЕ РЕШИ.
    НИКОГА ТОЙ НЕ ГРЕШИ.

    БОЙКО ПРИЗНАТ Е СПОРТИСТ:
    КАРАТИСТ, ТЕНИСИСТ,ФУТБОЛИСТ.
    ДОКТОР НА ПОЖАРНИКАРСКИТЕ НАУКИ.
    НЕ Е КАТО НЯКОИ НЕУКИ.

    ОТ СЕГА И ЗАНАПРЕД
    БОЙКО Е ЕЗИКОВЕД.
    ИЗБОРИТЕ НАШИЯТ МЕСИЯ
    ВСЕ ПЕЧЕЛИ ГИ НА ВЕРЕСИЯ.

    ЛИЧНИЯТ МУ ЛЕКАР-ЛЪЧО
    ВЕЧЕ Е ДОЦЕНТ.
    БОЙКО ПЪК СЕ ЦЕЛИ...
    В БЪДЕЩ ПРЕЗИДЕНТ.
  • 60 а защо само 250 лв

    19 16 Отговор

    До коментар #50 от "ИСТИНА ЗЛА":

    А що взимаш 250 лв пенсия, защото не си внасял нищо през годините. И това ти е много.
  • 61 НЯМА ДА НИ ПОЗВОЛЯТ

    17 8 Отговор

    До коментар #15 от "Дедо Вангьо":

    ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ РЕПУБЛИКИ СА ЗА ДЪРЖАВИ СЪС СИЛНА И САМОСТОЯТЕЛНА ПОЛИТИКА А БЪЛГАРИЯ Е КОЛОНИЯ !!!!
  • 62 До Киркор

    23 3 Отговор

    До коментар #29 от "Киркор":

    Кое е срамно , че някой краде от НАРОДА, като за последно, и аз трябва да се срамувам ли ?
    Срамувам се ЕДИНСТВЕНО, ЧЕ БЪЛГАРИЯ Е НА ТАКОВА ПРЕКРАСНО МЯСТО СЪЗДАДЕНА, А ХОРАТА ЖИВЕЕЩИ НА НЕЙНА ТЕРИТОРИЯ СМЕ ТАКИВА ТЪПИ СЪЩЕСТВА ДА НЕ МОЖЕМ ДА СЕ ВЪЗПОЛЗВАМЕ ОТ БЛАГИНИТЕ , КОИТО ГОСПОД НИ Е ПОДАРИЛ ЗА ДА ЖИВЕЕМ ЕДИН ПО ДОБЪР ЖИВОТ ! ДРУГИ НАРОДИ ОТ НЕВЪЗМОЖНИ ТЕРИТОРИИ ПРАВЯТ ОАЗИСИ !
  • 63 Не съм

    21 2 Отговор
    Привърженик на нито една партия. Обаче тази статия а смислено и добре написана. Политиците да я прочетат и да се замислят!
  • 64 Ужас

    9 16 Отговор
    По статията съдя, че авторчето е ограничено дете на бкп, което е яло хляб с мас!! Когато пишеш летописи е хубаво мнението ти да не въвлича и другите! 70% от народа знае, че б.б няма мозък за 2 стотинки, а е просто дребен хитрец с медиен гръб, които медии не показват резилите му!!!
  • 65 Георги Илиев Митев

    5 5 Отговор
    ЩОМ "ЧИНОВНИКЪТ" Е В СТАЯ, ИЗБОРИТЕ
    МОГА ДА ГИ "РАЗГАДАЯ".МОГА И ДА ГИ РЕША,
    ЗАЩОТО НЕ ГРЕША.ЩОМ ИМА РИМА ЗНАЧИ Е
    ОТ "ПРИМА"...

    Коментиран от #73

  • 66 Тъп гробаджийски трол

    21 15 Отговор

    До коментар #47 от "Byg":

    Чети новините: 1/3 от българите нямат пари за почивка; чуждестранните инвестиции удрят рекордно дъно; растежа не покрива инфалцията; максимум 2 седмици след откриването на някой път се почва с ремонтите; 111 място по свобода на словото; заплатите само в държавния сектор растат, щото трябва да си купуват гласоподаватели; пенсиите се увеличават с 6 лв....

    Коментиран от #74, #80

  • 67 ЧИЧО ГРУХ

    13 5 Отговор
    Плешивия е слугинаж на Доганя.
  • 68 Р. Петрова

    7 8 Отговор
    Сега следва нова сага: "Ще смачкат ли прасетата Бойко?".
  • 69 Ивайло

    15 6 Отговор
    В България дали са останали 1500000 работещи ,тези които осигуряват бюджета ,на които гръб политици и олигарси разчитат Да направят милиарди ,изобщо не ги интересува какво са сътворили единственно да Им работят схемите
  • 70 Лекар БГ

    13 11 Отговор

    До коментар #36 от "Николай":

    Ако това е"висш пилотаж",значи критерият на трола е под нулата.С подобен"пилотаж",самолетната катастрофа е сигурна.Ако за теб,това е"политика",значи си прочел "Винету"поне 8 пъти.

    Коментиран от #83

  • 71 Николай Тесларов

    18 8 Отговор
    Бог да пази майка България от селски тарикати и техните симпатизанти!
  • 72 Byg

    9 16 Отговор

    До коментар #50 от "ИСТИНА ЗЛА":

    Не , не крада , частен бизнес самоусигурявам се , баща ми е пенсионер , взима 680 лв.Абе те в турция не си падата много по свинското и едва ли си гледат прасета по дворовите , умнико

    Коментиран от #78

  • 73 Гост

    13 9 Отговор

    До коментар #65 от "Георги Илиев Митев":

    Дай и нещо за милиардите му, може и с Испания или Кайманите, някоя рима да напишеш, виждам добАр си😂😂😂
  • 74 Byg

    20 16 Отговор

    До коментар #66 от "Тъп гробаджийски трол":

    През 2018 г. преките външни инвестиции вече са със 189 млн. евро повече, отколкото тези в предходната 2017 г. За ремонтите си има гаранция , 5-7 и да 10 години , фирмите сами си оправят зулумите , това с бедния българин си е характерна черта нашенска все да ревем колко сме зле.Страната ни отчете икономически ръст от 3,1 на сто през 2018 г., а през първото тримесечие на тази година се увеличи до 3,5 на сто,2,8% инфлация на годишна база през юни 2019 г .Само лъжи говориш ,малко червено тролче , лъжеш повече от нинова бе ей , спрете се бе

    Коментиран от #81, #100

  • 75 Казуар

    17 2 Отговор
    На някой минало ли е през главата му, фирмите от къде ще вземат парите за да финансират партиите. Ще ги вземат от наемните работници, не от собствените сметки. Например Пеевски ще ги взима от наетите българи, и ще ги дава на ДПС.
  • 76 Истина

    12 7 Отговор
    Това не е съмнение хора, Слави наистина работи за Бойко и против БГ интересите, целта на сините комунисти Феодали-Чорбаджии да затвърдят Чорбаджийството в БГ и унищожат всяка опозиция против Чорбаджълъка. Сините комуняги са истински Дяволи и няма да се спрат пред нищо за да господства Чорбаджълъка в БГ. Те се възползват от добрината в БГ народопсихологията и нямат задръжки настъпват Яко.

    Коментиран от #79

  • 77 От народа

    16 20 Отговор

    До коментар #15 от "Дедо Вангьо":

    Глу.пости си написал. Първо, радефф е изключително тъ.п и некадърен да управлява. Второ, искаш президентска република, ама ако радев е президент. А като след това го смени някой друг, който не ти харесва, ще искаш да я махнем. Много си елементарен, пич.

    Коментиран от #87

  • 78 И аз да кажа

    18 17 Отговор

    До коментар #72 от "Byg":

    100%съм съгласен с теб, мисля че реват онези, дето каскетите ги наричаха,"класа-хегемон" и им плащаха три пъти повече отколкото на образованите. В моята област поне е така. По националните обекти в строителството работниците вземаха по 700 лева, а ние- проектантите по 150-200. И те умираха от кеф да ни разпитват колко години сме учили и колко получаваме и се хилеха дебелашки и не се пресилваха много-много. Е, за тях простакът Живков е "тато" и дори да получават добри пари днес, няма го чувството, че си прецакал оня учения с дипломите, дето знае чужди езици, ама си брои левчетата. Може в други сфери са е различно, но съм бил и в заводи, дето на 8-мо число са си изпълнили плана и до края на месеца пият кафета и мислят за свалки, и не бачкат повече, за да не им вдигнат нормата.
  • 79 Я стига

    17 14 Отговор

    До коментар #76 от "Истина":

    А червените милионери са филантропи, а? Благодетели? И като вземат властта ще раздават пари?
  • 80 Реалист

    7 13 Отговор

    До коментар #66 от "Тъп гробаджийски трол":

    Всеки може да изкара за всяка държава и плюсове и минуси. Така че, не си интересен, просто дяволът (защо ли все го рисуват червен) чете евангелието.
  • 81 Тъп гробаджийски трол

    16 9 Отговор

    До коментар #74 от "Byg":

    През 2018 не меинтересува как е, важното е че през 2009 са били милиарди, а сега се.измерват в милиони. Десет пъти на долу за десет години. Един завод да се направи? Само приказки на тиквата какви инвеститори щяли да дойдат. Дъщото важи и за инфлацията. За десет години управление ми взимаш някакво юолугодие, където по случайност инфлацията е по-малка от растежа и аууу, тиквата е велик. А с колко милиарда кредити ни набарбальока за тея години?
  • 82 Tttt

    15 10 Отговор

    До коментар #47 от "Byg":

    Ти си от народа на хранилка и е учудващо че мислиш(справка били сме нормална държава).
    Какво се строи магистрали? до ега всички магистрали да са построени , ако не ги правят само наще фирми.
    Там където живея едва след масови пробиви на водопровода се отдели от крадените пари да се подмени (справка ВИКто е държавно и е в процес на фалит от 10г. поне)една година улицата седя раззкопана 1000 човека да я тръмбоваме да улегне и след още месец да се пренасочи асвалт от европейска програма на друг район за да я асвалтират
    Заплатите растели?!В централата която работя (1000 работещи)разбираи голям "данъкоплатец" от 20г. времето на Жан Виденов не са им вдигали заплатите(спомнят си с умиление какви пари са взимали ипо колко пъти на седмица), а напротив намаляваха(със сегашното увеличение немогат да стигнат предишното ниво).
    Срамно е да казваш пенсиите растат когато има пенсия па дори и такава за старост от250лв(125евро).
    Външния дълг не е малък съпоставен с броя на работещите които се очертава да го исплащат(и ти не знаеш колко. Постоянно взимаме заеми).
    разстежа на икономиката дори е срамен на фона на евро средтвата от Европа които получаваме (2% не е растеж, (това е статистическа грешка(толкова е малк, че няма да се усети)), 3,5-4,5 е разтеж. Ние не сме в евро зоната все още не.
    Кои мастити олигарси изревават тези които отказват да си плащат или не се отказват от бизнеса си(Арабаджиев си продаде хотела на морето(сам отределящ се за перлата в бизнеса му)

    Коментиран от #86, #129

  • 83 Николай

    15 13 Отговор

    До коментар #70 от "Лекар БГ":

    И Винету и Конникът без глава съ чел над 9 пъти. Висшият пилотаж е владеене на съответния самолет, дъчетано с пилотски умения, забележи на този конкретен самолет. Ако в България дойде германски, френски, холадски или какъвто и да е външен пилот / разбирай политик / самолетът отдавна да се е разбил, а пилотът никой да не помни. Можеш ли да кажеш това за Б.Борисов без да си кривиш душата ? Покажи ми друг, като него, със съответния политически рефлекс, харизма и авторитети то не само у нас. Можеш ли ? А да кажеш нещо за резултатите от управлението и съответно от изборите. Има си статистика, която е далече от индивидуалното усещане.
  • 84 ха ха ха

    2 10 Отговор
    Тоз минет още ли е тука бе? Майвайте го това, че офунтя и без тва миризливия ви сайт :D
  • 85 Айхман

    15 6 Отговор
    На селския тарикат номерата му минават сред 80% от населението характеризирано от проф.Иво Христов

    Коментиран от #111

  • 86 Хай

    13 5 Отговор

    До коментар #82 от "Tttt":

    Всяка година се правят нови ачдържавни агенции да си купуват гласове на сигурна държавна заплатка. От Чирпан до Стара Загора магистралата, въпреки че беше със сносно качество, вече втора година е с ограничение 90. А от Ст.Загора до Айтос още първото лято стана на вълни. Същата е и Марица до Свиленград. Очаквам и там да им сложат скоро ограничение 90. И никой не фи оправя. За втория програмен период 2014-2021 е имало договорени средства 21 милиарда. Освоени са няма и половината, а сме платили с половин миард повече вноски. Т.е. ние си плащаме на ЕС да държи тиквата за управляващ, при все че му знаят кражбите от евросредствата. Той затова не подкрепяше Лаура Кьовеши за европейски прокурор да разследва злоупотреби, само той и румънския колега-крадец.

    Коментиран от #127

  • 87 Чичо АДИ

    16 10 Отговор

    До коментар #77 от "От народа":

    ТИ да си изпитвал Президента та знаеш тъп или е остър!! Само знам че е по умен от ЧОКО и Бостана

    Коментиран от #97

  • 88 125

    14 9 Отговор
    Чалгаря Слави и ББ са отбор, истинската цел е да заблудят народа, че не са отбор, но са 100% един отбор. Целта е привличане от Чалгаря на протестният вот на народа и усвояването на този вот в полза на ГЕРБ. Тези манипулатори на народа цакат народа психологично и емоциално(чалгарско), за да властват.
  • 89 Борил

    18 4 Отговор
    Господин Борисов ако искате и за в бъдеще да имате избиратели вземете и прочетете "Приказка за стълбата" дано ви връзоми защото май стигнахте последнато стъпало и не чувате вече гласа на бедния народ !! Направете един път нещо добро за хората вдигнете заплати, пенсии да видите че тогава икономиката ще живне веригата е навързана има ли търсене ще има и производство.
  • 90 Смачкани хорица

    16 4 Отговор
    Едно същество ли клати цялата държава?! Не Бойко ги "смачка" с 1лв субсидия, а Слави и всички граждани, които гласуваха на референдума! Ние поискахме това да се случи. Но те са достатъчно нагли да не ни слушат. Защото просто така сме ги научили. И продължаваме да им показваме, че може да си правят каквото искат. Крайно време е да се промени ситуацията. Само смачкани хорица има в България. Смачкани и тук-там по някой озлобен... Но страхлив... Или мързелив... Защото една птичка пролет не правела ;)
    Моите родители са пенсионери от 3-4 години...но продължават да работят. Защото ги е страх. Вас не ви ли е страх... Държава от пенсионери...смачкани хорица и тук-там по някой озлобен, но страхлив. Тях обаче не ги е страх (онея със субсидиите).
    Смачкал ги бил... Не ги е смачкал. Те са достатъчно масивни да изкарат още 20 години така. И ще изкарат... после техните хора ще изкарат, ако продължава смачкания човек да вика "ц-ц-ц...няма оправия" и да си кротува пред телевизора.
    Ти, който гласува на референдума си отговорен за това, не Бойко или майка му. Тя е щастлива пенсионерка, но твоята майка най-вероятно не.

    Един от озлобените.
  • 91 Тиквата съм от Банкя

    12 6 Отговор
    И една стотинка да го направят,боли ме.Всеки камион и багер бачкат за Герб.Партията ми е НЕУБИВАЕМА.Изтребвам българите до крак
  • 92 Въпрос

    7 9 Отговор

    До коментар #1 от "Мухобойко":

    Защо коментарите в тоя сайт не са подредени "от нови към стари"? Чакаш да излезе статия и бързаш да си първи, че да облъчиш хората с тъпотата ти. Дали не ти плащат за коментари като този?

    Коментиран от #94

  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Аж асфалт и тротоарни плочки

    10 7 Отговор

    До коментар #92 от "Въпрос":

    Чети, бе чукча! Най от горе има бутон как да ти излизат коментарите! Само че и от нови към стари или от стари към нови, все е пълно с приятни пожелания към твоя кумир, титана на мисълта боко тиквата. Ако не ти харесва, хващай пътя както правят 85хил българи всяка година.
  • 95 Символ на Сините КОМУНИСТИ

    14 5 Отговор
    Синият цвят е символ на празнота и слабост. Накъдето задуха вятъра на там тръгнаха празните и слаби безволеви Сини комуняги след 1989г. И продължават да следват вятъра. Предатели със сини празни глави.
  • 96 Хитър Дявол

    14 5 Отговор
    Хитрият Борисов, абе хора не ни трябва друг Хитър Петър, излъгал себе си. Трябват ни умни, образовани, силни, честни, достойни хора да отстояват интересите ни. Не хитри дяволски Сини Празни Тикви, предатели на самите себе си. Хитростта не е благодетел, тя е символ на Гърцизма, лъжците.
  • 97 XXXL

    3 7 Отговор

    До коментар #87 от "Чичо АДИ":

    Ръньо е умен като моя х-й ! Къде види дупка все гледа да влезе !
  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Бойко и Слави

    14 0 Отговор
    Парламента приема 1 лев субсидия + частни дарения и в същото време Слави влиза в политиката.
    СлучаЕност - не мислА.
  • 100 Просто статистика

    16 6 Отговор

    До коментар #74 от "Byg":

    Чуждестранни инвестиции, 2008, Станишев - 12.32 млрд евро.
    2018, Борисов - 572 млн евро.
    Т.е. - 20 пъти по-малко, отколкото при Хамстера!
    Отделно, че през 2018 от страната са изтеглени чужди инвестиции за над 500 млн евро, разбирай - инвеститорите са избягали!
    И тази статистика не е на Нинова, а на Евростат!
  • 101 ГЕРБ Хитрост

    10 6 Отговор
    От статията се вижда метода на управление и манипулация на народа Български - ХИТРОСТ. Абе господа от ГЕРБ, народа Български не се е договарял да го ХИТРУВАТЕ. Или Вий така си разбирате нещата ХИТРЕЦИ ТАКИФ...

    Коментиран от #106

  • 102 Гоги

    14 8 Отговор
    Какво са го закъсали БСП кой им е виновен че нямат пари Бойко ли той ли им харчи субсидията та те зимат почти същата субсидия през годините като ГЕРБ имат с 10 депутата по малко каде са им парите окрали са ги или са ги скрили телевизия ще прават та да лъжат хората и да си водят пропагандата като през комунизма да манипулират хората казаха 1 лв. и това е няма какво повече да се говори няма да харчат вече парите на хората от данаци ни а кой луд иска да си им дава пари от личния си джоб

    Коментиран от #107

  • 103 като велинградчанка

    15 4 Отговор

    До коментар #16 от "onq s konq":

    Хитър е, но простее.
  • 104 Българин 1

    13 6 Отговор

    До коментар #6 от "град козлодуй":

    На всяко прасе му идва коледата,и на трите прасенца(Б.Б. С.Ц. и Д.П.)ще дойде!
  • 105 ЦЕЦО АПАРТАМЕНТА

    10 6 Отговор
    Аз му казах на бойко ,изхвърли ме от партията да направим цирк на хората пък после ши ти покожа къде има и евтини къщи в Мадрид ,барцелона палма де майорка ,и аз и той сме корумпирани за туй се разбиламе
  • 106 Българи завинаги

    11 6 Отговор

    До коментар #101 от "ГЕРБ Хитрост":

    Хора помните ли как ББ показваше Хитрината си, когато прекръстваше Мария - ту Габриел, ту Неделчева в национален ефир преди Евроизборите в зависимост от очакванията на хората и ЕС. Това е пряк отговор на "Ей българино, що се срамиш да се наречеш Българин?" Този и името ни Българи скоро ще смени, както му е угодно.
  • 107 Рори

    8 3 Отговор

    До коментар #102 от "Гоги":

    Такъв коментар противоречи на статията.
    Според теб БСП никога няма да бъде смачкана, само така, пиши!
    Като имаш предвид, че те не са на власт и не получават дарения от олигарси.
  • 108 Гого

    10 9 Отговор

    До коментар #19 от "Андрей Найденов":

    Да, за прост народ, прост премиер!
  • 109 11ап

    7 1 Отговор
    1 лев? + тройка с. гарнитура кофа бира и паница пача!
  • 110 един

    11 4 Отговор
    Продължава копането на слафчу, понеже вижда, че вече никой не го бръсне, се чуди какви да ги надрънка...

    Слафчо, откажи се, не ти е боко виновен, че цял живот си му портиер ;)
  • 111 Червената шайка-терористи.

    11 9 Отговор

    До коментар #85 от "Айхман":

    Под селски тарикат имаш предвид селската пръчка курнела слаНинова-Техноимпексова, нали?!? Освен това, няма такова нещо, като професор и комуняга. Шумкарите са неграмотни землянкаджии.
  • 112 Хакер Бойков

    8 2 Отговор
    У коя банка е партийната субсидия на Тиквата - да я хакнем 😁😁😫😫
  • 113 Стефан

    9 4 Отговор
    Ало авторчето НЯМА апартаментгейт, ТАКА КАЗА ПРОКУРАТУРАТА, а и анализа ти е за децата в първи клас, просто много хора не искат онези марокански скакалци от БСП да са на власт, а над 50 процента от хората НЕ ГЛАСУВАТ,ако си се опрял на / социолози / веднага си заложил грешка в уравнението, нито червен Кольо, нито Кънчо и мунчо, нито / независимия / Асланов, нито НИКОЙ не ти дава точна прогноза БЕЗ ДА СИ ПЛАТИШ, а колкото до усета на Борисов, пак бъркаш, той е човек без усет за НИЩО .
  • 114 Гоуст

    10 2 Отговор
    Айде, айде... теории на конспирацията. Борисов бил тиква, бил такъв, онакъв, неграмотен... пък сега видите ли, цял Худини! Вади от ръкавите скрити карти, прави стратегически ходове, обръщал всяка ситуация, независимо каква, в негова полза. Идеалният политик, тактик, стратег, ходове, пируети, е значи не бил тиква, както си мислят някои... Разделяй и владеи! И плюй... Това е веруюто на червените чугуни!
  • 115 Безпартиен

    7 7 Отговор
    Интересно защо, Борисов изпълни само една от точките на референдума на Слави. Там имаше още два въпроса, които са със сходни резултати.( има ги в интернет). Всичко това го направи с цел, да смачка опозицията, тъй като БСП в лицето на председателя Нинова, започна да се изправя.
  • 116 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 117 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 Владо

    2 3 Отговор
    Вярно е че ходът с 1 левче субсидия поставя партиите в сложно положение.В същото време Герб и лично Борисов и Цветанов многократно баха обвинявани че получават подкупи в размер на 30%от стойността на обществените поръчки( чухме го всички от устата на набедения зам. Кмет на София например)а това едва ли е изолиран случай.Не се гордейте с "гения" на Борисов а го мислете като престъпна кражба от обществените средства.
  • 120 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 121 Оффффф

    1 1 Отговор
    Кога ще му се даде серум на истината??? И след това да се обеси...НО НЕ САМО НА НЕГО, А НА ВСИЧКИ КОЙТО СА БИЛИ НА ВЛАСТ ОТ 90г НАСАМ!!!
  • 122 Григор Колев

    4 1 Отговор
    Първо след като БСП ясно са съзнавали, че са взимали едни пари незаконно, защо аджеба не ги върнаха на секундата и да повдигнат въпроса, като истинска опозиция.
    А те какво, първо ги изядоха, после ще им вземем цървулите.
    Второ не Бойко и не Слави решиха за 1 лев. Решиха 2 М българи, което е 3 пъти повече от гласувалите за управляващата партия.
    И идва логичния въпрос към Бойко:
    1 лев ОК, а кога 120 свини ще си тръгнат от парламента. То и това е решение на суверена.
    Господи ,ащо обърка прасетата!!!
  • 123 бягай

    1 1 Отговор
    бе !Да си ходи с ` `тъланта``!.....
  • 124 Просто се върти като

    0 1 Отговор
    ,,фурнаджийска лопата,,.Присъщо е за политиците.
  • 125 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 126 Професора

    1 2 Отговор

    До коментар #15 от "Дедо Вангьо":

    Псевдогенералчето ако управлява значи управлява КУРнелия и неговата любовница-селската особа,която видя свят за сметка на българския народ
  • 127 Състезател

    2 0 Отговор

    До коментар #86 от "Хай":

    Ама вие се трепете по магистралата и при 90 км в час....още трябва да се нагъне асфалта...
  • 128 Алекс2

    2 0 Отговор
    Защо толкова много протести за увеличаване на заплати ? То не бяха полицаи учители учени надзиратели производители и кой ли не ? Ми много просто-защото Борисов посъбра пари в държавата и парите ги има ! Елементарно Уотсън !
  • 129 Byg

    1 1 Отговор

    До коментар #82 от "Tttt":

    Откровени лъжи са това твоето , за коя фирма с 1000 и нагоре работника е паднала заплатата , за миналата година само заплатите са нараснали с 12% , растежа е 3,5% не е 2% , дългът не се влияе от бройката а от брутния вътрешен продукт , само глупости пишете , все се оплаквате.

    Коментиран от #132

  • 130 ДОКО

    0 1 Отговор
    НИЩО НЕ МОЖЕ ДА СМАЧКА..ЩЕ МУ СМАЧКАМЕ ФАСОНА
  • 131 Червен скорпион

    2 1 Отговор
    И ГЕРБ, и БСП са едни маймунки мръсни, та не ми се говори. Може и Слави да не е голям морал, но НА СЛЕДВАЩИТЕ ИЗБОРИ ЩЕ ГЛАСУВАМ ЗА НЕГО, затова защото ми писна да гледам тиквата какво бил направил, все едно, че от неговия джоб си вади парите, не от нашия. Тия магистрали, що е построил, до една са тотал щета, има дупки като кратерите на Луната. От герберастите по-глупаво племе няма. На никой българин не му дреме какви са официалните данни за БВП, инфлация и ПЧИ, и на майка му задния двор на тиквата, когато той (българинът, не тиквата) не живее добре. И така трябва да бъде.
    Вън тиквата от България. Господ да пази страната ни!
  • 132 Tttt

    1 0 Отговор

    До коментар #129 от "Byg":

    Откровени лъжи? Тази фирма за времето от 2001г.
    Парите за храна от 220Лв. сега е 100-110лв(месечно).
    Парите за коледа и Великден от по300лв. на калпак сега са 0 да точно така нула. От 10г.
    Парите не само са замразени а когато наемат нов работник заплатата му е по ниска от средната за гранша 555лв.
    Остава на срочен договор и след истичането му отновосе подписва срочен.
    Синдикати няма (изгониха ги). Сметни инфлацията и ще разбереш с колко е обеднял.
    Сметни цените на стоките от първа необходимост и сам си направи сметката, цена на горивата, тока и т.н.
    Дългът не влияе от бройката на взетите заеми, а от общата сума разбирасе(имах си аз 2 и 2 да не е не 4).
    Глупости не пишем! Възмощавам се на мирогледа Ви! Моита младост премина да чакам да тръгнем напред (със сикаджията не стана, ще търся друг следвщ, дано той-тя да мисли и работи повече за хората).