8 184 27

Тестът „Слави Трифонов“

Политическата система в България е в разпад, ведно с политиците вътре в нея

Тестът „Слави Трифонов“
e-vestnik
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Стефан Гайдарски за „Е-вестник“

Развлечение – тъй като хората не можели да премахнат смъртта, нищетата, невежеството, те решили изобщо да не мислят за тях, за да се чувстват щастливи.

„Мисли“, Блез Паскал

Политическата система в България е в разпад, ведно с политиците вътре в нея. Партията на Борисов опропасти европейския шанс на държавата с корупция и невежество, отсреща БСП деградират в блато от нелепост и малодушие. Какво по-нормално нови играчи да претендират потенциал за промяна? Притежава ли Трифонов такъв потенциал са въпросите, с които се занимава този текст.

В унисон с установените традиции изглежда, че по-сериозно е да се коментира новият политик Слави Трифонов от отрицателното към възможното положително. Твърде често логиката за преодолим наличен недъг хваща повече вяра от заявена във въздуха добродетел. Разумно е да бъде подложен на три своеобразни теста, изхождащи от наличностите в обективната действителност у нас.

Тестът „Сиромахов“

Това изпитание е може би най-лесното за Дългия, както го наричат. Става дума за пъстрата амалгама от простотия, сеир и критика ad hominem, която незнайно защо се титулува политическа сатира от парадоксално семплия му екип. След като вече е политик, задължително трябва да мине през това, за да е му е по-лесно нататък.

Слави няма вид – може ли бъдещ министър-председател или кмет на София да се изявява по бръсната глава, обеци и татуировки, ще попита порядъчното множество. И да не може, това е лесна работа – ще махне обеците, няма да показва татусите, ако трябва и перука ще сложи и готово.

Слави е селянин – и не го бива дори да се ожени и да направи семейство – наистина, нямаше да е зле да е израснал на пъпа на София и в рода му да се прескачат учени, дипломати, артисти, политици и герои от войните, но ако се погледнем добре в огледалото, бързо ще спрем да се занимаваме с това. А за второто, ами не е срещнал подходящата и точка, личният живот е неприкосновен за всеки – от последния просещ от Слави до Слави.

Слави е чалгаджия – и така да е, едва ли това е най-определящото. Той е преди всичко успешен шоубизнесмен, а после всичко останало. Обзалагам се, че ако се беше разкрила пазарна ниша през деветдесетте за симфонична музика, съизмерима с чалгата, нямаше и да помисли за гюбеци. Да, но чалгата развратила културата и Славчо е неин кръстник. Ролята му в опростачването на нацията е силно преувеличена в сравнение с кардиналния принос на бившия му или настоящ приятел Борисов, той трябва да каже какъв му е, така че няма смисъл да му се приписва влияние, което не притежава.

Слави е мутра – в неговия случай правилото, че когато една птица прилича на патка, ходи като патка и кряка като патка, най-вероятно е патка, не важи. Да, увличаше се в демонстративни другарства със знакови айдуци, поведението му е бабаитско, ходи с охрана по-голяма от тази на Борисов, но от друга страна, никога не е бил дори заподозрян в участие в организирана престъпност, както и не се е чуло да се е облажил от обществени поръчки и еврофондове. Казано по-друг начин, хобито да се прави на мутра си го плаща с честно изкарани пари.

Тестът „Сиромахов“ може да бъде продължен още дълго, но поради незначителността си ще отстъпи на по-важните два.

Тестът „Борисов“

Личността на Бойко Борисов и нейните властови мултипликации белязаха цял исторически период в нашия живот. България не е толкова голяма държава и балонът за възможната политическа неангажираност е изначално спукан. Г-н Трифонов разполага с възможността все още да се определи от коя страна е.

Попържните срещу всички политици в шоуто и „Нема такава държава“ бяха част от работата му, но не и позиции. Дори ще пропусна нелицеприятната наведеност на водещия при последното интервю с Управляващия – достатъчно се изприказва и изписа.

Не е толкова важно и как са се развивали отношенията помежду им в миналото, защото те са били на плоскостта шоумен – тотално доминиращ политик. Трифонов има нова обществена роля и е критично важно сега как стоят нещата от негова гледна точка. Абсолютно задължително е да изрази становище за управлението и личността на Борисов, които в голяма степен са едно и също. Дори и да е вярно, че всички са маскари през последните тридесет години, през най-важните европейски десет, маскарата е един.

Вярвам, че г-н Трифонов не лъже, когато каза, че неговата мисия е българите да живеят в нормална държава. Искреността му е още една важна причина да си каже за Борисов. Другото е долна проба подлост спрямо тези, които му вярват или ще му повярват.

Нека твърдението, че Трифонов е просто патерица на Борисов и е съгласувал до последния детайл политическата си активност с него, бъде просто внушение от злобни и завистливи хора. То може да бъде опровергано лесно и категорично от самия Трифонов и от никой друг.

Ако не издържи този тест, автоматично се превръща в поредния политически шарлатанин, въпреки редицата предпоставки за обратното. Нещо повече, всички, които го подиграват и ненавиждат дори по най-пошлия сиромаховски начин, ще се превърнат от неудовлетворени хейтъри в далновидни прагматици.

Тестът „Слави Трифонов“

Слабото и на границата на лъжата програмно изявление на Трифонов в последното „Шоу на Слави“ все още не е фатално. Какво се говори в забавно предаване може да бъде простено поради жанрови специфики. Там Трифонов се озъби на „някакви си партии“, че се изгаврили с инициирания от него референдум и понеже той не може повече да търпи тази жалка подигравка с народната воля, ще я налага вътре в парламента, след като не може отвън, като създаде партия „Няма такава държава“.

За пореден път лъсва тревожното обстоятелство, че Трифонов продължава да се доверява на невежи, нахални и недалновидни хора, само защото това са „неговите“ хора. Никой от тези така и не е събрал кураж да разясни на своя аятолах, че да се говори за гавра с народната воля по отношение на референдума, е гавра със зрителите, които малко от малко са в час.

Въпросният плебисцит съдържаше три въпроса, два от които, за задължителното гласуване и за намаляване на партийната субсидия на един лев, вече са решени положително. Остава нерешен най-важният – мажоритарният избор в два тура. Трифонов обаче не казва, че промяната на системата за гласуване от пропорционална в мажоритарна в два тура е от ключово значение за бъдещото развитие на страната, че той вярва в това и ще се бори вече и като политик за тази кауза.

Не – чете от аутокюто нелепостите за гаврата с референдума. Цялата история с проведения референдум, от идеята до последното шоу, е белязана от тежката политическа и правна неграмотност на екипа на Трифонов. Добре е да се припомни, че в началния вариант се съдържаха още три въпроса към българските граждани, кой от кой по-нелепи. Тогава презряната политическа класа прояви такт и търпение към Трифонов и редуцира наполовина питането.

Петко Стайнов, виден юрист, политик и дипломат, в брилянтното си произведение „Компетентност и народовластие“ отпреди точно век, непознато на сиромаховците очевидно, описва на едно място нагласата на тогавашния българин – когато трябва да си шие панталон, се допитва до половината махала, но когато трябва да гласува, сам си знае най-добре.

Г-н Трифонов трябва бързо да излезе от този калъп, ако иска да постигне каквото и да е в политиката. Известно е, че когато става дума за личните му дела, той ползва услугите и се консултира с едни от най-компетентните и изявени юристи в България по съответния търговски казус. Когато става дума обаче за „народното“, за най-лесно е оставил домашните му любимци от шоуто да умуват и да го насочват.

Накрая, може да се обобщи, че ако Слави Трифонов успее да се надскочи, възможно е да бъде полезен както за българските граждани, така и да постигне лично удовлетворение. Необходимо е просто да гледа сериозно на политическата си дейност, както на търговската досега, да се изправи срещу Борисов и да бъде последователен в налагането на нов тип избирателна система – мажоритарна в два тура.

Няма нищо невъзможно в страната на неограничените възможности България. Дали ще бъде запомнен като поредния шут или като ново явление в политиката зависи единствено от него.

България
Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 51 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 111

  38 11 Отговор
  Мега рейтинг генерира Слачо - само днес сигурно в 1 000 статии го е имало. Запотиха им се задниците на мутрите.
 • 2 Ердоган

  34 4 Отговор
  Горкията бедна, малка и разграбена България, като удавник за сламка се хванали за Слави...

  Коментиран от #5, #13

 • 3 Философа

  31 5 Отговор
  Дали е случайност или Славчо - Лучиндолски не почна да измества основните новини за Чумата по свинете и плащането на лудите 2,2, милиарда лева!

  Коментиран от #6

 • 4 анова

  16 0 Отговор
  От сутринта трета атака явно някой БЪРЗА
 • 5 глупости

  33 6 Отговор

  До коментар #2 от "Ердоган":

  България нито е бедна, нито е малка! С ресурсите си е доказано, че сама в целия свят, без външна помощ, може да изхранва 25 млн. души годишно, не случайно искат да ни я вземат!
 • 6 не е случайно

  18 5 Отговор

  До коментар #3 от "Философа":

  Всеки път, когато на бойка и запуши манерката, излиза славка и почва да му гаси огъня... лошото е, че винаги се намира кой да му върже!

  Коментиран от #14


 • 7 Къртев 🐓

  16 0 Отговор
  Да, така е! Доверие се печели от дела не от думи.
 • 8 007

  14 1 Отговор
  :( Сега се прави на мeк, но ако вземе властта няма да дава екмек(хляб)
 • 9 Гост

  23 2 Отговор
  Славчо, наистина, трябва първо, и то много бързо, да обясни какъв точно му се пада борисофф и чак след това да пише и пуска в пространството всякакви програми и референдуми

  Коментиран от #12

 • 10 Така е!

  23 4 Отговор
  Напълно вярно. България не е никак малка, да не говорим че била бедна. Нарочно ни го набиват в главите но не е така. С какво са по-големи и богати - Австрия, Дания, Холандия, Белгия и Люксембург примерно че да живеят по-добре от нас?
 • 11 Партията на Слави се казва

  18 9 Отговор
  Новият Тъпанар Дойде НТД - патерица на Бойко мършата
 • 12 Слави Трифонов премиер

  20 4 Отговор

  До коментар #9 от "Гост":

  С Бойко Борисов ни свързва ДС .ще оберат отрицателният вот ,ще направя парички и ще помогна Бойко Борисов да изкара още един мандат .Все пак играта се ръководи от ЦРУ

  Коментиран от #18

 • 13 Този коментар е премахнат от модератор

 • 14 Монгола

  22 1 Отговор

  До коментар #6 от "не е случайно":

  Амерска тактика, когато има проблеми ти се отклонява вниманието с други по маловажни но зрелищни!

  Коментиран от #23

 • 15 На фотото

  8 3 Отговор
  Приятелски разговор за нови далавери !
 • 16 Мартин

  9 5 Отговор
  Много смели оценки за човек който е в политиката за 6-ти ден, а са траете за тези които са в играта от 30 години.. Ясно ми е, 200 лева са си 200 лева.
 • 17 Тръмп

  12 12 Отговор
  Слави е провален бизнесмен и предаването му по БТВ от години е западнало,за това го изгониха,за нисък рейтинг!!!:):):)Само дебил може да предположи,че в политиката ще успее един западнал и изпаднал чалгар!!!:):):)А хората около него могат да къртят мивки,толкова им е интелекта!!!:):):)Мрънкащи,ревачи и комплексари!!!:):):)Слави и слугинажа,сраотна политическа гротеска!!!:):):)Вече не е смешно,а жалко да им гледаме физиономиите!!!:):):)
 • 18 Тръмп

  6 11 Отговор

  До коментар #12 от "Слави Трифонов премиер":

  Слави е човек на заплащане от КГБ,проект на Гоце и Решетников заместващ Атака и Болен Сидеров-психото!!!:):):)Ясно???:):):)
 • 19 Кавал Бареков

  3 5 Отговор
  Едни и същи плювачи-духачи се изакват от няколко дни

 • 20 Еколог

  9 6 Отговор
  Много го надценихте този чалгар. Големите хиени може да го включат в схемата,но само ако играе за тях. А и избирателите няма да припознаят в него любимия вожд. Този самолюбец не търпи чуждо мнение,а от такива не излиза нищо.
 • 21 Кой68

  10 3 Отговор
  Щом тоя Плужек ви е надеждата наистина трябва да затворим България...........
 • 22 Този коментар е премахнат от модератор

 • 23 срещу Америте

  5 1 Отговор

  До коментар #14 от "Монгола":

  Пълен завой и газ пълна към СОЦА.
 • 24 Без тестове

  7 4 Отговор
  30г.вече експерименти с все нови главочески партии. Стига. Нинова и БСП, каквито и да са, са много по-малкото зло от Всички Сини партии предатели взети заедно излезли от БКП. В такива ситуации се гласува за по-малкото зло. Това е важен принцип за оцеляване, докато се намери нещо по-добро. Слави нищо не е направил, за да се надяваме, че ще се оправи, напротив свиреше Чалгата на народа и го приспиваше, докато Сините ограбваха БГ и продължават.
 • 25 Коментатор

  5 4 Отговор
  Сл. Т. е една голяма дупка, в кояно ще паднат профани и чалгаджии като него като си направи партията. Тежко и горко на България с политици като шоумена.
 • 26 Факт

  4 2 Отговор
  Този си е част от статуквото!
 • 27 NikNay

  1 0 Отговор
  Ох, от толкова много лиги в статията ме е страх да стана от стола за да не се подхлъзна.

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.