Last news in Fakti

7 Август, 2019 06:29 8 344 41

Целувката на "Рамщайн", която скандализира цяла Русия

  • rammstein-
  • рамщайн-
  • концерт-
  • целувка

Последната провокация на германската група беше замислена като протест срещу хомофобията

Целувката на "Рамщайн", която скандализира цяла Русия - 1
Снимка: YouTube
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Последната провокация на германската група "Рамщайн" - мъжка целувка на концертната сцена - беше замислена като протест срещу хомофобията. В Русия тя предизвика скандал, а снимката с целувката обиколи света.

Eдна от най-популярните германски групи "Рамщайн" предизвика миналата седмица огромен скандал в Русия. Китаристите Рихард Круспе и Пол Ландерс се целунаха на сцената на препълнения московски стадион "Лужники". За стандартите на "Рамщайн" това не беше всъщност нещо особено. "Рамщайн" е група, известна с провокационните си музикални видеоклипове, които включват сцени от рода на симулирана екзекуция в концентрационен лагер или пък кадри от стари филми на Лени Рифенщал, доверената режисьорка на Адолф Хитлер.

Само че от 2013 г. в Русия изрично е забранено всичко, което би могло да се тълкува като пропаганда на хомосексуалността. Без да се съобразят с тази забрана, "Рамщайн" предизвика руснаците да преосмислят отношението си към ЛГБТ общността. Не всеки обаче беше готов да приеме това предизвикателство.

Още преди седмица около групата се разрази малък скандал, след като по време на концерт в полския град Хожув бандата развя флага на дъгата. Ден преди това по време на Прайд-парада в полския град Бялисток беше упражнено насилие срещу членове на ЛГБТ общността. По-късно архиепископът на Полша нарече гейовете и лесбийките “цветната чума”. Въпреки че никой от членовете на "Рамщайн" не е заявявал принадлежността си към ЛГБТ общността, групата се възползва от свободата на художествено изразяване и размаха на сцената флага на дъгата.

Групата често привлича вниманието с провокативни актове на солидарност към различни маргинализирани групи. Но този път "Рамщайн" отидоха твърде далеч, като умишлено нарушиха закона. Снимки на скандалната целувка обиколиха целия свят, тъй като музикантите споделиха в Инстаграм снимката, под която бяха написали: “Русия, обичаме те”. Независимо от огромната популярност на "Рамщайн" в Русия, любовта им не е напълно споделена, особено в Кремъл.

Депутатът от партията “Обединена Русия” Виталий Милонов, главен защитник на приетия през 2013 г. закон за забрана на хомосексуалната пропаганда, заяви че ако "Рамщайн" си позволявали да се държат по този начин, то срещу тази "аморална" група щели да бъдат взети мерки. Милонов заплаши, че изцяло ще забрани "Рамщайн" в Русия, независимо че концертът беше разрешен само за лица над 18 години.

Противоречиви реакции

Подобни заплахи не стряскат обаче огромното мнозинство от фенове, които харесват метъл групата именно заради провокационните ѝ изяви. По-малко от два дни след концерта в Москва снимката беше събрала над 250 000 реакции в Инстаграм. И докато мнозина одобряват целувката между двамата китаристи, някои потребители се страхуват, че това ще има непредвидими последици.

“Това беше страхотна част от шоуто. Господ няма да позволи да ви забранят заради такова нещо”; “Такова поведение не може да бъде оправдано само защото това са "Рамщайн”" - гласят само част от противоречивите коментари в Туитър.

Провокацията като програма

Независимо дали сега някои хора унищожават компактдисковете си с музика на "Рамщайн" в Русия, групата ни най-малко не се смущава от случилото се. Да предизвиква подобни емоционални реакции е част от имиджа на "Рамщайн". В интервю за списание „Ролинг стоун“ клавиристът Кристиан „Флейк“ Лоренц обясни, че "Рамщайн" целенасочено търсят ефекта на шока. "Искаме да провокираме, да раздвижваме хората. Това е обратното на забавлението. Ако всички се интересуват само от забавлението, изкуството загива." Изкуството на "Рамщайн" е свързано по-скоро с оспорването на установени традиции и стандарти.

Докато групата се подготвя за следващия си концерт, в Русия са задържани стотици активисти. Критичните са заставени да замълчат, а хората от ЛГБТ общността са преследвани без сериозни основания, само под давлението на политици, които умишлено насърчават хомофобията в обществото.

До неотдавна проявите на еднополовата привързаност не се смятаха за престъпление в Русия. В началото на 2000-те руският поп дует "Тату" (t.A.T.u.) стана известен със своите парчета, възпяващи любовта между лесбийки. Те имаха рекордни продажби.

Очевидно със своите провокации, които са много повече от чист ПР ход, "Рамщайн" също успяват да предизвикат дискусии в Източна Европа.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Госあ

    20 47 Отговор
    Хахахаха евала на Рамщайн. Са пияндетата са в шок 😂

    Коментиран от #30

  • 2 От Пирдоп

    9 18 Отговор
    Направо са в ,,шашинг"

    Коментиран от #4

  • 3 Алфа Вълкът

    43 10 Отговор
    Те Рамщайн са си би-педита! Харесвах каква музика правеха, ама винаги оставяха съмнение за ориентацията си!

    Коментиран от #6

  • 4 Донка Бикова ГЕРБ Пирдоп

    12 1 Отговор

    До коментар #2 от "От Пирдоп":

    Донка Бикова целува поп Недко по ....
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Вълчооо

    14 5 Отговор

    До коментар #3 от "Алфа Вълкът":

    Май ,тайно си мечтаеш за истинската любов 😘

    Коментиран от #15

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ХаХа

    20 18 Отговор
    А навремето като Брежнев и Тошо се целуваха беше ОК. Сега червените моралисти ревЪЪЪЪт
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Тя Русия не изгоря ли

    13 18 Отговор
    Абе какво се правят на ощипани малоумните чебурашки."Пуси Райът" да не би германки да са?
  • 11 Вербунг

    23 2 Отговор
    Малко странно е да комбинираш нещо от Третия Райх и подобно целувка, някак не е в реда на нещата, явно се прави по-скоро заради демонстративността и оттам рекламата отколкото за някаква кауза. А и все пак като си отишъл в някаква страна би следвало да се съобразиш с вижданията там, как щеще да се реагира ако руска група направи демонстрация в Германия например, която е в разрез с европейските ценности.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Има 2 пола и много психиатрични отклонен

    15 8 Отговор
    Спечелиха си от мен един билет по-малко за концерта следващата година.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Алфа Вълкът

    2 4 Отговор

    До коментар #6 от "Вълчооо":

    Дай си дупето за един час работа и ще видя дали ще те заобичам!

    Коментиран от #18

  • 16 Guest

    9 11 Отговор
    И ЕС, и мултикултурализъм, и глобализъм не може да спаси източната част от човечеството, от маргиналност, дебилизъм, непросветеност, крайна простота, граничеща със задръстения и др. От Будапеща до Чукотка само Ви дай конунизъм, султанати, аятоласи и другари да мислят вместо Вас... Роби!!! Евала на Тил Линдеман и компания, че от центъра на МАсква казват на Влади и компания - "да го д.х.т. червени п.д.л. Искаме ЖИВОТ, а не жизнь"!

    Коментиран от #17, #20

  • 17 Хаха

    5 6 Отговор

    До коментар #16 от "Guest":

    Жалък си братле...

    Коментиран от #19

  • 18 Като гост

    5 0 Отговор

    До коментар #15 от "Алфа Вълкът":

    Казваш гъз пол няма.

    Коментиран от #26

  • 19 Наташак Кобилкин

    3 1 Отговор

    До коментар #17 от "Хаха":

    Защо го определяш в мъжки род като е незнайно от кой род е ТО?
  • 20 Минаващ

    9 4 Отговор

    До коментар #16 от "Guest":

    Ако мултикулти-то и глобализацията означават че трябва да те порят като магистралка-не ме кефи нещо пич...Ти явно си падаш по такива сцени-но поне не се прави на умен тук.Педерасията не означава прогрес..-да си знаеш...
  • 21 дедо Груйо

    8 0 Отговор
    Щом се обичат младите нек се вземат!
  • 22 Анти седераст

    3 0 Отговор
    😂😂😂😂 МНОГО ЕВРОПЕЙСКО! МНОГО
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Дориан Попа

    4 4 Отговор
    Както винаги от шваби се очаква да направят нещо не на място, нещо друго да ги вълнува. В страната има бедствие вследствие на пожари, германистанците друго ги вълнува. Някой май каца от паралелната вселена. Като цяло днешният свят има сумати належащи проблеми и въпроси и със сигурност психопатите, търсещи вниманието въобще не са на дневен ред. Нека си се слизат по домове и паланки, нас не ни интересува. Нас ни интересуват болни и изпаднали в нужда хора, социално слаби, хора без достъп до ресурси като вода и храна...
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Алфа Вълкът

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "Като гост":

    Хубавият гъз няма пол!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Шаран БГ

    0 1 Отговор
    Руснаците , па и който да е - какво се вайкат.Когато си изсипал лайното насред стаята си -- ще мирише и още как ! Нима вече нямаме опит с "поканени видни деятели на културата" у нас? И то от цял свят !! Което си вони - вони, че не се търпи! Ама култура е ........
  • 29 Патриот

    1 5 Отговор
    Нямам нищо против, че са педали.
    Ама защо трябва да парадират с това?
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Деси

    7 2 Отговор
    Това са Рамщайн бе хора,обожавам ги.
  • 33 Александра

    9 2 Отговор
    Ооо, я стига сте дрънкали глупости. Знаете ли колко още простотии са правели на сцената? Те се целунаха и вече станаха хомос*ксуални. Правят го, за да провокират хората. Нищо страшно не е станало. "Рамщайн" си остава "Рамщайн". Те с това са известни. Провокативна музика и простотии на сцената.
  • 34 Rammstein über allen

    8 3 Отговор
    И какво като са се целунали? Та това са най-великата група на всички времена, сигурен съм че повечето коментирали тук които не одобряват това са чалгари или с други думи"дупедавковци". Аз също не одобрявам хомосексуалностите, особено когато са намесени мюсюлмани, но това тук не е хомосексуалност. Момчетата правят музика и се радват на живота си и мога да кажа че нито един от тях не е хомо, няма и да бъде. Пък и, до преди 3-4 години когато Рамщайн бяха в дълга почивка от албуми и концерти, никой не беше чувал за тях, нито пък ги беше споменавал. Особено Русия. За какво ги викат изобщо на концерти като не знаят на какво са способни момчетата? Нима не им е минавало през пияните глави че Рамщайн са най-известни с провокациите си срещу всичко което мърда???

    Коментиран от #41

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Менгеле

    2 4 Отговор
    Едно време с Хитлер такива педали ги горяхме в газовите камери жалко че войната несвърши година по късно.
  • 37 Алисия Георгиева

    3 4 Отговор
    Комунистите въведоха гей културата. Целувки уста в уста между партийни ръководители. Едно време мъж и жена не можеха да се регистрират в хотел ако не са женени , но двама мъже или две жени можеха. Е това ако не е промоция на гей отношенията здраве му кажи.
  • 38 КУЧЕТО

    0 5 Отговор
    Егати боклуците ! Яко са им платили соросоидите да се мляскат на сцената, а иначе не са педерунгели не?

    Коментиран от #39

  • 39 ГолЕм пес си наистина

    5 1 Отговор

    До коментар #38 от "КУЧЕТО":

    Пич, само едно ще ти кажа...Стой си у вас и си слушай чалгата след като не ти става. Много здраве!!!

    Коментиран от #40

  • 40 Александра

    1 1 Отговор

    До коментар #39 от "ГолЕм пес си наистина":

    🤣🤣👏👏🤘🤘
  • 41 XxxL

    1 1 Отговор

    До коментар #34 от "Rammstein über allen":

    А ти като не слушаш чалга не си обратен ? И кой си ти да обиждаш хората ? Всеки има право на собствено мнение! Най често точно тези които обиждат са точно такива ! За да се прикриват ! Има една поговорка: крадеца вика дръжте крадеца ! 😁