Last news in Fakti

7 Август, 2019 10:01 2 717 15

Насилия и издевателства по границите на ЕС, включително и в България?

  • граници-
  • ес-
  • мигранти-
  • насилие

Еврокомисията ще провери обвиненията

Насилия и издевателства по границите на ЕС, включително и в България? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Британският „Гардиън" и германската обществено-правна медия ARD разпространиха тези дни сериозни обвинения срещу Европейската агенция за граничен контрол "Фронтекс". Изабела Купър, говорителка на Агенцията, отговори, че гранични служители, които са пряко подчинени на „Фронтекс", не са участвали в никакви насилия по границите и не са замесени в незаконно връщане на мигранти.

Говорителката направи обаче уточнението, че "Фронтекс" не носи отговорност за действията на национални гранични служители, примерно от унгарска или българска страна, които евентуално са нарушили човешки права или неправомерно са върнали мигранти. А говорителката на Европейската комисия в Брюксел Мина Андреева допълни, че е важно да се прави разлика между служителите на националните гранични служби и служителите на "Фронтекс".

Двете цитирани медии се позовават на вътрешни източници от "Фронтекс", които твърдят, че гранични служители в България, Унгария и Гърция гонели с кучета мигрантите, биели ги и неправомерно ги връщали обратно през границата. Говорителката на Еврокомисията потвърди, че такива документи съществуват. „Ръководният съвет на Агенцията получи такива доклади. А това показва, че разполагаме с механизми за надзор дали в своята дейност „Фронтекс" спазва човешките права", каза Мина Андреева.

Българският министър на вътрешните работи Младен Маринов, който вчера (5.8) беше на посещение в Мюнхен и разговаря с баварския си колега Йоахим Херман, отхвърли обвиненията, свързани с България. „Мога категорично да заявя, че България спазва всички споразумения и договорености относно човешките права", каза Маринов. „Българските граничари използват сила единствено тогава, когато ситуацията го налага", добави той и уточни, че става дума за ситуация, в която самият граничар е нападнат.

Еврокомисията ще провери обвиненията

Във "Фронтекс" има специален пълномощник по човешките права. Освен това всички служители на агенцията са длъжни да докладват, ако са били свидетели на нарушаваше на човешките права. Агенцията категорично отхвърля подозренията, че нейни служители са упражнили насилие и са нарушили човешки права. „Неприемлива е всяка форма на насилие или на злоупотреба по отношение на бежанци или мигранти. В сътрудничество с Европейската агенция за гранична охрана ние ще проверим тези обвинения и ще реагираме съответно", оповести говорителката на Еврокомисията Мина Андреева.

От своя страна "Фронтекс" уточнява, че в държавите-членки на ЕС Агенцията практикува само съвещателни функции по границите. Служителите на "Фронтекс" не могат да взимат решения, свързани с държавния суверенитет. Много от тези служители са просто командировани граничари от други страни - 105 германски граничари работят за „Фронтекс" в Гърция, например. Агенцията, наброяваща в момента 1500 служители, не може да дава заповеди на националните гранични служители и няма право да провежда собствени разследвания на територията на страните-членки.

Освен всичко друго, от няколко години насам във "Фронтекс" съществува и така нареченият „Консултативен форум", в който са представени Червеният кръст, ООН и различни бежански организации. Щефан Кеслер, председател на този форум, каза пред Дойче Веле, че тези обвинения по принцип не го изненадват. Изненадващ бил единствено фактът, че този път директни обвинения са отправени и към служители на "Фронтекс". „Агенцията определено може да положи повече усилия, особено при систематичното разследване на предполагаеми нарушения на човешките права", казва Кеслер.

"Няма ефективен външен контрол"

Той пояснява, че и преди е имало съобщения за нередни действия срещу бежанци и мигранти - примерно по унгарската граница. По тази причина Еврокомисията дори обвини Унгария пред Европейския съд. Всъщност, „Фронтекс" може да прекрати дейността си в държави, в които има сериозни нарушения на човешките права, но досега няма такъв случай. Щефан Кеслер има своя хипотеза по въпроса. Той твърди, че "Фронтекс" не е независима служба: „Агенцията се контролира от държавите-членки, които имат глас в Управителния съвет - заедно с двама представители на Европейската комисия. Ефикасен външен контрол обаче няма."

В отговор на запитване на Дойче Веле, от "Фронтекс" заявиха, че досега няма нито едно оплакване от действията на служители на Агенцията по европейски граници. При това такова оплакване може много лесно да се подаде в интернет - на страницата на "Фронтекс".

„Европейска служба за гранична и брегова охрана - това е новото име на "Фронтекс", заедно с което идват и доста нови средства. До 2027 година Агенцията трябва да разполага с 10 000 граничари „в бойна готовност", които във всеки един момент ще могат да бъдат викани на помощ от държавите-членки. Новоизбраната председателка на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен възнамерява дори да постигне тази цел още по-бързо - до 2024 година. Засега обаче сред държавите-членки на ЕС, от които зависи всичко, все още няма единодушие за финансирането и точния мандат на "Фронтекс".


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Див селянин

    37 1 Отговор
    Само бой и е*нье за орките. Требе да знаят че не са добре дошли в християнска Европа!

    Коментиран от #2

  • 2 Макарон

    29 1 Отговор

    До коментар #1 от "Див селянин":

    Селянина, с първото ти изречение не се съгласявам, но второто е на място. Идват от разрушени държави да разрушават и нашата, не става тая работа, имаме си достатъчно тъмнозелени, които източват данъците ни.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Страхил

    27 0 Отговор
    Немога да повярвам, че по никакъв начин не се проверяват с обстойни проверки, дали част от тези мигранти са терористи. Не да се събираме по площадите после и да палим свещи за загиналите, а да се съберем и да накажем тези власт имащи който, пропускат бесконтролно на територията на европа бежанци. Тръмп как преследва бежанци и ги връща бес проблем що европа да не може.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Банго Хабиби

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "Ahahahahaha":

    Абе джагал кво каза???

    Коментиран от #7

  • 7 Ahahhaha

    1 6 Отговор

    До коментар #6 от "Банго Хабиби":

    Na maika ti potdkata kazah

    Коментиран от #13

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 От заставата

    23 0 Отговор
    Може ли някой да обясни какво е това "неправомерно връщане"?!! Значи неправомерно нахлуване през границата е напълно допустимо, а връщането на натрапника обратно изведнъж става "неправомерно". Що за болни мозъци ги сътворяват тези свободни съчинения?!! И ако нарушителят не се подчинява сам да се спре, да не нахлува и да се върне, как да го накарат, да му поднесат кафе ли?!!
  • 10 Един

    13 0 Отговор
    Цитирам конституцията: Чл. 59. (1) Защитата на Отечеството е дълг и чест за всеки български гражданин.
    С границата започва отечеството ... . Граница се преминава през КПП ! Преминаване на всяко друго място е ... нелегално, неправомерно, противозаконно !
  • 11 11ап

    7 1 Отговор
    Вместо да убиват домашните животни на хората( вече години наред) пишман ветеринарите да ходят по границите и ,,евтаназират" нашествениците!
  • 12 Дориан

    9 0 Отговор
    С кафе и банички ли да ги посрещаме? Дайте да направим по една бакалия на всеки 10 км да се чувстват като у дома си.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 соросоидни кърлежи

    3 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: гонели с кучета мигрантите, биели ги и неправомерно ги връщали обратно през границата.А нашите цигански банди гонят полицаи и ги бият с удоволствие,защото знаят в тая държава изроди и свине ще ги защитят.Сега към тях се присъдени и грухтящо радио Свободна Европа,тези отрепки платени точно за такава цел.Е, няма такава държава.
  • 15 Разум

    1 0 Отговор
    Бългaрcкият миниcтър нa вътрeшнитe рaбoти Млaдeн Мaринoв, кoйтo вчeрa (5.8) бeшe нa пoceщeниe в Мюнхeн и рaзгoвaря c бaвaрcкия cи кoлeгa Йoaхим Хeрмaн, oтхвърли oбвинeниятa, cвързaни c Бългaрия. „Мoгa кaтeгoричнo дa зaявя, чe Бългaрия cпaзвa вcички cпoрaзумeния и дoгoвoрeнocти oтнocнo чoвeшкитe прaвa", кaзa Мaринoв. „Бългaрcкитe грaничaри изпoлзвaт cилa eдинcтвeнo тoгaвa, кoгaтo cитуaциятa гo нaлaгa", дoбaви тoй и утoчни, чe cтaвa думa зa cитуaция, в кoятo caмият грaничaр e нaпaднaт.