7 Август, 2019 09:47 8 878 65

„Умни“ оръжия идват в България

  • ф-16-
  • f-16-
  • lockheed martin-
  • авионамс

„Авионамс“ е пред нов ренесанс

„Умни“ оръжия идват в България - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Умни“ оръжия и ренесанс за авиоремонтния „Авионамс“ са двата основни изводи от пресконференцията от вторник в София на представители на посолството на САЩ в България и на Lockheed Martin.

В момента е известно, че първият самолет F-16 Block 70 за българските военно-въздушни сили ще бъде произведен и завършен през декември 2022 г.

Останалите 7 броя изтребители ще бъдат завършени през 2023 г. и 2024 г. Всички те ще слязат от завода в Южна Каролина.

Изтребителите F-16 са на въоръжение в 29 страни в света, в 140 различни модела. Точно като нашите - F-16 Block 70 - са си поръчали от Словакия.

Поддръжката е част от пакета, очакваме, че тя ще зависи от това къде българските Военновъздушни сили ще изберат да базират самолета, посочи Джеймс Робинсън, директор "Международно бизнес развитие на F-16" в Lockheed Martin. Той очаква, че изтребителите ще бъдат базирани в авиобазата "Граф Игнатиево" и че поддръжката на F-16 ще се осъществява във взаимодействие между българските ВВС и "Авионамс".

Няма орязани способности, това, което получавате, е

най-съвременният боен самолет от четвърто поколение в света,

коментира Робинсън в отговор на въпрос какво точно получаваме и как отговарят на критиките, че някои от възможностите са орязани. Не мога да коментирам какво въоръжение е закупено или не е, нямам достъп до тази информация, каза Джеймс Робинсън.

Той все пак повтори, че самолетите имат пълни способности да използват въоръжение "въздух-земя", включително и "умни" оръжия, ако България реши да купи такива в бъдеще.

"Бяха положени много усилия да се погрижим пакетът да отговаря на българските нужди", каза от своя страна заместник - ръководителят на посолството на САЩ Джъстин Фридман.

F-16 може да носи всякакви ракети въздух-земя: от лазерно насочвани бомби до мини-бомби и всякакви други муниции. В комбинация с уникалното устройство за засичане на цели - това дава на българските пилоти уникални способности. Това разкри Джим Робинсън.

Българските изтребители ще бъдат оборудвани с две основни оръжия: ракети въздух-въздух AIМ120 AMRAAM, както и AIM 9 "Сайдуиндър".

България може в бъдеще да ремонтира чужди изтребители. Производителят на F-16 - Lockheed Martin Global INC ще обучи български компании, инженери и IT специалисти да ремонтират части за самолетите. Така нашите фирми ще могат да поддържат и поправят не само тези, които ще получи България, но и чужди. Това разкри през юли месец пред комисията по отбрана на Народното събрание министърът на икономиката Емил Карниколов.

Той посочи, че

Lockheed Martin Global INC вече е проучила 100 наши компании.

Целта на анализа е бил дали България ще може да следи техническото състояние на всички изтребители от този вид по света, за да кандидатства в обществени поръчки за ремонт.

България и Америка преговарят и за производство на безпилотни самолети – дронове, призна Емил Караниколов.

През последните месеци стана известни, че българското правителство преговаря с Израел за производството на дронове.

На 15 май 2017 г. "Авионамс" официално премина във фактическа собственост на държавата и Държавната консолидационна компания (ДКК) срещу близо 30 млн. лв. Преди това той беше сред активите на фалиралата КТБ.

Парите за покупката на "Авионамс" и изплащането на заплатите бяха осигурени от държавната Българска банка за развитие (ББР), която отпусна 37 млн. лв. заем на „Държавната консолидационна компания“ (ДКК). Парите трябва да бъдат върнати за срок от 10 години.

Последните данни показват, че „Авионамс“ има печалба от 2,9 млн. лв. спрямо 4,3 млн. лв. за година по-рано. Има повишение с близо 2 млн. на приходите до 18,1 млн. лв.

Авионамс” АД (бивш „Терем – Георги Бенковски”) е един от най-големите заводи

за капитален ремонт и обслужване на летателна техника в Европа. Основната част от завода е разположена в района на авиобаза Граф Игнатиево. Тази база ще бъдат разположени българските F-16.

„Авионамс“ предлага услуги по ремонта и модернизацията на хеликоптери Ми-8 и Ми-17 с военно и гражданско предназначение, хеликоптери Ми-24, изтребители Миг и „Сухой“ и учебните Л-39.

Компанията има три основни площадки, разпростиращи се на територия от 327 000 кв.м., от които 53 000 кв.м. са закрити площи. Основната част от завода е разположена на авиобаза „Граф Игнатиево“, в близост до град Пловдив. Базата е сертифицирана по стандартите на НАТО още от 2004 г., Това е годината, в която България стана официално член на Алианса. Заводът има достъп до още една полоса, разположена на летище „Пловдив“.

Авиоремонтният завод е сертифициран по системите за управление на качеството ISO 9001:2008 и AQAP 2110. Качеството на извършените дейности по изделията се гарантира, чрез осъществяване на текущ и окончателен контрол на качеството и се удостоверява със сертификат за съответствие на качеството преди предаването на имуществото.

Представител на АР МАК Русия е базиран постоянно в завода и осъществява допълнителен надзор и контрол на качеството.

Перипетиите на „Авионамс“

„Авионамс“ е авиоремонтен завод, създаден чрез сливането на “Телеком” АД и “Терем – Георги Бенковски” през 2013 г. Преди да се стигне дотам, “Терем – Георги Бенковски” е приватизиран на два етапа. На 12 ноември 2008 г. 66% от завода са купени от “Телеком”, чийто мажоритарен собственик е “Инкомс Телеком Холдинг” – самият той приватизиран през 2002 г. от компания, собственост на свързания със секретния проект “Нева” Бисер Димитров.

Цената за мажоритарния дял от авиоремонтния завод е 51.450 млн. лв. През ноември 2012 г. оставащото държавно участие (844 810 дяла, представляващи 34 %) е продадено на “Дунарит” АД на цена от 8.9 млн. лева.

През май 2013 г. след като “Телеком” АД е изкупил дела от 34% на “Дунарит” в “Терем – Георги Бенковски” за 9 млн. лева, последното се влива в “Телеком”. Така се създава „Авионамс“. През август същата година ХИБ откупува дела на “Кей Ти Ес” от „Авионамс“, което е финансирано с нови заеми от КТБ (директен и за “Оптима Интертрейд”).

През 2015 г. акциите са джиросани в полза на КТБ въз основа на Договор за реален залог на акции от 2011 г.

През май 2016 г. в рамките на изпълнително дело по искане на КТБ ЧСИ Стоян Якимов предложи за продажба общо 2 090 719 акции в „Авионамс“ (99.97%), собственост на “Хедж инвестмънт”, която има необслужван дълг за 35.1 млн. евро към КТБ. Акциите бяха купени от Държавната консолидационна компания на цена от 28.94 млн. лв.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Йосарян

    87 26 Отговор
    По малоумно оръжие от тиквата Нема. За какво са ни бомби? Ние сме си мъртви от Кеф

    Коментиран от #3

  • 2 El boko

    92 12 Отговор
    Издигнали Бай Ганьо за премиер. Дошло време да излезе на трибуната и да говори пред народните представители:
    - И така, знаете ли днес за какво ще ви говоря?
    - Не! - в един глас отговарят всички.
    - Като не сте наясно, няма какво да ви приказвам...
    На другия ден отново застанал на трибуната и попитал:
    - Знаете ли днес за какво ще ви говоря?
    - Даааа! - извикали всички.
    - А, че като знаете, да си отивам...
    На третия ден:
    - Да видим, днес знаете ли за какво ще говоря?
    - Дааа! Неее! - отговаряли в залата.
    - Ха, сега тези, които знаят, да кажат на тези, дето не знаят!
  • 3 Факт

    40 12 Отговор

    До коментар #1 от "Йосарян":

    С тях ще избиват народа?

    Коментиран от #10

  • 4 Професора

    30 2 Отговор
    Какво става само на мен ли ми се вижда че полето за писане се стеснило?
  • 5 Кай68

    16 3 Отговор
    Прекалено прекрасно звучи за да му вярвам.Като /ако/стане реалност ще повярвам.
  • 6 Хаха

    23 6 Отговор
    Само около югозапада ли ще възстановяваме? Имаме цяла държава, която е съсипана, ние гонорим само за 1/5 от нея.
  • 7 Монгола

    31 13 Отговор
    Колко да са умни като самолета е поколение 4 дори не е 4++ а ракетите въздух-зеня глупави ли са че ги няма в пакета?

    Коментиран от #13

  • 8 Коментар📝

    61 11 Отговор
    Когато ЕДНА НАЦИЯ ПРЕДПОЧИТА ТЕХНИКА ПРЕД ХОРАТА,ТЖ ТАЗИ ДЪРЖАВА НЕ Я ЧАКА НИЩО ОСВЕН ДЕМОГРАФСКИ КАТАКЛИЗЪМ.С ЛОША ИКОНОМИКА БЕЗ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ БЕЗ ОБРАЗОВАНИЕ БЕЗ СОЦИАЛНА ПОЛИТИКА
    3000€ ДАВАТ ЗА НОВОРОДЕНО АЛБАНЧЕ ТУКА В БЪЛГАРИЯ СИ ПЛАЩАМЕ ЗА ДА ДЕ РОДИ БЪЛГАРЧЕ.НАШИТЕ ПАРИ КОЙТО ГИ ВНАСЯМЕ В ХАЗНАТА МИЛЯРДИТЕ КРЕДИТИ КОЙТО ВЗЕХТЕ МИЛЯРДИТЕ ОТПУСНАТИ ЕВРОСУБСИДИЙ ОТ EU ВСИЧКО ТОВА ТРЯБВАШЕ ДА БЪДЕ ВКАРАНО В КОЛЕЛОТО НА ДЪРЖАВАТА ,А НЕ ЛЕВА РЪКА ДЕСЕН ДЖОБ.И ЧАК НАЙ НАКРАЯ ДА ПОМИСЛИМ ЗА ХИПЕР МОДЕРНИЗИРАНА АРМИЯ
    ПЪРВИТЕ НАЙ ВАЖНИ НЕЩА НУ СА НАПРАВЕНИ.В БЪЛГАРИЯ ИМА 2.5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ КОЙТО ЖИВЕЯТ ПОД ПРАГА НА БЕДНОСТТА Е АКО ТОВА НЕ Е ФАКТОР ТОЗИ КОМЕНТАР НЯМА НУЖДА ОТ РЕДАКТОР

    Коментиран от #31

  • 9 Ели

    40 15 Отговор
    Айде, не мерси, видяхме убийствата на цивилни в Сирия, Ирак, Пакистан.

    Срам и позор е БГ да се присъединява към престъпната военна групировка с имперски амбиции, каквато е САЩ и васалите й НАТО

    След като е отбранително партньорството с престъпника САЩ - според Трите ДЖЕЙ от Локхийд - пресконференция, защо купуваме от тях настъпателно оръжия.

    ф16 са единствените самолети способни да носят ядрени бойни глави - от др. предложени.

    Някой ще ми услужи ли с линк към пълната пресконференция на Локхийд, гледах малка част от нея.

    Коментиран от #38

  • 10 Йосарян

    35 9 Отговор

    До коментар #3 от "Факт":

    Кой народ бе баце? Всичко живо е изтрещяло от мизерия. И не е емиграция а Евакуация.
  • 11 НАТО МИРО ТВОРЕЦ

    22 49 Отговор
    Велика отбранителна сила е НАТО. Ето как без нито един изстрел, само с един договор, унищожи наглото, грозно, порнографско присъствие на русоробите в България. Вече става навик. След разгрома на СССР и освобождението на Източна Европа от гнусната съветска окупация. Следват Беларус, Украйна и Грузия. Кьонигсберг - за десерт.

    Коментиран от #16, #28

  • 12 Ели

    22 4 Отговор
    Отлично свършена работа за историята на "Авионамс".
    Какъв процент от акциите са държавни, на БГ, значи ли, че 99.97 са държавни?
    И какъв процент са на частни лица и чужди компании, ако има такива?
    Буди недоумение закъснялата пресконференция на ЛМ, едва след като по техните думи, парите от БГ вече са преведени към Фед.
    Нямаше изобщо публични дебати.
    Моля за линк към видео или пълен текст на пресконференцията на "Локфийд Мартин".

    Коментиран от #14

  • 13 Само питам

    16 24 Отговор

    До коментар #7 от "Монгола":

    Защо са ти "въздух-земя", със Сърбия ли искаш да воюваш? А и тези ракети са "консуматив" монголче, винаги могат да се закупят допълнително.

    Коментиран от #15

  • 14 Професора

    29 9 Отговор

    До коментар #12 от "Ели":

    Измислици,, Авиобам" щели да ремонтират Ф16 това са прикзки ей така велхивата за момента като дойде време ще кажат в Италия ще се ремонтират! Давали били 3 години гаранция щял да е с нови оръжия а дори нямат прототип да видят дали ще сработи!
  • 15 Монгола

    18 7 Отговор

    До коментар #13 от "Само питам":

    Евтино ще ги купята като за приятели 300 000 000$

    Коментиран от #17

  • 16 Ели

    38 9 Отговор

    До коментар #11 от "НАТО МИРО ТВОРЕЦ":

    Извади ги тези 3 милиарда от собствения си джоб, а не от нашите пари.

    Дори в името на САЩ се запиши доброволец в Ирак и се жертвай за великите НАТО.

    Ще те изпратим с фанфари и цветя.
  • 17 Само питам

    17 33 Отговор

    До коментар #15 от "Монгола":

    Ще отшуми ли някога русофилската болка, че България ще има американски самолети?

    Коментиран от #21, #61

  • 18 SAAB

    5 10 Отговор
    Е редно е на фона на главанаците и нещо умно да се появи !
  • 19 Ели

    30 12 Отговор
    Гледах краят на пресконференцията.

    На въпрос: Защо след САЩ ползват 4 военни бази в БГ - в едната могат да разполагат и тестват химически, биологически и ядрени оръжия.

    Трите Джей отговориха: ние сме инвестирали 300 милиона $ в обучение на 5000 бГ войници в САЩ, това за нас е партньорство.
    Само че, тези 5 хиляди българи са обучени да воюват за интересите на САЩ, а не на БГ.

    В други страни плащате годишно минимално 50 милиона $ - подчертавам годишно.

    Средно 10 г. ползване това са 2 милиарда лева - ето ви парите.

    И какво "ПАРТНьОРСТВО" - след като БГ се е отказала от юрисдикция върху базите и не знае, какво влиза и излиза от тези бази?

    При всички случаи геополитически негативите са за БГ, кодовете за ядрените бойни глави в САЩ ли ще бъдат, или в БГ пилоти?

    Абсолютен цинизъм.

    Да не говорим, че след войната в Ирак акциите на Локхийд се вдигат с 200%.

    Няма да споменавам връзките на Чейни и Ръмсфелд с акции на Локхийд, както и съпругата на Чейни имаща акции от Локхийд и скандалът с войната с Ирак.

    Коментиран от #46

  • 20 Хубав виц

    23 10 Отговор
    Ще ремонтираме ф16. То така става от чушкопек на самолет....
  • 21 SAAB

    23 9 Отговор

    До коментар #17 от "Само питам":

    Болката ми е че са на годините на произведените в СССР / но с GARMIN и GPS / .....поне да бяха F35 .......Ще речеш....няма пари ами то и за старите железа няма пари ама трябва да докажем надупената поза на главанака ! За какво са ни тия 6 самолета ....с кого ще се бием ...за парада на 06.05 ли са нужни ......няма кой да ни напада...те циганите превзеха територията вече !

    Коментиран от #23

  • 22 4772

    24 12 Отговор
    Самолет 74 година с нов тъч и радар и ракети модел 54 година ( въведени в експлоатация 64г.) - Страшно напреднали технологии!
  • 23 mediator37

    25 8 Отговор

    До коментар #21 от "SAAB":

    Само Турция може да ни нападне. Преди два месеца САЩ подариха на Гърция 200 бойни хеликоптера за да защитава от Турция островите си и морските пространства. Не просто за да ги има. А за да се защитава именно от "съюзника в НАТО" Турция. Така че самите САЩ считат за възможна война между натовски държави. Въпросът е ние с тия 8 Ф-16 срещу 250 турски изтребителя при една война колко дълго във времето ще ги имаме. Според мен 15 минути. На 16-та минута 2 млрд. лева са в канала.

    Коментиран от #26, #34

  • 24 пОтин

    13 16 Отговор
    Руснака трябва немедлено да бъде махнат от завода! Това си е легален шпионаж!
  • 25 Хитлер

    24 9 Отговор
    2022г. Докато дойде при нас хората ще ползват лазерни оръжия и това ще е за някой музей.Плащаш цялата сума на куп и го получаваш след 3 години.НАЙ-ДОБРАТА СДЕЛКА.
  • 26 Първо не са 200

    16 5 Отговор

    До коментар #23 от "mediator37":

    А само 59 и второ не са съвременни, а са набори на виетнамската война и трето стават само за патрулиране.
  • 27 Мишо

    7 4 Отговор
    То възможностите на самолета са си там, ама няма с какво да се използват. А ако си купим... е това вече е друга от уговорената цена.
  • 28 НАТО гъзолизец

    15 11 Отговор

    До коментар #11 от "НАТО МИРО ТВОРЕЦ":

    не миротворец си,и при това неграмотен. Края на съществуването на Варшавският договор и СИВ са дори голяма изненада за самите САЩ и НАТО. Договора подписан тогава има клаузи в които злодеите от кравария ги потъпкаха тотално и безцеремонно. Разиграваха си коня до преди няколко години по света,и от както Русия взе да им се противопоставя твърдо взеха да губят почва под кракат си и да пищят на умрело. То всъщност такова ги чака тези тъпи боклуци.
  • 29 Morgoth

    17 7 Отговор
    Умни оръжия? Дали не говорим за свръхточните ракети с цена милион и половина долара на парче, които с невероятна точност унищожават танк с 5 пъти по-ниска цена. Да ви кажа, имаме много голяма нужда от тях :)
  • 30 Пламен

    4 4 Отговор
    Голям тлъст среден пръст
  • 31 гост

    18 3 Отговор

    До коментар #8 от "Коментар📝":

    Така е, човеко. Прав си. С тези евро субсидии, икономиката ни можеше да цъфти, можеше вече да се чувстрваме не второ качество хора, можеше средната заплата да гони 1500 ЕВРО, можеше да има земеделие, производства, селата да не пустеят, да има болници, както е в Англия например. Там дори в най-забутаното градче има някакво производство и болница...но не стана за съжаление...просто някои хора станаха много богати и ще стават още по-богати.
  • 32 Жоро

    19 4 Отговор
    Още една пробойна в българския бюджетен кораб. Щото толкоз сме преуспели и всичко ни е наред ще купуваме военни машини. НИЕ СМЕ ЗА ПРАШКИ, КОПИЯ И СТРЕЛИ драги управници и ДРАГИ ВОЕННИ ГОСПОДА.
  • 33 ние сме

    13 5 Отговор
    уникални идиоти, вместо с тези 3млд да правим завод на щатите, можеше да си построим наш завод за бойни дронове, което е бъдещето на авиацията.
  • 34 SAAB

    11 8 Отговор

    До коментар #23 от "mediator37":

    Логично е ......2 милиарда е цената която плащаме за да е блажен главанака.....не платим ли заминава му чутурата в канала !
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 на Чумата путката

    6 16 Отговор
    Ваща леля болшевишка
  • 37 Jack Bauer

    16 3 Отговор
    Все някога народа ще потърси сметка за безобразията на управляващите и тогава ...
  • 38 Другар

    5 10 Отговор

    До коментар #9 от "Ели":

    Точно така, другарю! България не трябваше да излиза от Варшавския договор!

    Коментиран от #50

  • 39 чичо

    15 5 Отговор
    Всъщност, излиза, че Президентът е прав! Купуваните от нас самолети имат ВЪЗМОЖНОСТ да носят модерно оръжие, но ако си го закупим ДОПЪЛНИТЕЛНО! Оказа се напълно прав Радев, че закупуваните от нас самолети не са в състояние да поразяват наземни цели с пакета, който сме договорили в момента, а ще притежава само два вида стари ракети въздух-въздух! Оказа се напълно прав Президентът и в твърденията си, че т.н. умни оръжия си остават една далеееечна мечта на нашите ВВС! Оказа се прав Президентът, че всъщност купуваме някакви много скъпи туристически хвърчила, с възможности срещу допълнително заплащане да ги правим военни машини!!!!

    Коментиран от #40

  • 40 Истината

    3 10 Отговор

    До коментар #39 от "чичо":

    Рано си се напил чичо, затова подобно на преЦедента се изказваш некомпетентно и с русофилски уклон!

    Коментиран от #42

  • 41 Шаран БГ

    12 2 Отговор
    Много малко останаха живите свидетели на едни бомбардировки над София 1943-1944 година. И никой не казва защо сме "сърбали попарата" Сега се подготвяме за едни други /много по-сериозни и ужасни/ бомбардировки. Като отминат, ако има някой жив,след 100 - тина години ще разправя ", как сме се подготвяли" !!

    Коментиран от #43

  • 42 Бай хой

    11 3 Отговор

    До коментар #40 от "Истината":

    Менте всъщност "прецедента" е пилот на изтребител ас. Само гейберастите твърдят че физкултурник завършил училище за умствено изоставащи и тъп пожарникар разбират повече от авиацията. Също и че грипен е руски или комунистически самолет. Наглостта на краварите нямат граници. Изнудват ни за 250 милиона долара на едномоторни самолет от преди половин век и нагло щели да искат допълнително пари за "умни" бомби които търсят сватби, училища и болници.

    Коментиран от #44

  • 43 Истината

    5 12 Отговор

    До коментар #41 от "Шаран БГ":

    Е, че търсиш други шарани да налапат русофилската въдица с антиамериканска стръв. Не ти ли омръзна да каканижеш все едно и също за тия бомбардировки бе путлераст? Обявили сме им война, бомбардирали са ни. Ами руските дегенерати, като поддържахме с тях дипломатически отношения защо ни тормозеха с диверсанти и накрая ни окупираха? Под тяхна окупация загинаха над 40 000 българи. това не го ли помниш?
  • 44 Истината

    4 10 Отговор

    До коментар #42 от "Бай хой":

    Руската подлога не може да бъде експерт, бе евразийски товарищ! И твоите братушки, а не американците са царе да бомбят сватби, училища и болници и жилищни квартали. Над 8000 жени и деца избиха само в сирия.
  • 45 Алфа Ромео

    12 5 Отговор
    Под ръководството на САЩ и Тиквун България вече е почти минало, Тиквун получава това че си затварят очите за славното му минало и настоящите кражби в огромни размери, САЩ си получава стратегическата територия, без да му пука на никого за населението на територията.
  • 46 истината

    5 10 Отговор

    До коментар #19 от "Ели":

    наблегнала си на литературата и затова ти куца математиката.10 години по 50 млн.прави 500 млн., а не 2 млрд.но като вземем предвид склонноста на русофилите постоянно да лъжат в пъти сметката ти почти е точна.

    Коментиран от #51

  • 47 проста сметка

    19 4 Отговор
    Двадесет самолета Су-35 поколение 4++ по 60 милиона долара = 1.2 милиярда долара.+ двадесет самолета Як-130 учебно боен лек щурмови по 15 милиона долара=300 милиона долара +осем самолета Су-34 лек свръхманеврен бобардировач по 30 милиона долара = 240 милиона долара ! Общо 1.74 милиярда долара!Искам да ви кажа че с такава авияция можем да пазим цяля източна Европа!

    Коментиран от #48, #62

  • 48 Истината

    5 17 Отговор

    До коментар #47 от "проста сметка":

    Простите сметки са за проста аудитория. Прави ги някъде другаде, не тук.
  • 49 проста сметка

    11 1 Отговор
    Да де, за такива като тебе!Явно и ти си част от простите Аудитории!Само да ти кажа че сега се раждат с 40000 по-малко всяка година , а отрпки като тебе са ставали част от твята статистика!И не се напъвай толкова че ще замирише:}
  • 50 Ели

    14 3 Отговор

    До коментар #38 от "Другар":

    Другарю демократ,

    Излизаш от една военна организация?

    Какъв е смисълът да влизаш в друга военна организация.

    Нали сте били слуги на Русия, сега станахте слуги на САЩ.

    Толкова не можахте да запазите нутралитет????

    То бива, бива чупки и поклони към САЩ, малко достойнство.

    Коментиран от #52

  • 51 Ели

    13 1 Отговор

    До коментар #46 от "истината":

    Пак се изложихте, не е за първи път, прощавам Ви :)

    4 бази по 50 милиона долара годишно са равни на?

    200 милиона по ДЕСЕТ ГОДИНИ?

    2 милиарда.

    Разбирам, че стремежът ви към "Истината" в преклонениято към САЩ е неудържимо, но понякога е хубаво да се научите да четете.

    Още по-добре: да вникнете в прочетеното.

    Още по-добре да се научите да смятате.

    Повтарям: 4 бази X 50 = 200 (млиона долара)
    200 по 10 г. = 2 милиарда.

    Искрено се надявам сам да сте си сложил тези плюсчета, защото се оказва, че има няколко като вас, които не четат, не анализират текст, и не могат да решат задача за първи клас.

    Коментиран от #60

  • 52 България ЕС НАТО

    2 7 Отговор

    До коментар #50 от "Ели":

    Неутрална казваш а ? - Ела вълчо ма изяж Сибирския звяр само това чака
  • 53 Driving pleasure

    9 0 Отговор
    Епа скъпи ще са тия кошници, щом за 7 бройки им трябват 2 години... при тия темпове на производство сигурно индиски мигрантчета ги сглабят на ръка с чук и отверка :)
  • 54 Кире

    8 1 Отговор
    Забележете,самолетите не са с орязани възможности,но няма информация с какво въоръжение са закупени.Егати безмислиците дето ръсят тия.

    Коментиран от #55

  • 55 Кире

    6 1 Отговор

    До коментар #54 от "Кире":

    А нали възможностите на самолета са точно във въоръжението му,което включва и радарите.Без тези компоненти,за които още няма информация самолетът става само за авиошоу,как може да твърди тогава със сигурност,че самолетите не били орязани.Говорят ни,все едно сме хамерикански дебили.Ай сиктир,тоя да го подкараш със сопата направо.
  • 56 Иво

    8 0 Отговор
    А кога ще има УМНИ ВЛАКОВЕ да са в полза на всички българи а не да се палят по гарите тия 50 годишни гробници
  • 57 Уууууу

    1 0 Отговор
    Койо е умното бе Сини глупаци.

    Коментиран от #58

  • 58 Някой

    4 0 Отговор

    До коментар #57 от "Уууууу":

    "Публикувано във факти.бг: включително и "умни" оръжия, ако България реши да купи такива в бъдеще."
    Хехе, той секса още не е почнал. Купихме си шевролет ама то и гориво трябвало.
  • 59 гуньо

    7 0 Отговор
    КО да праиш България си е бананова държава само че без бананите.
  • 60 Едо

    1 0 Отговор

    До коментар #51 от "Ели":

    Добре казано, Ели! ТИ СИ ГОТОВ ГЕНЕРАЛ, КОЯТО ЩЕ КОМАНДВАШ ЖЕНСКИТЕ ДОБРОВОЛЧЕСКИ ДИВИЗИИ НА БЪЛГАРСКАТА ОПЪЛЧЕНСКА НАРОДНА АРМИЯ(БОНА), НАБРОЯВАЩА НА ПЪРВО ВРЕМЕ 1 000 000 БОЙЦИ! МОДЕЛЪТ Е ИЗРАЕЛСКИ, А КОНЦЕПЦИЯТА-ШВЕЙЦАРСКА! ПРИКАНВАМ ВСИЧКИ БЪЛГАРИ,МЪЖЕ И ЖЕНИ, КОИТО МИЛЕЯТ ЗА БЪЛГАРИЯ И СА ГОТОВИ ДА ЖЕРТВАТ НЕЩО ЗА НЕЯ, ДА СЕ ЗАПИШАТ! ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО Е, ДА ПОСЕТИТЕ ИЗРАЕЛ И ШВЕЙЦАРИЯ, ЗА ДА СЕ УБЕДИТЕ ЗА РЕДА, СПОКОЙСТВИЕТО И НАПРЕДЪКА НА ТЕЗИ ДВЕ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО МАЛКИ ПО ТЕРИТОРИЯ, НО МНОГО ГОЛЕМИ ПО ВИСОК БОЕН ДУХ И МАТЕРИАЛНИ ПОСТИЖЕНИЯ ДЪРЖАВИ! НАЙ-ВАЖНОТО Е, ЧЕ ИМАТ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ПОЧТЕНИ И ЧЕСТНИ РЪКОВОДИТЕЛИ, ОТДАДЕНИ НА СВОИТЕ ГРАЖДАНИ!
  • 61 Едо

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Само питам":

    САМО ОТГОВАРЯМ: НИКОГА НЯМА ДА ОТШУМИ! НО ТИ СЪС СИГУРНОСТ ЩЕ ОТШУМИШ БЕЗСЛАВНО С ТВОЯТА ПОКВАРЕНА, ЖАЛКА, СНОБСКА ДУШИЦА, КОЯТО ТАКА СЕ Е ОПЛЕЛА И ОБЪРКАЛА, ЧЕ И ГОСПОД-БОГ НЕ МОЖЕ ДА ПОМОГНЕ! БОЖЕ, ЗАЩО ЗЛИТЕ ХОРА СЕ РАЗПЛОДИХА ПРЕКОМЕРНО В НАШАТА СТРАНА И ДЪРЖАВА? ГОСПОДИ, ТИ ЩЕ СЕ СПРАВИШ С ДВУНОГИТЕ ЗВЕРОВЕ, НО ЩЕ БЪДЕ ТВЪРДЕ КЪСНО ЗА ТЯХ, ЗАЩОТО ПРЕДАДОХА НАШАТА ВЯРА, КОЯТО Е И НАША И РУСКА!!!
  • 62 Едо

    1 0 Отговор

    До коментар #47 от "проста сметка":

    БРАВО, ПРОСТА СМЕТКА! ВЗЕ МИ ДУМАТА ОТ УСТАТА! С ТАКИВА ХОРА, КАТО ТЕБ И ЕЛИ, ЩЕ СПАСИМ БЪЛГАРИЯ! БОГ ДА ПАЗИ ВСИЧКИ ЧЕСТНИ БЪЛГАРИ И ДА СМАЧКА ВСИЧКИ ТУНЕЯДЦИ И ТАРИКАТИ В НАШАТА ИЗСТРАДАЛА ЗЕМЯ!
  • 63 popo

    1 0 Отговор
    Тези самолети може да не ги произведат , защото САЩ ще фалират.
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.