Last news in Fakti

12 Август, 2019 06:30 2 692 16

Мая Манолова не трябва да е Робин Худ*

  • мая манолова-
  • омбудсман

Омбудсманът не бива да заема предопределена страна

Мая Манолова не трябва да е Робин Худ* - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Нашата омбудсманска история е доста сбъркана. Омбудсманът трябва да е тиха, не шумна фигура. Той е юридически помощник, не протестиращ.

Това съветва в профила си във „Фейсбук“ Юлиян Попов.

Омбудсманът трябва да стои еднакво далече от гражданина и от компанията или администрацията, с които гражданинът се бори. Появата на омбудсмана на протести е дълбоко неправилно и е нарушение на основния принцип на неговата институция - независимостта.

Омбудсманът не бива да заема предопределена страна. Омбудсманът не е Робин Худ. И не бива да бъде или да се опитва да бъде. Омбудсманът трябва да осигурява равнопоставено юридическо представителство, когато едната страна е обективно по-слаба или не е в състояние да защити правата си.

Това е много различно от позата: ще застана до протестиращите, защото са протестиращи. Омбудсманът трябва да се намесва преди всичко, когато другите институции не са в състояние да разрешат справедливо даден конфликт.

И трябва да го прави тихо и професионално. Иначе заприличва на оня прокурор, който ще се произнася за улики и вина по време на разследване, но с протестиращо човешко, вместо грозно обвинително, лице. Разликата не е много голяма.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 я па тоя

    17 10 Отговор
    Попов, ко викаш, да е като Пенчев ли М, да ама НЕ както казваше бай Петко Бочаров !
  • 3 Другия с коня

    10 24 Отговор
    Учила е ИСТОРИЯ в СССР....В Москва...Какво друго може да научи Там нашия Омбудсман,освен Изкривената Представа на Руснаците за Света ....Или агент на КГБ...Казва ли ни някой...
  • 4 Не трябва да е

    7 24 Отговор
    ама е. Като му видиш идиотската крива усмивка на Това какво друго поведение да очакваш. Пък ако вземеш, та направиш рекапитулация на полезността на тази медийна кралица - лошо ще ти стане. Иронията е, че където се намеси червената активистка обикновено резултата е обратен, справка - таксите за ЧСИ, които се вдигнаха заради нейния популизъм и просто.тия.
  • 5 Робин Худ

    16 5 Отговор
    Пчеличката Мая нека си остане работлива пчеличка, независимо от това каква длъжност ще заема!
  • 6 usa

    15 13 Отговор
    Господинът написал статията и абсолютно прав,но вероятно не познавайки умствения багаж и колоритното минало на въпросната дама го е подтикнало да напише тези истини.
  • 7 Гост

    19 10 Отговор
    Хайде, пак се започна! При такъв Главен прокурор, такъв Омбудсман! Мая си е ОК, но при такава бъркотия в държавата ще ни трябват още 2-3 като нея!
  • 8 нямя такава държава

    21 10 Отговор
    Защо в България винаги си страхуваме от тези, които си гледат работата както трябва, да омбудсмана трябва да е посредник в конфликта, между две страни, и много често едната страна е политическата мафия, а другата някой безпомощен , мачкан човек.
    На който политическата мафия е предопрелила изхода на проблема.
    На кой на страната да застане Мая Манолова, на мафията ли?
    Няма как в държавата на мафията да искате и омбудсман мафиот.
  • 9 Мииии

    12 9 Отговор
    Тя не е Робин , тя си е кюстендилска слива , дошла в София да е игрива !
  • 10 Зоро

    5 6 Отговор
    Така е.Няма как да е Робин Худ,защото си е Худка.
  • 11 Прекалено

    5 5 Отговор
    идеалистична е позицията на автора. В джунглата на несправедливостта и беззаконието у нас подходът на Манолова е далеч по-оправдан и ефективен, както се вижда. Иначе такива омбудсмани за каквито пише автора имахме, ама все едно, че ги нямаше, а това обслужва само властта, което вероятно не е цел на мнението в този предизборен период. По-важно щеше да бъде, ако авторът беше установил нещо незаконно в дейността на Манолова. Очевидно това не е така ...
  • 12 Нина

    4 8 Отговор
    Тя си е просто селско кречетало с изключително ниско възпитание
  • 13 Панов

    4 4 Отговор
    Сестра Галева,некадърно написан изборен закон,костинбродската афера заедно с Бареков и Пеевски ,арогантност и пълно неуважение към хората

    Коментиран от #14

  • 14 Стършел

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "Панов":

    Точно, изборния закон писаха с другото недоразумение карадайъ. Другарката никога няма да разбере, че няма качества за нещо повече от комсомолски секретар и това, че я пускат на пързалката.
  • 15 someone

    3 2 Отговор
    да омбудсмана трябва да е снишен и послушен, президента трябва да е само обединител, ама да не казва неудобни истини, въобще всички трябва да се послушни и да пляскат с ръце.
  • 16 плевен

    2 1 Отговор
    Щом Робин Худ стана коалиционен партньор на правителството, ни остана само устатата Мая. Ще я подкрепим, както подкрепихме генерала- за наказание. Но стане ли кмет, мръсният бизнес ще си умре от кеф, защото ще й затвори устата. Погледнете как годините и кметските проблеми обезличиха единствения честен политик от Бойковите хора.