1 978 16

Мая Манолова не трябва да е Робин Худ*

Омбудсманът не бива да заема предопределена страна

Мая Манолова не трябва да е Робин Худ*
Юлиян Попов
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Нашата омбудсманска история е доста сбъркана. Омбудсманът трябва да е тиха, не шумна фигура. Той е юридически помощник, не протестиращ.

Това съветва в профила си във „Фейсбук“ Юлиян Попов.

Омбудсманът трябва да стои еднакво далече от гражданина и от компанията или администрацията, с които гражданинът се бори. Появата на омбудсмана на протести е дълбоко неправилно и е нарушение на основния принцип на неговата институция - независимостта.

Омбудсманът не бива да заема предопределена страна. Омбудсманът не е Робин Худ. И не бива да бъде или да се опитва да бъде. Омбудсманът трябва да осигурява равнопоставено юридическо представителство, когато едната страна е обективно по-слаба или не е в състояние да защити правата си.

Това е много различно от позата: ще застана до протестиращите, защото са протестиращи. Омбудсманът трябва да се намесва преди всичко, когато другите институции не са в състояние да разрешат справедливо даден конфликт.

И трябва да го прави тихо и професионално. Иначе заприличва на оня прокурор, който ще се произнася за улики и вина по време на разследване, но с протестиращо човешко, вместо грозно обвинително, лице. Разликата не е много голяма.

България
Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 12 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 06:40  12.08.19
  Този коментар е премахнат от модератор
 • я па тоя
  Отговор
  2 06:44  12.08.19
  Попов, ко викаш, да е като Пенчев ли М, да ама НЕ както казваше бай Петко Бочаров !
 • Другия с коня
  Отговор
  3 07:08  12.08.19
  Учила е ИСТОРИЯ в СССР....В Москва...Какво друго може да научи Там нашия Омбудсман,освен Изкривената Представа на Руснаците за Света ....Или агент на КГБ...Казва ли ни някой...

 • Не трябва да е
  Отговор
  4 07:18  12.08.19
  ама е. Като му видиш идиотската крива усмивка на Това какво друго поведение да очакваш. Пък ако вземеш, та направиш рекапитулация на полезността на тази медийна кралица - лошо ще ти стане. Иронията е, че където се намеси червената активистка обикновено резултата е обратен, справка - таксите за ЧСИ, които се вдигнаха заради нейния популизъм и просто.тия.
 • Робин Худ
  Отговор
  5 07:18  12.08.19
  Пчеличката Мая нека си остане работлива пчеличка, независимо от това каква длъжност ще заема!
 • usa
  Отговор
  6 07:33  12.08.19
  Господинът написал статията и абсолютно прав,но вероятно не познавайки умствения багаж и колоритното минало на въпросната дама го е подтикнало да напише тези истини.
 • Гост
  Отговор
  7 07:35  12.08.19
  Хайде, пак се започна! При такъв Главен прокурор, такъв Омбудсман! Мая си е ОК, но при такава бъркотия в държавата ще ни трябват още 2-3 като нея!
 • нямя такава държава
  Отговор
  8 07:35  12.08.19
  Защо в България винаги си страхуваме от тези, които си гледат работата както трябва, да омбудсмана трябва да е посредник в конфликта, между две страни, и много често едната страна е политическата мафия, а другата някой безпомощен , мачкан човек. На който политическата мафия е предопрелила изхода на проблема. На кой на страната да застане Мая Манолова, на мафията ли? Няма как в държавата на мафията да искате и омбудсман мафиот.
 • Мииии
  Отговор
  9 08:16  12.08.19
  Тя не е Робин , тя си е кюстендилска слива , дошла в София да е игрива !
 • Зоро
  Отговор
  10 09:06  12.08.19
  Така е.Няма как да е Робин Худ,защото си е Худка.
 • Прекалено
  Отговор
  11 09:24  12.08.19
  идеалистична е позицията на автора. В джунглата на несправедливостта и беззаконието у нас подходът на Манолова е далеч по-оправдан и ефективен, както се вижда. Иначе такива омбудсмани за каквито пише автора имахме, ама все едно, че ги нямаше, а това обслужва само властта, което вероятно не е цел на мнението в този предизборен период. По-важно щеше да бъде, ако авторът беше установил нещо незаконно в дейността на Манолова. Очевидно това не е така ...

 • Нина
  Отговор
  12 10:24  12.08.19
  Тя си е просто селско кречетало с изключително ниско възпитание
 • Панов
  Отговор
  13 10:27  12.08.19
  Сестра Галева,некадърно написан изборен закон,костинбродската афера заедно с Бареков и Пеевски ,арогантност и пълно неуважение към хората

  Коментиран от #14

 • Стършел
  Отговор
  14 12:28  12.08.19

  До коментар #13 от "Панов":

  Точно, изборния закон писаха с другото недоразумение карадайъ. Другарката никога няма да разбере, че няма качества за нещо повече от комсомолски секретар и това, че я пускат на пързалката.
 • someone
  Отговор
  15 13:02  12.08.19
  да омбудсмана трябва да е снишен и послушен, президента трябва да е само обединител, ама да не казва неудобни истини, въобще всички трябва да се послушни и да пляскат с ръце.
 • плевен
  Отговор
  16 21:27  12.08.19
  Щом Робин Худ стана коалиционен партньор на правителството, ни остана само устатата Мая. Ще я подкрепим, както подкрепихме генерала- за наказание. Но стане ли кмет, мръсният бизнес ще си умре от кеф, защото ще й затвори устата. Погледнете как годините и кметските проблеми обезличиха единствения честен политик от Бойковите хора.

Напиши коментар:


Публикувай