Last news in Fakti

8 Август, 2019 20:30 25 636 118

Защо Русия трупа толкова много пари и злато?

  • русия-
  • злато-
  • кремъл-
  • владимир путин

Човек би могъл да си помисли, че Путин се готви за война или някаква тежка криза

Защо Русия трупа толкова много пари и злато? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Почти незабелязано Русия натрупа огромен златен и паричен резерв. Човек би могъл да си помисли, че Путин се готви за война или някаква тежка криза. Какво се крие зад тези действия на Кремъл?

Когато чете макроикономически оценки за Русия, човек напоследък непрекъснато има натрапчивото усещане за дежавю. Същото важи и за последния доклад на Международния валутен фонд (МВФ). Икономиката на Руската федерация, както и досега, зависи от международните цени на енергоносителите. В доклада се казва, че тъкмо падането на тези цени през последните пет години е най-сериозната причина за спадането на руския БВП.

На второ място като фактор са западните санкции, макар че Русия в по-малка или по-голяма степен се е адаптирала към тях. Трети отрицателен фактор е недостигът на инвестиции, породен от факта, че правителството паркира в резервни фондове всички приходи от износа на нефт, надвишаващи 40 долара за барел. Експертите от МВФ смятат, че в резултат от всичко това за петте години между 2014 и 2018 БВП на страната е нараснал само с 2,5 процента. Ако ги нямаше санкциите, ръстът може би щеше да бъде 3,5%. А ако можехме да изчистим всички изброени отрицателни фактори, ръстът щеше да достигне 6 процента, твърдят авторите на доклада. Според тях, икономическият растеж може да се насърчи, ако се снижи държавната намеса, и се премахнат излишните регулации и проблемите в управлението.

Изводът, който може да се направи от всичко това, е: санкциите оказват ефект, структурни реформи не се провеждат, а държавните корпорации, които се ръководят от корумпирани приятели на Кремъл, са задушили под себе си всякаква икономическа активност в страната. Някои твърдят, че застоят в руската икономика вече е настъпил, но от МВФ все още смятат, че той тепърва се задава. На човек му се иска да ги попита: Ако това сегашното не е стагнация, то какво ли ще бъде, когато тя наистина настъпи?

Русия рязко намали външните си дългове

Путин уж обеща, че ще влага пари в инфраструктурата, здравеопазването и образованието. Но след като 60 или 70 процента от БВП тъй или иначе са свързани с държавния сектор, всъщност става дума за местене на пари от единия джоб в другия. Това трупане на средства в държавния казан върви с мощни темпове. Русия натрупа огромни златни резерви - факт, който според някои наблюдатели, дава ясно предимство на Русия в условията на изострящия се търговски конфликт между САЩ и Китай. Освен това Русия изплати дълговете си към МВФ и сега общият външен дълг на страната възлиза на по-малко от 500 милиарда долара. За сравнение: дългът на САЩ възлиза на 22 трилиона – 44 пъти повече. Един известен анализатор на голяма западна инвестиционна банка, който се занимава с Русия, смята, че паричните запаси на руското правителство могат да достигнат три и дори повече процента от БВП: „Ако го погледнем от този ъгъл, Кремъл се държи така, сякаш се готви за война или за някаква голяма катастрофа," казва експертът. Звучи правдоподобно. Защото дори влошаващият се социален климат и спадащото доверие на избирателите не карат Путин да побърза с инвестициите в най-чувствителните за гражданите области.

Често чувам, че Путин, видите ли, бил любител на строгата финансова политика и на монетаризма и просто следвал инстинкта си да събира пари за черни дни – докато все още има пари. На всичкото отгоре държавните корпорации – тоест, две трети от руската икономика – са заплашени от нови американски санкции. На тях им трябва някаква спасителна жилетка. Всичко това е вярно, но все пак: по-рано Кремъл реагираше доста по-гъвкаво и щедро на всяко снижаване на популярността на Путин и неговата политика.

Както показателния удар срещу опозицията в Москва, така и споменатата финансова политика (в съчетание с вдигането на пенсионната възраст и на ДДС), според мен, са ясен признак, че Кремъл се готви за сътресения във властта. В програмата сигурно влиза или дългосрочен военен сценарий, включваWirtschaftщ анексирането на Беларус или присъединяването на сепаратистките „народни републики“ в Донбас (а може би и двете едновременно), или пък драматични промени в многострадалната конституция и превръщането на Путин във фактически пожизнен ръководител на Русия. За осъществяването на втория сценарий ще трябва върху хората да се излее дъжд от рубли, за да се подобри положението им. Лично аз повече вярвам в първия сценарий.

Навални, Собол и другите наследници на Путин

Но с това проблемите не приключват. Защото дори утре да стане чудо, дори да се смени режимът, а в Кремъл да влезе президент като Навални, Собол или Яшин, а в Държавната дума – най-добрите глави на Русия, всички те ще наследят именно тази икономика, при която десетки милиони граждани зависят от държавата и от нейните пари. Ще наследят и един държавен апарат, който не умее нищо друго, освен да раздава тези пари по заповед отгоре – или да ги краде.

Още не знаем дали Путин ще промени конституцията и дали ще започне нова война. Но, умишлено или не, той е циментирал такава система, в която всяка опозиция ще се замисли дали да я разбива или по-скоро да се договори с „бившите". Може би, поне отчасти, тъкмо на това разчитат и „най-добрите глави на Русия". Този път в кавички.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 75 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Защото България

    55 55 Отговор
    Е кочина

    Коментиран от #34

  • 2 Краси

    125 31 Отговор
    Бели пари за черни дни. Пък и ватенките искат да духнат под опашката на краварите, че те много се взимат на сериозно...
  • 3 Behemoth

    77 14 Отговор
    Сармат , Посейдон,Кинжал.....

    Коментиран от #8

  • 4 нормален

    173 29 Отговор
    Русия иска мир и затова се готви за война.
  • 5 Оня с рикията

    85 9 Отговор
    Бе да трупат. Важното е назе да не ни закачат ни едните, ни другите да ги таквоз.

    Коментиран от #55, #61

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Йосарян

    63 11 Отговор

    До коментар #3 от "Behemoth":

    Както е казал Сталин. ОСТАВИ ГИ ДА МИНАТ ЛИНИЯТА.

    Коментиран от #33

  • 9 outlander

    50 133 Отговор
    Толкова много злато? Колко да е това толкова много злато - 1200 тона на пРосия, срещу 8200 тона на САЩ? Хахаха!!! Че на тия и БВПто от 1,6 трилиона долара, срещу 20,5 трилиона на САЩ, е смешно. Даже не са и в десетката. Смешници! 🤣🤣🤣

    Коментиран от #14, #92, #93

  • 10 бат Рамбо е гей

    107 24 Отговор
    БВП на Русия 2,5 % !! Соросня - колко е на Германия ? На Германия - 1.5% през 2018 г ??!!! (БВП) на Франция е нараснал с 1,9 на сто ??!! БВП на Италия - 1% ! Нале Италианската икономика била нам колко си пъти по голяма от Руската !!

    Коментиран от #12, #16, #48, #97

  • 11 Обикновен човек

    148 27 Отговор
    Е не разбирам какво искат да ни внушат: нима е лошо почти да нямаш външен дълг и да трупаш огромни златни резерви? Нима САЩ са пример за поддържание защото имат огромен външен дълг? Това е страхът :утре ако Русия реши да върже рублата с златни активи и икономиката на САЩ ще се срине на мига ,това също е война ,но икономическа от това ги е страх защото криза ще има не в Русия а в цяла джендърска евроатлантическа Европа! И познайте защо България за кой ли път ще бъде губеща страна в един бъдещ международен конфликт без значение военен или икономически?А що се отнася до Дойче веле това е най долнопробната платена медия в света!!!!

    Коментиран от #15, #64, #79, #87

  • 12 outlander

    29 84 Отговор

    До коментар #10 от "бат Рамбо е гей":

    1,6 е, руски дебил. 2,1 е на Италия. Това за 2018 г. 2019 г. още не е минала. Много ти се иска да е 2,7, ама нЕмаааа. пРосия е пРосия, това е. Хахаха!!! 🤣🤣🤣

    Коментиран от #17, #22, #76, #98

  • 13 Баси

    95 14 Отговор
    Ами за година от както въведоха т. н. "адски санкции" резервите нарастнаха с близо $ 60 милиарда ( от $ 457 милиарда до $516 милиарда. През това време петрола се срина от $86 за барел до $57 днес. Последваха още няколко кръга санкции. Странно Русия приключи годината с $114 милиарда плюс по платежния баланс, 2,7% бюджетен излишък, а рублата поскъпна от 70,5 за долар до 65. Основните индекси и акциите на структуроопределящите компании сериозно поскъпнаха .
    Това казва пазара ! Другото са общи приказки.

    Коментиран от #18, #42

  • 14 гост

    25 71 Отговор

    До коментар #9 от "outlander":

    Точно щях да напиша , че думичките "огромни парични резерви и злато" не трябва да се взимат на сериозно , щото важат само за мащабите на бедняшката Раша , в световен мащаб са просто смешни !!! Можели да стигнат 3% , ама от БВП на Русия , че това са няма и 50 милиарда !!!! Само кеша (паричните резерви) на Епъл са над 260 милиарда в момента и това е една частна компания и такива има десетки , за държави няма да споменавам !! А великия златен резерв дето също е 6-7 в света и то в пъти по-малък , за какво им е , ще ядат злато или ще го продават ?? На кой , на враговете , дето ще воюват с тях ??? Щото други купувачи няма , особено пък за такива количества , да не говорим за цени , когато всички са наясно , че си умрял от глад ??!!! Справка златото на Мадурко и какво остана от него , хахахахх !!!

    Коментиран от #72

  • 15 outlander

    22 54 Отговор

    До коментар #11 от "Обикновен човек":

    Ама рублата не е ли обезпечена със злато? Щото в предишни теми някакви русофилистици се изхвърлиха, че била обвързана със златото. А да си синхронизирате опорките първо, тогава да лъжете, че ставате смешни. Рублата, че е обвързана с марулята, е повече от ясно - 2 рубли нямат и 5 стотинки. Хахаха!!! 🤣🤣🤣

    Коментиран от #31, #35

  • 16 гост

    15 34 Отговор

    До коментар #10 от "бат Рамбо е гей":

    2,5 ама в РУБЛИИИИИИ , невежо !!!! Погледни малко статистика и после плещи простотии !!! БВП Русия 2013 г - 2,3 трилиона , БВП Русия 2018 г - 1,6 трилиона !!!! Голям растеж , голямо нещо , хахаххахахха !!!!

    Коментиран от #21

  • 17 бат Рамбо е гей

    32 9 Отговор

    До коментар #12 от "outlander":

    Я пак си направи справките !....Икономиката на Италия изпадна в рецесия през последното тримесечие на 2018 г., като това се случва за трети път през последните десет години. Това е удар върху управляващата дясноцентристка и популистка коалиция в страната, която обеща да увеличи ниския растеж на брутния вътрешен продукт (БВП), пише The Guardian. Спадът от 0.2% в третата по големина икономика в еврозоната в тримесечието от октомври до декември следва такъв от 0.1% през предходните три месеца. Така с две последователни тримесечия на понижение на БВП на годишна база италианската икономика изпълнява дефиницията за рецесия. За цялата 2018 г. растежът достига 1%???????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 18 гост

    13 41 Отговор

    До коментар #13 от "Баси":

    Тъй , тъй , сега чакаме кога "развиващата се " Раша ще стигне нивото от 2013 година , щото засега е горе долу на 60-65% оттогава , хаххахах !!!! Аз викам към 2060 може и да стане , от инфлацията де , не че ще "наваксат" , хахаххахах !!!
  • 19 El chochone

    14 40 Отговор
    Путин си отива, спете спокойно деца.
  • 20 outlander

    15 38 Отговор
    Иначе да се каже, че Путкин и олигархията трупат пари и злато, е най-правилно, защото това е точно така. На тях им е ясно, че трябва да се подсигурят стабилно, освен това купуват имоти на Запад, особено най-привлекателни са точно САЩ, също плащат и данъци там, ама данъци, а не стотинки както в пРосия, щото в Щатите няма Путкин, няма Муткин. На руските ибрици, наречени русофилистици, тия неща са им непонятни, те са доволни от мултиките на железа и кюнци, друго не ги интересува. Всъщност, златото и парите на руските олигарси са добре дошли в Щатите, а русофилистиците на никого не пречат, че джафкат немощно и безсилно.

    Коментиран от #23, #25

  • 21 бат Рамбо е гей

    26 10 Отговор

    До коментар #16 от "гост":

    Руската икономика е нараснала изненадващо с 2.3% през 2018 г.... 11 фев 2019....... БВП на страната е 2%, съобщава Reuters.

    Коментиран от #37, #38

  • 22 бат Рамбо е гей

    35 8 Отговор

    До коментар #12 от "outlander":

    Говори се за % бе неграмотен ! Къде видя рубли , долари , франкове , юани , евра и така нататък !!

    Коментиран от #100

  • 23 бат Рамбо е гей

    27 7 Отговор

    До коментар #20 от "outlander":

    А олигарсите в обора - пардон бизнесмените там - какво трупат ? Речни камъни ?!!

    Коментиран от #28

  • 24 outlander

    15 44 Отговор
    Дълга на САЩ не може да ги бутне при тия над 20 трилиона БВП. Ако Калифорния беше самостоятелна държава, икономиката им ще е на пето място в света. Освен това САЩ си плащат изрядно падежа. Да не говорим, че активите им са невъобразимо число. Същевременно пРосия има сметка да няма дългове и гледа да не се отклонява, защото с това мижаво БВП а кривне, а отече в канала. Къде отивате вие бе? 🤣

    Коментиран от #32

  • 25 реалист

    23 10 Отговор

    До коментар #20 от "outlander":

    Тъй, тъй....
    Тъй се е мислел и пра-дядо ти през 1938, пък тя ква стана...
  • 26 et.galen1

    55 13 Отговор
    Русия ще оцелее,и да я плюете все тая.Вие сте глупави и това е непоправимио .Ние за никаде не сме..Ако продължаваме така пиши ни мъртви ,като народ и държава.Съюзници на Германия биха и два пъти, добре че бе Русия че не загубихме територии.Сега сме пак с Германия и още 27 -28 страни , територии не сме загубили но народ много..Този път накрая ще загубим повече, идентичност ,че и държавата си.
  • 27 Патриот

    39 5 Отговор
    Могат трупат. Ние като сме задлъжнели за още 500 години напред?

    Публикувано във факти.бг: а държавните корпорации, които се ръководят от корумпирани приятели на Кремъл, са задушили под себе си всякаква икономическа активност в страната.
    Хубаво, че у нас е демокрация и изобщо не е така(само, че да София). Няма "Батко и братко", няма "тате раздава европари, а аз го проверявам" и т.н.
  • 28 outlander

    7 21 Отговор

    До коментар #23 от "бат Рамбо е гей":

    Американските олигарси правят удар и бягат в Мексико, както правят всички престъпници, щото пипнат ли ги, жална им майка. Хора като Бил Гейтс и Джеф Безос, ако ги наричаш олигарси, откажи се - това са хора, които с ръцете си и с ума си са спечелили богатството си.
  • 29 ГруЮ

    34 6 Отговор
    Не само , че трупат злато , но и програмата им за превъоръжаване е до 2020-39г. Както и на Китай .Вероятно и на САЩ. Знаят нещо, което ние не знаем. Дойче Зеле пък съвсем.
  • 30 Обикновен човек

    13 10 Отговор
    Рублата в момента е вързана за долара, както левът за еврото ,ако си спомняте когато България беше независима (не политически а икономически) държава на лева пишеше :банкнотата е обезпечена с злато и всички активи на банката! Тогава златото беше гарант ,а сега гарант е МВФ както в България така и в Русия !
  • 31 Обикновен човек

    9 10 Отговор

    До коментар #15 от "outlander":

    Рублата в момента е вързана за долара, както левът за еврото ,ако си спомняте когато България беше независима (не политически а икономически) държава на лева пишеше :банкнотата е обезпечена с злато и всички активи на банката! Тогава златото беше гарант ,а сега гарант е МВФ както в България така и в Русия !

    Коментиран от #53

  • 32 Ха Ха 🙈

    17 8 Отговор

    До коментар #24 от "outlander":

    Добре ли си ?
    Какво превъртя бе ей ?
    От време на време те “хапя “ ама ако имаш нужда от нещо казвай , че хамериканските ти “братя” и милионите , трилионите и тоновете злато са далеч , ще помагаме! Нищо че съм путкинорусифилистрашковик или там твойте фантасмагории !

    Коментиран от #54

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 8867

    10 8 Отговор

    До коментар #1 от "Защото България":

    Точно описание на ситуацията у нас , само че , у нас не натрупваме злато и валутни резерви!
  • 35 Обикновен човек

    16 7 Отговор

    До коментар #15 от "outlander":

    Значи ти с твоето невежество без да искаш признаваш че доларът е като марулята !Да ама от долари не можеш да си направиш салата !

    Коментиран от #52

  • 36 Дядо поп

    8 3 Отговор
    Я някой да провери колко злато е добито от човечеството и тогава ги пишете тези цифри
  • 37 гост

    8 8 Отговор

    До коментар #21 от "бат Рамбо е гей":

    В РУБЛИ !!!! В РУБЛИ !!!!! В РУБЛИИИИИИИИИ !!!!!
  • 38 гост

    9 14 Отговор

    До коментар #21 от "бат Рамбо е гей":

    2018 г НОМЕР 11 Русия - 1 630 659 хиляди ДОЛАРА или 1,6 трилиона ДОЛАРА !!!!!! Сега искаш ли да ти покажа и за 2013 г - 2,3 трилиона или няма да го понесеш ??? Хахаххахаххахах !!!!!
    https://bg.wikipedia.org/wiki/Списък_на_страните_по_БВП_(по_номинална_стойност)
  • 39 Спецназ

    25 6 Отговор
    За кой ли път обявяват смърта на Русия!

    Коментиран от #43

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 USA

    2 7 Отговор
    Кви са тия глупости бе,тия дек са дали тия изказвания са направо за разтрел,нескопосани коментари,и лични вендета чета само
  • 42 гвррр

    23 5 Отговор

    До коментар #13 от "Баси":

    тези санкции май работят за русия...май руснаците сами ги искат..много хора тук не разбират че санкциите са добре за русия за вътрешния им пазар...явно американците им помагат и всичко е цирк с тези санкции
  • 43 гост

    10 22 Отговор

    До коментар #39 от "Спецназ":

    Не , за пореден път обявяват това , дето само русколизците и нас не виждат и няма да видят , докато не им го удари в челото любимото им джудже !!!! Путя трупа парици за пенсия и след 2-3 години като наближи края на ПОСЛЕДНИЯ му мандат , ще изиграе едно театро със "външния враг" и " за родину" , ще пусне няколко хиляди наборника за пушечно месо в Украйна и Беларус , след което ще се окаже , че "огромните резерви" изведнъж са се изчерпали , а той и дружките му ще си заминат поживо , поздраво по островите , а руснаците пак ще рупат зеле !!! А може и трева по липса на зеле !!!
  • 44 Б. Б.

    8 3 Отговор

    До коментар #6 от "Анти милиционер":

    Аб е, слабоумният си Ти.
  • 45 Пешо

    30 11 Отговор
    Китайците искаха да купят преди време от американското злато. При проверката се оказа, че кюлчетата са волфрамови и само позлатени. Та, златния резерв на щатите, май е мираж в пустиня.

    Коментиран от #46, #51

  • 46 БСПедер

    8 18 Отговор

    До коментар #45 от "Пешо":

    Пешо, това в Мурзилка ли го чете?
  • 47 Монгола

    27 7 Отговор
    Русия трупа злато и пари а говедарите трупат дългове!
  • 48 Тръмп

    8 13 Отговор

    До коментар #10 от "бат Рамбо е гей":

    Ръстът от 2.5% е за 4 години,2014-2018!!!:):):)На дебилите трябва да им се обяснява всичко по 50пъти и пак няма да схванат Истината!!!:):):)

    Коментиран от #50

  • 49 Грифона

    21 5 Отговор
    Сороснята отново гледа в пълното канче на Москва а не си види скъсаните лъскави гаши
  • 50 Бесен Язовец

    14 3 Отговор

    До коментар #48 от "Тръмп":

    Трай бе тюрбан. Виж си господарите как фалират!
  • 51 outlander

    9 20 Отговор

    До коментар #45 от "Пешо":

    Чудя се как руската пропаганда не се е сетила да ви спусне опорката, че не волфрам е имало в тия кюлчета, ами руски радиационен въздух, с какъвто са пълни русофилистичните ви чутури. То и за това сте толкова болни 🤣

    Коментиран от #58

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 outlander

    6 23 Отговор

    До коментар #31 от "Обикновен човек":

    Не знаех, че пРосия е колония на САЩ. Мерси, че ми каза, щото аз не знаех 🤣 Отделен въпрос е, че когато САЩ кихне, светът пълни памперса и това е абсолютната истина.

    Коментиран от #57

  • 54 outlander

    4 14 Отговор

    До коментар #32 от "Ха Ха 🙈":

    Това мишле църка немощно, ама си мисли, че хапело 🤣

    Коментиран от #80

  • 55 Милен Илиев Минков

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Оня с рикията":

    Буди- хората,..
    Да- те- будят,....
  • 56 завършен тъпанар

    22 4 Отговор

    До коментар #40 от "Йозеф":

    по тази логика 100 японски иени за долар е показател за лоша икономика на Япония. Нямаш акъл дори да пазиш равновесие.

    Коментиран от #59, #68

  • 57 Милен Илиев Минков

    3 1 Отговор

    До коментар #53 от "outlander":

    Има- нещо, около- парйте,...

    Преди, да- започне, втората- световна ,....
  • 58 Милен Илиев Минков

    3 0 Отговор

    До коментар #51 от "outlander":

    Търговията, със- вулкана,...

    Трябва, да- се- премахне ....
  • 59 Милен Илиев Минков

    0 1 Отговор

    До коментар #56 от "завършен тъпанар":

    Буди- хората,...
    Да- те- будят.....
  • 60 Гостъ

    7 14 Отговор
    Явно на богатир Жужи му трябва война за да остане на власт!
  • 61 Патриот,но не от обединените патриоти

    15 7 Отговор

    До коментар #5 от "Оня с рикията":

    Щом си даваме задника под наем на янките,ще страдаме.Само,че наема е безплатен.
  • 62 Хахах

    6 12 Отговор
    Някой знае ли парите на поне един американски милиардер в рубли? Щото всички знаем ГОРЕ ДОЛУ кой руски милиардер колко милиарда долара има. Защо така? На какво се дължи това?

    Коментиран от #66, #74

  • 63 БАГДАСАРОВ

    5 1 Отговор
    бе,'ного економис в тоя катун,' ного нещо... дет да го бутнеш - се разбира..... малиийй
  • 64 Гост

    1 9 Отговор

    До коментар #11 от "Обикновен човек":

    Защо преди да пишеш не вземеш да прочетеш нещо по вече от това което ти предоставят.
  • 65 Чичо АДИ

    3 9 Отговор
    Ши...........ите Болшевики искат да се спасят в "Офшорки и безмитни сони" Да УМ„РАТ

    Коментиран от #67

  • 66 Чичо АДИ

    8 10 Отговор

    До коментар #62 от "Хахах":

    Няма Хамер милиардер в рубли ,НО има СЪВЕТСКИ в ДОЛАРИ !!! Да ги убие Господ

    Коментиран от #70

  • 67 Симо

    22 4 Отговор

    До коментар #65 от "Чичо АДИ":

    Статия писана със задни части. Растежа на Русия за 3то тримесечие е 3.5% има го в документите на МВФ. Дългът на Русия не е суверенен. Т.е. не е държавен дълг, а такъв на частни компании. Колкото до т.н. наследници на Путин , вероятно става въпрос за някак в анекдот. Навални например има 0.002% електорална подкрепа. За Само в и другия глупака даже не съм чувал. Руснаците са злопаметни и добре си спомнят какво се случи с РФ ,когато на власт дойдоха т.н. либерали , а по същество движещите САЩ по едно място. Никой няма да позволи това . Не се и надявайки. Това са мокри сънища на някой пенсиониран генерал от Пентагона.
  • 68 гост

    4 22 Отговор

    До коментар #56 от "завършен тъпанар":

    Икономиката на Япония от над десет години е в рецесия , нищо че е четири пъти ПО-ГОЛЯМА от руската , въпреки почти същото население и пълна липса на природни ресурси !!! Даже мина през банкрут , когато огромни компании като Нисан бяха изкупени на безценица , ако това ти е примера за "просперираща" икономика , много си зле !!! И да , силната валута е признак на силна икономика , а по-силна от американската не е имало и няма да има поне в обозримото бъдеще !! В края на тази година ще бъдеш свидетел и на края на "приказката" Китай , приземена по задник !!!

    Коментиран от #89

  • 69 ДедоВиЯ

    1 1 Отговор
    Язе, като върло гламав не панимаю за чий ще ти е, ако ша джиткаш на патаклама да си уйдурдисваш кинтите към МФВ-то! Само така лекинко си разсъждавам със сдуханата дърта китара.
  • 70 Хахах

    5 6 Отговор

    До коментар #66 от "Чичо АДИ":

    Те дори не схващат :-) иначе до сега да са наджасали минусите по дефолт
  • 71 Опитен

    8 2 Отговор
    Щото могат ве?
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 щото е свободна

    13 2 Отговор
    ЗАЩОТО Е СВОБОДНА! Ако не беше, щяха да я източват като България!
  • 74 ха ха ха

    5 3 Отговор

    До коментар #62 от "Хахах":

    Милиардер в числа, може да си ги обърне в каквато си иска валута /ако му е кеф и в рупии/, но ако рече да си ги изтегли, ще види бая зор ;)
  • 75 Танк и Катюша и Калашников

    3 3 Отговор
    Не им берете гайле на тях!Гледайте си вас!Както казва Славчо Т. " Не ставай смешен Саше !"
  • 76 руснак

    17 5 Отговор

    До коментар #12 от "outlander":

    Ако това, което твърдиш е вярно, нали разбираш, че то е с наложени санкции. А ако ги нямаше, но краварите за това ги наложиха, за да смачкат РУСИЯ икономически. Да, да ама не!Русия се управлява от голям политик и стратег.

    Коментиран от #90

  • 77 peter

    6 2 Отговор
    DW-Guoring propagande.
  • 78 Бае, тодор

    6 14 Отговор
    Руската кочина, най добрата кочина....... 😂😂😂😂😂
  • 79 Хасан

    5 6 Отговор

    До коментар #11 от "Обикновен човек":

    Дойче веле защитават немския интерес..плюят на всичко което не е немско ..Дойчланд юбеп алес ..Дълг значи обвързване,робство,послушание
  • 80 ХаХа 🙈

    5 2 Отговор

    До коментар #54 от "outlander":

    Душичка сладка
    Всички “повярвахме”!
  • 81 интригант

    3 3 Отговор
    А защо да не си откупи обратно Аляска?
  • 82 Един

    5 2 Отговор
    Защо ли? Ами защото иска и може!
  • 83 100

    5 3 Отговор
    Трупайте, трупайте, да има за олигарсите....
  • 84 потребител

    7 5 Отговор
    Ами като имат толкова много злато защо не ни върнат българския златен резерв, който бай Тошо им закара в Москва уж за съхранение?

    Коментиран от #86

  • 85 Ха ха ха

    7 3 Отговор
    Бастунът Навални и пръчката Собол наследници на Путин...му шъ умръ ут смях ки)))
  • 86 хихихихи

    7 4 Отговор

    До коментар #84 от "потребител":

    Защото няма такова нещо, освен в главите на краваропитеците!
  • 87 Казуар

    2 6 Отговор

    До коментар #11 от "Обикновен човек":

    Вътрешният дълг на САЩ е голям, външният е съвсем нормален.
  • 88 сорош вън

    11 2 Отговор
    Егати, а аз си мислех, че Русия аха-аха да фалира.
    А, то валутните резерви са вече 520 милиарда $. Всяка година Кремъл праи по 200 милиарда $ положително салдо. Толкова правят Китай и Германия. Мъка, мъкааа сорошки грантаджии, голяма мъка!!

    Коментиран от #94

  • 89 Значи,

    3 2 Отговор

    До коментар #68 от "гост":

    силната валута е признак за силна икономика, еврото е по-скъпо от долара, но америка е най силна икономика, освен ако не се гледат и други признаци, като най-голям външен дълг, например. Който между другото увеличиха, за да плащат падежите навреме.
  • 90 Глупостта лимит няма

    2 9 Отговор

    До коментар #76 от "руснак":

    Аха, голям политик, с манталитета на махленски побойник- закъснения с часове, просташко отношение към по- малките съседи, мания за величие, клептократизъм, нагло отричане- и за Боинга, и за зелените човечета, и за Скрипал. Цивилизованият свят го търпи със запушен нос, след като народът му си го харесва. Да трупа каквото ще, само да не трябва пак да им се помага, както през 20- ти век- на три пъти за да не стигат до канибализъм и да не плъпнат гладни и озверели из Европа, че величието им пак се е отложило
  • 91 12 udar

    11 2 Отговор

    До коментар #6 от "Анти милиционер":

    "Соросоид" - човекоподобно, мразещо всичко българско (българомразец, българоубиец), стремящо се към заличаване на българското национално самосъзнание и християнски ценности. "Соросоидите" са платени или заблудени бесовски служители, които се опитват да наложат "джендър" идеологията и всякакви други подобни деморализиращи и античовешки разбирания. Накратко, "сорос оида" има за задача да обезчовечи, обезличи, демонизира и намали населението на България в услуга на своя господар, негово бесовско величие Джордж Шорош.
  • 92 robur

    3 2 Отговор

    До коментар #9 от "outlander":

    Deutsche Welle
  • 93 robur

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "outlander":

    ха ха ха - мудак как бързо отреза на руснаците 1000 тона
  • 94 Казуар

    2 6 Отговор

    До коментар #88 от "сорош вън":

    Икономиката на Калифорния е 3 трилиона долара, на Русия е 2.3 трилиона.
  • 95 Мартин

    10 2 Отговор
    Защото подхождат далновидно. Ако правителството на САЩ откажат да увеличат външният си дълг или пък Китай им откажат съдействие, светът го чака тежка икономическа криза. За слабо развита страна като Русия, трупането на злато е много мъдър ход за консервиране на богаствата на страната.
  • 96 Бай Х

    7 3 Отговор
    Недейте да бъркате ръста на БВП с размера на БВП, какво като на Русия е по-голем от на Франция и Италия, то по тая логика Нашото БВП нарастна с 3.5%, да не би да сме по-големи от Русия, Франция и Италия сега. Като ти нараснат 10-те лева с 2.5%, вече имаш 10 лева и 25 стотинки - спечелил си 25 стотинки. Ако имаш 100 лева и те нарастнат със 1.9%, вече имаш 101,90 стотинки - спечелил си 1 и 90. Ако все още се чудите кога ще ги стигнем Германците - когато се смени капитализма с нещо друго, иначе е матетматически невъзможно, освен ако Германия не почне да губи всяка година, а ние никога да не спираме да растем.
  • 97 Бай Хой

    1 7 Отговор

    До коментар #10 от "бат Рамбо е гей":

    Бат Рамбо освен гей е и мноооого прос, бе чебурашка смотана ти можеш ли да изчислиш тези 2,5% на пРоссия от каква база тръгват в сравнение с другите които си споменал? Вие русоробите изобщо можете ли да мислите или кухите ви кратуни само едно си знаят? Какво конвертируемо произвежда кочината освен железа не ставащи за нищо и природни ресурси за които мужиците изобщо нямат никакъв принос и ако не са те кочината отдавна щеше да е северен Китай.
  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 яхоапи

    6 0 Отговор
    Не можах да хвана логиката на автора, - Путин трупал пари и злато в хазната, защото очаквал сътресения във властта.
    Ако ги очаква и не е сигурен дали ще остане, защо да ги трупа, зада ги наследят тия дето му клатят стола ли? Не ми звучи логично.

    Коментиран от #101

  • 100 Анонимен

    1 1 Отговор

    До коментар #22 от "бат Рамбо е гей":

    Така, значи БВП се мери във валута, за сега в долари, това е стойността на всички стоки и услуги произведени в страната без трансферите навън, най общо казано. Това което се мери в проценти е ръстът на БВП за определен период, тримесечие или година. Това, че ръстът на една икономика е по- голям от на друга, не значи че икономиката е станала по голяма, а че се развива с по бързи темпове за даденият период. По-слабите страни или такива преживели криза е нормално да имат по-висок ръст, ако се развиват правилно. Русия е на 11-то място в света за 18 г след Канада и Бразилия. Но тъй като различните страни имат различен брой население, се изчислява и на глава от населението, там Русия е ако не се лъжа на 62 място след Румъния, това за 2017.
  • 101 Румяна Костова

    4 1 Отговор

    До коментар #99 от "яхоапи":

    Не си губете времето да търсите логика в статиите на Дойче Веле. Те са по-подходящи за комедийния жанр. Как иначе може да се възприеме твърдението, че Русия ще анексира Белорус? В Украйна вече не вярват, че Путин ще ги нападне, както ги плашеше Порошенко. И за това Дойче Веле сега ще плаши белорусите.

    Коментиран от #102, #104

  • 102 Анонимен

    4 1 Отговор

    До коментар #101 от "Румяна Костова":

    По скоро би поткрепил преврат, ако Беларус се обърне към запада. А това е вероятно да стане ако Русия реши да спре енергийните субсидии за страната. Лукашенко също се еше уплашил по едно време и направи чиска в службите, като сложи националисти на мястото на про руски настроените. Тази драма обаче по скоро отмина и едва ли е много вероятна. Русия се подсигурява в случай на световна криза и спад в цените на енергонителите, а също и задълбочаване на санкциите от страна на САЩ. Ъвърдата политика на Путин наистина носи в краткосрочен план негативи на Русия

    Коментиран от #107

  • 103 БАРО

    2 1 Отговор
    100% е решил да си купя Америка щото му е писнало от руснаци
  • 104 БАРО

    1 1 Отговор

    До коментар #101 от "Румяна Костова":

    Тука Идеята е да си губим времето
  • 105 Позитано 20

    2 3 Отговор
    Кой каквото и да ни говори , ние сме за САЩ.
  • 106 Ти да видиш

    1 3 Отговор
    Война им се приискало на милите братя.Отново ги сърбят ръчичките. Ама чичо САМ удря здраво.
  • 107 Румяна Костова

    4 1 Отговор

    До коментар #102 от "Анонимен":

    Белорус не е Украйна, а и украинския Майдан има вече лоша слава, той се превръща в предупреждение,, Скачайте и вярвайте на американците, ако искате да живеете лошо, както в Украйна и половината страна да се разбяга поради бедност " Трупането на злато в руската хазна може би е някакъв гаранция, че Русия ще продължава да се отказва от долара Това е дълга процедура и не може да се извърши за няколко месеца.

    Коментиран от #108, #112

  • 108 Анонимен

    1 2 Отговор

    До коментар #107 от "Румяна Костова":

    Тази лоша слава обаче не става току тъй, анексията на Крим и гражданската война в Донбас струва пари, не само заради преките военни разходи, които не са никак малки, но и заради загубите от санкциите.
  • 109 Преминаващ

    0 2 Отговор
    Язък, че някой си е хабил парите, да ви образова, процесите който течат в момента, ако се върнете около 100 години назад, се повтарят, само мащаба е нараснал, Русия ще и пръднат на дедовия, като удари, една инфлация, защото натам отиват нещата, остава да се замислите, коя валута..... Точно
  • 110 Ghost Navigator

    1 3 Отговор
    То филмовата индустрия на САЩ има по-големи печалби от съветския газ, нефт, нафта бензин и за каквито горива си помислите
  • 111 наблюдател

    1 0 Отговор
    Тук все повече ми заприличва на селски хоремаг от царско време. Все едно гледам дрипави селяци, запасали на гол тумбак чифте пищови /и тук, таме някой "ентел'егент" за цвят/, да бистрят скотоумно световната политика. А бе байновци, що не си погледнете скъсаните цървули и голия тумбак, и вместо "да се опитвате да разделите баницата на силните", да се замислите що сме на това дередже и как да се измъкнем от него. Щото нито на "мечката", нито на "краварите" им пука за вашето мнение, с тях винаги се е съобразявал целия свят, а не с такива от "третия свят" като нас. Така че вместо скотоумни приказки, що не си запретнем дрипавите крачоли и ръкави, и да си оправим "къщата", та чак след като и с нас почнат да се съобразяват, да можем да бистрим с право световните политики.

    Коментиран от #116

  • 112 гост

    0 2 Отговор

    До коментар #107 от "Румяна Костова":

    Беларус е ПО-МАЛКА икономика от България в момента , за твоя голяма изненада !! България е с 65 милиарда , а Беларус с 59 , което са си 10% отвсякъде !!! И руския пазар вече не и носи абсолютно нищо , освен по-ниски цени за петрол и газ , които Путя иска да вдигне и то много !!! Само гледай , не Майдан , а направо на Путиизоран как ще има само до 3-4 годинки !!!
  • 113 Анализ

    0 1 Отговор
    И най-добрият анализ си остава "гол" Анализ, ако след него не последват решителни декствия за реализиране на "добро"-то. Дошъл отвън Анализ е в полза само на "статуквото"!
  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 Кико

    1 1 Отговор
    Кончината си остава кочина дори да е златна!
  • 116 БАРО

    0 1 Отговор

    До коментар #111 от "наблюдател":

    Не може пищови незаконно е Сега е модерно на гол гъс диагоналка
  • 117 Дидо

    1 0 Отговор
    Някой чете ли статията 2020 г.
  • 118 Дидо

    1 0 Отговор
    Браво на Путин! Обръщайте парите в Рубли или Юани!