10 Август, 2019 19:04 6 057 43

Защо Путин изглежда несменяем?

  • владимир путин-
  • русия-
  • украйна

На 9 август 1999 Владимир Путин за пръв път беше избран за премиер на Русия. Днес той изглежда несменяем, защото има много тънък усет за копнежа на руснаците по стабилност и имперско величие. Коментар на Миодраг Сорич.

Защо Путин изглежда несменяем? - 1
Снимка: EPA/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В началото той беше по-скоро „Анти-Елцин": значително по-млад от все още управляващия президент, изпълнен с енергия, уверен в публичните си изяви, враг на водката. Преди 20 години новоизбраният тогава министър-председател Владимир Путин, който малко след това стана и президент, вдъхна ново самочувствие на своите дълбоко обезверени сънародници. А те бяха обезверени, защото през 90-те години на миналия век демократичните реформи в страната се провалиха, в Кавказ бушуваше гражданска война, а държавата беше в икономически нокаут.

Новият човек в Кремъл извади късмет. Цените на суровините тръгнаха нагоре, а това вля милиарди в руската държавна каса. Путин започна да инвестира в икономиката и да изплаща външните дългове, предприе и поход срещу бедността. С желязна ръка той тури край на войната в Чечения, а гласът на Русия отново отчетливо отекна на международната сцена.

С верен усет за копнежите на руснаците

От всичко това Владимир Путин извлича дивиденти и до ден-днешен. Той има много тънък усет за копнежа на много руснаци по стабилност и имперско величие. Междувременно Путин уверено влезе в ролята на опитен държавник, който със сигурна ръка навигира руския кораб през всички съвременни бури и напук на насрещния Западен вятър. Той обещава на своите сънародници точно онова, което те искат да чуят: повече пари благодарение на нарастващите заплати, и все повече социални помощи. Макар и да не спазва тези свои обещания, много хора, особено от по-възрастните поколения, го преглъщат, защото не виждат никаква алтернатива на Путин.

Но все повече млади хора мислят другояче. Те живеят в един свят, който се променя със скоростта на светлината. Само в Кремъл всичко си остава така, както е било открай време. И Путин е самото въплъщение на принципа „всичко по старому". Той твърди, че и до ден-днешен няма смартфон – как при това положение новите поколения биха могли да се идентифицират с него?

Стабилността, която толкова харесват по-възрастните, според по-младите, е просто Путиновото вкопчване във властта. Днешните млади хора едва ли могат да харесат политик като него, който твърди, че промените в климати имали дори предимства. Много ученици и студенти в Русия огласяват презрението си към корумпираните политици, подкупните прокурори и съдии, ненаситните олигарси. Навремето на това му викаха „гласност"…

Второто ключово понятие от епохата на Горбачов беше „перестройка". Днес обаче, поне засега, едва ли можем да очакваме нейно ново издание. Тъй наречените „силовики", тоест старите кадри от службите за сигурност, няма току-така да сдадат властта си. Камо ли пък на някакви си мирни демонстранти. И системата „Путин" ще продължи да си функционира: изборите се фалшифицират, медиите се цензурират, инакомислещите се преследват. А руското общество продължава опасно да се поляризира.

Един президент, който все повече поляризира

Колкото по-дълго Путин остава на власт, толкова по-голям обществен раздор възниква около неговата личност. Милиони руснаци ще продължат да му се възхищават като на президента, който съумя да разшири влиянието на Русия в Украйна, Грузия, пък и другаде. Политически реакционери по цял свят (и в Германия, впрочем) виждат в негово лице светъл пример за това как се възстановява „националното величие" - със здрава ръка и с насилие. И обратно - либералните демократи както в Русия, така и в чужбина, изцяло отхвърлят Кремълския господар. И вече чакат времената след Путин.

Но дотогава може още доста вода да изтече. Макар и да изминаха 20 години, откакто е във властта, още е рано да се правят равносметки. Сегашният мандат на Путин приключва през 2024 година, а засега той казва дали иска да управлява и след това.

И все пак: този Путин, когото виждаме днес, не е онзи политик отпреди 20 години. Навремето той ратуваше за партньорство със Запада. Днес обаче громи световния ред, наложен от САЩ. Така, рамо до рамо с авторитарни властници в Китай и Иран, Путин създава повече несигурност. И то за всички народи, включително и за руснаците.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 17 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Давид

    37 8 Отговор
    Защото е играч ;)

    Коментиран от #6, #27

  • 2 Алфа Вълкът

    15 32 Отговор
    Защото ще ядат бой гласоподавателите и ще лежат в ареста. Гледай как 50млн руснаци заминават в НКВД и ГУЛАГ!
  • 3 Вова

    68 8 Отговор
    Ако не беше Путин, Русия след Горбачов щеше да е разпокъсана и опустошена на парчета от западните акули и след това разпродадена.
  • 4 Румяна Костова

    28 9 Отговор
    Толкова хвалебствени слова за Путин от Дойче Веле, не мога да повярвам. Да не са слънчасали журналистите, трудили се над статията? Истината за Путин бавно, но все пак достига до тях. Нищо, че обясняват повече от достойнствата му с късмета. Една малка забележка, Путин не обещава повече пари руснаците. Той обикновенно казва,, Чака ни много работа. "

    Коментиран от #33

  • 5 no name no face no number

    18 5 Отговор
    щото е...е либерасти и евроатлантически лжендъри
  • 6 Румяна Костова

    24 8 Отговор

    До коментар #1 от "Давид":

    Велик играч на глобалната шахматна дъска. Но това не значи, че е несменяем!

    Коментиран от #8, #9

  • 7 Ала бала

    4 3 Отговор
    Все тая....
  • 8 Големия хур

    14 11 Отговор

    До коментар #6 от "Румяна Костова":

    Другарко Костова, би ли му направила на Путин една бибитка, или стигаш до оргазъм само четейки името му
  • 9 Давид

    17 7 Отговор

    До коментар #6 от "Румяна Костова":

    Щом сме смъртни в този физичен свят е очевидно и логически да е сменяем . Но той пак повтарям е играч и е подготвил смяната на караула с достоен заместник . Ерата на Путин тепърва започва ;)
  • 10 Путин та Путин...

    47 9 Отговор
    Евала на Путин. За 20 години вдигна Русия от пепелта. А нашият тупан за 10 години разпродаде де що имаше неоткраднато... и си устрои поколенията напред.
  • 11 Щото

    10 8 Отговор
    е безсмъртен!!!
  • 12 Тома Неверни

    25 4 Отговор
    Защото добре си върши работата.
  • 13 Borislav Popov

    27 4 Отговор
    Путин е велик ! Слава Русия, да живее Путин !
  • 14 Хаха

    11 8 Отговор
    Увеличил популярността на Русия в Грузия и Украйна. Точно това е направил.
  • 15 Мииии

    3 7 Отговор
    ЗАЩОТО ТАМ Е НАЙ ПРЕКРАСНАТА ДЕМОКРАЦИЯ, КАТО ВСИЧКО ДРУГО, И ТАМ НЯМА АМА НИКАКЪВ ТОТАЛИТАРИЗЪМ, АМА АБСОЛЮТНО НИКАКЪВ !
  • 16 Монгола

    5 5 Отговор
    Ох надървих се! Какъй молодец!
  • 17 Простосмъртен

    16 5 Отговор
    Щото е пич,а не изперкал дърт джендър като патока тръмп
  • 18 ха ха ха

    19 6 Отговор
    Защото Е ВЕЛИК! ... Това да не е България, дето с няколко платени глашатаи свалиха Живков?
  • 19 Джендърът русофил

    19 6 Отговор
    Тази снимка и онези с пушката и коня са ми любимите. И не само на мен, но и на всеки русофил. Слава на Путин!
  • 20 Баба Ванга

    11 18 Отговор
    Русия ке се оправи когато Владимир Владимирович легне до Владимир Илич в мавзолея!
  • 21 Истината

    11 20 Отговор
    „Ето какво мисля аз – Путин е убиец, бандит и продукт на КГБ, който се опитва да използва всяка ситуация в своя полза. Всички ние разбираме кой и какъв е Путин. Ние трябва да се върнем към концепцията на Рейган: Мир с помощта на силата. Защото единственият език, който разбира Путин е езикът на силата“.Джон Маккейн
  • 22 Тръмп

    7 10 Отговор
    Путин ще бъде ли балсамиран или ще гние???:):):)

    Коментиран от #24

  • 23 ХаХа 🙈

    13 3 Отговор
    Ми тръгвайте , ти , Перуката , Макейн, , 2ма ,3 ма Амок джендъри и покажете колко сте “силни “?
    То пък късно станало , нищо и утре е ден ...!
    Пък и както се вижда полегнал си е човекът ! Я отскочете и разбийте Китай докато Русначето се събуди !
  • 24 Простосмъртен

    5 4 Отговор

    До коментар #22 от "Тръмп":

    Не първо ще балсамират тебе за проба
  • 25 Истината

    9 13 Отговор
    Защо руснаците търпят диктатори като Ленин, Сталин, Путин може да бъде обяснена единствено от руснак. И. П. Павлов в речта си при награждаването му с Нобелова награда казва буквално следното: “Длъжен съм да кажа моите печални наблюдения за руския човек. Той има такава слаба мозъчна система, че не е способен да възприема действителността като такава. За него съществуват само думите. Неговите условни рефлекси са координирани не с действителността , а с думите."
    Наблюденията на нобелиста важат в пълна сила и днес и обясняват защо Путин е на власт вече 20 години.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 хэяг

    2 6 Отговор

    До коментар #1 от "Давид":

    задкулисето на русия ще си го смени когато поиска..със същите неща които си прави и сега..толкова е просто
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 соросоид дебил

    7 3 Отговор
    В опит да освободи Русия от зависимостта от американския долар и да „победи САЩ със собствените им оръжия“, Владимир Путин проведе „изкусен капиталистически прийом от световно значение“, съобщава N-TV. Почти незабележимо за очите на световната общност, Владимир Путин даде началото на „най-голямата златна спекулация в света от десетилетия“, обяснява германският телевизионен канал.

    Вече няколко месеца Централната банка на Руската федерация купува от четири до пет тона злато всяка седмица, пише в статия на сайта на N-TV Волфрам Ваймер, журналист на германския телевизионен канал.

    „Почти незабележимо за очите на световната общественост, Путин даде началото на най-голямата спекулация на злато в света от десетилетия”, казва Ваймер.

    И „рискът, който Путин пое“ изглежда оправдан: през тази година златото поскъпна с 20% и по този начин подари на Руската федерация „многомилиарден дар“, отбелязва авторът.

    Както обяснява журналист на N-TV, „Путин влезе в златото”, защото просто иска да направи Русия независима от щатския долар.

    „Тъй като доларът, според Москва, се използва като политическо оръжие срещу Руската федерация, златото е идеална инвестиция за защита срещу санкции в долари. Докато златните резерви рязко се повишиха до все по-високи стойности, Руската централна банка разполага с държавни облигации на САЩ на стойност едва 12,8 милиарда долара”, подчертава Ваймер.

    В същото време авторът на статията продължава, в резултат на отхвърлянето на долар

    Коментиран от #43

  • 31 соросоид дебил

    7 3 Отговор
    В същото време авторът на статията продължава, в резултат на отхвърлянето на долара в полза на златото, Русия започва да печели от всяка „търговска схватка“ на САЩ с Китай, тъй като цената на златото се повишава всеки път, когато китайско-американският търговски конфликт ескалира.

    Освен това сега политиката на американския президент Доналд Тръмп за „евтини пари“ също е в полза на Русия, казва журналист на германската телевизия.

    „Колкото по-ниско Вашингтон и Федералният резерв спускат лихвите, толкова по-интересното злато е като глобална инвестиция“, пояснява Ваймер.

    Междувременно, поради действията на Москва, „златният прилив“ се разпространи и в други страни. По-специално, авторът на статията пояснява, че Китай все повече продава държавни облигации на САЩ и вместо това купува злато. Дори Турция, Полша, Унгария и Казахстан „неочаквано започнаха да копират тази стратегия“. Само през първите шест месеца на 2019 г. централните банки според Световния съвет за златото са закупили 374,1 тона злато, което не се е случвало през последните 19 години.

    По този начин „планът на Путин“ да изостави американския долар в полза на златото „е пример.“ Самият ръководител на Кремъл на 20-тата си годишнина от мандата си на власт проведе „умел капиталистически прийом от всеобщо значение“.

    „Той иска да победи САЩ със собствените им оръжия“, обобщава журналистът от N-TV.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Госあ

    2 5 Отговор
    "И системата „Путин" ще продължи да си функционира: изборите се фалшифицират, медиите се цензурират, инакомислещите се преследват. А руското общество продължава опасно да се поляризира." Точно и ясно. Като с тиквата у България. Единия поне неква диплома има,макар изобщо да не е практикувал.
  • 35 румяно румяно

    2 3 Отговор

    До коментар #32 от "Румяна Костова":

    мина времето на холивуд, престани с идиотиите :D

    Умря циганката дет ги хвалеше тез! Зони, мони, сега се чудят как да забранят оръжията, че както се ровят във вътрешните дела в другите държави, точно отвътре ще им дойде големия ритник ;) и го знаят!

    Престанете вече да измисляте легенди за тия кофи пробити... няма смисъл!
  • 36 истината

    9 6 Отговор
    САЩ няма на издържат още 4 г. на това темпо, Путин не могат да свалят, защото населението на Русия си го иска!

    Фалшивите протести започнаха регулярно в Русия и в Китай, като надеждите са поне в едната да успеят, но времената на пролетите отмина, вече няма същия ефект - единственото което получиха е, че вече никой не вярва в протестите!

    САЩ умира и никой не иска да спаси, като и подаде ръка за война, а сама не смее, защото всички ще и скочат!

    Всички държави са уморени от САЩ!

    THE END!
  • 37 waterwet

    3 2 Отговор
    Всеки с беше "заплюл" парче от баницата, но Путя беше кръчмаря. Колкото и да не го одобрявам, той е този, който бръкна в "ерогенната зона на определящите икономическото статукво". Остави ги ги на разстояние от на 40% от ресурсите. Сега става страшно и физически за него, след като предприе курс по загърбване на долара...

    Коментиран от #38

  • 38 нищо не могат да му направят

    4 1 Отговор

    До коментар #37 от "waterwet":

    Нито физически, нито психически, точно затова се опитват да му създават вътрешни проблеми, но той е свикнал до болка с тях... вече 20 г. едно и също и куче да беше, вече щеше да е разбрало, че това има обратен ефект.

    Луд умора няма, само се поти!
  • 39 eustasio

    2 1 Отговор
    Виждали сме как подлите чакали обикалят около вечерята на лъва-със страх и в готовност за позорно бягство.Както краварите обикалят Русия на Путин-със страх и в готовност за позорно бягство.Путин не е предателя Горбачов,а Човека въздигнал страната си след предателя Горбачов.Най-вероятно още дълго време краварите ще се облизват от страни-без никакъв шанс да отмъкнат нещо.
  • 40 putin4life

    1 2 Отговор
    Путин е император! Имаме нужда от него в България и на Балканите!
    България Вън от НАТО и ЕУ !
  • 41 путин вор

    3 1 Отговор
    Abe kolko putkinski trolove imalo v Balgaria, napravo da ne poviarvash. Putin razgrabi I razori lubimata im Russia, a te go blagoslaviat. Plashta li im, tapi li sa mai I dvete.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.