7 384 53

Слави влиза в устата на ламята

Слави влиза в устата на ламята "Несистемните играчи“ като Слави се харесват - те обещават да накарат „ония Горе“ да се погрижат за „тези Долу“. Влязат ли в политиката, те стават част от статуквото, а ние спираме да ги харесваме и подкрепяме на избори.

Слави влиза в устата на ламята
Снимка: БГНЕС
Deutsche Welle
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар от Емилия Милчева

Дали защото човек се асоциира със стадно множество, а различните - с “черна овца”, но за бунтарите винаги има пазар, в политиката или в изкуството. Полезно за оцеляването и социума е да си конформист, трудно е да си бунтар - и тъй като искаме да сме смели, а често не ни стиска, бунтарите ни харесват. Те изкрещяват това, за което тихо роптаем, гневят се, когато ние махаме уморено с ръка и не се боят да са малцинство.

Бунтът, антисистемното поведение и говорене винаги продава, все едно дали бунтарят пее: “Малко момченце намери граната и понатръшка два-три депутата./ Баба и дядо му дали наган, вкъщи напразно очакват Доган” от “Малка политическа” на Каналето - или “Your future dream is a shopping scheme cos i/ I wanna be anarchy!” от Аnarchy In The UK на Sex Pistols.

В политиката на XXI век анти-истеблишмънт движенията и несистемните играчи вече са тренд, провокиран от бунтовете срещу довчерашните елити в глобален план и нестабилност и напрежение между и в доминантни сили на политическия пазар. Независимо дали става въпрос за Пиратската партия в Исландия, Движението 5 звезди и Лигата, днес управляващи Италия, но изправени пред предсрочни избори, “Атака” в зората си през 2005 г. - или неродената още партия на Слави Трифонов “Няма такава държава”, списъкът е дълъг.

Някои блеснаха и затихнаха, като крайнодясната “Златна зора” в Гърция например. Ултранационалистическата формация, родила се в началото на гръцката криза успя да завоюва политическо представителство от 18 места в парламента със своята антимигрантска реторика, но на изборите през юли дори не прескочи прага от 3% с резултат от едва 2.93% от гласовете.

Модата: “несистемни играчи”

Несистемните партии и играчи вече са толкова много, че самите те станаха система, изградиха своя инфраструктура и международни връзки, както направиха евроскептичните формации.

Запазена марка на “несистемните” са гневът и възмущението, призивите за радикални промени - защото “политиците не стават”, обещанията, че могат да очовечат политиката, да накарат “ония Горе” да се стреснат и погрижат за “тези Долу” и “народът да живее нормално”. Изобщо това, което си говорим в кръчма, само че изречено на висок глас.

Те дават надежди и разпалват страхове, вместо да ги успокояват, засилвайки напрежението сред своите конкуренти - системните формации. Макар че в повечето случаи са мутации на класическото дясно и ляво в краен вариант, или маскирани като антисистемни, каквото беше например Движение “Гергьовден”.

Но съдбата на несистемните играчи е една и съща - когато станат част от системата, която (уж) искат да променят, системните се възползват от тях, а ние спираме да ги харесваме и да ги подкрепяме на избори.

От мегафона до частната галерия

Спомнете си ранния Волен Сидеров от 2005 г., с кожената тужурка от митингите. Тогава “Атака” влезе за първи път в парламента с 8.93% от гласовете, осигурили ѝ група от 21 депутати, а лидерът ѝ нарече “политически Франкенщайн” бъдещия кабинет на БСП и ДПС. Минаха години и илюзиите на мнозина се изпариха - политическите действия на “Атака” бяха в унисон с интересите на ДПС и магната-депутат Делян Пеевски, а през май 2013 г. “Атака” осигури кворума, за да бъде избран кабинетът на БСП и ДПС с премиер Орешарски.

През всичките тези години Сидеров, получил прозвището “златен пръст”, подкрепяше не само БСП и ДПС, но и ГЕРБ, на която партнира и в момента. “Бунтарят” с мегафона смени тужурката със скъпи елегантни костюми и вече е собственик на галерия. На последните парламентарни избори през 2017 г. “Атака”, НФСБ и ВМРО, съюзени в Обединени патриоти, спечелиха малко повече от ранната “Атака” - 9.31%. А сидеровата формация днес е отлъчена от обединението и със затихващи функции.

В устата на ламята

Факт - всеки антисистемен, който влезе в политиката, престава да е такъв и става част от статуквото. Причината е лесна за отгатване: целта на политиците е да печелят избори и затова ще направят всичко, каквото е необходимо.

Бъдещата партия на Слави Трифонов изглежда антисистемна по наименованието си и предлага политическа алтернатива, която на пръв поглед прилича на срутване на сегашната политическа и съдебна система. В стилистиката на българския приказен фолклор и сценаристите на Шоуто, можем да кажем, че Трифонов е решил да влезе в устата на ламята, вместо да я убие като свети Георги.

Имаше достатъчно възможности да се убеди във втория закон на Нютон - че сила, действаща на системата отвън, води до ускорение на системата. Най-големият аргумент за това е националният референдум, който Шоуто на Слави организира през 2016 г., на който гласуваха 3.4 милиона българи. Изглежда, че толкова им беше писнало от “политическото”, че казаха “да” на мажоритарни избори в два тура, партийна субсидия от 1 лев, 120 вместо 240 депутати и т.н.

Само че когато Трифонов стане част от статуквото, разкрития като тези за раздадените неправомерно повече милиони за партийни субсидии ще бъдат тълкувани като “компромати”, а телевизионният му проект “Седем осми” - като подобен на партийната атакистка телевизия Алфа или социалистическата “Българска свободна телевизия”. И ако сега мълчи и оставя камъните да се трупат в двора му, все ще трябва да отговори на въпроси откъде ще се финансира политическият му проект, с кои политически сили ще си партнира и дори харесва ли кандидатурата за главен прокурор (нали предлага обвинител №1 да се избира пряко от народа).

Това е то ламята.

България
Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 11 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Зозо
  Отговор
  1 15:04  11.08.19
  Дойче хуят му
 • Rusnak
  Отговор
  2 15:05  11.08.19
  Тоя е пълен ташаг. Смятай ако и за него гласуват що за племе обитава бг.

  Коментиран от #34

 • jo hustan
  Отговор
  3 15:05  11.08.19
  Слави на много тикви ще обърка сметките.

  Коментиран от #7, #28


 • славист
  Отговор
  4 15:05  11.08.19
  сЛави ШЪ НЪ УПРАВИ!
 • фен
  Отговор
  5 15:06  11.08.19
  Повелителят на дебилите.

  Коментиран от #41

 • ИЦО ПЕТРОФФ
  Отговор
  6 15:08  11.08.19
  А на Славуца какво ли му влиза в устата?!🤔
 • балама
  Отговор
  7 15:08  11.08.19

  До коментар #3 от "jo hustan":

  Надей са, баламо, на пиян Слави, да обърка сметките на тиквите. Ше се нареди и той на тиквеника. До Каракачанов му е запазено място. На софрата.От другата му страна ще седи Бюреков.
 • no name no face no number
  Отговор
  8 15:09  11.08.19
  хаха DW най " обективните" уоу, истината е, че капитализмът скоро ще си ходи от този свят.

  Коментиран от #14, #27

 • 9 15:16  11.08.19
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Кобрата Пулев
  Отговор
  10 15:17  11.08.19
  Тоя чалгар е по-смешен и от мен, това да не е цирка в БТВ, как ще влиза в политиката този чалгар.

  Коментиран от #17

 • Слави Трифонов премиер чалгар
  Отговор
  11 15:17  11.08.19
  Шъ нъ управи
 • реджеб иведик
  Отговор
  12 15:23  11.08.19
  плешивия революционер ще поведе стадото към благополучието уоу!!!.....златната ноздра най личната ковра на бай ахмед ще прави партия........мбахахахахахахахахахахахахах!!!!!!!!.....блажени са вярващите!!!
 • Платено от ГЕРБ
  Отговор
  13 15:31  11.08.19
  Плюят всеки ден срещу Слави.

  Коментиран от #15

 • Черен 5ър
  Отговор
  14 15:32  11.08.19

  До коментар #8 от "no name no face no number":

  Няма как да си ходи капитализма, не за друго, а защото равенство на практика е невъзможно. Комунистическият проект в СССР го доказа. Ако бедните вземат всичкото богатство на богатите, ще го изконсумират и всички ще са само бедни-страхотно равенство!
 • ГЕРБ Бойко мършата
  Отговор
  15 15:33  11.08.19

  До коментар #13 от "Платено от ГЕРБ":

  Славун ни е патерица
 • Йосарян
  Отговор
  16 15:39  11.08.19
  След изречение, Бежанци добре дошли. Европа е ислямизирана. Щом и британските плъхове си копаят Изход. А останките от територията я ядът цигани. Трий!
 • помнещ
  Отговор
  17 15:42  11.08.19

  До коментар #10 от "Кобрата Пулев":

  Че то къде, къде по-големи тъпаци и дебили има в политиката. Защо да не влезе и той? Нито е по-голям престъпник от политиците, нито е по-тъп.

  Коментиран от #21

 • Йосарян
  Отговор
  18 15:51  11.08.19
  И когато критичната маса, от уж гладуващи. Избере тъп чалгар, се сетете за пожарникар. Крайно еротично. С леки елементи на население.
 • Реформаторко Рестартов
  Отговор
  19 15:55  11.08.19
  Да на прави партия "НОВА ПРОМЯНА" и да разбие статуквото, създадено и консумирано отези, които в момента го плюят и се страхуват, да не загубят позиции и власт ...

  Коментиран от #22

 • гецо
  Отговор
  20 15:56  11.08.19
  Чалгарска държава=премиер чалгар, всичко е в реда на нещата xd
 • Черен 5ър
  Отговор
  21 16:01  11.08.19

  До коментар #17 от "помнещ":

  Че какъв е смисъла да влиза? Единственото, което ще направи е, да се зашие за същото статукво, както и да се лаят взаимно, което пак не е нищо ново.
 • балама
  Отговор
  22 16:02  11.08.19

  До коментар #19 от "Реформаторко Рестартов":

  Точно тъй ще стане. Както ти се иска.
 • 23 16:08  11.08.19
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Бракониера
  Отговор
  24 16:20  11.08.19
  Слави Кубето и партията на профаните!
 • Паток
  Отговор
  25 16:42  11.08.19
  Единственото хубаво, е че соросоидите пак ще останат извън парламента!
 • Бумерангът на злото
  Отговор
  26 16:46  11.08.19
  Да си бунтар е хубаво, стига да не е поза. За милиардера Слави бунтарлъка е поза, няма как да е против "Системата", та нали точно благодарение на българската Система един провинциален клоун забавляващ '90-те години СИКаджийските мутри стана един от най-богатите хора в България.

  Коментиран от #35

 • 4372
  Отговор
  27 17:24  11.08.19

  До коментар #8 от "no name no face no number":

  Колко скоро? Я напиши.

  Коментиран от #29

 • 8373
  Отговор
  28 17:25  11.08.19

  До коментар #3 от "jo hustan":

  Леж' на тази кълка.
 • no name no face no number
  Отговор
  29 17:41  11.08.19

  До коментар #27 от "4372":

  Не съм пророк, но ще си отиде.
 • розово
  Отговор
  30 18:08  11.08.19
  Прехода продължава. Някой вижда ли края?
 • Георги Илиев Митев
  Отговор
  31 18:09  11.08.19
  ВИСШИСТ ЗАПОЧНАЛ ДА ГОВОРИ, ЗА ДА УГОВОРИ НЯКАКВА ИГРА ЗНАЧИ Е В БЕДА. УЧЕН ДА ТЕ ЗАЩИТИ ОТ "СЕЛСКИТЕ ЧЕРТИ" И " ГРАДСКИТЕ МЕЧТИ" ЗНАЧИ, ЧЕ ГРЕШИ, ЗАЩОТО НАЙ-ГОЛЯМАТА БЕДА Е ПЛАНЕТНАТА МЕЧТА.
 • Автора
  Отговор
  32 18:11  11.08.19
  Слави е бизнесмен. За това не може да му се има доверие
 • Фактите
  Отговор
  33 19:50  11.08.19
  Никой не може да нормализира положението, докато милионерите не се намалят с 99%! Милионерите са най-голямото зло на планетата! Всички зли работи идват от 99% от милионерите! 99% не стават милионери с добро, а с вреда за околния свят! Заради милионерите прогреса е много бавен и лош, а планетата е мръсна и неподредена. Милионерите са като комарите - те смучат кръвтта на всичко живо, но няма полза от тях
 • тцтцтцтцтц
  Отговор
  34 19:55  11.08.19

  До коментар #2 от "Rusnak":

  Що,ти за кой гласуваш? БСП? Мерси.
 • тцтцтцтцтц
  Отговор
  35 19:57  11.08.19

  До коментар #26 от "Бумерангът на злото":

  Ми да беше станал ти богат, като си толкова умен, а?
 • Селянин
  Отговор
  36 19:58  11.08.19
  Слави ще обърка сметките на мнозина от миропомазаните велможи. Много хора му симпатизират и ще влезе в политиката. Яко ще ги ебава.
 • Дреме ми
  Отговор
  37 20:21  11.08.19
  Кой е този Слави?Мисля,че името му е Станислав....некой си! Борисов загроби България... Този Идиот ще ни унищожи! Бог да ни е на помощ...
 • Син комунист
  Отговор
  38 21:03  11.08.19
  Слави си е влязъл в устата на ламята от 1989г. и оттогава си е част от статуквото. Син Комунист идиот.
 • Истина
  Отговор
  39 21:06  11.08.19
  За каква Ламя пишете бе. Слави е едната глава на Синята Комунистическа Ламя.
 • цвцв
  Отговор
  40 21:35  11.08.19
  слави с теб сме отрежи наи после главата на ламята,то не бяха къщи за родата,чума по свинята всички държавни служители на проверка кой с какво влиза и с какво излиза гадове
 • Хахаха
  Отговор
  41 22:01  11.08.19

  До коментар #5 от "фен":

  Е баща ти
 • draco
  Отговор
  42 06:20  12.08.19
  Отива да ближе от кацата с меда ! Този е от най-ненаситните !
 • Истина
  Отговор
  43 06:29  12.08.19
  Този Чалгар и всички Сини идиоти, както Путин пердаши Навални, трябваше да бъдат пердасани в 1989г. в България. И България щеше да е различна сега.
 • draco
  Отговор
  44 07:12  12.08.19
  От признат Мултак добро чакате ! Нема такъв народец !
 • Емил
  Отговор
  45 10:44  13.08.19
  Повелителят на простаците,напълно лишени от разум,интелект и ерудиция
 • WENKO
  Отговор
  46 15:40  13.08.19
  Не ме интересува колко ще бъдат депутатите, нито как ще се избира главен прокурор, най-малко за субсидията от един лев ! Интересува ме каква ще е заплатата, колко ще е пенсията, цената на храните, цената на лекарствата и т.н. - живота на човека е един и е кратък - искам да живея добре а този неможе да го направи това ! Ако пък обещае нека каже как иза колко време ще го постигне ! Не се подвеждайте по поредния месия! Нужни са хора с професионален опит на управление има ги само трябва някой да ги издигне !!!

  Коментиран от #51

 • Мима
  Отговор
  47 16:20  13.08.19
  Само Слави, ще управи България, затова той трябва да влезе в политиката...... За теб сме Слави!!!!
 • ехооо
  Отговор
  48 16:23  13.08.19
  От къде ще се финансира? Ами бат Бойко от де се финансира а? Ами Дуган и Пеевски! Ами кака Корнелия? Не е въпроса само в финансирането. Народа и по 100 лева на глас ще даде, само да е за умни и кадърни хора, не за тъпи крадливи тикви!

 • хаха
  Отговор
  49 16:25  13.08.19
  И Слави няма да ни оправи, ама поне да има шоу като хората! Че то сега от тия помияри да ти се стричи дъвката!
 • Иван
  Отговор
  50 16:25  13.08.19
  Всички министри, вън Слави трябва да стане министър, край на крадците, край😀😂🐱
 • Димов
  Отговор
  51 17:26  13.08.19

  До коментар #46 от "WENKO":

  Дори и да ги има, обкръжението в политиката ще ги поквари. Те няма да избелят блатото. Блатото ще ги очерни тях.
 • лаборант
  Отговор
  52 10:59  14.08.19
  В каква уста? В з@дника на ламята му е мястото. Да взима и сикаджията със себе си.

  Коментиран от #53

 • Измама
  Отговор
  53 01:04  16.08.19

  До коментар #52 от "лаборант":

  С подаръците какво стана, май ни измами, сайтът му не работи

Напиши коментар:


Публикувай