Last news in Fakti

12 Август, 2019 19:00 4 109 19

Посегнеш ли на ракията и прасето му, чакай отпор

  • блокада-
  • прасе-
  • чума-
  • свиня

Общественият договор в България е споразумение между две кочини

Посегнеш ли на ракията и прасето му, чакай отпор - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Веселина Седларска за „Редута“

Не само България, целият свят е провинциален. След като пожарът в Сибир не е новина номер 1 по всички емисии, значи всеки е решил да живее в своята провинция – кой с преструвката, че такъв пожар няма, кой с лъжата, че този пожар не ни засяга. Засяга ни, независимо колко далеч от пожара е съответната ни провинция. Когато гори тайгата в Сибир или джунглата в Бразилия, това засяга всички. Всички! Вие може да сте решили да направите „America great again!“, може да сте се заинатили да угодите на имперското си високомерие с „Брекзит“, може да сте се умопомрачили да върнете „Широка страна, моя родная!“, може да халюцинирате, че ще превърнете половината свят в шериат или да върнете блясъка на османската империя, но истината е, че пожар в белите дробове на планетата може да ви затрие от лицето на земята – и вас, и нас, всички.

И знаете ли защо не можем да се държим като хора в такъв момент? Защото точно когато проблемите с природата започнаха да стават наднационални и изискват задружно решение, точно тогава държавите започнаха да стават национални и всяка да доказва себе си за сметка на другите. Така е в голям мащаб, така е и в по-малък – в отношенията между хората, да речем във виртуалната държава „Фейсбук“.

Как чумата по свинете се озова в България

Една красива снимка на пожара в Сибир обхожда социалната мрежа. А снимката е красива, защото е фототапет. На нея един елен стои пред пламтящи дървета, а рогата му горят. Пламъците са в прекрасни цветове, както го може фотошопът. И не е в Сибир, ами май в Норвегия, има ли значение къде. Под него обаче хора протестират – вместо да гаси пожара, Путин е зает да арестува хора в центъра на Москва.

Другата снимка е ведра – зелени гори за фон, а на преден план млади борчета в стройни редици. И надпис: само дни след пожара в Сибир, руснаците засаждат изгорелите територии с нови дървета, няма такъв народ. И хората я разпространяват като ехо: „Наистина няма такъв народ!“ Тази снимка е истинска и действително е от Русия. Само че е от 2013 година от някакъв всерусийски ден на залесяването, мероприятийна снимка.

И ето крайният резултат – докато сибирската тайга гори, гражданите на планетата воюват в две армии, всяка от които е издигнала като знаме по една фалшива снимка. Това е то хибридната война. Истинската война е на човечеството срещу природата, а такава война никога не завършва с поражение за природата. В тази война човеците участваме с нашето невежество и алчност и дори не си даваме сметка, че воюваме с непобедимото. Притесненията за последствията от пожара в Сибир са сведени до дребните ни пристрастия за и против Путин.

Заради "Война на трупове" прокуратурата влиза в БАБХ

Сега смаляваме мащаба до краткото разстояние от Сливен до Ямбол, трийсетина километра. В средата му се намира село Крушаре. А в средата на Крушаре седми ден пътят е блокиран. Отмина оня неврозен етап, в който пътуващите обясняваха, че „трябва да ме пуснете, защото жена ми е бременна“, а блокиращите обясняваха „няма да те пусна, защото имам две бременни свине, а те ме карат да ги коля.“ Полицията е заела позиции далеч преди блокадата и насочва пътуващите през обиколен път, който удължава разстоянието с още трийсет километра. Така че на блокадата няма пререкания, общо взето е скучно. А е скучно, защото тук не идват много хора, освен няколкото журналисти, които вече си живеят на блокадата между две включвания в преки предавания. В първия ден е пристигнал сливенския шеф на Областната дирекция по безопасност на храните, освиркан и изгонен. На петия ден пристигна областният управител на Сливен Чавдар Божурски, който съвмести ролите и на доброто, и на лошото ченге, но резултат никакъв. Хората си искат прасетата.

На българина може да му увеличиш цената на тока, на водата, може да му одереш дор три кожи, когато се разболее, но това не го стряска. Посегнеш ли обаче на ракията и прасето му, чакай отпор. Отпорът в момента е в село Крушаре, Сливенско, но тук има хора от Перник – двама на брой, от Бургас, от Стара Загора, някои идват, поседят на блокадата и си тръгват, на практика има от всички посоки. Имат си и нещо като обратното на талисман. Това е един човек, който гледал крави, когато почнала паниката „луда крава“. За безопасно се насочил към отглеждане на гълъби, но тогава пък връхлетял птичият грип. Нужно ли е да казвам, че миналата година гледал козички, а тази решил да пробва с уж безопасните прасета. Този може да си го вземат като визионер в ББАХ, да са наясно какво се задава, не че това ще ги накара да се разработят.

Военна полиция влиза в борбата с чумата по свинете

Ако блокадата беше барикада, ето какво стои от двете ѝ страни. От едната страна е Христо от Крушаре, той има две деца, а жена му в момента е бременна. Приготвил е бали слама, полял ги е с бензин и е готов да драсне клечката с кибрита. Иска да се самозапали. Тъща му пише сърцераздирателно писмо до областния управител – моля ви, спасете бащата на внучетата ми. Цялата тази трагедия е заради четири прасета, толкова има Христо. На мен ми е трудно да го разбера, но аз не знам нищо за доходите на Христо, не знам какво означават четири прасета за него. До Христо е и Желязко от Глуфишево, също решен на крайна мярка, ако избият неговите двеста прасета. Той си има свинеферма, която по думите на всички, светела от чистота като аптека. Прасетата – регистрирани. И изведнъж – на нож! Без дори един-единствен случай на чума в Сливенско.

От другата страна на барикадата е проблемът – прасетата в задните дворове не са регистрирани, а кочините, в които се отглеждат, са точно това, което човек има предвид, когато употребява думата кочина като метафора. А не са регистрирани животните, защото нито на ветеринарите, нито на Областната дирекция по безопасност на храните им се занимава с такава бюрократщина. Красимира от Бозаджии се заинатила да регистрира своите три прасета, но – тук ходила, там молила – не успяла. Всички ѝ отказвали, не им се занимавало. И сега те са незаконни, опасни и подлежат на евтаназия. От другата страна на барикада тоест е нехайството, безотговорността на БАБХ, която стои още в началото на проблема – прасета в българските села днес се отглеждат по същия начин, както са се отглеждали векове. Нищо не се е променило. И изведнъж! – на най-древни порядки трябва да се отговори с най-съвременни европейски мерки за предпазване, масова евтаназия. Това е което хората не проумяват и с което не са съгласни. А то всъщност е лесно за проумяване: кочина долу, в която хората се справят както си знаят от векове – с храна, отглеждана в двора, с неспазване на стандарти за хигиена, с липса на правила. И кочина горе – с формално изпълнение на законите, със затваряне на очите, с мързел и безотговорност. Споразумението между двете кочини е: ние долу ще я караме както може, вие горе си я карайте както искате. Това е общественият договор тук и сега.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Morgoth

    50 12 Отговор
    Много добра статия. Сега очаквам да бъде опорочена от глупави коментари в стил за и против Путин и за и против Бойко.

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Morgoth

    13 11 Отговор

    До коментар #3 от "Behemoth":

    Да ми ядеш гербера, да ми ядеш ха-ха-ха
  • 5 Обикновен човек

    10 9 Отговор
    Какво е това "Редута"?Сигурно е клуб на дървените философи в България!!!
  • 6 ВЪЗРАСТЕН

    11 32 Отговор
    ПРОСТИЯТ НАРОД ТАКА И НЕ ВДЯВА , ЧЕ ВСИЧКО ЛОШО ИДВА ОТ СЕВЕРОИЗТОК , НИЩО ДОБРО НЯМА ТАМ И НЕ Е ИМАЛО !
  • 7 Фюрер

    26 3 Отговор
    Широко му е около врата на автора на статията,а истината е че народа тъне в немотия и хич не му е до изкривената действителност на добре платените драскачи като тоя,угодничещи на тия дето ни обират и трохите
  • 8 INOT

    23 3 Отговор
    ''...Защото ракията стой над политиката, ракия е имало преди нас, ще има и след нас.'' Реплика на великият артист Георги Калоянчев във филма '' Неочаквана ваканция''
  • 9 хАсан

    5 10 Отговор
    Дела трябват, а не думи. Статията е пълна боза. Нереде Сибир, нереде фалшивата чума?

    Коментиран от #14, #16

  • 10 gose

    3 4 Отговор
    най са важни гадните кочинки с зарази- голуеми протестъри са тия милиционерски роднини
  • 11 цвцв

    15 2 Отговор
    Борисов изяде прасета на селяните и остави само тези на свинските олигарси!
    Пак гласувайте за него! Догодина ще ви излочи и ракията!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Bulba

    4 0 Отговор
    ,,Отпор" само да не стане и ,,топор"?
  • 14 Мордекай

    1 11 Отговор

    До коментар #9 от "хАсан":

    Да , статията си е пръдня , но чумата си е истинска , хубавото е че вече се справят с нея. Явно решенията които са взели власт имащите са в правилна посока , румънците вече години рипат и ядец , а ние за месец два и вече седмица нямаме нови огнища , браво.

    Коментиран от #15

  • 15 и как да има нови

    5 0 Отговор

    До коментар #14 от "Мордекай":

    като нямаше стари огнища?дай пример за едно умряло прасе от чума,че никъде не пише.Знаеш ли кои колеха майки с деца и бременни?
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ГоШо

    1 0 Отговор
    Зарко от равно поле има незаконна ферма за свине проверка не е правена
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.