Last news in Fakti

12 Август, 2019 20:31 2 235 4

Италия: поредната опасна авантюра!

  • матео салвини-
  • италия-
  • избори-
  • джузепе конте

Матео Салвини обяви край на коалицията с "Пет звезди" и поиска нови избори

Италия: поредната опасна авантюра! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Лидерът на "Северна лига" Матео Салвини обяви край на коалицията с "Пет звезди" и поиска нови избори. Ако ги спечели, Италия ще направи рязък завой надясно, а Брюксел може да очаква бурни и неспокойни времена.

Италианският министър на вътрешните работи и председател на партията “Северна лига” Матео Салвини обяви края на коалицията с движението “Пет звезди” от плажа. Салвини беше на четиринадесет-дневна морска почивка, където обикаляше гол до кръста плажните барове, вдигаше наздравици с коктейл в ръка и с танцьорки в леопардови прашки, и дори влезе в ролята на ДиДжей. Това стана ясно от снимките, които той лично разпространи в социалните медии. Вечерта Салвини организира предизборно събитие на площада в Пескара и публично поиска нови парламентарни избори. Той веднага обяви целта си: „Искам да стана министър-председател“. Салвини заяви, че не иска да има нищо общо с “вечните отрицатели” от движението “Пет звезди” и каза, че трябва да е свободен, за да постигне целите си. Италианците харесват небрежния, популистки стил на министъра на вътрешните работи, който превърна защитата срещу мигрантите в опорна точка на предизборната си платформа.

След като спечели европейските избори през май, както и редица регионални избори, Матео Салвини се почувства достатъчно силен, за да се осмели заедно със своята крайнодясна партия "Северна лига" да атакува Палацо Киджи, седалището на министър-председателя в Рим. Необичайно е, че кризата избухва в средата на август, тъй като това е основният отпускарски сезон в Италия. Но италианците така или иначе са свикнали с правителствените кризи. В момента страната поема към 66-ото си правителство след края на Втората световна война.

Коалицията от десни и леви популисти се задържа на власт 14 месеца и с това се превърна в един от по-дълго управлявалите съюзи в Италия. Безпартийният ръководител на правителството Джузепе Конте очевидно се чувства измамен. Професорът, който никога досега не бе заемал политически пост и служеше като шарнир между непрекъснато спорещите коалиционни партньори, заяви следното: „Не е работа на вътрешния министър да слага край на правителства или да казва на парламента какво да прави по-нататък“.

Възможни коалиции

Конте вероятно ще поиска вот на доверие от Парламента, който в момента е в лятна ваканция. Партията на Салвини “Лига” обяви, че за да задвижи процеса, ще внесе в парламента искане за вот на недоверие срещу Джузепе Конте. Тогава депутатите от “Пет звезди” и дясната “Лига” ще трябва да свалят картите на масата. Всъщност, за да се случи това, депутатите ще трябва да се прекъснат отпуските си и да се върнат в Рим. По този повод Салвини коментира: "Те трябва да си размърдат задниците."

Ако Джузепе Конте не успее да събере мнозинство, президентът Серджо Матарела ще има правото да назначи друг политик, който да се опита да формира управляващо мнозинство. Ако и този вариант се провали, Матарела може да назначи технократско правителство. Държавният глава, който преди това не скри дълбоката си антипатия към популистите от типа на Салвини, също така би могъл да разпусне парламента и да насрочи дата за нови избори. Те биха могли да се проведат в края на септември, началото на октомври или в края на годината.

Според проучвания на общественото мнение Матео Салвини и неговата крайнодясна партия “Лига” биха спечелили около 36 процента от гласовете. Движението “Пет звезди” и неговият председател Луиджи Ди Майо падат до третото място, макар на изборите през 2018 г. Движението все още да беше най-силната партия. За да управлява правителството, Салвини ще има нужда от подкрепата на "Италиански братя" - партия, която в Германия се смята за фашистка или неонацистка. Не е изключена и коалиция с „Форца Италия” на Силвио Берлускони. Застаряващият бивш министър-председател може да се превърне с влиянието си в нещо като ключова фигура след евентуалните нови избори. Възможно е също така той самият за пореден път да се яви като водещ кандидат на национално-консервативната си партия.

Тревожни развития

От гледна точка на Европейския съюз, правителствената криза в Италия както винаги идва в неподходящ момент. Страната, която е третата по големина икономика в еврозоната, е в икономическа криза, но дори и структурните реформи не помогнаха на проваленото популистко правителство. Публичният дълг в размер на 2,3 трилиона евро, който според еврокомисаря по финансите Пиер Московиси е прекалено висок, не бе намален. Италианските банки са притеснени от евентуална криза. През октомври правителството в Рим трябваше да представи в Брюксел бюджет за следващата година, който да включва мерките за преодоляване на дълга и изискванията на Европейската комисия да бъдат изпълнени. Ако това не се случи, съществува опасност да се открие процедура срещу прекомерен дефицит.

Председателят на партия “Лига” Салвини по-рано заяви, че няма да се поддава на фискален "дикат" от Брюксел. Той се заиграва с идеята за повече дългове и дори един вид паралелна валута за Италия. Не само по тази причина той се възприема от много политици в Брюксел като опасен човек. Възможният бъдещ министър-председател на Италия се обяви за "революция в ЕС" отвътре. Той е много близък до деконструктивистките идеи на Стив Банън. Бившият съветник на президента на САЩ Доналд Тръмп също дава съвети на председателя на “Лига” и му помага в неговата постоянна предизборна кампания. След унгарския премиер Виктор Орбан Матео Салвини ще бъде вторият явен националистически лидер на държава в ЕС. По този начин с крайнодясна управляваща фигура в Италия решението на ЕС по въпросите на миграцията и разпределението на бежанците би било напълно невъзможно.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 плевен

    14 3 Отговор
    Бях почнал да мисля, че днес ще е единствения ден, без ДВ в сайта. И понеже има обвинения, че той е руски или англииски, ще ви кажа: Това е сайта на немските соросоиди. Простичко е. Може да публикуват всякакъв пълнеж, но задължително и ежедневно ще четете ДВ. Ще го посетят 3 000.Ще го коментират 30- с отвращение. 2 970 са в печалба на соросите- всекидневно облъчени и замълчали.

    Коментиран от #3

  • 2 БКП

    3 10 Отговор
    Дясната чума е обхванала Европата

    Коментиран от #4

  • 3 Робот

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "плевен":

    Не само немските соросоиди, но и педофилите от целия свят!
  • 4 бактисъл

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "БКП":

    • "Комунисти" "демократи", "леви" "десни", това са залъгалки за малоумниците по целия свят. За съжаление, последните са 80 процента от населението и затова сме на този хал. Дясна и лява ръка са те на едни и същи глобални престъпници, които ни готвят такава демоНОкрация, че сталиновият "комунизъм" ще ни се види като пионерски лагер. Тези 80 процента, дето им се връзват са престъпно прости. И комунисти, и антикомунисти.