1 286 6

Дано е останала имунна система в българското общество

Зад идеята на Гешев за декриминализацията на провокацията към подкуп като панацея за борбата с корупцията, личи само един банален нагон за произвол и нищо повече

Дано е останала имунна система в българското общество
Снимка: БГНЕС
Стефан Гайдарски
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Публичните послания на лицата, упражняващи държавна власт, са достатъчно определящи както за лицата, така и за държавната власт. Може би най-голямата перверзия, на която е подложено българското общество, е повсеместно внушаваното разбиране, че важно е какво има отзад. Зависимистите предпоставяли видимостта. Тази отправна точка служи за алиби видимостта да е профанизирана до предели, непознати в новата ни история. Българският гражданин има право да чува грамотна, смислена и поне на средно ниво публична реч от своите управленци. Това кой от кого е зависим не е негов проблем.

Кандидатът за главен прокурор Иван Гешев представи своята концепция за развитие на прокуратурата, съответно философията си за наказателната политика на държавата. От текста със стойност на брошура, се откроява един водещ акцент. Господинът, кандидат-главен прокурор, е развил разбиранията си за борба с корупцията посредством иницииране на законодателни промени, касаещи декриминализацията на провокацията към подкуп по чл. 307 от НК. Струва ми се, че тази идея на г-н Гешев е ключова най-малко в три направления.

Първо, по отношение на декриминализацията генерално Гешев е улучил. Една от най-големите слабости на нашия Наказателен кодекс е свръхкриминализацията, с която законодателят компрометира критерия степен на обществена опасност. Борис Велчев задълбочено е разработил проблема и от кандидата се изисква само да успее да вникне какво е изложил евентуалния му предходник.

Второ, дискусията за наказуемостта на провокацията към престъпление е обект на тясно специализиран дебат, който, за сведение на г-н Гешев, отдавна е проведен. Ще заслужи всеобщо възхищение, ако подцени за момент медийните си обязаности и положи усилия да се запознае какво постановява българския съд и ЕСПЧ, както по отношение на провокацията към престъпление изобщо, така и в частност провокоцията към подкуп. За да не натоварвам излишно текста ще помогна на г-н Гешев.

Накратко, константно съдът счита, че ролята на разследващите органи е да разкриват престъпления, а не да провокират към такива. Дори и да са разкрили провокацията към престъплението, това не значи, че са разкрили престъплението. Дори се налага да докажат, че и без провокация, престъплението би било извършено.

Трето, по всичко личи, че зад идеята на Гешев за декриминализацията на провокацията към подкуп като панацея за борбата с корупцията, личи само един банален нагон за произвол и нищо повече.

Дано е останала имунна система в българското общество, за да продължава да съществува като такова.

Автор: Стефан Гайдарски

България
Поставете оценка:
Оценка 5 от 7 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • СссереМ
  Отговор
  1 13:15  14.08.19
  ГЕШЕВ ТИ СИ НАШАТА НАДЕЖДА ,ЩОМ РУСОПИТЕЦИТЕ РЕВАТ, ЗНАЧИ СМЕ НА ПРАВ ПЪТ.
 • Браво Стефане
  Отговор
  2 13:16  14.08.19
  Браво
 • Byg
  Отговор
  3 13:50  14.08.19
  Давай Гешев , все така мачкай крадливите и подкупни елементи , народа е с теб. Не се огъвай пред квиченето на олигархите , то е от страх.
 • Госあ
  Отговор
  4 14:02  14.08.19
  Не, не е останала. А тези които смятат че с труд и мисъл ще направят нещо, жестоко се лъжат. Единственото което ще направят е да подсигуряват съществуването на бацилите. Затова съветвам всички останали способни хора да напуснат България. Краят ще бъде грозен и много неприятен. Не пропилявайте живота си и не обричайте децата си.
 • Кой68
  Отговор
  5 14:32  14.08.19
  Каква имунна система във анемично общество,ако изобщо има такова в България?
 • антрашпиц
  Отговор
  6 16:49  14.08.19
  Каква имунна система може да има един труп?!!

Напиши коментар:


Публикувай