15 Август, 2019 06:30 2 202 23

В Иран: Детските сърца трябва да се изпълнят с омраза към САЩ

  • иран-
  • сащ-
  • доналд тръмп-
  • ядрена програма

За много иранци САЩ представляват олицетворение на Сатаната, а учителите са длъжни да подхранват тази омраза

В Иран: Детските сърца трябва да се изпълнят с омраза към САЩ - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

За много иранци САЩ представляват олицетворение на Сатаната. А учителите са длъжни да подхранват тази омраза сред учениците. Младото поколение обаче има айфони и интернет. А някои пътуват и в чужбина.

Иранците пият Кока-Кола, подправят стековете си с кетчуп „Хайнц" и телефонират с айфони. Но всичко това са продукти на „Сатаната". Защото в Иран тъкмо така вече от години наричат САЩ. Учат го още децата в училище. „Така и трябва!“, казва консервативният техерански политик Джабар Кушакинеджад: „Винаги ще има лозунги като „Смърт за Сатаната!" и „Смърт за арогантните!", добавя той. „Ако някоя друга държава заеме мястото на САЩ и започне да потиска собственото си население и хората по цял свят, тогава ще има лозунги и против нея. Може би някои ще се провикнат „Смърт на Израел!" или „Смърт на Англия!"

Експертът по образователните въпроси Кушакинеджад разговаря в парламентарните кулоари с колегата си Джавад Абтахи - също консерватор, също депутат. Двамата са облечени в костюми и ризи. Абтахи смята, че в рамките на образователната реформа 1997-2005 година са били допуснати грешки: „За съжаление по това време Министерството на образованието пое един антирелигиозен курс. Днес децата знаят имената на футболистите от „Реал" Мадрид и техните съпруги, но не знаят имената на иранските мъченици."

Индоктринация в училище

Един американски учен подробно е анализирал ирански учебници главно от периода 2000-2004 година. В тези учебници за САЩ винаги се говори като за „потисник" и „арогантна" сила. Целта на тази държава била „да ограби притежанията на по-слабите нации и да ги пороби". В един от учебниците към мюсюлманите се отправя призивът да избият зъбите от американската уста. А един наръчник обяснява на учителите, че сърцата на учениците трябва да са преизпълнени с омраза срещу „арогантните". Абтахи твърди, че днес тонът бил далеч по-умерен:

„Министерството на образованието оказва натиск върху директорите. Вече не бива по пода да се разстилат израелски или американски знамена, които учениците да тъпчат на път към класните стаи."

Един млад иранец разказва обаче, че тези акции продължават. На определени празници като годишнината от Ислямската революция или от окупирането на американското посолство учениците са принудени да организират същински паради в училищните дворове и да скандират лозунги срещу САЩ. Десетгодишната Сара също е участвала в такъв парад с призиви „Смърт на САЩ!"

„Там е красиво и чисто"

Сара и нейните съученички, момичета на възраст между 7 и 10 години, учат в едно техеранско музикално училище. Техните семейства принадлежат към богатата прослойка в страната. На консерваторите в Иран никак не им е лесно да поддържат у децата и младите хора образа на САЩ като „Сатана". С помощта на интернет, пък и от роднини в чужбина, дори най-малките вече събират различен опит. Бабата на Мариам, друго момиче от класа на Сара, веднъж годишно пътува до САЩ. „И после ни показва снимки. Там е красиво и чисто. Говорят на друг език. Тук всички носят забрадки, а там това изобщо не е важно. Изглежда много зелено, а и времето е по-хубаво от тукашното“, разказва Сара.

И все пак дори децата правят ясна разлика между САЩ и президента Доналд Тръмп. Почти всички в музикалното училище имат какво да кажат по въпроса. Той е лош човек, смята едно от момичетата: „Знам, че е президент и не ни разрешава да влизаме в страната му." Друго дете казва: „Тръмп е лош човек, той иска война между Иран и САЩ." Малката Сара, която иначе е много живо дете, умърлушено казва: „Повечето хора, които познавам, напуснаха Иран и ще си търсят късмета в САЩ." Тя мисли, че в САЩ има по-добро бъдеще. А нейното бъдеще и бъдещето на съученичките ѝ в момента изглежда по-несигурно откогато и да било.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    17 20 Отговор
    Ами то и тук е така...90% от списвачите тук по цял ден плюят по ''сатаната'' , но при първа възможност са отлетели в тази посока със скороста на стадо диви шопари.

    Коментиран от #14

  • 2 Германец

    12 14 Отговор
    Смърт на всички ислямисти.О Адолф къде си.

    Коментиран от #4, #11, #13

  • 3 TтТ

    10 11 Отговор
    Така и нас на обсебиха комунистите!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Morgoth

    14 5 Отговор
    Един поглед върху съвременната история на Иран много бързо ще ви даде и причината за подобно мнение и тя изобщо не е несъстоятелна.
  • 6 Истината

    14 10 Отговор
    Малките русначета отдавна ги учат да мразят САЩ е Запада. А нас ни мразят специално като "предатели и неблагодарници". Откачено от всякъде, но диктаторите не могат да съществуват без външни врагове, които да са дежурните виновни за вътрешните проблеми.

    Коментиран от #15

  • 7 Мдаааа

    21 1 Отговор
    Интересно защо в модерните американските филми се бият с руснаци или мюсюлмани!?
    И веднъж не съм видял да го правят с французи или италианци ? Това ако не е насочено промиване на мозъци и изграждане на образа на враг.

    Еее, вярно че преди това са били с англичани, индианци, германци, виетнамци, корейци и т.н.
    Абе май не останаха с кой на земята, че вече го правят с извънземни.
  • 8 Тръмп

    7 9 Отговор
    Да учиш децата на омраза е огромна глупост и грях!!!:):):)Това е промиване на мозъци с което се занимава и комунизма!!!:):):)Накрая ще се стигне до контра-революция и простите неуки аятоласи ще бъдат пометени от децата си,а не от САЩ!!!:):):)
  • 9 Byg

    5 6 Отговор
    Сърцето е мускул , да го пълнят с каквото си искат пустиняците , важното е в умовете какво има.

    Коментиран от #12

  • 10 Guest

    14 3 Отговор
    Ние учим на любов към САЩ нашите деца, навремето ги учихме да обичат Русия. Времената се променят, никой не знае след 50 години кого трябва да обичаме. Едва ли някой учи децата си да обичат България
  • 11 Шиндлер

    6 3 Отговор

    До коментар #2 от "Германец":

    Това е коментар на неук човек или на изверг, поклонник на най-големия престъпник в историята на човечеството
  • 12 регулировчик

    2 3 Отговор

    До коментар #9 от "Byg":

    На теб, мозъкът ти явно е мускул.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 876 так

    1 3 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Да ви спуснат упорни точки, препоръчай първата да е да не се троли преди 7,00 h.
  • 15 876 так

    3 3 Отговор

    До коментар #6 от "Истината":

    Може и да са прави. Когато ТАТО мляскаше Брежнев и следващите, опрощаваха много ресурси и приемаха всякаква селскостопанска консерва и гащи и балтони и нищо не връщаха, ама нямало копчета, кой ти гледа, нали има нещо на гърба. Някой сигурно знае много повече от мен.

    Коментиран от #22

  • 16 Фриман

    10 3 Отговор
    То е нормално да ги учат на това, че САЩ са врагове! В тяхната история САЩ им носят само войни и санкции. С такава агресивна политика на САЩ скоро цял свят ще учи децата си да знаят какви са янките! Ако може някой да обясни, защо българи така обичат САЩ? Какво са направили те на България и народа, че така ги защитавате? За по-евтин айфон или има нещо друго? Разбирам, че комунизма на някой не му харесва, някой са се чувствали добре по онова време, но въпреки всичко Съветския Съюз инвестирал проекти в България, строил производственни мощности, пансионати, бассейни. България изнасяше стоки за целия СССР. Вярно, че нищо от построенното по онова време вече не функционира, защото е изоставено и разграбено, ама в тов са виновни управленците в България и никой друг. А кога ще дойде време Америка да инвестира в българските проекти, нацелени на подобряване на нивото на живота в страната, а не на пропаганда и военни кампании? Някой може ли да отговори?
  • 17 Матей

    6 2 Отговор
    Ами какво да ги учат,бе,байно,че американците са пастори и божи кравички ли?На нас като ни назначиха за гаулайтер щатския посланик и той си подбра за туземна администрация най-големите лекета,те какво учат децата тука?Русите били окупатори и всячески гледали да навредят на България.Учебниците ги извратиха до неузнаваемост,по медиите под път и над път антируска пропаганда,хеле пък във форумите,тролинг и чудо.Дрънканици на общо основание,измислици за социализма и колко било лошо по онова време.Лошо беше за престъпниците,които сега са на власт,че не можеха да си развяват байряка и да грабят с милиони,дори не смееха да си го помислят.
  • 18 Реалист

    6 3 Отговор
    Щатите са най-мразената държава в Света .

    Коментиран от #19

  • 19 ЗайоБайо

    3 1 Отговор

    До коментар #18 от "Реалист":

    Израел заема почетното второ място
  • 20 Експерт

    2 1 Отговор
    Чалма до чалма!
  • 21 Иран

    4 2 Отговор
    Както и в във ФАЩ ги учат на омраза към Иран, Русия,...
  • 22 българско

    0 1 Отговор

    До коментар #15 от "876 так":

    По бай Тошово време руснаците са изкупували некачествената продукция без да имат оплаквания... А сега какво , на запад неможеш да продаваш защото си никой!!!!!
  • 23 Пенчева

    0 0 Отговор
    Прави са Иранците, а статията завършва с перфидна пропаганда в полза за нфашистите от САЩ. А, да не забравя сатаната има две лица: израел и САЩ