15 Август, 2019 20:30 2 530 18

Ако по света тръгнат кървави кадри от Хонконг

  • хонконг-
  • китай-
  • кари лам-
  • тянанмън

Китай все по-открито заплашва мегаполиса, че е готов да нахлуе със сила

Ако по света тръгнат кървави кадри от Хонконг - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Китай все по-открито заплашва Хонконг, че е готов да нахлуе със сила. Но ако по света тръгнат кадри с кръвопролития по улиците на града, Пекин ще плати много висока цена.

Дълги колони бронирани коли, които се движат на юг и задръстват подстъпите към граничния град Шънджън - от началото на седмицата в китайския интернет се разпространяват видеа, от които се разбира, че китайската Народна полиция, екипирана с тежки оръжия, струпва сили по границата с Хонконг. Китай вече от седмици дрънка оръжие - това е само поредната ескалация, с която Пекин изпраща едно ясно съобщение: готови сме да потушим със сила протестите в Хонконг.

Формулата на Пекин: подчинение чрез страх

Страх - това е бизнесът на всяка диктатура. Понеже се боят от собствения си народ, властниците гледат непрекъснато да го държат в страх. А Китай доведе системата „подчинение чрез страх" до самата перфектност. Държавата разполага с безчет възможности непрестанно да напомня на своите граждани, че е готова да упражни насилие: я Държавна сигурност ще позвъни на работодателя ти, я ще ти вземат задграничния паспорт, я ще те арестуват и изтезават без никакъв повод.

В момента обаче пекинската върхушка установява, че в Хонконг заплахите ѝ не работят. Гражданите на Хонконг вече от десет седмици са на улицата и нищо не може да ги накара да се приберат по домовете си - нито полицейското насилие, нито масовите арести, нито заплахата с драконовски мерки, стигащи до десет години затвор за участие в така наречените „изстъпления". Демонстрантите, предимно млади хора, не се стряскат дори от все по-откровените заплахи, че китайската армия ще нахлуе в града. Направо картинно да си представиш в какво потресено недоумение изпада китайското ръководство.

Защото заплахите, които отекват откъм Пекин, изобщо не са празнословие. Преди 30 години на площад Тянанмън комунистическите лидери доказаха, че са готови да стрелят по собствения си народ, когато властта им е под заплаха. В Пекин никога не са изпитвали особени скрупули.

И демонстрантите добре го знаят. Когато ги попиташ дали изобщо виждат някакъв шанс за успех на протестите, обикновено ще чуеш едно трезво „не". През последните години Пекин все по-неприкрито се опитваше да увеличава влиянието си в града. Неудобни опозиционни политици бяха прогонени от парламента, хора влязоха в затвора заради „липса на уважение към държавното знаме", зад решетките изчезнаха и редица лидери на движението за демокрация от 2014 година.

Мнозина демонстранти излизат на улицата не толкова с надеждата, че ще спрат този развой на събитията, колкото поради усещането, че навярно за последен път могат свободно да изразят своето мнение. Правителствената ръководителка ги призовава да не „тласкат града към бездната", но те самите имат чувството, че отдавна са политнали в пропастта. Хората масово усещат, че вече са изгубили битката, а това автоматично обезсилва заплахите на Пекин.

"Западняците ще го забравят"

Всъщност обаче Хонконг все още има какво да губи. Една окупация на града ще сложи кръст върху имиджа му на международен финансов център. И свободите, на които досега се радва Хонконг, ще изчезнат завинаги. Но и Пекин няма да се отърве без травми. Защото за китайските фирми Хонконг е най-важната входна врата към международния финансов свят. Ако по света тръгнат кадри с кръвопролития по улиците на града, това за години напред ще увреди благонадеждността на Китай като възходяща световна сила, а евентуалните последващи санкции ще поставят китайската икономика в трудно положение. Да не говорим, че китайската позиция в търговския спор със САЩ ще бъде много отслабена.

След касапницата на площад Тянанмън в Пекин също се тревожеха от възможните международни реакции. Тогава обаче Дън Сяопин, който беше в дъното на случилото се, просто махнал с ръка с думите: „Западняците ще го забравят". Ако днешното китайско ръководство наистина реши да плати всяка необходима цена, и сега няма кой да го спре. Западните демокрации могат да направят само едно: да дадат на Пекин ясно да разбере, че цената на насилието ще бъде наистина висока.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Еврейска пропаганда

    10 11 Отговор
    Соросссс
  • 2 Анти милиционер

    19 5 Отговор
    Такова движение за демокрация трябва да тръгне, но на съвсем друго място - в Израел.
  • 3 Анти милиционер

    18 2 Отговор
    И САЩ.
  • 4 Какви западни демокрации

    8 1 Отговор
    Западните демокрации могат да направят само едно: да дадат на Пекин

    АСННОУДЪН? А Асанж???????????????????????
  • 5 Само ще кажа

    2 3 Отговор
    Ха ха
  • 6 Дада

    10 6 Отговор
    Първите трима са на по-малко от 40 години. Не помнят какво беше да те бият куките... Просто така. И като те приберат в районното първия въпрос беше: вашите кой са? ; вторият (говоря за 4-то районно) дядо ти и баба ти кой са?
  • 7 Голям прос

    7 4 Отговор
    И къв @й искат? Нали Китай им остави бизнеса като си взе територията след 100 годишно отстъпване на англичаните. Срещу заплащане, разбира се
  • 8 Wahrheit

    8 2 Отговор
    Israelische Welle.
  • 9 Факт

    15 5 Отговор
    Зад всички "западни" медии се крие и спотайва по един дебелогъз евреин.
  • 10 News

    5 1 Отговор
    Голям нос
  • 11 НАТО ВЕЦ

    7 2 Отговор
    Пропаганда за имбецили. Китай има опита на Тян Ан Мън. Нека танковете да дойдат.
  • 12 Patriot

    3 3 Отговор
    Това си е територия на КНР и само те могат да си решават вътрешните проблеми.
  • 13 Истината

    4 1 Отговор
    Племе Китай ! Поне е честна диктатура ! А България какво е? Диктува на мошениците !

    Коментиран от #17

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Иван

    3 0 Отговор
    Точно в разгара на търговската война между Китай и САЩ, в Хонконг младите активно започват да протестират. Случайност или методична стратегия, изиграна на всякъде по света.И позната като революция на достойнството или оранжева. Народите се сещат за потъпканите си права винаги когато това е необходимо за интересите на Америка.
  • 17 Румяна Костова

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Истината":

    Е, чак пък честна диктатура? Но както и да я наричаме, тя опазва хилядолетни традиции на китайския народ, за да не се зомбира от Западните ценности.
  • 18 Румяна Костова

    2 0 Отговор
    Ако по света тръгнат кървави кадри от Хонг Конг-това ще е точка на глобалното табло в полза на отбора на САЩ. Защото точно това е целта, колкото повече убити, толкова по-добре. Един вид картинката става драматична и пропагандата може смело да си играе с нашите емоции. По света, обаче, не тръгнаха кървави кадри с 11-те убити и стотиците ранени от френските полицаи . Извод, на някого в случая тези кадри от протестите на жълтите жикетки не са изгодни, за това и не се пускат масово в Западната преса.