Last news in Fakti

15 Август, 2019 16:28 3 087 10

Енергията на Европа е застрашена

  • газопровод-
  • турски поток-
  • украйна-
  • донбас-
  • газпром

Продължаващият български правен цирк заплашва сериозно енергийното разнообразие на Стария континент

Енергията на Европа е застрашена - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Във времена на сериозни планетарни предизвикателства - от глобалното затопляне до икономическа и политическа несигурност - Югоизточна Европа е изправена пред още една сериозна опасност. Това е заплахата за енергийната сигурност на Стария континент, която може да доведе до международно напрежение и драматични последствия за цяла Европа, пише в свой коментар сайтът Free West Media.

Един от ключовите двигатели на заплахата е политическата и икономическата криза в Киев. Държава, тормозена от гигантска корупция, политическо разделение и конфликтът в Донбас, все още търси своето ново правителство след последните парламентарни избори.

Украйна е от ключово значение за енергийния коридор от Русия до Европа. Неспособността ѝ да се справи с вътрешните си проблеми и да гарантира ролята си на транзитна държава, както и несигурното бъдеще на отношенията на украинските олигарси с "Газпром", са реална заплаха за наближаващата зима.

А болестта на украинската корупция и олигархичните интереси над обществените изглежда се разпространява и към други държави в Европа – например България. Причината за нередовните дейности е, че българският участък на газопровода за природен газ е трябвало да се превърне в един от основните маршрути за доставка на гориво към Южна Европа, допринасяйки за многообразието на доставките на газ за Сърбия, Унгария, Хърватия и други страни от региона.

Газопроводът с дължина 480 км ще се движи между Турция и Сърбия през България, предлагайки ефективен маршрут за транзит на газ и намаляване на зависимостта на региона от транзит на синьо гориво от Украйна. Но реализацията на "Турски поток" най-вероятно няма да види бял свят до 2021-2022 година. Причината e съдебен спор, а историята около него е повече от странна.

Саудитският консорциум "Аркад" спечели обявен публичен търг за строежа на българската отсечка на "Турски поток". Това беше доста изненадващо за другия силен кандидат в търга - "Газово развитие и разширение на България" (ГРРБ). Но поръчителят – българската държавна компания "Булгартрансгаз" и "Аркад" не успяха да подпишат договор – официално защото саудитският консорциум не представи необходимите документи, въпреки няколко отлагания на срокове, осигурени от "Булгартрансгаз".

Междувременно консорциумът ГРРБ обяви, че е готов да направи отстъпка от 31,1 процента в цената, която първоначално предложи, за да конкурира цената на "Аркад". Затова "Булгартрансгаз" промени решението си и даде поръчката на ГРРБ. "Аркад" веднага обжалва решението, като КЗК посочи, че то е незаконно, защото не покрива законовите изисквания, които са необходими, за да бъде променен резултатът от търга. Само че ГРРБ отнесе спора пред Върховния административен съд.

Като резултат изграждането на българската част от "Турски поток" е спряно, защото не беше уважена молба за предварително изпълнение. Това значи, че през "Турски поток" ще може да тече газ само до Гърция, Северна Македония и Румъния през съществуващата вече газопреносна мрежа в България. Засега Сърбия, Унгария, Босна и Херцеговина и Хърватия все още ще останат изцяло зависими от украинския прозрачност. Липсата на прозрачност в тръжния процес остави мнозина да се чудят какво се е случило с този ясен и прозрачен проект, който трябваше да доставя газ до домовете им и да поддържа топло през зимата.

По-големият стратегически въпрос обаче е дали ЕС наистина е ангажиран да диверсифицира своите пътища за доставка на енергия, за да намали зависимостта от ненадеждни политически фактори. Човек би могъл да очаква, че новото ръководство в Брюксел ще поеме много сериозно корупцията в енергийния сектор и ще възприеме позиция на нулева толерантност към вътрешно-сенчести сделки, които се отразяват негативно върху живота на милиони европейци.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пипъна

    16 4 Отговор
    А, добър ден!
  • 2 гост

    15 4 Отговор
    Ами то е МНОГО ЯСНО щом няма комисионни за ТИКВУН и СИЕ значи няма да има и за нас !!!! То бива да си ПРОСТ ама това е върха !!!!!ПРОДАЖНИЦИ !!!!!!!!!!!!
  • 3 среднощен

    6 8 Отговор
    "...и ще възприеме позиция на нулева толерантност към вътрешно-сенчести сделки, които се отразяват негативно върху живота на милиони европейци."; Кой ще дефинира "вътрешно-сенчести сделки" - Брюксел ли...? Това лицемерие ще ни довърши..? Става дума за интерес на Русия в енергетиката на всяка европейска страна - когато си го признаем, няма да има "сенчести" интереси...!!
  • 4 Истината

    12 13 Отговор
    Free West Media е проруска и антиевроатлантичиска медия разпространяващи фалшиви новини и специализирана в хибридни войни срещу цивилизования свят.
  • 5 Иван

    6 5 Отговор
    Ами прости европейци. Не се усещат че едно заводче на Фолксваген ще ускори процеса. А па чичко Дони ако прати заводче на Форд или нещо по-така, тръбата даже може да изчезне.
  • 6 Да да

    7 12 Отговор
    Колко рев удариха ушанките за тоя коридор! Ми да бяха спазили изискванията на Третия Енергиен Пакет и да бяха построили Южен Мъток. Сега ще чакат.

    Коментиран от #8

  • 7 Народа ПРОСТ

    14 2 Отговор
    Вече ни писна да слушаме тези прости лакърдии за заводче на W Vза хъбче ,за " нивиждания" наплив на чужди инвеститори даже и аз знам за един такъв : иска да отвори сергия за шарени балони на лъвов мост стига вече тъпотии ,разни послушни журналя да ни обясняват как живеем по добре от швейцарците
  • 8 Тъпото

    11 5 Отговор

    До коментар #6 от "Да да":

    А сега ще го лапаш на амерския посланник
    Нали си от атлантиците ,много важно че губим около 400 мимиона долара годишно от транзитни такси така де !
  • 9 Пешо

    2 2 Отговор
    Застрашена е валутата за кремъл.Северен поток 2потъна като ютия в морето до датския остров.Турция купува природен газ от САЩ и т
    н.
  • 10 Иван Сусанин

    2 2 Отговор
    България ще разиграва руснаците още години докато не дойде азерската газ , след което ще им покаже средния...Ама мурзилките нека си се надяват на далавера !