2 460 34

Страшно е примирението на народа

Няма защо да се заблуждаваме, че преходът се извърши криминално. Партиите са заблуда, те са само инструмент на първановци, догановци, борисовци за лобистки закони и натиск

Страшно е примирението на народа
Снимка: Либерта
Либерта
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„В строителството влязаха хора, които не различават тухла от кирпич и направиха големи поразии. Във Варна се разлагат булеварди, трошат се улици, дори бордюрите се разпадат. Училище за пет милиона лева стои необитаемо – не са изпълнени по проект и са намалени размерите на колоните и гредите му. А някои от носещите колони и греди дори не са изпълнени.
Партиите са инструмент на първановци, догановци, борисовци. До есента балонът ще се спука и ще има много сериозна ескалация. Предлагам общонароден протест и шествие пред вратите на ВСС и по примера на Варна да направим такава грамада пред неговите врати, че да се затвори източника на това проклятие.
Сега народът е на ход - мафията или той!“

Игнат Раденков. По-възрастните го знаят като героя на социалистическия труд по времето на социализма. Младите не знаят кой е, но има какво да научат от 81-годишния строител на половин България.
Роден е през 1938 г. в Софийско. Трудил се е като миньор и фабричен работник. През 1970 г. свързва съдбата си със Строително-монтажния комбинат - Варна, където е бригадир на най-голямата бригада за строеж на къщи и апартаменти. След голямото земетресение в Стражица неговата бригада въздига къщите на засегнатите. Майсторството на хората му е останало в хотелите на комплексите „Св. св. Константин и Елена“, „Златни пясъци“, „Дружба“, както и в емблематичният за Варна хотел „Черно море“. В момента Игнат Раденков се занимава с частен бизнес и е един от най-непримиримите критици на корумпираната власт.

- Община Варна отхвърли номинацията Ви за почетен гражданин на морския град, внесена на 9 юли т.г. от инициативен комитет, с мотива, че крайният срок е бил 10 юли. Имат ли за Вас стойност признанията и наградите, връчени от корумпирани и крадливи управници?

- Точно това исках и аз да кажа! Думите ми прочетохте! Казах на инициаторите, че имам най-голямото признание – освен „Герой на социалистическия труд“, съм определен от авторитетно жури за един от 100-те човека с принос към Варна и варненци при едно много демократично гласуване. Предложени бяха 100 номинирани и още 280 човека от варненската общественост. За мен този въпрос е решен. Но по-важното е това, което казвате вие – не може да обсъждаш Игнат Раденков с построеното в „Св. Константин и Елена“, „Черно море“, „Стражица“ и да си един човек, случайно попаднал във властта, който не може един гвоздей да сложи, за да си закачи шапката. И този човек ще съди! Той няма нито критерий, нито виждане за мащабност, за обществена полезност.

- Едва ли някой разбира повече от строителство, за това Ви питам: какво мислите за градежите и ремонтите във Варна и кварталите? Защо след първия дъжд центърът стана плавателен, защо огромно новопостроено училище стои неизползваемо, заради пукнатина, която е животозастрашаваща за учениците?

- Това е много сериозен въпрос и ние воюваме за отговорите съвсем съзнателно, защото повечето в нашето Обединено гражданско сдружение сме хора от строителния бранш. В строителството влязаха хора, които не различават тухла от кирпич и направиха големи поражения. Едно земетресение да стане и то от четвърта степен, вярвайте, че ще има много сериозни поражения, защото тези хора, водени от печалбата, нарушаваха конструкцията. Подцениха проблема с качеството. Тук във Варна се разлагат булеварди, трошат се тротоари, дори бордюрите се разпадат. Падат покриви, падат таваните на класни стаи. И най-вече новопуснато училище през 2012 г. за пет милиона лева. И не кой да е, а родителите надават вой и отказват да изпращат децата си там. Чета показанията на конструктура, който казва: „Не са изпълнени по проект и са намалени размерите на колоните и гредите“. А някои от носещите колони и греди дори не са изпълнени! Можете ли да си представите за какво става въпрос?

- Ходила съм в тази сграда и видях...

- За конструкция на училище, в което има няколко стотин деца. Казаха, че и тази година училището няма да стане и децата за втора поред година ще учат на други места. Милион и половина ще ни струва поразията, но питаме: падна тавана на училище, падна тавана на детска градина „Мир“, тротоари се разлагат, оградата на границата пада, 40 санирани блока са с паднала топлоизолация - какво ви говори това? Това се подценява. Милиарди се влагат в пътища, в училища и детски заведения, но това става безпредметно, заради лошото изпълнение. За новопостроената магистрала „Марица“ са отделени 1 милион за новото трасе, което пропада! Къде е строителният надзор? Къде е инвеститорският контрол? Авторският надзор? Всичко е много сериозно, но училище „Васил Левски“ е показателно и нямаме такъв аналог в сто годишната си история. Нова сграда да е неизползваема. Това за мен показва, че липсва всякакъв контрол, че държавата ни е на автопилот.

- Като непримирим критик на управлението, при това значима личност, не се ли опитаха да ви озаптят, да ви купят дори, както направиха с много други критикари на властта?

- Казвам ви конкретно. Съвсем не са случайни думите на един старозагорски генерал от МВР, който казва: „Цветанов ни събра при първото правителство на Борисов и заяви, че всеки, който се противопостави на линията на ГЕРБ, ще бъде премахнат". Насрочихме среща на Сдружението ни със Строителната камара на Варна да питаме - защо стоите настрани, господа, като във Варна корупцията е над нивото за страната? Само ден преди срещата сътрудничката инж. Витанова каза, че няма да може да се състои срещата, имало причини. "Хората ги е страх", каза ни един от инженерите, "и няма да има такава среща". „Нали ако вземат позиция, ще им изпратят ревизори, прокурори и ще им съсипят бизнеса“ - бяха думите му. Точно на този огън бях поставен и аз. Съсипаха ми бизнеса, спряха ми 12 милиона от обект, събрах си целият бизнес в поземлен имот. Седем месеца чакам за разрешително. Четири месеца траеше съдебната сага. “Книжата на Игнат Раденков са изправни и неправомерно е спрян“ - беше заключението на съда.Свършва това дело, почва второто, третото – вкараха ме в несъстоятелност, вярвайте! Над 500 000 лв. лихви съм платил до сега! И то на хора, които нямат нито един ден трудов стаж. Поставиха ме на такова унижение мен, който толкова значими обществени проблеми съм решавал с този мощен колектив, който имах.

- „Всички злини идват от Доган, Бойко и Първанов“ - думите Ви от едно интервю се преповтаряха дълго време. Имате ли опасение, че този модел е неизкореним и дали масата е привикнала със Стокхолмския синдром, щом продължава да го търпи?

- Няма защо да се заблуждаваме, че преходът се извърши криминално. Партиите са заблуда, те са само инструмент на първановци, догановци, борисовци за лобистки закони и натиск. Чрез обръчите техните фирми печелят всички обществени поръчки, а цената е на принципа "колкото-толкова". Тези пари се обсебват, изнасят се в офшорни зони и така се обезкървява икономиката, купуват се престижни имоти по столици и ривиери и така е бетонирана мафията, че няма поклащане. А народът изгуби куража, че нещо може да се промени. Имаме си и апатията като манталиетт и те много добре използват това.

- Вярвате ли, че може да има промяна?

- Мисля, че с малка помощ от външни фактори, това ще се промени, защото всяко нещо си има предел. Балонът ще се спука и аз вярвам, че до есента ще има много сериозна ескалация. И дано интелигенцията, мислещата част от обществото поеме по-голямата отговорност. Хората някога излязоха заради скъпата енергия, но Варна беше тази, която обърна тази обществена енергия. Това трябва да стане и сега, заради избора на новия главен прокурор. Обществото да се надигне и да се скъса тредесетгодишната пъпна връв "мафия-държава". Ако това не стане, след някоя година държавата ни е обречена и процесите ще станат необратими.

- На 81 години сте, а хъсът Ви за справедливост и чест не е изчезнал. Коя според Вас е по-страшната беда - властта или непромененото съзнание на хората?

- За мен страшно е примирението на народа. Всички поговорки не са възникнали случайно. И мафията използва това. Но като гледам еуфорията се връщам към времето, когато изгонихме Кирил Йорданов с камъни. И аз предлагам нещо подобно - общонароден протест и шествие до ВСС и по примера на Варна да направим такава грамада пред неговите врати, че да се затвори източника на това проклятие. Те продадоха собствения си народ. На карта е сложено съществованието на държавата ни.
Сега народът е на ход - мафията или той!

Автор: Таня Анастасова

Източник: Liberta

България
Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 16 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Кой68
  Отговор
  1 13:19  16.08.19
  Робска и примиренческа психика..То като се погледнат лидерите какви са мишоци и подлоги,а искаме да имаме общество с характер.....
 • тука е така
  Отговор
  2 13:21  16.08.19
  В България повечето гледат да се докопат до лапаницата, да крадат и да не спазват закона - иначе официално 150% всички сме против тези действия и постоянно даваме другите за пример... Е няма как да стане по-добре, колкото и да ни се иска...
 • 3 13:26  16.08.19
  Този коментар е премахнат от модератор

 • 4 13:36  16.08.19
  Този коментар е премахнат от модератор
 • NikNay
  Отговор
  5 13:38  16.08.19
  Автора на статията "услужливо" е пропуснал да спомене, че другаря Раденков от 13 Декември 1988 г. е кандидат член на ЦК на БКП . . . . .

  Коментиран от #9, #16, #29, #33

 • балама
  Отговор
  6 13:42  16.08.19
  дори Т.Ж. се наведе!?
 • регулировчик
  Отговор
  7 13:48  16.08.19
  Държавата ни не е на "автопилот", а на дистанционно управление отвън. Подобно на оня пътнически самолет, дето го разбиха в Алпите. Пък казаха, че пилотът нещо си...
 • Behemoth
  Отговор
  8 14:31  16.08.19
  Народът от мъжкари в жипуви!

  Коментиран от #10

 • 9 14:38  16.08.19
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Зоолог
  Отговор
  10 14:38  16.08.19

  До коментар #8 от "Behemoth":

  И от "хипопотами", в твое лице...
 • Нормално!
  Отговор
  11 14:39  16.08.19
  Българите не са стадо овце, защото овцата е беззащитно животно, тревопасно и също така живее мирно. Българите са стадо помяри - точно като кучетата помяри са хищни, създават проблеми, имат зъби, но са страхливи пред силните и си показват зъбите само пред по-слабите

  Коментиран от #13

 • тухлар
  Отговор
  12 14:42  16.08.19
  И до този опряха, ама няма да ги огрее.
 • ИМПЕРИАЛИСТ
  Отговор
  13 14:43  16.08.19

  До коментар #11 от "Нормално!":

  "Когато Българин реши да гони заек, ще го настигне и с волска кола" /Турска поговорка/ Българите сме най-старият народ в Европа и сме оцеляли хилядолетия защото сме по-мъдри от мъдрата змия, по-хитри от хитрата лисица и по-смели от лъвове!

  Коментиран от #20

 • Един
  Отговор
  14 14:53  16.08.19
  ... нали знаете другия вариант - РЕВОЛЮЦИЯ!
 • хахо
  Отговор
  15 14:55  16.08.19
  Героите на соц.труда ги знаем.Г-на що не каже за панелните блокове у Свищов ли беше,у Силистра ли къде изпадаха кат круши след първото по-сериозно земетресение?
 • Анонимен
  Отговор
  16 15:03  16.08.19

  До коментар #5 от "NikNay":

  И какво от това? Кое от всички казани от него неща става невярно?

  Коментиран от #22

 • Тръмп
  Отговор
  17 15:39  16.08.19
  Поредния Комуноиден дебил!!!:):):)С неговите камъни,по неговата неграмотна чутура!!!:):):)
 • Тръмп
  Отговор
  18 15:41  16.08.19
  Неграмотника има ли поне основно образование???:):):)
 • Тръмп
  Отговор
  19 15:42  16.08.19
  Революцията да си я завре в задния двор и да стиска зъби!!!:):):)

  Коментиран от #32

 • Гошо Ескобарски
  Отговор
  20 15:48  16.08.19

  До коментар #13 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

  И по тъпи от Къци
 • ехоо
  Отговор
  21 16:02  16.08.19
  Раденков бил в ЦК на БКП - и какво от това. Бачкал е човека като вол. Нито е крадял, нито е лъгал. Строил е! Майната и на БКП, БСП, ГЕРБ и която и да е! Ние народ ли сме? Гербаджиите се овълчиха още повече от старите комунисти. То като им видиш само физиономиите и ти я ясно какви са! Доган - шапка му свалям - ветрее си байряка и всички му танцуват на килимчето! Не е луд който яде зелника, а който му го дава. Ние им даваме зелника. Ние сме лудите! Затрихме си държавата и се цакаме един друг! Дъжавата е народа - къде е той. Наскоро ми стана дори смешно, ревнаха че Венецуела са я напуснали 2 милиона, а не реват че България скоро ще остане под 3 /българи разбира се/.
 • NikNay
  Отговор
  22 16:53  16.08.19

  До коментар #16 от "Анонимен":

  Тия истини можеш да ги чуеш и в кварталната кръчма , че и повече. . . . .
 • Емил
  Отговор
  23 17:20  16.08.19
  Точно този "капацитет" в строителството няма думата! Аз съм строителен инженер от 35 години и много добре знам как този невежа стана "герой" на соц. труда! Може да различава кирпич от тухла, ама не знае каква е разликата между нивелир и либела!

  Коментиран от #25

 • Чичо АДИ
  Отговор
  24 17:56  16.08.19
  Прав е бай Игнат елате във Видин да видите "Ремонта" на площада една права фуга няма !!! АЙДУЦИ И КРАДЦИ НИ УПРАВЛЯВАТ
 • Дгд
  Отговор
  25 21:09  16.08.19

  До коментар #23 от "Емил":

  Я кажи кво си построил? Да не е въпросното училище?
 • Слави Славов
  Отговор
  26 23:36  16.08.19
  Именно-не е луд тоя дето яде зелник,а този дето му го дава!Всеки народ си заслужава управниците!Последния да гаси крушката!
 • 27 01:30  17.08.19
  Този коментар е премахнат от модератор
 • нула по Келвин
  Отговор
  28 07:21  17.08.19

  До коментар #27 от "Воланд":

  Това разбира се е така . Само, че една друга държава с хилядолетна история , като Китай , прегази с танковете една група хора на площада , и така забрани на външните фактори да и се месят в управлението , за да не започват и те отново на нула. Страшното не е това , че ще се започва от нула а ,че народа отива към нула , и такава държава без народ не съществува , дори и 5-10% от хората в нея да се чувстват много добре.

  Коментиран от #30

 • Илия
  Отговор
  29 07:40  17.08.19

  До коментар #5 от "NikNay":

  Е, какво от това? И на марсианската партия ако ще да е член. Добре би било да гледаме делата, а не членството. Онези, които сега се обогатяват от обществени поръчки не е задължително да са членове на никоя партия, там си има други мафиотски закони, с които се съобразяват.

 • Гост
  Отговор
  30 07:49  17.08.19

  До коментар #28 от "нула по Келвин":

  А за да не отиде народът към нула, както в Китай е необходима умерена цензура и да не се приемат Западните ценности. Получава се малко парадокс, но за благото на народа е необходимо в някаква степен да му се ограничат свободите. Народа, ако е стадо, не знае какво да прави със свободата си. И всякакви там скадкодумни либерали могат да го накарат да ги гледа с отворена уста.
 • Госあ
  Отговор
  31 07:54  17.08.19
  Това в началото казва всичко " И този човек ще съди! Той няма нито критерий, нито виждане за мащабност, за обществена полезност." Но с удоволствие ще я прочета цялата.
 • 32 14:15  17.08.19
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 1234
  Отговор
  33 10:03  18.08.19

  До коментар #5 от "NikNay":

  И какво като е кандидат член. Всеки можеше ли да стане? Ти изобщо знаеш ли кой е той.
 • славни времена бяха
  Отговор
  34 10:11  18.08.19
  15.09.1974 г. Студенти сме във МЕИ Варна, Електротехнически факултет, сп. Радиотехника , 4 група, с Емо, Тихомир, Румяна, Румяна, Валя, Бойка, Бойка, Венко, Никола, Атанаска, Йордан, Иван, Тихомир, Петър Хераков. Завършихме на 30.03.1979 г. Офицерски плаж, централен, Дружба, Златни, ...

Напиши коментар:


Публикувай