10 227 28

Мутра от прокурор или полицай не се бои! И има защо

МВР и прокуратурата са заети да се самовъзхваляват и да пишат декларации, докато бандити вандалстват в София и в страната

Мутра от прокурор или полицай не се бои! И има защо
СЕГА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Една дузина мъже нахлуват в лъскаво заведение в София посред бял ден. Започват да трошат мебели пред очите на десетки изумени клиенти. Те изобщо не крият лицата си, независимо че очевидно мястото е опасано с камери. Безпардонно вадят ножове и режат столове, дивани. Не им пука от МВР, прокуратура, служби, правителство. Мутрите си тръгват, като крещят: "Шефът да се обади на когото трябва, за да се разберат". Никой не се обажда на полицията. Нито от потърпевшите. Нито от свидетелите.

Не, това не е случка от мутренските времена на 90-те години. Главни действащи лица в нея не са СИК, ВИС-1, 2 или 3. Става дума за съвсем прясна история, от 18 часа на 12 август 2019 г.

Последва "мълниеносна реакция" на МВР, изразяваща се в нелепи заклинания как въпросната случка категорично не показвала връщане на мутренските години, че не ставало дума за изнудване и рекет, а просто за неуредени бизнес отношения между съдружници. Сякаш това успокоява някого - формално погледнато, и мутрите се пребиваха и избиваха по същата причина. Вече имало задържани и щял да бъде привикан целият криминален контингент в полицията на "профилактика" (каквато беше практиката в онези мутренски времена, към които не се връщаме). Само дето не "посъветваха" гражданите да не ходят по ресторанти или да залягат под масите, като видят дебеловрати, по челния пример на един бивш главен секретар на МВР.

Очевидно МВР и прокуратурата не осъзнават или не желаят

да признаят пълния си провал

Достатъчно доказателство за него е фактът, че спорещите страни изобщо не се и опитват да решават взаимоотношенията помежду си по нормален и законен начин. И че изобщо не им пука дали някой ги снима, арестува, заклеймява. Защото са сигурни, че ще им се размине. Противно на десетките очевидци, които са убедени, че няма да получат никаква защита от правоохранителната система.

Това, за съжаление, не е изолиран инцидент. Само часове по-рано огромни огнени пламъци озариха Козлодуй - запалени бяха колите на доскорошна общинска чиновничка от средно ниво. Според нея случилото се има пряка връзка с нейните сигнали за нередности в общината, на които се е натъкнала в работата си.

От МВР и прокуратурата - ни вопъл, ни стон

Оттам още не са разкрили и извършителя на палежа на самата козлодуйска кметица, случил се в края на април т.г.

Или пък да вземем историята с опожарената кола на скулптора проф. Велислав Минеков в столичен квартал. При него правоохранителната система бе много по-заета да опровергава, че цел на бандитите бил скулпторът, отколкото да си признае, че на гангстерите изобщо не им пука от прокуратура и МВР. То не бяха версии, че обект на палежа бил някакъв сърбин с право на пребиваване в България, че пак ставало дума за някакви неуредени финансови отношения и какво ли още не. Извършителите междувпрочем още не са открити.

Така че мутренските времена може и да не са се завърнали.

А просто да са започнали по-зловещи

Всичко това се случва на фона на всекидневни хвалби от прокуратура, МВР и служби как са арестувани 10-20-50-100 души, как са разбити 5-10 или 15 групи за рекет, пране на пари, пласиране на наркотици, трафик на хора, как разкриваемостта на телефонните измами се била повишила от 5 на 10%, а на домовите кражби от 29 на 33%! И на ежечасни декларации, възвания, становища в подкрепа на безпрецедентно "ефективните" прокуратура и служби и особено на кандидат главния прокурор Иван Гешев, когото "лошите" медии не харесват. Изобщо да не коментираме как, след като се "справи" с организираната престъпност и корупцията по високите етажи, прокуратурата се хвърли да "разкрива" битови убийства като това във Варна, извършено от 91-годишен, който дори не е отричал вината си. По традиция в България битовите убийства се разкриват 99% само дни след извършването им. И е, меко казано, странно да се хвалиш с подобно "разкритие" като кандидат за главен прокурор.

Или пък

да вземем най-прясната хвалба

- с разбита страшна наркогрупа, която пласирала наркотици от 4-5 години из цяла София. От две години тя била наблюдавана и разработвана от държавното обвинение и службите. Ще оставим настрана защо е нужно толкова време за реализация и не е ли малко нахално да гледаш две години как тези хора купуват, продават, тровят, нанасят телесни повреди и заплашват. Накрая обаче се оказва, че след толкова разработване от всички 32-ма обвинени са задържани само 7. Останалите 25-има, включително и ръководителят, се издирват. В страната и в чужбина! Какво ли щеше да е, ако ги бяха наблюдавали 5 или 10 години?

Но замълчи, сърце - подобни въпроси, сравнения и констатации като нищо ще бъдат обявени за политическа атака за сваляне на правителството! Нали не очакваме тези хора да признаят собствената си некадърност?

Автор: Александър Александров

Източник: "Сега"

България
Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 29 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 С две думи

  107 6 Отговор
  Много е просто-защото и премиерьт ни е мутра...
 • 2 Еее

  67 14 Отговор
  Това е по заповед на САЩ още от 1990г.,престъпността да управлява държавата.
 • 3 Пиф

  9 49 Отговор
  Кво толкова това не е ежедневие , аяде бе факти нема да ви се получи да направите сензация ...ви е сте просто медийна излъчвайте безпристрастно
 • 4 На този етап от животау

  21 9 Отговор
  Бокича ме кефи, има чувство за хумор.

  Коментиран от #8

 • 5 Бай Яни

  45 7 Отговор
  Кога ще разрешат да носим и ползваме оръжие свободно. Нека всеки сам да си защитава правата и живота сам.
 • 6 Пламен

  61 3 Отговор
  Г-н Александров,много сте прецизен в горе изложеното,но мислите ли ,че някой ще Ви чуе?Република България отдавна е превърната в частна фирма обслужваща интересите на шепа некадърни комплексари.Пример-Г-н Данаил Кирилов.

 • 7 Справедливост

  25 6 Отговор
  Г-ГРАБИ Е-ЕВРОПЕЙСКА Р-РЕПУБЛИКА Б-БЪЛГАРИЯ-ГЕРБ-ГРАБИ Е-ЕВРОПЕЙСКА Р-РЕПУБЛИКА Б-БЪЛГАРИЯ

  Коментиран от #20

 • 8 параметър

  16 4 Отговор

  До коментар #4 от "На този етап от животау":

  Рано или късно това чувство ще се испари безвъзвратно,въпрос на време
 • 9 Усмивката

  31 3 Отговор
  Прости изявлвния на прости полицаи на просто правителство.Тия две години какво са разработвали.Карлос Чакала ли са издирвали.На всички е ясно защо е това забавяне.Определени лица от крими контингента са пазени за предопределен момент, като да речем изборът на нов главен прокурор.Това са пешките.Гамбит с пешки.Разиграваш пешечна атака на които вече си им турил кръстовете ,печели дамата.
 • 10 Усмивката

  11 3 Отговор
  Прости изявлвния на прости полицаи на просто правителство.Тия две години какво са разработвали.Карлос Чакала ли са издирвали.На всички е ясно защо е това забавяне.Определени лица от крими контингента са пазени за предопределен момент, като да речем изборът на нов главен прокурор.Това са пешките.Гамбит с пешки.Разиграваш пешечна атака на които вече си им турил кръстовете ,печели дамата.
 • 11 МИХАЙЛОВ

  24 3 Отговор
  ...ВСЕКИ КОЙТО ПРЯКО ИЗВЪРШВА ИЛИ ОРГАНИЗИРА, ПОРЪЧВА, ФИНАНСИРА, КООРДИНИРА, КОМАНДВА, ПОДБУЖДА, СЪДЕЙСТВА, ПОДПОМАГА, ПРИКРИВА И ПРОПАГАНДИРА ИЗВЪРШВАНЕТО НА КАКВАТО И ДА Е ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНА ТЕРОРИСТИЧНА И МАФИОТСКА ДЕЙНОСТ СЕ НАРИЧА - ТЕРОРИСТ И МАФИОТ... ....А МАФИОТСКИТЕ ИМ И ТЕРОРИСТИЧНИ ОРГАНИЗАЦИИ СЕ ОБЯВЯВАТ ЗА МАФИОТСКИ И ТЕРОРИСТИЧНИ И СЕ УНИЩОЖАВАТ... И ЗАБРАНЯВАТ СЪС ЗАКОН... ...ОСНОВАТЕЛИТЕ, ШЕФОВЕТЕ И КОМАНДИРИТЕ И ЧЛЕНОВЕТЕ И СЪТРУДНИЦИТЕ ПОМАГАЧИТЕ И СЪУЧАСТНИЦИТЕ НА ТЕЗИ ТЕРОРИСТИЧНИ ОРГАНИЗАЦИИ СА ТЕРОРИСТИ И МАФИОТИ... ...КОИТО СЕ ОСЪЖДАТ НА ЗАТВОР ОТ 15 ГОДИНИ ДО ДОЖИВОТЕН, КОНФИСКАЦИЯ НА ИМУЩЕСТВОТО И КАРИТАЛИТЕ ИМ И ОТНЕМАНЕ НА ГРАЖДАНСКИТЕ ИМ ПРАВА ДОЖИВОТНО, ЛУСТРАЦИЯ И ЗАБРАНА ЗА ПОЛИТИЧЕСКА И БИЗНЕС ДЕЙНОСТ И ЗАЕМАНЕ НА КАСВИТО И ДА Е ДЛЪЖНОСТИ ВЪВ ВСИЧКИ ДЪРЖАВНИ, ОБЩИНСКИ, СЪДЕБНИ, МВР, СПЕЦСЛУЖБИ, МЕДИИ И ЧАСТНИ ФИРМИ... ...И В ЗАТВОРА ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН ОБЩЕСТВЕНО ПОЛЕЗЕН ТРУД В МИНИТЕ И СТРОИТЕЛСТВОТО КАТО ОБЩИ РАБОТНИЦИ... ...ЗА ШЕФОВЕТЕ И КОМАНДИРИТЕ И ЧЛЕНОВЕТЕ И ПОМАГАЧИТЕ НА СИК И ВИС И ТИМ... ...И ТЕМ ПОДОБНИТЕ ИМ СТАВА ВЪПРОС И ЗА ЛИЦЕТО - БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ - - ГЕНЕРАЛНИЯ МАФИОТ РЕКЕТЬОР ТЕРОРИСТ - ОСНОВАТЕЛЯ НА МАФИОТСКАТА ТЕРОРИСТИЧНА РЕКЕТЬОРСКА ОРГАНИЗАЦИЯ - СИК
 • 12 Този коментар е премахнат от модератор

 • 13 Старец

  24 1 Отговор
  Бягаха и от комунизма, а сега бягат от фашизма . Глада е лошо нещо. Крадците управляващи бг трябва да са в затвора, а не в парламета.
 • 14 XEI

  32 2 Отговор
  Сигурно половината мутри са полицейски информатори, другата половина са спонсори. Те за тва не се боят ни от полиция ни от паркоратура.Това се вижда отдалече и няма нищо ново.
 • 15 Граждани

  16 2 Отговор
  Поздравления г-н Александров ! Това е журналист-ика :)
 • 16 Демограф

  9 2 Отговор
  Може би искате силна полиция от преди 9 и 1944 или милиция до 1989г .Държите МВР слабо после що така става
 • 17 Георги Илиев Митев

  5 0 Отговор
  ПЕСЕНТА НА ВИТОШАРА САМО ОТ СПОРТИСТ В ПЛАНИНАТА ТИ ЩЕ СЕ СПАСИШ, ЗАЩОТО ДОЛУ Е ПОЛИЦИЯ ГОРЕ Е МИЛИЦИЯ И НАВСЯКЪДЕ Е АВИАЦИЯ БЕЗ КОМУНИКАЦИЯ.
 • 18 Гневен

  7 0 Отговор
  На оръжие
 • 19 Стани да си легнеш

  15 1 Отговор
  А как да стане, като в дъното на всичко стои висше ченге или политик.
 • 20 Гражданин

  11 1 Отговор

  До коментар #7 от "Справедливост":

  Апък мен ме извикаха в полицията по повод моя жалба и......не смея да го напиша какво ми се случи! Само факти: Полицаи разпространявали и пазили разпространители на дрога! Група полицаи рекетирали търговци! Полицейски началници взели подкуп! Полицаи донасяли информация на престъпници!

 • 21 соросоидни кърлежи

  4 0 Отговор
  какви мутри, няма ги вече, нали полиция се отчете че няма как да се върнат 90-те години,защото те на са отишли никъде, тук са и ни управляват и дори ги виждаме всеки ден по телевизия,след всяка такава толкова привична случка.
 • 22 Този коментар е премахнат от модератор

 • 23 Този коментар е премахнат от модератор

 • 24 Този коментар е премахнат от модератор

 • 25 Този коментар е премахнат от модератор

 • 26 Този коментар е премахнат от модератор

 • 27 Този коментар е премахнат от модератор

 • 28 Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.