16 Август, 2019 10:24 7 963 54

Шефът на КАТ пред ФАКТИ: Само с личен пример ще предотвратим катастрофите

  • кат-
  • катастрофи-
  • росен рапчев-
  • пътна полиция

Единни като общество ще можем да се справим с катастрофите, смята комисар Росен Рапчев

Шефът на КАТ пред ФАКТИ: Само с личен пример ще предотвратим катастрофите - 1
Снимка: Венци Михайлов/ФАКТИ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Обединени като общество срещу катастрофите и със силата на личния пример ще можем да намалим броя на жертвите и катастрофите по пътищата. Това заяви в интервю за ФАКТИ началникът на отдел “Пътна полиция” в Главна дирекция “Национална полиция” комисар Росен Рапчев. С него разговаряхме на семинар в Пловдив на тема „Пази живота на пътя – шофирай трезво и отговорно“.

За първите седем месеца Пътна полиция е установила над 6 200 нарушители, които са шофирали след употреба на алкохол. Други над 1700 души са седнали зад волана, след като са пушили трева или са били под въздействието на наркотици, припомни комисар Росен Рапчев.

Комисар Рапчев, намаляват ли катастрофите по пътищата?

През последните три години отчитаме спад на пътно-транспортните произшествия, но и на броя на загиналите и ранените. Тази година имаме спад по трите показателя, но трябва да отбележа, че той не с темповете, с които сме имаме желание и цели, които сме си поставили.

Трябва да припомня, че отговорни за пътната безопасност са всички институции, правителствени и неправителствени организации, но не и на последно място и самите граждани.

Да не забравяме, че и самите граждани са тези, които определят как да им премине живота. Личният пример на пътя е основата, която трябва да градим. Това трябва да е основно задължение за нашето общество. Когато един баща със своя личен пример показва, че спазването на правилата е важно, то и детето ще се научи и ще знае, че това е важно.

Отново ще припомня, че лятото всички тръгваме към различни дестинации с най-добри намерения да почиваме. Не трябва да позволяваме да се изнервяме. Нужно е да запазим спокойствие, независимо, че се е образувала колона. Никога не трябва да си поставяме ултимативно краен час за пристигане.

Пет минути на бързане може да ни коства много в живота.

Много от шофьорите продължават да говорят по телефона. Какво показва практиката на КАТ?

Да, един телефонен разговор, който може да почака, също може да ни коства много.

Разсейването е следващият фактор, който много натежава при пътните инциденти. Забелязва се все още тревожната тенденция, че по мобилните телефони се говори без хендс фри. Също така те се използват за чат комуникацията в социалните мрежи. Това е изключително вредно. Шофьорите губят контрол върху автомобила и платното за движение в днешния интензивен трафик.

Пътна полиция ще продължи да прави кампании за пресичането на тези порочни практики, но е нужно и гражданите да осъзнаят каква опасност се крие зад използването на телефона без хендс фри или за чат в социалните мрежи.

Не трябва да забравяме и навигацията. Моят съвет е да я нагласим, преди да тръгнем. Всяко отклоняване на вниманието може да е фатално. Да планираме своето пътуване и настройване на навигацията, когато сме спрели.

Каква е тенденцията с пияните и дрогираните шофьори?

По принцип всяка година установяваме доста нарушители. За първите седем месеца сме установили над 6 200 нарушители, които са шофирали след употреба на алкохол. Други над 1700 души са седнали зад волана, след като са пушили трева или са били под въздействието на наркотици.

Тревожно е, че над половината хванати с алкохол в кръвта са били с над 1,2 промила в кръвта. Това е престъпление по нашето законодателство. Това е тревожен сигнал.

За катастрофите не може да кажем само, че скоростта или алкохола са основни фактори. Всичко е основен фактор. В един случай имаме неправилно изпреварване, в друг неспазване на предимство, в трети – разсейване, алкохол и т.н. Всичко това с превишената и несъобразената скорост води до катастрофите, жертвите, ранените и разбитите човешки съдби.

Трябва ли да се въведат тестове при връщането на книжките на тези водачи, които са хванати пияни или дрогирани зад волана?

Да, има подобна европейска практика. За момента нашият законодател не е предвидил подобен текст.

Министерството на вътрешните работи само прилага закона. Моето лично мнение е, че всичко, което е за по-добра пътна безопасност е добро. По тази причина трябва да се работи с всички сили и средства.

Както знаете Пътна полиция редовно участва в европейски инициативи за пътна безопасност. Аз и колегите редовно обменяме информация, анализи и мнения с нашите европейски партньори за по-добра пътна безопасност.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гербераси долни

    49 0 Отговор
    Добре изглежда на думи ,но какво правим със законните спонсори на полицията на които номерата се изписват на листчета и се внимава да не се спрат за проверка ,а пропадащите и рушащисе участъци от пътното платно ,добре е да има държавност но да се спазва докарай ,а не глобите да отнасят само "малките" теси които нямат в джобаси в момента едни 1000 лева да изтърват под патрулката за голямо нарушение и да ги изпратят с думите :-Всичко добро и внимавай че по надолу има още едни колеги.
  • 2 ПНСД

    18 20 Отговор
    Само с приказки на става! Контрол трябва! Отнемане на книжки и реален технически преглед!
  • 3 колю

    34 1 Отговор
    И нова Агенция ви направиха да вземате пари на ясла в МВР... И вашите заплати за какво ги вземате?....Ами почнете работа в Статистическия институт и без това само регистрирате.
  • 4 Престъпника от Банкя

    67 0 Отговор
    Какъв личен пример дава КАТ?
    Вземане на рушвети?
    6 часа чакане за подмяна на книжка?
    Мутри прокарват документи срещу пари при регистрация на автомобил?

    КАТ са най-големите нарушители!
  • 5 Объркан свят

    44 0 Отговор
    А какво ще правим с такива, като Иван Иванов от КАТ Ловеч, който на акта пише "...технически неизправен автомобил-изтекъл срок за преглед на ПОЖАРОГАСИТЕЛЯ..." Това питам г-н Комисар, нали с личен пример. И коланите на частните коли на КАТ-аджиите ще се слагат ли. или.........Ето това е личния пример-хората виждат и копират. Оправи първо твоите хора, после изисквай, иначе никой не те взема на сериозно, каквото и да си мислиш.
  • 6 Morgoth

    24 0 Отговор
    Много добре ги е казал нещата на думи. Делата обаче на неговата инститиция показват друго.
    Да го питам след като разсейването е толкова опасно - колко са жертвите на разсейване според тяхната статистика? Аз ще ви кажа, защото съм я гледа - нито една! Всички жертви на разсейване, било то от телефон, навигация, пиене на кафе или нещо друго се вписват в категория "несъобразена скорост". Следват камери и мишкуване по храстите, вместо да се мисли как да се намалят факторите за разсейването.
  • 7 Facebook Обезщетение от застраховател

    3 0 Отговор
    Facebook - Обезщетение от застраховател
  • 8 Регистратор

    8 19 Отговор
    Задължителна камера в автомобилите/Биг Брадър/,и зачитане от КАТ на заснеманите нарушения от водачите.Привикване и налагане на актове,преди да направят непоправимото!Това е пътя,поне за сега!
  • 9 И тоз дрънка глупости

    4 2 Отговор
    Като боко едно
  • 10 Митко

    41 0 Отговор
    Ами давайте го точ личен пример. Всеки ден гледам и се удивлявам на личния пример който дават патрулиращите автомобили. Дали да ги изброявам???
    Минаване на червено; недаване на мигач; неправилно спиране за сокче и кафе; говорене по телефона по време на шофиране, каране без включени фарове (или изгорели крушки... Е от кой да взимаме пример?
  • 11 Азазел

    30 0 Отговор
    Ще стане, когато в пътна полиция спрат да работят като служители на НАП и/или рекетьори.
  • 12 Нема такава държава

    29 0 Отговор
    Милицията трябва да се закрие и отново да се направи. Там не е проведена никаква реформа!!! Най-много хратутници на държавна заплата има там.
  • 13 wtf ve

    20 0 Отговор
    Защо не дадете личен пример като опандизите целият ДАИ? До кога ще се продават книжки на куцо и кьораво?
  • 14 Хасми Пеле

    22 2 Отговор
    Г-н Комисар Нас..ран, когато пращам видео от DVR-a ми с най-различни нарушения, в платения сайт Гражданите (от село), колко наказани има досега!?
    Нека позная, николко, защото не ви се занимава на насраната ви система да обработва множеството сигнали, от малобройното гражданско общество, което се опитва да уличава дебилите по пътищата всекидневно.
    Гражданското общество върши вашата рутинна работа, и отплатата е мързел, сигналите не се обработват, защото Пенка 100-та свиня се сърди, че е уж с връзки, пък трябва да работи като простосмъртните, защото е неграмотна и трябва на ръка да го прави.
    Бълхария е ориент експрес во веки веков!
  • 15 Driving pleasure

    39 0 Отговор
    Смешен рапон с фуражка! Всичко което КАТ прави е чисто и просто събиране на пари! Преди няма и половин час покрай мен мина патрулк, униформения си говореше по телефона без свян и 100 метра по-нататък изпревари на забранен участък, дето ако ме пипне мене криейки се в храсталака ще се обясняваме 3 дена - къв личен пример? 80% от катастрофите в БГ са от неумение и незнание ама да клечиш с триногата в храстите е по-доходоносно от това да научиш някой!
  • 16 фил

    27 0 Отговор
    Господине катаджия, виж си първо служителите!!!! те най - не спазват закона - говорят по телефона, паркират където си искат, карат с изключени светлини и какво ли не!!!!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Западните Балкани

    13 1 Отговор
    Като светъл пример да изкарат катаджиите да си вършат работата. Спиране на всеки с привишена скорост, наказание за онемане на предимство, неподаване за сигнал с мигача при завой, спиране на забранени места и т.н. Иначе нищо не няма да стане. Личният пример на повечето полицаи е отрицателен.
  • 19 Майор Костов

    13 0 Отговор
    Шефът на КАТ пред ФАКТИ: Само с личен пример ще предотвратим катастрофите

    Точно така! Да връзват коланите и те!
  • 20 Kolevanov

    15 0 Отговор
    Не глу-ко, само с реална работа на КАТ ще стане. Не да се крият и спат по храстите и да глобяват хора, каращи нормално, но ве видели знака от непочистените храсти (образно казано)
  • 21 Бивш милиционер

    22 0 Отговор
    г-н Рапчев, хубаво нещо е примера, но знаете ли кои са едни от най калпавите водачи- полицаи, когато са с личния си автомобил, свикнали да отърват глобата само с вадене на карта и вълшебната дума "Колега". Вчера даже карах по една кола на КАТ, с опознавателни знаци, но без пуснати сигнали, която за пет минути изпревари два пъти на непрекъсната, единия път с около 90 при ограничение 50, вътре имаше един полу-униформен, полу-цивилен наглец без фуражка, държащ телефон в ръка. На всичкото отгоре не му светеше единият стоп / за което съм отнасял глоби/. На входа на РУ спрях и го попитах защо кара така, без да у пуснал никакъв сигнал, той ми отговори " Не е твоя работа, бързам" . Да не посочвам че 50 % от глобите падат в съда поради неграмотно съставяне на акта, а административното обслужване е под всякаква критика /всеки знае колко се чака на КТП и гишета/. На всичкото отгоре, са налага три пъти да отсъствам от работа, за да ми връчат акт- първият път не върнали уведомлението, вторият път актосъставителят бил почивка, третият път не знам какво си, и трети месец вече няма наказателно постановление и правиме заверки. И за какво стоят по трима в колата, да пазят радара да не го открадне някой, и не се вижда полицай на пътя, който да реагира веднага. Много лошо!
  • 22 Иван

    3 1 Отговор
    Много е простичко,но законите са ни такива за батковци и баровци,защо да не е затвор и тогава да видим..........
  • 23 анонимин

    11 0 Отговор
    А защо нищо не се казва за нарушенията на служителите,които се вживяват в ролята на "недосегаемите"???Хората да снимат нарушенията им,и да ги качват в социалните мрежи,за да се види какви мишки упражняват контрол и налагат санкции!
  • 24 ТРОПЧО

    14 1 Отговор
    КАКЪВ ВИ Е ЛИЧНИЯ ПРИМЕР КАТО КАРАТЕ БЕЗ КОЛАНИ БЕЗ ФАРОВЕ ЗАТЪМНЯВАТЕ СИ СТЪКЛАТА ДА НЕУЗНАВАЕМОСТ А ЗА ДРУГИТЕ НЕ МОЖЕ КАРАТЕ ПИЛИ И ПАТРУЛКАТА КАРА СЛЕД ВАС ТАКА ЛИ ААААА ДРУГИТЕ ДА СПАЗВАТ ВИИ НЕ ЩО КОГАТО СЕ ОПРАВИТЕ ВИИ ТОГАВА ИСКАИТЕ ТОВА И ОТ ХОРАТА ДА НЕ ГОВАРИМ ЧЕ НЯМАТЕ ЗАСТРАХОВКИ И ПРЕГЛЕДИ ПО ЛЕЧНИТЕ И СЛУЖЕБНИТЕ КОЛИ АААААА ТАКА ЛИ Е ПО ЕВРОПА НЕЕЕЕЕ ТАМ ВСИЧКИ СА РАВНИ ПРЕД ЗАКОНА КАКТО АЗ СИ ПЛАЩАМ ТАКА И ВИИ СЕ НАУЧЕТЕ ДА ГО ПРАВИТЕ СТИГА С ТЕЗ ПОШЛИ ИЗКАЗВАНИЯ НАПИСАНИ ВИ НА ЛИСТЧЕТА ВИИ СЪТВОРЕТЕ ИЗКАЗВАНЕ НЕ ЧЕТЕТЕ ЧУЖДИ ДУМИ ДЕТО И ВИИ ЗНАИТЕ ЧЕ НЕ Е ТАКА СТИГА ВЕЧЕ ПИСНА НИ САМО ГЛОБИ ТАКСИ И КО НАМАЛЯХА КАТАСТРОФИТЕ ЛИ КО НЕЕЕЕЕ ПЪРВО СИ ВИЖТЕ ПЪТИЩАТА МАРКИРОВКИТЕ ЗНАЦИТЕ И ТОГАВА ТЪРСЕТЕ ВИНАТА ДРУГАДЕ ИМА КАДЪРНИ ХОРА НО ВИИ НЕ ГИ ИСКАТЕ ДА ВИ МЪТЯТ ВОДАТА ИСКАТЕ САМО ПОСЛУШКОВЦИ НЕКАДЪРНИ ДА СЕ СЪГЛАСЯТ С ВАС И ДА ДРАСКАТ ПО ФОРУМИ ИЛИ ПО ТЕЛЕВИЗИИТЕ СТИГА ОЛЯХТЕ СЕ
  • 25 чума по свинете

    15 0 Отговор
    Какъв личен пример,откривахме лова тази събота,имаше 4-5 полицая от който единя беше офицер,напиха се като свине и си качиха колите и си тръгнаха
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 dan

    12 0 Отговор
    Наистина КАТ и МВР нека първо да дадат личен пример. Да ги видим с поставени колани и спазващи ЗДВП. До преди година даже винетки не си купуваха.
  • 28 антрашпиц

    14 0 Отговор
    Обръщам се съвсем сериозно към шефа на кат:Шефе,ама ти изобщо не си в час!!!!
  • 29 въпроси за топлотехници

    16 0 Отговор
    Рапчев, погледнете се бе - колегите ти с патрулките разпасани ли са, слагат ли си колан като карат, карат ли в насрещното, пускат ли си фаровете през деня, говорят ли по телефона шофирайки, не се ли маскират в храстите за некой лев... май май само го миришете личния пример... Мога да те повозя лично и да ти ги покажа тези неща, няма да ми е изобщо и никак трудно... И какво означава личен пример мога да ти демонстрирам...
  • 30 Хас Мукар

    10 0 Отговор
    https://www.youtube.com/watch?v=E9yvJr9-AiU
    Алооооо вижте си тъпите маимуни първо, как спазват правилата!
  • 31 Ангел

    5 0 Отговор
    Шефе ти откри топлата вода,но не се напъвайте много, малко телевизия, едно - две интервюта с някой завеждаш еди кой си отдели после както вие си знаете, взимайте си даренията и току виж дошло време за пенсия, акция светлина, акция колани, акция рушвет, акция купени книжки, абе ще изкарате някий лев, и тихо да не събудим големия.
  • 32 гост

    9 1 Отговор
    Един въпрос. Защо нашите "мутри" псевдо баровци в Сърбия, Гърция, и т.н. карат внимателно, спазваики правилника за движение и влизаики в България нищо не спазват? Къде са снимките, защо на определени хора се трият и го отнасят обикновенните водачи-нарушители?

    Коментиран от #36

  • 33 гост1

    13 0 Отговор
    Колко китайци, роми без образование и знаене на български език имат шофьорски книжки?
  • 34 Nightrunner

    8 0 Отговор
    Тоя пич да си погледне първо в неговата собичка, тогава да приказва. Ченгетата са първите, които нарушават закона и то най-нагло и безцеремонно дори в работно време. Пример от Велико Търново: Правят редовно полицейска засада на сублимно кръстовище на бул България с/у бензиностанция Петрол, като спират патрулния автомобил на място на което, ако спре всеки друг ще бъде разкостен и глобен. Да не говорим, че принуждават и спрените от тях самите водачи да спрът в нарушение на закона застрашавайки собственната си и на останалите участници в движението сигурност. И след тая идиотия на полицията тоя начални какво очаква от обикновенните граждани?!??!?!?!?
  • 35 Гост

    4 1 Отговор
    Леле, леле... Близо 8 000 водачи с алкохол и дрога за 7 месеца. Че това прави по 38 човека всеки Божи ден и това са констатираните нарушители! Кой знае колко са тези, които не са засечени?! Това означава, че на никой не му дреме от нищо! Никакви глоби, никакви санкции - нищо! Единственият начин за справяне с грубите нарушители е сваляне на регистрационни номера и спиране от движение за 6 месеца! Българинът най-много ще го заболи като остане без автомобил, макар и за определен период време!

    Коментиран от #37

  • 36 Morgoth

    1 0 Отговор

    До коментар #32 от "гост":

    Митове и легенди! Гледах ги как карат в Гърция, а миналата година в Хърватска бяха спипали нашенец с 270 км.ч. Внимават много тези, които са на екскурзия, която върви по точна програма, защото глобят ли те в чужбина проблема ти само започва със сумата, която трябва да платиш. Почваш да търсиш банка, пък то може да е почивен ден, пък може да е вечер, а ти да трябва да минеш границата ....
  • 37 Morgoth

    6 1 Отговор

    До коментар #35 от "Гост":

    Тия с алкохола са по основно по селата, където жив полицай няма. Карат с отнети книжки, ще карат и с отнети номера.
  • 38 Сега новите патрулки

    6 1 Отговор
    Карат денем и нощем с включени халогени ....обаче аз ако карам и веднага се почва рекета...и какво ви пречи халогена като свети ниско доле

    Коментиран от #46

  • 39 А патрулките дето ескортират

    3 0 Отговор
    Пияните и друсани мутри срещу кинти да не ги спира никои друг дорде се приберат а?

    Коментиран от #45

  • 40 Шефа на

    11 0 Отговор
    Наи голямата организирана престъпна шаика кат дава акъл😂😂😂😂😂
  • 41 пример

    3 0 Отговор
    Това не е вярно. Прилича на ситуацията в която аз като истински турист вървя по билото на Стара планина над Карлово и си събирам в раницата хартийките от бонбони и стигам до огромни купчини буклук оставени на пътеката от циганите събиращи боровинки на 50 метра под мен. Кой трябва да не защитава , комисар Репчев ли с призивите си.
  • 42 ПЕНКО

    2 3 Отговор
    ЕДИН ОБИКНОВЕН ПЕРНИЧАНИН БЕЗ АКЪЛ !!! САМО ЖЕСТОКИ РЕПРЕСИИ ЩЕ ВКАРАТ КРЕТЕНИТЕ ШОФЬОРИ В КОЛОВОЗА !!! КОЛКО АВТОМОБИЛИ СА ОТНЕТИ- ПИШЛЬО ??? КОЛКО ШОФЬОРИ СА В ЗАТВОРА-ПИШЛЬО ??? КОЛКО КНИЖКИ СА ОТНЕТИ ЗАВИНАГИ -ПИШЛЬО ??? ЗАЩО НЯМА ИНИЦИАТИВИ -ЗА ЗАКОНОВА РЕПРЕСИЯ НАД КРЕТЕНИТЕШОФЬОРИ ДО СМАЧКВАНЕ -ПИШЛЬО ???? А ГЪРЦИЯ И ЕВРОПА -ПОМОЧКО !!!
  • 43 Мерджана

    2 0 Отговор
    По малко подкупи да искат служителите наКит-Кат
  • 44 надрусана мутра

    4 0 Отговор
    Тихо мишка. Като се напиеш в кръчмата и се качиш в скапаната си кола и като те хванат искам да те ш***т не да те глобяват.
  • 45 Надрусана мутра

    2 0 Отговор

    До коментар #39 от "А патрулките дето ескортират":

    До теб ми е предишния коментар
  • 46 Играчев

    1 1 Отговор

    До коментар #38 от "Сега новите патрулки":

    Шот си балък. Играчите не ги закачат
  • 47 Гошо Ескобарски

    1 0 Отговор
    Да се друсате и да карате не е проблем но да пиете алкохол и да карате против съм!
  • 48 Валка

    1 1 Отговор
    Бръкнете им в джоба яко -2000-3000 лв.Тогава ще има резултат.
  • 49 Все това говорят

    1 0 Отговор
    Чиновниците на това управление говорят, обещават и резултат нула! След една седмица пак ще говорят и пак...
  • 50 Коча

    1 1 Отговор
    ТОВА Е ПРОПАДНАЛА ДЪРЖАВА --- ПЛНА С РОБИ И НЕГРАМОТНИ ЦИГАНИ ......................................................................................
  • 51 Stoun

    2 0 Отговор
    Притежавам голям и мощен автомобил. Спазвам ограниченията на скоростта и не си позволявам да ги нарушавам. Гледам с насмешка смешниците с техните барутници как се напъват да се доказват на пътя с високо скорости!

    Коментиран от #54

  • 52 Хеко

    2 0 Отговор
    Г-н Рапчев,трябва:
    1.Относно наркотиците-да престанат ваши колеги от други отдели да пропускат контрабандата с наркотици в България.Вече трудно ще намериш човек, в България, дето не е пушил трева или други сатанински щуротии.
    2. Относно алкохола-още от деца родителите ги възпитават да "пииват",което няма как после да се премахне.Трябва още от деца да не се допуска да стават пияници.Може да се внедрят в автомобилите датчици ,които при усещане на алкохол да изгасват двигателя или да се движи с 10км/ч или подобно,въпрос на решение от обществото.Прекалено сериозни щети (смърт) се причинява и трябва самия автомобил да следи и тогава няма да има нито едно произшествие от пияници,които не могат да сдържат жаждата си за алкохол.
    3. Трябва да натискате тия тикви от АПИ да осъвременят пътищата.Не може ,като пътя Русе-Бяла да е двулентов,измря там един батальон хора и така и не направиха още по една лента.Не може да искаш да не се изнервят хората,защото имат нервна система и ще се изнерват винаги ,когато едно тъпо нещо не се променя.
    4.Относно взимането на подкупи от катажиите-единственото спасение е -"таен нарушител".Но Вие добре знаете ,че няма да остане един катаджия на работа...Следователно в това пропадалище-"нашата" държава този проблем няма решение,за сега.
    Но все пак,ако упорито изхвърляте корумпета,ще се мине през един период, в който ще има много малко катаджии,но после ще се смени състава и новите няма да попадат в лоша среда и ще тръгне в друга,пра
  • 53 Трябва

    0 0 Отговор
    Камерите да записват и съхраняват видео 1 година. И всеки да може да проверява записите за нарушения. Например: в 2 часа през нощта на булеварда под прозореца някой дрифтил и ме е събудил. Влизам и проверявам кой е той и правя справка след 5 дни в кат дали е глобен. И ппс-то дали е разкоплектовано .
  • 54 Им бе цилус

    0 0 Отговор

    До коментар #51 от "Stoun":

    Притежавам 20 годишен още по-мощен автомобил. На всеки 2-3 месеца, плащам 140-180 €, за участие на Драг. До сега нямам добри резултати/24-31/секунди.Но е и личен автомобил. Не съм си и помислял да го правя извън определените места. Да не говорим, че не става дума за България. Ще ме изкъртят, ако се пробвам на пътя.