Last news in Fakti

16 Август, 2019 20:00 3 067 36

Путин-2: Либералът, който стана консерватор?

  • путин-
  • владимир путин-
  • президент-
  • либерал-
  • консерватор-
  • валери тодоров

Върви ли Русия към разпад на демокрацията?

Путин-2: Либералът, който стана консерватор? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Втора част: 20 години Путин в Кремъл – втора част: Как Борис Елцин разпозна своя приемник на прага на новия век? Върви ли Русия от разпад на страната по времето на Елцин към разпад на демокрацията в епохата на Путин? Ще намери ли сили Путин да повтори уникалния за Кремъл жест на оттеглянето на Елцин през 2024 г? Може ли непотопяемият президент Владимир Путин да потопи бъдещето на Русия?

„Ние бавно запрягаме, но бързо караме“, казваше покойният руски президент Борис Елцин. На фона на растящите протести в Русия срещу неговия приемник Владимир Путин мнозина политически анализатори се питат: Запрегна ли недоволството и накъде ще поведе То страната? Въпросът какво ще се случи през 2024 г., когато сегашният президент изпълни поредния си мандат, става все по-актуален. Путин вече 20 години е на власт и играта ту президент, ту премиер става отегчителна дори за симпатизиращата публика.

Бившият руски премиер Виктор Черномирдин, който четири пъти беше председател на руското правителство, беше автор на редица политически афоризми. „Думали как лучше, получилось как всегда“, казваше той – Мислехме го за по-добро, а се получи както винаги. Сбърка ли Борис Елцин, когато посочи неизвестния в политическите среди офицер от КГБ Владимир Путин за свой приемник? Наистина ли вярваше, че този човек ще обедини Русия?

„У нас каквато и партия да направим, все КПСС се получава“, шегуваше се Черномирдин. Така изглежда се получава и с лидерите. Както с вица за самоварите. Какъвто и либерал да изберете, накрая все консерватор се получава. Не е щастлива съдбата на пророците и в Русия. Лидерската партия „Наш дом Русия“ на шегобиеца Черномирдин слезе от политическата сцена след края на собствената му кариера, която за него завърши като посланик на Русия в Украйна.

Когато в навечерието на 2000-та година, на прага на новия век Цар Борис се реши на нещо нечувано и подаде оставка, никой не можеше да повярва. Това не е правил доброволно нито един стопанин на Кремъл. Путин спечели президентските избори през 2000-та с 53 % на вълната на надеждата. Държавата се разпадаше, армията се разпадаше, президентът губеше власт. Властта, която през октомври 1994 г. се търкаляше по улиците, през 1999 г. отново се въртеше в спиралата на хаоса. Съветите на Вашингтон и приятеля Бил /Клинтън/ вече не бяха главната опора на алкохолизиращия се Елцин, който след американските бомбардировки в Сърбия вече не вярваше в мира между Статуята на свободата и руската мечка.

„Този човек ще обедини Русия“, заяви Борис Елцин, като посочи своя приемник – Владимир Путин. Защо обаче все по-малко руснаци вярват, че това е Спасителят. Някои наблюдатели твърдят, че ранният Путин, условно да го наречем Путин – 1, е бил либерал, а късният Путин, да го наречем – 2, се е превърнал в консерватор. Всъщност логиката на властта е такава, че добрият цар накрая става лош. Даже в приказките, които свършват с „…и заживели щастливо“.

Русия имаше своя щастлив 10-годишен период, когато цените на петрола вървяха нагоре и президентът Путин по кремълски справедливо и без особена съпротива раздели олигарсите на „добри“ и „лоши“. Добрите ставаха домашни любимци, а лошите имаха различна съдба. Някои, като например вездесъщият олигарх от елциновите времена Борис Березовски, си отидоха по странен начин от този свят в Лондон. Други, като създателя на Независимата телевизия Владимир Гусински, избраха доброволното изгнание в Израел. Трети, като нефтения магнат Михаил Ходорковски, не успяха да се пречупят навреме и отбиха вината си в затвора. Всички те имаха общ порок – богатството, натрупано по не най-добрия начин. На тяхно място дойдоха други олигарси, които си знаеха мястото и не искаха да седнат на чуждо. Вече е в политическата христоматия знаменитата фраза на Елцин на масата в Кремъл преди да смени поредния премиер: „Неправилно сте седнали“, казваше той. И ги подреждаше по своя нов начин. Приемникът му бързо усвои тази формула – всеки трябваше да си седне на мястото, определено обаче от Кремъл.

По времето на Елцин олигарсите поискаха властта. Ти стой в Кремъл, ние ще управляваме, убеждаваха го те. Когато поискаха да повторят същото по времето на Путин, това се оказа фатално. Новият президент, Приемникът, обаче предложи да се разделят мухите от кюфтетата – политиците отделно, бизнесмените – на другата маса. Който се опита да ги смеси, стъпи на волтовата дъга на властта. Някои олигарси с провинения, но по-прилично поведение трябваше да преминат през очистително изкупление. Като постоянно пребиваващият в Лондон Роман Абрамович, който така изкара два мандата и като губернатор на Чукотка.

Президентът Владимир Путин смени тактиката на войната в Чечения. Той отслаби протекцията на Москва, като прехвърли повече права на местния лидер Рамзан Кадиров. Чечения получи повече свобода с цената на лоялност. Управлението на републиката от самите чеченци спря гражданската война, която възпали уахабизма и сепаратизма в Кавказ и причини тежки щети на федерацията.

На самозабравилите се губернатори, които бяха недосегаеми като сенатори в горната камера на парламента, президентът предложи друга сделка. Който иска да управлява, да си стои в губернията. В Москва ще заседават представители на губерниите и областите, които ще назначава обаче … Кремъл. Съгласните губернатори влязоха в новата партия на властта „Единна Русия“. Несъгласните отпаднаха, а най-разпасалите се преминаха през Следствения комитет на Русия. Реформата на политическата система превърна скромния либерал от КГБ в хибриден консерватор, който се опита да възроди едновременно носталгията по империята и бившия Съветски съюз. Така „бели“ и „червени“ получиха удовлетворение в подножието на Мавзолея на непогребания вожд на световния пролетариат Владимир Ленин.

Вярно е, че Путин е първият кремълски вожд, работил в чужбина. В замяна на либералната си политика Русия получи влиятелна роля в Съвета на Европа, Световната търговска организация, достойно място в Г-8 и Г-20…

На руските граждани президентът Владимир Путин предложи нов обществен договор – по-добър стандарт срещу по-малко свобода. В името на просперитета на страната. Изглеждаше приемливо. Даже когато медиите преминаха в „свои“ ръце.

И кому всъщност беше изгодно това? Тогава вече стана съвсем ясно, че президентът вече иска властта заради самата власт. Защото няма друг избор на фона на засилващия се натиск от Запада и влошаващата се политическа среда в Русия. Именно тогава Путин стесни кръга. Само най-близките бяха допуснати до Тялото. Тогава стана ясно, че третият руски път на демокрацията и пазарната икономика се приближава отново до автокрацията. Тази път руснаците нямаха избор, освен да повярват, че президентът, който спаси страната от разпад, ще я удържи срещу завърналия се стар враг. Който не вярва, днес е на улицата на разрастващите се протести.

Трябва да признаем, че все пак изборът на Елцин едва ли е бил случаен. През 1996 г. непознатият в политическите среди заместник-кмет на Санкт Петербург Владимир Путин е поканен в Кремъл. Длъжни сме обаче да кажем, че той не бе случайна фигура и в старата руска столица, първо като съветник по чуждестранните инвестиции и след това заместник на кмета на Санкт-Петербург Анатолий Собчак – едно от знаковите лица на перестройката от времето на Михаил Горбачов.

ИЗКАЧВАНЕТО

В Кремъл Путин зае първоначално второстепенни, но неслучайни контролни постове. През 1997 г. той стана заместник-ръководител на кремълската администрация при Борис Елцин. През 1998 г. – директор на Федералната служба за сигурност. През март 1999 г. – секретар на руския Съвет за сигурност, а на август, същата година, стана премиер. Едва ли човек без качества би могъл да изкачи такива стръмни върхове във властта в един от най-загадъчните властови лабиринти в света за броени месеци. Политическият алпинист вече 20 години е на върха. Той едва ли ще може да достигне рекорда от 49 години на власт на Фидел Кастро, но престоят му в Кремъл е уникален за най-новата история на Русия. Той управлява повече от Брежнев и от Андропов, Черненко, Горбачов и Елцин, взети заедно. Най-трудно достижимият световен рекорд на управление обаче е на английската кралица Елизабет Втора, която е на власт вече 67 г.

Някои наблюдатели твърдят, че конфронтацията със Запада е превърнала Путин от либерал в консерватор, дори реакционер. Някои смятат за повратна точка „оранжевата“ революция в Украйна през 2004 г., други посочват нахлуването на западните съюзници в Либия през 2011 г. Други смятат за ключова речта му в Мюнхен през 2007 г. с остри критики към САЩ.

Всъщност е трудно да се каже кой сбърка. Борис Елцин в избора си през 2000-та година или Западът, който не успя да убеди Владимир Путин и неговата Русия в приятелските си намерения. И как можеше да стане това на фона на настъплението на НАТО на изток и цветните революции в „близката чужбина“ на Русия. Сближаването с Китай, Венецуела, войната с Украйна и анексията на Крим през 2014 г. може и да приличат на припряно местене по шахматната дъска, но всъщност са част от дългосрочна стратегия в политическата еволюция на Путин-2 – либералът, който в обсадената крепост се превърна с консервативен патриот в името на Русия. Неговата Русия.

Автор: Валери ТОДОРОВ


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анти милиционер

    13 29 Отговор
    Набойте си го главите - нито е либерал, нито консерватор. А просто Милиционер.

    Коментиран от #4, #18, #19

  • 2 Русский милицанерь

    10 19 Отговор
    Он милицианерь.
  • 3 ужас

    40 8 Отговор
    20 г с рейтинг 70%. Когато фактите говорят, троловете мълчат.

    Коментиран от #27

  • 4 111

    34 8 Отговор

    До коментар #1 от "Анти милиционер":

    милиционер, който ви го начука в Чечня, Грузия, Украйна, Крим, Сирия. А ти продължавай да бълваш глупости.
  • 5 КО МА БОЛИ ХУЯ

    6 33 Отговор
    ЗА БОТОКСОВОТО ДЖУДЖЕ ВЕ, СКОРО ЩЕ ГО ОБЕСЯТ НА ЧЕРВЕНИЯ ПЛОЩАД
  • 6 ВЕЛИК

    26 6 Отговор
    Велик.
  • 7 Дгд

    21 7 Отговор
    До всички Гербави.
    Когато ББ навърши 20 год. власт, тогава имате право да тролите.

    Коментиран от #12

  • 8 Бай Яни

    7 19 Отговор
    Путин, Борисов, все милиционери😁😁. Важно е да окрадът до дупка народа си.
  • 9 Нео

    4 22 Отговор
    Путин никога не е бил либерал, а рожба на КГБ. Но пък с какви се е обградил!!! Гледах по Нова интервюто с Александър Дугин, когото наричат "мозъкът на Путин", а и самият философ той не го отрече. Човекът бе доста нескромен и се сравни с Ницше и Сартър, но на мен през цялото време ми напомняше за Гьобелс. Представи рядък буламач от несъстоятелни философски теории на една доста объркана личност. Ако той е "мозъкът на Путин", то това е един много, много болен мозък!

    Коментиран от #11, #17, #20, #26

  • 10 Behemoth

    5 9 Отговор
    Ми когато си млад си либерал (искаш да промениш нещата)като остарееш си консерватор(искаш просто да няма много движение и да си дремеш на припек).....
  • 11 Милиционерите

    4 4 Отговор

    До коментар #9 от "Нео":

    Дугин тоже милицианерь.

    Коментиран от #13

  • 12 Гост

    3 2 Отговор

    До коментар #7 от "Дгд":

    Значи нямаш нищо против Бойко да промени конституцията, като Путин, за да е още на власт!

    Коментиран от #31

  • 13 Гост

    3 2 Отговор

    До коментар #11 от "Милиционерите":

    И главният поп е милиционер, тоже!
  • 14 Нео

    3 5 Отговор
    Не мога да не цитирам една "крилата" фраза на "мозъкът на Путин: "Свободата на народа е различна от свободата на индивида!!!" И веднага си представих един свободен народ, състоящ се от роби! Благодаря на Нова ТВ, че ни представи идеите на ръководството на съвременна Русия!

    Коментиран от #15, #22, #23, #25

  • 15 Тръмп

    2 18 Отговор

    До коментар #14 от "Нео":

    80% от руснаците действително са дебили щом търпят Дугин и Путин да им обясняват нещата от живота!!!:):):)
  • 16 соросоид безделник

    26 1 Отговор
    Автора познава Русия толкова, колкото я познават на Запад чиито глупости повтаря тук. Путин е преди всичко прагматик въпреки, че той самият се определял като "консерватор" симпатизиращ на бяла Русия, когато са го питали. Това показва и начина по който отговаря на въпроса .."Какво е най-важното за вас? " и той отговаря "Резултатът". Тоест, не е важно дали котката е бяла или червена, а дали лови мишки. Олигархия и олигарси в смисъла на тази дума може да има само на Запад, където парите стоят над всичко даже и над властта, която им принадлежи. В Русия от времето на Иван Грозни властта винаги е стояла най-високо, а "парите" и се подчиняват. На Запад "властта" е марионетна и за нея се разбират хората с парите-олигарсите. В Русия властта винаги е била суверенна и се опира на доверието на народа и силовите структури-армия, служби ,полиция. В Русия никоя власт не може да просъществува дълго без доверието на мнозинството от хората, докато на Запад както виждаме това не е проблем. Когато навремето руските специални служби арестуват Ходорковски в частният му самолет, той нагло им се присмива като смята че Вашингтонските му покровители с едно позвъняване ще поставят "лошият" Путин на място. Ако идиота беше чел по- внимателно руската история щеше да знае, че "опричниците с черните качулки" или маскираните съвременни специални служби рано или късно ще пристигнат за него.
  • 17 НЕОН

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "Нео":

    МНОГО СИ ПРОсТ !!!!!!!!!!!
  • 18 NikNay

    10 1 Отговор

    До коментар #1 от "Анти милиционер":

    По - добра милиционер отколкото пожарникар . . . .
  • 19 NikNay

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "Анти милиционер":

    По - добре милиционер отколкото пожарникар . . . .
  • 20 ГруЮ

    1 5 Отговор

    До коментар #9 от "Нео":

    Дугин е един от най-самобитните философи на днешното време. Заедно например със Славой Жижек. И силата на мисълта му е огромна. Не случайно Евразоийският съюз, който е изцяло негова конструкция е вече факт.Не случайно е наречен “ най-опасният враг на Запада “ от либералните медии.

    Коментиран от #29

  • 21 ГруЮ

    1 0 Отговор
    Евразийският съюз
  • 22 ГруЮ

    9 1 Отговор

    До коментар #14 от "Нео":

    За либералната конструкция на мисловния процес вероятно е ерес, но в случая Путин е стъпил здраво на крака- ничие индивидуално право не е по-важно от правото на народа!
  • 23 ГруЮ

    4 1 Отговор

    До коментар #14 от "Нео":

    За либералната конструкция на мисловния процес вероятно е ерес, но в случая Путин е стъпил здраво на крака- ничие индивидуално право не е по-важно от правото на народа!

    Коментиран от #28

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Гост

    6 0 Отговор

    До коментар #14 от "Нео":

    Хората, които наистина съветват Путин не дават интервюта, още повече пък пред българска телевизия.
  • 26 Алиса

    6 2 Отговор

    До коментар #9 от "Нео":

    За да си състави човек адекватно мнение за Путин е недостатъчно само да гледа Нова телевизия. Или пък да чете Дойче Веле. Знаенето на руски език в случая не е задължително, но помага.
  • 27 Илияна Стаматска

    1 6 Отговор

    До коментар #3 от "ужас":

    Ама той и Хитлер е имал толкова рейтинг , Сталин също , Пол Пот също и това ли да си набием в главите. Прост народ ,бедна държава.

    Коментиран от #30, #33

  • 28 Илияна Стаматска

    1 6 Отговор

    До коментар #23 от "ГруЮ":

    Точно така; Правото на народа , Затова руснаците индивидуално се изнизват от Империята на злото. България е една от дестинациите им.

    Коментиран от #32

  • 29 Янаки В

    2 3 Отговор

    До коментар #20 от "ГруЮ":

    Дугин е типичен руски мужик . Идеята му за Евразия ще доведе до унищожаване на Русия , завземането и от Китай и Бившите азиатски републики. Но това българските путиноиди не могат да разберат.
  • 30 ужас

    2 0 Отговор

    До коментар #27 от "Илияна Стаматска":

    Това си го набий някъде другаде, не в главата, там ти е пълно с чугун. Ако знаеш какво беше положението в Русия преди 20 г , няма изобщо да си отваряш плювалника. Хитлер не е имал 20 г рейтинг 70%. Ограмоти се.
  • 31 Альоша Гърневски

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Гост":

    Путин не е променял конституцията бе, картоф.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Влад

    1 1 Отговор
    Я за Путина! Я люблю Россию!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.