Last news in Fakti

17 Август, 2019 08:00 3 467 9

Защо Хонконг е толкова важен за Китай

  • китай-
  • кари лам-
  • хонконг-
  • пекин

Китайското ръководство е инвестирало прекалено много в хонконгски имоти и акции и затова ще се погрижи народната милиция да си остане в казармите

Защо Хонконг е толкова важен за Китай - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ще нахлуят ли въоръжените китайски отряди в Хонконг? Китайското ръководство е инвестирало прекалено много в хонконгски имоти и акции и затова ще се погрижи народната милиция да си остане в казармите.

Китай вече не се нуждае от Хонконг така силно, както през 1997 година, когато Великобритания върна този град на Народната република. Специалният административен район си остава обаче важна част от икономиката на Китай - част, която Китай не може да си позволи да отслаби.

През последните четири десетилетия Китай стана второто по големина народно стопанство в света и интегрална част от глобалната финансова система. Това стана възможно благодарение именно на Хонконг. Тъй като Китай трябва да проведе още много икономически реформи, Хонконг е жизнено важен за Пекин като врата към капиталистическия свят.

Нелюбимо "дете"

Още преди в Хонконг да избухнат сегашните протести, в отношенията между Хонконг и Пекин имаше известни напрежения - независимо от постоянните уверения на правителството, че особено обича сънародниците си на юг. Много китайци, между които и висши чиновници, гледат на Хонконг като на невъзпитано и разглезено дете.

Но ако въведе твърди мерки в града, Пекин сам ще застраши стабилността на Китай - и то много по-силно, отколкото я застрашават маскираните демонстранти. Последиците от подобна намеса твърде бързо биха се прехвърлили и във вътрешността на страната, а произтичащият от това отрицателен имидж би отблъснал инвеститорите и би навредил на международните търговски връзки на Китай.

Търговският спор със САЩ и бойкотът срещу телекомуникационния гигант Huawei на практика връзват ръцете на Пекин. Китайските фирми са принудени да намалят зависимостта си от чужди капитали и чужда техника - а това ги принуждава още по-силно да насочат вниманието си към Хонконг.

Инвестиции и мега проекти

Китайските преки инвестиции в Хонконг възлизат на 620 милиарда долара - 70 на сто повече от БВП на Хонконг. От десетте най-големи емисии на ценни книжа от 1986 г. насам девет са от Китай. Близо половината от всички фирми, регистрирани на хонконгската борса, са китайски, сред тях са и 50 от най-големите държавни компании.

През 2017 г. китайските фирми са натрупали в Хонконг капитал в размер на 47 милиарда долара от акции и 66 милиарда долара от държавни облигации. Въпреки постоянните обещания, че юанът ще стане свободно конвертируем, това все още не се е случило.

Финансовият контрол възпрепятства износа на капитали зад граница. Близо 60 на сто от чуждестранните инвестиции на Китай, включително и за престижния проект на Си Дзинпин, свързан с новия "Път на коприната", се извършват през Хонконг.

При това дори не става дума само за пари: Хонконг е важна част от проекта "Greater-Bay-Area", който включва още Хонконг, Макао и други деветте големи града в провинция Гуандун. В този регион, чиято икономическа сила възлиза на 1,5 трилиона долара, живеят 70 милиона души.

Китай се нуждае от Хонконг, за да поразведри прогнозите за своето собствено икономическо развитие. Защото годините на бурен прираст в Китай вече отминаха: последните данни сочат, че ръстът в индустрията и оборотите в търговията на дребно, които са ключови параметри за доброто самочувствие на Китай, през юли са отбелязали спад.

Финансовият пазар на бившата британска колония освен това е важно средище за китайски фирми, които искат да натрупат борсов капитал. Мнозина смятат хонконгската финансова мрежа за най-добрата в региона. Вашингтонският мозъчен тръст "The Heritage Foundation" вече години наред неизменно сочи Хонконг като най-свободната икономическа зона в света. В същата класация Китай заема стотно място.

И останалият свят се нуждае от Хонконг

Инвеститорите харесват решението "една страна - две системи", съгласувано между Великобритания и Китай през 1997 г. То гарантира приемственост в развитието, също както и собствена валута и съществуването на "капиталистическа икономика" в Хонконг до 2047 година.

С всичко това Хонконг е база за повече от 1500 мултинационални фирми, които търсят лесен достъп до китайския пазар. 60 на сто от чуждестранните инвестиции в Китай минават през Хонконг. Градът предлага сигурност на инвеститорите. Сред тях са и някои висши функционери на Комунистическата партия, които не биха искали настоящата криза да разклати икономиката на страната. Китайското ръководство е инвестирало достатъчно много в хонконгски недвижими имоти и акции, така че навярно ще се погрижи за това въоръжената народна милиция да си остане в казармите.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бактисъл

    24 8 Отговор
    А, защо за дойчевеле е толкова важно да плещи простотии, лъжи и манипулации с повод и без повод.
    Може би щото за това му плащат, а?

    Коментиран от #4

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Анти милиционер

    21 5 Отговор
    Соросе, спри да ни учиш и пиучаваш.... кое как и защо е така според тебе. Идиот. Ние не сме немци.

    Еврейско Веле.
  • 4 Анти милиционер

    9 4 Отговор

    До коментар #1 от "бактисъл":

    Защото не са немци. Толкова ли е сложно за материала?

    Коментиран от #5

  • 5 бактисъл

    14 3 Отговор

    До коментар #4 от "Анти милиционер":

    Бе, те по всички медии "не са немци", ама явно, че в дойчевелето си мислят, че всички са лесноманипулируеми като немци. Е, моето обяснение.

    Коментиран от #6

  • 6 Това е

    12 2 Отговор

    До коментар #5 от "бактисъл":

    Немците бяха победени и превзети когато загубиха 2СВ. От евреи.
  • 7 Антисоросоид

    9 3 Отговор
    Танковете да влизат и газ през сороскитегендари
  • 8 ПЕНКО

    4 0 Отговор
    НЕЩО ДА ВИ ГОВОРЯТ ДУМИТЕ : ИМПИРИИ ; ЗАВЛАДЯВАНЕ ; КОЛОНИИ И КОЛОНИАЛНИ РЕЖИМИ ???? ТА ЗАЩО ВЕЛИКОБРИТАНИЯ "БЛАГОРОДНО ДАВА СВОБОДА"- НА ИНДИЯ И ПАКИСТАН ??? ЗАЩО КАНАДА И АВСТРАЛИЯ СА ПРОТЕКТОРАТИ- С ГУБЕРНАТОР ОТ "КРАЛИЦАТА"??? ХОЛАНДСКО КЮРАСАО ...И Т. Н. ???
  • 9 Ха ха

    3 1 Отговор
    Чичката Си така ситно че ги наклеца ингилизко-сорисоидните смешници, че тия че квичат гейски от кеф