Last news in Fakti

19 Август, 2019 08:00 5 265 36

Инициатива на ФАКТИ: Гласът на българите в чужбина (част 3)

  • българите в чужбина-
  • гласът им-
  • факти-
  • инициатива-
  • проблеми в българия-
  • сравнение-
  • връщат ли се?

Историята на събеседника ни Божидар Чеков е наистина забележителна

Инициатива на ФАКТИ: Гласът на българите в чужбина (част 3) - 1
Източник: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Днес от ФАКТИ ще Ви срещнем с един наистина забележителен човек, с който бе удоволствие да се води разговор. Божидар Чеков е човек видял от първо лице същността на зловещия тоталитарен строй в България, продължил до 1989 година. В годината на ''Пражката пролет'', само месец след нейното избухване през август 1968 година, Божидар бяга от България в посока Франция. От пет десетилетия той живее и работи там, като в резултат на своя дългогодишен труд, събеседникът ни е удостоен с Почетния медал на труда на Франция. Той е третият събеседник от поредицата на ФАКТИ, в която от медията ни разговаряме с българи живеещи в чужбина.

Инициатива на ФАКТИ: Гласът на българите в чужбина (част 3)
Божидар Чеков

- Г-н Чеков, изминали са доста години от момента, в който буквално сте избягали от България. Защо го направихте?

- Годините са 51. За тези, които не знаят, този месец на 20-ти август, се навършат точно толкова години от смазването на "Пражката пролет". Аз имах приятели в столицата на Чехословакия. Фактът, че български войници участваха в това срамно посегателство върху свободата на един братски народ, се превърна в капката, която преля чашата на търпението ми и унищожи всякаква надежда у мен за промяна на системата.

Инициатива на ФАКТИ: Гласът на българите в чужбина (част 3)
''Пражката пролет''

- Бихте ли ни разказали как се бяга през границата в момент, в който България е била подвластна на мракобесния комунизъм?

- Бягането през граница няма нищо общо с разходка в чужбина. Бягството по това време носеше риска да бъдеш заловен или убит. За да бъде успешно то, "беглецът" трябваше да е убеден, че връщане назад - няма и да има инстинкт за самосъхранение повече от общопознатото. Общата физическа подготовка е също едно от условията. Аз тръгнах в полунощ от град Трън по течението на река Ерма. Когато наближих браздата чух лай на кучета. Заваля дъжд и видимостта стана нулева. Чух изстрели, нo явно граничарите стреляха наслуки. Нагазих в реката и след време кучетата ме загубиха. Рано сутринта видях едно стадо с овци. Помислих, че съм бягал в кръг защото овчарката ми отговори на български. Така разбрах, че в този край на Югославия, живеят българи. Жената ми донесе шише ракия, зави ме с едно дебело одеяло и ме качи на междуселски автобус за Белград. Италианската граница прелазих при Нова Горица, а френската след Вентимиля. Пътят ми до Париж продължи общо 20 дни.

- Каква си я спомняте онази България на Тодор Живков и БКП? Знаете има ожесточени спорове между антикомунистите в България и привържениците на онзи строй.

- Комунизмът е една религиозна утопия. Той се позовава на завещаното от Маркс ‌вид евангелие и се реализира само и единствено с насилие. У нас беше приложен "съветски" тип комунизъм. Имаше и други китайски, албански, югославски, полски и накрая чешки. Навсякъде съдбата на обществото зависеше от волята на един човек. Приложен бе принципът на "единоначалието". "Вождът" (в българския случай Тодор Живков) знаеше всичко и ни водеше към "светли "бъднини", привидно с еднопартийната система, реално с помощта на репресивния апарат. Инакомислието беше жестоко преследвано. Опозицията или останалите живи остатъци от нея - гниеше по затворите. В замяна на това "народните маси", които пееха и маршируваха 3-4 пъти годишно пред мавзолея, можеха да ползват почивни домове, безплатно здравеопазване, образование и не живееха в стрес за утрешния ден. За този вид "безгрижие" на част от обществото, със сигурност има носталгия. Най-вече от тази, която стиснала партийния билет и червения паспорт за пътуване в чужбина, пазаруваше в ''Кореком'' западни стоки.

- България днес през Вашия поглед? Какво виждате, когато се връщате?

- Виждам все повече контрасти. Истинска социална бездна между малцинство от успели хора и мнозинство от неуспели, или направо изпаднали в беда. Липсва средната класа, която гарантира стабилността на страни като Франция и Германия.

- Ами Франция? Каква я заварихте при пристигането си там и каква е днес?

Във Франция веднага почувствах свободата. Истинската "физическа" свобода. Преди да избягам, три пъти милиционери ме извадиха от леглото за разпит в Дирекцията на милицията на ул.Московска 5. Бил съм разпространявал "Западно влияние" с музиката на магнетофона Грюндиг, който притежавах. Накрая ме предупредиха, че ще бъда изселен някъде в Лудогорието в близко бъдеще. В Париж, където и да се появя, всички ми казваха - Заповядайте, господине. Веднага взех участие в уличните стълкновения, рамо до рамо със студентите, с които учех. Нито един студент не бе задържан. Това беше краят на генерал Де Гол. Френското общество отхвърли със сила авторитарния режим на генерала. Почти нямаше информация за чешките събития. За Френската комунистическа партия гласуваха 7 милиона избиратели и привържениците на левицата, не вярваха на разказите ми за танковете в Прага.

- Изпадали ли сте в културен шок, когато например се завърнете в България от Франция или пък по обратния път?

- Никога не съм изпадал в шок, с едно изключение. Аз сътрудничех на движението на Ценко Барев. Публикувах редовно в списание "Бъдеще". Ние следяхме всичко случващо се в България час по час. От София получавахме дори информация от самото обкръжение на Тодор Живков, най-вече когато някой от ЦК изпаднеше в немилост. Едно познато име е Георги Марков, но имаше и други по-малко познати. Изпаднах в недоумение веднъж, когато заварих опашка пред редакцията на списанието, съставена от български турци. Така научих за ''Възродителния процес''. Ценко Барев им помагаше за документите. На следващия ден стоях в продължение на повече от час пред турското посолство. Там нямаше никой! Българските турци търсеха нашето съдействие, а не турското. Беше някъде към 1988 години, когато в кантората на Ценко Барев срещнах Андрей Луканов. Лидерът на БКП отсядаше в един от най-скъпите хотели, близо до Триумфалната арка. След Париж той замина за Мадрид. Това беше началото на прехода.

- Защо според Вас България не върви по-стъпките на Франция?

- Причината е Конституцията. Тя бе измислена панически от тези, които бяха членове на политическия елит 1988-1989г. Тяхната цел бе да запазят централизираната политико-икономическа система в името на стабилността. Ключът на прангите, които спъват България през целия преход и до днес, е системата на парламентарни квоти. В противоречие с Конституцията, която прокламира разделението на властите, квотите сливат всички власти и ги правят взаимозависими. Във Франция съдебната система е независима, в резултат на което министри влизат в затвора, политици се лишават от избирателни права, а има и следствени президенти.

- Носител сте на Почетния медал на труда на Франция. Как успяхте да се удостоите с такава чест?

-Медалът за "Почетност и труд" се дава на всеки гражданин, след консултация между Дирекцията на предприятието, в което работите и Кметството, където живеете. За 20 години праволинейно поведение и гражданско участие - медалът е бронзов. След 30 години - сребърен и след 40 години - златен. Аз имам и трите.

Инициатива на ФАКТИ: Гласът на българите в чужбина (част 3)
Божидар Чеков/личен архив

- Страдате ли от това, че със семейството Ви не сте тук за постоянно? Или пък вече сте свикнал?

- Никога никой около мен не е "страдал" от пътуване. Аз бях повече от 30 години търговски представител, което означаваше изминаване на хиляди километри. По време на отпуска, било семейно, било сам, посещенията в чужди държави и забележителности са необходими, защото са част от общата култура на свободните хора.

- В България се ''завъртя'' една информация, че българите от чужбина се връщат обратно у дома. Вие имате ли подобни наблюдения и впечатления придобити в контактуването с българите, които са във Франция?

- Винаги съм намирал за много странна информацията за англичани закупили къща в Родопите или другаде. Репортажите за подобни случаи, които все пак са доста редки, са пълни с фалшиво умиление, смесено с детинска показност. Като младежи, ние като се разхождахме по площад Славейков, също се пъчехме с найлонови ризи от Италия и шушляци от Югославия. Във Франция има доста къщи закупени от английски пенсионери, но никой не им обръща внимание. По различните телевизионни канали, също се изтъпанчват някакви оженили се за българки чужденци и водещият просто лази от умиление пред техния "бАлгарски''. В същото време направо се забравят българите от чужбина. Срещам наистина завърнали се. Считам, че те са интересни хора, с житейски опит и биха могли да бъдат полезни, не само с покани за вечеря. Този вид наши сънародници обаче, завърнали се в родината, за съжаление не проявяват никаква политическа или икономическа активност.

Моето обяснение е разработената многогодишна неприязън към българите придобили чужди паспорти или имащи двойно гражданство. Още от времето на "комунизма" прилагателното "чужд" е синоним на предател или изменник. В същото време българите се скъсват от търсене на чужди инвестиции, но предпочитат чужденците пред нашенците придобили опит в чужбина. Тази остаряла и извън времето си неприязън лишава страната от свежа интегрирала се в Европа кръв. Всички реално успели българи в чужбина са с двойно гражданство. Не защото са предатели, а защото чуждият паспорт улеснява административните постъпки и пътуванията. Не може да си директор, завеждащ отдел или чиновник в чужда държава, само с български паспорт. Тази нашенска неприязън е извън времето, защото около нас двойното гражданство не пречи на никой, даже е знак за повече познания и опит. Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е с двойно гражданство. Кметицата на Париж - Ан Идалго е също с двойно гражданство. Президентът на Грузия Саломе Зурабишвили е с двойно гражданство.

- Ще обърна въпроса. Има ли увеличаваща се тенденция да пристигат все повече българи във Франция?

- Имам чувството, че все повече млади българи идват на стаж или да следват, но не се връщат в България. Има доста "бачкачи" от провинцията, които издържат стари родители или семействата си. Медицинските работници също се срещат все по-често. Най-неприятни са опашките от цигани натрупани пред вратата на посолството до Айфеловата кула.

- За финал. Как виждате от една страна България след пет години, а от друга Франция за същия времеви период?

- Когато пристигнах във Франция страната наброяваше 50 милиона граждани. Днес французите са 67 милиона. След 5 години ще бъдат 80 милиона. Според всички проучвания, българското население се топи. "Топенето" е част от истината. Реално, българите не изчезват, а се местят. В чужбина българките раждат много повече деца от сънародничките си останали в България. Затова дебатът за реалното обединение на нацията ни не бива да бъде заглушаван, а разпален, защото е жизнено важен.
Край, Божидар Чеков - Париж


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El chochone

    10 27 Отговор
    факти НАРОДА СЕ ОТВОРИ ЧЕ СТЕ КОПЕЙКАДЖИЙСКА ИЗТРИВАЛКА,С ЯВНО ИЗРАЗЕНА ЛЮТА БЕСЕПЕРАСТИЯ.!НЯМА СМИСЪЛ ДА СЕ МЪЧИТЕ ДА БУНИТЕ НАРОДА С НАГЛАСЕНИ ИНТЕРВЮТА С ПРОПАДНАЛИ ИНДИВИДИ,И НЕУДАЧНИЦИ.

    Коментиран от #10

  • 2 отегчен

    30 15 Отговор
    Тоз Ченков елементарен и повърхностен. Няма да го чета повече.
  • 3 Нервен разбивач на тролове

    29 5 Отговор
    Някъде през средата на 90-те години се появи една песен ..младите сигурно не я знаят ..та текста гласеше : "няма да вървя с наведена глава, нали съм тук - не съм избягал... "Няма, да вървя с наведена глава,нали съм тук , не съм избягал ....ще намеря смисал да остана"

    Коментиран от #30, #34

  • 4 Дайте реална статистика

    34 9 Отговор
    Толкова успяла, че прелетяла половината свят за да прави постановки у нас? Абе, Факти, какви са тези интервюта в стил, бла бла! Що не ги питате тези 'успели' българи: колко е месечният им доход, колко са данъците върху него, имат ли собствен дом, колко често излиза с приятели, колко често ходи на театър или кино, колко струва едно посещение при лекар и колко време се чака, и други такива 'битовизми'! Аз по какво да разбера, че дадена личност е успяла и си е 'уредила' живота там? По умните, но общи коментари за обстановката в страната? Цифри, цифри ни дайте, другото е популизъм, и направо местя.....

    Коментиран от #8, #9, #14

  • 5 сечко

    24 6 Отговор
    с измислени и нагласени интервюта,тръгнали да формират обществено мнение. пхахаххх
  • 6 Янко Сакъзов Junior

    25 7 Отговор
    Соц. носталгията само ще се засилва.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 123

    7 3 Отговор

    До коментар #4 от "Дайте реална статистика":

    Този коментар от къде се взе? Написан е от мен за статията на онази 'култур трегерка' от САЩ! Или някой ме е копирал (защо?), или пак модераторите започват да 'водят' спора! Иначе за спорта, и този път местя, защото няма нищо черно на бяло, само популизъм!
  • 9 Госあ

    9 5 Отговор

    До коментар #4 от "Дайте реална статистика":

    Бате, истинското значение на думата успял означава да завършиш дадена специалност и след това да работиш по нея. Примерно, завършваш молекулярна биология и работиш в Институт Пастьор или CNRS, INRA и т.н. или завършваш ядрена физика и работиш в CERN или CEA, или работиш като инженер в Еарбъс или Пежо примерно или си лекар. Така хем работиш работа която носи смисъл на целият ти живот, хем получаваш съответното възнаграждение, над 4К евро. Това е да си успял. Най вече заради постиженията си в професията, а за възнаграждението- не се косИ, не е малко 😂 Стига бате, и да си платиш тока и нов автомобил да караш и т.н.
  • 10 Billy the Kid

    8 4 Отговор

    До коментар #1 от "El chochone":

    Хахах..ти ли успя бе термит . В централата на гроб .
  • 11 армеец

    27 2 Отговор
    За съжалние Франция не е това, което "авторът" описва. Нито това, което повечето българи си представят...

    Огромният дял на африканско и арабско малцинство, съчетано със застаряването на населението, създава огромни икономически и социални проблеми. Градове като Марсилия, Тулуза, Лил, околностите на Париж са с 30-40% араби и африканци, с огромна престъпност и много ниска икономическа активност.

    Социалистическите закони в областта на трудовото право подтискат икономическия растеж.

    25-30% са привърженици на радикалната крайнодясна партия на Льо Пен, като в районите с голяма концентрация на мигранти делът им достига 45-50%.

    Поредицата от изключително слаби и посредствени президенти - със силна еднолична власт, подобно на САЩ и Русия - допълнително усложнява ситуацията в страната.

    В резултат на всичко това бъдещето на Франция е доста мъгливо и неясно...
  • 12 SAAB

    11 3 Отговор
    Е .....сега демократично ни смазаха цигани без танкове !
    Да ви е..а и популистите прости ! И причината да бягат младите НЕ е , че е много хубаво ТАМ ......а ,че е много лошо ТУК !
    Тъй ,че внуците на тия които тогава сздаваха проблеми ги създават и днес ......кръв вода не става !
  • 13 магнетофон

    15 3 Отговор
    този другар за магнетофона не е прав. в същите времена моята компания слушаше битълс, стоунс, муди блус Джими Хендрикс..., при това из цялата република. После се включихме успешно в строителството на комунизъма. После ни предадоха и нулираха държавата. Сега е ясно.
  • 14 Северозапад

    18 2 Отговор

    До коментар #4 от "Дайте реална статистика":

    Алоооо, ФаТки - в България никога не е имало комунизъм! Стигнахме само до зрелия соц и толкоз! Колкото до мракобесието - то днес е далеч повече, отколкото тогава! Аре отворете си мазните очички и се огледайте навън!
  • 15 Чакал

    4 10 Отговор

    До коментар #7 от "ДОКО":

    Колко е точен социализЪмЪт, че все чакахме да пуснат нещо по магазините?Я днес, я утре ...Чакахме да дойде тока, камиона с хляба, да дойде влака … ама кога ще дойде никой не знаеше.
  • 16 Госあ

    8 2 Отговор
    Всъщност, мисля че тия дето най много скимтят срещу социализма са най големите некадърници и измекяри. Да, действително е имало много нередности и простотия, типично по нашенски, но от лични спомени и контакти хората с професии не са се вили толкова много. Това е истината.
  • 17 Тва требва да си малоумен че да се

    4 2 Отговор
    Върнеш у блатото от където си избегал
  • 18 Комунизма беше

    6 3 Отговор
    Манна небесна за една шепа хора коменисти дето живееха изцяло на гърба на народа а сега международното положение се смени и същите тези станаха капиталисти..с 1 дума управленската шаика са кръвожадни крадци еничари и въртят сучат само те да са добре
  • 19 Шаран БГ

    2 2 Отговор
    Какъв по-точен коментар от този № 12 на SAAB ? Написал го е човекът кратко и ясно ".....че е много лошо ТУК !!" И ТАМ някъде не е рай. Но щом може семейство да работи и дори с минимални за страната , в която живее, доходи, да ражда деца, да ги отглежда и изучава, да живее отделяйки по някоя банкнота за близки в България,да си позволява да си идва ТУК от хиляди километри всяка година или през година за 3-4 седмици /- какво му трябва на обикновения трудов човек ?? Казвам на един "партиен" господин, че у нас няма деца - просто няма- не останаха млади хора. А той "не знае" че дори в родното му селище са закрити, и детската градина и училището, нали? Не знае, че на 15-ти септември няма да се чуе училищен звънец и детски смях....... И с патос ми говори, че на тяхната улица е пълно с деца ! Минавам след ден по тая улица.....Нито едно дете от селището - всичките / десетина деца в различна възраст/ от близките градове, дошли да видят баба и дядо !?!? Прав е г-н Чеков само в едно- че настоящата управленческа клика си създаде Конституция, която и е удобна, а като не и е - просто я нарушава с благословията на т.н."конституционен съд", който е сътворен от същата тая престъпна управленческа сган. Даже по тая Конституция живеещите в чужбина български граждани НЯМАТ право на избирателен глас за парламент. Те живеят при други икономически условия и не плащат данъци на България. Ето и г-н Чеков - " министър на труда" , ама къде ? И от къде накъде аз ще му слушам "гласа"
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 българин

    5 1 Отговор
    Ясно е , че идеален строй няма. Всяка система има и плюсове и минуси. Според мен за да се каже коя система е по-добра, социализъм или капитализъм, трябва да се вземе под внимание в коя система мнозинството живее по-добре.
    Автора правилно изтъква за голямото социално неравенство в България в момента. Е, може сам да си отговори кога е било по-добре.
  • 22 321

    9 0 Отговор
    Леле този смешник имал медал. Като чета как го дават, това е нещо като аналог на "герой на социалистическия труд". Ами пич, ти си избягал в по-голям комунизъм от нашия. Че имаше трески предишния режим - това е ясно. Ама такива крайни оценки са направо смешни. Вярно, че малко са гонили за музика и дълги коси, ама ако това ти е представата за свобода - подобни елементарни индивиди не ни трябват в държавата. И напротив - много са приятни опашките от цигани пред посолството. Дано стават по-големи. Една полза да има от този ЕС - всички евро роми да си ходята у Европата. Там ще ги интегрират много добре. А Франиция като стане 80 милона, поне нашите цигани ще придават малко по-светъл тон спрямо милионите тъмносини африканци.
  • 23 Тръмп

    2 2 Отговор
    Поредния Комунист под прикритие във Франция!!!:):):)Като Селянчето Ценко Батев и Луканов!!!:):):)Нищо Добро не е направил за България и ще си остане с кирливите медали на труда с които би се гордял само Комуноиден дебил!!!:):):)
  • 24 Тръмп

    4 1 Отговор
    Чеков много се гордее с трите тенекиени кръгчета без да спомене КАКВО е работел!!!:):):)Медалите явно са дадени за загубено време в години,а не за Добре свършена работа!!!:):):)
  • 25 Тръмп

    4 1 Отговор
    Чеков е бил на чекова издръжка от ДС и КГБ,иначе не виждам защо с Цеков си правят срещи с Комунист Луканов!!!:):):)
  • 26 Тръмп

    6 1 Отговор
    Уж избягал,така БКП и ДС внедряваха агенти на Запад!!!:):):)
  • 27 Тръмп

    5 2 Отговор
    Франция от 100години е приют за комунисти,като започнем от Ленин та до Сите български комуноидни предатели на Родината!!!Франция е основно котило за българските комунисти!!!:):):)

    Коментиран от #28

  • 28 Госあ

    3 4 Отговор

    До коментар #27 от "Тръмп":

    А щатите основното котило на всички земни олигофрени 😂 Не е ли така ? Само президента им погледи 😂 Е, знаят да коткат и по лакомите хора с потенциал. Ама свърши тая. И бензина им свършва и златото 😂 А бай Путин и Дзинпин не са съгласни да ходят да точат откъдето си поискат.

    Коментиран от #35

  • 29 Врели некипели

    7 0 Отговор
    И за какво са му медалите, че е работил в списание, което оплюва собствената му страна( България). Предателството се откупува от векове. И след 10ноември на кого е търговски представител в България, че да го зачеркна, да не му купувам стоката, не ще да каже. Свобода бил търсил, а го сърбяли ръчичките от алчност. Защо не се върна в " свободна" и " демократична" България? А с пражката пролет с българските войници и дъжда с кучешки лай и изстрели в тъмното направо изби рибата, жалко човече с болно его. Срам за българския ти произход. Пази Боже, сляпо да прогледа!
  • 30 Пинокио

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Нервен разбивач на тролове":

    Пропусна да напишеш, че псесента се пее от един джендър на държавната ясла.
  • 31 Кой68

    4 0 Отговор
    Ярък представител на "свободолюбец" .Но мен малко ме смущават някои неща.Но?!?
  • 32 Абрахам

    1 0 Отговор
    Радвам се за Вас!
  • 33 бай Даньо

    2 1 Отговор
    Като чуя някой да ми заговори за някакви много успели българи в чужбина и губя интерес. Това с успелите българи е поредния мит който роди постсоца. Повече от 20 години бродя по света и успели българи не съм виждал. Успели българи има в България , защото успеха е само относително нещо и колкото и да е тъповат , ръбат и чепат българина (и затова не успяващ на запад) то в България все някой ще успее.
  • 34 ГОСТЕВ

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Нервен разбивач на тролове":

    КАМЕН ВОДЕНИЧАРОВ Я ПЕЕШЕ.....
  • 35 ГОСТ ОТ ГОСТЕВО

    2 0 Отговор

    До коментар #28 от "Госあ":

    ДА....АМА ..НЕ.......НИКОЙ НЕ СЕ Е ЗАТЪРЧАЛ КЪМ ЛЮБИМАТА ТИ РАША......АМА...... ВИЖ.....2 МИЛИОНА И КУСУР НАШЕНЦИ ХВАНАХА ПЪТЯ КЪМ ,,ГНИЛИЯ,, ЗАПАД,В ТОВА ЧИСЛО И ЩАТИТЕ...УМНИК.....ЗАЩО ЛИ....????? САМО ПИТАМ И ОТГОВОР НЕ ИСКАМ
  • 36 Пак двойните паспорти

    0 1 Отговор
    Избягал от режима, не от България. А като се сменил режима, забравил да се върне. Но не забравил да си изкара бг паспорт. Хм, щом държавата не си я избрал за да живееш в нея, защо ти е паспорт за нея, освен ако не си двоен агент. Първата стъпка към възобновяването на държавата ще е премахването на двойното гражданство, това е братя и сестри българи.