Last news in Fakti

18 Август, 2019 11:18 4 580 59

Дилемата за Киев – федерализация или отказ от Донбас

  • киев-
  • донбас
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.
Материал от Поглед.инфо

Александър Дудчак, Превод: В.Сергеев

Бъдещето на Донбас е мъгляво. С промяната на властта в Киев не се изясни. Дали ДНР и ЛНР ще останат непризнати държави, ще бъдат ли частично признати, като Южна Осетия, Абхазия, ще станат ли част от Русия или ще се върнат в Украйна - тези варианти имат различна степен на вероятност. В краткосрочен план най-вероятно е запазването на статуквото.

Проблемът със „специалния статут“ на териториите извън контрола на Киев не е празен - само след два месеца новото правителство ще бъде изправено пред необходимостта да реши дали да разшири или да поднови закона за специалния статут на Донбас.

Зеленски успява многократно да прави изявления по отношение на териториите в Донбас, които не са контролирани от Киев. Докато все още беше кандидат за президент на Украйна, през април тази година той заяви, че е против закона за специалния статут на Донбас, а също така се противопостави на амнистията за военнослужещите и цивилното ръководство на ДНР и ЛНР. Онзи ден в телефонен разговор с руския президент Владимир Путин Владимир Зеленски заяви, че специалният статут за Донбас не е необходимо да се фиксира в Конституцията.

Възможно ли е с този подход да се разчита на изпълнението на споразуменията от Минск? Има ли перспективи Украйна да върне ЛНР и ДНР в състава си? И възможно ли е жителите на Донбас да станат лоялни към Украйна, като се има предвид поне теоретичната възможност за „реинтеграция“? Какво се предлага „по подразбиране“ на гражданите на двете републики на Донбас, ако няма перспективи за „специален статут“ и защо няма перспективи за връщане на Донбас в Украйна без този статут дори при конфедерационни условия?

След Майдана, преврата и гражданската война, Украйна измина дълъг път. ЛНР и ДНР също не стояха на място. И посоките на движение, от една страна, на Украйна, от друга, на бунтовническите републики, откъснати от нея, бяха далеч от успоредни. В най-добрия случай перпендикулярни.

Какво е постигнала Украйна през това време и какво се предлага да приеме Донбас в случай на своята „реинтеграция“, без предлагане на специален статут на „определени територии“:

За пет години и половина Украйна създаде непоносим дългов хомот, всъщност влезе в състояние на фалит, отказвайки да плаща държавен дълг. Само от началото на 2019 г. са натрупани над 9 милиарда долара нови дългове. Донбас ще иска ли да се впрегне в този хамот и да изпълни задълженията, създадени от професионалните мошеници Порошенко, Яценюк, Яреско, Гонтарева и други? Ще се съгласят ли републиките с приемането на правилата на МВФ с всички произтичащи от това последствия - приватизация, ликвидация на остатъците от социална подкрепа за медицина и образование, повишаване на тарифите за комунални услуги?

След преврата Украйна подписа самоубийствено споразумение за асоцииране и зона за свободна търговия с Европейския съюз. В случай на "реинтеграция", трябва ли Донбас да приеме правилата на играта, в съставянето на които той не участва? Отлагането на подписването на договорите с ЕС, за което Янукович се реши, стана повод за Майдана, последван от киевските сътресения и гражданската война. Трябва ли ДНР и ЛНР да приемат тези условия? Защо им е на жителите на Донбас такова наследство?

Новото украинско правителство планира да премахне мораториума върху продажбата на земя. Без „специален статут“, продажбата на земя ще трябва да се извършва в ЛНР и ДНР. Ще поискат ли това?

- Организаторите на държавния преврат определиха като стратегически курс на Украйна присъединяването към НАТО и ЕС. ЛНР и ДНР ще искат ли да живеят според конституцията, осакатена от узурпаторите на властта?

Отношението към руския език в Киев и Донецк/Луганск е обратното. Надеждите за премахване на закона, дискриминиращ руския език, се стопяват. Свежи изявления на членове на екипа на „Зе“ потвърждават това. Съветникът на президента Никита Потураев заяви, че „не е необходимо да се коригират основните разпоредби на този закон”. За Донбас този подход е абсолютно неприемлив;

„Декомунизацията”, както я разбират бандеровците, се отхвърля от населението на Донбас не по-малко от действителната забрана на руския език;

Провеждането на избори според украинските закони с участието на политически сили, застъпващи се за потушаване на въстанието в Донбас със сила, е немислимо за Донецк и Луганск.

Киев организира блокадата на Донбас, а при Зеленски тя не беше вдигната. Киев премахна гривната от обръщение в ЛНР и ДНР и тя беше заменена от руската рубла. Киевските власти създадоха огромни проблеми с изплащането на пенсиите и обезщетенията, правейки ги практически недостъпни за жителите на републиките.

Сред задачите, поставени от Запада пред новите украински власти, са продажбата на останалите 3,5 хиляди държавни предприятия, държавни банки и привличането на голям чуждестранен банков капитал в страната с възможност за действие без ограничения. Сред обсъжданите и най-щури идеи фигурира дори въвеждането на щатския долар като украинска валута. Всичко това ще означава завършване на процеса на премахване на суверенитета на Украйна. Има ли защо Донбас да се „реинтегрира“ при такива условия?

На свой ред Донбас успя много. На първо място той се научи да оцелява в условията на блокада, сформира собствените си власти и система за защита на интересите на жителите му. Паричната единица беше заменена от гривна с руска рубла. Жителите на ЛНР и ДНР първо получиха възможност да прекарат неограничено време на територията на Руската федерация, да получат работа, да получат образование и след това да получат руско гражданство по опростена схема. В областта на историята, културата, езиковата политика Донбас е запазил предишните си традиции.

Ако Киев все пак не на думи, а действително очаква по някакъв начин да спре по-нататъшното разграничаване и взаимно отчуждаване на Украйна и Донбас, тогава всичко казано по-горе ще трябва да се вземе предвид. Ще бъде невъзможно да се избегнат преките преговори с представителите на териториите, които не са контролирани от Киев. Ще бъде необходимо да се върнем към политическия лексикон с такива думи като "федерация", "федерализация", "конфедерация", "амнистия", "специален статус". Конституцията на Украйна ще трябва да бъде преразгледана и почистена от боклука, причинен от предишното правителство.

Политиката на Киев обаче - и при Порошенко, и при Зеленски (поне до ден днешен) - е такава, че колкото повече време изтича, толкова по-малко жителите на ЛНР и ДНР искат да чуят за общо бъдеще с Украйна.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El chochone

    11 58 Отговор
    СЛАВА УКРАИНЕ

    Коментиран от #29

  • 2 El chochone

    12 54 Отговор
    СЛАВА УКРАИНЕ
  • 3 El chochone

    10 54 Отговор
    СЛАВА УКРАИНЕ
  • 4 El chochone

    9 60 Отговор
    СЛАВА НА САЩ
  • 5 El chochone

    8 55 Отговор
    СЛАВА НА САЩ
  • 6 El chochone

    7 54 Отговор
    СЛАВА НА САЩ
  • 7 Ха Ха 🙈

    86 15 Отговор
    Лека - полека и обратно към Русия !
    Иначе дългове , конфликти , джендъри , раздори , палячовци , ракети , военни бази и “корички хляб “ от крал Дони , на когото освен за власт и грабежи не му пука за украинските и Бг Лакеите му - “ Братя” !
  • 8 kimi

    43 3 Отговор
    Cрeд зaдaчитe, пocтaвeни oт Зaпaдa прeд нoвитe укрaинcки влacти, ca прoдaжбaтa нa ocтaнaлитe 3,5 хиляди държaвни прeдприятия, държaвни бaнки и привличaнeтo нa гoлям чуждecтрaнeн бaнкoв кaпитaл в cтрaнaтa c възмoжнocт зa дeйcтвиe бeз oгрaничeния. Cрeд oбcъждaнитe и нaй-щури идeи фигурирa дoри въвeждaнeтo нa щaтcкия дoлaр кaтo укрaинcкa вaлутa

    Коментиран от #46

  • 9 Бабушка

    13 68 Отговор
    Руската кочина, ще се разпадне дъска по дъска
  • 10 Калинка

    44 6 Отговор
    Ще се вземе областта, защото бендерите се кланят много продажнически на краварите!!!
  • 11 казах

    59 6 Отговор
    Времето за федерация изтича много бързо. Няма да са част от Украйна. Това след 5 годишния геноцид от страна на укрофашагите е изключено.
  • 12 322

    11 30 Отговор
    България над пРосия!
  • 13 Мадафака😂

    18 16 Отговор
    Още една православна държава по ботуша на Златната орда. Златната орда, която е съюзник на чалмите.

    Коментиран от #33

  • 14 стоян георгиев

    15 46 Отговор
    бандеровци,преврат...искам да попитам факти къде в европеиския съюз се ползват такива понятия като става въпрос за украина?и защо публикуват такива статии?от статията излиза че украина е постъпила зле като сама е решила как да развива вътрешните си работи ,а русия е постъпила правилно като е окупирала 20% от територията и?интересно що нито една страна в европа на е на тва мнение и не толерира такъв тип риторика,квато саита публикува постоянно!сега може да ми изтриете веднага поста.

    Коментиран от #17, #19, #22, #24

  • 15 хппрр

    15 35 Отговор
    реално русия им открадна въглищатата...както е правила в миналото да напада държави заради полезните им изкопаеми...Но не го прави само тя...нека сме честни
  • 16 анова

    33 5 Отговор
    Украйна постепенно ще загуби значението си тя трябва да осъзнае че търпението се изчерпва
  • 17 ТАС

    39 5 Отговор

    До коментар #14 от "стоян георгиев":

    Европейския съюз никога няма да използва такива думи защо не е в негов интерес.
    Защо го наричат преврат, е ми такова си е. Преврат е насилствена смяна на управлението обикновено с помощ от вън, когато е против интересите на конкретна държава е преврат. Ако съвпада с интересите и почва словесната еквилибристика (майдан и др.). Още повече, че им пуснаха записите САЩ, колко милиарда са платили за да го организират.
    Защо ги наричат "Бандеровци", те сами се нарекоха наследници на бандеровци. Най-лошото че тези военизирани формирования се държат като такива. Още по лошото е с, какво свързват руснаците думата бандеровци в спомените от втората световна. Просто с такива мир не може да има.

    Коментиран от #38

  • 18 Много перспективно

    28 4 Отговор
    "Cрeд зaдaчитe, пocтaвeни oт Зaпaдa ... и привличaнeтo нa гoлям чуждecтрaнeн бaнкoв кaпитaл в cтрaнaтa c възмoжнocт зa дeйcтвиe бeз oгрaничeния."-------------------------------------- Поне вазелин си искайте. Не че ще ви дадат.
  • 19 Щерю

    19 3 Отговор

    До коментар #14 от "стоян георгиев":

    Точно така излиза Стоянчо когато кажеш истината , сам си започнал да си задаваш въпроси значи още може да се осъзнаеш и да разбереш кой казва истината и кой не като започнеш да гледаш нещата реално без пристрастие и продължиш да си задаваш въпроси ...
  • 20 нервен ( разбивача на тролове )

    10 22 Отговор
    Поглед.инфо оглавява списъците на Медиите, разпространяващи руска пропаганда !!! Вие си правете преценка на какво да вярвате
  • 21 EL PISHLYAGARE

    3 2 Отговор
    Много уи че ти се разлупат нервите, ако не манипуираш (-) (+) и видиш истинските резутати? Пробай един път ама докторо требе да е до тебе.

    Коментиран от #25

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Слава на Украйна

    14 21 Отговор
    Поглед.инфо ежедневно пробутва мръсна руска пропагандна диария, след като старателно са облизали насрания пиянски задник на московския си спонсор. Ако съдбата на България зависеше от подобни продажни рублолайнари, Съединението на Княжеството с Източна Румелия НИКОГА нямаше да е факт. В името на руските имперски, агресивни, завоевателски интереси.
  • 24 Учуден

    13 3 Отговор

    До коментар #14 от "стоян георгиев":

    Изключително празна глава ! Лишена от сивото вещество за мискене ! Това е ефекта от ежедневното дрогиране.

    Коментиран от #39

  • 25 нервен ( разбивача на тролове )

    2 1 Отговор

    До коментар #21 от "EL PISHLYAGARE":

    Как се манипулират ??
  • 26 Танцьор

    10 2 Отговор
    Аас ха ха хааахх. Донбас изтанцуваха последния валс с усрайна
  • 27 EL PISHLYAGARE

    4 1 Отговор
    Питай тоя от пръвите пет коментара. Он да ти каже. Оти сте сички нервни

    Коментиран от #37

  • 28 Кой68

    11 7 Отговор
    Лошото е че САЩ се бъркат в решаването на проблема гонейки свои интерес.....Украйна и Русия имат желание за диалог и решение...
  • 29 Анти Факти

    12 21 Отговор

    До коментар #1 от "El chochone":

    Както винаги Факти си клони към Русия!
    Винаги руския интерес прокарва!
    Пълно е със статии за руски самолети или ракети!
  • 30 Само питам

    13 21 Отговор
    Докога ще четем препечатки от проруския хибриден сайт Поглед инфо? И децата знаят, че той е острието на руската хибридна война срещу България и свободния свят и главен източник на фалшиви новини. Ако се самоуважавате поне малко ще спрете с тази проруска свинщини.

    Коментиран от #32

  • 31 Наблюдател

    14 16 Отговор
    Руската измет винаги се прави на изненадана.

    Коментиран от #34

  • 32 Aмии

    9 8 Отговор

    До коментар #30 от "Само питам":

    Че те от Факти ако се погледнат в огледалото, ще видят Поглед.инфо. АзерМеликовски напъни да кажат на бялото черно, по руски образец...
  • 33 Да бе точно

    7 11 Отговор

    До коментар #13 от "Мадафака😂":

    Съюзникът на всички чалми - Москва.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 ПЕНКО

    8 5 Отговор
    НАДЕЖДИТЕ НА ПИЛИГРИМИТЕ -БАНКЕРИ УМИРАТ БАВНО!!! ПРЕДСТОИ ПРОМАНА И В ТРИ ДРУГИ ОБЛАСТИ НА УКРАЙНА - ПЪРВА Е ХАРКОВСКА ОБЛАСТ ;ВТОРАТА ОБЛАСТ Е ОДЕСКИЯ КРАЙ И ТРЕТА Е ...?????

    Коментиран от #36

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 нервен ( разбивача на тролове )

    2 0 Отговор

    До коментар #27 от "EL PISHLYAGARE":

    Еми тоя от първите пет си ти ...за това теб питам ...щото почвам да се нервя за дето си такъв тъпанар нещастен
  • 38 стоян георгиев

    7 11 Отговор

    До коментар #17 от "ТАС":

    другарю ние сме в европеиския съюз.вие в масква не сте ,но тук не е отдавна масква та не говори за евросъюза в трето лице,когато говориш от името на българите!преврата другарю се извършва с помощта на армията .има го като определение както в тълковния речник така и в енциклопедията.та не даваи акъл кое кво е особено като лъжеш!бандеровци в
    сред управляващите в украина няма както у нас няма русофоби и фашисти.тва са вашите допотопни определения за всеки дето не е комуняга.в украина тия дето се наричат бандеровци имат по-малко гласове от тия дето тук са в атака или вмро освен това не нито срамно нито лошо да си бандеровец.както не е нито срамно нито лошо да си патриот в държавата в която живееш!

    Коментиран от #43

  • 39 стоян георгиев

    4 11 Отговор

    До коментар #24 от "Учуден":

    много е кофти другар ,като те зашлеви истината в лицето нали?тогава почвате да пиете водка и да обиждате всеки на фашист!!!по-празни глави другар от тия на комисарите в масква никога не е имало и тва е доказано нагледно с мизерията която водят след себе си независимо къде са отишли.
  • 40 селянин 1

    11 3 Отговор
    То Украйна е хибридна държава..това първо го разбраха-в ДНР и ЛНР,с единия крак са в Русия,ако напраат,,референдум,,стъпват с двата крака..и като се почне-луганск,харков..абе нема спиране..а оня,,артистчето,,ще стане,,слуга народа,,на 1/2 държава.

    Коментиран от #41

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 ПОЗНАВАЧ

    3 8 Отговор

    До коментар #41 от "kkk":

    Достатъчно е да ти погледне човек съновиденията тук, за да му стане ясно как разсъждават в Колхозия, и защо тя никога няма да се оправи.

    Коментиран от #48

  • 43 ТАС

    9 2 Отговор

    До коментар #38 от "стоян георгиев":

    Не съм ти другарю.
    "Държавен преврат - Държавният преврат, преврат или пуч е насилствено завземане на властта в държавата чрез неконституционни средства от страна на участници в държавни структури".
    Та къде пише изрично за армията.

    Коментиран от #44

  • 44 стоян георгиев

    4 13 Отговор

    До коментар #43 от "ТАС":

    три реда по-надолу от където си взел цитата.освен това участниците в държавни структури включват именно армията.да ме мислиш че преврат се прави от данъчните служители или от лелките в държавните детски градини?я сега ми обясни къде на маидана участваха държавните стркутури?от коя страна на барикадата бяха те?и как народа на украина направи държавен преврат след като армия и полиция бяха срещу него?даваи да се посмея,то се вижда че срам нямаш ,поне ще е забавно!чакам да ми отговориш !а и не си бил другар !!!извиняваи ,ти си поредния безпристрастен лъжец ,дето се е позаблудил и мразиш украина и украинците еи така щото имат кофти изражения на лицата.смях!

    Коментиран от #45, #47

  • 45 ТАС

    12 2 Отговор

    До коментар #44 от "стоян георгиев":

    Съжалявам, но това е целия текст в тълковния речник.
    По въпроса за украинците, не ги мразя даже ги съжалявам. Тепърва ги чака дране на кожите им.
    Истинска демокрация никога няма да им позволят да изградят заради географското им положение.
    Още 90-те години Хенри Кисинджър им каза, че най добрия избор за тях да не избират страна. В момента, който изберат ще са прецакани.
    Което и стана.
    Защо Луганска и Донецка област се вдигнаха. Е ми няма нищо случайно там имаше много заводи свързани с руския военно промишлен комплекс. Които сега са в руини.
    Погледни икономическата карта преди да се стигне до майдана разликата в заплатите. В източната част заплатите са два пъти по високи от тези във западните. И в това за съжаление няма нищо случайно.
    Съществува стратегия на САЩ за изграждане на пояси на сигурност. Приложи я същата само че за бившия СССР и ще разбереш защо е такава икономическата карта на Украйна.
    Единственото, което ме дразни са млади кончета с капаци, като теб крещящи спуснатите им лозунги и лепящи етиките без да се опита да погледнат за интересите зад лозунгите.
    Ситуацията в Украйна се описва с:
    "Няма вечни приятели, има вечни интереси!"- Уинстън Чърчил
    А на обикновения човек жална му майка.

    Коментиран от #52

  • 46 опс

    4 2 Отговор

    До коментар #8 от "kimi":

    Перчема вместо Гренландия да купува Усрайна-ще му излезе по-евтино, а и Третата Св. война ще е по-скоро, ще разположи любимите си Ф35, "ракетен щит" - нали се пробват как да я предизвикат тази поредна война и да не се налага да плащат дългове, войната да е далече от САЩ... и да не са виновни ако може...
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 kkk

    1 4 Отговор

    До коментар #42 от "ПОЗНАВАЧ":

    Да заложим по 50 бона, че моите "съновидения" ще се случат в описаните срокове, а? Това, че разни гнусни помияри трият истината не променя фактите- много скоро ще има увеличаване на територията на Русия и никой не може да попречи.

    Та така- аз залагам 50 бона у кеш, ти имаш ли дори и 5 бона да извадиш, а? Нямаш, нали? Не е проблем- ще си изработиш парите на околомръсното, манафите обичайно плащат 10лв. на такива като теб...

    Коментиран от #51

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Анти Факти

    2 0 Отговор

    До коментар #48 от "kkk":

    Само комунисти тука!!
  • 52 стоян георгиев

    2 4 Отговор

    До коментар #45 от "ТАС":

    не съжаляваи щото не става с лъжи.тва не е целия текст в тълковния речник и викито.пропуснал си че за преврат обикновенно се изпозва военен метеж.интересно дали армията участва във военния метеж,освен в случаите когато преврата минава без насилие.та чети до краи другарю и не лъжкаи.и не пиши тъпотии ,кои кво ще им разреши на украинците.съдбата на украинците е в техните ръце.успеят ли да се организират и да унищожат петата колкона която ги дърпа към дъното както стана в полша или балтика ,за нула време ще станат богата и просперираща страна,подобно на комшиите си от запад!и никви области не са се надигнали другар,а бяха окупирани от руската армия.лъжите ти няма да минат отново нали разбра?зелените човечета дето се опявиха в крим и донбас бяха щатни руски воиници и офицери.надигнали се в лугански и донецк!!!!хахахах!та казано накратко с лъжи няма как да обясняваш и да правиш анализи,кво правили сащ мащ и т.н.а за младото конче благодаря на 48 съм ,но щом ме приемаш за млад евалата!мен ме дразнят еи такива другарчета като теб дето се правите на безпристрастни анализатори докато сипете русофилски лъжи!но споко лекувам такива като теб безплатно!

    Коментиран от #53, #55

  • 53 ТАС

    4 1 Отговор

    До коментар #52 от "стоян георгиев":

    Това което пишеш за военните не е във всеки източник, има в които го няма. Значението за, което пишеш в в графата възможни допълнителни значения, а там винаги подлежи на тълкуваме и най-често на който както му изнася.
    За съжаление съдбата им не е в техни ръце. В този район нито на САЩ нито на Русия не е в интерес силна и стабилна демокрация. И те няма да го допуснат.
    Реално демокрацията е система, която твърде лесно се подава на външни влияния, когато е притисната от толкова силни външни интереси(особено на днешно време).
    Не си мисли, че само Русия използва средствата за масова манипулация(информация). В всичките демокрации се прави масово.
    Никога не съм бил русофил, не съм и русофоб, което според логиката на такива като теб "щом не съм с вас съм против вас".
    За съжаление откъсването на Крим и тези област от Украйна е неизбежно(не казвам, че е правилно просто е гадна реалност). Ако Русия искаше да отстъпи отдавна да го е направила. За държави като Русия санкциите са неефективни и Путин да си иди пак нищо няма да се промени. Единствения начин да се върнат е война. Украйна сама не може да се справи. Войн с Русия за нея е най-бързия начин да стане отново част от Русия. Остава САЩ и заплахата с ядрено оръжие, но САЩ заради Украйна няма да си подпалят чергата сами.
    Така, че да се върне Крим в Украйна единствената друга възможност да застане начело нов Горбачов. Е ми сигурен съм, че ФСБ нова такава грешка няма да допусне.
    За мен най-добре е Украйна

    Коментиран от #54

  • 54 ТАС

    4 1 Отговор

    До коментар #53 от "ТАС":

    За мен най-добре е Украйна да приеме реалността и просто да продължи напред.
    Реално всички съседи на Русия, които скачаха срещу нея подкокоросани от САЩ сега са загубили територии.
    САЩ нямат интерес от директен сблъсък с Русия. Те целят да осигуря изолацията. А обидени съседи са едно чудесно решение.
    Просто това са борби между империи, които текат непрекъснато.
    А ти се държиш, като надрусана със щедри обещания клакьорка. Лепиш етикети и повтаряш лозунги.
    Ситуацията с Украйна е историята на една предизвестена смърт.
    Не случайно ти писах думите на Хенри Кисънджър. Той е очаквал разкъсването на Украйна на две още при разпадането на СССР.
    САЩ със сигурност са очаквали такова развитие на нещата но не направиха нищо да го спрат. Мисля че това е им била целта.

    Коментиран от #56

  • 55 Трол

    3 1 Отговор

    До коментар #52 от "стоян георгиев":

    Десо, на се вълнувай рожбе! Виж там чети човека, кво ти е писал, ще научиш много! Умница ще ми станеш!
  • 56 стоян георгиев

    1 2 Отговор

    До коментар #54 от "ТАС":

    тва което пиша друга го има точно в тоя източник дето цитираш.както ти писах чети трите реда надолу и във викито от където дословно си цитирал и в тълковния речник ,където е същото!тва веднъж.второ ти маи забрави ква беше идеята ?ти плямпаше за някакъв преврат,а се оказа че няма как да има преврат в тази ситуация щото преврата го вършат тия дето държат властта .или позабрави за тва?и ти казах че няма как да стигнеш до правилни изводи с лъжи.сащ нямали интерес в тази зона да има демокрация????!!!!и ти как го реши бе другар тва?как сащ решиха в полша да има демокрация ,а в украина да няма?и не лъжи че не си русофил.ти си болен русофил .лесно се вижда по лъжите дето пускаш една след друга с цел целувки на путинувия г.з!как така се объркваш и лъжеш само в руска полза бе другар?или си мислиш че ние доматите ги събираме с бомби?хахахах!друга лъжа,дето пишеш след тая за преврата или за надигането в донбас е че санкциите не деиствали на русия.що тогава руснаците свиха ушите като доходи бе другар?що риве цялата путинска сган срещу тях?що им падна брутния продукт и що са в реален фалит бе другар?явно щото санкциите не деистват!смях!крим и донбас русия няма да ги върне,но те с времето ще се обезлюдят и ще станат черна дупка ,подобно на другите такива области в европа като приднестровието,южна осетия,северен кипър и т.н.жалко за населението на тия зони щото ще плащат за руския имперски интерес и своите илюзии!и не обясняваи кво ще стане с украина другар.не е в компе

    Коментиран от #58

  • 57 стоян георгиев

    1 2 Отговор
    и не обясняваи кво ще стане с украина другар.не е в компетенцията ти.ти и подобните на теб чакахте запада да фалира ,а сега се чудите със 100 евро пенсии как да изкарате месеца,докато тия дето ги чaс украина ще е същото квото стана с полша.уж щеше да се разпадне и незнам кво си ,а днес маса руснаци ходят в полша да мият кенефите само и само да не са в русия.те украинците затова се надигнаха ,щото видяха че в руската орбита ги чака само мизерия и беднотия.добре че ние изскубахме в последния момент щото щше да сме на същия хал.кахте да фалират не си знаят парите.
  • 58 ТАС

    1 0 Отговор

    До коментар #56 от "стоян георгиев":

    Да започнем от там, кои източници посочваш. Викито се пиши на доброволни начела много често от неспециалисти. Затова я нямам за много меродавна(намирал съм много големи дивотии там).
    В 12 сайта в, които намерих тълковен речник в 10 е това значение
    За преврат е :
    1. Рязък поврат, прелом в развоя на нещо. Преврат в образованието.
    2. Коренна (насилствена) промяна в развитието на обществено-икономическия и политическия живот. Революционен преврат.
    Само във викито и още един сайт намерих допълнителните значения за, които пишеш.
    Имам тълковен речник на хартия и там е описания по горе от мен вариант.
    Така, че написаното във викито си остава поредната неточност във нея за мен.
    При положение, че бившия им президент П. Порошенко тогава народен представител се хвали в интервю, че е участвал в организирането със собствените си телевизии. Няма представител на власта ли ?
    Да САЩ нямат интерес от истинска демокрация в Украйна.
    Украинците най-много да получат това животно "демокрация". което имаме у нас.
    Ако смяташ, че имаме демокрация е ми жестоко се лъжеш. У нас имаме Блюдо-лизо-крация, който се кланя на правилните хора, който взима подкупи от правилните хора той е на власт.
    За пенсиите не се безпокой по писаното от теб, ти ще я вземеш доста години преди мен.
    За Крим ще поживеем и ще видим.
    Продължаваш зомбирано да лепиш етиките. Не съм русофоб. Не съм американофил. Според вашата логика "който не е с нас против нас". Остава да съм против вас. Е фак

    Коментиран от #59

  • 59 ТАС

    1 0 Отговор

    До коментар #58 от "ТАС":

    Е факт е не пея във хора "осанна САЩ". Е не пея и в хора "осанна Русия" ама това за вас е без значение.
    За Украйна и другите за, които си писал. Тава са игри на империите.
    Погледни всички държави, които империите са ги превърнали в пясъчник за собствените си игри. Нима виждаш една в, която да не разкатана фамилията на местното население. Навсякъде е едно и също руини и унищожено население.
    А ти продължавай да пеш "осанна САЩ", може би така по-малко те боли, като им плащаш рекета(за 3 и 4 блок на Козлодуй, за Марица изток ТЕЦ1 и ТЕЦ3, за белене и мн. други) със сметките всеки месец.
    Не забравяй, "който пее зло не мисли" та най-важното за империите е да пеш за тях.
    Аз не пея за империите. Значи им ...... " :)