3 187 36

Държавата - безхаберна, чиновниците - излишни

Затварянето на "Струма" за пореден път доказа, че нито една институция не си върши работата, за която е създадена

Държавата - безхаберна, чиновниците - излишни
Снимка: БГНЕС
СЕГА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Десеткилометров участък от и без това недовършената магистрала "Струма" ще остане затворен за неопределено време. Засега ни обещават едното платно в посока София да бъде пуснато до две седмици. За другото - когато, тогава. Причината е мощен пожар в незаконно депо за отпадъци точно под една от естакадите на магистралата, който доведе до сериозни поражения върху конструкцията. За съществуването на това депо всички отговорни институции са знаели от дълго време. Дейността му обаче не е била спряна, само са издавани "предписания". В резултат трафикът по едно от най-натоварените трасета в България - към Гърция, в разгара на летния сезон се пренасочва по обходни маршрути. Това означава освен допълнителни нерви, гориво и забавяния и предпоставки за сериозни пътнотранспортни произшествия.

Във всяка нормална страна при такава проява на откровено безхаберие и на липса на връзка с разума на куп държавни чиновници би трябвало да валят оставки, а

магистратите да са се самосезирали

именно заради бездействието на органите, от които зависи подобни абсурди да не се случват. У нас това са напразни надежди. Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), която е отговорна за спазването на законите за пътищата и за състоянието на държавните шосета у нас, сезира прокуратурата за дейността на фирмата "Феникс ресурс", чиито боклуци горяха под съсипаните мостове. Някак мимоходом бе маркирано, че е имало и сигнали за опасността, но проверки показали, че правилата не са нарушени.

След като стана ясно, че пораженията от огъня са сериозни и ремонтът ще струва скъпо, от АПИ проведоха масирана кампания по някои медии. Инж. Иван Досев от управителния съвет на агенцията обяви пред БНР, че община Дупница само един път е сигнализирала в АПИ за струпани отпадъци в района на "Струма", но не било установено наличие на купища боклук в обхвата на магистралата: "Има такива боклуци, по-скоро суровина за преработка, но тогава, когато сме направили проверка, те не са били в нашия обхват, т.е. те не са били под съоръжението", каза той.

Инженерът се появи и пред Нова тв със странното обяснение, че "незаконното депониране на вторични суровини и отпадъци в обхвата на пътищата е динамичен процес, при който за кратко време се наблюдава струпване, премахване и ново депониране на отпадъци, какъвто вероятно е и случаят с цеха за преработка на отпадъци, предизвикал пожара". После посочи, че при изграждането на съоръжението от автомагистралата се е налагало строителят да почиства за своя сметка същия терен, за да се освобождава място от отпадъците, тъй като собственикът им ги е депонирал неправомерно. Не си мислете, че нещо не ви е точно. Всичко е откровено ясно заявено -

нарушение има, но сме го подминали напук на закона

Добре, след като има закон, а някой го е нарушил, защо това е било търпяно? Правим проверки по сигнали, каза Иван Досев. "Ако проверката установи необходимост от почистване, ние го почистваме. Имаме договори с пътноподдържащи фирми, вътре е включено и почистване на републиканските пътища. Това не е хубаво да се случва, защото са разходи за държавния бюджет, а в същото време някои си използват части от държавната територия по неправилен начин", обясни той.

Тук възниква пореден въпрос. АПИ сезира прокуратурата за незаконни действия на фирмата.

Но защо прокуратурата подминава отговорността на АПИ?

Засега - мълчание. В сряда, когато се разбра, че магистрала "Струма" ще е затворена за дълго време в този участък, шефът на агенцията Георги Терзийски разпореди на областните пътни управления да извършат обход на всички пътни съоръжения. Те трябва да проверят дали има нерегламентирано използване на пространството под мостовете и прилежащия сервитут. Досега какво са правили пътните управления? Или просто са си затваряли очите за нарушения с надеждата, че няма да стане пореден сакатлък?

И още - основната част от все пак построените така наречени магистрали у нас се поддържат от държавната фирма "Автомагистрали". Това е същата онази структура, която получи 1.35 милиарда лева, за да доизгражда магистрала "Хемус" от Боаза до Белокопитово, и за която се знаеше, че няма нито техника, нито капацитет да си поддържа поверените участъци, камо ли да строи стотици километри нов аутобан. Според договорите с фирмите за пътно поддържане, каквато е "Автомагистрали", те трябва да осигуряват "поддържане - превантивно, текущо, зимно и ремонтно-възстановителни работи при аварийни ситуации". Сегашният договор на държавната агенция АПИ с държавното дружество "Автомагистрали" е от миналата година и е до 2022 г., сочи справка в регистъра на пътната агенция.

На този фон е напълно обяснимо наглото поведение на шефа на фирмата Кольо Илиев, който твърди, че отпадъците под магистралата не са негови, а пожарът е от автомобилните гуми, изхвърляни там от други фирми. Шефът на "Феникс ресурс" не изглежда притеснен особено от това, че срещу фирмата има вече образувано досъдебно производство за палеж. Пред БНР той заяви: "За аудиторията излиза, че ние сме 100% виновни. Ние, че имаме малка вина, имаме, но граничим с този мост. Но толкова повече поразии направиха автомобилните гуми, които ги изхвърляха граждани. С това се занимава прокуратурата, но всичките медии ме обвиняват мен - ти си виновен и готово“. После се оплака, че фирмата вече извозва горелите отпадъци до депото в Костинброд, на 110 километра, и това излиза скъпо. Заявката на АПИ, че ще си търси парите за ремонта от фирмата, е предварително обречена - собственикът вече каза, че нито дружеството му, нито самият той имат пари да платят за пораженията.

Усетили, че са под натиск,

всички отговорни започнаха да се оправдават.

Кметът на Дупница Методи Чимев например каза, че многократно е сезирал институциите. АПИ призна за един сигнал. От Регионалната инспекция по опазване на околната среда (РИОСВ) в Перник заявиха, че са санкционирали фирмата многократно. Поставили ѝ срок да разчисти отпадъците до края на юли, но от "Феникс Дупница" поискали отсрочка. Така и не стана ясно защо РИОСВ-Перник изобщо е дала разрешително за подобно съоръжение в сервитута на магистралата.

В крайна сметка нито една държавна или общинска структура не намира пропуск в работата си. Точно заради това безхаберие всъщност мостът изгоря и по всичко личи, че ремонтът ще бъде платен от всички данъкоплатци. Отделен въпрос е, че повечето участъци бяха пускани без Акт 16, а колко от тях са го получили, от АПИ упорито мълчат.

Случаят с пожара и със затварянето на магистрала "Струма" обаче отваря нови въпроси. Собственикът на "Феникс" Кольо Илиев каза, че отпадъците е трябвало да бъдат изгорени в ТЕЦ "Бобов дол", който е собственост на бизнесмена Христо Ковачки, но той спрял да ги приема. От екоинспекцията обаче твърдят, че много малка част от тях били подходящи за изгаряне. По-голяма част можело да бъдат рециклирани. Разрешителното за работа на "Феникс Дупница" е изтекло още през 2016 г. Не е ясно въобще на какво основание е извършвала дейността с отпадъците. Ден след инцидента от РИОСВ - Перник обявиха, че са започнали процедура за отнемане на разрешителното на фирмата. Изглежда, че

не само чиновниците на АПИ са безсмислени

Освен чиновническото скудоумие лъсна и нещо друго - как все по-често топлоелектрически централи се използват за изгаряне на опасни отпадъци. През април тази година от "Грийнпийс" алармираха, че МОСВ е одобрило в "Бобов дол" да се изгарят общо 35 000 тона годишно - пластмаса, текстил, опаковки, дървесина и други. Заявления за горене на отпадъци, без да има оценка за въздействие върху околната среда и без да са направени съответните инвестиции за пречистващи инсталации, има и от други централи. И не е само Ковачки, част от чиито централи все така си работят, а трябваше да са затворени още преди години. На тази опашка се е наредила дори и Столичната община с нова инсталация за горене на остатъците от завода за преработка на боклук, при това насред града. Засега от тази посока дим няма.

Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 16 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Valio

  68 1 Отговор
  Когато всички по веригата отидат зад решетките тогава ще има резултати от чиновническите бюрокЛати...

  Коментиран от #32

 • 2 За съжаление...

  55 0 Отговор
  ТЪП ЦАРУВА, УМ РОБУВА, УМ ПАТКИ ПАСЕ...!
 • 3 ДЗЦ

  54 1 Отговор
  Пожарната служба защо са разрешили там да има пожароопасно сметище? Къда се били, че не са го видели и са го допуснали. Те също носят вина.
 • 4 Иван

  47 0 Отговор
  Всички са за досъдебни производства.Безхаберие и некадърност на всички нива.До кога ?
 • 5 gfacebook

  24 0 Отговор
  а Георги терзииски шо си трае като плъх ?
 • 6 Roco

  26 6 Отговор
  Истината е, че сезонът на морето е пълен провал. Болшинството българи ходят вече в Гърция и Турция на море. Ето ти как сега ще си напълнят хотелите с ужасното обслужване и ненормално високи цени нашите мутро-политици и техните господари.

 • 7 Гонзо

  34 0 Отговор
  Синджира си иде,козата е нема. А при тия,ни синджира, ни козата.
 • 8 Лекар БГ

  39 0 Отговор
  Добър материал.И какво,да не би случайно някой да бъде наказан със солена глоба или затвор?! На всички нас,вече платили дебело за съоръжението,ще се наложи пак да платим...за ремонта.Истинско безобразие. Напълно в духа на цялостното безхаберие и тъпоумие на Властта.
 • 9 Патил

  33 0 Отговор
  По стар и изпитан бюрократичен метод –прехвърляне на топката( то не цял мач, а и с продълженията , та даже и дузпите) Така е във всички институции. Да не дава Господ да подаваш молба за детски надбавки, да вадиш (сменяваш) личен документ, да регистрираш МПС, или всичко друго, което зависи от т. нар. държавна администрация. Голяма мъка, голямо разкарване, ненужно искане на всякакви документи, дето са на един клик разстояние и така, отпуската ти замина в угода на чиновническото съсловие.

  Коментиран от #14

 • 10 иве

  19 0 Отговор
  Не почне ли да се съдиме не става. Сериозен човек съм, но си посмях за магистралата сами ще се изтрепем.
 • 11 МНЕНИЕ

  43 0 Отговор
  70% от чиновниците са за уволнение.Това са хора назначени от партията която е на власт и никой неможе да ги пипне с пръст докато не се смени властта.Това е истината. Всичко друго е ала бала.
 • 12 Лекар БГ

  33 0 Отговор
  Колкото до това,че Ковачки гори безразборно отпадъци в ТЕЦ-овете си,абсолютен факт.Извън всякакъв контрол,вършейки на практика престъпление.Една телевизия го показа-черно на бяло.Кораби с италиански и германски,балиран боклук,акостират в БГ.От пристанището,боклуците се извозват с тирове.И се горят.От Ковачки. Къде са прокурорите-главен,кандидат главен,нещо като самосезиране?За награда,Кабинетът на Бойко М.Борисов,даде на Ковачки над 26 мнл.лева за"студен резерв".Отново безобразие.

  Коментиран от #21

 • 13 До Лекар БГ

  26 0 Отговор
  Този ковачки съсипа всички мини в района, остави хиляди на улицата. Не знам защо още не го е последвала съдбата на баневи.

  Коментиран от #17

 • 14 Ghia

  18 1 Отговор

  До коментар #9 от "Патил":

  Губят ни времето институциите.Пред всеки кат регистратори.Като питат държавата за корупция нямало такава.Комунизма не си е отишъл

  Коментиран от #26, #31

 • 15 Димов

  16 0 Отговор
  Чиновниците генерират нови и нови законови постановления. Постановленията се нуждаят от бумащина. За обслужване на бумащината трябват още чиновници. За още чиновници трябват още разходи. Една безисходна вечна спирала, водеща само надолу и надолу. Трябва да се намалят чиновниците, като се улеснят излишноутежнените процедури в закона, самогенериращи си постоянната нужда, от паразитстващи чиновници.

  Коментиран от #18

 • 16 Този коментар е премахнат от модератор

 • 17 Лекар БГ

  22 1 Отговор

  До коментар #13 от "До Лекар БГ":

  Защото го пазят ОТГОРЕ брат!Има си покровители и чадър. Това е "усмихнатата лице "на българската държавна корупция и ненаказуемост на "правилните"хора.
 • 18 петров

  2 9 Отговор

  До коментар #15 от "Димов":

  димов, аман от акълии като теб. има закон за административните актове земи го прочети че пишеш тъпотии. аз съм с мноого голям опит в администрацията и знам точно какво става. е те такива като теб неграмотници са се докопали до разни местенца и щурмуват. като резултат - никой не спазва буквата на закона. то се знае че е врата в полето ама тук в бг некой е бутнал вратата. всичко е описано ама ядец кво от това. въпроса е че никой за нищо не носи отговорност. после що сме на тоя хал? отговора - материала е лош и става все по-лош щото се учат от старите и на лошо.

  Коментиран от #23, #24, #28

 • 19 гост

  14 0 Отговор
  Надута администрация за да гласува за определени хора и абсолютно безхаберие.Няма какво да коментираме...това е България.
 • 20 7777

  11 0 Отговор
  Всички по веригата които са съпричастни към случая да плащат от джоба си, ако нямат пари в панделата. Само тогава всеки ще си гледа работата.
 • 21 Народа ПРОСТ

  9 0 Отговор

  До коментар #12 от "Лекар БГ":

  Си мълчи и гледа безпомощно Гешев се прави на глух и сляп ,зелените с Тома Белев са над тези дреболии ,правителството дадена ковачки 26 м.лева даже ? Мафията си има държава ,тиквун ходи на безсмислени екскурзии
 • 22 абе

  10 0 Отговор
  Буренясало и плевелясало е всичко в тая държава. Безхаберието и бездарието нямат граници по нашите географски ширини. Огледайте се около себе си! Поздрави за майките на всичките ни политици и общинари.
 • 23 El Torro

  11 0 Отговор

  До коментар #18 от "петров":

  Започвай с главна буква след точка. Инак язък ти за административният опит.
 • 24 Димов

  9 0 Отговор

  До коментар #18 от "петров":

  Петров, аман от бюрократи като тебе. Ти може и да си се докопал до местенце, но аз съм инж на свободна практика. Плащат ми за свършена работа, а не да ровя гработо цял ден, за ваучер за епилация и маникюр, като тебе. Точно сегашният закон за актовете седи в основата на непрестанноувеличаващата се бюрокрация, водеща до чиновническият бум, който пък е огнището на разрастващата се корупция. И имено сляпото спазване буквата на закона, а не смисълът му, поражда възможности за заобикалки, лавирания и създава вратички, през които се измъкват най-големите бандюги. Знаеш ли през какви иглени уши съм минавал покрай безбройните ви, измислени процедурки по узаконяване на проекти, за които в една нормална държава същите неща стават не десет, а сто пъти по-лесно? А как ще обясниш този абсурд и безкрайното отлагане и разкатаване, на многото ми чуждестранни клиенти, които ми задават въпроса "Защо при вас е толкова сложно и объркано?". Не ми се обяснявай! Цял живот ви сърбам попарата. Специализирал съм се в това. Напрано съм за диплома по ориентиране в българският, бюрократичен батаклизъм.
 • 25 sds

  6 0 Отговор
  Публикувано във факти.бг: Пожарната служба защо са разрешили там да има пожароопасно сметище? Къда се били, че не са го видели и са го допуснали. Те също носят вина Ами то баш началника на Пожарната се изцепи ,че пожарната само трябвало да гаси и го е направила-А ЗА ПРОФИЛАКТИКАТА НИЩО ЛИ НЕ ЗНАЕ.А на репортажа гори под моста, а те гасят настрани.Иначе се надува с лампазите-пълен балон.
 • 26 Патил

  7 0 Отговор

  До коментар #14 от "Ghia":

  Човеко, не е комунизма, или каквато и да е друга политическа система. Има една по–голяма мафия вътре в самата мафия и това са несменяемите бюрократи и чиновници, дето ходят на работа само да взимат заплата и да мародерстват хората. Имай предвид, че тия дето са назначени по закона за държавния служител, са осигурени от държавният бюджет и не им пука колко пъти ще те върнат за някаква хартийка, или по някаква друга причина. Пример– в една от службите всеки последен петък не работят с граждани, защото имат договор с фирма за дезинфекция, а в понеделник служителят, който трябва да ти издаде документа, излиза в платен планиран отпуск за 20 дни, но по разпореждане на шефа няма да го замества никой. Мъка и тъга!
 • 27 gost

  8 0 Отговор
  Аааа нормално ли е 30 км-ов нов учатък от една друга магистрала да се кара с 90км/ч защото има неравности по пътя? И както изглежда няма изгледи скоро да има промяна на тази ситуация
 • 28 Димов

  7 0 Отговор

  До коментар #18 от "петров":

  Едно просто сравнение: знаеш ли как се регистрира лек автомобил в Англия и как при нас? Знаеш ли разликите в процедурите? Там си попълних един формуляр и си подадох документите по пощата. И след два дни, пак по пощата си получих всичко, което правеше колата да я моя. А тук, ела виж чакане, разхождане, висене и ориенталски мениджмънт. Отпуск си пускам. А какво ще кажеш за процедурките ни по пускане в експлоатация на едно просто, поднадзорно съоръжение, като ТВА апарат, например? Е там вече нещата при нас са направо трагикомични, сравнено с Италия, където пуснах същият апарат, ама с двадесет пъти по-малко разкатаване по институции и чакане на елементарни решения. В България ставаме за смях с процесурите си, пред инвеститори, дошли да си бият главите тук. Хората си разказват вицове за нашата бюрокрация и чиновничество. И вместо да олекотим този абсурд, ние го правим още по-зле. Ама имало било закон за анминистративните актове. Ще ме прощаваш, ама.....

  Коментиран от #36


 • 29 Ало енергото? Не ВиК

  9 0 Отговор
  Колата ми е стара, в съсобственост с други наследници. Разбрах се с тях да прехвърлим дялове. Нотариуса : няма да стане, сайта на КАТ недопуска сделката. Отивам в кАТ, питам, неказват: наредете се на опашката, чакам, пак питам, неказват, платете такса, плащам, няма ПОС терминал, банката и тя ме цица, пак питам. Ми те нямали нищо общо проблема бил в съда!!!?? Парите времето,разкатаването!!?? За моя сметка. Унижение.

  Коментиран от #33

 • 30 петров

  0 4 Отговор
  до коментаторите ми: какво си мислите, че живея някъде другаде ли? че не ям дървото при всяка среща с държавата или общината? повтарям навъдиха се всякакви "администратори" толкова незнаещи, че оплескват всичко до което се докоснат. не четете, а плюете. пак прочетете първия пост. до димов - жалко за инж.-то може да си добър, но си административно неграмотен и не е обида, а констатация! да на добро място съм по-скоро бях и 2,5 год. се боря с държавата, а преди дни въпреки победата продължих да се боря вече с администрацията. та на ясно и повече съм. знам почти всичко за администрацията, помага но е трудно срещу тъпанари. те са виновни не актовете където има и недомислици, но главно неизпълнение от матряла.

  Коментиран от #34

 • 31 Ххехехе

  3 1 Отговор

  До коментар #14 от "Ghia":

  ПО ВРЕМЕТО НА КОМУНИЗМА ДЕТО НИКОГА ГО Е НЯМАЛО, ПОДОБНИ ТЪПОТИИ НЯМАШЕ!!!! А ПО ВРЕМЕТО НА СОЦА ЗА МНОГО ПО МАЛКИ НАРУШЕНИЯ СЕ ВЛИЗАШЕ ВЪВ ЗАТВОРА! СЕГА Е ДЕМОКРАЦИЯ И КОРУПЦИЯТА Е НА ТАКОВА НИВО ЧЕ НАПРАВО РАЗРУШАВА ДЪРЖАВАТА НИ! ПРИМЕРА Е ОТПАДЪЦИТЕ ПОД МОСТА! ЗАВРИ СИ КАПИТАЛИЗМА ЗНАЕШ КЪДЕ!!
 • 32 За да отидат

  2 0 Отговор

  До коментар #1 от "Valio":

  Трябва да има някой да ги вкара! А народа го няма вече!!!
 • 33 аве има си

  0 0 Отговор

  До коментар #29 от "Ало енергото? Не ВиК":

  закон за админитративните актове ве пич ко си игрйаш с глупости
 • 34 Димов

  2 0 Отговор

  До коментар #30 от "петров":

  Петров, виждам, че не си с лоши намерения и се извинявам, ако съм звучал грубо. Но административната услуга трябва да улеснява работата на хората. Не да ги товари допълнително. И не само на тези, които са чели закона, а и на най-простия дядо, дошъл от най-забутаното село, решил да си вдигне навес на тераската и да го узакони. Щом дойде такъв човек в общината за документи, трябва да го хване един служител, да му помогне да си мине реда, и да си получи разрешителните човечеца по най-бързият начин. А те какво правят? Разхождат го по институции. Бележка от тук, бележка от там..... веднъж на тоя край на града, после на другия..... И защо? Защото за една работа, за която в нормална страна отнема 2 дни и само едно заявление, тук ти трябват 3-5 седм, класьор с удостоверения, за които си тичал по инстанции, като финикиец, и в най-общият случай решаваш, че ако си беше дигнал навеса в забутаното село, без да се обаждаш (незаконно), щеше да ти е най-добре. Държавният административен апарат и безбройните му процедури сами тласкат хората към нарушения, укривания, злоупотреби и най-вече - отказ от начинание. Убеждавай ме колкото си щеш. Границите са вече формалност. Хората пътуват из други страни и сами правят сравнения, кое е нормално и кое абсурдно. Тук е абсурдното.
 • 35 Пламен

  2 0 Отговор
  Администрацията е от лъскави, късополи красавици, мозък - на пиленце. Калинкаджийки с задочна предучилищна педагогика във ВТУ
 • 36 Това е така

  1 0 Отговор

  До коментар #28 от "Димов":

  Защото никой от администрацията в държавата не иска да работи за държавата, а за себе си. Люта, мишкува, само да е там на държавна хранилка. С бонуси, командировки, безплатни екстри, обучения. Някои и по две висши образования получават докато работят за държавата. Така е удобно за най-важните групи в обществото ни- алчните предатели и алчните колонизатори. Те успяват да приспят останалите с комплекс от техники за манипулация.

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.