Last news in Fakti

18 Август, 2019 17:18 9 180 247

Проф. Искра Баева: Престъпен режим ли е комунизмът?

  • режим-
  • комунизъм-
  • искра баева

Когато политиците си присвояват ролята на окончателни съдници на историята, това никога не води до добри резултати

Проф. Искра Баева: Престъпен режим ли е комунизмът? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Престъпен режим ли е комунизмът?

Откровено казано, въпросът ми изглежда малко глупав, тъй като комунизъм нито в България, нито където и да било по света е имало. Обществото, в което живяхме преди 1989 г., беше социалистическо, макар и един особен социализъм – пренесен у нас от Съветския съюз и разчитащ не на самоорганизацията, както е според Маркс, а на силата на държавата. Но комунистически режим имаше, тъй като системата беше наложена в България от БКП – силово, с репресии, без спазването на политическите и гражданските права, но и с ускорена модернизация и изгражане на социална държава.

Казвам всичко това във връзка с края на сагата с учебниците по история за 10 клас. Макар и със закъснение, те вече могат да тръгнат към образователната система. Това стана възможно, след като по думите на техния главен проверител доц. Даниел Вачков, директор на Института за исторически изследвания към БАН: „Новите учебници по история гледат на комунизма като на престъпен режим”. Основанието му е че „общо взето във всички учебници беше упоменат законът, който обяви комунистическият режим за престъпен”.

Оттук ще тръгна, за да поразсъждавам не за учебниците, а за политическата намеса в оценките за историята.

Да, действително, на 26 април 2000 г. ХХХVIII Народно събрание приема Закон за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен. В него е записано:

Чл. 1. (1) Българската комунистическа партия (тогава именуваща се Българска работническа партия /комунисти/) идва на власт на 9 септември 1944 г. с помощта на чужда сила, обявила война на България, и в нарушение на действащата Търновска конституция. (2) Българската комунистическа партия е отговорна за управлението на държавата във времето от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г., довело страната до национална катастрофа”…
Чл. 3. (1) Посочените в чл. 1 и 2 обстоятелства дават основание да се обяви комунистическият режим в България от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г. за престъпен.
(2) Българската комунистическа партия е била престъпна организация, подобно на други организации, основаващи се на нейната идеология, които в дейността си са били насочени към потъпкване на човешките права и демократичната система…

Части от този закон присъстват и в учебниците, но по-скоро където им е мястото – в прехода. Повечето обвинения за политически репресии и ограничения, които фигугират в този закон, са напълно справедливи.

Въпросът не е за това, а за правото на политиците да декретират оценките за миналото. От гледна точка на професионалното историческо изследване, това е неприемливо. Защото предварително зададената политическа оценка обезсмисля изследването и ни връща към практиките на политическата цензура, която познаваме не само от времето на социализма, а и от предишните епохи.

И това не е само мое мнение, а и на Европейския парламент, както личи от предупрежденията, отправени в неговата Резолюция от 2 април 2009 г. относно Европейската съвест и тоталитаризма.

Те звучат по следния начин:
„А. като има предвид, че историците изразяват съгласие, че напълно обективното тълкуване на историческите факти е невъзможно и че не съществуват обективни исторически дискурси; като има предвид, че въпреки това професионалните историци използват научни инструменти за изучаване на миналото и се стараят да бъдат безпристрастни в най-голяма степен;
Б. като има предвид, че нито една политическа организация или политическа партия не разполага с монопол върху тълкуването на историята и че тези организации и партии не могат да претендират за обективност;
В. като има предвид, че официалното политическо тълкуване на историческите факти не следва да бъде налагано посредством взети с мнозинство решения на парламентите; като има предвид, че един парламент не може да законодателства по отношение на миналото;…”.

Не отричам правото на МОН да контролира написването на учебниците, това е държавна политика. Но все пак призовавам и българските политици, както са направили европейските, да не си присвояват ролята на окончателни съдници на историята, защото това никога не води до добри резултати. А и колкото по-политизирани са едни учебници, толкова по-голяма е вероятността при поредна политическа промяна някой отново да поиска да ги пренаписва.

Нека оставим историята на историците, които спорят достатъчно оживено и помежду си, но най-вече с доводи, съставени от факти и изследвания, а не опирайки се на политически решения.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СССРкаскет

    47 51 Отговор
    Твърдо да!!
  • 2 Наблюдател

    63 100 Отговор
    Комунистическите изроди докрай ще защитават престъпния режим, въпреки решението на НС, че той е престъпен.

    Коментиран от #162

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ПЕШО

    57 82 Отговор
    Най лошото нещо на света е комуниста по лошо от него е само българският комунист .

    Коментиран от #75, #142

  • 5 Стефан

    55 67 Отговор
    Баева, Баева, както се казва верни докрай на идеята, НО КАКВА БЕШЕ ИДЕЯТА, една партия, една класа, вечен недоимък и тотален контрол над хората, ДА ЕВА И ИДЕИТЕ ВИ, нищо хубаво нямаше при онзи режим и ИСТОРИЯТА ГО ДОКАЗА, фалирахте във целия свят, мракобесие, убийства на политически противници. Сега си седнала да ни разтягаш локуми, айде вече отивайте си с идеите и парите дето награбихте.

    Коментиран от #8, #140

  • 6 Джудже

    83 13 Отговор
    Не отричам, че при "социализма" историята беше политизирана и навсякъде трябваше да е застъпена ролята на партията, но с какво е по-добра сегашната система съставена от политици работили за БКП?
  • 7 Истина

    68 23 Отговор
    Докато Тодор Живков бе на власт отговора е твърдо "НЕ", отстраниха го, за да не пречи на фашагите в БКП. Фашагите (рептилите) се пребоядисаха в СИНИ и след 1989г. става престъпен.
  • 8 Роко

    70 25 Отговор

    До коментар #5 от "Стефан":

    В Китай е социализъм и не само, че не са фалирали ами и дават на САЩ всеки месец по 700млрд. долара заем.

    Коментиран от #11, #16, #19, #78

  • 9 Ироничен

    22 3 Отговор
    Никой не прави опит да предложи истината. Всеки заема крайна позиция, обвинява, отхвърля, омаловажава. Баева е от омаловажаващите, това личи още от уговорките, с които започва. Четох другаде целия материал, има логика в него, но целта е да се каже - Какво толкова?
  • 10 учител

    49 7 Отговор
    Мили хора, българи! Аз съм учител, добре запознат съм с новите програми за 10-ти клас и искам да споделя някои неща, които все още не са известни на обществеността.

    Новите учебници са пълни с пропаганда, потресаващо е!. Ясно си личи идеологическата употреба на някои от изброените понятия. Например, урокът за преврата от 1934 г., довел до безпартиен режим, трябва да дойде след такъв за “левия политически радикализъм”. Превратът е разгледан като “криза на демокрацията”, която трябва да се разбере, веднага след “ ролята на международните и вътрешни фактори за радикализация на политиката на БКП и за ескалацията на политическото насилие в България.”

    Селекцията на факти е идеологизирана не само за периода между войните, но и по отношение на самата Втора световна война. В програмата не са споменати репресии срещу части от населението, антиеврейското законодателство и пронацисткия характер на управлението, но изрично е посочено, че ученикът трябва да може да “оценява значението на действията за спасяване на българските евреи през Втората световна война.”

    Докато пропуска някои негативни измерения на държавността до края на ВСВ, програмата създава впечатлението, че те се появяват с идването на власт на БКП. Едва след войната се появява понятието за лагери за принудителен труд, каквито очевидно не съществуват или не ни интересуват от по-ранни етапи в историята. Други неща, които ни интересуват конкретно за периода на управление на БКП са “примери за политич

    Коментиран от #80, #167

  • 11 гост

    20 30 Отговор

    До коментар #8 от "Роко":

    ти знаеш ли колко са 1 милиард? а 700? кой клас си бе? а иначе комунизъм социализъм ленинизъм все големи яйца! живяхме го видяхме го.

    Коментиран от #17

  • 12 некои факти

    78 25 Отговор
    При престъпния комунизъм, отивахме към 9млн.. Имахме 700хил. армия със запаса, с 300 (ТРИ-СТА), най-модерни, затогава, самолета(повече отколкото има „обединена” Германия, днес) и 2000 танка. Милиция и вътрешен ред (циганите и турците, ама много добре си знаеха мястото). През границата пиле не можеше да прехвръкне. Промишленост. СЕЛСКО СТОПАНСТВО. ОБРАЗОВАНИЕ. Социална сигурност. Наука. СПОРТ. Бяхме на 8-мо място на Олимпиадата в Сеул през 1988г. Днешните сор.осоиди бяха в Белене.

    Е, верно е, нямахме чужди военни бази в страната, безработица, гей паради, банкови фалити, пирамиди, тел. и имотни измами. чалга, наркотици, порнография, проституция трафик на хора, соро.соидиоти, "бежанци", "битова"/"ромска" престъпност, ментета, клошари...

    Сега, обаче, при законната американска демонокрация сме на път да изчезнем като народ и държава

    Коментиран от #30, #156

  • 13 учител

    31 8 Отговор
    Други неща, които ни интересуват конкретно за периода на управление на БКП са “примери за политически терор, репресии и нарушаване на граждански, политически и човешки права и свободи”, както и “форми на политическа съпротива” и “ролята на пропагандата в обществото”.

    Накратко, горяните практикуват политическа съпротива, докато социалистите, земеделците и синдикалистите преди ВСВ са радикализирани леви, които предизвикват криза на демокрацията и заради които следва да се въведе безпартиен режим. Този режим обаче не е тоталитарен, защото за тоталитаризъм се говори едва след края на ВСВ.

    За историята след 1989 г. учениците следва да представят “възвръщането към принципите на плурализъм, демокрация и пазарна икономика” отпреди преврата на 9-ти септември. За този период ученикът трябва да може да “дава примери за положителното влияние на Европейския съюз върху развитието на България” и за “положителни ефекти от преструктурирането на икономиката”.

    Естествено, от пазарната икономика може да има само положителни ефекти. Евентуалните “социални проблеми”, за които учениците може да се досетят, не са следствие от пазара, а от “предизвикателствата на прехода” към него.
    Превръщат НАУКАТА - история в пропаганда.
  • 14 Престъпен

    50 11 Отговор
    Режимът от 1944г. до 1989г. е Социалистически, и не е престъпен, защото Тодор Живков не позволяваше. КОМУНИСТИЧЕСКИ е режима след 1989г. след Тодор Живков, когато комунистите се пребоядисват в СИНИ и този режим е феодално престъпен.
  • 15 стоян георгиев

    19 52 Отговор
    комунизма изби и репресира много повече хора от нацизма.как миси другарката баева дали е престъпен?

    Коментиран от #23

  • 16 Стефан

    14 27 Отговор

    До коментар #8 от "Роко":

    А защо не отидеш да работиш или живееш там, ВСИЧКИ ЗАПАДНИ И ЯПОНСИ КОМПАНИИ СА ИНВЕСТИРАЛИ ТАМ ЗАРАДИ ЕВТИНАТА РАБОТНА РЪКА, НЯМА ЕМИГРАНТИ КЪМ КИТАЙ ИМА КЪМ САЩ И ЕВРОПА, мисли дете като пишеш, и това за 700 милиарда, ставаш смешен, ако е верно след 2 години САЩ ще фалират от задължения.

    Коментиран от #18, #26

  • 17 Роко

    40 12 Отговор

    До коментар #11 от "гост":

    Един милиард е хиляда милиона, за да ти го обясня по разбираемо, капиш...и да всеки месец "фалиралият социализъм" в Китай спонсорират САЩ с 700 000 милиона. Ходя по два пъти в годината в Шанхай и смея да кажа, че там хората си живеят 100 пъти по добре от нас. За разлика от теб знам какво е било тук преди 1989, какво е сега и какво е там в Китай и мога да сравня.

    Коментиран от #28

  • 18 Роко

    36 9 Отговор

    До коментар #16 от "Стефан":

    Защото България е моята родина, която за жалост беше манипулирана и опропастена с помоща на западната пропаганда (за която "скачах" и аз без да знам).

    Коментиран от #24

  • 19 ррр

    11 13 Отговор

    До коментар #8 от "Роко":

    не е в китай социализъм..объркал си се..бил е да..но преди години..колко си объркан
  • 20 Alex2

    11 32 Отговор
    Вярвам в единий светъл капитализъм ! Той поставя всички на точните им места ! Умните и работливи прогресират и печелят добре а глупавите и мързеливите само мрънкат отстрани и винят някого друг за нещастния си живот ! С други думи капитализма е като старшината бай Ставри от централния затвор-СРОГ НО СПРАВЕДЛИВ !

    Коментиран от #21, #136

  • 21 Пеевски и Доган

    19 3 Отговор

    До коментар #20 от "Alex2":

    Ашколсун, демократ!
  • 22 Истината в учебниците да пише

    30 5 Отговор
    ПК Звено е създаден в 1927г. от демократи привърженици на фашизма. В 1934г. правят преврат и вземат властта, забраняват партиите и започват гонения и убийства на членове на БРП - социалисти. Тези ПК Звено с БЗНС се присъеденяват към БРП в 1945г. и се наричат комунисти. До 1989г. са под контрол на Тодор Живков, който не им позволява да правят злини и затова режима не е престъпен, защото Тодор Живков владее нещата. В 1989г. ГОРБАЧОВ нарежда на ПК Звенарите - комунисти в БКП да направят преврат и отстранят Тодор Живков, за да не пречи занапред след 1989г., комунягите се пребоядисват в СИНИ-демократи и от този момент режима след 1989г. става твърдо престъпен наречен ДЕМОКРАЦИЯ. И до днес е така. Това е истината. Това трябва да пише в учебниците.

    Коментиран от #41

  • 23 Бобо

    46 2 Отговор

    До коментар #15 от "стоян георгиев":

    След 1989г. "демократично" в България избиха около 1млн. ама "хуманно", чрез недостъпно здравеопазване, ниски доходи, високи цени, некачествена боклукчива храна.... фактите говорят. Последните 30 години. са в пъти по престъпни от социалистическите в България...да си спомним и мутрите, хиперифлацията и т.н., какво ли не изтърпя този народ от фалшивата демокрация.

    Коментиран от #83

  • 24 Роко простено ти

    28 0 Отговор

    До коментар #18 от "Роко":

    И мен ме подлъгаха Сините 89г., и моля за прошка Бога. Бог прощава.
  • 25 Някой запитва ли се, защо

    17 4 Отговор
    социализма в Китай успя? Всичко опира до мат,ряла.
  • 26 Zeon

    13 0 Отговор

    До коментар #16 от "Стефан":

    Хайде поразтърси се за средната работна заплата в Китай, попитай чичко Гугъл и пак пиши...
  • 27 Тая малко са и баели

    4 6 Отговор
    Че и пита!!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 ВМОРО

    22 6 Отговор
    След 1989 година българският народ бе излъган. ДС и номенклатурата овладяха политическия живот в България. Някои се пребоядисаха на тъмночервени, други на сини, трети на зелени. На истинските дисиденти(Илия Минев) не бе дадена думата, назначиха се послушни дисиденти. Комунизмът си отиде, ала комунистите - не. Задайте си въпроса защо нямаше лустрация! Запитайте се защо все още в центъра на почти всеки град има монументи на "освободителната" Червена армия! Народът се бори, доколкото можа, но се обезвери и младите, жизнените напуснаха страната. "Преходът" се оказа измама.
  • 30 ВМОРО

    10 14 Отговор

    До коментар #12 от "некои факти":

    Удобно пропускаш трите фалита, другарю. Що така?

    Коментиран от #33

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Земен

    23 8 Отговор

    До коментар #30 от "ВМОРО":

    Да и? Хайде разясни ни какво означава фалит на държава, и какво е последвало от това. Жокер: нямали сме един лев външен дълг и сме били една от най силните икономически сили в Европа!

    Коментиран от #43, #45

  • 34 Тръмп

    10 19 Отговор
    Комунистката Баева е съучастничка в престъпления срещу България и българите!!!:):):)Продължава да бълва лъжи и оправдания за предателствата си!!!:):):)

    Коментиран от #143

  • 35 Историк

    10 21 Отговор
    Другарко Баева, вие като историк и стар комунист много добре знаете, че КОМУНИЗМЪТ Е ПРЕСТЪПЕН РЕЖИМ, ПОДОБЕН НА ФАШИЗМА. Другарят ви Джугашвили изби не по-малко от 12 милиона свои граждани. Другарте ви Димитров, Червенков и сие са виновни за избити около 35 000 български граждани. Ако не сте съгласна идете в Народната библиотека и почетете не цензурираната от вашите другари история
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Тръмп

    8 17 Отговор
    До кога Комуноидните Престъпници ще преподават нагло лъжите си!!!:):):)Баева е от най-големите комуноидни престъпници,защото промива мозъци чрез подарената от комунистите титла професор!!!:):):)Голямата метла трябва за измитането на фалшивите комуноидни "професори"!!!:):):)Ще ви изчакаме да измрете,няма да ви убиваме както направихте Вие,подли подлоги на КГБ и ДС!!!:):):)
  • 38 Тръмп

    7 15 Отговор
    На кои "историци" да оставим историята,на Комуноидните "професори",като Пантев ли???:):):)Лъжите ви са временни на този свят,както и Вие дебилни слуги и продажници на КГБ и Ленин!!!:):):)
  • 39 Приятел

    9 22 Отговор
    Хубаво беше през соца.Даскала ми спука главата с ключодържателя му,биеха те през ръцете с тояга и други подобни забавления.За благодарност изхвърлих чинът през прозореца на школото от 4тия етаж.Всички крадяха и със задните си части,а за автомобил се чакаше по няколко години.Всичко се уреждаше под масата с паролата "наш човек".

    Коментиран от #49

  • 40 розово

    11 1 Отговор
    Лошото на тази част от историята е че продължава да разделя нацията.
  • 41 стоян георгиев

    3 11 Отговор

    До коментар #22 от "Истината в учебниците да пише":

    виж топло е ,а хапчетата си ги спрял.почни да ги пиеш веднага и пусни климатика!
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 ВМОРО

    11 17 Отговор

    До коментар #33 от "Земен":

    През 1987 година НРБ изпада в несъстоятелност. Според Васил Коларов, председател на БНБ, НРБ не е в състояние да обслужва външния си дълг от 6 милиарда валутни лева (над 7 милиарда щатски долара). Докога ще лъжете, червени гниди?

    Коментиран от #46

  • 44 Комуниста

    20 5 Отговор
    КАКВО НАРОДНО СЪБРАНИЕ 2000 ГОДИНА ВЪТРЕ В ТОВА НАРОДНО СЪБРАНИЕ ФАШКИ НАСЛЕДНИЦИ КАТО АЛЕКСАНДЪР ЙОРДАНОВ, СТЕФАН САВОВ, ДЖЕНДАРИ ЙОРДАН СОКОЛОВ, ЦИГАНИ ИВАН КОСТОВ ВЕНЦИСЛАВ ДИМИТРОВ ПОДПИСАЛ ПЛАНА РАН-ЪТ..... ОБИРДЖИИТЕ ОТ СДС ЗАЕДНО С ТУРСКАТА ПАРТИЯ ДПС ГЛАСУВАЛИ НЕЩО!!! ХАХАХА

    Коментиран от #48

  • 45 ВМОРО

    3 8 Отговор

    До коментар #33 от "Земен":

    Да ти разясня ли какво се случи след това, в случай, че не си бил роден/заплануван?

    Коментиран от #51

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Николас

    17 6 Отговор
    Дойде време разни фашисти да пиша учебници по история!
  • 48 ВМОРО

    8 8 Отговор

    До коментар #44 от "Комуниста":

    И СДС, и ДПС са си ваши проекти, другарю. За това, че Станишев рязко се коалира с "турската" ДПС и НДСВ удобно мълчим. Защо?
  • 49 Даммммм

    18 4 Отговор

    До коментар #39 от "Приятел":

    Май малко са те били-....Да изхвьрлиш чиньт през прозореца е супер-нали...Явно си бил ( а и сега си като ти гледам написаното)тотален шизо и наистина боя ти е бил малко

    Коментиран от #52, #55

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Комуниста

    15 3 Отговор

    До коментар #45 от "ВМОРО":

    ВМРО заедно с превратаджиите от Пролетта1923г.Септември месец клаха комунисти и земеделци в Княжество България!убиха Гео Милев и много други български интелектуалци...
  • 52 Приятел

    4 12 Отговор

    До коментар #49 от "Даммммм":

    Не братленце,с бой при мен не става.Не съм ТИ !На лошото само с лошо!А ако много си отворен, ела се пробвай .
  • 53 Запознат

    15 6 Отговор
    Как така комунизма е бил "престъпен" режим, в който престъпността е била на стотици пъти по-ниски нива от настоящите и в който е построена 90% от съвременната национална инфраструктура. Как така е бил илюзия строй, базиран на научен атеизъм, а не е илюзия такъв, базиран на промисълта на Говорящ еврейски дух, който живее в облаците и следи за прелюбодейства. И прочие, и прочие....
  • 54 ВЪЗРАСТЕН

    9 15 Отговор
    НЯМА ПО ГОЛЯМО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ОТ ТОВА ДА ПРЕДАДЕШ НАРОД И РОДИНА ЗА СВОЯ КЕФ И БЛАГОДЕНСТВИЕ, ТОЧНО ТОВА НАПРАВИ БКП , ЗА ДА УГОДИ НА РУСКИТЕ ОКУПАТОРИ И ИСТОРИЯТА НИ УНИЩОЖИ ИСКАРАХА НИ МОНГОЛОИДНА РАСА МРЪСНИТЕ ПРОДАЖНИЦИ, ТРЯБВАШЕ ДА БЪДЕ ЗАБРАНЕНА СЪС ЗАКОН, КАТО ХИТЛЕРИЗМА!

    Коментиран от #59, #60

  • 55 Приятел

    8 16 Отговор

    До коментар #49 от "Даммммм":

    Изпилените комунисти си мислите,че може да си налагате принципите на сила.За щастие има хора,които не се пречупват.Единствен от цяло даскало не сложих пионерската ви веъзка и отказах да кажа проклетата ви клетва "винаги готов".На 10г съм бил и ви дадох отпор.10г дете срещу комунистите!
  • 56 ВМОРО

    7 12 Отговор
    През 1988 година външният дълг достига близо 7 милиарда и 500 милиона валутни лева. Което, само по себе си, не е беда. Бедата е, че не сме в положение да го обслужваме, платени алени хлебарки такива!
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Комуниста

    20 12 Отговор
    Ето ви учебник по история 2 нац. катастрофи 1913 - балканска 2 ( междусъюзническа) и 1919г.ПС.Война. 1923- преврат военен подкрепен от Царя ренегат 1923 Септември контра преврат решен от превратаджиите със смърта на 6000 + 2000 човека Пролетта същата год. общо 8000 българи избити. Периода 1923 - 1927 - 40 000 жертви и хиляди репресирани от Кръволока Александър Цанков! 1939г Княжество България застава на страната на Фашистите от Италия и националистите от Германия следва война 1939-1945 г убити 50 000 0000 в цял Свят в България 30 000 партизани анти- фашисти 1944г.Бкп идва и взима власта от фашистите я България. 1947г.Народен съд съдят се убийците от периода 1923-1944г. В Цяла Европа е имала народни съдилища на които се съдят на смърт десетки хиляди фашисти. В Нюрнберг се съдят най - големите фашисти от световен Трибунал!

    Коментиран от #65, #138, #155

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Приятел

    6 5 Отговор
    Няма евреи,има хазари,част от Велика България,религиозни фанатици приели юдаизма.Евреи са по-скоро палестинците,които са подложени на изтребление.
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Реалноста

    21 16 Отговор
    Комунистите бяхте превърнали родината ми в концлагер от който нямаше измъкване другарко Баева. Всеки който искаше да е свободен и да напусне концлагера наречен НРБ, беше убиван в гръб като криминален престъпник, това спомняте ли си го другарко Баева. Комунистите сте лъжци убийци и мошеници които продължавате да сте на власт и да съсипвате българския народ, вече повече от 70 години .......
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 ВЪЗРАСТЕН

    7 7 Отговор

    До коментар #59 от "Адолф Хитлер":

    ЗА ХИТЛЕР НЯМАМ НИЩО ПРОТИВ, ДАДОХ ПРИМЕР ЗА ЗАБРАНАТА НА КОМУНИЗМА !
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 TATO

    5 1 Отговор

    До коментар #46 от "КОНТРАТА":

    Във всяка държава в определени периоди възникват диспропорции. И това е естествено. Когато ме разпитваха по дело № 1, казах на прокурорите, че външният дълг максимум е стигал 6 млрд. долара, а мине ли тази цифра, състоянието му става тревожно. След една седмица прокурорите ми съобщиха, че външният дълг, който се е оформил през последните две години преди моето освобождаване, е достигнал 10 млрд. долара. Казах, че това не може да бъде. Цяла седмица мислих как е възможно дългът да е достигнал 10 млрд. долара и как се е получило. Подчертах, че ако това е вярно, политическото ръководство не е информирано за този дълг и че той е скрит от политическото ръководство. Това е могло да се получи с нереални планове
  • 69 КОНТРАТА

    6 1 Отговор

    До коментар #65 от "Адолф Хитлер":

    Какъв Стефан Цанков бе неграмотен???
  • 70 1989

    4 2 Отговор

    До коментар #46 от "КОНТРАТА":

    В строго поверителна от особена важност докладна председателите на БНБ и БВТБ Иван Драгневски и Веселин Ранков информират председателя на Министерския съвет Андрей Луканов, че задълженията на страната към 31 декември 1989 г. възлизат на 8 млрд. и 621,4 млн. валутни лева, или 10 млрд. и 656,9 млн. долара.
  • 71 1992

    13 1 Отговор
    По ирония на съдбата през юни 1992 г. самият Луканов е призован на разпит от държавното обвинение, за да даде показания по същото дело. Малко преди да влезе в следствения арест на ул. „Развигор” № 1, Луканов е запитан от журналисти: „За какво бяха изхарчени 10-те милиарда долара външен дълг?”. Отговорът му е: „Заедно ги изядохме”.
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Госあ

    15 8 Отговор
    Абе к' во ми разтягат локуми искам цифри. Наука и спорт в България - сега и по време на комунизма. Индустрия - сега и по време на комунизма. Култура - сега и по време на комунизма. Образование - сега и по време на комунизма. Престъпност- сега и по време на комунизма. И тогава нека обсъждаме кой е престъпният режим.

    Коментиран от #76, #157

  • 74 Истината

    18 14 Отговор
    Периода от 1944 до 1989, твърдо не е престъпен, социалистически или комунистически, не е толкова важно. Този период е период на разцвет на БГ, народа на БГ е 9 млн. Златен половин век за БГ. Важното е да се определи периода след 1989, той е твърдо престъпен, икономиката е разрушена, извършва се икономически геноцид над Българите. Последните 10г. при управлението на ГЕРБ са изключително фатални за БГ, доходите на населението са изключително ниски. Българина е най-бедния работещ не само в ЕС. Населението на БГ е масово заболяло и намаляло под 7 млн. Етнически Българите са много малко, ромите драстично са се увеличили и не учат и работят, биват използвани само да гласуват за 20лв. на избори в полза на управляващите. Управляващите партии изкривяват наименования и факти, не си признават, че не могат да се спряват с управлението на БГ в положителна посока за БГ. Ограничени са "Свободата на словото" и други ценности. Престъпността многократно се е увеличила и организирана и битова. Всеки ден се извършват някакви убийства.

    Коментиран от #161

  • 75 Хаджи хаджи Българин

    16 4 Отговор

    До коментар #4 от "ПЕШО":

    Не си прочел статията и започваш да злодейства! Жената ти говори за обективност и безпристрастие на учените- историци, а не на политици! Сещам се за едно сравнение! Щом като политиците са по-умни от професорите, защо не правят и трансплантации на органи, вместо мед. Професори! Нали знаят повече и могат?

    Коментиран от #81

  • 76 Точно така

    10 1 Отговор

    До коментар #73 от "Госあ":

    Данни и факти и тогава да говорим, кой е престъпен режим.
  • 77 Morgoth

    8 9 Отговор
    Комунизъм никога и никъде не е имало, никога и никъде няма да има. Комунизма е идеал, утопия, и като такава той е невъзможен.
    Социализма от своя страна е реализацията на комунизма - най-близкото възможно нещо. Социлизъм е имало, им и в момента в някои страни. Обаче няма никакъв смисъл да се упражняваме над определенията кое е комунизъм, кое социализъм и какво всъщност е имало в България.
    Факта е, че и преди и сега, всички социалистически режими са престъпни. Най-доброто, което социализма успява да роди е това в Китай, което реално е хибрид между социализъм и пазарна икономика. И именно частта с пазарната икономика е което дава икономическия възход на Китай.

    Коментиран от #82

  • 78 Бла Бла

    5 4 Отговор

    До коментар #8 от "Роко":

    китай не ви влиза в системата ,защото има частна собственост и компании
  • 79 ха ха ха

    6 0 Отговор
    Тепърва предстои да видите! ;)
  • 80 El Torro

    9 10 Отговор

    До коментар #10 от "учител":

    Зависи от гледната точка на индивида. За свободомислещите онзи режим, без значение как ще го именуваме, беше пълен провал.
  • 81 Рунчо

    8 10 Отговор

    До коментар #75 от "Хаджи хаджи Българин":

    Китай спонсорират САЩ , ти въобще знеш ли какво е спонсорство. Това е безвъзмездна помощ. И сто пъти да ходиш в Шанхай нищо не си разбрал . Стотици милиони китайци все още живеят с купичка ориз. Дори тази България която оплакваме е много по-добре, Това ,че си видял един супер модерен град не означава ,че средния китаец живее толкова добре.

    Коментиран от #88

  • 82 Точно в БГ

    10 5 Отговор

    До коментар #77 от "Morgoth":

    В БГ беше най успешния социализъм, близко до комунизма. В Китай е "Пазарен капиталистически Социализъм" . В ЕС е "Социал Капитализмус". И в Китай и в ЕС е едно и също. Китай и ЕС целят да постигнат БГ Социализма. Затова Китай и ЕС имат проблеми със САЩ и Великобритания, които са 100% капиталисти. Ако се сбъдне Социализма в световен мащаб, край на САЩ и Великобритания и тези капиталисти, ще трябва да започнат да работят, затова правят войни и дестабилизират държави.

    Коментиран от #87, #90

  • 83 El Torro

    3 13 Отговор

    До коментар #23 от "Бобо":

    Това не е фалшива демокрация, а пътят който трябваше да извървим през тези 45 години по естествен начин. Той беше задушен от БКП по изкуствен начин. Сега го започваме отначало. Така го виждам и разбирам аз.
  • 84 При комунизма

    3 7 Отговор
    семейството не е ценност... събитията, които се случват днес не ви ли говорят, че ви готвят модерен комунизъм?
  • 85 глупости

    2 4 Отговор
    И откъде можем да знаем, като в България никога не е имало комунизъм бе Баева?
  • 86 El Torro

    4 3 Отговор

    До коментар #57 от "Адолф Хитлер":

    Много добре си го написал, браво.
  • 87 Morgoth

    8 7 Отговор

    До коментар #82 от "Точно в БГ":

    Ако целия свят мине на социализъм човечеството бавно, но сигурно ще деградира. Стимула да вървиш напред ще липсва, защото всички получават еднакво, независимо колко допринасят. А богопомазаните партийни кадри съвсем ще демотивират работещите. Като капак на всичко, макар да няма идеологически обосновани войни, ще има периодични преврати, защото небогопомазаните ще искат да си сменят местата партийните кадри държащи властта (справка СССР и това какво се е случвало с повечето му лидери).

    Коментиран от #89

  • 88 Бобо

    10 4 Отговор

    До коментар #81 от "Рунчо":

    Никакво спонсорство не е, а е заем. Отваряш примерно Wiki и там си пише: Външни кредитори на САЩ (май 2011) Китай 1159,8млрд. долара...не ми се влиза в подробности. И остави ги тия глупости с купичките ориз, отиди и виж как си живеят само с едно земеделие и риболов в провинциите на Китай, купичките с ориз ги ядат нашите пенсионери в провинциията на България за жалост.
  • 89 Земен

    12 10 Отговор

    До коментар #87 от "Morgoth":

    Няма по-добър и по-прогресивен строй строй от социализма с всичките му привилегии: равенство, безплатно образование и здравеопазване и т.н. Има само един минус - населението на планетата ще се увеличи неимоверно. Точно такава е задачата на капитализма, кой каквото и да ви пише: редуциране на населението на планетата, което е безспорен факт!

    Коментиран от #121

  • 90 Разликата

    5 6 Отговор

    До коментар #82 от "Точно в БГ":

    Между капитализмът и социализма е формата на собственост! Не си учил политикономия, диамат и исмат! Знаеш ли какво значат? При социялизмът сиРоб на властта! И сега сме социализъм! По конституция социялна?! Държава ! Много се преразпределя, от властта!

    Коментиран от #91, #93, #97, #98, #102

  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 А бе

    8 1 Отговор
    Не знам след 50г. какво ще пише за периода социализъм. За питайте се какво ще пише за така нареченият преход и за сегашните Живковци.
  • 93 Учил си

    2 8 Отговор

    До коментар #90 от "Разликата":

    Щом си учил политикономия значи си комунист, а сега си Син фашист. Едно и също. Хранилка си имаш. ОК си.

    Коментиран от #96

  • 94 Знаеш ли какво

    2 3 Отговор

    До коментар #91 от "Идиот":

    Е капитал? При соца нямаш право, да притежаваш капитал, средства за производство, нали?! Е, кой е идиота?! Ти, без никакво съмнение! Ха, Ха, Ха...

    Коментиран от #115

  • 95 Жената е права

    9 0 Отговор
    Нужно е академичната общественост да се събере и да реши кое е приемливо и кое не. Май обаче е рано защото и двете страни са твърде пристрастни. А политиците да не се месят в науката. Това го видяхме и при Тошо и знаем че е вредно.
  • 96 Глупости!

    5 0 Отговор

    До коментар #93 от "Учил си":

    Това бяха задължителни дисциплини, във ВУЗ, както и ОЗНС! Знаеш ли какво е?!
  • 97 Глупости

    6 2 Отговор

    До коментар #90 от "Разликата":

    Да разликата е формата на собственост. И при Социализма си гражданин на държавата си и като такъв си длъжен да работиш за нея и не си роб на никого и държавата си. Точно при капитализма си роб на частника капиталист за който работиш и поданик на държавата, която не се грижи за теб, ако не си плащаш. Син Комунист ФАШИСТ учил политикономия. Това сте вие псевдо-комунисти, петнящи името на истинските Комунисти.
  • 98 Глупости

    8 7 Отговор

    До коментар #90 от "Разликата":

    Да разликата е формата на собственост. И при Социализма си гражданин на държавата си и като такъв си длъжен да работиш за нея и не си роб на никого и на държавата си. Точно при капитализма си роб на частника капиталист за който работиш и поданик на държавата, която не се грижи за теб, ако не си плащаш. Син Комунист ФАШИСТ учил политикономия. Това сте вие псевдо-комунисти, петнящи името на истинските Комунисти.

    Коментиран от #106, #159

  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Аз съм

    10 5 Отговор
    Иска се да се забрави всичко което е постигнато преди 10 .10.1989, защото новите капиталисти така искат.

    Коментиран от #112

  • 101 Кражбата и убийството

    7 3 Отговор
    Какво са? Престъпления! Режимът е престъпен! Факт! Много поздрави, Баева!
  • 102 Мислене

    9 2 Отговор

    До коментар #90 от "Разликата":

    Щом така мислиш си всичко друго, но не и Българин. Евреин, Арменец, Грък или ТЮРК. Не си Българин. Как ще обичаш Социализма, нали трябваше да работиш за България. Сега работиш за някой си, който те лъже, че работиш за себе си и ти му вярваш. Или експлоатираш нормалните хора за ниско заплащане, което не можеше да правиш през СОЦА.
  • 103 И аз да кажа за последните спорещи

    10 3 Отговор
    Последните 5_6 г. преди 89г. се насърчаване доста успешно частната инициатива. Пример:по селата имаше така нареченият акорд и хората с трудът си правеха добри пари.

    Коментиран от #107, #108, #109, #120

  • 104 Западните Балкани

    11 1 Отговор
    Въпросът дали е комунизъм или социализъм и дали е престъпен режим са важни, но не и от първостепенна важност. Много по-важен е въпросът дали управлението на Борисов от 2009 досега е престъпно? Дали управлението на тройната коалиция, на Симеон и на тези преди него е престъпно. И отговорът е ДА. Тези управления изгониха два милиона българи от България. Те са като убити или изчезнали за България, т.к. техният труд се реализира на друго място. И през цялото време се ограбва дъжавата и народа - привитизация, затваряне на Козлофуй, а сега ще се стои безумието Белене, евтини апартаменти за едни и скъпи храни за други, безхаберие, липса на справедливост, асасансиори, суджуци, бири и т.н. Това е престъпление. България умира, благодарение на сегашните партийци.
  • 105 Земен

    8 1 Отговор
    Абе при световният капитализъм, съответно манипулации на медии и информация не ви ли бърка фактът, че 1% от "световният елит" (които не са равни с вас) притежават над 50% от световното богатство?

    Коментиран от #134, #135

  • 106 Какво е роб?

    3 3 Отговор

    До коментар #98 от "Глупости":

    Какво е поданик и при кой строй? Какво е старото определение за държава? Държавата сме всички ние, суверена! Властта произтичаше, от народа и принадлежеше на народа?! При соца! Да, ама не, по Петко Бочаров! Защо мислиш, че държавата, държавната собственост е по справедлива? Не е! Виж БЕХ, НЕК, топлофикациите, ВиК, общини, агенции-АПИ, например! Важна е законността и равенството пред закона
  • 107 Горо

    10 1 Отговор

    До коментар #103 от "И аз да кажа за последните спорещи":

    35-то постановление, ама много закъсня Тодор Живков. Сърбите и поляците например винаги имаха право на частна собственост по времето на социализма, така трябваше да е и при нас, но много закъсняха.

    Коментиран от #110, #114

  • 108 Имаше и “ диви” цехове,

    4 1 Отговор

    До коментар #103 от "И аз да кажа за последните спорещи":

    Изнудвани от властта, както и животновъди, по същата схема!
  • 109 Точно така е

    8 0 Отговор

    До коментар #103 от "И аз да кажа за последните спорещи":

    Точно вярно е това. БРП не са били против частното производство. Другите в БКП, ПК Звено, са с фашистка и корпоративна политика и те са обрали имуществото на хората след 1945г.
  • 110 Само в СССР и България,

    1 2 Отговор

    До коментар #107 от "Горо":

    Е имало “ колективизация”!
  • 111 Кире

    14 11 Отговор
    Комунист е определение за човек с осакатена нравствена и мисловна система,атеист-безбожник с циментиран мозък,повече животно отколкото човек,сам смятащ себе си за произхождащ от маймуни.Комунистическата идеология е писана и разпространявана от евреи с цел гавра с човечеството(безпросветните гои,държани умишлено в невежество) и в защита на едрия(еврейски) капитал.

    Коментиран от #117

  • 112 Няма да стане

    5 1 Отговор

    До коментар #100 от "Аз съм":

    Българинът не забравя, доказателство е близо 500г. ОСМАНСКО РОБСТВО.
  • 113 onq s konq

    7 5 Отговор
    На събора на левицата тази година И.Баева получи НАГРАДА от Конкурса за "Исторически изследвания" ЛИЧНО ОТ НИНОВА.И логичният въпрос е:Какво търси Баева на СЪБОР НА ЛЕВИЦАТА?А КОЛКО БЕЗПРИСТРАСТНИ ще са "Историческите" й изследвания,след като вре в подобни мероприятия на БСП?А не е ли медията "Епицентър" ДОКАЗАНО БЕСЕПАРСКА и не е ли Презентацията на въпросната Статия ФОРМА НА ФИНАНСОВО СУБСИДИРАНЕ на верното "бесепарско куче"Баева,щото "наще хора трябва да се поддържаме"?А ще продължи ли Баева да ПРОСЛАВЯ историческите корени на БСП,след ксато субсидията бе намалена на 1лв и пари в Червената каса вече "Йок"?
  • 114 Така е

    3 1 Отговор

    До коментар #107 от "Горо":

    Бил съм в Полша на лагер като дете
  • 115 Ти си от виновните

    2 0 Отговор

    До коментар #94 от "Знаеш ли какво":

    За участта на БГ в днешни дни. Като имаш "Капитал" БГ е в супер положение сега.
  • 116 Ех Радой, Радой

    8 0 Отговор
    И през демокрацията те цензорират!

    Коментиран от #119

  • 117 Вова

    6 6 Отговор

    До коментар #111 от "Кире":

    Дал си много точно определение за младото поколение днес, с промити мозъци като такива като тебе, но във секи случай не и за комунист.

    Коментиран от #118

  • 118 Браво Вова

    2 3 Отговор

    До коментар #117 от "Вова":

    Идиотите промити са много.
  • 119 А му направиха паметник

    2 0 Отговор

    До коментар #116 от "Ех Радой, Радой":

    Какво двуличие!
  • 120 На акорд,

    4 7 Отговор

    До коментар #103 от "И аз да кажа за последните спорещи":

    Работеха турците, предимно по строежите, през соца. Половин месец, на акорд? И после при кадъната, на тютюна! Но бързата работа, срам за майстора и качество йок!

    Коментиран от #124, #127

  • 121 Morgoth

    7 5 Отговор

    До коментар #89 от "Земен":

    Няма нищо безплатно в този живот. Всичко което държавата раздава го плаща народа. Колкото повече държавата преразпределя, толкова по-малко остава за хората, които изкарват парите. От това те вече не са мотивирани да ги изкарват и държавата започва да преразпределя по-малко, просто защото няма от къде да вземе. Социализма е обречен да върви по спирала надолу.
  • 122 Кой68

    5 5 Отговор
    Политиците нямат право да тълкуват историята и особенно тия израсли като хора по-това време.Защото една минимална част не са били-членове на БКП,парт.секретари,комсомолски активисти и сега са "демократи".......Всеки да си гледа кошарката..Затова е права,а и не брани предишния строй......
  • 123 булгаристан

    3 11 Отговор
    А бре булгаристанци прости! Не системата върши престъпления, а хората в нея. Ако режима ви е бил престъпен, ..то значи че вие сте престъпници бре булгаристанци. Кога режима на вас булгаристанците -талибанци ви беше по-малко престъпен? До 1944г, когато затрихте сумати народ? След 1944г или сега по време на демократичния режим, когато съвсем ви затриха? Вие булгаристанците сте нагли животни и вместо да се запитате, какво не е наред със самите вас и каква е вашата вина все гледате да хвърлите вината на някой друг. На "фашизма, комунизма, демокрацията, руснаците, американците, марсианците и тн.."
  • 124 Аз съм работил на акорд

    6 0 Отговор

    До коментар #120 от "На акорд,":

    Домати и краставици износ за Германия. Лошата продукция към консервената и после Москва. 92,93,94,г.прекупвачите ги взема ха от нас за20ст. а ги продава ха в София лев и двайсе. Хората изхвърля ха продукцията на пътя Русе Силистра. Разливаха и млякото. После и клаха животните а земята я дадоха по кооперациите. Първите кооперации ги направиха кмета и ликвидационният съвет и взеха всичко читаво от ткзс без пари. Много мога да кажа. Всичко видях. И всички видяха разсипията която настъпи после

    Коментиран от #125

  • 125 булгаристан

    3 10 Отговор

    До коментар #124 от "Аз съм работил на акорд":

    Така беше уважаеми, но всичко идва от вашата небивала булгаристанска злоба и простотия. Не ви е виновен нито комунизма, нито демокрацията нито марсианците. Всичко случващо се е в следствие на вашето болно съзнание.

    Коментиран от #132

  • 126 Усмивката

    10 6 Отговор
    Ето ти един обективен исторически факт другарко Баева.държавата бе превърната в концлагер ,както онова що пази концлагера наречено ограда бе наклонено навътре.Също и карабините на граничарите целиха нарушители идващи отвътре.Тези които бяха взели властта не без насилие ,убиваха другарко.Не не са ловни дружинки.Убиваха собствения си народ.Как да ги определим ако не престъпници.Ако ли не са били комунисти, тогава какви са били.Фашисти?...май сте еедин дол дренки.От едно котило

    Коментиран от #144

  • 127 Меркел

    6 6 Отговор

    До коментар #120 от "На акорд,":

    "Акорд" работеха всички, които желаеха. И е лъжа, че не е имало частна собственост (например жилища, вили, автомобили, животни...)
  • 128 Въпрос към другарката Баева

    18 5 Отговор
    Другарко Баева , вярно ли е че през периода 1960-1980 година в лагерите в Белене и Ловеч пребиваха до смърт с камъни "изменниците на народна република България" и след това ги меткаха на прасетата да ги изядат до кокал и да не остане нищо от тях? И как го наричате този режим - престъпен или готино парти?
  • 129 Антисоциалист

    9 6 Отговор
    Господа, г-жа Баева повтаря очевидната истина, че комунизъм - като обществен строй никога и никъде не е имало и няма, но за да лъже. Тази истина г-жа Баева използва за да прокарва очевидна лъжа: "кoмуниcтичecки рeжим имaшe..." Лъжа е, че може хем да няма комунистически строй и комунистически начин на живот на хората, хем да има "комунистически режим", т.е. комунистическо управление на живота на хората. Г-жата не е такъв чуждопелтек, че да не разбира основния смисъл на думата "режим" - "управление". Умишлени лъжи са и доводите й. Според нея комунистически режум имало защото 1. "... cиcтeмaтa бeшe нaлoжeнa в Бългaрия oт БКП". Дали БКП е била "комунистическа" или се е само самонарекла така? И да се нарече г-жата "заяк", изялият я няма да е любител на заешко, а канибал. 2. Системата била наложена "cилoвo, c рeпрecии, бeз cпaзвaнeтo нa пoлитичecкитe и грaждaнcкитe прaвa, нo и c уcкoрeнa мoдeрнизaция и изгрaжaнe нa coциaлнa държaвa". Ако това са признаци за комунистически "режим", то в нацистка Германия режимът на Хитлер и на Национал - Социалистическата - Германска Работническа Партия в Германия е комунистически, а Хитлер - комунист! Лъже г-жата! От соцпрофесор истина няма , няма и мед от глист.

    Коментиран от #141

  • 130 До булгаристан

    6 1 Отговор
    Ей булгаристан , измисли си някое по хубаво име , а не това турчоляшко и стига плямпа глупости.
  • 131 Шаран БГ

    7 0 Отговор
    Г-жа Баева е написала накрая : " Нека оставим историята на историците.....и т.н. " Няма такова нещо - ние сме специалистите, ние разбираме всичко, ние знаем всичко! И само някой да се опита да внесе мир и разбирателство с добър тон - мале мила... Трябва или да ругаеш Русия и комунистите и да превъзнасяш Щатите , или обратното. Среден път няма, няма кротост, няма разбирателство, няма милост, няма нормален поглед върху нещата.И смешното е, че оправяме целия свят, а в нашата Татковина.......бърдак ! Аз не знам колко са избитите човеци след 09.09.1944 година у нас от превратаджиите, но оня ден бяха 25 000, вчера 30 000 , а тука вече днес чета в един от коментарите , че са били 35 000. Ето това е истинската история на българина ! У соца пишеха и ни набиваха в главите разни щуротии и сега същото. Всеки си пише и говори, което му е на сърце....Интересна е тази Резолюция на Европейския парламент от 02.04.2009 г. Ще я намеря и прочета . Интересно е заключението в т."В", "........че един парламент не може да законодателства по отношение на миналото" И мисля си, че имат право. Миналото си е отминало - какво да го съдиш, кълнеш, заклеймяваш - файда йок ! "Един парламент" може и да не може, но ние тук .....мо-о-ожем и още как !?!?

    Коментиран от #154

  • 132 Не се заяжда с мен

    4 0 Отговор

    До коментар #125 от "булгаристан":

    Защото ме боли сърцето. Не ти мисля лошото и ти на мен недей. Остани си със здраве и някои ден може да се видим на друга, хубава раздумка.
  • 133 Мъка

    0 4 Отговор
    Слаби се оказаха комунистите - вижте се що живи фашисти сте останали. Трябваше да се оправим още преди тридесет години.
  • 134 ВМОРО

    3 1 Отговор

    До коментар #105 от "Земен":

    Отговори за фалитите и по-специално за този от 1989 година. Не се прави на борец за правда, не ти отива.
  • 135 ВМОРО

    4 3 Отговор

    До коментар #105 от "Земен":

    Остави ги ти тези проценти. Ти твърдиш, че през 1989 година сме нямали дори лев външен дълг, а Тодор Живков твърди пред прокуратурата, че е бил осведомен за "само" 6 милиарда лева външен дълг(което впрочем е лъжа, селякът прост е знаел много добре за потъващия кораб, наречен НРБ). На кого да вярваме? На теб или на идола ти?
  • 136 Кала

    6 1 Отговор

    До коментар #20 от "Alex2":

    Вярваш ли в тия клишета, които си надрънкал?
    Аз виждам как малкото останали умни и кадърни мъкнат на гърба си по дузина малоумни калинки.
  • 137 Колев

    5 1 Отговор
    интер-национал- социализмът е престъпен!
  • 138 Статистик

    6 4 Отговор

    До коментар #58 от "Комуниста":

    На Нюрнбергския процес са издадени 18 осемнадесет смъртни присъди.В България на смърт са осъдени нас 2000 две хиляди души , само през 1945 година!
    В Нюрнберг са осъдени нацисти, какви са осъдените в България?

    Коментиран от #139

  • 139 Прочети

    3 2 Отговор

    До коментар #138 от "Статистик":

    За осъдините в Белгия, Франция, Холандия и др. В Нюрнберг са само големите знакови дела
  • 140 Хеххехехехе

    5 5 Отговор

    До коментар #5 от "Стефан":

    Недоимак казваш???

    През този недоимък хахаха изникнаха новми квартали, нови сгради и нов живот в България!

    Няма да е лошо да извадим снимки от българското село и градове преди 1944г. и да направим сравнение каква е България през 1970г. !!

    Недоимък беше в главите на тия българи които бяха със престъпни наклонности!

    А какот виждаме точно сега те управляват!

    СОЦИАЛИЗМА КОЛКОТО И ДА ИМАШЕ ДОПУСНАТИ ГРЕШКИ В НЕГО, ТОЙ Е И ЩЕ БЪДЕ НАЙ-ДОБРИЯ СТРОЙ ЗА ЖИВЕЕНЕ В КОЙТО БЪЛГАРСКИЯ НАРОД Е ЖИВЯЛ!!!


    СЕГА БЪЛГАРИТЕ БЯГАТ ОТ РОДИНАТА СИ ЗАЩОТО Е ДЕМОКРАЦИЯ!!

    Коментиран от #160

  • 141 Шопо

    5 0 Отговор

    До коментар #129 от "Антисоциалист":

    Недей да бъркаш комунистическия обществен строй с комунистическия режим. Едното няма нищо общо с другото!
  • 142 Чичо

    2 2 Отговор

    До коментар #4 от "ПЕШО":

    А по-лошо от български комунист е само банкянски комунист с мушама!
  • 143 БирникЪ

    3 2 Отговор

    До коментар #34 от "Тръмп":

    Да ти напомня ли, че и другарят борисоф е комунист (от 1977 година до днес) и още си пази червената книжка!? И че в герб има повече членове на БКП, отколкото в БСП?

    Коментиран от #146, #150

  • 144 А сега е

    3 2 Отговор

    До коментар #126 от "Усмивката":

    Разграден двор. Всеки чужденец влиза взема и излиза. Кой със тец, кой със злато, кой с пари от горива и др. И др. Идр.. Тогава имаше България и не ни беше страх че ще изчезне. И аз бях по митингите ама сега се чудя дали по-голямото робство не е да си безродник.
  • 145 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 146 Партиец

    5 1 Отговор

    До коментар #143 от "БирникЪ":

    Не мога да разбера , уж социализмът и ръководната роля на партията били хубави , а в същото време , людете които го разправят броят комунистите в другите партии и разправят легендата как в ГЕРБ имало повече комунисти от БСП / като лошо/. Е няма повече . А и да има какво от това . Преди 89 имаше една партия ,като оставим казионния БЗНС , имаше определена полиртика какаво може и какво не може ако си партиен член . Много партийни членове които не са вземали малоумни и мракобеснически решения бяха свестни хора и като такива естествено след промените , а много от тях и преди това са се опълчвали срещу некадърната партийна политика . Явно доносниците и ченгетата които не се избираха от средите на партийните членове им завиждат , щото знаят за мръснишката роля която са играли по време на комунизма.
  • 147 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 148 Само мнение

    4 0 Отговор
    ...:::::: ВЯРВАЙТЕ НА СЪРЦАТА СИ ::::::...

    Комунизмът е създаден от Ленин.
    Не е редно да го има.
    Хора, които настройват други хора срещу някой, съвсем преднамерено правят така, защото тайното им желание е "този някой" да не постигне абсолютно нищо в живота си и да няма жена, нито деца, нито приятели !
    Прекалено хубавото не е за всеки и е само за хора с непоклатим разум .
    Пълното щастие го няма, защото хора, които са предопределили съдбите на определени народи и искат всъщност да се изгубят в бъдещето !!!
  • 149 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 150 Димчо Несторов

    5 2 Отговор

    До коментар #143 от "БирникЪ":

    Другарят Борисов да ти напомня не е комунист . Може да е бил партиен член на БКП . Да си и да си останал комунист е умствено увреждане . а да си бил комунист и да си се отрекъл е умствено просветление , разбра ли доноснико. Боклуците преди 89 година си останаха боклуци и сега .
  • 151 гост

    0 0 Отговор
    Това беше празник за децата, който се чакаше с нетърпение. Ти не си герой! Ти си оустайдер, явно отгледан встрани от обществото. Обществото се гради на принципи и правила, нарушението на които просто те изключва от него. Е, поне си си намерил мястото в съвремието, унищожително за България. Българин ли си?!

    Коментиран от #152

  • 152 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #151 от "гост":

    Отговор и въпроса бяха към 55 "приятел".
  • 153 Социолиг Райчо Кънчев

    4 0 Отговор
    Понеже умът ти е колкото на сурикат ,вземи едни снимки от първобитно-общинния строй в България и го сравни с феодализма в България . Сигурно ще докажеш голяма разлика . А що не вземеш едни снимки от 1970г в България и я сравниш с 1970г /примерно/ в Австрия и каква разлика ще откриеш.
  • 154 Пламен Иванчев

    4 2 Отговор

    До коментар #131 от "Шаран БГ":

    Шаран си и шаран ще си останеш , при социализма са ти набивали някакви неща естествено , сега как ти ги набиват . Аз бих казал ,че сега ти ги набиват същите неща ,същите хора иначе как другарката Евразийка Баева ще си позволява през 2019г да пише такива глупости и пропаганда . И ако нещо бе хубаво при социализма ,това е фактът , че пропагандата ни набиваше много неща ,но никой не и вярваше ,дори тези които я спонсорираха . Ако има нещо лошо при демокрацията , че се дава свободно думата на апологетите на тоталитарната , въшкарска , некадърна и фалирала соц система.
  • 155 Фани Мутафска

    3 3 Отговор

    До коментар #58 от "Комуниста":

    Комунист лъжеш кат дърт циганин , няма кой да убие 30хил антифашисти и партизани след като са били няколко хиляди.
  • 156 Карагьозлийски

    6 3 Отговор

    До коментар #12 от "некои факти":

    При престъпния комунизъм бяхме всичките концлагеристи. Вземаха ти собствената къща , пращаха ти квартиранти , 4 членно семейство живееше с години в изба от 12 квадрата без санитарен възел, Всеки божи ден трябваше да обикаляш като малоумен да си набавиш няколко елементарни продукта , ако нямаш жилище намаш право да си купиш автомобил / 60те/ Ако получиш наследствено жилище ти го отнемаха , плащаш ергенски данък, Имаше 2 часа ток ,2 часа нямаше , постоянно аварии с водопровода , не знам колко хиляди домове бяха опожарени от използване на свещи и самонаправени нафтови печки , половин България до 80те нямаше бойлер , да не говорим за елементарни домакински уреди. Хората се къпеха в най-добрия случай веднъж на седмица. Ако си изработил валута /долари/ комунистите ти ги изкупуваха по 96 стотинки , когато обаче продаваха вносна стока доларът го умножаваха по 10 . Един шоколад 3-3.50лв , една аудио касета от 1 долар - 10лв . Едина дезодорант от 1.5 долара - 15 лева. И всичко това в държавните магазини на мародерите-комуняги които са се грижили за социалната справедливост. Срам Баева.
  • 157 гост

    2 2 Отговор

    До коментар #73 от "Госあ":

    Човек, искаш обосновка от хора, за които приоритет са целогодишните банани, колите втора ръка, възможността да мият западни кенефи и да са простаци на публично място. Няма как да стане! В различни равнини сте! Нямате допирни точки.... а най- лошото е, че ТЕ в момента пишат учебниците, по които ВСИЧКИ ще са ЗАДЪЛЖЕНИ да "учат"! Явно българският родител ще има още едно много важно задължение - да предаде историята и тълкованието й на следващото българско поколение. Няма държавност и национална политика след 89-та и щом "икономиката" ни е изцяло зависима от европроекти и външно финансиране, няма да има и България, различна от западната идея! Колко трябваше да станем?! 4 млн. и половина?! Всичко е по план.... и журналистите да си актуализират информацията за българите зад граница, че от 10 години говорят за 2 млн., а отдавна минахме 3!

    Коментиран от #158

  • 158 Пачо Пича

    3 2 Отговор

    До коментар #157 от "гост":

    Не разбрах , ти като си от тези уж 3млн и ти ли миеш западни кенефи ,да не си ти е приискало да миеш руски кенефи. Ти какво искаш да вържат хората в България ли ,да им сложат телени огради и да ги стрелят като диви свине . Който иска ще остане в България като нас ,който иска ще живее и работи къде му се иска и където му е изгодно.Ти ли искаш да си господар на живота на хората. Източните германци затова бягаха от Съветската зона ,сигурно от любов към западните кенефи нали , щото руските кенефи са били много хубави.

    Коментиран от #163

  • 159 Отец Никонор

    4 2 Отговор

    До коментар #98 от "Глупости":

    За какви граждани говориш по време на комунизма , там няма такива има крепостни , които не могат да преминават ,да живеят и работят където си искат . Не дай боже да им се прииска да се прехвърлят в друга държава. Никой няма право на лична инициатива , нито право да развива своята частна собственост , не забравяй частна собственост имат не само капиталистите , но и всеки гражданин . и понеже проблемът със свинете е актуален , да ти припомня ли , как стопанска милиция спохождаше ония които имаха повече от няколко прасета и ги обявяваше за престъпници с нетрудови доходи. Това е смехотворното и цинизма на социализма да обявят работливите и инициативни хора за престъпници , че на всичкото отгоре и с нетрудови доходи. Пийте си хапчетата другари соц-нац-комунисти.
  • 160 Майна от Пловдив

    5 1 Отговор

    До коментар #140 от "Хеххехехехе":

    Българите бягали от България щото е демокрация , е и къде отиват : В Куба , КНДР , Русия ,Коми АССР . Май отиват пак в демокрации . А знаеш ли колко германци работят в Швейцария , и те горките явно не харесват германската демокрация . Да ама не .Просто в Швейцария заплатите са 3 пъти по-високи ДРОГАРЮ .
  • 161 М Коралски

    4 1 Отговор

    До коментар #74 от "Истината":

    Истината ти е никът нали ; прякорът- партизанското име . Наричаш се Истината ,щото в теб няма никаква истина.КОмунизмът е най-голямото зло споходило човечеството.
  • 162 Глей ти

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Наблюдател":

    Ти май, никак не си схванал написаното в статията...
  • 163 гост

    2 1 Отговор

    До коментар #158 от "Пачо Пича":

    Ми как да го разбереш, като не можеш. Мислиш, че някой е дал "свободен избор" на емигрантите ли?! Просто им създадоха необходимите условия, за да направят "правилният" избор и той да не е родината им! Мислиш ли, че въпреки хората като теб и мен, които все още се заблуждават или мъчат тук, България ще я има след 30 години и ще се стигне ли до момент, в който емиграцията ще стане отрицателна величина?! А кога прираста на българският етнос ще стане положителен?! ... Пък като си заговорил за свине: тази година бяха свинете, предни говедата, козите, птиците....няма да се изненадам, ако след 5 години тръгне мор, чума или някоя африканска мана по картофите, доматите, краставиците, гроздето. Тогава ще "избираш" да хапваш всевъзможни вносни ГМО производни, щото българинът-гражданин не става за земеделец и животновъд, а само за потребител и консуматор, нали?! ... но, това е естествен процеси и прогрес, нали?! Нищо притеснително!

    Коментиран от #164, #165

  • 164 Петър Незнакомов

    5 1 Отговор

    До коментар #163 от "гост":

    Другарко Баева и поддържащите я тролове , как е възможно такова нахалство .Никакво уважение към Др Тодор Живков . Колко пъти той трябва да ви каже в прав текст: Социализмът е едно недоносче , за да го разберете. Той дори посъветва капиталитите от ФРГ ; Да не вземете да тръгнете по нашия път ,че да си развалите хубавата държава. Той дори възмутен от нискокачествените съветски автомобили-трошляци , поръча за УБО - Мерцедеси , щото са по-изгодни. Колко пъти ви каза ; Снишаване ,снишаване ,снишаване ..
    а вий пак надигате зурли , пардон глави и бълвате червена ерес .
    ТЖ ще се обърне в гроба ако разбере как лъжете кат дърти цигани.
  • 165 Пачо Пича

    5 0 Отговор

    До коментар #163 от "гост":

    Стига простотии бе тате . Кой ги създаде условията за тази емиграция , еми тези същите другарчета които налапаха България ; ченгенца ,доносчици,номенклатурчици и тяхните подопечни мутри. Както каза Цвятко Цветков , да го прости ЦК ; това са наши момчета / мутрите де/

    Коментиран от #166

  • 166 гост

    2 2 Отговор

    До коментар #165 от "Пачо Пича":

    Уффф, Пачо, бъркаш изпълнител и поръчител! Не са за тебе тия мисли бе, момко! Сипи си ракийка (докато не са ти я забранили), пусни си Планета, щракай с пръсти, плакни окото с силиконова "истина", попивай "култура" и се радвай на живота! П.с. Извинявай, че те разсеях от заниманията ти. Моя грешка е, че не обърнах внимание на никнейма ти. Всъщност няма какво да отговоря на опонент с ник "Пачо пича"! Bye!

    Коментиран от #168

  • 167 Свиленски

    1 2 Отговор

    До коментар #10 от "учител":

    Ако ти си учител то значи аз съм министър на образованието Тапанар такъв
  • 168 Пачо Пича

    6 1 Отговор

    До коментар #166 от "гост":

    Ква Планета бе кауне , от теб я чувам. Даже не знам на кой канал е. Ти много добре я познаваш и затова я предлагаш . Аз освен рок , блус и джаз нищо друго не слушам , откакто се помня и поради това преди 40 години ме заклеймиха като чуждопоклонник , твойте любимци-текезесарчета. Освен това ника си е ник , той е начин за бъзикане на публиката , но малкото ти сиво вещество не стига до там.

    Коментиран от #169

  • 169 гост

    2 3 Отговор

    До коментар #168 от "Пачо Пича":

    Хахаха!!! ... Влез си и от компа или от телефона и си сложи още едно плюсче - ще ти олекне! И не се притеснвай, ти и сега си си чуждопоклонник, щом в главата са ти само руснаци, комунисти и текезесари. Българите ги няма бате в твоята кратунка! П.с. И не се бъзикай с публиката, щом не ти понася отговорът й!

    Коментиран от #171, #172

  • 170 igor

    1 1 Отговор
    iskra v raya na barutnite ideyi... babi za eban ne stavaş ne mojaha li golemite ebaçi da ti naçeşat krastaviya gız....kom com na rezan İranski çuk moda stana ya yadren ya rezan ama za teb e mnogo stranen...nemaş pute za ebane..
  • 171 Пачо Пича

    4 2 Отговор

    До коментар #169 от "гост":

    Плюсчетата са много по-малко от тоновете минуси които си слагате тролчета бушменски , няма такъв термин руски , по времето на любимия ви допотопен соц на съветските другари им казвахме бушмени ,припомни си ченгенце.
  • 172 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 173 Карагьозлийски

    5 1 Отговор
    Професорката да ли си е сменила пуловера от миналата година и тя май кат Дърева от година на година го сменя кат другарите шумкари .
    Орлин Василев беше описал как един шумкар си търсил кожухчето от есента и на другата година ,когато най-накрая решил да се изкъпе го намерил под дрехите. Другари това да не ви е мандра.
  • 174 Димчо Несторов

    4 0 Отговор
    Баева тази социална държава нали се крепеше на равенството . Защо тогава беше излязъл лафа : Всички сме равни ,но някои са по-равни от другите . Тогава нямаше седесари ,герберасти ,соросоиди. Защо се кичите с антифашистки лозунги след като цялата система на комунизма копираше едно към едно национал-социалистическата система на Хитлер . Някой ще каже , че е нямало газови камери за евреите , да нямаше ама комунистите се отнасяха така със собствения си народ . Обаче.... обаче започва процесът срещу трайчокостовистите. И Стефан Богданов е арестуван от довчерашните си другари и жестоко изтезаван от садисти като Бачи Зеев и други. И за разлика от "фашисткия" затвор тук изтезанията са такива, че Богданов "признава" всичко, което искат от него. Всичко, дори най-абсурдни неща. Той описва накратко част от мъченията, на които българските комунистически садисти са го подлагали. Описва и че садисти като Бачи Зеев и пр. са били обучавани от съветски инструктори - как да изтезават.
    И , о чудо - Стефан Богданов започва да мисли с умиление за "фашисткия" затвор и да пише "фашистки" в кавички!
  • 175 Какъв е бил Вълко Червенков,

    1 0 Отговор
    Кажи, Баева! Какви гадости е сътворил, та да го изключите от БКП?!
  • 176 Майна от Пловдив

    5 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Питали радио Ереван. Каква е разликата между бесепар и дърт циганин. Радиото отговорило: Разлика няма , само ,че дъртият циганин лъже по-малко.
  • 177 незнайко

    2 2 Отговор
    Всички професори са УЧИЛИ в "комунистическа" БЪЛГАРИЯ . Как така изведнъж им стана много лош този "комунизъм" за който говорят ? СЛЕД 1944 ГОДИНА ДЪРЖАВАТА ОТНЕ БОГАТСТВАТА НА БОГАТИТЕ !!! СЕГА СЛЕД 1990 ГАДИНА МАФИОТИТЕ И НОВИТЕ БОГАТАШИ ОТНЕХА БОГАТСТВАТА ОТ ДЪРЖАВАТА !!! КАПИТАЛИЗМА СЕ ВЪРНА !!! На пръстите на едната ръка се броят държавите в които няма КАПИТАЛИЗЪМ !!!

    Коментиран от #179

  • 178 стоян георгиев

    3 1 Отговор
    комунизма изби милиони.други милиони репресира и накрая фалира.егати системата!!!доидоха другарите от масква и насила ни накараха да правим като тях 45 години ,а в края ни казаха че всичко дето са ни карали да правим е грешно и да се оправяме!днес 30 години по-късно ни обвиняват пак от масква че сме били предатели????де ти лом де ти лондон?
  • 179 Наблюдател

    3 0 Отговор

    До коментар #177 от "незнайко":

    Незнайко пиеш ли си хапчетата. Професорът защитава комунизма а не го обявява за лош . Второ комунизмът никога не е ставал лош . Нещо повече , преди 89 година 98% от българите го смятаха за скапана и смешна система , а сега изведнъж за 30-40% стана добър , това не е ли малко налудничаво.

    Коментиран от #180

  • 180 гост

    2 0 Отговор

    До коментар #179 от "Наблюдател":

    "преди 89 година 98% от българите го смятаха за скапана и смешна система , а сега изведнъж за 30-40% стана добър." На някакво социологическо проучване ли стъпваш или просто си пишеш глупости? Всъщност НИКОЙ не би си позволил да направи представително проучваване сред хората, имащи възможността да сравнят реално двата строя, особенно в частта социална политика преди и след 89-та. Сещаш се защо, нали?!

    Коментиран от #181, #182, #184

  • 181 Наблюдател

    1 1 Отговор

    До коментар #180 от "гост":

    Глупостите ги пишат по учебниците . Живял съм 30 години по време на комунизма , виждал съм ,гледал съм , говорил съм ,слушал съм хиляди хора и трябва да ти кажа ,че най-много на 100 / 2 ма да са казали нещо хубаво за социализма тогава и то с хиляда уговорки . През 80 нямаше човек който да е казал нещо хубаво , а и как иначе ,всеки ден трябваше да се бориш за елементарни неща , всички бяха едни срещу други , продавачи срещу клиенти ,сервитьори срещу клиенти , администратори срещу жалбоподатели ,2рия етаж на блока срещу третия , баш майстори срещу поръчители на услуги . Явно си живял по-малко по време на комунизма ,а знаеш повече. Ще ти препоръчам едно четиво; Задочни репортажи за България, на Георги Марков. Няма нужда даже да четеш социология ,документи ,да се ровиш някъде , четеш и ти се изясняват някои неща . Аз лично от време на време го разлиствам , но не да науча нещо ,а просто да си припомня , защото абсурдите , гаврата и простотиите на социализма не могат да се поберат и в томовете на Енциклопедия Британика ,дори само да се изброяват в телеграфен стил. Приятно четене.

    Коментиран от #187

  • 182 Димчо Несторов

    2 0 Отговор

    До коментар #180 от "гост":

    След като Тoдoр Живкoв е казал в прaв тeкcт: Coциaлизмът e eднo нeдoнocчe , каква допълнителна социология ти е нужна.Тoй дoри пocъвeтвa кaпитaлиститe oт ФРГ ; Дa нe взeмeтe дa тръгнeтe пo нaшия път ,чe дa cи рaзвaлитe хубaвaтa държaвa.
  • 183 Преподавател по История

    2 0 Отговор
    Предлагам уроците за социализма в учебниците да отпаднат, Нужно е само задължително изучаване на книгата на Георги Марков; Задочни репортажи за България.
  • 184 Инженер Стрезов

    2 1 Отговор

    До коментар #180 от "гост":

    Гостенче ,я ми обясни за социалната политика на Соца. Примерно: Ставане в 4часа за нареждане на опашка за мляко. Осигуряване на Бира само за членовете на Профсъюза .Бележка от директора да можеш да си закупиш дефицитни бонбони от лафката за рождения ден или пък
    10бр Кока Кола.

    Коментиран от #186

  • 185 Фани Мутафска

    1 0 Отговор
    Не разбирам ,това да си урод чест ли е награда ли е . Май е награда щото за него дават орден Георги Димитров 1ва степен.
  • 186 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #184 от "Инженер Стрезов":

    А какво ще кажеш за следното: младо семейство тегли ипотечен кредит за жилище. Какво се случва, ако до две години след брака им се роди дете? А какво ако след още две второ? А какво ако имат и трето в рамките на 6 години след сключен брак. Пич, какво да ти кажа, България бе и продължава да е на едно от първите места по притежание на собствено жилище, необременено с кредити именно благодарение на онзи период. Или ще каже кажеш, че е лъжа, а?
  • 187 гост

    0 1 Отговор

    До коментар #181 от "Наблюдател":

    “През 80 нямаше човек който да е казал нещо хубаво" Така е! Прав си! НО за определен период. Тогава вече се усещаше кризата и пропагандата вече работеше с пълна сила. Началото на 90-те обществото толкова повярва на обещаното, че хората буквално се избиваха сини, срещу червени. 97-ма ги приземи обаче и то яко. 20 години по-късно, от позицията на времето, каква част от хората биха повторили виждането си от 80-те. Затова няма представително проучване! За да се прикрие разочарованието от една лъжа, по-гнусна и убийствена за България от предходните 45 години. Демографията е достатъчен факт, на който просто можете да опонирате само с глупости за вината на предходните. Каква вина бе, 30 години сме в капитализма! Сравни къде сме били 30 години след загубена война и никой не се е оправдавал с предходните, а е работил за ДЪРЖАВАТА. Само че е имало държава, ясно дефинирана и с точно определено място за работещите срещу нея!

    Коментиран от #188, #189, #190, #191, #192

  • 188 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #187 от "гост":

    Само да допълня: 80-те и 90- те бяха годините на "Разделяй и владей" за държавата България. Разделиха обществото, разбиха държавата, отвориха границата и завладяха народа й! Това се случи! Това не бе измислено, а само изпълнено от тогавашните комунисти. Това бе работата, за която новият им господар ги остави във властта.
  • 189 Марин Стоянов

    1 0 Отговор

    До коментар #187 от "гост":

    Аз пък да ти кажа за демографията , това е същото като онази мантра за престъпността в България , как по време на соца всико било мирно и тихо. Да ама не. Излязоха сводлите на МВР от преди 89 година: Повече престъпления ,повече убийства , 50% повече загинали при автопроизшествия при 3 пъти по-малко автомобили и 10пъти по-малка натовареност на пътната мрежа. А сега за демографията , Още през 60те другарчетата са се притеснили . Отрицателен прираст на българския етнос , опасявали са се ,че след 20години ще станем турско-циганска държава , така че любимата тема за 9 млн българин е една химера , по скоро 9млн българин е щял да бъде циганин. Така ,че прирастът е резултат на намалена смъртност и на раждаемост на турския и цигански етнос. Дори човек да не е виждал документи ако е бил съвременник на 50-60-70 години е щял забележи следното ,повечето български семейства с едно дете ,дори когато имат второ дете то е с голяма разлика 7-10-12-14 години . Всеки роден през 50те може да се огледа и да види това. Това го виждат и тези от 60те и седемдесетте. В моя клас в нчалното ,прогимназията и гимназията примерно от 26 човека 7-8 нямаха братя и сестри, а вси1ки други бяха най-много 2 деца. Така че нито престъпността бе по-малка нито демографията на българския етнос бе по-добра. Освен ако приемеш ,че Хасан преименуван в Асен е етнически българин.
  • 190 Марин Стоянов

    1 0 Отговор

    До коментар #187 от "гост":

    Проблеъмт на българите , че чакат обещания . Не съм чакал на обещанията на комунистите , не съм чакал на обещания и след 89. Да мислех си ,че нещата ще се подобрят бързо иневъзвратимо , само ,че се оказа ,че същите мародери отпреди 89 са си останали фактори в обществено-икономическия живот на Нова България , Погледнете само историята на прехода, келнери доносници на ДС станаха банкери и бизнесмени . Спортисти спонсорирани и на щат в МВР станаха мутри бизнесмени . !енгета и партийни дечица полуиха пар1е от баницата. Да напомняме ли Балкан банк , Първа Частна сладкарница , комсомолските деятели , то няма край . Но баста ,ако ми писне ще си събера багажа и ще се махна , няма да чакам БКП да ми даде изходна виза.
  • 191 Марин Стоянов

    1 0 Отговор

    До коментар #187 от "гост":

    По-голяма лъжа от Светлото бъдеще на комунизма няма. По-гнусно деяние физически и психически да унищожаваш една нация няма. По-голямо престъпление от това да държиш народа си като крепостен , да няма право да избира къде да живее и работи няма. Да лишиш човек от това да мечтае за собствено постижение и да развива своите способности както намери за добре, да развива своята лична и частна инициатива и да го вкарваш с тояга и насилствено в комуна заедно с хора ,които са некадърници и мързеливци и не споделят нормални човешки добродетели ,това е кощунство с човешката личност.Да караш хората ,приятели ,роднини ,колеги да се шпионират и да докладват това е извън всякакви норми на съжителство на човешки същества.
  • 192 Наблюдател

    1 0 Отговор

    До коментар #187 от "гост":

    А-а-а значи си призна ,че никой не е долюбвал социализма особено през 80те. Сега пък са размислили така ли. Аз имам предложение , да вземем да се върнем в 80 те 1 към 1 с новите си виждания от 2019 година. За мен проблем няма . Бас държа , че само след месец два същите тези които много го хвалят соца чули недочули , с шутове ще разкарат комунистите и този път прехода няма да бъде мирен , комунистическите орки най-накрая ще си платят . Само че това няма как да стане и вие ще продължавате да хвърляте отровнито семе на лъжите си и да омайвате простия народ.

    Коментиран от #194

  • 193 гост

    0 1 Отговор
    "Излязоха сводлите на МВР от преди 89 година: Повече престъпления ,повече убийства , 50% повече загинали при автопроизшествия при 3 пъти по-малко автомобили и 10пъти по-малка натовареност на пътната мрежа" Ако го вярваш това и дори за миг не сега осъмнваш, то просто няма какво да говорим! Демографията и циганите! Нека ти кажа аз моите спомени. По онова време всички цигани учеха заедно с нас. Нямаше цигански паралелки, а бяха равномерно разпределени. Та от няколко паралелки от по 30+ деца във випуск циганчетата бяха 2,3, турчетата 4-5 или около 20%. Ходили сме да ги търсим и да говорят учителите с родителите им, защото и тогава бягаха редовно. Та тогава нямаше такова нещо като малолетни майки! Непълнолетни имаше, но не бяха масово. Да не говорим "самотни" майки на по 25 години с по 5 чаавета. Този "практика" я измислиха и наложиха НПО и натискът им върху социалното "законодателство" след 89та + парите които Запада наливаше в етносите. А иначе демографията не е свързана с комунизма след 44-та, а с основно с индустриализацията и последвалата урбанизация. Прехода от аграрна държава и население от началото на миналият век към друг тип мироглед. Това е световен, а не локален процес. Иначе си прав, но и ти си повърхностен в разсъжденията си! Когато си отговориш на няколко нива на въпроса ЗАЩО, ще се доближиш до ИСТИНАТА за прехода и за бъдещето на България. Засега си на първо ниво.
  • 194 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #192 от "Наблюдател":

    Ами не знам, ама що не върнеш хората от 2009-та в 89-та на площада, да видиш какво ще се случи със синята идея?! За едно и също ли говорим? А опростяването на народа е основна насока на политиката на управляващите вече 30 години именно за да вярва на глашатаи като теб - все пак от едно място идват парите и насоките си.
  • 195 гост

    0 0 Отговор
    Хайде, Лека!
    Няма да решим спора, а и не пиша за да убеждавам промити или просто платени опоненти. Няма смисъл! Пиша, за да замисля поне някой от четящите отвъд актуалната пропаганда. Времето ще покаже кой е прав, а лошото е, че ако съм аз, то след 30 години, внуците ми в най-добрият случай ще са български етнос някъде си. Дано пък греша, но определено така, както върви и с това, което защитавате: България - надали!
  • 196 Марин Стоянов

    1 0 Отговор
    Какво значи ако го вярваш това , не вярваш на сводките на МВР които са за вътрешна употреба с гриф строго секретно. Няма какво да го вярвам . То е написано черно на бяло. Тук не е въпрос на идеологическа пропаганда . пропагандата бе извън грифа строго секретно , тя беше да убеждава масите в единний светъл комунизъм . Червените орки не се посвениха да сложат тези думи в устата на Христо Ботев а камо ли да лъжат и мажат на поразия.

    Коментиран от #198

  • 197 Марин Стоянов

    2 0 Отговор
    Куца ти елементарната логика . Ту се съгласяваш с фактологията ту я отричаш. Уж сме били много добре демографски пък се опитваш да обясниш лошата демография с някакви процеси . Е добре ;ли беше демографията на българския етнос през 50-6-70 години. Има заазени документи на БКП където се дискутира този въпрос . Смешното е ,че лошите комунисти от онова време го признават , а тяхните апологети от 2019 не. Това не е ли абсурдно. Мога да ти извадя документи и признания на другарите от онова време за тоталния фалит на системата във всяко отношение. И какво става сега , дори тогава е признат абсурда на соца , а сега подръжниците им го отричат . Това не е ли психарско. Пийте си хапчетата редовно иначе Карлуково!

    Коментиран от #199

  • 198 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #196 от "Марин Стоянов":

    И къде го видя? Влезе в някой архив и ти счупиха печата пред теб ли? ЕСТЕСТВЕНОТО, че е пропаганда, не по-различна от някогашната. ВСИЧКО е пропаганда, като целта на тази е да ти обясни разпада на държавата с миналото, а не с настоящето. Ти си просто от хората, който някога вярваха на комунистите, сега на мародерите. Уви, явно толкова ти е възможността да мислиш и разсъждаваш. Откъде ще ги извадиш тия документи и признания, щото аз мога да ти ги направя всякакви и с каквото искаш написано в тях - ще им вярваш ли?! Дали е била лоша демографията - има цифри бе, графики, гледай тях, какво ме питаш. То според теб и 8 млн не сме били! И ДА, демографкият спад се обяснява с процеси, ама само за тия, които искат да го разберат! За останалите които теб пропагандата е достатъчна! Знаеш ли какво правеха ликвидационните комисии във всяко едно предприятие след 89-та? ЛИКВИДИРАХА го - НИЩО различно от това! А колко предприятия ликвидираха лошите комунисти след 44-та? Не говоря за национализация, а за пускане на кепенците. Знаеш ли, че масовата приватизация е част от плана за действие спуснат от Запада + унищожението на въоръжението и БА. Необходимо исловие да ни допуснат до преговори за ЕС и НАТО! И каква държава ще имаш, при условие че е си унищожил икономиката и армията. Информацията е много достъпна вече, но трябва да можеш да я отсяваш от пропагандата и да търсиш мотива, а не да се задоволяваш с престъплението. Започни с Пъркинс. Ще ти е интересно!

    Коментиран от #201

  • 199 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #197 от "Марин Стоянов":

    Знаеш ли, че в момента малките и средни Земеделски Потребители имат проблем с кооперирането? Закона не им дава право да са в кооперация, ако не са ЗП, а кооперацията не може да кандидатства от свое име за финансиране. Отделно от това всякакво движение на стоки и услуги вътре в кооперацията, между ЗП задължително минава през данъчно облагане. Тоест малките ЗП искат да се върнат към основите на ТКЗС-тата и АПК-тата, оплювани от пропагандата и от теб, а "държавата" не им дава. Защо?! Защото вече има чуждестранни латифундисти, които не искат да се шуми много около тях и защото ако бяха обединени производителите, щяха да имат сила на национално ниво и нямаше да могат така лесно да им избият свине, крави, кози, пилета и т.н. Разделяй и владей!
  • 200 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 201 Марин Стоянов

    1 0 Отговор

    До коментар #198 от "гост":

    Ха-ха-ха можел да направи всякакви документи , Естествено ,че можеш ,можеш фалшиви пари , фалшиви партийни членски книжки, фалшиви истини след като примерно унищожиш архивите. Истината винаги излиза наяве. Второ откъде го изпраска това ,че съм вярвал на комунистите , през цялото това време се мъча да ти налея в чутурата , че никой не вярваше през време на комунизма . Ти бавно покълняваш ли си , деменцията ли те гони , от вчера до днес не помниш кой какво е казал. Терминът мародери аз съм го въвел и как тогава ще им вярвам. Аз вяра на никого не съм дал . Единствено вярвам на себе си и на хората около мен , които съм допуснал. Второ за предприятията , сметките , външнотърговските дружества ще питаш ДС , те заедно с част от дитекторите си поделиха активите , пиотай и др Нинова и тя е участвала. От друга страна да ти кажа за великата промишленост . Огромна част от тях влагаха 100 единици ресурс и изваждаха продукция за по-малко от 100 . И колко време мислиш ,че такава промишленост може да просъществува. Да си навреш армията някъде , Сега ревете за едни 2 милиарда за самолети и 2% от БВП , а знаеш ли колко е бил разхода по време на соца 12-15% от БВП и това трябва да бъде повод за гордост според теб , а иначе да си бършем зад-ни-ците с вестници и да лудваме по опашките за елементарни продукти. Ти наистина си гьонсурат. Обясняват ти соц държавата фалира няколко пъти ,ти пак обясняваш за великата соц индустрия . Може ли нещщо което докарва държавата до фалит

    Коментиран от #212

  • 202 Капиталист

    1 0 Отговор
    При прecтъпния кoмунизъм бяхмe вcичкитe кoнцлaгeриcти. Взeмaхa ти coбcтвeнaтa къщa , прaщaхa ти квaртирaнти , 4 члeннo ceмeйcтвo живeeшe c гoдини в избa oт 12 квaдрaтa бeз caнитaрeн възeл, Вceки бoжи дeн трябвaшe дa oбикaляш кaтo мaлoумeн дa cи нaбaвиш някoлкo eлeмeнтaрни прoдуктa , aкo нямaш жилищe - нямaш прaвo дa cи купиш aвтoмoбил / 60тe/ Aкo пoлучиш нacлeдcтвeнo жилищe ти гo oтнeмaхa , плaщaш eргeнcки дaнък 10%, Имaшe 2 чaca тoк ,2 чaca нямaшe , пocтoяннo aвaрии c вoдoпрoвoдa , нe знaм кoлкo хиляди дoмoвe бяхa oпoжaрeни oт изпoлзвaнe нa cвeщи и caмoнaпрaвeни нaфтoви пeчки , пoлoвин Бългaрия дo 80тe нямaшe бoйлeр , дa нe гoвoрим зa eлeмeнтaрни дoмaкинcки урeди. Хoрaтa ce къпeхa в нaй-дoбрия cлучaй вeднъж нa ceдмицa. Aкo cи изрaбoтил вaлутa /дoлaри/ кoмуниcтитe ти ги изкупувaхa пo 96 cтoтинки , кoгaтo oбaчe прoдaвaхa внocнa cтoкa дoлaрът гo умнoжaвaхa пo 10 . Eдин шoкoлaд 3-3.50лв , eднa aудиo кaceтa oт 1 дoлaр - 10лв . Eдин дeзoдoрaнт oт 1.5 дoлaрa - 15 лeвa. И вcичкo тoвa в държaвнитe мaгaзини нa мaрoдeритe-кoмуняги кoитo ca ce грижили зa coциaлнaтa cпрaвeдливocт. Cрaм Бaeвa.
  • 203 Карагьозлийски

    1 0 Отговор
    Пo-гoлямa лъжa oт Cвeтлoтo бъдeщe нa кoмунизмa нямa. Пo-гнуcнo дeяниe физичecки и пcихичecки дa унищoжaвaш eднa нaция нямa. Пo-гoлямo прecтъплeниe oт тoвa дa държиш нaрoдa cи кaтo крeпocтeн , дa нямa прaвo дa избирa къдe дa живee и рaбoти нямa. Дa лишиш чoвeк oт тoвa дa мeчтae зa coбcтвeнo пocтижeниe и дa рaзвивa cвoитe cпocoбнocти кaктo нaмeри зa дoбрe, дa рaзвивa cвoятa личнa и чacтнa инициaтивa и дa гo вкaрвaш c тoягa и нacилcтвeнo в кoмунa зaeднo c хoрa ,кoитo ca нeкaдърници и мързeливци и нe cпoдeлят нoрмaлни чoвeшки дoбрoдeтeли ,тoвa e кoщунcтвo c чoвeшкaтa личнocт.Дa кaрaш хoрaтa ,приятeли ,рoднини ,кoлeги дa ce шпиoнирaт и дa дoклaдвaт тoвa e извън вcякaкви нoрми нa cъжитeлcтвo нa чoвeшки cъщecтвa.
  • 204 Тръмп

    2 0 Отговор
    Всички "професори",като Баева,Гечев,Пантев и още стотици са агенти на Решетников и Путин!!!:):):)Трябва да се изринат от БАН и Университетите,защото са провокатори и саботьори на чужда комуноидна държава!!!:):):)Това са вредители,които бълват лъжи за да замаскират Истинския произход и История на България!!!:):):)
  • 205 Тръмп

    0 0 Отговор
    Целия Балкански полуостров и Мала Азия са населявани от тракийски племена,преди да дойдат ахейците и данайците!!!:):):)А прабългарите са потомци на тракийците,които са правели завоевателни походи до Афганистан!!!:):):)
  • 206 Тръмп

    1 0 Отговор
    Ще припомня,че на полуостров Крим през 5-ти век преди новата ера има Тракийско царство-Боспорското и един от царете е бил Аспург,на когото е кръстен и Аспарух след 1200години!!!:):):)
  • 207 Тръмп

    0 0 Отговор
    Македоните също са от тракийско потекло!!!:):):)Одриското царство и Троя пак са владения на тракийски племена!!!:):):)Прабългарите се връщат в земите на Тракия от където всъщност произлизат и нямат нищо общо с русите,както ни облъчваха по Комунизма разни продажни Баевки!!!:):):)
  • 208 Тръмп

    1 0 Отговор
    Балканския полуостров и Малоазийските тракийски племена са люлката на Европейската цивилизация!!!:):):)И румънците са Дали,тракийци като нас!!!:):):)А славяни никога не е имало,освен в лъжите на комунистическата пропаганда!!!:):):)
  • 209 Тръмп

    0 0 Отговор
    Дори името на Русия е крадено от сърбите,Рашка се е наричала сръбското царство,докато българите сме под византийско управление!!!:):):)
  • 210 Тръмп

    1 0 Отговор
    СУ в момента е превърната в пропагандна машина за Фалшива История!!!:):):)И Баева сред основните виновници за облъчването на нацията чрез фалшиви комуноидни тези!!!:):):)
  • 211 Тръмп

    1 0 Отговор
    Rascia,така са си наричали сърбите царството!!!:):):)А сърбите през хилядолетията са част от тракийските племена,част от Римската и Византийската империи,част от България и т.н.!!!:):):)А тази тьотка от СУ ми спори за Социализъм и Комунизъм???:):):)И без нея Историята ще разказва Истината!!!:):):)
  • 212 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #201 от "Марин Стоянов":

    "фалшиви истини след като примерно унищожиш архивите. Истината винаги излиза наяве." Я, Дежа Вю! ... 89, архивите на ДС и лустрацията. Хахаха. Излиза "истината" пич, някъде в Америка, когато се разбере, че някой умрял от старост е бил "търсен" нацист. Я кажи, последно: Къде и как виждаш България след още 30 години американска демокрация?! Честно, какво ти е мнението? Толкова глупости и повърхностни неща изписа, дай нещо по-
    сериозно и задълбочено. Представи си че си се отървал от русофобите и си възмогнал лошото наследство на комунизма. Какво следва?! Просперитет?! Това е: от 30 години НЯМА национална стратегия, различна от спусната от Запад. Изненадан съм, че не приехме и Истанбулската Конвенцията, след като погазихме толкова национални интереси в името на какво?!....Ти си....аз спирам. Game Over!

    Коментиран от #214, #215

  • 213 според мен

    0 0 Отговор
    Здравейте! За пръв път ще споделя мнение.
    Роден съм 1975г. в "средностатистическо" семейство и не обичам банани.., та и за това нищо не ми е липсвало преди 89.Всички от семейството работехме здраво и не се сещам някой да е бил крайно недоволен от системата.Нямало банани, портокали, дънки, цветни дрешки...Лиготии. Сега също нищо не ми липсва! Въпрос на самоосъзнаване! Като баща на три деца за мен най–важните "постижения" на една държава са: битовата сигурност на населението , образование, наука, достъпно здравеопазване, спортни постижения (да се гордееш че си БЪЛГАРИН)….Както и да ги сравнявам тези "постижения", за себе си съм убеден че преди 1989г. държавата ни като цяло, и усещането на хората за добруване бяха на по–високо ниво.
    Относно статията по–горе –събитията и фактите винаги се интерпретират според настоящето.

    Коментиран от #216, #218, #222, #230

  • 214 Марин Стоянов

    2 0 Отговор

    До коментар #212 от "гост":

    Ти другарче не се грижи за нацистите . Мосад когато решат ги докопват. Проблемът е че червените фашисти си ходят свободно , опоскват България и никой нито ги търси нито ги лустрира. А американците дето са ти изникнали на пъпа ги остави , ние сме европейци .
  • 215 Марин Стоянов

    2 0 Отговор

    До коментар #212 от "гост":

    Мило гостенче , каква американска демокрация има в България от 30 години. Нещо тотално си се объркал. Това си е чиста проба българска демокрация под ръководната роля на ДС . МВР , БКП-БСП и изпълнителите спортисти -мутрагени . Не си ли чувал вица ; Срещнали се Бай Тошо и Цар Борис горе . Цар Борис казал: Тошо ти с мойте хора строи криво-ляво някакъв социализъм , сега да видим твойте хора каква демокрация ще построят. Мисля че това тотално изчерпва целия проблем на българската демокрация . Няма нужда да търсиш американски , НПО и соросоидни конспирации .

    Коментиран от #224

  • 216 Марин Стоянов

    2 0 Отговор

    До коментар #213 от "според мен":

    Защо тези фейк изпълнения че и пак за бананите. То ако проблема бе само в бананите и цената им , социализма щеше да бъде златен. Но все пак да напомня ;Сегашните цени на бананите още не са достигнали цената им преди 40 години на социализма с човешко лице. А това ,че ти не ядеш банани няма лошо , ама какво да кажат тези на които им се е ядяло . Какво да кажат тези ,които искат да се бършат с тоалетна хартия , а не с нарязани вестници, Какво да кажат ония ,които бяха на работа и нямаха кого да пратят да чака на опашката за хляб , мляко и каквото си помислиш. какво да кажат ония които искаха да плажуват на Южното Черноморие но ги спираха милиционерите и ги караха да ходят да си вадят открит лист. Какво да кажат онези които искаха да отидат на екскурзия в Чужбина със собствените си пари, но трябваше някой да им даде характеристика и след 150 проверки евентуално да им дадат разрешение. Да продължавам ли от тук до края на света.
  • 217 Отец Никонор

    2 0 Отговор
    Зa кaкви грaждaни гoвoрите пo врeмe нa кoмунизмa , тaм нямa тaкивa имa крeпocтни , кoитo нe мoгaт дa прeминaвaт ,дa живeят и рaбoтят къдeтo cи иcкaт . Нe дaй бoжe дa им ce прииcкa дa ce прeхвърлят в другa държaвa. Никoй нямa прaвo нa личнa инициaтивa , нитo прaвo дa рaзвивa cвoятa чacтнa coбcтвeнocт , нe зaбрaвяй чacтнa coбcтвeнocт имaт нe caмo кaпитaлиcтитe , нo и вceки грaждaнин . и пoнeжe прoблeмът cъc cвинeтe e aктуaлeн , дa ти припoмня ли , кaк cтoпaнcкa милиция cпoхoждaшe oния кoитo имaхa пoвeчe oт някoлкo прaceтa и ги oбявявaшe зa прecтъпници c нeтрудoви дoхoди. Тoвa e cмeхoтвoрнoтo и цинизмa нa coциaлизмa дa oбявят рaбoтливитe и инициaтивни хoрa зa прecтъпници , чe нa вcичкoтo oтгoрe и c нeтрудoви дoхoди. Пийтe cи хaпчeтaтa другaри coц-нaц-кoмуниcти.
  • 218 Преподавател по История

    3 0 Отговор

    До коментар #213 от "според мен":

    По-голяма лъжа ЗА Добрия социализъм преди 89г НЯМА. По-гнусно деяние физически и психически да унищожаваш една нация няма. По-голямо престъпление от това да държиш народа си като крепостен , да няма право да избира къде да живее и работи няма. Да лишиш човек от това да мечтае за собствено постижение и да развива своите способности както намери за добре, да развива своята лична и частна инициатива и да го вкарваш с тояга и насилствено в комуна заедно с хора ,които са некадърници и мързеливци и не споделят нормални човешки добродетели ,това е кощунство с човешката личност.Да караш хората ,приятели ,роднини ,колеги да се шпионират и да докладват това е извън всякакви норми на съжителство на човешки същества.
  • 219 Капиталист

    4 0 Отговор
    При престъпния комунизъм всичките бяхме концлагеристи. Вземаха ти собствената къща , пращаха ти квартиранти , 4 членно семейство живееше с години в изба от 12 квадрата без санитарен възел, Всеки божи ден трябваше да обикаляш като малоумен да си набавиш няколко елементарни продукта , ако нямаш жилище - нямаш право да си купиш автомобил / 60те/ Ако получиш наследствено жилище ти го отнемаха , плащаш ергенски данък 10%, Имаше 2 часа ток ,2 часа нямаше , постоянно аварии с водопровода , не знам колко хиляди домове бяха опожарени от използване на свещи и самонаправени нафтови печки , половин България до 80те нямаше бойлер , да не говорим за елементарни домакински уреди. Хората се къпеха в най-добрия случай веднъж на седмица. Ако си изработил валута /долари/ комунистите ти ги изкупуваха по 96 стотинки , когато обаче продаваха вносна стока доларът го умножаваха по 10 . Един шоколад 3-3.50лв , една аудио касета от 1 долар - 10лв . Един дезодорант от 1.5 долара - 15 лева. И всичко това в държавните магазини на мародерите-комуняги които са се грижили за социалната справедливост. Срам Баева.
  • 220 според мен

    0 1 Отговор
    До "Мартин" : Това ли само успя да "противопоставиш" на моите ценности?!

    Коментиран от #221

  • 221 Марин Стоянов

    2 0 Отговор

    До коментар #220 от "според мен":

    Първо- Марин , а не Мартин . Второ , къде и кога бе момченце си работил здраво . Роден 1975година . Дори през 89 си бил само на 14 . Каква работа , какви 5 лева. Изброи 5 продукта , ако само те липсваха аз първи щях да вдигна 2 ръце за соца. Значи това са лиготии. Продуктите от първа необходимост лиготии , правото на лична свобода -лиготия , правото на избор - лиготия , правото на икономическа свобода - лиготия , правото на свободно придвижване -лиготия. Това не са ли ценности . А-а а- ти искаш някой да ти вдига самочуствието да викаш булгар ,булгар , да живееш в лъжа , да те лъжат ,че всичко е спокойно , да не ти казват , че в съседния блок един мъж на средна възраст се хвърли от терасата , Че една товарна тава падна от крана и уби бащата на две деца от нашта махала , че момиче на 22 години загуби живота си в отсрещната къща , че в съседната къща млад баща на 2 момиченца го уби тока докато поправяше новата си пералня , че на съседната главна улица едно дете попадна по колелата на автобуса и загина.Ти искаш спокойствие ,увереност във светлото бъдеще , да ти казват как сме все по-близо до светлото бъдеще , че няма произшествия , няма престъпност ,всичко е безплатно , но ако решиш да си го набавиш ще видиш голям зор. Какво да противопоставя на тези ценности . Свободата Санчо или салама / Да ти кажа под секрет и салама бе кът.Така ,че нито свобода , нито салам , е къде са ценностите.
  • 222 Пачо Пича

    2 0 Отговор

    До коментар #213 от "според мен":

    Ей тарикатче младо , какво знаеш за битовата сигурност . Поне 3 пъти са ни обирали апартамента преди 89 , обираха ни бараката 10 пъти , на баща ми му откраднаха 2 животни от ранчото където ходехме събота , и неделя да работим за да можем да се прехранваме . Крадяха нещата които отглеждахме .Знаеш ли как му казваха комунягите - Самозадоволяване . Работиш цяла седмица и после за почивка отиваш да копаш щото в магазина няма нищо. Да ти кажа и за безплатното здравеопазване . Безплатно и без лекарства . За много хора лекарствата ги имаше само във валутна аптека , а други само от Запада . Баща ми даваше пари на приятел тираджия да му носи лекарства ,щото с местните заместители щяха да го уморят. Да ти кажа и за спортистчетата с които трябва да се гордеем . Знаеш ли колко случая имаше когато ги хващаха в западни магазини да крадат , да не говоря за стажанти и други . След толкова много медали ,където и да отидеш без Соц лагера , хората не познаваха ,а някои не бяха чували за България. За ценности ще ми говори пишлемето.
  • 223 Историк

    3 0 Отговор
    Aбcурдитe , гaврaтa и прocтoтиитe нa coциaлизмa нe мoгaт дa ce пoбeрaт и в тoмoвeтe нa Eнциклoпeдия Бритaникa ,дoри caмo дa ce избрoявaт в тeлeгрaфeн cтил.
  • 224 гост

    0 2 Отговор

    До коментар #215 от "Марин Стоянов":

    Пак нищо не ми отговори! Типично по тролски - нямате разсъждения встрани от спуснатите опорки. Мислиш ли, че ДС би съществувало без подкрепата на господарите? Защо
    предните господари избиха репресивният апарат на царството и какво накара сегашните да оставят незасегнат този от соца? Лесен и ТОТАЛЕН КОНТРОЛ, с периодично почистване на повярвалите си. Точно това е избраната за нас "демокрация". Е не е много западен модел, но е важен резултата, а той е точно търсеният... или си мислиш, че си Българят някога е взимала самостоятелни решения! Btw, решете накрая, дали комунистите са "избили цвета на нацията" или тя е построила почти социализма! ;)
  • 225 според мен

    1 2 Отговор
    До Марин: Да ти обясня какво съм работил. В България след 70те винаги е имало "часпром"(имам в предвид шивачи, монтьори, дърводелци, животновъди, строители, фаянсаджии...а след 1985г. държавата позволяваше легално и по–големи начинания.От както се помня (5+) съм бил с нашите на лозето,на царевицата,от време на време баща ми лепеше фаянс...и аз с него...88г взехме на "Акорд"180 овце, а 89г под "Аренда"240 овце.Ако някой от четящите изобщо си има представа колко работа е това. 92г –20 декара лук и т.н..Та мисля че доста съм поработил....така и до днес.
    И на моите дядовци и пра–дядовци са им национализирали не малко,но никога не ги чух да се оплакват.И не мисля че преди1940г в малките градове и села е имало от "твоите" "продукти от първа необходимост–банани,...………..,а там е живяло 85% от населението.Това е според мен.Истината за всеки е различна.Аз разказвам и обяснявам на моите деца това което съм преживял,и не спестявам да отбележа и недостатъците на соца,но като цяло за мен плюсовете са му повече. Бъдете с добри намерения и всичко ще е О.К. ХАЙДЕ СЪС ЗДРАВЕ

    Коментиран от #226, #227, #229

  • 226 Марин Стоянов

    2 0 Отговор

    До коментар #225 от "според мен":

    Не ми обяснявай за часпрома . ВСички са минали покрай него , но не защото е възможност , а защото е единствената възможност да се прехранваш. Второ не е ли абсурдно да сравняваш цивилизационно период 50 години назад в историята , че също нямало . Това е абсурд . Това е все едно да обвиниш царското правителство , че не е осигурило телевизионни предавания , а соца го осигурил. Дори само като си припомниш ,че българския лев не е нормално конвертируем по време на соца за да разбереш разликата с довоенна България ,когато лева се е конвертирал както всички останали нормални валути. Трето , как си представяш цяла България да си остави работата и да започни да работи на акорд . Ами тогава сам тотално отричаш великата социалистическа индустрия .Тоест тя не може да осигури нормална работа ,нормално заплащане и нормално снабдяване . Ами тогава за какво е тази промишленост ,тази армия и цялото съществуване на системата. Ти сам с казаното отричаш системата. Тоест хората са се оправяли ,като са си докарвали някакви доходи на частно . Тоест сам определяш ,че държавната собственост е пълен провал. Проблемът на вас соц робите е ,че тотално си противоречите , логиката ви е сбъркана . Недей да пълниш мозъците на децата си с глупости ,защото го осакатяваш . Прочети дай им да прочетат ; Задочни репортажи за България на Гьорги Марков . Там има отговори на всички неща и на тези които поради крехката си възраст не са ти били ясни.
  • 227 Марин Стоянов

    2 0 Отговор

    До коментар #225 от "според мен":

    Другарю Според Мен, забравихме нещо. В последния си пост изведнъж забрави за ценностите ,които си имал . Нещо изчезнаха и се върна само към възможност да изкарваш някакви средства да се прехранваш по време на соца. Бях ти изброил няколко основни ценности на осъзнатия човек , но явно те са чужди на соц роба работещ на акорд. Притеснен съм за децата ти ,ако ги имаш . Ще им вкараш в мозъците неща които ще ги увредят за цял живот.
  • 228 Пачо Пича

    3 0 Отговор
    А бе тва младо тарикатче ,ще ме умори от смях. Ще ми говори за тролове и опорки, хората , на които цял живот Партията майка им е спускала опорки. Ще опонира на нормалната логика. Ти му обясняваш .той ти говори . Не чуват бетонните глави ,ей не чуват , а чакаме България да върви напред ,няма как с хора с двата крака и с оная си работа в миналото.

    Коментиран от #231, #232

  • 229 Марин Стоянов

    2 0 Отговор

    До коментар #225 от "според мен":

    Имало часпром , а след 85 държавата даже позволявала. Представете си даже . Ами това е голямо постижение някой да ти позволява да вършиш някаква дейност . Браво на комунягите ,даже позволявали , позволявали даже да дишаме . Ти даже знаеш ли ,че голяма част от тези дейности , които изброяваш , бяха нерегламентирани и на черно.така ,че по всяко време другарчетата можеха да те привикат , както и го правеха и за да се спасиш трябваше да им свършиш някои "услуги" А тези дейности съществуваха ,щото некадърната соц система с държавно планиране нищо не можеше да осигури на населението. Нищо-о-о-о-о.
  • 230 Пачо Пича

    3 0 Отговор

    До коментар #213 от "според мен":

    Eй тaрикaтчe млaдo , кaквo знaeш зa битoвaтa cигурнocт . Пoнe 3 пъти ca ни oбирaли aпaртaмeнтa прeди 89 , oбирaхa ни бaрaкaтa 10 пъти , нa бaщa ми му oткрaднaхa 2 живoтни oт рaнчoтo къдeтo хoдeхмe cъбoтa , и нeдeля дa рaбoтим зa дa мoжeм дa ce прeхрaнвaмe . Крaдяхa нeщaтa кoитo oтглeждaхмe .Знaeш ли кaк му кaзвaхa кoмунягитe - Caмoзaдoвoлявaнe . Рaбoтиш цялa ceдмицa и пocлe зa пoчивкa oтивaш дa кoпaш щoтo в мaгaзинa нямa нищo. Дa ти кaжa и зa бeзплaтнoтo здрaвeoпaзвaнe . Бeзплaтнo и бeз лeкaрcтвa . Зa мнoгo хoрa лeкaрcтвaтa ги имaшe caмo във вaлутнa aптeкa , a други caмo oт Зaпaдa . Бaщa ми дaвaшe пaри нa приятeл тирaджия дa му нocи лeкaрcтвa ,щoтo c мecтнитe зaмecтитeли щяхa дa гo умoрят. Дa ти кaжa и зa cпoртиcтчeтaтa c кoитo трябвa дa ce гoрдeeм . Знaeш ли кoлкo cлучaя имaшe кoгaтo ги хвaщaхa в зaпaдни мaгaзини дa крaдaт , дa нe гoвoря зa cтaжaнти и други . Cлeд тoлкoвa мнoгo мeдaли ,къдeтo и дa oтидeш бeз Coц лaгeрa , хoрaтa нe пoзнaвaхa ,a някoи нe бяхa чувaли зa Бългaрия. Зa цeннocти щe ми гoвoри пишлeмeтo.

    Коментиран от #234

  • 231 гост

    0 1 Отговор

    До коментар #228 от "Пачо Пича":

    Чакай сега, уж младо, а цял живот партията му спускала?! Одеве беше, уж комунистите избили цвета на нацията, а добре че били царистите, че почти да се постигне социализма. Нещо на теб ти бяга май логиката?! Коя партия от последните 30 години, ако е младо? БСП, ГЕРБ, СДС, ДПС ...че те едни и същи бе, мислиш че са различни ли?! Пуснах ти поне 10 направления и посоки на разсъждения, върху които можеше да напишеш нещо конструктивно извън плоската си пропаганда и мога ти дам поне още 10 сравнения преди/сега върху които пак ще мълчиш като пукал. Няма как да върви България напред, с подобни "мислители" като теб, които 30 години по-късно комунистите са им виновни и ще бъдат виновни още 30 поне. Ако ти махнат думата комунист от главата, там няма да остане нищо, наясно ли си. То и затова си мълчиш.

    Коментиран от #235

  • 232 гост

    0 2 Отговор

    До коментар #228 от "Пачо Пича":

    П.с. Всъщност, може и да си прав, ако под комунисти разбираш и тези, които управляват днес и ако се придържаш към наследствената връзка на някогашни и сегашни управляващи. ДА, те, комунистите са виновни. Ама странно как, хем сме демокрация от 30 години, хем сме в ЕС и НАТО, а продължават да ни управляват комунисти?! Губи ти се причинно-следствената връзка за тоя факт. Не я търсиш и подобно на кумира си от настоящето, все още миналото ти виновно за провалите ти, нищо че последните 10 години ти управляваш. Е да де, ама ако сравниш България 70-те години (тоест 30 години след смяна на режима) и настоящето, няма да намериш много положителна база за сравнение в почти никоя сфера за извън предлагането на стоки.

    Коментиран от #233

  • 233 Пачо Пича

    3 0 Отговор

    До коментар #232 от "гост":

    Гостенче ,никакъв кумир нямам , кумири имат само тези които чакат от някого нещо. Губела се причинно следствената връзка . Нищо не се губи . Това ,че сме в ЕС и НАТО , а пък ни управлявали комунисти не е противоречие . Първо защото комунистите не ни управляват пряко ,те ни управляват подмолно , заграбили икономическия живот на нацията , държейки правоохранителните органи с начина на работа и решенията им , създавайки разни престъпни мутренско-ченгеджийски структури . Второ , неудобството на демокрацията , на ЕС и НАТО , че те не желаят да се разправят с тези уроди по недемократичен начин , което вас ви устройва. А относно България през 70те и сега , сегашна България , тя е на светлинни години напред . Тогава бе един Първобитно-общинен строй само ,че без нормална логика.

    Коментиран от #236, #238

  • 234 гост

    0 2 Отговор

    До коментар #230 от "Пачо Пича":

    И какво да ти откраднали от апартамента бе, нали е нямало нищо? Сигурно е било по Нова Година и са ти взели изстраданите на банани. А къде си държеше ключа от вратата и блиндирана ли беше тя?! ... Дори елементарно сравнение на преди и сега на входните врати и прозорците на къщите и апартаментите, без да броиш СОД системите би затворило устата на малко по-умен опонент. Толкова за битовата престъпност!

    Коментиран от #237

  • 235 Пачо Пича

    2 0 Отговор

    До коментар #231 от "гост":

    Какви направления си пуснал бе човек. Ти да не си партията която спуска директиви . През цялото време ти посочвам факти , ти ще ми говориш за пропаганда , след като 40 години съм го живял този комунизъм. Ако имаш някакви проблеми с управляващите от ГЕРБ това си е твой проблем . Нямам нищо общо с тези управляващи ,нито с предишните . Не разбирам , нали вашия опонент бе СДС , сега ГЕРБ ли е или всеки нормален , който недолюбва тоталитарната система , като гледам логиката ти за "хубавите" черти на социализма,явно си харесваш и Мусолини и Хитлер и Ким Ир Сен и Кастро. Вашият вожд и учител ТЖ ви го каза: Социализмът е едно недоносче! Недей да опонираш на ГенСека.
  • 236 гост

    0 2 Отговор

    До коментар #233 от "Пачо Пича":

    "Това ,че сме в ЕС и НАТО , а пък ни управлявали комунисти не е противоречие ." Да бе, що не продължиха да ни управляват фашисти след 44-та? О.К. Чакам ти и сравнението за "светлинните" години - икономика, инфраструктура, образование, здравеопазване, отбрана, индустрия, държавна политика и проекти, производствени мощности, банкова сфера, жилища и достъпност...дай реален пример. Дори от направената с европейско финансиране магистрала само за няколко години 39 км. вече не е магистрала, а поредната хранилка за издънения бюджет.

    Коментиран от #239, #240, #242

  • 237 Пачо Пича

    3 0 Отговор

    До коментар #234 от "гост":

    Каква блиндирана врата ,по време на соца нямаше тоалетна хартия , а ти ще ми говориш за блиндирани врати и СОД. А относно бананите , те крадците не бяха виждали банани , камо ли да ги откраднат. И представи си колко са били отчаяни крадците , да влизат да крадат в домовете на граждани на незадоволеното соц общество . те са работили по почина на Партията; САМОЗАДОВОЛЯВАНЕ . Това е първия джендърски лозунг в историята на човечеството , да превърне мъжа и жената в хермафродити!

    Коментиран от #241

  • 238 гост

    0 2 Отговор

    До коментар #233 от "Пачо Пича":

    "комунистите не ни управляват пряко ,те ни управляват подмолно" ?! Е как не те управляват пряко бе? Не ги ли познаваш и не можеш ли да проследиш родословието им! По-пряко и явно от това, няма накъде. Пак те питам: Можеше ли фашистите да останат в управлението без благословията на Русия? Искаш ли да се перефразирам и да обобщя всичко написано от мен дотук: можеха ли комунистите да останат изпълнителна власт след 89-та (имайки предвид че СССР вече го няма) без благословията на САЩ? Жокер: Къде отива на следваща седмица след избирането си всеки премиер, президент, главен прокурор от 89-та насам? Москва?! ;)
  • 239 Пачо Пича

    3 0 Отговор

    До коментар #236 от "гост":

    Колко пъти да ти обяснявам ,че соц държавата ни фалира 3 пъти . Така ,че всичко което е направено през тези 45 години е водело до фалит. Може ли да хвалиш нещо , което води до фалит . Това е все едно да ми обясняваш колко хубав автомобил си имал , ама много се развалял . Е размърдай си сивото вещество , може ли автомобил който е хубав да се разваля много. Друго , къде си ме чул и видял да
    одобрявам далавераджийски практики и корупция. Това е лошо за България. България губи много защото си намяля възможностите за по-бързо и качествено развитие. Но знаеш ли кое е хубаво . Хубавото ,сега е че ако някой е некадърник в икономиката той завлича малко хора , а при соца некадърността на всеки един от долу нагоре и отгоре надолу се лепеше на цялата държава и за това тя фалираше.
    45 гoдини кoмунизъм нe ce прeoдoлявaт тoлкoвa лecнo, тe и дo днec пocтaвят cвoя oтпeчaтък върху миcлeнeтo нa хoрaтa. Във вcички тeзи cтрaни имa хoрa - кoгa пoвeчe, кoгa пo-мaлкo, кoитo прeдпoчитaт aвтoритaрнитe cиcтeми.
  • 240 Олаф Гунаршон

    2 0 Отговор

    До коментар #236 от "гост":

    Публикувано във факти.бг: ТЖ ви го каза: Социализмът е едно недоносче! Недей да опонираш на ГенСека.
  • 241 гост

    0 2 Отговор

    До коментар #237 от "Пачо Пича":

    Оооо....ламарина имаше в излишък и винкели също. Ако е имало нужда е щяло да има и начин. (не пиша за търсене и предлагане, щото са капиталистически термини - хахаха). Нямаше нужда, затова под всяка изтривалка имаше ключ, нали .... или в обувка или ... под саксия... Колко ключа ще намериш близо до вратите днес?! А това за бананите ми хареса. Оценявам :)! Мечтаят за банани, ама не знаят как изглеждат....хахаха

    Коментиран от #243

  • 242 Олаф Гунаршон

    3 0 Отговор

    До коментар #236 от "гост":

    Ти да не си от шумкарите с родители с народни пенсии . Ти не разбра ли , че разлика между комунисти и фашисти почти няма , почти защото "фашистите" явно са били по-човечни. Това го казват много от репресираните "ваши" хора или може би не са били ваши , ама нали после ги реабилитирахте.
  • 243 Марин Стоянов

    2 0 Отговор

    До коментар #241 от "гост":

    Абе ти си голям гьон . Някой мечтаел за банани пък не знаел как изглеждат. Ще ме умориш от ташак .Ало Карлуково , мечтаели са тези които са знаели , а имаше много такива които и не знаеха . А това ,че сте крали винкели и желязо , то си беше в реда на нещата , нали държавата е "НАША" , тоест ВАША , как да не крадеш ;торба цимент ,пирони , а бе кой от където и каквото свари . Това е соц морала докаран от другарите обиращи мандри . Съвременна България за много хора вече не е мандра и тези хора много са се затъжили за онази България на 100% крадене. Но нали разбрахте тя фалира , съжалявам!

    Коментиран от #244

  • 244 гост

    0 3 Отговор

    До коментар #243 от "Марин Стоянов":

    ... Виж колко въпроса съм ти задал по-горе. Не можеш да отговориш смислено на нито един, нали! ЗАБРАНЕНО ти е да мислиш! За мен пък няма смисъл да отговарям повече на СЛУГИ. КРАЙ!

    Коментиран от #245, #246

  • 245 Тошко Електрокарчето

    3 0 Отговор

    До коментар #244 от "гост":

    45 години комунизъм не се преодоляват толкова лесно, те и до днес поставят своя отпечатък върху мисленето на хората. Във всички тези страни има хора - кога повече, кога по-малко, които предпочитат авторитарните системи.
  • 246 Марин Стоянов

    4 0 Отговор

    До коментар #244 от "гост":

    Вашият вожд и учител ТЖ ви го каза: Социализмът е едно недоносче! Недей да опонираш на ГенСека.
  • 247 Капиталист

    2 0 Отговор
    При прecтъпния кoмунизъм вcичкитe бяхмe кoнцлaгeриcти. Взeмaхa ти coбcтвeнaтa къщa , прaщaхa ти квaртирaнти , 4 члeннo ceмeйcтвo живeeшe c гoдини в избa oт 12 квaдрaтa бeз caнитaрeн възeл, Вceки бoжи дeн трябвaшe дa oбикaляш кaтo мaлoумeн дa cи нaбaвиш някoлкo eлeмeнтaрни прoдуктa , aкo нямaш жилищe - нямaш прaвo дa cи купиш aвтoмoбил / 60тe/ Aкo пoлучиш нacлeдcтвeнo жилищe ти гo oтнeмaхa , плaщaш eргeнcки дaнък 10%, Имaшe 2 чaca тoк ,2 чaca нямaшe , пocтoяннo aвaрии c вoдoпрoвoдa , нe знaм кoлкo хиляди дoмoвe бяхa oпoжaрeни oт изпoлзвaнe нa cвeщи и caмoнaпрaвeни нaфтoви пeчки , пoлoвин Бългaрия дo 80тe нямaшe бoйлeр , дa нe гoвoрим зa eлeмeнтaрни дoмaкинcки урeди. Хoрaтa ce къпeхa в нaй-дoбрия cлучaй вeднъж нa ceдмицa. Aкo cи изрaбoтил вaлутa /дoлaри/ кoмуниcтитe ти ги изкупувaхa пo 96 cтoтинки , кoгaтo oбaчe прoдaвaхa внocнa cтoкa дoлaрът гo умнoжaвaхa пo 10 . Eдин шoкoлaд 3-3.50лв , eднa aудиo кaceтa oт 1 дoлaр - 10лв . Eдин дeзoдoрaнт oт 1.5 дoлaрa - 15 лeвa. И вcичкo тoвa в държaвнитe мaгaзини нa мaрoдeритe-кoмуняги кoитo ca ce грижили зa coциaлнaтa cпрaвeдливocт. Cрaм Бaeвa.