2 022 26

Как "китайската мечта" измества американската

Как "китайската мечта" измества американската
Васил Проданов
24 май
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В продължение на много десетилетия САЩ бяха рекламирани като „страната на неограничените възможности“, в която всяко дете може да стане президент и всеки – в зависимост от способностите и трудолюбието си – да достигне всичко. Това бе част от така нар. „мека сила“, с която през последните два века тази страна привличаше милиони емигранти от целия свят, надяващи се да намерят в нея по-добър живот.

През последното десетилетие обаче наблюдаваме обратна тенденция – увеличават се желаещите да напуснат САЩ и да отидат някъде другаде, независимо дали в съседните Мексико и Канада, или по-далече. Това става паралелно с възхода на Китай, който се превръща в конкурент на САЩ. Затова и американците водят с него все по-ожесточени войни – търговски, технологични, финансови, кибервойни, информационни войни, хибридни войни и пр. Тръмп иска да намали гигантския търговски дефицит на страната си, но този дефицит непрекъснато се увеличава. Самите американци все по-малко възприемат себе си като живеещи в страна с неограничени възможности, а „американската мечта“ помръква.

В същото време светът внимателно наблюдава надпреварата на двете най-големи икономики, на двата модела за развитие на човечеството.

От едната страна е американският неолиберален капитализъм (от Рейгън до Тръмп), обявен даже по едно време за „края на историята“ и свързан с управлението на две партии, които в момента са се хванали гуша за гуша. Привържениците им взаимно се ненавиждат, а демократите наричат сегашния президент „психопат“, „нарцис“, „фашист“, „расист“ и какво ли още не.

От другата страна е китайският модел, определян от самите китайци като цивилизационен „социализъм с китайски характеристики“, начело с Китайската комунистическа партия. Перспективата на всеки от моделите е неотделима от

перспективите за развитие на хората в двете общества

Какво показват сравненията? Под заглавие „Китай, не САЩ, е може би страната на възможностите за децата“ (1) американската социологическа агенция „Галъп“ изнесе тези дни данни от изследване, направено през 2018 г., в което хората са попитани за перспективата пред децата им да се развиват, образоват и израстват в социалната йерархия. „Китай води пред САЩ с близо 20 процента“, обобщават от „Галъп“. Оказва се, че 92% от възрастното население в Китай смята, че децата в страната им имат тези възможности, докато в САЩ така мислят 74% от населението. В това отношение Китай изпреварва и водещите държави от ЕС. Във Франция 86% от възрастното население отговаря положително на този въпрос, в Германия – 80%, в Италия – 76%. Перспективите за израстване на човека в Китай са по-големи, отколкото в ЕС. От общо 20 изследвани страни с най-голям БВП в света САЩ се класират на 14-о място по възможности за развитие на човека, а Китай – на 3-о.

Известно е, че образованието е един от най-важните лостове за социална мобилност. В Китай делът на грамотното население от 65,51% през 1982 г. нарасна на 96,36% през 2015 г. Във времето на реформите там милиони китайски деца, родени в бедни и недостатъчно образовани семейства, благодарение на политиката на държавата се изучиха, излязоха от състоянието на бедност и днес водят живот на средна класа.

При това става дума за качество на образованието, по-високо от това в САЩ. Международното проучване на OECD PISA за качеството на образованието в математиката и природните науки, които са решаващи за перспективите на една страна в условията на възхождащата Четвърта индустриална революция, класира китайските деца решително преди американските. През 2017 г. 8 милиона студенти са завършили китайските университети, което е 10 пъти повече в сравнение с преди 20 години. Проучването на „Галъп“ установява също, че дори най-бедните китайци виждат перспективите пред своите деца по-оптимистично, отколкото по-високодохдните групи в САЩ. А днес повече от когато и да било в надпреварата между държавите важен е така нар. човешки капитал – количеството образовани и квалифицирани хора, които можеш да вкараш и използваш в икономиката си. В това отношение

Китай има много по-големи
конкурентни перспективи от САЩ

Всъщност възприятието на китайците, че техните деца имат много по-големи възможности за вертикален растеж, в сравнение с това на американците, се потвърждава и от броя на хората, които са променили своя социално-икономически статус през последните десетилетия. Става дума за гигантското количество, невиждано преди в историята. От началото на китайските реформи към пазарно ориентирана икономика през 1978 г. БВП на страната е нараствал средно годишно с 10% и това е превърнало Китай в най-бързо растящата икономика. 850 милиона души са излезли за това време от бедността и са осъществили вертикален социално-икономически растеж, нещо също невиждано по мащабите си в историята. За тези хора страната им наистина е място на неограничените възможности.

Точно обратна е тенденцията в САЩ – локомотивът на глобалния неолиберален капитализъм. Там имаме низходяща мобилност, нарастващо количество хора губят позиции. От 1966 до 2014 г. делът на доходите на 50% от населението на САЩ е паднал от 20% на 13% от всички доходи, а при средната класа – от 44% на 40%. Растат доходите само на най-богатите, които очевидно се предават все повече по-наследство, защото перспективите на останалите намаляват. Възможности за развитие са имали най-богатите 10%, в чиито ръце се концентрира новосъздаденото богатство. Останалите 90% от американците вземат по-малък дял от националния доход в сравнение с населението на повечето от останалите развити държави и са с по-малки перспективи. Техните спестявания рязко са намалели, за сметка на дълговете им (2).

Перспективите за успех в живота днес са много по-високи в Китай. Мащабът на хората, които са се устремили нагоре и с това водят и страната си нагоре, е неизмеримо по-голям, отколкото в САЩ. Неслучайно делът на младите хора, които отиват да следват в Китай, се увеличава, а в САЩ намалява.„Американската мечта“ се замества от „китайска мечта“. Неслучайно и Си Дзинпин написа книга с такова заглавие. Така отминава световната слава! Sic transit gloria mundi!

Автор: Васил Проданов, "24 май"

(1) Liu, Lucy and Julie Ray. China, Not U.S., May Be the Land of Opportunity for Children

https://news.gallup.com/opinion/gallup/264302/china-not-may-land-opportunity-children.aspx?g_source=link_newsv9&g_campaign=item_264314&g_medium=copy, August 12, 2019

(2) Rapp, Nicolas and Matthew Heimer. The Shrinking Middle Class: By the Numbers, Fortune, https://fortune.com/longform/shrinking-middle-class-math/, December 20, 2018

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 5 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Соросоид

  21 12 Отговор
  Този да не е ушанка, нахранен с рубли? Не може да говори така за най-голямата демокрация. Всички знаем, че жителят на най-забутаното американско гето е по-умен от най-умния китаец. Какви 96% грамотно население? Вероятно авторът е искал д напише 9.6%. Най-грамотното население е във ФАЩ, където половината от запитаните ученици твърдят, че прясното мляко идва от супермаркета. И наистина идва от супермаркета, който не вярва, да иде да провери сам!
 • 2 6349

  12 4 Отговор
  Какво ще кажете, а?
 • 3 Наблюдател

  6 11 Отговор
  Защо уважаван новинарски сайт като Факти публикува толкова често писанията на доносника от ДС Иванов?
 • 4 Този коментар е премахнат от модератор

 • 5 ай де бе

  13 1 Отговор
  Пак сме от грешната страна на барикадата, и пак ручаме жабетата.
 • 6 Госあ

  13 3 Отговор
  В природните науки Китай е преди сащ. Във всички. Справка -сп. Нейчър. Има масово завръщане на китайците в родината си и от това ще пострада най вече сащ. И донякъде Япония, но там се наблюдава абсолютно същото - японците се прибират. ЕС в момента прави абсолютно същото,оповестено официално от Макрон. И това ще бъде най големия кошмар за краварите. Останаха индийците, руснаците и източно европейците, които се блазнят или са принудени да работят в сащ. Краят им идва, Русия и Китай се въоръжиха,а ЕС и Япония подписаха най голямото споразумение за обмен на стоки и технологии. Оптимист съм,че Света отива към добро

 • 7 Шопо

  6 9 Отговор
  Имам съседче, син на мой бивш колега. Завърши в Китай, там се и ожени, за китайка. Имат си и две дечица, бърборещи на българо-китайски. Живяха почти две години в Китай, обаче нещо хич не им хареса и сега, вече четири години са си в София. Така че, автора, айде посмали, Манго!

  Коментиран от #9

 • 8 С две думи

  13 3 Отговор
  С две думи-еталона на капитализма САЩ загуби надпреварата си сьс социализма на световната сцена.И тази загуба ще се вижда все по-ясно през следващите години.Дори и с условноста,че вьпросният социализьм е сьс китайски добавки и виждания--крайният резултат е един....
 • 9 Дамммм

  8 0 Отговор

  До коментар #7 от "Шопо":

  Вьпрос на личен избор бе човече.По твойта логика,значи цялото човечество трябва да живее в една страна-която е общоприето да се нарича"добра за живот"
 • 10 Eee

  6 1 Отговор
  Алчните капиталисти почнаха да се задавят с парите си.

  Коментиран от #26

 • 11 Мао Цзъ Дун

  4 8 Отговор
  Възможността да се израстне в Китай е една химера . Е гусине колко от тези 1.5 млрд китайци може да израстне . То съвсем ще стане :Много вожд малко индианец.
 • 12 гост

  13 1 Отговор
  Та какво излезе?! Разковничето е образованието, особенно на хората съставляващи масата на нацията. Имаме сблъсък на капиталистическо виждане и социалистически модел. Тук не става въпрос за демокрация и пазарна среда, а за държавна политика. За две нации, едната залагаща на оглупяването на собственият си народ с цел по-лесна манипулация и другата - градяща общество чрез усъвършенстване на индивида. Според мен е въпрос на време Китай да наложи държавна политика по привличане на чуждестран мозъчен капитал и потокът да се пренасочи от Запад на Изток. Какво ще стане след това?! П.с. Знаете ли, че имаше период на ограничено движение на хора от САЩ към Канада, свързан с голяма емиграционна вълна към по-социално ориентираната държава?!

  Коментиран от #13

 • 13 Прав сте-ще ви допьлня...

  10 1 Отговор

  До коментар #12 от "гост":

  "Изтичането на мозьци" кьм Китай от години вече е факт.Имаше статистика на някаква европейска научна фондация.За периода 2013-2018 г. в Китай са започнали работа над 1,7 милиона спецалисти от високо технологичната сфера. А технически-среден научен персонал основно са китайци.У нас тези неща се премьлчават-но това не означава,че не се случват.Основно чужденците отиват в Китай заради предизвикателството и развитието на бьдещите технологии. Вьзможностите там наистина са огромни-няма дьржава която да работи с такьв размах-индустриален,икономически и политически.

  Коментиран от #14, #19, #20

 • 14 гост

  7 0 Отговор

  До коментар #13 от "Прав сте-ще ви допьлня...":

  Знам! :) Но все пак сме в челните, демократични редици по "свобода на словото".
 • 15 Този коментар е премахнат от модератор

 • 16 Пропаганда и агитация

  0 4 Отговор
  Всяко откритие, в която и да е сфера, е дар , и се получава в двама човека, едновременно, на земята! Не е възможно Китай да прогресира, защото комунист не плаща, за изобретения! То и за това патентите са собственост на САЩ! Китайците завиват и отвиват винтчета, болтчета и гайки ката ден и в съботите безплатно, на “ ползу” роду!
 • 17 КОСЪМА

  2 6 Отговор
  Публикувано във факти.бг: Питали радио Ереван. Каква е разликата между бесепар и дърт циганин. Радиото отговорило: Разлика няма , само ,че дъртият циганин лъже по-малко.
 • 18 Този коментар е премахнат от модератор


 • 19 Откъде

  0 3 Отговор

  До коментар #13 от "Прав сте-ще ви допьлня...":

  Ги взимаш фактите? Изсмукваш ги от пръста си, нали? Ма ти изпразни силиконовата долина, бе! Смешки пишеш...

  Коментиран от #21

 • 20 Послепис правиш ,

  0 2 Отговор

  До коментар #13 от "Прав сте-ще ви допьлня...":

  Не допълнение! Сам се хвалиш!
 • 21 гост

  4 0 Отговор

  До коментар #19 от "Откъде":

  Живееш в миналият век. Силиконова долина пресъхна отдавна бе пич - влезе в пенсионна възраст. Имам познат, който десетилетия работеше към IBM. Когато IBM реши да пренасочи производството си в Китай го съкратиха, заедно с други 10 000 от силиконовата ти долина. Квалификацията му беше толкова тясно специализирана, че не можа да си намери работа. Сега работи в стана, която е най-големият "производител" на IT специалисти. Би ли познал коя? (Не е Китай, но е близо). Та въпросът е, къде се намира силиконовата долина, при условие че, производството е в Китай, а мозъците някъде наблизо?!
 • 22 гост

  2 1 Отговор

  До коментар #18 от "По-социялно ориентирана?":

  Май за теб социална=социалистическа=комунистическа, a?! За Канада ти говорех, ама карай! А за заключенията ти мога да кажа, че комунистически Китай така преразпределя парите, че за няколко години изгражда от нулата милионен град и го населява с работещи хора. И не само един град. Ако те интересува потърси им програмата за въздушният транспорт, да видиш колко и какви международни летища имат планирани за това десетилетие и докъде да стигнали в изграждането им. А това с преразпределянето на парите към утайките и аутсайдерите на обществото май стана европейски модел, а?! Не случайно циганите ни вече са в Европа!
 • 23 стоян георгиев

  3 3 Отговор
  само като му видя на тоя снимката и няма нужда да чета статията.китаиската мечта била привлекателна???другаря да каже колко роднини има избягали в китаи и колко в сащ?и да отговори що поне половината китаи иска да не е част от киаиската комунистическа страна въпреки просперитета?смях?да каже що таиван,хонгконг,тибет...нещат да са в китаи ?
 • 24 Възмутен

  2 2 Отговор
  Червена пропаганда. Тоя проповядва марксизъм ленинизъм, но е забравил в кой век живеем.
 • 25 Софчето

  2 2 Отговор
  Питали радио Ереван. Каква е разликата между бесепар и дърт циганин. Радиото отговорило: Разлика няма , само ,че дъртият циганин лъже по-малко.
 • 26 Борис Енчев

  1 0 Отговор

  До коментар #10 от "Eee":

  Абсурдите , гаврата и простотиите на социализма не могат да се поберат и в томовете на Енциклопедия Британика ,дори само да се изброяват в телеграфен стил.

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.