Last news in Fakti

19 Август, 2019 20:30 42 102 47

Подземният свят на Берлин: български банди държат "нощния живот"

  • германия-
  • престъпностбанди-
  • престъпност-
  • банди

Престъпниците прилагат насилие, перат пари с нелегален бизнес и правят опити да подкупват дори държавни служители

Подземният свят на Берлин: български банди държат "нощния живот" - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Отровата на организираната престъпност прониква все по-дълбоко. Подземният свят на Берлин е разпределен на сфери на влияние. Българските банди държат "нощния живот" - проституцията, търговията с хора и сводничеството.

Престъпният свят действа организирано. Бандите прилагат насилие, перат пари с нелегален бизнес и правят опити да подкупват дори държавни служители. Анонимността на големите германски градове и добрата транспортна инфраструктура правят градове като Берлин особено привлекателни за подземния свят, пише „Берлинер Курир“.

Полицията в Берлин, Федералната полиция, Федералната криминална служба и митниците са завели през миналата година общо 59 следствия срещу различни престъпни групировки. От проверените общо 462 души, заподозрени в криминални деяния и съучастие в организирана престъпност, повече от половината са чужденци (289), посочва и "Берлинер цайтунг". Най-многочислени сред тях са българите (45), следвани от турците (42) и гражданите на Руската федерация, като в случая става дума предимно за чеченци. „Берлинер Цайтунг“ пише, че тъкмо те са прочути с това, че извършват много тежки престъпления, свързани с насилие.

Следствените органи констатират, че през последните години в света на организираната престъпност има истинско „разделение на труда". Бандите са „специализирани" в различни сфери на дейност - от пране на пари, грабежи и контрабанда с наркотици до проституция и търговия с хора.

Кой управлява подземния свят на Берлин?

Престъпните групировки от Армения, Литва, Полша и Сърбия се занимават например главно с кражби и престъпления срещу собствеността. Контрабандата и търговията със стоки и наркотици е в ръцете на бандите от Германия, Македония, Сърбия, Турция и Руската федерация. С търговия на хора, проституция и сводничество се занимават най-вече престъпни групи от България, Германия и Румъния, пишат медиите.

"Билд онлайн" посочва, че докато сред заподозрените за организирана престъпност най-много са българите, то по отношение броя на престъпните групировки най-многобройни са германските. През миналата година в Берлин са разследвани 18 престъпни групи, чиито членове са предимно лица с германски паспорт - голяма част от тях са членове на престъпните арабски кланове.

В официалната статистика за Берлин няма данни за разследвани деяния на италианската мафия, но според експерти като Сандро Матиоли от сдружението „Мафия - не благодаря“, италианската мафия със сигурност присъства в подземния свят на Берлин. Матиоли твърди, че нейните членове се занимават предимно с пране на пари, най-вече чрез покупки на недвижими имоти.

Действат безшумно

Малко данни има и за престъпността на азиатските банди, които активно занимаваха полицията в началото на 1990-те. По онова време виетнамската цигарена мафия действаше открито и брутално. За разлика от арабските кланове или чеченците, които и до днес извършват показни убийства и брутални актове на отмъщение, повечето банди от света на организираната престъпност предпочитат да действат без да вдигат много шум.

„Те инвестират в строителството и икономиката и се опитват да оказват влияние дори над държавната администрация", казва Михаел Бьол от Съюза на германските криминални служители. През 2017 година са разследвани общо пет случая, в които престъпници са опитали да оказват влияние над политиката, медиите, правосъдието, държавната администрация или бизнеса. А през 2018 в Берлин вече са били регистрирани 11 подобни следствия. Според депутата Марсел Луте, този факт показва, че отровата на организираната престъпност прониква все по-дълбоко.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 32 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Така де, демокрация е

    164 4 Отговор
    Интегрирайте ги бе германци. Спазвайте им правата.
  • 2 боцмана

    117 10 Отговор
    Е най после и ние да сме на едно от първите места в Европа , пък било и в неща като сводничество , проституция и търговия с хора. С бандити управници друго какво да очакваме.

    Коментиран от #24

  • 3 Вай вай

    93 6 Отговор
    Германистан, това бъдещето на Германистан
  • 4 розово

    70 5 Отговор
    Обединена Европа начело с Хитлер.
  • 5 Yang

    106 6 Отговор
    1/3 са на Тони Стораро братовчедите...
  • 6 ело

    46 3 Отговор
    " Ханс" докато се занимава с простотии ( когато бял в Германия чужденцит има право на всичко - стига да си с външн вид не на немец - като индиец, пакистанец , афганистанец, и арабин ," Полицаите само поглеждат бегло и се правят все едно няма нищо изглежда така им е заповядано "да не виждат ". А мен едва не ме пребраха защото съм се приближил на 50 метра от портала на Мерседес- Бенц в Stuttgart -Mercedesstrase.

    Коментиран от #8

  • 7 ЦЕЦО АПАРТАМЕНТА

    56 4 Отговор
    Няма да плюете по наще хора ,ние сме си ги пратили там да печелят пари и после да ни се отчитат на мене и на бащицата на народа ,после доходи искате и пенсии ...
  • 8 Миличкия

    21 7 Отговор

    До коментар #6 от "ело":

    Ми щото са те разбрали,че не можеш да пишеш!Щото не си чувал за препинателни знаци!Сигурно за това?!?
  • 9 вилхелм пик

    34 2 Отговор
    Германия я върнаха във времето на Ваймарската република.
    Да видим дали другарчетата от Антифа Свободна Германия ще се оправят със ситуацията която те самите си предизвикаха.
  • 10 Баце

    30 2 Отговор
    А автомафията се държи от един мафиот с прякор Буда, като едно време еее през 90-те.

    Коментиран от #13

  • 11 Снайперист

    46 4 Отговор
    ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !
  • 12 Червен еврейски интернационал

    49 4 Отговор
    Евреите управляват Германия отдавна............Не паметник за Хитлер а МАВЗОЛЕЙ!

    Коментиран от #33, #36

  • 13 БКП ДС

    33 11 Отговор

    До коментар #10 от "Баце":

    Тези,които плюят по "Буда" да осъдят първо партията-майка,която ги създаде и обучи.Борисов е просто една марионетка,чиито конци дърпат евреите,създатели на комунистическата идеология

    Коментиран от #31, #37, #38

  • 14 Някой

    47 3 Отговор
    Нема такова нещо.всичко е пропаганда.... Истината че не българите а ромите с в тези далавери.все пак на паспорт пише българско...
    За нас специално нови паспорти етнос тия на запад да не бъркат с тия отрепки

    Коментиран от #44

  • 15 Стефан Вълдобрев

    38 4 Отговор
    Семчинските цигани от Пазарджишкия огрък те са мафията там къде ги даваха по бтв репортерите и ковачовските цигани и те.
  • 16 Ми ние с друго

    17 7 Отговор
    Освен рекет и сводничество и проституция за друго не ни бива. Оу наркотиците също. За друго не ни бива. Сиг такиз гласуват за Боко гербермания.
  • 17 Дойче веле лъжи

    29 1 Отговор
    Не че сме стока, ама точно в Германия има много по-големи играчи от нашите бандюги. А дойче веле си дрънкат глупости на търкалета - „престъпниците перат пари с нелегален бизнес”. Сори, ама пари от нелегален бизнес се перат с легален бизнес.
  • 18 Шаран БГ

    22 1 Отговор
    На № 14 "Някой " Един "велик" съвременен демократ, който често тук се пенЯви от злоба за щяло и нещяло,ме назова " социалистически носталгик". Има право ! Много ми е мъчно за първия мой тъмно-зелен паспорт с меки корици от 1963 година, в който вътре имаше два реда. Единият бе : гражданство, другият - народност!! И бе написано с тъмно -виолетово мастило, с четлив "милиционерски"почерк: българско и арменец......Още съм щастлив!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 До шалвар я

    16 1 Отговор

    До коментар #21 от "Гяура":

    Що не фанеш пътя за Анадола бе шалвар, както преди години? "такива като теб там ги тачат
  • 24 _he_

    12 1 Отговор

    До коментар #2 от "боцмана":

    Така, като чета статистиката, излиза, че дори и незаконно, българските престъпни структури, държат обществено полезни професии като проституцията. А за непросветените да отбележим, че в Германия проституцията е легална и да се говори за незаконна, вероятно означава, че не се прави по техните правила и се укриват данъци.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 МАМКА ВИ

    10 0 Отговор
    НЕ НОЩНИЯ ЖИВОТ САМО - ТЕ ДЪРЖАТ ТОВА ,ДЕТО ТРЯБВАШЕ ДА БЪДЕ ДЪРЖАВА ! МУТРИТЕ УПРАВЛЯВАТ ДЪРЖАВАТА !
  • 27 ????

    13 2 Отговор
    Преди 1944 германците с нашите български красиви момичета и след това печат на горната част на бедрата. 1/1. Жената семейна не можеше на градската баня.. Имало е, но сега проституцията е с пъти многобройни. На вън е ужасно. Жени млади с деца на полето, а тя с детето не с един, а с втори трети, а като си дойде в бг, никой не я знае. На запад молят бг младежи да водят проститутки от точка а до точка б за 1 час, за 1000 Евро на месец, отказ. Дано сами мислят с горните си глави, има цигани в 4 часа отиват до Холандия и носят дрога в Германия. Граници отвориха, защо ли.. Въпроси хиляди без отговор.. Имало работа, но за тяхните си хора бкп, дс, доносници, а за останалите, не ги еня, бай Тошо не се е родил. Бандити ни управляват, крадат от последният ти залък и имат смелостта да се показват, поне да са нещо, а грозовати физиономии, добре че се харесват, мишоците отвратителни
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Сега пък...

    2 0 Отговор
    Нали бяха чеченците първи....оффф
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Хаджи хаджи Българин

    7 0 Отговор

    До коментар #13 от "БКП ДС":

    Направо в десятката! А ДВ да вземат за тяхната стъкмистика, данни от българското посолство преди да пишат глупости! 99, 9% от тези престъпления са на циганските кланове!
  • 32 Дориан

    9 2 Отговор
    Швабите са света вода ненапита. Все чужденците виновни. Ами, ще се съобразявате с хората, които ви подържат икономиката и които работят за вас.
  • 33 Без капут

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Червен еврейски интернационал":

    Браво ти ми напълни душата. Трябват ни повече хора като теб!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Какви българи !

    9 0 Отговор
    Всичките набедени българи са циганор с български паспорти !
  • 36 Самсон

    3 3 Отговор

    До коментар #12 от "Червен еврейски интернационал":

    Е нали и той е евреин бе будала ..смешник , над 1000 офицери заедно с Херман Гьоринг , 2 фелдмаршала и 15 генерала са евреи бе тъпааааккк..кви евреи те подгдониха тъъпчооо

    Коментиран от #42, #43

  • 37 Billy the Kid

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "БКП ДС":

    Точно..
  • 38 Billy the Kid

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "БКП ДС":

    Точно..
  • 39 Иве

    3 1 Отговор
    Няма го чичо адолф да видят тези отрепки как ще бъдат ритани и шамарени цялата бивша комунистическа сган още се опитва да точи германеца.
  • 40 Кико на мама

    3 0 Отговор
    Май Фюлер, събуди се, вземи се и сложи Ред!
  • 41 Шанко

    0 0 Отговор
    Аре интегрирай и не се обяснявай!
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 поправка

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "Самсон":

    Не Гьоринг,а неговият заместник Милх е евреин.
  • 44 В името на справедливостта

    1 1 Отговор

    До коментар #14 от "Някой":

    Ето, затова трябва да се проведе референдум. Щом няма срамен етнос, щом се охраняват и възхваляват "етническите особености", задължително в ЛК трябва да се упоменава и етноса. Същото важи и за педалите - прайдове може, а в ЛК-нищо не пише! Пребиеш някого законно и съдията го пусне - бил особен.Е не става! Аз как да работя?
  • 45 Ходих те ли там

    1 0 Отговор
    За проституцията там е законна няма ги като тук имат си бардаци пълни с кифли от убава по убава избор голям, ходих видях готино е искам и тук да стане така блокове общежития с тази цел и като тръгна по етажите да харесвам те голи и готови чакат с касови апарат евтино върът кат топъл ляб хубу е и черни грозни цигански смръдливи няма всичко е класно
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Гери

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "ДОКО":

    А Боко се отчита на Меркел.