Last news in Fakti

20 Август, 2019 20:30 5 844 48

Горчивата истина за Сирия

  • сирия-
  • башар асад-
  • русия-
  • идлиб

Желязната хватка на Асад се затяга по-силно от преди

Горчивата истина за Сирия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Режимът на Асад става все по-брутален. Милиони са изложени на издевателства. Желязната хватка на Асад се затяга по-силно от преди. А това означава, че бежанците отново ще заприиждат. В Москва само могат да се радват.

В петък бяха убити 13 цивилни граждани, в събота - 7. Правителствените войски в Сирия и техните съюзници постепенно установяват контрол над провинция Идлиб, все така с цената на много пролята невинна кръв. Според преценките на ООН, от началото на офанзивата през април до днес в провинцията са били убити 500 невъоръжени мирни граждани, а 300 000 души са избягали от региона.

Ако в обозримо бъдеще Идлиб наистина падне, както се очаква, режимът на Башар Асад ще си върне контрола над по-голямата част от територията на Сирия. Войната ще приключи. Кризата обаче ще продължи за още много сирийци. Режимът на Асад носи отговорност за близо половин милион убити, в неговите зандани хиляди хора са подложени на изтезания и намират смъртта си, тъй че едва ли може да се очаква, че тъкмо това управление ще утвърди държавен ред, който отговаря дори на минималните стандарти за човешките права. А фактът, че Асад има за съюзници тъкмо Русия и Иран, които у дома си също потъпкват човешките права, не предвещава нищо добро за бъдещето на Сирия.

Накъде отиват нещата можехме да се досетим още през пролетта на 2018 година, когато беше приет новият закон за имуществото - или по-точно, за конфискуване на имуществото. Според този закон, всички собственици на недвижими имоти, включително бежанците от гражданската война, които в момента са извън Сирия, трябва в рамките на максимум 30 дни да докажат правомерната си собственост върху имоти, в противен случай държавата ги конфискува. Успоредно с това те бяха задължени да се подложат и на проверка за благонадеждност, свързана с риска да бъдат незабавно арестувани и вкарани в тъмница. Безчет са случаите, в които държавата по този начин си присвои имуществото на невинни граждани.

Милион и половина сирийци са в неизвестност

Този закон обаче е просто продължение на политиката, която кланът на Асад води още от 1970-те: просто след началото на въстанието през 2011 година тази политика стана още по-брутална. Тя е насочена срещу противниците на режима и срещу всички онези, които не застават изрично зад управниците в Дамаск. Според един доклад на германското Министерство на външните работи от ноември 2018-та, цели 1,5 милиона граждани са официално в неизвестност - при положение, че през 2010 година населението на страната е наброявало близо 21 милиона. Въпросните милион и половина сирийци може да са произволно арестувани, подложени на изтезания или убити.

В момента тази опасност рязко нараства, защото след края на сраженията апаратът на Асад отново започва да се организира. „Понеже бойните действия постепенно затихват, влиянието на тайните служби и силите за сигурност нараства, увеличават се и техните операции", пише в доклада на германското министерство.

Гражданите не могат да разчитат на закрила и от тъй наречените „споразумения за помирение", сключени в редица региони между държавата и бунтовниците. Вярно, благодарение на тези споразумения неколцина противници на Асад спасиха живота си, но бяха принудени да напуснат родните си места и да дадат обет, че безрезервно ще се подчиняват на режима. Тъй че, независимо от приказките за помирение, режимът на Асад и занапред ще държи хората в Сирия в своята желязна хватка.

Безсилието на Запада си има цена

Западните държави оставиха Сирия на произвола на съдбата. Те не сториха почти нищо, за да попречат на един терористичен режим да се върне на власт. И не се противопоставиха на неговите съюзници. Да, вярно е: откакто Русия застана на страната на Асад, европейците вече не бяха в състояние да сторят почти нищо, още повече, че и ангажиментът на САЩ от самото начало беше доста половинчат.

Това безсилие на европейците си има и цена: европейските държави и занапред ще трябва да приемат сирийски бежанци. А това още повече ще задълбочи кризата вътре в ЕС - един страничен ефект, на който в Москва само могат да се радват.

Западният свят вече дори на хартия не е ефикасен защитник на човешките права. Горчивата истина гласи, че европейците вече нямат никакви инструменти срещу деспотизма. А за мнозина граждани на Сирия тяхната страна си остава зона на смъртта.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kris

    110 4 Отговор
    До колкото си спомням горките мирни жители са сирийският клон на Ал Кайда.
  • 2 70 Годишен

    111 2 Отговор
    Горчивата истина и сладката пропаганда на Дойче Зеле.
  • 3 Бачо Киро

    106 2 Отговор
    Дрън дрън, Дойче Зеле... Приберете терористите от Идлиб както прибрахте "белите каски", като ви е жал толкова... Цивилните са пропищяли отдавна от терористите, да не мислите, че им раздават банички и швепс? Осрахте страната за да сложите ръка на петрола, избихте сума народ, после Асад бил виновен... Те статистиките си седят, че си ги и признавате - де с половин уста, де с цяла, ма в Сирия не мина номерът, нали...
  • 4 боцмана

    46 3 Отговор
    Арабин за приятел и таралеж за възглавница , само ако арабина е умрял и таралежа бръснат.
  • 5 Анти милиционер

    65 1 Отговор
    Сорос и истина МУАХАХАХА ХАХАХАХА ХАХАХАХХА ХАХАХХАХАХА ХАХАХАХАХ

    ХАХАХАХАХХАХАХА
  • 6 Анти милиционер

    78 1 Отговор
    Сорос е дезинформаторът на Ротшилдите, а Дойче Веле е техния упор. Много еврейско.
  • 7 ЕВРЕЙСКИ ЛЪЖИ БЕЗЧЕТ

    22 32 Отговор
    Западните държави оставиха Сирия на произвола на съдбата. Те не сториха почти нищо, за да попречат на един терористичен режим да се върне на власт. 
  • 8 Манипулация

    71 2 Отговор
    В Идлиб няма цивилни или невинни. Стига с това облъчване!
  • 9 666

    66 2 Отговор
    Евреин да ми казва истоната за Сирия да бе да.... Айде Холан. Ние не сме немски примитиви... без тия тука.
  • 10 НИКОГА

    58 2 Отговор
    Евреин никога няма да ви каже истината за Сирия. И на смъртния си одър дори ще лъже като умираща змия.
  • 11 Евреите умират от ужас

    45 3 Отговор
    Защото знаят, че Асад ще им потърси разплата. Както и марионетките в Саудитска Арабия и Емирствата. Пращаха терористи, но в момента на изчистване на тая измет от Сирия, туплките ще се обърнат спрямо изброените.

    Коментиран от #45

  • 12 Анти милиционер

    58 3 Отговор
    Жидовете не можаха да свалят Асад и сложат удобен седераст и сега бълват лъжи нанкилограм..... Смешни и жалки са диктаторите на западните клоаки.
  • 13 hh88

    59 1 Отговор
    Щом DW пищи, всичко е наред.
  • 14 Коментатор

    53 2 Отговор
    Ролята на журналиста е да предава факти, а не да ги тълкува. Например защото повечето немци са изключително бавноразвиващи и не могат да осмислят написан текст. Тук в България не е така - народът е преобладаващо грамотен и мнителен към тези хлебарки и пропагандата им.
  • 15 соросоид безделник

    47 0 Отговор
    Тази повърня на неонацистката медия дойче веле е изпълнена от горе до долу с лъжи и манипулации. Не можах да намеря поне една истина, но намерих една полу-истина. Става въпрос, че собствениците на разрушените сгради неподлежащи на ремонт трябва наистина да подадат в определен срок /тук пише 30 дни, не знам дали пак не лъжат/ документи за притежаване на собственост в тази сграда. Причината е че тези сгради се разрушават и на тяхно място се строят нови, където бившите обитатели имат право на БЕЗПЛАТНО жилище, ако то им е било единствено. Не знам тази изстрадала страна от къде е намерила пари за тази програма.
  • 16 пенко

    43 0 Отговор
    Дойче Веле се издържа от правителството на САШ / за момента с " гепените" на Венецуела авоари !

    Коментиран от #18

  • 17 Рошко

    50 0 Отговор
    Дойче зеле пак търсите под вола теле ,Сирия си е била супер демократична държава ,където християни мусулмани и още мн други религии са си съжителствали мирно,що не кажете кой финансира и с какви оръжия започна "бунта"както го наричате ,на "новините "ви дали и вие сами си вярвате или си мислите че хората които четем пасем трева ,или си мислите че сте единствената медия
  • 18 соросоид безделник

    41 0 Отговор

    До коментар #16 от "пенко":

    Странното е че се издържа от немският бюджет, а обслужва изцяло соросоидната американска пропаганда, както всички големи немски медии. Както при нас бтв, новата ,старата....една и съща пропаганда.

    Коментиран от #22

  • 19 Стига лъжи

    42 1 Отговор
    То бива фалшива пропаганда, но тия американо-дойчовци прекаляват!
  • 20 Само лъжи

    41 0 Отговор
    Винаги когато Асад притисне джихадистите, западната пропагганда надава вой. И после гледаме трупове покрити с чаршафи, как мърдат и си говорят.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Не е странно

    29 0 Отговор

    До коментар #18 от "соросоид безделник":

    Цялата сиросоидна мрежа от НПОта и медии е създадена уж с цел облужване на краварските интереси, понякога и съюзниците им намазват покрай войните. И се финансираше от бюджета на САЩ. Но като всичко безконтролно, се изродиха в организация от безделници, които се чудят как да оправдаят набъбващата си структура и паричките за заплати. Затова измислят всякакви безумни конвенции и заплахи - за да имитират дейност и да оправадят трошенето на пари. Но Тръмп им резна парите защото реално не вършат работа за САЩ. А пстите на сорос са.капка в морето от нужните милиарди за тия кърлежи. Но докато бяха силни и с позиции, са си извоювали финансиране и по други канали - воя за истанбулската конвенция е защото там е заложено финансиране от държавите за тяхните паразитни НПО-та. Ако не се приеме конвенцията, няма пари, няма заплати и кърлежите ще трябва да работят, а структурата им да се разпадне. В случая с дойче веле е нещо подобно - осигурили са си и фина.сиране от немския бюджет. Но при смяна на политиката, ще имспрат парите и ще умрат прави. Дано кукуферкел сдаде властта по-скоро.
  • 23 ТОЧКАТА

    32 0 Отговор
    ДВ си е поделение на,,свободна европа,,,която възкръсна от пепелта на студената война...Оообаче вече няма кой да им вярва....Няма я ,,желязната завеса,,,та да се кокорим и слушаме възхитени лъжите им.
  • 24 Бай курти

    31 1 Отговор
    Мм да Чета и немога да повярвам как Сородистите и техните производни реват за главорезите и техните семейства в последния им бастион
    Искали да правят буферна зона
    Все едно Турция да направи буферна зона в Хасковска и Кърджалийск област и това било нужно за нашата безотговорност
    Сирия работи бавно но методично ще си върне всички територии
    Всичко е решено Колкото и да реват Краварите
    връщане на зад няма
  • 25 Bingo

    24 0 Отговор
    Че ние тук даваме повече жертви по пътищата без да имаме война ама никой не се е притеснил за нас.
  • 26 тъжен антисоросоид

    32 1 Отговор
    Колко трогателна статия ! Насълзиха ми са учите от мъка ! Как тъка написана в тъжно пропаганден евроатлантикосоросоиден стил ! Чак тъка тъжну ми стана за ислямските терористи там които са обучавани , финансирани и въоръжавани от САЩ и Европа.
  • 27 Тръмп

    4 27 Отговор
    Русофилите марш към Сирия и Сибир,не ви е тук мястото отрепки!!!:):):)

    Коментиран от #42

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 921

    20 1 Отговор
    То откакто Герб е на власт 3 милиона българи са в неизвестност
  • 30 bla bla

    18 0 Отговор
    тва вече не върви... измислете нещо ново, че ставате банално ;)
  • 31 Yavuz

    5 27 Отговор
    Идлиб може да се окаже фатален за Асад, Турция за сега гледа дипломатично да решава проблема, но нещата излязат ли от контрол Асад ще бъде мачкан пред очите на руснаците. Не се залъгвайте Турция от никой не иска разрешение,а само ги предупреждава да си махнат хората. Целият Идлиб е обграден от турски наблюдателни пунктове и всяка атака на Асад развързва ръцете на Турция.

    Коментиран от #36

  • 32 Yavuz

    6 24 Отговор
    Асад в момента се държи като циганин мятащ камъни по полицаи.

    Коментиран от #38

  • 33 Краят на Асад е близо

    5 15 Отговор
    Путин доста елегантно ще се отърве от него като го пусне срещу Ердоган. Така всички ще са доволни.
  • 34 Фен

    28 2 Отговор
    А кога Дойче веле (Работническо дело), ще напише за горчивата истина за Либия, след убийството на Кадафи? За щастието на свободният либийски народ....?
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Гост

    15 1 Отговор
    .... И Русия се радвала, значи всеки който се радва, че не успяха в Сирия е руснак, а? Много примитивно ДВ, много! Явно работи при немците, но тук има мислещи и разсъждаващи. Мръсни, долни инсинуации! В това се е превърнала западната пропаганда, докато навремето си мислехме, че е прогресивна....пфуууу! Чифути!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Калбо

    12 1 Отговор
    Горчивата истина че Американците и западните държави са виновни бладнешки обир който целият свят вижда те снабдяват терористите с пари оръжие обучение и куп други неща и не можах да разбера как руснаците се радва за това ... че вие сте виновни за всичко лошо сторено на този свят обещахте ни по добър живот вече чакаме 30г стана по зле просяци проституция наркомания корупция рекет да добър е за тези който
    Ръководят държавата те какво правят грабят унищожава хората видяхме колко сте демократични като ни поставихте да си унищожим атомните реактори заводи и куп други неща и сега да сме ви роби да ви работим без ценица. А вашите хора си стоят на социални и получават повече чужденци те който работят на това му казва те демокрация да ви ::::::::::демокрацията
  • 40 Хасан

    11 0 Отговор
    На фона на десетките хиляди мирни граждани убити от "американска коалиция" при прочистването на Мосул, Ракка и останалите области от ИД, 20 убити джихадисти не звучи добре от DW. Сирия има правителство и армията й прочиства от бандитски групи. Как DW разбраха, че тези 20 човека са цивилни граждани, а не преоблечени джихадисти? Ако толкова им е жал, да бяха си ги взели в Германия.
  • 41 ПД Смях

    10 1 Отговор
    Интересно, всички НЕЗАВИСИМИ журналисти от Запада, които бяха там, представиха интервюта и разследвания как номрланите хора буквално благодарят на сирийската армия. А белите каси, бунтовниците /джихадистите/ се гаврели с населението и искали шириатския закон. А за мирните жертви - моля без лицемерие - погледнете и до днес в Ирак/Афганистан колко от населението загива заради талибаните /подкрепяни в миналото и реално създадени от Запада/.
  • 42 санитар

    9 1 Отговор

    До коментар #27 от "Тръмп":

    Соросоидиотите на лечение с леден душ и електрошокове.
    След обед бой... и гръцка музика. На гладно.
  • 43 Крали Марко

    5 1 Отговор
    Тенденциозно представени мнения, отразяващи определена линия на поведение с пълен набор опорни точки, която с постоянство се опитва да ни внуши определени неща. Липсата на обективност прозира от далече и оставя читателя с горчивия привкус на жертва на пропагандната машина наречена Дойче Зеле. Хич не ми е до г-н Асад, но ако погледнем към всички други арабски страни, в които Арабската пролет пукна преди 7-8 години, то няма друга държава като Сирия, където да се струпаха толкова много чуждестранни и цветни демократи - и умерени и брадати... може и да е Дойче, ама Зеле-то е кисело :)
  • 44 ПАТРИОТ

    11 2 Отговор
    Абе, как не ви е грях, идиоти. САЩ, Израел и Саудитска Арабия създадоха ИД в Сирия и Ирак. Саудитска Арабия финансира цялата операция с над 400 милиарда долара. Вкараха в Сирия над 390000 убийци, бандити. Познавам куп сирийци, знам цялата истина, от кухнята
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 стоян георгиев

    0 0 Отговор
    в сирия асад печели в зоната си и срещу турция,но няма бъдеще неговото управление.дори за съюзника му русия се вижда че трябва нов режим след края на воината ако се търси траен мир в сирия.
  • 48 Д.Р.

    0 0 Отговор
    Чудя се какво щяхте да пишете ако Сирия е превзета от АлКайда. Дали сте видели масовите разстрели и обезглавявания. Дали ви хареса заробването и живота под знака на Шериата. Не пишете повече такива простотии че ще ви накаже Господ.