Last news in Fakti

21 Август, 2019 16:00 2 298 22

Който не работи...

  • труд-
  • жълтица

Който не иска да се труди, не бива и да яде. 2 Солунци 3:2

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Дори и аз не ядох даром хляб у вас – казва апостол Павел на ранните християни – не защото нямах право, а за да ви дам добър пример.

Нека ви разкажа една приказка за трудолюбието. Един заможен баща искал да научи сина си на труд – да е сигурен, че синът му ще знае как да управлява имота един ден.

Искам да изкараш една жълтица, отсякъл бащата. Наследникът – мамино синче – взел тайно една жълтица от майка си.

Не си я изкарал с труд, рекъл бащата и я хвърлил в огнището. Синът излязъл натъжен.

Няма как, сине – казала майка му – ще трябва да поработиш. Синът се хванал на работа и с тежък труд успял да спечели заветната жълтица.

Не си я изкарал с труд, отсякъл бащата и пак я хвърлил в горящото огнище. Синът скочил и с голи ръце извадил златната монета от разпалените въглени.

- Как не те е жал, тате! – извикал младежът – с толкова труд я изкарах!

- Наистина си се трудил – зарадвал се бащата – защото човек не цени нищо, за което не се е потрудил.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бате Митко

    17 8 Отговор
    Сашо пари дават ли ти за тия "работи" дето ги пишеш.
    Вземи си намери някаква работа Саше.
  • 2 Апостол Павел

    5 2 Отговор
    Е проповядвал божието слово. Не знам да е имал случаи на изцелени от него хора. И днес много проповедници събират хората и им говорят словото. Тези, които работят истински за Бога може и да освобождават и изцеляват, останалите са от категорията вълци в овчи кожи. Не ми е известно текстописец а, от кои е. Но ми липсва неговата статия всеки ден. Липсва ми слово, което да компенсира съветите за секс, политическите статии и шокиращите заглавия без особени усилия в журналистиката.
  • 3 Дядо Матейко

    4 1 Отговор
    Значи в тази държава ще поне 240 умрели от глад, на 4 години!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Иванов

    7 2 Отговор
    Трябва да се работи господин Урумов, ама хич не те виждам да копаеш картофи и да пасеш овце... Ама хич! Трябва да се работи, но не само за корема, но най- вече за Царството Божие. А как се работи за това Царство и за Царят на царете- Светия Израилев? Като се правят милост и щедрости и във всичко се търси Господ Адонай! Не някакъв си високо образован човек Савел, а Един Господ Бог!!!
  • 6 Бойко е юда

    3 1 Отговор
    Он предател на Бог тоз на народа си за торба жълтици
  • 7 Вито

    2 2 Отговор
    Точно така.Апостол Павел е онзи светия и мъдрец, който - не ,мога да разбера защо Православната църква оставя на заден план в сравнение с Апостол Петър.Когато Христос ги приобщава към съмишлениците си и ги упълномощава, кой какъв да бъде, ТОЙ ПРИСВОЯВА правото на Апостол Петър да бъде просветител и ОТГОВАРЯЩ за присъединяването към НЕГОВАТА-Христовата вяра-ЮДЕИТЕ,докато Апостол Павел е бил ОПРЕДЕЛЕН да ПРИОБЩАВА,към Христовата вяра-ЕЗИЧНИЦИТЕ т.е.и такива като нашите племена.За мен най-важният и СЪЩЕСТВЕН СВЕТИЯ за българите Е АПОСТОЛ ПАВЕ, а не Апостол Петър. Впрочем, Апостол Павел не случайно в въведен в апостолското общество.Неговото истинско име е Савел, който не само участва в гоненията срещу християните, но и участва,при убийството на свети Стефан.Смисълът на всичкото това се свежда до СЪЩНОСТТА,ЧЕ МОЖЕШ ДА СГРЕШИШ, но ОСЪЗНАВАЙКИ ГРЕШКАТА ТИ МОЖЕШ ДА ПОЛУЧИШ И ОПРОЩЕНИЕ.А колкото до словата му до Солунците(трябва да проверя в Библията-но си мислех,че това е от послание до римляните) когато станеше дума -някъде в разговор- и им кажех на разговарящите, че това не са ОТКРИТИЯ на Гошо-Тарабата, обикновено наставаще някакъв СМУТ в редиците на разговарчщите.Твърде силно са впити в мозъка на посредствените люде комунистическите внушения

    Коментиран от #8, #9, #16

  • 8 Не религиозен

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Вито":

    Поздравления за коментара ! Павел беше високообразован, но не се "срамуваше" да разпъва шатри за прехраната си. След като на пътя за Дамаск ПРОЗРЯ, той НАИСТИНА счете всичко за измет , само Христос да придобие.(Филипяни 3:7-11)

    Коментиран от #17

  • 9 Мини

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "Вито":

    Мисля, че и двамата са еднакво съществени! И двамата са ярки примери за човешката ни слабост и грешност. Единия от гонител и унищожител на християните, се превръща в един от най-големите християнски светци, а другия въпреки, че се отрича 3х от Христос(в ноща на залавянето му), му биват предоставяни ключови (дори в буквалния смисъл) отговорности. И двамата са съвършен пример за това как Бог от грешници, може да направи светци! Ключа за това е именно осъзнаването на греха, непрестореното покаяние и =>опрощение.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Глупости пишете отново

    1 0 Отговор
    Ала бала
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ТОЧКАТА

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "Вито":

    НЕ си съвсем прав...Считам ,че православната църква почита повеч именно ПАВЕЛ>>>И доказателство е липсата на ИНДУЛГЕНЦИЯ/продажбата на опрощение/...както и доста други основни разлики между нас и католиците...За съжаление ТЕ спечелиха и тази,религиозната, битка .....без кръстоносни походи и клади за вещици!!!!НИЕ вещици не сме горили!!!!
  • 17 Иванов

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "Не религиозен":

    Като си пишеш и сама си отговаряш, по- хубаво ли ти става? Ловиш хора? На гола кука? Блазя ти! Кого лъжеш? Себе си, вероятно. Почитам Учителите сестро, но Славата е на Бога! СЛАВАТА Е НА ГОСПОДА БОГА.

    Коментиран от #18, #20

  • 18 Не религиозен

    1 2 Отговор

    До коментар #17 от "Иванов":

    Така е - славата, цялата слава е на Бога! Някой отрича ли това ! ?
    Сам апостол Павел нарича себе си слуга на Бога. Не можеш да го преглътнеш "този Савел"... Май се досещам защо...

    Коментиран от #22

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Свети Дъх

    1 1 Отговор

    До коментар #17 от "Иванов":

    Дайте му на този една статуя и да си прославя по цял ден, че ми писна.

    Коментиран от #21

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Иванов

    1 1 Отговор

    До коментар #18 от "Не религиозен":

    Досещаш се? Колко е на сто половината, това се досещаш!!!