Last news in Fakti

22 Август, 2019 19:00 2 850 61

Как се преодоляват 45 години комунизъм?

  • комунизъм-
  • николае чаушеску-
  • райнхолд фетер

"В онези дни хората хранеха грандиозни надежди. Но еуфорията бързо се изпари. В България например корупцията и безчинствата на олигарсите застрашават правовата държава." Германски журналист за високата цена на прехода:

Как се преодоляват 45 години комунизъм? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

1989 беше година, изобилстваща от невероятни истории. Още през пролетта полската опозиция принуди управляващите комунисти да седнат заедно с нея край кръглата маса. На 19 август, по време на така наречения „Паневропейски пикник“, стотици граждани на ГДР избягаха на Запад. Четири дни по-късно от Талин през Рига та чак до Вилнюс се образува 600-километрова пееща човешка верига. Лавината вече нямаше спиране. На 9 ноември падна Берлинската стена. На 10 ноември падна Тодор Живков. На 25 декември в Румъния диктаторът Николае Чаушеску беше осъден на смърт и разстрелян. А на 29 декември Националното събрание в Прага избра писателя и дисидент Вацлав Хавел за президент на тогавашната Чехословакия. Каква година само!

Журналистът Райнхолд Фетер, който през 1989 година е кореспондент в Полша, а след това обикаля всички страни от някогашния Източен блок, включително и България, днес казва:

Какво остана от надеждите на хората?

„Тогава хората хранеха грандиозни надежди и очаквания. Всички вярваха, че сега на мястото на комунистическата диктатура ще настъпят демокрация и свобода. Че ще заживеят в парламентарна република с разделение на властите и правов ред. Очакваха, че социалистическата командна икономика ще отстъпи пред либералното пазарно стопанство или пред някаква система със смесени форми на собственост. Мечтата за благоденствие и за стоки като на Запад беше огромна. Хората искаха да четат свободна преса, а не скучни и цензурирани партийни вестници. Мечтаеха да посетят всички страни в Европа и по света, където дотогава не можеха да стъпят. (…) Тогавашната еуфория обаче отдавна е изветряла, на нейно място са се настанили отрезвяването и разочарованието. Тогавашният порив да се гради нова политика днес е отстъпил място на политическата апатия, национализмът избуява и на Изток, и на Запад, в Европа се издигат нови гранични заграждения. А неравенството изобщо не е изчезнало. За много хора в Източна, Средна и Югоизточна Европа капитализмът и либералният Запад вече не са особено привлекателни, още по-малко пък ЕС.“

В своята книга „Цената на прехода“ Райнхолд Фетер прави равносметка. Какво остана от голямата трансформация, какво остана от надеждите на хората, къде се намират страните им днес? Авторът анализира историческите изходни позиции на отделните държави, вглежда се в законите и политическите им партии, в икономиката и в социалната система. Не остават без внимание гражданските общества, религиите и малцинствата. С респект към източноевропейците Фетер подчертава, че преходът навсякъде е преминал мирно, без кръвопролития.

На пръв поглед задачата да поставиш под общ знаменател толкова различни исторически дадености, културни традиции, езици и т.н. изглежда наивна и неизпълнима, но авторът все пак смята, че подобен анализ е възможен и необходим:

„От една страна държавите, народите и обществата в тази част от Европа през последните години положиха невероятно усилие, а и постигнаха много. От друга страна обаче дадоха и големи жертви: заради прехода в началото на 90-те години на миналия век те минаха през рецесия, която доведе до закриване на много работни места. (…) В повечето страни партиите са слаби, а правителствата се сменят твърде често и поради това са недееспособни. От години вече се надигат национализъм и популизъм. Корупцията и безчинствата на олигарсите - например в България - застрашават правовата държава. (…) Много хора в тези общества са огорчени и се чувстват изтикани в периферията. С две думи: цената е много висока.“

Отпечатъкът на комунизма

Фетер го обяснява нагледно: 45 години комунизъм не се преодоляват толкова лесно, те и до днес поставят своя отпечатък върху мисленето на хората. Във всички тези страни има хора - кога повече, кога по-малко, които предпочитат авторитарните системи. В Полша и в Унгария разделението на властите в момента е под въпрос. В Румъния социалдемократите-посткомунисти се опитват да превземат правосъдието. Така че днес много неща напомнят за времена, които смятахме за отминали. Фетер припомня още, че финансовата криза от 2008 година и бежанската криза през 2015 допълнително са увеличили скептицизма към наднационалните конструкции:

„При такива развития у част от хората естествено нараства желанието да се оградят срещу външния свят. Същото важи и за бежанската криза - при това някои от източноевропейските страни изобщо не бяха засегнати от нея.“

В много от тези страни скептицизмът върви ръка за ръка с ниското правно съзнание. Фетер критично отбелязва, че както политиците, така и журналистите не са сторили достатъчно, за да укрепят у хората съзнанието за права и задължения - права и задължения както на държавата, така и на отделния гражданин:

„Във всички тези страни имиджът на парламентите, на партиите и на правителствата е много лош. Причините са две. От една страна институциите навярно работят зле. От друга обаче в съзнанието на хората те не играят онази роля, която би трябвало да играят.“

Авторът критично отбелязва, че и гражданското общество все още не е пуснало достатъчно дълбоки корени в бившите комунистически страни. Още по-тежък проблем е икономическият преход, защото стопанските структури вече нямат нищо общо с онова, което беше по времето на Източния блок, пише Фетер:

„Възходът на либералната пазарна икономика изтика много хора в периферията. Те и до ден-днешен не могат да се ориентират в трудовия пазар, не се справят с жестоката конкуренция, трудно им е непрекъснато да учат и да бъдат гъвкави. В същото време не съумяват да се обединят и да се противопоставят срещу експлоатацията и маргинализацията. Бедността в някои от тези страни е ужасяваща."

"Аз съм по-скоро оптимист. При това без да се самозалъгвам."

Райнхолд Фетер е установил и още нещо, характерно за всички бивши комунистически страни, което с просто око е видимо и в България: увредените взаимоотношения между елитите и широките народни маси:

„Доколко гражданите са обвързани в развитието и осъществяването на новите концепции? Равносметката в повечето случаи е отрицателна. Самият преход беше проект на елитите - типичен пример е икономическата „шокова терапия". Разширяването на ЕС също беше проект на елитите. Критериите за присъединяване бяха осъществени в политически, икономически и административен план, но не и в самото общество. Очевидно трансформациите, наложени и проведени от елитите, са едно, а трансформациите на обществата - нещо съвсем друго."

Независимо от всичко това Райнхолд Фетер не е настроен песимистично: „Не искам да се кича с лаври, но в тези страни преживях толкова много и срещнах толкова интересни хора, събрах толкова много документи и анализирах какви ли не процеси, че съм по-скоро оптимист за бъдещето. При това без да се самозалъгвам.“

Райнхолд Фетер е съставил един много убедителен анализ на страните в европейския Изток след 1989 година. За автора очевидно е много важно да отвори очите на тукашните хора за успехите, които са постигнали източноевропейците в рамките на прехода. Защото само така Западът може да разбере и осмисли както случилото се тогава, така и случващото се днес.

Reinhold Vetter: „Der Preis des Wandels. Geschichte des europäischen Ostens seit 1989", Herder Verlag

(По публикации на "Нойе Цюрхер Цайтунг" и "Дойчландфунк")


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Прави

    46 4 Отговор
    впечатление, че всички публикации на ДВ са анонимни, соросоидните подлоги се страхуват да си подпишат пасквилите.
  • 2 Тодор Живков

    42 6 Отговор
    Аз построих всичко а соросоидите унижтожиха

    Коментиран от #44

  • 3 Живков

    35 7 Отговор
    Само комунизма щени спаси
  • 4 6337373838

    9 18 Отговор
    Хееххехехехехеххе, хората вече забравиха на запад кво е туй, но българчетата ще го дъвчат туй още 💯 години. Никакъв напредък, само дъвчене, дъвчене на едни и същи работи, но ко да прайш генетично е заложено 💯 години византийско изтребление, след това 5 х 💯 османско изтребление, ко да прайш ген да го ева.
  • 5 Пане

    30 3 Отговор
    Преодоляват се като се плащат стотинки на соросоиди за да пишат простотии по саитовете.
  • 6 Решението е просто

    33 2 Отговор
    Лесно се преодолява - уморяваш хората с глад и мизерия, после овцете с отрова, свинките с пожарникарска пяна, и т.н.
  • 7 ИМПЕРИАЛИСТ

    8 25 Отговор
    Трудно е от рибена чорба да се направи аквариум. С обратното комунистите за 45 г. се справиха успешно.
  • 8 Стефан

    3 1 Отговор
    Дано оня Фактолога ПРОЧЕТЕ тази статия, може и да разбере нещо.
  • 9 Странно

    36 8 Отговор
    Комунизмът отдавна е преодолян, отново масов глад и дълбока мизерия както в монархо-фашистка царска България. От 9 000 000 пак сме 6 000 000, като преди 9 септември.
  • 10 Батман Боко

    20 0 Отговор
    Кога "героите"на прехода ще си платят за стореното добро и стореното зло на българите.
    Оказа се през годините злото е много зло и доброто се стопи и забрави.
    Сметката не е платена,а говорим за правда,справедливост,стабилност,каква стабилност,като колоните на демокрацията са поставени на гнили,глинени основи.
    Докато тия не си платят сметката,ще висим всички на вересия и ще плащаме всеки ден по-много,докато тия ни вземат и последният лев.
    НАРОДЕ????
  • 11 дядо Йоцо гледа апартаментите на властта

    32 1 Отговор
    ¨Как се преодоляват 45 години комунизъм?¨ - А как се продоляват 30 години преход към .... нищото? Как се продоляват 30 години геноцид на управляващите елити над собствените си народи? Как се продоляват 30 години разпад на държавността, разпад на всички системи в държавата - икономика, правосъдие, образование, здравеопазване...? 30 години непрекъснато увеличаващо се неравенство? 5% увеличение на пенсиите равно ли е на 15% увеличение на чиновническите и депутатските заплати? До кога ще расте възрастта за пенсиониране? Може ли един строител, например, да работи ефективно до 65 години? Как една държава, просъществувала 1300 години, ще изчезне за 40-50 години при т.н. "демокрация"?

    Коментиран от #52, #55

  • 12 Българин

    33 9 Отговор
    При кумонистите нямаше пустеещи земи, образованието бе на ниво и безплатно, циганите работеха, нямаше българу които да ровят в кофите за смет, нямаше я тази разлика ма бвдни и богати, електричеството бе почти без пари, децата на България си бяха в България, и т. н. Така че америкаските пропагадаторчета с нищо не се отличават от тези на дс. С тази разлика че България като територия все още я има но като марод благодарение на америка изчезва и ще говорите как се преодолява 45г . Не е нужно да се продолеят а да се върнат да имаюе армия а не младежи като жвни млади хора които да знаят кой е Ботев, Левски и т. Н

    Коментиран от #22, #23, #61

  • 13 От Пирдоп

    21 0 Отговор
    Със 30 години див капитализъм!За радост не успяхте! Още съществува ,, Такава държава и такъв Народ" !
  • 14 Чернобил

    5 14 Отговор
    Ей нема по прости говеда от платените драскачи във форумчето!

    Коментиран от #16

  • 15 Лечението

    27 1 Отговор
    Как се преодоляват 30 години капитализъм и геноцид?
    С Народен съд.
  • 16 пнвв

    2 4 Отговор

    До коментар #14 от "Чернобил":

    така е..но има и по прости..тези които дъвчат същото без да са платени

    Коментиран от #24

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Abv

    23 1 Отговор
    По лесно от 30г. демокрация и европейски ценности. След още15г. България няма да съществува. Мечтата на англосаксонците.
  • 19 ТОЧКАТА

    3 0 Отговор
    айдааааа,пак НИЕ ВИНОВНИ!!!и ни трябват още 3о г ,,преход,,...с некой друг лозунг,от този на първият преход....,,,всяко продадено предприятие е пирон в ковчега на комунизма,,,...може би ...,, който не е богат/не човек,,, заслужаващ,,,демокрация,,.......и съответните мерки.

    Коментиран от #59

  • 20 1122

    18 2 Отговор
    А как да махнем герберизма. Не се диша повече.
  • 21 WOW

    6 0 Отговор
    Хубаво съчинение. Спокойно може да го напише десетокласник в езикова гимназия!
  • 22 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 3 Отговор

    До коментар #12 от "Българин":

    Вземи да си оправиш правописа, досадно е да те чете човек!
  • 23 azko

    3 6 Отговор

    До коментар #12 от "Българин":

    Да,прав си.Всичко това което си написал го имаше при комунистите.Обаче знаеш ли какво нямаше?Нямаше банани(освен по коледа и то с връзки).А сега банани колкото искаш.Невиждам защо недоволстваш.
  • 24 Кумчо Вълчо

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "пнвв":

    А вие сте от умните???????????????????
  • 25 Това беше

    17 3 Отговор
    Тодор Живков не падна 10.11.1989г.,той беше снет от власт(чрез преврат) от подчинилите се на предателя Горбачов по поръчение на САЩ.
  • 26 Истината е

    10 4 Отговор
    Че Германия е срещу България по ред причини. Едната причина е историческата омраза. Втората е желанието да притежават територията и суровините. Третата е да сме ленега на фашистите. Има и още причини, поради които Германия мачка БГ и финансира всички българомразещи Бг политици
  • 27 гост

    2 0 Отговор
    "Критериите за присъединяване бяха осъществени в политически, икономически и административен план, но не и в самото общество." Напротив, ВСИЧКИ критерий се изпълниха на 100%: и запазването на старата номенклатура, без лустрация и преследване, и унищожаването на икономиката, и умножаването на административния апарат с цел предвидими "избори", и унищожаването на въоръжението и армията, и НАЙ--ВЕЧЕ унищожаването на обществото. ЕДИНСТВЕНОТО, с което още не могат да се справят е паметта, анализа и заключенията на поколенията, живяли в двете епохи. Трябва да си заминат няколко поколения преди истината да избледнее достатъчно.

    Коментиран от #60

  • 28 Мордехай Мошекрадев

    6 0 Отговор
    Ей тая ушата маймуна е първият от редицата национални предатели!
  • 29 Кой68

    4 2 Отговор
    СДС излъга хората,разпродаде България и се клонира във други "демократични" издънки.Това стана.....СДС бе създадено от ДС и напълнено със кадри на БКП и ДС.Какъв преход търсите и анализирате че имало и преминал?Някои сини лицемери сега ми ръсят мозък като Сашко кифтето или по-познат министър "10%".Смешно щеше да е ако не е ужас и лицемерие безкрай....
  • 30 Един

    7 1 Отговор
    Анонимния от DW, "комунизма" го оплюхме, катурнахме, почернихме с ВАША ПОМОЩ! НО! За мен въпроса е : сега ! Сега, днес как да се справям с простотиите на 30 годишния "преход" (маскиращ реставрация на капитала). ЗА МЕН ВЪПРОСА Е КАК ДА ПРЕОДОЛЯВАМ НЕСКОНЧАЕМИЯ ИДИОТСКИ ПРОБЛЕМЕН ПРЕХОД!
  • 31 Филип Боков

    3 0 Отговор
    Слушайте внимателно,защото пак ще се повтарям.45 години комунизъм се преодоляват с ПИТИЕТА и МЕЗЕТА!!!!!!
  • 32 Шаран БГ

    5 1 Отговор
    "Дойче зеле" писало , но по публикации на два други немски вестника и се дава анализа на Р.Фетер изтипосан в книга ! Като "капак" нашите са курдисали най-отгоре философа от Веселиново !? Няма да припомням, защо трябва да го псуваме, само като му чуем името - още по-вече като му видим физиономията !!Какво не Ви хареса, уважаеми господа, в коментар № 12 на "Българин" ?? Истината, правдата човешка ....... Ясно е кога и как ще преодолеем 45 г.2 м. и 1 ден властта на т.н. комунисти !! Онова ,което бе преди 1989 година ще бъде безвъзвратно преодоляно и забравено само тогава, когато КАПИТАЛИСТИЧЕСКИТЕ ВЛАСТЕЛИНИ В БЪЛГАРИЯ УСПЕЯТ ДА НАДМИНАТ СОЦИАЛНИТЕ ПРИДОБИВКИ НА НАРОДА , КОИТО ТОЙ Е ИМАЛ ТОГАВА !! Толкова е просто ! Не може да " натискаш главата " на българина безкрайно дълго време в казана , пълен с данъци, тегоби,такси, глоби, да издевателстваш над него по всякакъв административен и съдебен начин ........и да му водиш агитация, че видиш ли , колко бил добре!? Защо ги няма вече около 2 милиона български граждани на тази територия ?? ..От хубаво.....
  • 33 греж

    5 1 Отговор
    С 45 години Желювизъм и Бойковизъм
  • 34 Жеката

    6 1 Отговор
    Един селянин избран да предава родината си!!
  • 35 ТОЧКАТА

    5 1 Отговор
    Ми не става!!!Капитализмът винаги ражда комунизъм...Прекалено лаком е.
  • 36 ало ало такси

    1 1 Отговор
    С такива като Ж Желев ...никак
  • 37 Капиталист

    1 1 Отговор
    При прecтъпния кoмунизъм вcичкитe бяхмe кoнцлaгeриcти. Взeмaхa ти coбcтвeнaтa къщa , прaщaхa ти квaртирaнти , 4 члeннo ceмeйcтвo живeeшe c гoдини в избa oт 12 квaдрaтa бeз caнитaрeн възeл, Вceки бoжи дeн трябвaшe дa oбикaляш кaтo мaлoумeн дa cи нaбaвиш някoлкo eлeмeнтaрни прoдуктa , aкo нямaш жилищe - нямaш прaвo дa cи купиш aвтoмoбил / 60тe/ Aкo пoлучиш нacлeдcтвeнo жилищe ти гo oтнeмaхa , плaщaш eргeнcки дaнък 10%, Имaшe 2 чaca тoк ,2 чaca нямaшe , пocтoяннo aвaрии c вoдoпрoвoдa , нe знaм кoлкo хиляди дoмoвe бяхa oпoжaрeни oт изпoлзвaнe нa cвeщи и caмoнaпрaвeни нaфтoви пeчки , пoлoвин Бългaрия дo 80тe нямaшe бoйлeр , дa нe гoвoрим зa eлeмeнтaрни дoмaкинcки урeди. Хoрaтa ce къпeхa в нaй-дoбрия cлучaй вeднъж нa ceдмицa. Aкo cи изрaбoтил вaлутa /дoлaри/ кoмуниcтитe ти ги изкупувaхa пo 96 cтoтинки , кoгaтo oбaчe прoдaвaхa внocнa cтoкa дoлaрът гo умнoжaвaхa пo 10 . Eдин шoкoлaд 3-3.50лв , eднa aудиo кaceтa oт 1 дoлaр - 10лв . Eдин дeзoдoрaнт oт 1.5 дoлaрa - 15 лeвa. И вcичкo тoвa в държaвнитe мaгaзини нa мaрoдeритe-кoмуняги кoитo ca ce грижили зa coциaлнaтa cпрaвeдливocт.

    Коментиран от #39

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #37 от "Капиталист":

    Да те питам нещо: Ако ти си грозен, ама пред всяко огледало повтаряш "Преди бях по-грозен", дало ще станеш хубав, още повече че вече си и 30 години по-стар и нищо не градивно не си направил тия години?! Сорос и Ротшилд предполагам за теб са критерии за красота, нали хартиике използвана?!

    Коментиран от #41, #42

  • 40 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #38 от "Ужасен ужас":

    Едва оживя! За съжаление менталните отклонения са налице след преживяният ужас. Горкичкият, във всяка статия едни и същи кошмари го преследват. Не е живот това неговото!
  • 41 Капиталист

    1 0 Отговор

    До коментар #39 от "гост":

    Вий тъпите комуняги си знаете своето . Ако някой критикува малоумната соц система , значи той е почитател едновременно на фашистите ,Хитлер ,Сорос , Ротшийлд , евреите , Бойко Борисов ,Герб , нищо ,че някои между тях не могат да се понасят и са врагове. Това ми напомня на Путлер ,на който целият свят му е виновен ,целият свят му е крив , всички са грешни. Да ти кажа на тебе соц недоносче , никой от по-горе изброените не ми е кумир.
    За СЕТЕН ПЪТ ЩЕ ТИ ПОВТОРЯ ДУМИТЕ НА ЖИВКОВ : СОЦИАЛИЗМЪТ Е ЕДНО НЕДОНОСЧЕ ! Набий си го в текезесарската кратуна .

    Коментиран от #45

  • 42 Капиталист

    1 1 Отговор

    До коментар #39 от "гост":

    Ти ме умори от майтап бе Каскет. Логиката е точно обратна ; Ти си повтаряш колко красив си бил преди ,а пък сега си грозен . Това е диалектика на природата другарю . Знам ви логиката другари; Едно време при ТЖ какви хубави огледала правеха , вярно бяха малко криви , щот ги работехме на акорд , ама нали петилетката ще изпълним за 3 години. Българско-висококачествено .Оценка Ка н-над средно световно равнище. Оппа-а-а утре ще има събрание за разискване качеството на продукцията ,щото пак са ни върнали компотите . Аз пък мислех ,че са компютри . Да ама НЕ!

    Коментиран от #46

  • 43 Димчо Несторов

    1 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: ЖИВКОВ : СОЦИАЛИЗМЪТ Е ЕДНО НЕДОНОСЧЕ ! Набий си го в текезесарската кратуна .
  • 44 Тодор Живков

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Тодор Живков":

    Аз построих едно недоносче , другари. Сишаване, снишаване ,снишаване.
  • 45 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #41 от "Капиталист":

    Алооо, соца беше преди едно поколение бе красавец. Кажи нещо за настоящето, а не една и съща глупост copy/paste под всяко заглавие. Досадно и малоумно! Поне разменяй малко думите, като ще пишеш под различни никнейми и ще имитиращ подкрепа и масовост.

    Коментиран от #48

  • 46 гост

    0 1 Отговор

    До коментар #42 от "Капиталист":

    Не схващащ какво ти говоря, нали! За теб става въпрос, не за мен и не се извъртай. Всеки те вижда какъв и какво си! Я да те пробвам: приемаме, че социализма е недоносче. Сравнявайки 30 годишното развитие на недоносчето след раждане, кажи как би характеризирал демокрацията 30 години по-късно?

    Коментиран от #47

  • 47 Капиталист

    1 0 Отговор

    До коментар #46 от "гост":

    А бе милиционерчета , не си гледате на-ра-ни-те задници , ами се ежите. Каква била демокрацията . Вий слабоумни ли сте , не отбирате ли какво. На ли ви разправих вица , Цар Борис срешнал Тошо Горе и му казал .: Тошо ти криво ляво строи някакъв социализъм с мойте хора , сега да видим твойте хора каква демокрация ще построят. А ми с вас Тошовите милиционерчета каква демокрация очаквате. Почвайте да бачкате и не се занимавайте с простотии ,че времето ви изтече!
  • 48 Капиталист

    1 0 Отговор

    До коментар #45 от "гост":

    Нямах никакво намерение да се занимавам със соца , но като се появят едни носталгични оплаквачки от ОФ , ме засърбява езика . Какво да кажа за сега . да си чеша езика ли , да се правя на социолог , да раздавам присъди , да мрънкам , че все нещо не е наред , като мързелив грък , на който западняците му взели слънцето , щото не искали да му дават пари без да работи.Имам си работа , сам съм си началник , ако нещо не ми харесва го казвам без да мрънкам , а като дойдат избори , гласувам и си давам оценката. Но няма да се оставя , някакви изкопаеми от първобитната ера на соца да тровят климата на българите.
  • 49 Капиталист

    2 0 Отговор
    При престъпния комунизъм всичките бяхме концлагеристи. Вземаха ти собствената къща , пращаха ти квартиранти , 4 членно семейство живееше с години в изба от 12 квадрата без санитарен възел, Всеки божи ден трябваше да обикаляш като малоумен да си набавиш няколко елементарни продукта , ако нямаш жилище - нямаш право да си купиш автомобил / 60те/ Ако получиш наследствено жилище ти го отнемаха , плащаш ергенски данък 10%, Имаше 2 часа ток ,2 часа нямаше , постоянно аварии с водопровода , не знам колко хиляди домове бяха опожарени от използване на свещи и самонаправени нафтови печки , половин България до 80те нямаше бойлер , да не говорим за елементарни домакински уреди. Хората се къпеха в най-добрия случай веднъж на седмица. Ако си изработил валута /долари/ комунистите ти ги изкупуваха по 96 стотинки , когато обаче продаваха вносна стока доларът го умножаваха по 10 . Един шоколад 3-3.50лв , една аудио касета от 1 долар - 10лв . Един дезодорант от 1.5 долара - 15 лева. И всичко това в държавните магазини на мародерите-комуняги които са се грижили за социалната справедливост.

    Коментиран от #50

  • 50 гост

    0 1 Отговор

    До коментар #49 от "Капиталист":

    Има едно заведение в което като съмнителна терапия на психични отклонения постоянно въртят една и съща плоча на "лекуваните". Вижда се, че вече са те пуснали от това заведение, ама плочата продължава да се върти в главата ти. Когато кажеш нещо отсрещната страна го приема и реагира, когато го повториш повишаваш вниманието към себе си, когато го потретиш вече започва да дразни отношението ти спрямо 'събеседника" ти, но когато го повтаряш постоянно хората просто спират да те слушат без значение какво казваш. Не мисля, че психиката може да се лекува успешно. Единствено могат да се притъпят временно симптомите на отклонението или да се засилят умишлено, какъвто е твоят случай.

    Коментиран от #51, #56

  • 51 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 0 Отговор

    До коментар #50 от "гост":

    Проблемът на отсрещната страна , е че нищо не възприема. Има един лаф; Ти му говориш, той ти приказва. А относно въртящата се плоча много си прав , в продължение на 45 години ни въртяха една плоча , толкова я въртяха , че никой не и вярваше , никой не я слушаше . Сега след толкова години искаш да убедиш аудиторията , че тази плоча била много хубава. Е не е хубава и не е била хубава. Ще кажеш ,ама сега не ни ли въртят плоча , въртят само ,че не е една плоча . И ти въртиш плоча , само ,че на един некачествен моно грамофон Респром с пирон вместо игла. Така , че всеки си слуша плочата ,която му харесва. А иначе щом още те гони ЦРУто , единственото спасение е 4ти километър или санаториума в Карлуково.

    Коментиран от #53

  • 52 Путарина

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "дядо Йоцо гледа апартаментите на властта":

    депутатските зплати са ти високи ами те са върха на айсберга, 10 % от доходите, за някой като прасето 0,000000001%
  • 53 гост

    0 2 Отговор

    До коментар #51 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Аз лии?! ТИ въртиш една и съща във всяка тема, без значение дали е по темата! Аз не копирам и не пействам един и същ пост над 10 пъти само тази седмица. Трябва ли да цитирам тема и номер пост?! Твоята ретро плоча е досадната, аз нищо не въртя. На няколко пъти ти повторих да дадеш нещо по-актуално, но е твоята фонотека явно друго няма. Освен това те е страх да направиш паралел с настоящето! Знаеш ли защо? Няма да е в полза на тезите ти, тоест ще омаловажи това, което се мъчиш да натрапиш и ще насочи вниманието към тези, от които искаш да го отклониш.

    Коментиран от #54

  • 54 Тошко Електрокарчето

    2 0 Отговор

    До коментар #53 от "гост":

    Ти продължаваш да ме умаряш от майтап бе Уили. Страх ме а да правя някакъв паралел. От какъв зор ме е страх да правя паралел. Нали ти обясних с думи прости ,че аз съм независим от сегашното статукво. Аз не натрапвам тези , всичко което предлагам е фактологиа за един отминал период . Даже не ми се занимава с него . Но понеже си бавнопокълняващ пак ще ти повторя:
    Няма да се оставя , някакви изкопаеми от първобитната ера на соца да тровят климата на българите.
    Последно, ще поствам едни същи неща , докато невменяемите най-накрая разберат, то бива бетонни глави , ама чак такива . Добри Терпешев пак е оживял. PS: Поствам настоящето под друг ник , щото искам да се скрия. Ха-ха-ха-ха.
  • 55 опаааааааааа

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "дядо Йоцо гледа апартаментите на властта":

    Проблема ти е, че чакаш всичко от държавата,ама кое е тва държавата? Дай определение за държавата- кои хора са тва държавата? Съдбата ти е изцяло в твой ръце. Нема ка да стане,да ти намерят една работа ,да ти плащат, ти да не си даваш зор за нищо и на края това предприятие да е губещо години на ред, ама държавата да го дотира. Няма как да стане. Без капитала ,нищо не става - справка Китай
  • 56 опаааааааааа

    2 0 Отговор

    До коментар #50 от "гост":

    Колега , точно така си беше в соца. Не за всички хора, разбира се.
    ТИ,ако въобще си живял по онова време, явно си бил достатъчно късметлия или достатъчно послушен, че да не се сблъскаш с другото лице на соца. А ,тва другото лице, много хора са го видяли. Не ми се говори сега,ама има неща ,дето вие момчета млади , не сте ги сънували и в най-лошите си кошмари , а те са се случвали , тогава.
  • 57 тесен социалист

    2 0 Отговор
    Другаре и другарки,колко пъти да ви го казвам.СОЦИАЛИЗМА Е ГОЛЯМА ЯМА , ПЪЛНА С "НЯМА". НЯМА БЕ ДРУГАРКЕ,НЯМА! АМА ХА...
  • 58 стоян георгиев

    2 0 Отговор
    комунизма унищожи и малкото читаво сред българския елит,подменяики го с наи-големите некадърници и предатели!
  • 59 Няма

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "ТОЧКАТА":

    нищо по - трагично от това - да си мислиш, че нещо мислиш!
  • 60 Домакин

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "гост":

    Интелигентен си, но си реликва!
  • 61 Земеделец

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Българин":

    Пустеещи земи . Ти в коя година живееш бе.