Last news in Fakti

22 Август, 2019 20:27 2 491 16

"Онази паплач в Хонконг": как в Китай гледат на протестите

  • китай-
  • хонконг-
  • си дзинпин-
  • кари лам

Китайците са убедени, че протестът носи само вреди и дори сравняват демонстрантите с терористи

"Онази паплач в Хонконг": как в Китай гледат на протестите - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Какво искат тези хора? Защо просто не работят?" - протестите в Хонконг са непонятни за повечето хора в Китай. Там са убедени, че протестът носи само вреди и дори сравняват демонстрантите с терористи.

Хонконг e голямата икономическа метрополия на юг, а Шанхай - по източното крайбрежие на Китай. Смята се дори за най-значимата в страната. Там живеят над 23 милиона души. Много от гражданите на Шанхай не проявяват никакво разбиране за протестите в Хонконг.

"Какво значи това? Какво искат тези хора? Защо просто не работят и живеят мирно и тихо?“ - пита един 30-годишен служител, без да крие недоволството си. Пред журналистите на германската обществена телевизия АРД той казва, че протестът така или иначе няма да доведе до нищо положително.

Страх от насилие

Повечето хора в континенталната част на Китай изглежда мислят именно по този начин. Такова впечатление има и журналистът Джози Киан. Според него, 90 на сто от хората в континентален Китай са критично настроени към протестите в Хонконг. Самият той живее в Шанхай, работи за международни медии и е винаги добре информиран за онова, което се случва в града. Шанхайците разбират, че в Хонконг става нещо, но може би не знаят какво точно се случва, казва журналистът в разговор с ДВ. По тази причина хората в Шанхай са разгневени и се страхуват да не би да се стигне до насилие в Хонконг.

"Аз подкрепям полицията в Хонконг", казва една жена, която преди четири години е работила във финансовия бранш в Хонконг. Откакто Хонконг се числи към Китай, икономическата ситуация там се била подобрила - благодарение на мощната подкрепа от Пекин. Тя имала лични наблюдения. "Ето защо казвам, че радикалните действия са погрешни", заключава тя.

Журналистът Киан смята, че подобни реакции се дължат на съобщенията в държавните китайски медии. Те информирали за случващото се в Хонконг, но само в духа на официален Пекин.

Държавните медии - единствен източник на информация

"Наречете го както искате: пропаганда или официална медийна кампания, но информациите отразяват само една гледна точка", потвърждава Киан. Държавните медии не информират за това как се е стигнало до протестите, какви са причините, те фокусират вниманието единствено над ескалацията в Хонконг. Централно място в съобщенията неизменно заемат изблиците на насилие. Често от демонстрациите се показват само по няколко кадъра.

Китайците обаче нямат други източници на информация. Ето защо е обяснимо, че мнозина вярват на Пекин и са убедени, че хонконгските демонстранти упражняват насилие, че някои са крайно радикални, а други посягат на обществена собственост и нанасят щети. „Даже когато сравняват демонстрантите с терористи, хората вярват на правителството в Пекин", посочва журналистът.

Такива са повечето реакции на обикновените хора в Шанхай. „Онова, което правят демонстрантите в Хонконг, е грешно“, твърди един 70-годишен пенсионер, който казва, че се информирал основно от държавния телевизионен канал CCTV и Китайското национално радио, което също е държавно. Хонконг, според него, винаги е бил прекрасен град и важен финансов център. "Тази паплач само вилнее, а това не носи нищо добро на града!", казва той за демонстрантите.

Непоколебима съпротива

Демонстрантите в Хонконг не се стряскат от подобни оценки, нито пък от опасността Китай да хвърли срещу тях войски. Те са решени да останат на улицата, макар да не е сигурно дали Хонконг ще запази своя автономен статут и в бъдеще. "Всички ние знаем, че статутът на специален административен район е временен. Но докато той е в сила, смятаме да защитаваме правата си и да покажем на света, че в Хонконг има свобода на мненията, на събиранията и демонстрациите и това е добре", казва един от протестиращите.

Тази свобода е гарантирана - поне до средата на 2047 година - дотогава, според споразумението между Китай и Великобритания, капиталистическият ред в бившата британска колония остава. Какво ще се случи с Хонконг след това - не е ясно.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен Язовец

    30 6 Отговор
    А що, какви са ако не паплач? Колонялна рая която си търси господарите от Европа!

    Коментиран от #5, #14

  • 2 отегчен

    27 3 Отговор
    Вярвали на Пекин. А, на кого - на дойчевеле ли да вярват.
  • 3 Знаещ

    22 1 Отговор
    А най-смешно е последното изречение. Немски джендър от дойче зеле се чуди какво щяло да стане след 2047 година когато според договора Хонг конг става официално провинция в Китай. 😁😁😁😄😄😁
  • 4 e36

    10 22 Отговор
    Обяснявай на комунисти за свободата на словото и прочие...

    Коментиран от #6

  • 5 Жукич

    6 16 Отговор

    До коментар #1 от "Бесен Язовец":

    Когато някой иска да е "рая" отново значи му е било хубаво. Това червения ти мозък не може да разбере.

    Коментиран от #13

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Патриот

    12 4 Отговор
    Организаторите на протестите май вече имат такива срещу правителството на Орешарски, Жан Виденов, наскоро в Москва, няколко революции в арабския свят.
    Не се спряха да се бъркат на целия свят в делата. Мръсни и долни паразити!!!
    Дано ги изловят и на въжето, че с куршум ще свърши много бързо.
  • 8 куку руку ку

    19 2 Отговор
    Поредната цветна революция. Потърсете снимки и клипове, пълно е с американски знамена на протеста. А Хонгонг си е китайски все пак. Договорът за наем свърши преди 20 години и китайците си го прибраха обратно.
  • 9 Обикновен човек

    7 4 Отговор
    Няма ли морални закони за журналистите ? Защо всеки си затваря очите пред една медия проповядваща нацизъм в 21век?Няма ли кой да забрани с закон ненормалната пропаганда на една медия която се издържа с златото и парите откраднати от Хитлеристите?И защо вие от факти публикувате тази смрад според вас правото да публикувате всички мнения дава ли ви моралното право да пишете истината дори без пари? Отговорът от мен е НЕ а според вас мъни,мъни,мъни,..

    Коментиран от #11

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Рашка с чашка

    2 9 Отговор

    До коментар #9 от "Обикновен човек":

    Село, ти самия смяташ ли че не си с нищо по-добър от чевекоядец от Папуа-Нова Гвинея? Ако мислиш че неграмотен папуас е равен във всичко с теб, и неговата гледна точка е равна и по-важна от твоята, тогава не си расист! Много се съмнявам че наистина мислиш така. Значи ти самия си расист, така работи политическата коректност.
  • 12 Фактология

    12 3 Отговор
    Дойчето напира с пропаганда, криейки и изопачавайки фактите. Добре ще е , ако се поинтересувате защо Китай и федерален Хонгонг звзимат решение за създаване на процедури за екстрадиция. Случаят е криминалем. Китаец убива годеницата си по особено жесток начин и бяга в Хонгонг. Китайците искат съдействие от Хонгонг. Откриват го, задържат го, но няма правна процедура за връщането му. Така започват законови промени за възможности за екстрадиция. Но шпионските, соросоидни мозъци осъзнават, че тези промени могат да засегнат и тях. И започват пропагандата за свободи, революции и т.н. Протестите толкова се проточиха, че се забрави същността на проблема. Местните се чудят защо тези хора не работят, но ние вече познаваме номерата с платените протести. Няма нужда да знаете китайски, в Хонгонг английския все още е един от официалните езици, проверете.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 БНСРП

    3 1 Отговор
    99,9% от китайците говорят английски и то много по добре от самите англичани, а да не говоримо за американците.Англия пак се е намесила с помощта на САЩ и Израел.Нали след бекзит ще го закъсат та си търсят отново колониите да получат малко пари, че нестават за нищо и без другото.