Last news in Fakti

23 Август, 2019 06:30 5 724 14

Загадъчната катастрофа край Архангелск: руснаците са изпробвали ракета с ядрен реактор?

  • северодвинск-
  • ракета-
  • русия-
  • буревестник-
  • архангелск-
  • владимир путин

"Буревестник" беше представен за първи път през март 2018 от руския президент Владимир Путин

Загадъчната катастрофа край Архангелск: руснаците са изпробвали ракета с ядрен реактор? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Американски експерти твърдят, че експлозията край Архангелск е станала при изпитание на нова крилата ракета с ядрен реактор. Какви са доказателствата им?

Дали в случая не става дума за ядрена крилата ракета? На 8 август при експлозия на полигон в закритата зона край Северодвинск в северната част на Русия загинаха петима учени и двама военни. Повече подробности не са известни. Американски експерти от калифорнийския Център за изследвания в областта на разоръжаването "Джеймс Мартин" предполагат, че става дума за неуспешно изпитание на крилата ракета от типа "Буревестник". Експертите от "Джеймс Мартин" са сред първите извън Русия, констатирали повишена радиоактивност след експлозията в началото на август.

В Туитър американският президент Доналд Тръмп написа за "неуспешно ракетно изпитание в Русия". Заради експлозията на руската "Skyfall" (под това кодово име в НАТО обозначават руските крилати ракети) хората в непосредствена близост и по-надалеч били много загрижени.

Изпробват новото оръжие на Путин

"Буревестник" бе представен за първи път през март 2018 от руския президент Владимир Путин. Но Москва и до момента не е съобщила каква точна е била ракетата, чиято боеспособност е била изпробвана в района на Архангелск. Държавната агенция за атомна енергия Росатом заяви единствено, че е било проведено изпитание на "експериментален ракетен двигател с изотопен източник на енергия".

Някои руски държавни медии от своя страна съобщават, че е бил направен тест с радиоизотопен термоелектрически генератор (РТГ), наричан още "атомна батерия". Само че - както посочват американските експерти - подобна система не може да освободи толкова много радиоактивна енергия, колкото "Буревестник".

Експертите от САЩ твърдят, че имат доказателство за това, че руснаците са провели несполучлив тест с крилата ракета. Те посочват, че полигонът край село Ньонокса е бил модернизиран едва през 2018-а. А преди това е бил в "много лошо състояние". Ан Пелегрино от Центъра "Джеймс Мартин" казва, че в процеса на модернизацията са били инсталирани нови подвижни контейнери за защита от радиацията.

Експертката посочва, че нейни колеги са виждали такива релсови конструкции на снимки и от два други полигона за изпитания на "Буревестник": на стартовата площадка в Панково на остров Новая земля в Северния ледовит океан и на полигона Капустин Яр в района на Астрахан.

Какво показват сателитните снимки?

Пелегрино казва, че с помощта на сателитни снимки е било установено, че след изпитанията на Новая земля руските военни са се изнесли от там. Първоначално американците не са знаели къде ще се провеждат следващите изпитания. "Този момент изцяло го проспахме", признава експертката. Но при прегледа на сателитните снимки от полигона Ньонокса специалистите веднага открили наличието на съоръженията, необходими за изпитанията на ракетата "Буревестник". "По-късно установихме, че изпитанията навярно не са били направени на сушата, а на плаваща платформа, недалеч от брега", отбелязва Пелегрино.

Бившият морски офицер Александър Никитин казва пред Дойче Веле, че полигонът е разположен в една част от руското вътрешно Бяло море, в която корабоплаването е ограничено. "В зоната има плаващи платформи, на които могат да се извършват всякакви изпитания, възможно е там да е бил извършен и въпросният опит, при който се стигна до експлозия", посочва експертът по ядрена сигурност.

Защо „Серебрянка" е била там?

Американските експерти открили на сателитните снимки и това, че в района на полигона Ньонокса се е намирал и корабът "Серебрянка". Той е собственост на атомната агенция Росатом и служи за извозването на радиоактивни отпадъци. "Той бе използван и при отстраняването на последствията от предишните изпитания край бреговете на Новая земля", казва Пелегрино. Тя е убедена, че подготовката за изпитанията е продължила една година. Това, че "Серебрянка е била закотвена дълго преди тестовете край брега сочи, че военните са знаели за необходимостта от евентуално използване на кораба.

Няколко дни след експлозията край Архангелск Норвегия регистрира повишение на радиацията. Това не е непременно основание за загриженост, заявява Пелегрино. Би могло да става дума и за промяна във фоновата радиация. Същевременно обаче експертката смята, че фактите говорят по-скоро за това, че инцидентът е станал при изпитания с мини-реактор от типа на онзи, който е монтиран на "Буревестник".


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мухаха

    28 31 Отговор
    И Хитлер не е избил толкова руснаци, колкото руските комунисти са избили от собствения си народ....

    Коментиран от #12, #14

  • 2 СссереМ

    16 32 Отговор
    Американците правеха такива опити през 50-те на миналия век, тия ватници чак сега ли откраднаха технологията ?

    Коментиран от #4, #13

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Сесесере

    13 19 Отговор

    До коментар #2 от "СссереМ":

    Явно не са откраднали всичко, ама те ватниците много обичат и без това да се взривяват, палят и потъват!
  • 5 Ото фон Бисмарк

    14 22 Отговор
    Никога не пречете на руснака да тества оръжие! Резултатите са Лошарик и Архангелск. И половин дузина Герои на руската федерация /посмъртно/.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Алекс

    10 13 Отговор
    Колко са зле горките, добре, че имат природни ресурси иначе мизерия като тука ще е. Лошото е, че такива нещастни които се потопяват, взривяват и като протестират всичко се мачка като куче, разполагат с ядрено оръжие.
  • 8 Kcaniba

    16 10 Отговор
    сороснята сега ще оцапа тапетите от кеф!!
    Гулаг, мордор, избити милярди руснаци, откраднати амерски технологии от 19 век и другите олигофрении ала ивоминджев!!!
  • 9 Истината

    9 12 Отговор
    Путин върви по стъпките на Хитлер. И фюрерът е вярвал, че тайнствено оръжие-чудо "Вундерваффе" ще му помогне да разгроми враговете и ще донесе победа на Германия. Но както е казал Хегел "Всички значими световно-исторически събития се случват два пъти: първият път във вид на трагедия, а втория – във вид на фарс." При Хитлер беше трагедията при Путин е фарсът.

    Коментиран от #10

  • 10 gnom

    10 2 Отговор

    До коментар #9 от "Истината":

    Ха ха! То трагедията бе при разпада на СССР, а фарса ще е сега при разпада на ФАЩ! Цирка ще е пълен и катастрофален и ще имаме нови десетина държави. Бедни и мизерни, каквито заслужават да са, защото сега живеят на гърба на целия свят, включително и на нашия!
  • 11 ТОЧКАТА

    4 2 Отговор
    Як сърбел...Толкова ШПИОНАЖ и ....,,проспали,,,!!!!!Споко бе ,ще разберете на другото изказване на Путин...ТОЙ не е мишка да се крие зад,,,ВЯРВАНЕ
  • 12 NikNay

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "мухаха":

    Е и? Какъв ти е проблема? Нали и без това не ги обичаш? Какво си се разревал на чужди гробища?
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 kopil

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "мухаха":

    43 000 000 ili deli na 100 glavi 10 losadı kon