Last news in Fakti

23 Август, 2019 14:00 3 954 14

Няма такава държава

  • сащ-
  • оръжие-
  • убийство-
  • стрелба

През 2019-а в САЩ има повече престрелки, отколкото дни в годината

Няма такава държава - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Вече дори не е интересно да ги броим. Досега през 2019-а в САЩ има повече престрелки, отколкото дни в годината. Като всяка година. Стотици жертви на някакво безумно и непрестанно стреляне на всякакви места – паркове, молове, училища, църкви, политически събирания, концерти, кинозали, нощни клубове, вестникарски редакции, болници, офиси, военни бази – няма място, на което да бъдем спокойни, че това няма как да ни се случи.

През последните 2 години обаче виждаме, че стрелците не са просто луди, решили да си отмъстят за уволнение или на бивше гадже, а са вид терористи – с националистическа идеология и специфични цели – определени социални групи. В случая със стрелбата в Ел Пасо, Тексас, изглежда, че на прицел в мола са били имигрантите. И не си мислете, че стрелецът е подбирал само тъмнокожи – много пъти съм писал, че за Тръмп и неговите лумпени няма разлика кой откъде е дошъл – щом си чужденец, те смятат, че пречиш и си излишен.

Малко преди стрелбата на платформата 8chan, превърнала се в уютен дом на войнствените екстремисти, се появява послание на лице, което се идентифицира с нападателя. Две от трите масови убийства през тази година – в джамията в Крайстчърч, Нова Зеландия, и в синагогата в Поуей, Калифорния, бяха обявени предварително на този уебсайт със съпътстващи расистки призиви. В посланието си нападателят от търговския център “Уолмарт” в Тексас е подчертал, че “подкрепя стрелеца от Крайстчърч и неговия манифест”.

След кръвопролитията в Крайстчърч и Ел Пасо е необходима откровена дискусия – без евфемизми и увъртания – за фашизма и за това как той действа.

На платформи като 4chan (а по-късно и на 8chan) неонацисти и бели супремасисти намират публика. Тази “трол култура онлайн” позволяла възхвалите за Хитлер, газовите камери и ескадроните на смъртта да циркулират масово под формата на груб хумор, пише вестникът и подчертава, че избирането на Доналд Тръмп е накарало някои фашисти да преминат от онлайн пропаганда към действия в реалния свят.

Двете масови убийства в рамките на 24 часа до голяма степен се дължат на поведението на Тръмп. Атаките на президента срещу цветнокожите неамериканци в Конгреса и неговите “дехуманизиращи” квалификации за черните и имигрантите “насърчават белите супремасисти”. Тръмп не е само пропагандатор на супремасистите, а е най-могъщият сред тях.

Всички доказателства сочат, че стрелбата в Ел Пасо е премислен политически акт, подбуден от бяла националистическа реторика, която става все по-видима в съвременната политика на САЩ. Тя прилича повече на стрелбата в синагогата в Питсбърг през октомври, предизвикала дискусия за надигащия се в Съединените щати антисемитизъм, или насилието в Шарлотсвил от 2017 г., което послужи като стряскаща проява на мощта на съвременното бяло супремасистко движение.

На митинг във Флорида през май, когато президентът се чудеше как да бъдат спрени мигрантите без документи, човек от тълпата извика: “Застрелвайте ги!” Тръмп отговори на тези думи с шега и не го заклейми.

Трудно ми е да обясня на приятели в България тази страст на американците по оръжието. Ако трябва да бъда честен, и аз смятам, че всеки би трябвало да има правото да притежава оръжие, каквото право дава Втората поправка на Конституцията. Но със сигурност трябва да става при строг контрол на проверки, изисквания и условия – по същия начин, по който получаваме шофьорска книжка например. И не всяко оръжие трябва да се продава – на улицата и в домовете ни нямат място автомати и други оръжия, създадени за военното поле.

Разрастващият се фашизъм и лесният достъп до оръжия изправят Съединените щати пред екзистенциална криза и огромна вътрешна опасност в момент, когато службите не изглежда да влагат достатъчно ресурс срещу този разрастващ се терор. Да се надяваме, че последните събития ще бъдат силен сигнал, че нещо трябва да се промени. Този път наистина.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен Язовец

    19 7 Отговор
    Статистиката от обора показва между 30-40хил.жертви от огнестрелни оръжия на година!

    Коментиран от #3

  • 2 s7un7

    16 3 Отговор
    Местим ...
  • 3 Само питам

    12 27 Отговор

    До коментар #1 от "Бесен Язовец":

    Защо не правиш разлика между убийство и самоубийство бе путлераст. В мръсната руска кочина убийствата на 100 000 жители са 11.2, докато в САЩ са двойно по-малко 5.1.

    Коментиран от #6

  • 4 Професионален идиот

    11 2 Отговор
    Не е наща работа да ги мислим хамериканците.Те не мислят как някой мазен ромлянин влиза в дома на български гражданин и го пребива, изнасилва и убива.Дали баба Пенка с пушка в ръка ще бъде малтретирана? (освен от държавата, ама поне да има къде да си го изкара хаххаха )
  • 5 Behemoth

    6 1 Отговор
    Забелязал съм ,че обикновенно най долната прослойка на един народ се занимава с чистотата му ....просто търсят по долни от тях самите та да не са най долните те!
  • 6 Бесен Язовец

    12 3 Отговор

    До коментар #3 от "Само питам":

    А ма, писал съм жертвИИИиии!!! А твойта статистика е долна лъжа напудрена точно в стил да хлъзнеш лаиците.
  • 7 63 128 1991у

    10 1 Отговор
    Нека е, избиха толкова народ,направиха толкова държави икономически роби, че то злото им се връща във войни сред собственото им население, ако въобще имат такова. Се взриви отвътре.
  • 8 Призрак

    14 8 Отговор
    Нaдявaм ce дa нe ми изтриeтe мнeниeтo. Нямa дa изпoлзвaм oбидни eпитeти.
    Тъй кaтo ce cчитaм зa кoнceрвaтивeн в мнoгo acпeкти и хaрecвaм пoлитикaтa нa Тръмп(дaй бoжe и у нac дa имaмe някoй дa кaжe BULGАRIА FIRST), излизa чe cъм лумпeн.Пoнe тaкa пишe aвтoрa.
    Aкo имaтe cъвecт и иcкaтe дa ce нaричaтe журнaлиcти, би трябвaлo дa избягвaтe пoдoбни oбиди cпрямo вaшитe читaтeли. В прoтивeн cлучaй виe нe cтe пo-рaзлични oт тeзи кoитo нaричaтe лумпeни.
    Пo пoвoд нa нoceнe нa oръжиe в CAЩ, мoгa дa ви припoмня, чe втoрaтa пoпрaвкa в тяхнaтa кoнcтитуция им дaвa прaвo нa личнo oръжиe. Никoй никoгa нямa дa мoжe дa я прoмeни, зaщoтo прoцeca e мнoгo cлoжeн и пoчти нeвъзмoжeн.
    И пocлeднo иcкaм дa ви дaм eдин cъвeт.Кoгaтo живeeтe в oбщecтвo кaтo aмeрикaнcкoтo e пo-дoбрe дa имaш oръжиe и дa мoжeш дa ce зaщитиш кoгaтo ce нaлoжи, oткoлкoтo дa cи мeкa мишeнa и дa ce нaдявaш нa къcмeтa или нa милocтa нa убиeцa дa нe умрeш.
    Мнoгo бих иcкaл дa имaмe cъщитe зaкoни и тук В Бългaрия и ви гaрaнтирaм , чe прecтъпнocттa щe нaмaлee c 80% зa 24 чaca.
    Пoжeлaвaм нa aвтoрa, никoгa дa нe пoпaдa в тъмнa уличкa oбгрaдeн oт двaмa тримa мacкирaни, жeлaeщи дa изнacилят жeнa му и дa му взeмaт пoртфeйлa.

    Коментиран от #14

  • 9 ха ха ха

    1 1 Отговор
    Карай, да върви далаверката с фентанила, па хората за кой са важни ;)
  • 10 Borislav Popov

    5 15 Отговор
    И въпреки това в САЩ има двойно по-малко убийства на 100k души в сравнение с рушийка.

    Коментиран от #11

  • 11 бай Даньо

    7 1 Отговор

    До коментар #10 от "Borislav Popov":

    Но в България има 4 пъти по малко убиства от САЩ, въпреки че емоционално обществото ври и кипи. Изводи? Не се обърквайте за какво говорим.
  • 12 ТОЧКАТА

    3 1 Отговор
    ..как да няма бе отворко....САЩ се нарича....ама щом е за нея кви изрази само!!!!...а и тръмп/путин виновен....
  • 13 Old Crow

    3 1 Отговор
    Автора на статията защо не си припомни , че и при мандатите на Обама имаше масови убийства с огнестрелно оръжие . И всичко остана само с приказки за промяна. Но ключовия фактор за промяна се нарича National Rifle Association (NRA) of America.Това една много влиятелна и неподлежаща на натиск организация.Нейното лоби е еднакво силно и при демократите и при републиканците.Законодателните и правителствените ин ституции са безсилни да направят каквото и да е ограничение или промяна за оръжието , което би нарушило интересите на NRA.Защото след всяко едно подобно престъпление продажбите на стрелково оръжие за самозащита скачат . Америка е създадена с помощта на оръжието , Америка е извоювала независимостта си с помощта на оръжието , Америка се издържа с продажбите на ОРЪЖИЕ . И в заключение бих написал , че и у българите има страст към оръжието поне съдейки по себе си и много приятели 🔫🔫🔫
  • 14 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Призрак":

    А какво правиш, когато, недай си Боже, дете падне убито от случаен куршум, при престрелка между пияни бабаити в квартала? Нищо не оправдава това. И нищо не го оправя.