Last news in Fakti

24 Август, 2019 06:30 11 660 33

Нещо невиждано в Амазонската джунгла: какво става в Бразилия?

  • бразилия-
  • амазония-
  • амазонка-
  • жаир болсонаро

Президентът Жаир Болсонаро призна, че страната му не може да се справи с бедствието

Нещо невиждано в Амазонската джунгла: какво става в Бразилия? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Бразилия гори: Амазонската джунгла е обхваната от опустошителни горски пожари, а бразилският президент Болсонаро призна, че страната му не може да се справи с бедствието. Предполага се, че става дума за умишлени палежи.

Опустошителните горски пожари по поречието на река Амазонка създават международно напрежение. Бразилското държавно ръководство не желае да приема съвети от чужбина. В Туитър бразилският президент Болсонаро написа следното:

"Предложението на френския президент да се обсъждат проблемите на Амазония на срещата на върха на Г-7, без да бъдат включени страните от региона, демонстрира колониализъм в мисленето."

Преди това френският президент Макрон беше обявил, че смята да включи въпроса в дневния ред на срещата в Биариц. „Къщата ни гори. В буквалния смисъл", написа Макрон в Туитър под една снимка на горящите тропически гори. Той призова правителствените ръководители на страните от Г-7 да включат „този спешен случай" като първа точка в дневния ред на разговорите, започващи в събота.

Бразилия не присъства на Срещата на върха на държавните и правителствени ръководители на седемте най-важни индустриални нации в света. Във френския курортен град Биариц от събота до понеделник ще се проведе срещата, на която ще са представени Франция, Германия, Италия, Великобритания, Канада, САЩ и Япония.

Търсене на сензации?

Болсонаро обвини Макрон, че се опитвал да извлича политически дивиденти от въпрос, който бил „вътрешен проблем на Бразилия и останалите държави от региона на Амазония." Болсонаро пише освен това, че „жадният за сензации тон", с който Макрон се разглеждал проблемите на Амазония, не може да реши проблема. Бразилският президент упреква Макрон и за това, че в туита си е използвал „грешна снимка". И действително, снимката не показва сегашните пожари в региона, а е отпреди няколко години. Въпросната снимка обаче често се поства във Фейсбук по повод актуалния дебат за горските пожари – наскоро я използва и звездата на Холивуд Леонардо ди Каприо, който се ангажира в името на околната среда.

След като опустошителните пожари по поречието на Амазонка предизвикаха огромно възмущение в целия свят, Обединените нации също подчертаха значението на горите като екосистема и изразиха загриженост от ситуацията в региона.

Създаденото от шведската екоактивистка Грета Тунберг движение „Петъци за бъдещето" обвини Болсонаро, че с политиката си спрямо околната среда допринася за опустошаването на природата. Неговото правителство гледало на тропическите гори край Амазонка само като на „дойна крава". Под мотото „SOS Амазония" движението призова за масови петъчни демонстрации пред дипломатическите представителства на Бразилия в цял свят.

Разследване на причините

Бразилското правосъдие междувременно обяви, че започва да разследва причините за големите пожари. Във федералния щат Пара, например, проверката трябва да установи защо обявеният от местните фермери „Ден на огъня" не е бил отложен с оглед на опасността от пожари. Медиите в Бразилия съобщиха, че фермерите в югозападната част на щата са провели координирана акция, при която са подпалили обширни площи по протежението на едно шосе, за да разчистят земи за нови пасища.

В Бразилия в момента горят най-тежките пожари за последните години. Учените в страната твърдят, че само в рамките на 48 часа в цялата страна са се появили близо 2 500 нови огнища на пожари. Според същата информация, от началото на година досега е имало над 75 000 горски пожара – 84% повече, отколкото през същия период на предходната година. В повечето случаи са били засегнати горски масиви, които са частна собственост, но са пострадали също и природни резервати, както и джунгли, в които живее коренното население на Бразилия. Като основна причина за пожарите се посочва безогледното изсичане на горите.

Болсонаро: "Нямаме ресурс да се справим"

Президентът Болсонаро преди известно време обвини природозащитниците, че сами палят пожарите, за да привлекат внимание и да покажат правителството в лоша светлина.

Екоактивистите пък предполагат, че пожарите са запалени от фермери, които искат по този начин да отвоюват от джунглата нова земя за пасища. Те навярно се чувстват окуражени от политиката на Болсонаро, който проявява интерес към джунглата предимно с оглед на неизползвания икономически потенциал, който тя крие.

Президентът все пак призна, че масивните пожари по поречието на Амазонка навярно са предизвикани нелегално от фермери и че неговата страна не разполага със средствата, необходими за потушаването им. Регионът на Амазония е по-голям от Европа по площ. „Ние нямаме ресурс да се справим с подобна задача", каза той.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    17 3 Отговор
    ПРИРОДАТА СИ ГО ВРЬЩА
  • 2 зелен

    23 22 Отговор
    И в Сибир има пожари,но там на никой не му пука.

    Коментиран от #4, #29

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Майкъл Фарадей

    28 6 Отговор
    Сороснята пали тия пожари ! Ама после ще яде дървото !
  • 6 Да еаааа!

    35 5 Отговор
    "Денят на огъня" в Бразилия се финансира от Сорос чрез неговите НПО. Този урод и у нас размножи циганите защитавайки техните етнически особености - да живеят и се размножават за сметка на българите.
  • 7 Хасан

    23 1 Отговор
    Е направихте преврат срещу социалдемократката Русеф и сложизте ултраквпиталист и фермериие яко палят за нови земи

    Коментиран от #9

  • 8 Госあ

    28 2 Отговор
    Този десен изрод е наредил паленето на пожарите. Подкрепян от сащ. Причини достатъчно- пасища и обработваеми земи, дървен материал и прикриване на следи. Цивилизацията трябва да се обедини срещу приматите/ неандерталците. Това е и значението на тези срещи. Но най големите примати сащ трябва да бъдат изключени.

    Коментиран от #11

  • 9 Госあ

    15 3 Отговор

    До коментар #7 от "Хасан":

    Ама на тези които го финансираха този преврат изобщо не им пука. Те не участват и в никакви споразумения и никакви ангажименти за състоянието на планетата Земя. И не знам защо ги допускат все още на цивилизовани срещи. Мястото на такива срещи на Русия е много по справедливо, отколкото на онези неандерталци от сащ

    Коментиран от #14

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Хасан

    27 2 Отговор

    До коментар #8 от "Госあ":

    В Амазония по добре да има примати индианци отколкото бели капиталисти колониазатори ...индианеца за разлика от колониалиста не си пали къщата си

    Коментиран от #15

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Хасан

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "гост":

    Ако мразиш иди си другаде ..в света има 200 държави
  • 14 Хасан

    5 4 Отговор

    До коментар #9 от "Госあ":

    Виж сега да ти обясня ....за всичко е виновно римското право ,която е основа на западната култура ...неприкосновенноста на частната собственост...ако гората е твоя можеш да правиш каквото си искаш ....ако си взел плажа на концесия ,ако искаш можеш да осиавиш пуст ...кеф ти можеш да презастроиш Банско

    Коментиран от #16

  • 15 Госあ

    5 2 Отговор

    До коментар #11 от "Хасан":

    Съгласен съм ! Напълно ! Аз имах предвид срещите на върха. И между другото, по скоро капиталистите са неандерталци с гени от чужд вид предадени от шавливите им прамайки.
  • 16 Госあ

    7 1 Отговор

    До коментар #14 от "Хасан":

    Няма такова нещо, римското право определя частната собственост на индивида, но също така определя и държавата като висша форма на управление. Не ми говори глупости.
  • 17 Госあ

    5 1 Отговор
    Освен това, римското право и усъвършенствано и от Наполеон, който разграничава :статус на лицата; статус на благата и статус на отношенията между частните лица. Философите от френската и немската школа допълнително усъвършенстват това право,за да предложат най- съвършеното право до днес. Европейското. Т'ва е положението. турско право нема. ятагана си го ползвайте в Анадола като право
  • 18 Бачо Киро

    6 2 Отговор
    А тея дето уж протестират що не ходят доброволци да гасят? Аз не съм чул до сега с протести да се гасят пожари...

    Коментиран от #19

  • 19 Госあ

    7 1 Отговор

    До коментар #18 от "Бачо Киро":

    Нали им предлагат помощ ? Защо не искат ? Аз ще ти кажа - защото се страхуват че всичко ще излезе наяве. И освен спирането на фондовете от които цоцат парички, ще им бъдат наложени и санкции
  • 20 лъжец

    16 0 Отговор
    преди да дойде кучият син балсонаро, такива пожари никога не е имало там! Как се пали джунгла бе?
  • 21 Христо

    5 2 Отговор
    Да пущат помпи Марица в Амазонка и да гасят пожара 😁
  • 22 633682910

    11 0 Отговор
    Всичко е пара, тва е, след пожара почва яко рязане на дървен материал и продажба.

    Коментиран от #25

  • 23 ГруЮ

    10 0 Отговор
    Откакто е на власт, десният президент разформирова агенциите за опазване на природата, оряза бюджета за прилагане на законите за околната среда и демонстрира нежелание да предприеме действия за борба с климатичните промени.

    Бразилската агенция за защита на околната среда IBAMA, която бе недофинансирана от години, изгуби правомощията си, след като Болсонаро встъпи в длъжност през януари. Комисията по горското стопанство бе прехвърлена към Министерство на земеделието, което се контролира от съюзници на земеделската индустрия.Марцио Астрини, координатор на публичната политика на Грийнпийс Бразилия, заявява, че правителството на Болсонаро е „антиекологично“ и намалява защитите на горите без да предвижда мерки за борба с обезлесяването. „С Болсонаро на власт, хората, които унищожават горите, се чувстват в безопасност, а тези, които се опитват да ги опазят, се чувстват заплашени“, казва той.
  • 24 Пръскайте с кокинка от самолетите

    2 0 Отговор
    Тя не гори😂😂😂
  • 25 След пожар кви дървета

    1 1 Отговор

    До коментар #22 от "633682910":

    Ше режеш не ми е ясно
  • 26 селянин 1

    5 2 Отговор
    Било в Сибир или Амазония..пали се нарочно,едните ще садат сибирска,а другите амазонска палма,общото е..пройзводство на палмово масло.
  • 27 vasik atanasova

    2 0 Отговор
    от това страдаме и ние
    това са белите дробове на планетата
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Да да

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "зелен":

    Те там не са чували за такова нещо!!!
  • 30 Бразилия

    0 0 Отговор
    е слуга на говеждите и от това следват и проблемите им - разграбването на поредната територия срещу обещание за членство в НАТО. Познат краварски сценарий.
  • 31 До 26

    0 0 Отговор
    Точно така, в Сибир палмите растят много добре, по две реколти палмово масло дават
  • 32 ТОЧКАТА

    1 0 Отговор
    Само една дума...КАПИТАЛИЗЪМ>>>И Болсонаро е дивият му представител....
  • 33 Yggfgh

    0 0 Отговор
    Човечеството ще си плати за вредите, които сме нанесли на планетата.