2 263 33

София е оазис на законността

София е оазис на сигурността и престъпления почти не се извършват

София е оазис на законността
Снимка: БГНЕС
Стефан Гайдарски
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

По официални данни населението на София /1 270 000/ е с около 170 000 по-малко от населението на Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора /1 440 000 общо/. По реални е с поне половин милион повече. Ако криминогенният фактор беше разпределен равномерно, изводът, че престъпността в София би трябвало да съизмерима с тази в Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора, взети заедно, би носил някаква информативност.

Важно е и да не се вземе предвид, че престъпността в столиците на държавите от ЕС драстично надвиша тази в най-големите по-малки градове, дори ако механичният сбор от населението им се доближава до столичните нива. Освен това, свръхконцентрацията на полицейски и разследващ ресурс в София, очевидно с презумпцията, че се налага да се бори с най-интензивната престъпност в държавата, говори сама по себе си. Всичко това обаче са празни теоретични приказки, които банда брутални факти опровергава магично, както подобава на една приказна държава като България. Каква е реалността?

София е оазис на законността и сигурността и престъпления почти не се извършват, в сравнение с бандитските анклави Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора. Наглед ексцентрично, това твърдение почива на монолитна фактология, резистентна към медийни истерии и интерпретации. Ето защо.

Отговорът на въпроса как се измерва нивото на престъпност само на пръв поглед изглежда дискусионен и е без значение върху какви свободни съчинения се упражняват разни "експерти" по вътрешна сигурност. Критерият е ясен и почти изчистен от нюанси - брой осъдителни присъди за най-често извършваните престъпления. Накратко, това са "Престъпленията против собствеността", обичайно кражби, грабежи и измами и "Общоопасните престъпления" - съставите за "наркотиците" - производство, разпространение и други, както и управлението на МПС под влияние на алкохол и/или наркотици. Осъдителните присъди за "Престъпления против собствеността" /ПС/ и "Общоопасни престъпления" /ОП/ за 2018 г. са в следния порядък:

1. Пловдив - 481 /ПС/, 1322 /ОП/;

2. Варна - 325 /ПС/, 596 /ОП/;

3. Бургас - 354 /ПС/, 586 /ОП/;

4. Стара Загора - 335 /ПС/, 624 /ОП/.

5. София - 324 /ПС,/ 482 /ОП/.

Само с оглед на този подвиг на разследващите органи е прекрасна идея следващият столичен кмет да инициира чествания под надслов "София - най-сигурното място за живеене в Европа". Убеден съм, че ще се отрази добре и върху цените на недвижимите имоти.

България
Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 ха ха ха

  36 2 Отговор
  забравили сте кавичките! В България не се спазват никакви закони - тук е анархия!
 • 2 уфолог

  30 2 Отговор
  Абе, Стефане, ти в коя паралелна система живееш. Дето "София е оазис на законността". Любопитен съм да я посетя. Да не е Великата Вселена Майка на Всички Вселени сътворена от Винету, да се свети името МУ.

  Коментиран от #6

 • 3 63 362 02

  18 1 Отговор
  София въобще не ме интересува, мнението ми за столицата ще го спестя, но София не е ЕС, а просто град у България.
 • 4 Ракия мен

  11 0 Отговор
  Да и представителството, на оазиса се намира в парламента.
 • 5 Tate

  15 1 Отговор
  Хора "Оазис " е Законно се граби ! Има си иерархия не се прескачат един друг ,всяка "Тиква " си знае хранилката !!
 • 6 Иве

  7 0 Отговор

  До коментар #2 от "уфолог":

  Ти за ирония не си чувал май.

 • 7 Давид

  19 2 Отговор
  В София са най големите престъпници във вселената .
 • 8 Този коментар е премахнат от модератор

 • 9 НЕУТРАЛЕН

  6 2 Отговор
  Е КАК ГИ ПОДРЕДИХТЕ БЕ, ЗАЩО НЕ ВКЛЮЧИХТЕ РУСЕ В КЛАСАЦИЯТА, И БЕЗ ТОВА ПО НАСЕЛЕНИЕ Е ПО-ГОЛЯМ ОТ СТАРА ЗАГОРА, ИЛИ ПРЕСТЪПНОСТТС ТАМ Е ПО ВИСОКА
 • 10 Алфа Вълкът

  16 2 Отговор
  Винаги съм смятал, че Пловдив и Стара Загора са най-спокойни от големите градове за живеене. А, София и Бургас са котило на престъпността. Живял съм дълги години в София , Сливен и няколко месеца в Ст Загора. ЕДВА ЛИ ИМА НЕЩО СЪПОСТАВИМО С ТОВА, КОЕТО СЪМ ВИДЯЛ В СТОЛИЦАТА. БИЯТ СЕ КОНТРОЛЬОРИ И ПЪТНИК ПРЕД 6-РАЙОННО И ЧЕНГЕТАТА СТОЯТ И ГЛЕДАТ СЕИР. Ония дето се бият, пътникът вика - помощ, помощ, помощ, помощ. Контрльорите викат - дръжте го, дръжте го. А, единият полицай стои с ръце в джобовете, цъка с език и вика: тц тц тц тц тц, страшна работа.
 • 11 Ю Кортес

  1 14 Отговор
  Нормално,където има по добри доходи,по висока заетост и по добри перспективи пред хората,там престъпността е по ниска

  Коментиран от #14, #15

 • 12 Този коментар е премахнат от модератор

 • 13 Бачо Киро

  8 1 Отговор
  Аааааа ма вие по издадени присъди правите статистика, а? Демек въобще вашата статистика не може да означава, че в София минават много между капките, а другите издават повече присъди? Егати стъкмистиките, егати чудото..
 • 14 Бачо Киро

  5 2 Отговор

  До коментар #11 от "Ю Кортес":

  Там евентуално, само евентуално, намаляват дребните престъпления, съгласен. Но виреят други.

  Коментиран от #17

 • 15 Този коментар е премахнат от модератор

 • 16 Гостилничаря

  8 0 Отговор
  Кой е тоя платен драсакач тук!?
 • 17 Алфа Вълкът

  8 1 Отговор

  До коментар #14 от "Бачо Киро":

  Не го слушай момчето, идват избори и Фандъчката пуснала партенки за вдигане на имиджа.
 • 18 манипулации бг

  5 0 Отговор
  Нали сте наясно, че голяма част от хората пострадали от дребни, че и средни престъпления изобщо не се оплакват в МВР и прокуратура, защото не вярват на прогнилата система и накрая не само, че нямат помощ ми, като нищо и те може да се окажат "виновни" или неуязвимите бандитти да им потърсят сметка ! Обществена тайна е че не малка част от престъпленията не влизат изобщо в полицейските сводки, така че на какви "реални" данни е изсмукана от пръстите тази статия !?!?
 • 19 Жална ни майка

  4 0 Отговор
  За вбъдеще ще разчитаме на кадри, завършили Национална сигурност я в кърджалийския филиал на пловдивския университет, я във Висше училище по стопанска администрация или други подобни псевдо вузове, където полуграмотни младежи убиват няколко години от живота си.
 • 20 Предизборни фантазии

  8 0 Отговор
  Да, да, да! Даже българия е най-правовата държава на света! Ха-ха-ха-хааа...
 • 21 София

  5 0 Отговор
  ХаХаХа
 • 22 Без име

  5 0 Отговор
  Надрусан ли си или пиян? Редактора спиш.
 • 23 Западните Балкани

  6 0 Отговор
  Тези цифри показват нивото на корупция. Нима са толкова малко, на фона хилядите престъпления? В моя квартал само за една нощ обраха 10 къщи, колко телефонни обирджии има и т.н. Като всичко друго по управлението на Борисов и това е съсипано.
 • 24 Този коментар е премахнат от модератор

 • 25 Истината

  13 1 Отговор
  София е най-изгнилото място в държавата. Показателите за престъпност са изкривени заради анонимостта която дава възможност на полицаите в София да се корумпират до безкрайност. В малкият град ако полицая си позволи да поиска подкуп до 1 седмица и кучетата ще говорят за това. Тези статистики са за наивници, как да им се доверим при положение, че хората вече дори не се занимават да викат полиция - това подаването на сигнал в полицията е по-неприятно преживяване от повечето дребни престъпления.

 • 26 Кой68

  9 0 Отговор
  Това виц ли е?
 • 27 Ужас

  6 1 Отговор
  Басси му статията София със сигурност и законност равна на бандитските Пловдив и др. Пловдив и други бандити, а София е равна на Пловдив и другите, т. с. СОФИЯ Е С НУЛЕВА ПРЕСТЪПНОСТ, ТОВА БОЙКО ЛИ ГО Е КАЗАЛ И НАПИСАЛ БЕ, САМО ТОЙ МОЖЕ ДА САМОЗАКЛЮЧИ ПОДОБНО НЕЩО. ТОВА ОТ МАТЕМАТИКАТА БОЙКОВА ЗА СБОРА НА НУЛИТЕ ЛИ Е БЕ? Тез работи не са верване, но се случват в БГ. Ужас. БГ е в света на ужасите с Бойко.
 • 28 Бай хой

  9 0 Отговор
  Верно бе престъпността е далеч от София чак у Негован и Нови Искър.
 • 29 Димов

  12 0 Отговор
  По тази логика с.Кестен в Родопите е най-сигурно и спокойно място за живеене в целият свят. Има 3 души население и нито един осъден или арестуван.
 • 30 анализатор

  4 0 Отговор
  Мисля, че авторът е искал да каже, че причината за малкия брой осъдителни присъди в София е в съдебната система и огромните възможности за натиск върху нея в столицата.
 • 31 АФтора,

  1 0 Отговор
  луд ли си или нас ни правиш на луди?
 • 32 ПНХ

  2 0 Отговор
  Баце щеше да праша полицай до всека дупка и до всеко село. Сега целата полиция у София . Ква стана тя. Отпуснаха се уж 3000 брайка за селата , ама там ги нема.
 • 33 Усмивката

  0 0 Отговор
  А по селата.Вчера минах покрай едно село ,едно от многото населени до 85 процента с цигани.На полощада по обяд в ресторанта музиката бе на 200 децибела.Това не е ли престъпление.Кой го отчита.А къде е превенцията срещу престъпноста.Така се започва.Такъв индивид ,отгледан в такава среда се научава че всичко му е позволено и няма кой да го спре.После академици от водещи институции ,чупят ръце.....,,как ,кога ги отгледахме тия ЗВЕРОВЕ"...гарантирано от ГЕРБ....

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.