Last news in Fakti

25 Август, 2019 16:55 26 168 98

Разчленяването на Русия лежи в основата на полската политика на Изток

  • русия-
  • чехословакия

Полша оказва фатално влияние върху съдбата на военната конвенция на СССР, Великобритания и Франция, която, ако беше подписана, щеше да спре Хитлер

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.
Материал от Поглед.инфо

Принуждавайки Чехословакия да се предаде на Хитлер, западните демокрации, участващи в Мюнхенската конспирация, са наясно, че те разрушават структурата, която може да стане основна в системата за колективна сигурност в Европа. Това се отнася за съветско-френските и съветско-чехословашките договори за взаимопомощ от 1935 г., които имаха характер на тристранно споразумение. Въпреки това, антисъветството на западните лидери и желанието да насочат Хитлер срещу СССР зачеркнаха подобни съображения.

„Мюнхенци” биха могли да се опасяват, че Москва няма да се придържа към член 2 от протокола за подписване на споразумението с Чехословакия, според който задълженията за взаимопомощ ще влязат в сила, само ако помощ на жертвата на атаката „бъде предоставена от Франция“ и предостави такава помощ самостоятелно. За да помогне на Чехословакия обаче, Червената армия трябваше да премине своята граница, тоест да премине през територията на Полша. И в Лондон, и в Париж, и в Берлин знаят, че Варшава няма да даде съгласие за това. Полският посланик в Париж Ю. Лукасевич на 21 май 1938 г., т.е. шест месеца преди Мюнхен, информира американския си колега У. Булит: страната му незабавно ще обяви война на Съветския съюз, ако изпрати войски през полска територия до границите на Чехословакия.

Вдъхновена от плячката, която Полша получава в резултат на разделението на Чехословакия - анексията на Тишинска Силезия, Орава и Шпис, Варшава мечтае да раздели СССР. „Разчленяването на Русия лежи в основата на полската политика на Изток ...“, съобщава през декември 1938 г. разузнавателният отдел на нейния Генерален щаб. „Полша не трябва да остане пасивна в този прекрасен исторически момент ... Основната цел е да се отслаби и да победи Русия”. И месец по-късно, през януари 1939 г., полският министър на външните работи Йозеф Бек декларира пред Фон Рибентроп: „Полша претендира за съветска Украйна и достъп до Черно море“.

Този курс, създаден при Пилсудски, след като той дойде на власт в резултат на държавния преврат от 1926 г., беше насочен към намаляване на територията на СССР до размера на Русия през 16 век. и разширяване на сферата на влияние на Полша на изток чрез създаване на федерация от Финландия, балтийските държави, Беларус, Украйна и други.

Когато съветското правителство се съгласи да подпише проекта на четиристранната декларация на Великобритания, СССР, Франция и Полша, предложен от Лондон на 21 март 1939 г., според който четирите държави се ангажираха да се „консултират относно стъпките, които трябва да се предприемат, за да се противопоставят на действията“, представляващи заплаха за политическата независимост на всяка европейска държава ”и засягащи мира и сигурността в Европа, Полша се съпротивлява. Лондон веднага се възползва от това и отказа собствената си оферта.

Полша оказва фатално влияние върху съдбата на военната конвенция на СССР, Великобритания и Франция, която, ако беше подписана, щеше да спре Хитлер. Московските преговори за сключване на подобна конвенция са проведени през август 1939 г. Всичко зависи от положителното решение на „кардиналния въпрос” - съгласието на Полша и Румъния да пуснат Червената армия през своята територия. Докладът на подкомитета на английския комитет на началник-щабовете, представен на кабинета на министрите на 17 август 1939 г., съдържа препоръка: „Сключването на споразумение с Русия ни се струва най-добрият начин за предотвратяване на война. Успешното сключване на този договор без съмнение ще бъде застрашено, ако предложенията, направени от руснаците за сътрудничество с Полша и Румъния, бъдат отхвърлени от тези страни ... От наша гледна точка, ако е необходимо, трябва да се окаже силен натиск върху Полша и Румъния, така че те да се съгласят предварително за използването от руските сили на тяхна територия в случай на нападение от страна на Германия”.

В телеграма, изпратена в Париж на 15 август, преговарящият френски посланик в Москва Е. Наджияр пише: „Те ни предлагат точно определена помощ на Изток и не поставят допълнителни искания за помощ от Запада. Но съветската делегация предупреждава, че Полша, с отрицателната си позиция, прави невъзможно създаването на фронт за съпротива с участието на руските сили”.

В резултат на това „кардиналният въпрос“ така и не е решен: Варшава и Букурещ отказват да пуснат съветските войски да преминат. Но западните демокрации не искат да ги убедят да вземат решението, жизненоважно за Европа и света. Вечерта на 19 август маршал Е. Рийдз-Смигли казва: „Независимо от последствията, нито един сантиметър от полска територия никога няма да бъде окупиран от руските войски“. Външният министър Й. Бек казва на френския посланик във Варшава Л. Ноел: „Няма да позволим под каквато и да е форма ... не бихме могли да обсъждаме използването на част от нашата територия от чужди войски”. И същите тези политици, няколко дни по-късно, започнаха да твърдят, че пактът Молотов-Рибентроп е дал на Хитлер „зелена светлина“.

Пактът за ненападение между СССР и Германия през 1939 г. е отдавна обявен за спусък на Втората световна война от западните политици. Те не могат да понесат мисълта, че с този договор Сталин блестящо надмина западните "партньори" - участници в Мюнхенското споразумение с Хитлер! Русия не е поканена от полската страна на тържествените траурни събития по случай 80-годишнината от избухването на Втората световна война - нападението на Германия срещу Полша: те казват, че СССР е нарушил международното право през 1939 г. и Германия е поканена на тези събития във Варшава. Вероятно Варшава вярва, че Хитлер, изпратил войските си в Полша на 1 септември 1939 г., е действал като пазител на международното право.

Превод: В.Сергеев


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 55 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Я виж

    254 34 Отговор
    Всеки договор подписан от западните страни не си струва и хартията на който са направени.На което сме свидетели през последните години от страна на САЩ главно и обръча .

    Коментиран от #35, #98

  • 2 ПУТИН

    35 193 Отговор
    СЛАВА НА САЩ

    Коментиран от #55, #63, #80

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 111

    212 36 Отговор
    Най-после не различно от официалната пропаганда, което се премълчава. Поляците заслужават всичките си деления.

    Коментиран от #8

  • 6 Гост1

    227 31 Отговор
    Толкова поляци колеги имам, същите въртиопашки са и сега. Като цяло са калпав матриал..

    Коментиран от #78

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Емил

    36 27 Отговор

    До коментар #5 от "111":

    Всеки (човек или държава) заслужават това, което им се случва! Само гледай следващите 20 години какво ще остане от Русия и САЩ!

    Коментиран от #10, #38

  • 9 анова

    126 10 Отговор
    Германия проигра шанса си тогава с необятните Руски ресурси и Немската дисциплина нямаше да има Англия нямаше да има сащ а Франция щеше да е една красива провинция
  • 10 Гост

    17 4 Отговор

    До коментар #8 от "Емил":

    Какво?
  • 11 Borislav Popov

    19 56 Отговор
    Поглед.инфо пак не са си пили хапчетата.

    Коментиран от #82

  • 12 Абе то

    164 20 Отговор
    За поляците е ясно-има много натрупани исторически противоречия между тях и руснаците...ама немога да разбера нашите джендьр-соросоидни тролове-защо побесняват само при споменаването на Русия?--толкова големи ли шизита са?
  • 13 Наблюдател

    46 124 Отговор

    До коментар #7 от "Гост":

    Напротив, идиотите са тези, които четат идинствено руската фалшифицирана версия на историята.

    Коментиран от #15, #23, #37

  • 14 Истината

    45 120 Отговор
    Е, че преди 80 години не Германия и Полша а нацистка Германия и Русия подписаха Пакта Молотов - Рибентроп, с който си разделиха Полша и Източна Европа на сфери на влияние, като по този начин дадоха началото на ВСВ. А всички тези писания имат за цел да скрият този факт и да оневинят руснаците, че цели две години са били съюзници на Хитлер и са го снабдявали със стратегически суровини.

    Коментиран от #20, #42, #48

  • 15 Джудже

    78 13 Отговор

    До коментар #13 от "Наблюдател":

    Ами някои явно са полуидиоти, които четат различни версии и правят собствени изводи! Разбирам, че ти си от просветените които не вярват на никакви версии на историята, които не са западни.
  • 16 Кирил

    31 87 Отговор
    Да пропуснат болшевишките орки,тоя чува ли се какво говори.
    Това значи само едно,окупация като на балтийските държави.
    Статията е пълна лъжа

    Коментиран от #21, #97

  • 17 Панов

    24 69 Отговор
    Идиотизма е безмерен,кой би искал да бъде окупиран от сталин
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Въпрос

    26 62 Отговор
    Това "мнение" да не е фабрукувано в Кремъл?
  • 20 Джудже

    84 2 Отговор

    До коментар #14 от "Истината":

    Ами като това е истина, защо не кажеш цялата истина? Като не е Германия, а нацистка Германия, защо пишеш Русия, а не СССР?!

    Коментиран от #28

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Кой68

    45 5 Отговор
    Историята няма как да я подмениш въпреки че има опити.Жалък и отвратителен народ който ти се пише "приятел".
  • 23 Гост

    41 7 Отговор

    До коментар #13 от "Наблюдател":

    чети ДОКУМЕНТИТЕ, идиот непоръбен

    Коментиран от #26

  • 24 ПОЗНАВАЧ

    37 69 Отговор
    Излиза,че "лошите" западняци принудили "добрия" Сталин да окупира неговата част от Полша и то чак 2 седмици по-късно .........

    Много ми е странно, как може някой да вярва на съветската теза, след половин век тотално отричане на съществуването на договора с национал-социалистите, както и същото с клането в Катин и тн... Да не говорим, че и до днес те са тези, които все още не са си отворили архивите от войната, за да не излязат критите истини.... ФАКТ!

    Коментиран от #36

  • 25 Стефан

    30 52 Отговор

    До коментар #21 от "Дух":

    А на теб ясно ли ти е, когато в окупирана Полша обявяват въстание се надяват на идващите съветски войски, НО Сталин е заповядал да спрат и да не помагат на въстанниците, а въстанието е смазано и са убити много хора, чак след това започва ново настъпление към Германия, да не говорим и за ОБЩИЯ ПАРАД НА ВЕРМАХТА И ЧЕРВЕНАТА АРМИЯ В ПОЛША след като са я поделили.

    Коментиран от #31, #34, #40, #73, #85

  • 26 Наблюдател

    11 27 Отговор

    До коментар #23 от "Гост":

    Ами именно документите на Пакта съм чел.две страници плюс три страници секретен договор.

    Коментиран от #29, #33

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Наблюдател

    21 54 Отговор

    До коментар #20 от "Джудже":

    Ами нали вие не проглушихте ушите, че Русия, а не СССР е победила сама нацистка Германия е е спасила света от фашизма. Болшевишка Русия, какво толкова е объркал човека?

    Коментиран от #32

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Гост

    41 10 Отговор

    До коментар #25 от "Стефан":

    поредния необразован...какъв съвместен парад сънуваш?има кадри, немските войски излизат от Брест, съветските влизат...
  • 32 Джудже

    26 2 Отговор

    До коментар #28 от "Наблюдател":

    Прощавай, но не знам какво имаш предвид под "вие"? Ти от "ние" ли си? Но като ти чета еднообразните коментари ми става ясно защо слагаш това разграничение.
  • 33 Смешник

    37 8 Отговор

    До коментар #26 от "Наблюдател":

    секретният протокол е ЕДНА страница, чел той 3 страници...
  • 34 Дух

    43 7 Отговор

    До коментар #25 от "Стефан":

    Това е така.Но има подробности покрай това вьзстание.За да подкрепат,червена армия назовават срок за идване.По рано от него-с цнна на колосални жертви на руски войници.Да дават жертви руснаци,за да спасяват поляци?
  • 35 Някой

    18 56 Отговор

    До коментар #1 от "Я виж":

    Поляците трябва да са луди да пуснат Червената армия на пътя към Чехословакия. Никой не ще да чуе за Сталин и неговите главорези!
  • 36 Кой68

    76 7 Отговор

    До коментар #24 от "ПОЗНАВАЧ":

    Нито Сталин,нито Рузвелт,нито Чърчил и нито един от тогавашните лидери са стока?Но да обвиняваш и изкарваш само един за сатана и виновник за всичко,а себе си че си идеалния е лицемерие и гавра с историята?Политиката е лицемерие,подлост и вечен интерес.Не се ли бяха опънали и спрели Хитлер руснаците сега сигурно нямаше да ги има лицемерните Англия и обичаните от вас подли САЩ.То и цяла EU щеше да е една държава............

    Коментиран от #50

  • 37 хамсал

    82 10 Отговор

    До коментар #13 от "Наблюдател":

    Кое е лъжа УхлюФ? Че Полша си е откъснала три области от Чехия ли? Че е отказала да пусне руснаците през нейна територия? Че Мюнхенското споразумение е преди Рибентроп-Молотов? Че руснаците и дори чехите не са допуснати на това споразумение? Ми малко им е на поляците!
  • 38 11ап

    3 4 Отговор

    До коментар #8 от "Емил":

    Поне за едната сте прав!
  • 39 Усмивката

    14 29 Отговор
    От всичко изчетено дотук разбрах ,че Полша ,Румъния иЧехословакия биха били станали Съветски републики,още 39 година.А България нямаше да я сполети тая злочеста съдба на преврата и болшевизма.
  • 40 Помнещ

    34 5 Отговор

    До коментар #25 от "Стефан":

    Възтание организирано в Англия, от полското правителство в изгнание! Сталин е бил достатъчно прозорлив да ги остави на немците да ги изтребят до крак
  • 41 1234

    25 37 Отговор
    Типично руско пренаписване на историята. Оруел в най-често вид! И преди всякакви майцепродавци да ми опонират, нека проверят в руските източници има ли я България в създаването на българската азбука - кирилицата? Ще видите сърби, хървати , македонци, руснаци, но българи няма! И Св. княз Борис го няма! Защо ли? Елементарно-защото сме били мисионери на една изостанала територия, територия на диваци. Толкова диви и неграмотни, че приемат не само писменост, но и език от един далечен народ-българският. Запитайте се, защо руски-български е много по-близък от руски-украински, руски-полски, руски-чешки и т.н. Но фалшифицирането продължава на битово ниво- измислиха си собствен език, писменост на брезови кори и предтечи от Сърбия и Хърватия- нищо, че в този исторически момент тях просто ги е нямало. Пропаганда, вършеща работа сред неграмотното руско население, не и в академичните среди.
    Да се върнем на темата за съюза на две близки идеологии- фашизъм и социализъм. Проблем на Русия са две години, в които Германия и СССР са политически и идеологически съюзници. И като такива нападнаха и си разделиха Полша. Проблем, биеш по имиджа на СССР и Русия. И ето най-лесното решение- да променим историята. А именно-Полша сама си е виновна, защото е агресор и е искала да завладее и Германия, и Русия. А те за да се защитят, направили една световна война. 80% дебили, те управляват света с гласа си, който дават на избори.
  • 42 Владо Вр

    50 7 Отговор

    До коментар #14 от "Истината":

    Полша и Германия разделиха Чехословакия. През 1938г.Това от любов към мира и справедливостта? Поляците си имат стари сметки с руснаците. Още от Великото полско литовско княжество. И обичат алгличаните. Но англичаните не ди мръдна ха пръста, докато Хитлер избиваше поляци. Пак руснаците ги спасиха и им дадоха източна Прусия.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Гост

    8 31 Отговор
    Нещо не разбрах, какво общо има Русия с мюнхенското споразумение, тя втази коференция не участва, по това време СССР е в пълна изолация и някакви фантасмагории за сключване на договори с нея саабсолютно абсурдни. Не е имало никакъв шанс за подписване на договор с СССР или минаване на червената армия през която и да било държава. СССР се е смятъл за много по опасен от Третият Райх. И де факто се оказва точно така.
  • 45 Да си

    33 5 Отговор
    "Да си поляк не е националност,
    да си поляк е професия ."

    Уинстън Чърчил в книгата си "Втората Световна Война".
  • 46 ТАСС

    24 2 Отговор
    Каква ти "голяма работа"?Познавам доста от тях-тарикатчета на дребно.Въздух под налягане.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 До Фалшивия

    35 4 Отговор

    До коментар #14 от "Истината":

    Я каже защо само 2 години и какви са причините за Договора между Т-я и Сталин?

    Кажи и колко пъти Сталин моли за антихитлеристка коалиция?

    Кажи кой присъства в Москва и стенограмите от обсъждането на делегацията А-я и Франция в там.

    То е много лесно да изреждаш фактите без причините.

    Гяволе си, четеш като дявола Евангелието.
  • 49 ГруЮ

    18 2 Отговор

    До коментар #4 от "Наблюдател":

    Истината боли а?
  • 50 ГруЮ

    22 2 Отговор

    До коментар #36 от "Кой68":

    Нямаше да в само Европа. Япония и Германия щяха да имат обща граница около Тибет, а на Юг Германия, вероятно щеше да граничи с ЮАР.
  • 51 ела

    60 11 Отговор
    Статията ми хареса защото е правдива всичко, което е написано е вярно бих искал да добавя ; Полша продължава да убеждава светът, че най-много е пострадала от ; Съветската страна като около 15хил. Полски войници били убити ,растреляни една част от тях и около 5.7 милиона от Хитлериската окупация. Но същатата Полша още 1938 година окупира северна Чехословакия същата Полша на- прави всичко възможно Съветската войска да не се притиче на помощ при окупирането на Чехословакия.Същата Полша предлагаше на Хитлел и искаше заедно да воюват срещу СССР същите свине сега се предлагат на Американците същите идиоти рушат пометниците наСъвеските воини проляли кръвта си( около 600.000) хиляди за освобождението на Полша същите свине изкопават гробовете и рушавайки паметниците да заличат миналото си обвиняваки за всико руснаците..
  • 52 Отвратен

    47 6 Отговор

    До коментар #47 от "стоян георгиев":

    Я пак, Полша ли беше, която изчезваше от картата?

    Кога е обявена независимостта на Полша? 11 11 1918?

    Кога германската делегация подписва в Компиенската гора - 11 11 1918?

    Случайност , а?

    Кой окупира Украйна и Беларусия? На кого е ескадрата Катюшко и от кой е ръководена?

    Кой извършва масови разтрели и етническо прочистване, кой убива 350 000, 120 000 деца и 80 хиляди старци..

    Кой нарушава Сувалския договор и завзема Вилнюс в Литва, а Горна Силезия - завземат 30%, в която са 95% от въглищата.

    След това 80 хиляди пленени - кой ги убива в полските концлагери Тухол и Стшалков?

    Кой с подкрепата на САЩ предприема похода срещу Варшава и завзема официалната власт в Полша1926 г.?

    Кой снабдява Полша - САЩ?

    Няма по-големи изверги от поляците в Източна Европа.

    Затова после украинците им отвръщат с Волинското клане.

    Стоянчо, Стоянчо един калибър сте с Фалшивия - Неистински, в омразата си към Русия, ще откриете сто концлагера.

    Малко е, че такива като вас изчезвате от картата на Европа, изобщо не трябва има Ви има на тази планета.

    Коментиран от #58, #74

  • 53 ела

    23 6 Отговор
    Бих искал да отбележа хора които нямат понятие от света и Световната история коментиран нещо които нито са чели нито са чули тук става въпрос за становището на Полша пре ди ВСВ а ту "комунягите били такива и др. глупости и т.н " или говорят неща нямащи нищо общо със статията бих искал да им напомня " умните хора умеят и са добри слушатели догато глупаците мислейки че всичко знаят всъщност не знаят че нищо не знаят.Американския начин за интелигентност е да кажеш че нищо не знаеш даже е модно .
  • 54 Ех тези невинни поляци

    37 5 Отговор
    Съгласен съм с тези, които не харесват по някаква причина руснаците - ушанки били, мурзилки били, ватенки били, алкаши били... Обаче и на мен ми прави точно това последното в статията впечатление - СССР е агрессор, така е, разбираемо няма да поканиш наследниците на болшевиките на тържествата по случай края на ВСВ. Но Хитлер също окупира половин Полша, даже именно Хитлер напада Полша след фалшив граничен инцидент, а наследниците на нацистите от Германия са канени на тези тържества! И още - повечето концлагери през войната са в Полша, където мнозина поляци са помагали на нацистите. Днес е забранено със закон да се говори истината под заплаха от затвор. Още повече, че поляците при преместването на границите на запад след ВСВ получиха дн. град Вроцлав, Данциг и т.н. немски земи, които не са платени под никаква форма, а германските бежанци от тези днешни воеводства са гонени брутално и убивани. Същите поляци врънкат германците да получат обезщетения за повредената инфраструктура през войната и пак са първи дружки. Разбира се, руснаците не са цвете, добре ги познаваме, изнесоха държавата под формата на трофеи и даже сме им плащали за това, но наведения всеки го еВе, така че не са само те виновни.

    Коментиран от #57

  • 55 НИТУП

    13 2 Отговор

    До коментар #2 от "ПУТИН":

    ПЛЯВА НА ФАЩ
    ..Тва' искаше да напишеш май май, мой човек, ами пише правилно де,нали Путин тука ми се зовеш..или по добре, ходи както обичайно да се понаЗобиш
  • 56 Влад

    18 6 Отговор
    Слава России! Победа будет за нами!
  • 57 Гост

    9 25 Отговор

    До коментар #54 от "Ех тези невинни поляци":

    Кои санаследниците на нацистите? Днешна Германия се стреми да се разграничи по всякакъв начин от третият райх. За носене на свастики можеш да влезеш в затвора, не съм чувал или гледал филм в който да наричат Хитлер ,,великият диктатор,, на самолетите им няма пречупени кръстове, емблемата на Луфтханза също не е с свастика. Руснаците се горьеят със Сталин аерофлот има сърп и чук на самолетите, Ленин всеоще шежи в мавзолей. Специално поляците няма за какво да харесват руснаците.

    Коментиран от #60

  • 58 Усмивката

    13 24 Отговор

    До коментар #52 от "Отвратен":

    Ти имаш ли представа от размера на престъпленията на съветския болшевизъм,комунизъм ,наречи го както щеш.Ти разбираш ли че половин европа не може се излекува от таз чума вече един век.Какви изверги са поляците в сравнение с тез кръволоци.
  • 59 1234

    10 29 Отговор
    Интересно, минуси много, а аргументи няма. Явно съм надценил нивото на русофилите-предатели на българския народ. Все очаквах нещо смислено, ама така сте научени- да мълчите като Г. Димитров в периода 1939-1941 г. Зер да не се скърши хатъра на великия СССР. И с Д. Пеевски пак така мълчахте-да не скършите хатъра на Русия.А България-кучета я яли... Майцепродавци....
  • 60 Ех тези невинни поляци

    33 3 Отговор

    До коментар #57 от "Гост":

    Искаш да ми кажеш, че нацистите с края на ВСВ изчезват?! Нюрнбергският процес издава колко беше 9-12 смъртни присъди. Някои от по-видните нацисти са излавяни години след войната, но истината е, че основната маса от нацисти си остава на свобода и интегрирана в обществото. Да, разбира се, съвременна Германия е доста променена, но особено по-възрастното население все още не обича чужденците. Мен лично са ме приветствали по този начин: "А, чудесно, България, прекрасно, кога си тръгваш обратно?". Единствената причина да не са отявлено расисти е тази, че повече от 70 години има ТОТАЛНА ЗАБРАНА да се използват символите на предишния режим и неговата реторика и пропаганда, като тази забрана е наложена под външен натиск!!!!! В Русия подобно явление никога не е имало. Декомунизацията беше стихийно явление и при това непълно. Никога не е имало забрана да се използват символите и пропагандата на предишния режим. Между другото, това, че не вижда приемственост между едната и другата държавни машини, съвсем не значи липсата на приемственост. Синовете на нацистите са синове на нацисти. А руснаците също нямат причини да харесват поляците и не го и правят.

    Коментиран от #61

  • 61 Гост

    3 23 Отговор

    До коментар #60 от "Ех тези невинни поляци":

    Под виншен натиск или не, германското общество изживява своят катарзис. Руското не. Точно това, че няма масови убийства и репресии в германия, както е в България, е част от създава съвременото немско общество такова каквото е. Почти всички германци са биши привърженици на Хитлер и са вярвали в пропагандата на нацистите, всеки един е виновен в различна степен и гражданите на ФРГ осъзнават до един това, това е катарзис. В ГДР има убийства лагери репресии, виновните няколко хиляди са наказани и все едно нищо не е било, останалите са чисти, да ама не. Всичко бих приел и петолъчката под която са загинали хиляди руснаци и сърпа и чука символ на труда , дори мумията на ленин, една от най важните личности на 20в, но да наречеш сталин ,,великият диктатор , да се прекланяш пред сатрапи идеолози на диктатурата на пролетарята не.

    Коментиран от #64

  • 62 ВЕЛИК МАЛЕДОНЕЦ

    18 5 Отговор
    Какви поляци това са чисти македонци както германците руснаците.Цяла европа е македонска.Да живее Македония
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Усмивката

    17 6 Отговор

    До коментар #64 от "Нин":

    Загубили 30 процента от националното богатство? Кае имаш предвид.Реките земята,петрл,газ, гори ,площ,.Май ти си си загубил 30 процента от главата.Ходил ли си в Ссср тогава да видиш народа в ква мизерия живееха.А тия милиардери откъде се пръкнаха.Русия бедна .Най големия виц за ношта
  • 66 Инспектор Дюдю

    5 22 Отговор
    Бре, бре, бре още малко ще се окаже,че Полша е анексирала територии от Русия . браво на Русия , браво на Съветските Хибридни Републики.
  • 67 Оник Даратян

    4 27 Отговор

    До коментар #64 от "Нин":

    Световна въшкарска суперсила. Стана супер сила благодарение на ядреното оръжие. А иначе народът супер беден.
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Разбирачев

    7 30 Отговор
    Русия трябва да бъде разпокъсана и унищожена както тя направи с Царство България
  • 71 100

    7 28 Отговор
    То Русия е участвала поне 2 пъти в разчленяването на Полша, така че.... поляците имат основание да им го върнат.

    Коментиран от #96

  • 72 Николай

    29 2 Отговор
    Полски БАСТУНИ !!!!!
  • 73 НАТО ВЕЦ

    7 1 Отговор

    До коментар #25 от "Стефан":

    Немците казват: Jedem das Seine.
  • 74 стоян георгиев

    8 26 Отговор

    До коментар #52 от "Отвратен":

    другарю,няма смисъл от повтаряне на лъжи.не помагат .дадох ти много лесни за смятане факти.съветската държава дето уж ще се брани в периода 1918-1939 създава огромна армия и ангажира с нея цялото налично население и ресурси.лошите поляци за 20 години създават държава за чудо и приказ. без да натискат на армия.та я обясни как поляците са правили сметка да завладеят и разделят русия?с конница и оръжия от първата световна воина ли?искам конкретен отговор ,а не тъпотии и лъжи за някакви етнически прочиствания и убииства във военни лагери,които са плод на комунистическите ви фантазии!та чакам отговор другар по зададения от мен въпрос!

    Коментиран от #79

  • 75 гост

    22 4 Отговор
    Полша имала да си връща на Русия... А какво е било през средновековековието. Полша е първата държава легализирала еврейската си общност и дала им поданство равностойно на католик. В резултат става може би средновековната държава с най-богати благородници, която успява до постави Русия и Прусия в икономическа зависимост от тях. По-скоро немците и руснаците са имали да им връщат на тази Славяно-Литовско-Еврейска федерация.
  • 76 Шаран БГ

    24 3 Отговор
    България я съсипва дядото на мадридския мошеник !! Вместо мирна и изграждаща се държава ...война подир война.Избиване на мъжкото население. Създаване на вътрешни междуособици, озлобяване на хората един срещу друг .....и така до ден днешен ! Но ... по-горе става дума за поляците. С който и поляк да заговориш, по-голям политик и разбирач на световната политика от него ....няма. Същински българин ! Много се "обичат" с руснаците. И съвсем по " братски" се избиват.... и по повод и без повод! И полякът е такова чудо ! Каквото и добро да му сториш , все мърмори. Те и за това поляците по света са по-вече отколкото в самата Полша.Сега и ние почваме да се разселваме успешно. Руснаците пък- дай им да се уповават на силата си. Ще се трепят помежду си до Второ пришествие ! Само един-единствен случай имах през1980 година , на перона на Гдиня, чакайки електричката за Реда. Случих на поляк /около 60 годишен/ който бе извървял цялата ВСВ от Гданск до Москва, и от Москва до Берлин, като съветски войник-артилерист. Говореше добре руски, естествено/като всеки поляк/ ругаеше съветските управници, но не даваше да се каже лоша дума за руснака, за руския човек, за руския народ. След месец време в Полша и среща със омраза към всичко съветско и руско на различни нива, и от най-различни хора, за мен това тогава бе невероятно.От всяка негова дума за руския мужик лъхаше неверятно преклонение и любов. Бях ошашавен.......
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Мир а не война срещу Росия

    19 2 Отговор

    До коментар #6 от "Гост1":

    Като цяло сме всички един дол дренки от бившия "СИВ".
    Да се дървиш на Русия днес ,е доста тъпа политика , независимо кой я дърпа.
    Това прави Русия по-сплотена и по -ефективна в отбранилната и мощ.
    Създадоха от нищото самолети и ракети ,с невероятни престанди.
  • 79 Аха

    15 4 Отговор

    До коментар #74 от "стоян георгиев":

    Другарю демократичен каскет, да даваш мнения, когато сам не си извоювал свободата си е тъжно и жалко.

    В мнозинството от хората будиш 2 съмнения, две чувства и едно действие:

    Съмнения
    за здрав разум,
    наличие на такъв, но подкрепен от НПО-та,

    Чувства:

    Отвращение,
    Съжаление,

    Действие:

    Избягване на контакт - какъвто и да било

    Коментиран от #92

  • 80 12 udar

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "ПУТИН":

    Idiot !!!
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Бай Шиле

    6 2 Отговор

    До коментар #11 от "Borislav Popov":

    А ти твоите хапчета вземаш ли ги редовно?
  • 83 хахаха

    6 12 Отговор
    Според мегарусофилският сайт Поглед инфо, излиза, че не Полша е станала жертва на СССР през 1939-та, а обратното:) както обикновено при комунистите и русофилистиците: крадецът вика дръжте крадеца:)
  • 84 хамсал

    16 3 Отговор
    Аааа, мишките нападат 1920 г. Полша! А я да видим какво имаме тука-През 1919 г. полските войски завземат голяма част от Западна Украйна, побеждавайки в Полско-украинската война. Пилсудски предприема офанзива към Киев през април 1920 г., но Съветите контраатакуват и отхвърлят полските войски на запад до полската столица Варшава и Украинският директорат бяга в Западна Европа. К'о шъ кайш Грюберче?
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Кую

    8 2 Отговор
    Що полякини озпрасках!Само за това стават Панита Кавалски.
  • 87 Аха

    3 0 Отговор
    Пак питам дащо 1921 Русия и Германия - подписват?

    Причините?

    Коментиран от #88, #93

  • 88 Прочети

    0 0 Отговор

    До коментар #87 от "Аха":

    коментар 84 и поръсъждавай малко!

    Коментиран от #89

  • 89 Аха

    4 1 Отговор

    До коментар #88 от "Прочети":

    Досега изброявате дати без причини - като селските клюкарки: Днес Пенка купи кило домати, а пък Цончо си купи сатър.

    Писна ми да откривам китайски училища за "демократичните" соросоидни каскети.

    Другарю каскет, и бабите на пейката люпат семки и отбелязват, това не ги прави по-мъдри и начетени, а са си чиста проба клюкарки.

    У местното кръчме вървите.

    Коментиран от #90

  • 90 Никой

    2 3 Отговор

    До коментар #89 от "Аха":

    Само не мога да разбера журналиста който го е писал. Кво общо има Полша , след като днешна Словакия , това е част от Чехословакия , винаги е ограничила със бившата СССР. По точно Украйна. Та кво е пречело на Руснаците ? Тъпотия

    Коментиран от #91

  • 91 Д'мин

    9 0 Отговор

    До коментар #90 от "Никой":

    Виж карта на Чехословакия за периода 1918-1938 г. и ще разбереш в каква грешка си! Тогава Словакия, като част от Чехословакия граничи на изток само с Полша и Румъния!
  • 92 стоян георгиев

    3 7 Отговор

    До коментар #79 от "Аха":

    другар за вас всеки дето не е комунистически лъжец е фашист или соросоид.зададох ти въпрос отговори му!!!!няма нужда да ми обясняваш къв съм вместо да отговориш на един много прост и елементарен въпрос!писа 100 реда глупости дето ги разобличих с един въпрос от пет думи.smqh!
  • 93 хамсал

    10 0 Отговор

    До коментар #87 от "Аха":

    Защото преди договора Молотов-Рибентроп са подписани следните договори:"Преди СССР подобни пактове с Германия са подписани от Полша (още първият, през 1934 г. Пактът Пилсудски-Рибентроп), Франция (Пактът Боне-Рибентроп), Великобритания (Пактът Чембърлейн-Рибентроп), Естония (Пакт Селтер-Рибентроп), Литва (пакт Урбсис-Рибентроп), Латвия (пакт на Мунтерс-Рибентроп). Съветският съюз беше последният, който подписа подобно споразумение."
  • 94 Баш бащицата

    8 3 Отговор
    Поляците никога не са били цвете за мирисане. Още от 16 век. И реално са си заслужили съдбата. Поляци и шведи са били лика прилика. Но докато шведите от 200години са независими, след като тогава руснаците ги поставят на мястото им, поляците нон стоп са се врели насам-натам, без да иматсе ресурса и с Германия и Русия за съседи.... Реално са си го търсили.
  • 95 Баш бащицата

    5 0 Отговор
    * Шведите са неутрални от 200години и неда са водили война. Грешка на езика.
  • 96 Владо

    0 0 Отговор

    До коментар #71 от "100":

    Свети си часовника !!!!
  • 97 Идооо

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "Кирил":

    Само тотален неграмотник и пълен !ДИОТ може да пише такива коментари. Не пакта а поделянето на Чехия от Полша, Унгария и Германия дава началото на ВСВ и полските кретени добре го знаят. А пакта служи само да орложи войната с СССР до колкото е възможно.
  • 98 ХаХа

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Я виж":

    250 трола са дали плюс на тази помия. Пардон не са тролове а ботове