27 Август, 2019 06:30 5 433 32

В Халкидики: "Македония е гръцка"

  • гърция-
  • македония-
  • халкидики

Стане ли дума за гостите от Северна Македония - сред гърците се усещат страх и ярост

В Халкидики: "Македония е гръцка" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Халкидики е рай за туристи. Но стане ли дума за гостите от Северна Македония, сред гърците се усещат страх и ярост. Има и сблъсъци. А в един бар в Халкидики паролата за връзка с интернет дори гласи "Maкедония е гръцка".

В градчето Неос Мармарас на полуостров Халкидики туристическият сезон е в разгара си. Големият плаж е добре посетен, а вечер ресторантите и баровете са пълни. Трите ръкава на полуострова в Северна Гърция са съвсем близо до съседните балкански държави. Затова редом с германците, англичаните и французите, се срещат много българи, сърби, албанци и македонци.

Спорът за името между Гърция и днешната Северна Македония е официално приключен, но Преспанското споразумение не успя да премахне напрежението между хората. Фактът, че едно гръцко правителство допусна бившата югославска република да използва името Македония, предизвиква тук, на полуостров Халкидики, в едноименния регион на Северна Гърция, предимно гняв и неразбиране.

Раната не е затворена

"Не желая името ми да се назовава, защото не мога да кажа нищо хубаво", предупреждава собственикът на един ресторант. "Виждаш ли тази снимка?", пита той и сочи една стара фотография на мъж с македонска носия. "Познавам историята си - тя е подкрепена с факти", подчертава мъжът. Струва му се скандално, че хората от съседната държава, които посещават заведението му, се хвалят с това, че са македонци. Той твърди, че няма нищо против хората от Балканите. Особено със сърбите, които често прекарват почивките си в Неос Мармарас, поддържал добри контакти. Но за това имало други причини. Гърция така и не е признала Косово за независима държава, а по времето на югославските войни Атина категорично застана на страната на Сърбия. Документи и снимки доказват, че е имало дори гърци, които са участвали в клането в Сребреница, за което гръцките медии писаха подробно.

Историята на региона е твърде сложна. А спорът за името със Северна Македония е наистина болезнен въпрос за гърците. "Имам служители от България и от Албания. А майката на един от моите работници е дори от Скопие", казва притежателят на ресторанта, който, както мнозина тук, очевидно не иска да назове името на новата държава Северна Македония. По този начин явно подчертава: Македония, това сме само ние.

Как се прилага Преспанското споразумение

Северна Македония трябва да изпълни редица условия, които ѝ бяха поставени, за да се сключи компромисното споразумение за името. От няколко месеца насам Скопие вече няма право да използва "Звездата от Вергина" - жълтото слънце на син фон, което може да се види и по балконите на много от хората в Северна Гърция.

Гърция следи развитието на нещата много внимателно. И мнозина се чувстват засегнати, когато видят автомобили, чиято национална регистрация "МК" не е заменена със "СMK".

Много от тези промени създават допълнителни усложнения за туристите, които от години идват от Северна Македония на Халкидики. Необходими са им нови лични документи, нови шофьорски книжки, нови регистрационни номера на автомобилите.

Македония се отнася сериозно към споразумението. Една македонска журналистка, дошла на курорт в Неос Мармарас, разказва, че министър-председателят Зоран Заев коригирал колегите ѝ, когато използвали старото име на държавата. Но когато северномакедонците тръгнат с колите си от Гърция обратно към дома, на табелите по гръцките пътища все още пише само "Скопие", а не "Северна Македония".

Прагматизъм и тиха ярост

В Неос Мармарас гърци и македонци избягват да общуват помежду си. "Не сме дискриминирани, но всъщност нямаме и никакви контакти с гърците", разказва една туристка, която от години посещава Халкидики. Тя харесва плажовете и вече е обиколила редица места. Дошла е да си почива, а не да се занимава с политика.

Същата позиция застъпват и повечето собственици на ресторанти и хотели в Халкидики. "С хората, които си плащат за престоя при нас, не обсъждам политиката", казва съдържателят на един бар. И той не желае името му да бъде споменавано. "Имам си мнение, но не искам да обиждам никого", заявява и съдържателят на едно кафене в центъра на града.Той явно иска да задържи клиентите си от Северна Македония.

Ситуацията е напрегната. Когато в Неос Мармарас стане дума за туристите от съседната държава, се усещат страх и ярост. И съвсем не всички успяват да се удържат - македонски туристи разказват за сблъсъци с туристи от Гърция. В един плажен бар на първия ръкав на Халкидики паролата за връзка с интернет е "Macedonia is Greek" - Македония е гръцка. Открита провокация.

Македонците носят пари

"Подобни случаи не отразяват мнението на мнозинството предприемачи на Халкидики, които биха искали да приемат гостите от Северна Македония професионално и с уважение", твърди Григорис Тасиу от местния туристически съюз. В месеците от юни до септември в Халкидики на курорт идват около 150 000 туристи от Северна Македония. "Това означава, че това е важен пазар за нас", казва Тасиу.

При това двата народа са свързани далеч не само от туризма. Много македонци следват в Гърция. Търговията между двете държави се развива бурно. Дълго преди Преспанското споразумение големи гръцки фирми се бяха установили в Северна Македония и печелят там добри пари. Но в Гърция за това почти не се говори, или пък - само с неохота. Ако някой ден от двете страни на границата осъзнаят, че съседните държави имат полза една от друга, несекващият спор за името може да се окаже не толкова важен.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЛОДУЙ

    41 2 Отговор
    ДА ЖИВЕЕ БЬЛГАРИЯ
  • 2 Tarsas

    45 9 Отговор
    Ъхъ, Македония е гръцка а пък Гърция е Българска! Данайците да не се лютат много оти ке хванат обратният път за северна Етиопия!

    Коментиран от #5

  • 3 Кирил

    41 2 Отговор
    България няма проблем с Македония,с българите от Македония или с македонците.
    Има проблем с македонстващите българи които я вкараха в национални катастрофи.по македонските чукари бяха загубени Източна и Беломорска Тракия и националната енергия на новоосвободена България.
  • 4 нервен ( разбивача на тролове )

    32 5 Отговор
    Нее Македония е българка...както и Беломорска Тракия
  • 5 Начо

    3 14 Отговор

    До коментар #2 от "Tarsas":

    А ти за пещерите на хиндукуш афтанистан.

    Коментиран от #8

  • 6 Панов

    18 3 Отговор
    Вместо да се палим по тая статия в която гърците си държат на своето,да помислим по една друга тема.
    Защо не се намери нито един грък да се откаже от Гърция и да се пише македонец както хиляди измекяри като мисирков и други уж българи .
    как не се намери нито един албанец или сърбин

    Коментиран от #14

  • 7 Димов

    25 1 Отговор
    И Лозенград е български.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Тръмп

    22 1 Отговор
    Македоните са тракийско племе,като българските серди,мизи и още много други!!!:):):)Част от гърците също произлизат от тракийски племена,та спорът е глупав!!!:):):)На Балканите всички сме от едно котило,тракийски братовчеди и това е доказано чрез генетиката!!!:):):)А територията на Северна Македония никога не е била гръцка!!!:):):)Гърчолята да учат повече История,че са неграмотни!!!:):):)Войските на Александър Велики са били от гърци и траки,а Тракия също не е с гръцки генезис!!!:):):)

    Коментиран от #10

  • 10 Tarsas

    7 0 Отговор

    До коментар #9 от "Тръмп":

    Това е точно така, но хора като Начко туй нещо няма как да го знаят, поради простата причина, че нямат намерение да се образоват!
  • 11 До Начо

    10 0 Отговор
    През лятото и есента на 1913 г. погрома над народа ни ставаше едновременно от всички страни на отечеството ни. Колеха, изнасилваха, осакатяваха и прогонваха от родните места народа ни и опожаряваха неговите имоти - турците в Източна и Западна Тракия, гърците в Егейска Македония и Беломорието, сърбите във Вардарска Македония и румънците в Южна Добруджа. Искам да предложа на вас, читателите, след като прочетете по-долу приложените гръцки войнишки писма, да се опитате да откриете дали има покритие с това, което беше сторено на народа ни от гръцките злодеи със следните членове от Конвенцията за преследване и наказване на престъплението геноцид. В резолюция 96 (І) от 11 декември 1946 г. геноцидът се определя като „престъпление против международното право, против духа и целите на Обединените нации и е осъден от цивилизования свят”. Първите 4 члена от Конвенцията за това престъпление срещу човечеството, за което международното право казва, че няма давност, гласят:

    „Член 1: Договарящите страни потвърждават, че геноцидът, независимо от това, дали е извършен в мирно, или във военно време, е престъпление против международното право, което те се задължават да предотвратят и наказват.

    Член 2: В настоящата конвенция под „геноцид” се разбира всяко едно от следните действия, извършени с цел да се унищожи, отчасти или изцяло, една национална, етническа, расова или религиозна група като такава: а) убиване на членове на групата; б) причиняване на сериозни телесни или
  • 12 Тръмп

    7 0 Отговор
    Гърция, България и Северна Македония дълго време са ЧАСТ от Римската империя!!!:):):)Ще припомня,че Император Гай Галерий Валерий Максимилиан е от Сердика и е си е чист Тракийски българин от племето на Даките,управлявал от 293г. до 311година!!!:):):) Константин Велики също е трако-българин и въобще имаме общо генетично смесване на Балканите от хиляди години!!!:):):)А гърците няма смисъл да имат териториални или духовни претенции за Владичество на Балканите през 21-век,когато сме заедно всички братовчеди в ЕС и териториите са със символична собственост при положение,че няма граници и всеки пътува свободно и може да се засели където си иска!!!:):):)

    Коментиран от #19

  • 13 Тръмп

    6 1 Отговор
    Ще припомня на гърците,че Свети Димитър е по произход римлянин от сенаторско семейство,но италианците не са глупави да имат претенции да го наричат италиански Светия!!!:):):)Италианците са със същите генетични корени,като македонците,българите и гърците!!!:):):)В тази Историческа Мешана Скара и движение на хората е трудно да се определи кой-какъв е и от къде е???:):):)Генетиката е единствената наука,която отговаря на тези въпроси!!!:):):)Шовинизмът на гърците е смешен на този фон!!!:):):)Бият се в гърдите,че козата /Македония/ е тяхна,а тя се оказа обща и принадлежи на ЕС!!!:):):)

    Коментиран от #18, #30

  • 14 100

    9 2 Отговор

    До коментар #6 от "Панов":

    Нали знаеш комунягите какво са правили в Пиринския край в края на 40-те години, как са били хората, за да ги накарат да се пишат македонци...
  • 15 Тръмп

    5 2 Отговор
    Териториите през 21-ви век в ЕС са със Символична Стойност,а реално няма граници и ограничени територии,всеки европеец може да се засели където си иска!!!:):):) Явно Аристотел не е бил генетично точно грък,защото би се шокирал от дребнавите претенции и шовинистична истерия на днешните гърци!!!:):):)Не са базирани на нищо смислено и научно, а са индикатор за недоразвитост и необразованост!!!:):):)

    Коментиран от #20

  • 16 Тръмп

    5 1 Отговор
    Гърците се опитват да Завладеят Северна Македония без война,а чрез манипулации на Историята,така правят и македонците спрямо България!!!:):):)Цирк Балкански!!!:):):) Историята не подлежи на Кражба,защото е базирана на Истината,та им пожелавам успех в удрянето на тиквите в бетонната стена на Истината!!!:):):)
  • 17 Бачо

    4 3 Отговор
    Ха сега ни направихте и македонци,римляни,по рано бяхме тюрки,славяни,перси истината е миш-маш народ сме кой дошъл ни дръпнал затова сме на първо място на света по брой на проститутки .

    Коментиран от #23

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Tarsas

    3 1 Отговор
    Есхил още описва гърците като тъмнокожи и идвайки от Африка предавайки думите на пеласгийския цар към данаидите

    - "Вие не приличате на хората от нашата земя, а по-скоро сте като либийките, или даже като хората живеещи край река Нил.
    За етиопските цигани ни е ясен произхода, но на македонците им липсва един Владо Черноземски и всичко ще си дойде на мястото!

    Коментиран от #28

  • 22 А защо гърчулята

    3 1 Отговор
    Не смеят да се зъбят на турчолята?
  • 23 Tarsas

    5 1 Отговор

    До коментар #17 от "Бачо":

    Бачо, немой така!!! Докато дедите ни са наричани най-праведните хора, то при гърците корупцията и упадъка на нравите е било нещо нормално. Страбон има доблестта да признае, че гърците са тези, които разпространяват корупцията и негативните качества сред варварите. Проституцията е непозната в обществата на траки, скити, келти и германи, в Стара Гърция тя е нещо нормално. По начало проститууцията е била непозната на старите римляни. Марк Порций Катон Старши е предупреждавал сената, че, гърците са развратен и порочен народ, твърдял е, че, ако Рим приеме гръцките нрави, това ще доведе до края на града.

    Коментиран от #24

  • 24 Тука малко бъркаш

    2 0 Отговор

    До коментар #23 от "Tarsas":

    Проституция сред траките е нямало защото е царял повсеместен промискуитет. Т.е.нямало е нужда да се плаща

    Коментиран от #25

  • 25 Tarsas

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Тука малко бъркаш":

    Докажи го с факти и току-виж съм ти повярвал!

    Коментиран от #26

  • 26 Ако претендираш за информиран

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "Tarsas":

    То би трябвало да си чел какво е писал Херодот за бита и обичаите на траките.

    Коментиран от #27

  • 27 Tarsas

    3 0 Отговор

    До коментар #26 от "Ако претендираш за информиран":

    Мдаааа зная, че Херодот казва много истини за траките но също зная, че преди сватбата тракийките имат пълната свобода да бъдат с когото си пожелаят. След сватбата обаче съпругата е оставала вярна на своя спътник в живота. Предаността е стиганала до такава крайност, че при смърт на мъжа, неговата съпруга го придружавала в отвъдното, като това се считало за въпрос на чест.Пак от Херодот!!!
  • 28 бай Даньо

    5 1 Отговор

    До коментар #21 от "Tarsas":

    За подкрепа на тезата ти човек трябва да отиде в историческия музей в Атина и по още първата фогура на мъж атлет се виждат характерните черти на черната раса - по дълги крака, по тесни глезени, по широки бедра , по широки носове, къдрава коса ( гръзките статуи са ВИНАГИ с къдрава коса) . Идете, вижте и си отваряйте очите, че маляките лъжат яко!
  • 29 Тръмп

    3 1 Отговор
    Иронията и абсурда,е че македоните са завладяли Северна Гърция и са си оставили градовете на тяхно име!!!:):):)А пък сега същите Северни гърци са обсебени от названието Македония,все едно те са македоните,а истинските македони са обявени само за Северни спрямо Северна гръцка Македония???:):):)Гърците не са наясно точно какви са,но поне е смешно за всички наоколо!!!:):):)Според Аристотеловята логика,Северна Гърция е Южна Македония с което признават,че са повече македонци отколкото гърци!!!:):):)Сигурно е,че ще бъркат тая каша още 2300години и пак няма да са доволни от вкуса!!!:):):)
  • 30 Българин

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Тръмп":

    Нали е големи тапаци са .
  • 31 Българин

    0 0 Отговор
    Ако ние Българите не избием Гърците те няма да спрат с претенциите и някой ден Гърците ще имат претенции и ще кажат че целият Балкански полуостров е Гръцки .
  • 32 Българин

    0 0 Отговор
    Смърт за Гърция .
    Северна Гърция за България .
    Южна Гърция за Турция .
    Попринцип не мразя никого но те си търсят белята .
    Ама преди да се разделя Гърция между Турция и България първо ще ги избием и тогава .