27 Август, 2019 13:01 36 595 63

Времето на Гриша Ганчев в ЦСКА изтича

  • цска-
  • гриша ганчев-
  • клуб-
  • развитие

Смяна на чипа е наложителна на "Армията"

Времето на Гриша Ганчев в ЦСКА изтича - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Преди три години започна същинското управление на ЦСКА от Гриша Ганчев. Както той поиска - начисто, с трансформираното дружество на "Литекс", без тежестта на многомилионните дългове. Със своите хора в управлението и голяма подкрепа от "червената" публика. Зелена светлина и от държавата. Комфорт, който малцина преди това са имали. Комфорт, който изисква резултати. И понеже ЦСКА е клуб не от семейно, а от национално значение, след немалкия период от три години е време за равносметка какво може да даде Ганчев на ЦСКА и с основание ли бе чакан толкова години на "Българска армия".

Откакто Ганчев взе ЦСКА, се създава впечатлението, че третира клуба сякаш е несменяем собственик. Важно е да се каже, че този клуб нито е създаден от него, нито при него има кой знае какви успехи, а както е тръгнало няма и да има. Така че ловешкият бизнесмен с нищо не е по-специален, макар много фенове да очакваха именно това. Сега вероятно са разочаровани. Та Ганчев съвсем спокойно може да последва съдбата на Васил Божков, "Титан" или Александър Томов. Имунитет няма. На този етап големият бонус е безпрецедентното търпение, с което "червената" публика подходи към него. Изстрадала не един и двама лоши стопани, тя бленуваше най-накрая ЦСКА да е това, което трябва да бъде. Кредитът на доверие обаче е време да свърши и всеки да се третира според делата. И резултатите. А такива от Ганчев в ЦСКА просто няма.

За три години единствената стойностна футболна дейност, която Гриша Ганчев направи за ЦСКА, бе ремонтът на тренировъчната база в Панчарево. Това е зелената точка в неговото управление, която е твърде малко, когато я съпоставим с неуспехите. Като позитив може да се отчете и това, че клубът вече не е разграден двор и изглежда една идея по-сериозно като ниво, но все още далеч от нужното. Течовете на информация и несериозните изпълнения на служители, пикът на които беше при "Титан", вече са в миналото. Това се получи като Ганчев се обкръжи с най-близките си довереници от годините в Ловеч. Цената, която клубът плаща за това обаче е твърде висока, и е време в Борисовата градина да се влее свежа кръв, ако Ганчев иска да остане там. С Данаил Ганчев, Стойчо Стоилов и Люпко Петрович няма да стане.

За три години в ЦСКА футбол не създадоха. Игрово тимът няма стил, концепция, облик. Назначават се слаби треньори, които логично не издържат много време начело и конвейерът за антифутбол продължава да работи. Това не е нещо ново за ЦСКА - вече няколко десетилетия този отбор не може да заиграе футбол на европейско ниво. Не е ново и за Гриша Ганчев - неговата липса на международни успехи с Литекс през всичките му години начело е добре позната. Това обаче трябва по някакъв начин да се промени, защото става прекалено протяжно, досадно и отегчително. До групите на Шампионската лига се домогнаха всякакви отборчета, за Лига Европа да не говорим, а нашият "убиец на гиганти", "евробоец" и прочее архаични прозвища, отпада от тимчета като Заря (Луганск). Как феновете търпят всичко това? Колко време ще продължават да се "топлят" с разни успехи от футбола пр. н. е. Не е важно Ганчев сам ли решава кой треньор да назначи, негови приятелчета ли го правят, някакъв съвет на старейшини ли събира, но който и да го прави, той просто не разбира от футбол и това е категорично доказано с устойчива и тенденциозна липса на резултати. Оттук нататък Ганчев трябва или да докаже, че може да се промени или да остави някой друг да опита да вдигне ЦСКА. За съжаление може би най-вероятният вариант е най-честият в България - никаква промяна, овладени фенове, които не протестират, посредственост и така до безкрай. В коя сфера не е така, та във футбола да е по-различно?

След най-важната позиция в един футболен клуб - тази на треньора, стигаме до изпълнителите - футболистите. Тук камъните са в градината на лицето Стойчо Стоилов. Непонятно е с какво този човек толкова е влязъл под кожата на Гриша Ганчев, та го търпи толкова време, при положение, че селекционно ЦСКА е абсолютно несъстоятелен. Да вземем например настоящото трансферно лято. ЦСКА привлече цели 9 играча, ако не броим юноши и такива, които се връщат след наем. Това е почти цял нов отбор, нещо, което е абсолютно противопоказно във футбола. Още по-лошото е, че за ЦСКА това е тенденция. Интересно е и по какъв принцип се взимат новите играчи. Колко англичани и руснаци са блеснали по българските терени, та някой голям мозък реши да доведе двама от Острова и един Давидов, който така и няма да помирише терен. Или може би някой приятел на Данаил Ганчев от следването в Лондон му ги е изпратил? Не би било учудващо, в ЦСКА процесите общо взето така се случват. Само че от това клубът не печели абсолютно нищо, напротив. Показателен е и случаят с Диего Фабрини. Италианецът беше перлата на лятната селекция, за него "червените" уж се бяха преборили с Левски. Креативният халф тръгна силно, след което формата му спадна и в крайна сметка два месеца след като дойде в България, договорът му беше прекратен и играчът отиде в Динамо (Букурещ). Свидетелство за тотален хаос и несериозност, настанили се трайно в гришаганчевския ЦСКА.

Говорейки за селекцията, трябва да се отчете, че тя системно се прави предимно от чужденци. Защо за три години ЦСКА не създаде нито един свой играч? Къде отидоха прословутите методики от "Академия Литекс"? Къде са младите играчи от цяла България, обучавани в Литекс, които сега трябваше да са новите Стоичков и Костадинов за ЦСКА? Ами, няма ги. Защото явно в "червената" школа се работи както навсякъде в този клуб - непрофесионално. Такива елементарни неща, като унифицирана схема на игра, която да се прилага в цялата Академия, заимствана от първия отбор, са лукс на мисълта. Стратегия, методика и резултати няма. Изключваме Десподов, той в ЦСКА вече бе почти готов играч за годините си, който европейските отбори просто трябваше да забележат. Сега се прояви Митко Митков, след което изчезна в тотално забвение. Ха иди разбери какво се върти в "червените" глави.

Стадион "Българска армия" също си стои непокътнат и пред разпад. Ганчев дойде с гръмки изявления за нов стадион в покрайнините на София, после получи с лекота "Българска армия" за ползване и оттогава нищо. Последно клубът излезе с декларация до държавата за удължаване концесията на стадиона, за да могат да се реализират плановете за построяване на нов. Планове, които доскоро от Столична община твърдяха, че не са виждали. И планове, които като гледаме размаха на Гриша Ганчев, някак са твърде съмнителни. Дано времето ме опровергае.

За други компоненти на един футболен клуб като клубен автобус, продажба на артикули, социални проекти, работа с фенове изобщо няма смисъл да се говори. За манталитета на тези чорбаджии да се искат подобни неща е утопия.

От Ганчев трябва да се иска настойчиво друго - промяна на начина на мислене сред него и подопечните му. Концепция, методика, създаване на футбол в Борисовата градина. Спиране на непрекъснатите оправдания - съдии, БФС, лош терен, извънземни. Вглеждане в собствените грешки. Търсене на хора с ниво и футболни компетенции много над тези на Стойчо Стоилов и Данаил Ганчев. Намиране на съвременен, подготвен треньор. Обиграване на състав за по-дълъг период от време, с минимална бройка нови играчи през трансферния период. Създаване и налагане на млади български играчи. И ако тези неща продължават да не се случват, то в един момент да бъде поискано той да си тръгне. Защото времето изтича. От втория ешелон се задава ЦСКА 1948 и конфузната ситуация догодина предстои. Много фенове могат да се разколебаят, ако примитивното ниво на работа в ЦСКА-София продължи. И тогава вече Гриша Ганчев ще претърпи най-големия си провал. За три години да е изхабил целия кредит на доверие, с който разполагаше. Преди време той попита един журналист дали е правил къщичка за пиленца в живота си. Сега въпросът се обръща към него с пълна сила, но гласи "А ти футбол някога създавал ли си?". Времето за промяна на тенденцията изтича.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 147 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 republic

    120 70 Отговор
    Дори поръчковите статии могат да бъдат сравнително читаеми.
    Тази не е от тях.

    Коментиран от #30, #36

  • 2 Диамантената ръка

    144 85 Отговор
    Отборът си е на Ганчев и се казва Литекс. Може да си прави каквото иска.

    Коментиран от #61

  • 3 Дермидон Богоявленски

    122 42 Отговор
    Някой да каже кога в историята "големия" бизнесмен е направил нещо- създал или поне сложил тухла върху тухла. Само провали- коли, захари и всичко друго. Бизнесът му е във възход докато се платят данъците. Жалко че пигмея ще ликвидира и една легенда.

    Коментиран от #4, #51

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 подуенски джендъри

    62 85 Отговор
    Поръчкови статии от анонимни хора не чета
  • 6 Миризлив пор

    86 20 Отговор
    Много къса памет имате и много обичате да се месите в работите на другите. Ганчев взе един отбор като публично заплю всиите му кредитори че няма да си вземат парите. Естествено че като се започне с измама така и ще се продължи. След като толкова много сте велики - съберете всички разбирковци по някоя кинта и откупете клуба и после се правете на велики. Лошото е, че ловешкия има парите, купи си го и сега прави с него каквото той реши.

    Коментиран от #8, #12

  • 7 Aaa

    65 45 Отговор
    Манипулативна статия, в която дори името на ребрандираният Литекс не е изписано правилно - ЦСКА-София (София)!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 А БЕ

    103 42 Отговор
    ТАЗИ ПОРЪЧКОВА СТАТИЯ , КОГО БУДАЛКА , ОТБОРЪТ БОЕЦ Е ЦСКА 1948 , А ТОВА ОТБОРЧЕ Е ЛИТЕКС СОФИЯ ПРЕКРЪСТИХА ГО ЦСКА-СОФИЯ ЗА ДА БЪДЕ ИЗДЪРЖАНО ОТ ГАНЧЕВ И ДА БЪДЕ ЗАДОВОЛЕНА ФЕНСКАТА МАСА НА АРМЕЙЦИТЕ, КОИТО МОЖЕХА ДА НЕДОВОЛСТВАТ ОТ ФАЛИТА НА ИСТИНСКИЯТ ОТБОР, КОЙТО ТРЯБВАШЕ ДА ИГРАЕ В ТРЕТА ГЛУХА ,А ГАНЧЕВ ЗА ДА НЕ БЪДЕ ПОДВЕДЕН ПОД СЪДЕБНА ОТГОВОРНОСТ , ПРЕДПОЛАГАМ ВСЕКИ ЗНАЕ ЗАЩО, ТРЯБВАШЕ ДА ИЗДЪРЖА ИЗМИСЛЕНОТО ОТБОРЧЕ !

    Коментиран от #21, #22

  • 10 Миризлив пор

    51 14 Отговор

    До коментар #8 от "Говежди джендъри":

    Кое да лъжа? че отборчето беше велик само защото не си плащаше и има куп дългове обезпечени само с името ли? Ами вземето си платете дълговете и тогава ревете че сте велики.

    Коментиран от #18

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Jacques Yves Moineau

    61 4 Отговор
    Дори не дочетох статията до края. Deja vu. Всжното е че Гриша Ганчев си върти неговите далавери.Всички футболни собственици позват отборите затова.
  • 15 Fan

    47 5 Отговор
    Ама той каза отдава, че е готов да го даде на който го иска. Къде са обаче тези дето го искат ? Някой ще дава ли по 20 млн. на сезон ей така на вятъра ? Иначе всички знаете ама никой да извади пари , нямаааа.
  • 16 Гошо кравара

    27 5 Отговор
    Ти къщичка за птички правил ли си ?
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 подуенски джендъри

    49 41 Отговор

    До коментар #10 от "Миризлив пор":

    Говедо а вие плащате ли си 32 милиона дългове. Набутаха ви черепа за да не ви закрият и това обаче ще стане скоро не се притеснявай.
  • 19 подуенски джендъри

    38 32 Отговор

    До коментар #17 от "КУРнинов":

    Говедо малоумно първо това не ти е стока за да има фактури. За подобни суми си има далеч по-сложни документи за подуенската ти кокаинова глава.

    Коментиран от #23, #28, #37, #39

  • 20 Бай Стою касапина

    29 11 Отговор
    Ице /автора на статията /, като си такъв разбирач да те питам, Лудогорец и Левски колко треньори смениха? А?
  • 21 подуенски джендъри

    24 24 Отговор

    До коментар #9 от "А БЕ":

    Говедата си обичат техния хибрид наречен авиатор 1945 и заради това на мачовете на авиаторите виждам доста познати лица от подуенските дроги.

    Коментиран от #42

  • 22 Бътън

    23 3 Отговор

    До коментар #9 от "А БЕ":

    Напълно те подкрепям,идеята беше да се овладее агитката,никой не иска футбол!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Цеца умре

    26 12 Отговор
    09.09.2016г иде панахида!
  • 25 Етрополе - Ловеч - чавдар

    35 14 Отговор
    Много се разписал тук оранжав минетчия. Всички им е ясно, че сте Литекс!
  • 26 1912

    43 8 Отговор
    Говедата са си говеда, но цска е литекс
  • 27 Цесекара

    21 13 Отговор
    Я да видиме кое Луефскарче се крие зад псевдонима?
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Лилипут Шиптъров Гномски

    12 10 Отговор
    Още малко ще доя свинките, после чумавите ги умъртвявам/те и сега не са баш живи, а след мача в неделя, ще бъдат и заплодени/и отивам в панделата, където ми е мястото!
  • 30 Йокане

    35 19 Отговор

    До коментар #1 от "republic":

    Много е лоши човек да е овца и живее във някоя заблуда. Дойде селяка Ганчев със целия си Литекс и вие сиго припознахте. Жалко много жалко Само Левски
  • 31 Сесе

    10 8 Отговор
    Новите БГ идиоти.
  • 32 8:0

    28 13 Отговор
    Литекс се трансформира в цецека-хахаха,идиоти
  • 33 Бля бля бля

    19 9 Отговор
    Докато съществуват комунистически отпадъци (ЦСКА) футбол в България не може да има. В останалите части на източна Европа такива отбори бяха закрити.
    Същото се отнася и за отбора със странното име на национален герой - Левски (нещо недопустимо в читавия свят).
  • 34 Голем смях

    32 9 Отговор
    Хайде стига с тези софийски боклуци Левски и ЦСКА.Голямо реване че не могат да станат шампиони .Нима в Румъния някой прави трагедии,че Стяуа и Динамо са борят да не изпаднат.Комунизма умря преди 30 години ,а с него и привилегиите на измислените грандове.Лесно беше,когато вземаха най-добрите играчи на България без пари и със заповед ..от горе.Ха да ви видим сега ...

    Коментиран от #50

  • 35 СССР

    17 11 Отговор
    Да се маха тази червена подлога,ЦСКА само губи от този мишок.
  • 36 Лижияи бг

    6 6 Отговор

    До коментар #1 от "republic":

    Лижияи бг колкото искаш сега гледат Левски шампион да направят и българска армия да объркат да тръгне публиката на цска срешту Г. Ганчеф и да объркат плановете на цска
  • 37 Аз съм

    2 6 Отговор

    До коментар #19 от "подуенски джендъри":

    33,5 милиона са.
  • 38 Порно

    19 8 Отговор
    Само да попитам - какво стана с делото за ДДС и захар ? А и защо като провериш в Търговския регистър партидата на тирето , в "история" излиза старо име Литекс?
  • 39 ХАРОН

    13 3 Отговор

    До коментар #19 от "подуенски джендъри":

    Дзурльо, Лупи с какви документи фалира истинското цска? Не е важно какво ще изпишеш, а какво ще ти признаят. С тези нови 30 мил. лева Ганчев за винаги е вашия баща!
  • 40 Ники

    16 4 Отговор
    Тези хора не са Армията , Герена или Овча купел за да правят футбол , те са там за да правят пари , което е по лесно с голям отбор .. колкото повече време стоиш .. толкова повече пари правиш по сложни схеми , чрез пране и мн други похвати .. за да се задържиш обсче трябва да влагаш нещо , да поддържаш някакъв минимум ... това е .. за това нямаме смислен гутбол щото никой не му пука за футбола
  • 41 Червен фен

    23 7 Отговор
    Кой какво то ще да говори ЦСКА идва в А група следващия сезон. Вечното дерби е време да възкръсне след 5 годишна пауза и тогава ще видим колко много обичаме и подкрепяме истинския ЦСКА
  • 42 А ве

    2 1 Отговор

    До коментар #21 от "подуенски джендъри":

    ПРОСТО СЪМ РЕАЛИСТ НИЩО ЛИЧНО!
  • 43 Коко

    17 3 Отговор
    В статията има много верни неща и ако ЦСКА в момента стои долу горе добре финансово то спортно технически е трагичен и трябва да признаем че г-н Ганчев е пряко отговорен за това няма да казвам имена на треньори директори и всякакви уж ръководни кадри само ще кажа едно да сравнят получените голове за цял полусезон и за първите кръгове от този и човек му става ясно напред ли вървим или назад
  • 44 Господин

    18 1 Отговор
    Има ли още хора,които да гледат и да приемат футбола навътре. Все едно гледам баба ми, която гледаше сериали по телевизора и им говореше как не трябва да се целува с тоя или този не трябва да се жени за другата. Не разбрахте ли, че футболът отдавна не спорт, а клубовете са за пране на пари и печалба за собствениците, 99% от които са със съмнително и тъмно минало. А вие тука се карате кой клуб кога умрял и кой какво направил, сякаш това има значение. Хората си печелят и въртят парите, а вие се карате и давате пари за билети, за да гледате африкански футбол, който не се играе от спортисти и от хора със спортен опит.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Реалист

    3 2 Отговор
    Няма страшно , до изборите Левски ще е на първо място ! Все пак босовете на БГ Мафията се събраха и се разбраха .
  • 48 Стамат

    7 1 Отговор
    Какво очаквахте предатели? Подведохте се по парите на "късата вратовръзка" и изоставихте истинския отбор. Но ние се завръщаме!
  • 49 Я па журналистче интригант

    4 5 Отговор
    Човека цял стадион ултра модерен ще направи седнал някой да си прави дъвка с Ганчев Първо се гради база стадион юношески школи и тогава идват резултатите за силен отбор
  • 50 Гражданин

    5 1 Отговор

    До коментар #34 от "Голем смях":

    Лежат на стари лаври. И си мислят, че всеки отбор трябва да им ляга,щото са от Шопско.
    А едно време ги гледах с интерес. Ама ме отвратиха, когато заведох сина си на мач и от пияните и дрогирани говеда захвърчаха ледени топки с камъни.
    Жалко, че нямаме полиция, за да ги сложи на място.
    Да си живеят в измислениямси свят и да не ни занимават с неможенето си.
  • 51 Владо Вр

    11 1 Отговор

    До коментар #3 от "Дермидон Богоявленски":

    Легендата фалира преди години. И на Ганчев не му пукаше за това. Сегашното е ЦСКА-София, пребоядисания "Литекс". Но, като "Литекс", имаха повече успехи.
  • 52 Джуджето от микре

    6 2 Отговор
    Давам ви го отбора! Готов преименуван, припознат от други селяндури като мен, ама никой не иска литекс!😟
  • 53 Чоко

    3 3 Отговор
    Аз не харесвам Люпко Петрович като менижер на ЦСКА ДА СЕ МАХА ОТ АРМИЯТА.САМО СЕ ОПРАВДАВА ЧЕ ТОЙ ТРЕНИРА ФУДБОЛИСТИТЕ.
  • 54 Чоко

    3 2 Отговор
    Аз не харесвам Люпко Петрович като менижер на ЦСКА ДА СЕ МАХА ОТ АРМИЯТА.САМО СЕ ОПРАВДАВА ЧЕ ТОЙ ТРЕНИРА ФУДБОЛИСТИТЕ.

    Коментиран от #55

  • 55 Коректор

    1 1 Отговор

    До коментар #54 от "Чоко":

    Явно си голям ФУД болен фен .
  • 56 Армеец

    4 6 Отговор
    Поръчкова и безсмислена статия, която не дава отговор на най - важния въпрос! Кой човек с много пари е готов да поеме клуба, ако Гришата си тръгне? Отговора е, че такъв будала няма. Следователно статията е безсмислена и целта и е да създава напрежение в клуба, в който в момента всичко е на ред!
  • 57 Цар Вул

    3 6 Отговор
    Хайде сега да просветля някой тъпунгери:Локо Пловдив не е Локо,а Левски Кюстендил!Нещо да кажете по въпроса?Ботев Пловдив не е Ботев,а ВМЗ Сопот,но играе с името и т.н.!Левски не е Лефски,а Динамо МВР София!!Нещо да се изходите по въпроза?Как ще се казва един отбор не решавате Вие,а този който дава парите!!Той поръчва и музиката!!ЦСКА1948 не е цска ,а Лудогорец на гелосания Домуз/свиня по турски/!!Даваш пари поръчваш музика!!Други примери да Ви давам не смятам за нужно понеже няма да разберете с тези Ваши мозъци от по два грама с по две гънки:ЕДНАТА ДА СЕРЕТЕ,А ДРУГАТА ДА ГО ИЗЯДЕТЕ!!Забравихте ли как Лудогорец стана шампион когато ЦСКА/или по точно"гърнетата"боклукчии продадоха Купата за един камион с пари в Разград?А Вие как го поехте когато Славия Ви разказа играта и "Свинете"отново станаха ШАМПИОНИ!!Сега "говеда"сте много големи но не забравяйте,че"ПИЛЦИТЕ СЕ БРОЯТ НАЕСЕН"/За България напролет/!!А за Европа-та нещо да кажете??НУЛА НА СЕДЕМ срещу световно неизвестен отбор от едно островче,което по жители е равно на ГОРНО НАНАДОЛНИЩЕ!!!КАЗАХ!!!Сега вече могат да ме изтрият но това са фактите и истината!!!А ТЯ МНОГО ГОРЧИ!!!
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 ЗАПОЗНАТ

    4 2 Отговор
    ВИЕ ЛИТЕКС СТЕ И НА ГРИША СТЕ СЛАДУРАНКИТЕ
  • 60 Цска

    2 3 Отговор
    Кой е ЦСКА решаваме ние цесекарите а кои сте вие- решаваме пак ние
  • 61 цЕсКи лЕсЕкА

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Диамантената ръка":

    Съгласен съм на Ганчев си е,но да освободи Армията! Там не е домът на Литекс!
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 NIXAN

    1 1 Отговор
    Типично по български.
    Човекът изкара клуба от нищото. Този клуб бе изчезнал и футболно и финансово и юридически, даже име нямаше. Той не бе 0 а минус. За три години го върна в реалността. Какво очаквате? Да се построи стадион и да заиграе с топ трньори и футболисти в шампионска лига ли?
    Типично по български. Няма ненаказано добро.
    Аз не съм от ЦСКА, нито Ганчев ми е пример за бизнесмен и делови човек. Явно, обаче само такъв чукундур (с извинение) като него може да се оправи в тази каца от "лай.." и да възроди нещо, градено толкова време и провалено толкова бързо, точно от всички цитирани предшественици.