Last news in Fakti

28 Август, 2019 09:00 17 763 117

Инициатива на ФАКТИ: Гласът на българите в чужбина (част 4)

  • българите в чужбина-
  • гласът им-
  • факти-
  • инициатива-
  • проблеми в българия-
  • сравнение-
  • връщат ли се?

Нашето управление ни изтезава, унижава, подиграва ни се по всевъзможни начини

Инициатива на ФАКТИ: Гласът на българите в чужбина (част 4) - 1
Източник: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Тя е млада, образована, буден гражданин и безумно обичаща България. Дори последното обаче не успява да я възпре да напусне страната, омерзена от върлуващата българска действителност. Варненката Славена Панайотова е един от създателите и председател на сдружение "Варна диша", което се бори за опазването на Морската градина във Варна и законови промени за запазването на паркове и зелени площи. От две години тя се намира във Великобритания, като за нас от ФАКТИ е удоволствие, че тя е поредният участник в инициативата ни да дадем трибуна на българите, които по една или друга причина, не са на територията на нашата родна страна България.

Инициатива на ФАКТИ: Гласът на българите в чужбина (част 4)
Славена Панайотова

- Как и защо едно младо варненско момиче се озова в далечна Великобритания?

- Твърде горчив въпрос с труден отговор. Дойдох тук поведена от необходимостта да се откъсна за известно време от българската реалност, да видя какво може да ми се случи в едни нормални условия. Винаги съм смятала, че е много по-лесно да отидеш на вече уредено място, вместо да си подредиш своето и затова аз няма да замина. И до последно отстоявах това си виждане, бидейки активна част от гражданското общество и опитвайки се да допринеса с нещо, за една идея повече нормалност в покварената ни държава и особено във Варна, която е особен град, заради уникалните взаимовръзки, които имат определени, вече икономически, групировки (ТИМ) с органите на властта, и убийственото им въздействие върху развитието на града, малкия и средния бизнес, и обикновения човек, много деликатно казано. Хората са много по-обезверени във Варна, заради тоталната олигархия и липсата на зрънце правосъдие или справедливост. Нередностите в града в момента, могат да бъдат описани в роман от няколко тома, но това няма никакво значение, защото в моя роден град няма нито една независимо действаща държавна или общинска структура, както няма и такава, която да действа в полза на обществото. Всичко отива за тях, защото кметът, както и общинските съветници, са престъпни безхаберници, действащи според нарежданията им. Всъщност, от прокуратурата, съда, полицията, до Общината и всичко между тях – градът е купен и е изцяло подвластен на тяхната безконечна алчност. Варна се превърна в събирателен символ на корупцията, в която е потънала цялата държава. А с изнизването на годините, аз осъзнах, че тъпча на едно място и не само, че нищо не се променя и става по-зле, ами и аз самата вече се чувствах депресирана, изхабена и нещастна, неспособна да противодействам. Така избрах да поработя върху себе си навън, а именно в Англия, защото говоря езика, харесвам държавата и е достатъчно близо, за да не прекъсвам отношения с България.

- Може ли Вашето заминаване и установяване във Великобритания да бъде разглеждано като бягство от България? Ако - да, от какво избягахте?

- Напълно! Както споменах, избягах от кошмара, в който се превърна ежедневието ни и от повсеместната апатия и простащина попарила обществото. Дори сякаш второто е по-силно и по-трудно се преглъща. Аз не можах. Не мога да се примиря с живия труп, в който се е превърнал народът. Не разбирам, защо продължава да търпи отявлените гаври на управляващите ни и техните метастази, защото истината е, че на власт за пореден мандат е организираната престъпност, присвоила си всички форми и инструменти на държавния апарат. Само за последните 2 години станахме свидетели на повече фрапантни корупционни скандали, отколкото повечето държави имат в цялата си модерна история. Всеки един от тях, а те са десетки, може би стотици дори, е достатъчен за преврат в едно нормално общество. И нищо. Събираме се по протести, от време на време, една шепа хора, недостигащи и промил от населението по брой, а останалите, като по-умни, гледат протестите по силно зависимите телевизии и цъкат с език безучастно. От това боли най-много - да гледаш как държавата, природата и историята се затриват, а хората не се мърдат и за 5 стотинки, за да се противопоставят.

Липсата на елементарна сигурност, правосъдие, вместо правораздаване, базови необходимости, като: тротоари, нормални улици, магистрали, зони за обществено ползване, паркове, подредени квартали и просто ред! Списъкът е безкраен, а тези неща би трябвало да са изградени по подразбиране. Вкъщи не просто ги няма, а за създаването им постоянно се усвояват огромни суми, в пъти завишени над пазарните. И отново нищо. Това е най-непоносимото обстоятелство. От това избягах. Най-шокиращото бе, след като пристигнах в Лондон и изминаха две-три седмици. Тогава осъзнах, на какъв неимоверен стрес сме подложени всекидневно, колко малтретирани сме икономически и душевно, а дори не си даваме сметка за това. Нашето управление ни изтезава, унижава, подиграва ни се по всевъзможни начини. Ние не сме граждани на РБългария - ние сме изтривалки, дойни крави и от време на време шутове на организираната престъпност наречена правителство.

- В предварителния разговор ми споменахте, че отскоро сте в Бирмингам. С какво се занимавате в този град?

- В процес на изграждане на собствен бизнес съм - дизайн на тениски, като същевременно се записах в университет отново и докато потръгнат нещата, си помагам с чистене. За съжаление, чистенето е поминък на немалка част от българките, защото отношението към нас е по-различно. Никога не съм си и представяла, че може да ми се наложи да работя това, но както във всяко друго нещо и тук намирам урок за себе си - смирение. Човек никога не трябва да гледа отвисоко и да се взема твърде насериозно. Не се знае как ще се завърти животът и какви компромиси ще те принуди да направиш. Смятам, че щом ми се случва, значи има защо, а и няма лош опит.

- Успяхте ли да се адаптирате вече към живота на Острова? Какви трудности срещате що се касае до привикването към живота там?

- Адаптирането не е трудно, напротив, системата е направена така, че да служи на хората и всичко е максимално улеснено. Трудностите, които срещам са свързани по-скоро с пазара на труда, както споменах, където усещам едно по-особено отношение към източноевропейците. Личните ми впечатления са, че опитът и квалификациите нямат особена, да не кажа никаква тежест, ако не са придобити тук. Това е причината да доминираме в почистващия сектор, особено в столицата. Затова и взех решението да се обучавам отново и да придобия нови компетенции.

- Успявате ли да се почувствате като у дома си?

- Не е вкъщи, но бих казала, че се чувствам по-добре, отколкото когато и да е у дома, макар че определено ми липсват приятелите. Но въпреки всичко, съм много по-спокойна от всеки един момент в миналото. Спокойствието е безценно, наистина. Когато не си подложен на постоянен стрес, имаш възможност да си вдигнеш главата и да мислиш, да разшириш мирогледа си и да обогатиш себе си. Поне за мен е така.

- Истина ли е това, че там трудно приемат нас българите, а и изобщо хората от Източна Европа?

- Към нас има едно по-особено настроение, снизходително, понякога пренебрежително, подхождат с недоверие. И честно казано, не мога да ги виня, предвид колко представителни са лицата на най-високите постове в държавата. Много пъти съм понасяла подигравателни шеги, заради поведението на премиера ни и правителството. Почти винаги са били придружени с коментар от сорта на ''ако това се случи в нашата държава, ще има бунт''. Асоциират ни с крадене, просене, проституция, неспазване на закони.. все неща, които хем отразяват една част от българската действителност, хем не са изчерпателни и общовалидни за всички. Тук разбрах какво е да те натикат в стереотип и да трябва да доказваш, че си първо човек, а после българин.

- За тези две години, в които сте във Великобритания, събрали сте вероятно доста впечатления и в съзнанието Ви сте направили доста сравнения. Моля, направете съпоставка между реалността, в която сте сега и тази в България.

- Можем да направим отделно интервю само за тази част, но ще се опитам да резюмирам. Вървиш - навсякъде тротоари, без напречно паркирани коли, които да заобикаляш и да се чудиш да прелетиш ли или да се телепортираш. Правят ремонт на улица - слагат множество огромни указателни табели какво се прави и защо, кой го изпълнява и в какъв срок, накрая завършвайки с призив, който се интересува да се обади на посочените телефони или да влезе в сайта на общината за по-подробна информация. Специално заграждение за пешеходци, за да не им се затруднява придвижването по никакъв начин, придружено с извинения за неудобството. Сградите - подредени в унисон със средата, няма такова нещо всеки балкон за себе си, всяка фасада със собствена визия, или всяка нова сграда с амбиции за индивидуалност. Не можеш тента да си опънеш в предния двор, ни да смениш дограма, ако не отговаря на изискванията на зоната. За всяко нещо се иска разрешение от общината. На някои места има ограничения и какви цветя и храсти можеш да поставиш. Нивото на поддръжка, както и изпълнението, са безупречни. Няма съшити неща с бели конци, както се получава при всеки един ремонт или обществена поръчка в България. Резултатът - няма визуално замърсяване и дори и централните гъсто населени райони на Лондон (и останалите градове) галят окото, а средата е достъпна за всички и не те натоварва, напротив. Събирането на отпадъци е строго регламентирано за всеки квартал, придружено със солидни глоби, ако те хванат да хвърляш нещо в различен от предвидения кош. В много от кварталите не просто рециклират, а разделят боклуците на хартия, пластмаса, стъкло и метал. Отделно са хранителни, отделно градински и отделно общ отпадък. И повечето хора се стараят да спазват тези правила, защото разбират важността на рециклирането. И пътищата - пътища, с безупречна маркировка, указания, табели и велоалеи. Навсякъде. От тази година има сериозни ограничения и на вредните емисии от автомобили в столицата. Лондон е един от най-гъсто населените градове в Европа, доста плътно застроен, което е резултирало в обезлесяване през годините. Сега на всеки свободен квадратен метър - я градинка, я дърво, ако ще и в саксия да е. Където са останали големи дървета, санитарната сеч е по учебник, един клон в повече не се реже. Посегнеш ли на дърво, без специално разрешение, глобите са умопомрачителни. Зелените фасади и покриви са честа гледка. Тоест управлението се опитва да обърне процеса с всички сили. А колко много паркове има и как всеки един от тях е произведение на изкуството, просто няма да ми стигне седмицата да опиша.

Банките нямат такси за физически лица - нито за преводи, които между другото стават буквално на секундата, нито за поддръжка, нито за откриване на сметка. Ама никакви такси. За преводи към бюджета също. Можеш всеки месец да си сменяш доставчика на електричество и газ, ако пожелаеш, което създава естествена силна конкуренция и никой не се опитва да те надцака. В момента например, съм с умен електро-газомер и виждам в реално време какво изразходвам. Ако все пак стане гаф и си ощетен, ще търсят начини да те компенсират, за да избегнат оплаквания и уронване на имиджа. Това е маниер и важи не само за доставчици на услуги. Вкъщи, ако една от двете електроразпределителни компании ти надпише сметката, трябва да си платиш, за да направят проверка и ще преобърнат света, за да те изкарат в грешка.

Повечето неща се случват по телефона - от подписване на договори с различни доставчици, до банкови операции и какво ли не. За почти всичко има приложения за смартфони и това спестява много време и енергия. Преди да дойда, не съм разбирала значението на думата ред, а Англия не е нито най-подредената, нито най-уредената страна в Европа. И пак - разликата е светлинни години. Тук хората имат страх от закон и полиция. От наблюденията ми до момента, май основно българи се правят на “по-умни”, опитвайки се да заобикалят правилата, използвайки слабости в системата. Полицията се отнася с уважение и внимание към всеки един сигнал. Възприето е, че, какъвто и проблем да имаш, им се звъни и никой никога няма да се отнесе грубо, дори и да звъниш за някаква глупост. Когато разговаряш с дадена институция, частна или държавна, е честа практика да те потърсят после, за обратна връзка. Всъщност, обратната връзка е в основата на бизнеса. Ако нямаш добри отзиви - пропадаш, независимо колко добър продукт предлагаш. Мога да продължа да изброявам стотици разлики, но същественото е, че средата и като цяло системата, цели намаляване на стреса и се вижда как се мисли за хората, което е точно обратното на това, на което ни подлагат у нас. Точно обратното и не мога да натъртя достатъчно на този факт - трябва да се усети.

- Ако днес трябва да вземете решението отпреди две години. Щяхте ли отново да напуснете България?

- Несъмнено. Макар нещата тук да стават все по-трудни с наближаването на поредната дата за Брекзит, несигурността и промените, които води след себе си, пак бих заминала. Може би с уговорката, че бих помислила и за други дестинации, където поне от време на време да пече слънце.

- Липсва ли Ви България, родният Ви град Варна?

- Липсват ми приятелите, липсват ми определени неща, но не и животът там. Варна ме отвращава, провокира само негативни емоции, защото я съсипаха. Навремето си мислех, че по-голямо зло от Кирил Йорданов (бивш кмет на Варна) не може да има, докато не дойде послушният слуга Портних. Той, с помощта на Общински съвет, разби всички представи и рекорди по некадърност и престъпност, но това е друга тема. Обичам, и страната, и града си, но мразя това, в което се превърнаха, както и хората, които им го причиняват, а това е по-силно от носталгията. Но силно ми липсва България, каквато може да бъде, с мъничко обич и безкористност във властта, мъничко ред и правосъдие. От това определено боли много.

- Споменатите две години, могат да бъдат разгледани, и като кратък период, и като не толкова кратък. След изминаването им, по какъв начин изглежда България във Вашите очи?

- Като издъхващ организъм. С всеки следващ скандал, а те са по няколко на седмица, губя парченца от малкото ми останала надежда. От другия край на континента ме боли и беснея, просто не знам как издържат хората в страната, без да хванат сопите и лопатите. Все по-тягостно ми е, четейки новините, все повече се ядосвам на примирението и апатията на народа. По ме е яд на тези, които казват ''Аз какво мога да направя, от мен нищо не зависи'', отколкото на политиците. На тях съм най-гневна, защото освен явните престъпници във властта, тези, гледащите безучастно, са също толкова виновни за упадъка на държавата, заради бездействието си, ако не и повече. Луд е този, който дава баницата, както се казва в крилатата поговорка. А на нас като народ ни липсват базовите самочувствие и себеуважение, че заслужаваме да ни третират като хора, че заслужаваме нормални условия за живот и развитие, както и (градска) среда, която да работи за, а не срещу нас. Дотолкова сме свикнали да ни тъпчат и мачкат, че това се е превърнало в познатото зло и всеки намек за положителна промяна в бита и съзнанието бива анатемосан. Можеш да освободиш роба, но не можеш да го накараш да мисли свободно. За мен това означава да се поеме отговорност от всички (действащи или бездействащи), за състоянието на страната и всеки да даде своя принос за промяната. Но тя започва първо в главата и сърцето на единицата човек и поемането на личната му отговорност. И още нещо, държим се като сбирщина от индивиди, не народ. Не разбираме, че няма как на индивида да му е добре и всичките пари на света да има, ако обществото му е болно и ако не разбере, че проблемите на всяка една прослойка са негови, било и косвено. И златен замък да си построиш, ще ти влезе пишман-майстор в къщата, ще излезеш навън и ще караш по кьопави пътища, ще те измами някой и не можеш да разчиташ на закона, ще отидеш на лекар, който си е купил дипломата, ще влезеш в институция, която ще те размотава и така нататък. Но сме свикнали да драпаме всеки сам за себе си и чергичката си, вместо да мислим и да се борим за обществото, от което реално зависим, както и от ценностите и морала му.

- Напоследък се върти една мантра, че българите от чужбина се завръщат. Така ли е според Вас? Имате ли впечатления по този въпрос, някой споделял ли Ви е, че се връща?

- Имам познати, които се върнаха, но имам и други, които заминават. Според мен повече хора мигрират навън, отколкото навътре. Дори и да нямам точна статистика, мога да ви кажа следното - всеки, живял навън и усетил какво е да те третират като човек и гражданин, би се върнал с елементарно гражданско самочувствие, с активни претенции и непоносимост към управлението и системата. Ако се бяха върнали повече хора, щяхме да усетим чувствителна промяна в начина на живот, в културата, обноските, в отношенията помежду ни и така нататък. Фактът, че положението се влошава, поне на мен ми говори за именно обратното.

- Ами Вие? Съществува ли нещо, което би Ви накарало да се завърнете в днешна България?

- В днешна по-скоро не, но да, бих се върнала при наченки на стабилност и правосъдие. При искрица надежда, светлина в тунела. При смяна на правителството с тотално различни хора, като ''Зелено движение'' и ''Да, България'', например. При изграждане на едно истинско гражданско общество. Не съм се отказала от България и отново бих се борила за нея, но имам нужда да видя, че пораслите сърца за борба и кръст не сме малцинство, а сме много и носим съзнание, крепост, светлина, които ще осветят пътят към промяната.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 95 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гъдю Гъдев

    58 17 Отговор
    По добре до кенефа, отколкото в кенефа.
  • 2 БигБ

    86 25 Отговор
    Присмели се ингилизите на българските управници и си избрали Борис Джонсън за премиер. :)

    Коментиран от #51

  • 3 Български старец

    140 28 Отговор
    Браво, момиче! И не мисли за другите, които не могат да мислят, а само лапат.

    Коментиран от #112

  • 4 СССРБарета

    123 77 Отговор
    Пълни ГЛУПОСТИ! Истината е, че Британци и Американци съзнателно ни докараха в годините на прехода до това положение за да има амбициозни и образовани ЧИСТАЧИ, ГЛЕДАЧИ НА СТАРИ ХОРА И МИЯЧИ НА ЧИНИЙ ИЛИ КАЗАНО ПО ПРОСТО ДА ИМА ОБРАЗОВАНА И ЕВТИНА РАБОТНА РЪКА!

    Коментиран от #16, #40, #70, #100

  • 5 Благодарение на лески

    17 62 Отговор
    Дето скачаше против изконната султанска власт стигнахме до тов..българско робство

    Коментиран от #45

  • 6 Само Ердоган ше ви оправи

    12 74 Отговор
    И ще сме добре при турция
  • 7 ХА ХА ХА

    11 27 Отговор
    СЛЕД, НАШИТЕ ОТ БКП НЕ СА НА ВЛАСТ БЯГАМЕ И НЕВИЖДАМЕ ТЯХНОТО РАЗГРАБВАНЕ НА БЪЛГАРИЯ!
  • 8 еижиеи

    95 18 Отговор
    В България била горда българка , нетърпяща неправдите. В Англия се смирила. В общи линии това е трансформацията в чужбината.
  • 9 Родолюбец

    101 30 Отговор
    Мило момиче, много точен коментар
  • 10 Това е

    46 63 Отговор
    политическа реклама за "Зелено движение" и "Да България". Ясно се чете в последния абзац. Много тъжно, негативно и слабо аргументирано. Останах с впечатлението, че тя не се интересува от собствения си живот и живее само, за да се разправя с някакви институции. Има хора, които дори не знаят кой е кмет, кой президент, а тя се трогнала от разни личности, които управляват общината.

    Коментиран от #69

  • 11 гхжаг

    69 18 Отговор
    Да си представим , че живеете в Англия. Отивате на лекар и искате час за специалист от Джипито. То ви преглежда и казва , че то ще ви лекува. Не успява и ви урежда преглед със специалист след два месеца. Като си смирен това не те дразни. Но ако е в България орталъка се оревава на минутката.
  • 12 Да питам

    34 30 Отговор
    Къде си плаща родолюбката данъците и осигуровките?

    Коментиран от #52

  • 13 бостан

    58 32 Отговор
    българинът е тъпо парче , един от най- простите народи на планетата, мисля, че само зиганина е по - ниско

    Коментиран от #15

  • 14 човек

    84 29 Отговор
    Браво на детето. От такива личности има нужда тук и сега. Докато се правите на “американци“ и “руснаци“-никога няма да си оправим кочината.Адмирации за интелекта на един млад човек прозрял това, което 95% от “всезнаещите “ българи няма да разберат ,или пък ги е срам да го признаят пред себе си.
  • 15 ожгфож

    33 7 Отговор

    До коментар #13 от "бостан":

    Разходи се по света и поне балканите и ще си промениш мнението.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 жжж

    34 33 Отговор
    бори се срещу неправдите като избяга далече. пази Боже ,сляпо да прогледа! сега вземи се откажи от Родината!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 onq s baqtiq

    28 28 Отговор
    значи за това емигрирали разните му там уроди - да им е "спокойно" - да не се товарят с грижи за майките им къде са ги рОдили...:)
  • 20 Димо

    63 18 Отговор
    Много си дивя на родолюбците ,когато надничат отвъд границите на родината си...и най-вече дават акъл кое как да стане,без самите те да са участници в това.Идва ми в повече думите на такива,просто четейки сълзливо подредения им словоред.Ужасяващо е управлението на страната,а още повече корупцията по върховете с милионните си апартаменти...купени от заплати!Но,ние сме тук и видимо нещата вървят към по-добро,но темпото е прекалено бавно.А сравнение пък с Велика Британия е напълно неподходящо...столетия колонизатори и грабители на богатства от половината свят,докато тук само преди сто години децата ни са ходили по цървули в училище!НЕСРАВНИМО Е!
  • 21 браво

    40 22 Отговор
    Прекрасно интервю - силни общества се правят от силни личности.
    Жалкото е, че и най-силните имат граница, след която се предават и положението става все по-безнадеждно.
    Имаме нужда от теб, Славена - да се възхищаваме на енергията ти, да се чудим на упоритостта и да се присмиваме на сизифовските ти усилия - а всъщност трите са едно и също :).
  • 22 кирил

    40 17 Отговор
    варна се превърна в умалено копие на руската кочина

    Коментиран от #97

  • 23 нина

    34 13 Отговор
    много наивно .точно ''Зелено движение'' и ''Да, България''са комунистическите отрочета на номенклатурата и дс които нищо няма да променят

    Коментиран от #53

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Ю Кортес

    36 11 Отговор
    варна е владение на руската мафия.града западна и това е видно от всеки
  • 26 АНАЛИЗАТОР

    55 12 Отговор
    ПО-КРАДЛИВИ,АЛЧНИ И ПРОДАЖНИ КОМУНИСТИ ОТ ГЕРБ НИКОГА НЕ Е ИМАЛО,ПРЕЗ ЦЯЛОТО УПРАВЛЕНИЕ НА БЪЛГАРИЯ. ТОВА СА ИНДИВИДИ ДОШЛИ НА ВЛАСТ И РАБОТЕЩИ САМО ЗА ТЯХНОТО ЛИЧНО МАТЕРИАЛНО ОБЛАГОДЕНСТВИЕ И УВЕЛИЧАВАНЕ НА БАНКОВИТЕ ИМ СМЕТКИ. ТОЧНО ЗА ТОВА НАТИКАХА И НАРОДА В БЛАТОТО НА МИЗЕРИЯТА И ГЛАДА,ЗА ДА ЖИВЕЯТ ТЕ И ДЕЦАТА ИМ ДОБРЕ.
  • 27 До 16

    31 5 Отговор
    Прав си, през комунизма имахме контролирана мизерия. Сега е неконтролирана. Запиши го тоя твой пост и го постни тук след още 30 години, сигурно и тогава комунистите ще са виновни.
  • 28 Аз ..един от народа

    57 15 Отговор
    Кой ще ти дава 2500 евро на месец в Булгаристан ве хораааа...Аз и жена ми печелим над 5000 евро на месец,и двамата имаме коли ,и сега се ослушваме за къща която ще купя с кредит с 1,45% лихва или около 600€ на месец.
    Децата ми за 5 години научиха перфектно немски и англииски и не се интересуват от Галена или наско ментата.

    Коментиран от #39, #81

  • 29 На баницата мекото

    35 39 Отговор
    Повръща ми се от такива лицемери избягали в чужбина. За тях е по-лесно да получат благата на готово съградени от други, вместо да останат и създадат такива в родината. Най-лесно е да оставиш всичко тук и да критикуваш от вън.
    По разсъжденията и плоските и умозаключения за българската народопсихология разбирам, че грам не е запозната с огромната ни българска история. История -голяма част от която е белязана от точно от тази страна, която тя възхвалява.

    Коментиран от #31, #67

  • 30 Това е истината

    37 20 Отговор
    Всяка дума казано от това момиче е абсолютна истина! Браво дете на света! Надявам се това твое откровение да бъде прочетено във всички медии в България, дано променят и премахнат вредните и опасни управници!
  • 31 Жоро Илиев

    27 14 Отговор

    До коментар #29 от "На баницата мекото":

    А ти какво направи за страната след като не си избягал в чужбина.

    Коментиран от #37

  • 32 Дойчин Ников

    32 28 Отговор
    Жената беше кандидат за общински съветник, опитваше да влезе у политиката и да оправи тротоарите или поне да краде, като тези, които плюе, но не и се получи и отиде в Англия да им чисти тоалетните на британците. Сега бизнес ще развива, да, то там само за нейния бизнес чакат. Политическата реклама я подминаваме. Много жалко, много тъжно....

    Коментиран от #102

  • 33 123

    30 18 Отговор
    Пълни глупости, плюс демагогия на квадрат! Общи приказки, без грам цифри и примери, само бла бла! Ще каже човек, че сме на курс по философия! Собствен бизнес? Балансиране на тениски? Уау, много добавена стойност има в това! Абе я ходете на май*... си, знаете къде! Цифри и факти, ФАКТИ! Другото е срам за професията ви....
  • 34 Да бе точно

    14 4 Отговор
    Аз пък избягах от българския манталитет, разбирай простотия. Тук ни Да България, ни Не България помагат, да не говорим за потомствените каскети (доста изгладнели напоследък, както гледам)...
  • 35 густо майна

    14 8 Отговор
    повечето са като нея,нищо особено не е направила

    Коментиран от #36

  • 36 Жоро Илиев

    13 7 Отговор

    До коментар #35 от "густо майна":

    Ти кво направи ?
  • 37 На баницата мекото

    31 6 Отговор

    До коментар #31 от "Жоро Илиев":

    Най- малкото което е - с огромен труд съградих дом и градина, нищо не съм получил на готово, имам две деца които уча тук в родината, на български и българщина, възпитавам ги с българска история, български обичаи и култура. Децата са бъдещето на една страна, без тях всичко изчезва - и история, и нация, култура, обичаи, идентичност...

    Коментиран от #50, #98

  • 38 ilko

    34 19 Отговор
    Няколко въпроса възникват в моята проста глава:

    1 - Какво направи ти за България, преди да започнеш да плюеш. Очаствала си в някаква организация, която никой не е чувал. Помогна ли с нещо тази организация на обществото.

    2 - Защо беше необходимо да отидеш до Англия, за да получиш "
    "смирение"

    3 - Нали знаеш, че именно Англия е част от силите, които направиха така, че "българин" да е синоним на втора ръка човек и "чистач" в Европа, каквато си и ти. Или имаш нужда от урок по история?!

    4 - Защо чета тенденциозно подобно статии от определени медии с наближаващите събития???

    Епилог - Работя и живея във Варна, преди това съм живял в София, имам наблюдения и върху това какво се случва в чужбина. Промяната идва първо в нас!

    Успех.. в чистенето и щамповането на тениски, което наричаш "бизнес". Дано съзнаваш, че въздействаш на по-младите, които четат това и нямат формирано мислене, а имат майки и бащи, които ще страдат за тях!!!
  • 39 Някой

    19 9 Отговор

    До коментар #28 от "Аз ..един от народа":

    Браво. Ще успееш. Ама посмали малко в лъжите. Хубаво звучат но .... На БГ няма кой да даде 5000 юро месечно. Няма и такава лихва! А къ ща за 600 месечно само ако изплащаш 50 г. Иначе хубави лъжи и мечти

    Коментиран от #103

  • 40 Сатаната

    7 0 Отговор

    До коментар #4 от "СССРБарета":

    И те ли ти избираха управниците, гледам настоящите ги търпиш 10 години.
  • 41 Еничери

    17 14 Отговор
    Маните ги тея, да отиват на майната си и да ни оставят в България да си живеем живото. А след 5 години еничерство да им се отнеме бългаското гражданство. На нас еничери не са ни няжни. Аз ще се боря за България. А тези , които са избрали лесния пъд - бягайки. Да не се връщат. Тук вече не е тяхна земя.

    Коментиран от #54

  • 42 тэн

    12 2 Отговор
    Доста неща има да се избистрят в главата на това момиче.
    Но живота е пред нея. Като отиде в Гърция да живее ще започне да разсъждава съвсем различно.
  • 43 Унижение

    13 10 Отговор
    Проста потхя, за кинтос се продава. Закинтос. Ела тук аз ще ти давам по 3 000 евро да те унежавам всеки ден. Те с Вас това правят там. Срам Ви е да кажете как гледате стари баби и ги подмивате по няколко пъти на ден. Повръща Ви се ама нали е за пари.
  • 44 ИМПЕРИАЛИСТ

    16 7 Отговор
    Живях известно време в „Еропата”. Установих тотално неглижиране от европейците спрямо България, древна и съвременна. Ние сме по-долу и от циганите. В най-добрия случай европейците ни съчувстват. –„О българин, е какво пък, човек не избира какъв да се роди.” Това не е виц г-це Славена, и моля Ви не преувеличавайте толкова много влиянието на "олигархията" и държавната администрация. Например, преди 30-тина години, учени ГЛАВИ установиха, че "Черноризец Храбър" е просто една фантасмагория (сп. “Философска мисъл”, кн. 2, 1979 г., стр. 81 – 85). Е и, какво от това? Мислите ли, че учените от БАН не знаят на кого са кръстили селото си шопите от Мусагеница. Е и, какво от това? Фантасмагорийте за България се съчиняват другаде, а „ЕЛИТНИТЕ” ни учени са едни нещастни аватари. Нека да сме наясно! По света материалната ни култура се представя като романска или византийска, а напоследък е модно да се представя за „тракийска”. Духовната ни култура е пък „славянска”- Реймското евангелие над което са полагали клетва френските крале при коронясването си е „РУСКИ ИСТОРИЧЕСКИ ПАМЕТНИК НА СТАРОСЛАВЯНСКИ” според РАН. По всякакъв начин ни трият от световното битие. Това не е от вчера и днес, например прочетете в „Кандит” от Франсоа-Мари Аруе /ВОЛТЕР/, за българите и техния цар. Когато цял свят ти повтаря, че си „отрепка” е много трудно да запазиш достойнството си...

    Коментиран от #68

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 гост

    16 3 Отговор
    "Прекрасно интервю", само дето като много милее за България и иска да я промени - мие дупетата на англичаните, пък те за нея милеят .... Ако наистина има образование и желание - да беше останала да се реализира тук, а не да ходи по подредените тротоари - тях наистина ги има, но хората им са в пъти по-големи буклуци от нас, но когато сме Дупедавци - цял свят ще ни се смее и унижава, защото и там мнозинството не живее добре и Кралицата му взема от залъка, за да си плаща ремонтите на именията на наследниците и какво ли още не ... нека работи момичето за Кралицата - такива поданици са й нужни ...
  • 47 no name

    16 2 Отговор
    Най-хубавото винаги е в бъдщето и предстои.След 31.10.2019....Брейкзит...мисля,че много хора с българско гражданство....защото да притежаваш документ, местораждане и др. не те прави БЪЛГАРИН, ще се завърнат в РОДИНАТА. Дано осъзнаят,че това е тяхната родина и че великите дела не се случват в квартирите и кварталните кръчми в Англия,Германия,Франция и др. , а тук и сега.
  • 48 Azz

    17 18 Отговор
    Пълна простотия... Като си толкова образована и можеща, защо не си намери добра работа в България? 2000 лв и в България можеш да взимаш като знаеш език и имаш образование, защо отиде там да миеш тоалетни и да оправяш легла за 2000 ЛЕВА? Заплащането в тази сфера там е около 1100-1200 паунда на месец, а това си са 2000 Лева.

    Коментиран от #55

  • 49 Тоти

    8 0 Отговор
    И в несебърска община е така
  • 50 Мамалигов

    6 4 Отговор

    До коментар #37 от "На баницата мекото":

    За България какво направии??
    На тебе си си купил къща .. това е ясно

    Коментиран от #64

  • 51 Кумчо Вълчо

    13 6 Отговор

    До коментар #2 от "БигБ":

    Че какво му е на Джонсън бе Глупендър.Твоя боко на малкия пръст не може да му се мери.
  • 52 Кумчо Вълчо

    0 1 Отговор

    До коментар #12 от "Да питам":

    Не е твоя работа.
  • 53 Кумчо Вълчо

    5 2 Отговор

    До коментар #23 от "нина":

    Това е единственота в което момичето греши.За другите неща е абсолютно права,жалко че такива хора са мноооооого малко.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 МАК

    21 17 Отговор

    До коментар #48 от "Azz":

    Я се прегледай на психолог!!! В много малко отрасли дават 2000 лв заплата чисто!!!аз също съм от тия дето избягаха по Англия но с професиятя и образованието си след защити на интервюта и един куп изпити!!да има смисъл защото тука видях и усетих уважение и точно поведение без нерви!!! И заплатата е почти 7 пъти по голяма от това което съв получавал в Бг.и то за много по малък обем работа!!така че не ми говори за колко е хубаво ами не е!!! Затова Бг е място само за почивка релакс хобита и тем подобни!!! Дръж си парцаливото мнение за себе си!!! Много българи тук работят хубави професий и получават Адекватно заплащане каквото в Парцаландия никой няма да даде и не мият задници или чиний!!

    Коментиран от #65

  • 56 МАК

    7 3 Отговор

    До коментар #54 от "Стефан":

    Върви го обеснявай на такива коне с капаци дето нямат грам понятие грозното положение в държавата!!!
  • 57 Кракра

    12 11 Отговор
    Чистачка от Бирмингам дава акъли как да се оправи България. Смех, смеееееех!
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 българина

    19 7 Отговор
    "Публикувано във факти.бг: Тя е млада, образована, буден гражданин и безумно обичаща България." По-голяма простотия не съм чувал, да има може да е млада , може и да е образована и до там, другото е простотия Българска, ми щом е будна, защо се събужда в Англия а не в БГ, за да се бори с нещата които не и харесват тук за да ги подобри, и за да пробуди и други хора а? Ами е отишла вече на готовото и уреденото, и само с образованието си и хоп да си живее добре.....второ, няма как безумно да обича България щом я е напуснала и се е огънала пред трудностите, всеки обича на готово и на уредено да отиде, нещастници такива. Когато е "болна" майка ти(България), не я изоставяш на произвола на съдбата, особено ако я обичаш тази майка, въпреки трудностите , въпреки че ще трябва да и бършиш задницата и т.н, все неприятни неща, но ако я обичаш оставаш до последния и дъх. Когато къщата ти е мизерна, е редно са се постареш да я оправиш, а не да отидеш у някой комшия, да му прислугваш, и да се радваш на неговия дом как изглежда....Абе, който се е махнал нека не се връща, няма да ревем за него. Махайте се всички предатели
  • 61 Интересно интервю

    10 2 Отговор
    Жената разказва обективно, може и да има някакви малки неточности, но като цяло описва разликите много добре и изброява положителните страни без да преувеличава. Обаче.....ако тя, която е имала нпо, била е замесена в политиката като кандидат общински съветник, не е успяла в България, за какво ви говори това? За окупиране. Дори и тя вероятно не е съвсем случаен човек. И за нея няма шанс за развитие тук. Какво остава за хората, които не са обвързани с партии, нямат връзки, нямат подкрепата на влиятелни роднини? Нямат възможност да емигрират...... Завързани в клетката на нещастието, държани от уж сънародници в тази клетка, поради егоизъм и изопачена вяра в Бог. И още нещо, тя не говори за бедните, там където е, не говори за еднополовите права, за слабостите на мястото. И остава едно крайно чувство за обреченост на останалите, тези които пазят територията България.
  • 62 Бригада Чавдар

    4 1 Отговор
    "...вceки, живял нaвън и уceтил кaквo e дa тe трeтирaт кaтo чoвeк и грaждaнин, би ce върнaл c eлeмeнтaрнo грaждaнcкo caмoчувcтвиe, c aктивни прeтeнции и нeпoнocимocт към упрaвлeниeтo и cиcтeмaтa." Ето ви го отговора на всички въпроси. Но системата работи нато МАТРИЦАТА и за съжаление няма как да се хак-не, защото нашите агенти "Смит" са по страшни и от тези на братя/сестри Уашовски. Тук сме като Спартак в Капуа, но го няма Спартак...
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 На баницата мекото

    9 3 Отговор

    До коментар #50 от "Мамалигов":

    Ти не четеш ли какво съм писал? Живея със семейството си тук и възпитавам децата си така, че да останат в родината. Още ли не можеш да вденеш, че без поколения нацията изчезва? Едно време през турско робство, много хора са избягали в територии извън империята и от там са давали акъл, как да се освободи България. Моят прадядо със семейството си е останал тук и се е бил за Освобождението на родината си.
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 321

    9 1 Отговор
    По принцип е права, но с Да, България ме загуби напълно. Парапитеците от този организация ако са критерий - много зле..
  • 67 Ти си куха лейка

    12 7 Отговор

    До коментар #29 от "На баницата мекото":

    На мен пък ми писна от такива като теб, които си умират да критикуват другите за техните решения как и къде да си живеят живота. Това момиче се е опитвало да промени нещо в тази скапана държава. И благодарение на такива тъпаци като теб се е отчаяло и е предприело стъпката да напусне мутринската си родина. Животът се дава веднъж и е важно как ще го изживееш независимо къде, ако ще и на луната. Браво момиче, макар и да ми е болно, че всички умни деца като теб напуснаха аз се радвам за теб. Успех!

    Коментиран от #74, #82

  • 68 321

    4 0 Отговор

    До коментар #44 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Хм, много си прав. Наистина изглежда целенасочено представянето ни като втора ръка хора и унищожаването на историята. Мисля, че е от страх - много ги е било и ги е страх още гърците, католиците и дори руснаците....от нас.
  • 69 No name

    5 0 Отговор

    До коментар #10 от "Това е":

    Няма пълно щастие,нооо опитите да се опита някой да разкаже и промени светогледа на бюрократа са мисия невъзможна,трябва всеки да излезе навън и да поживее и поработи,у нас всеки вместо по места да си гледа работата, да говори у дома с деца ,да уважава жената до себе си ,като се опитат да го унижат,разкарват насам натам,да упорства и заяви правата си...,всеки клюкари ,завижда,перчене безкрай,липса на богат речник и знания и самочувствие да се пребориш,и всеки чака някой някъде да го води та да му стане работата,вместо да положи усилия ...нашия град все повече заприличва на изоставен след природно бедствие,жалко,а се борихме,младостта ни мина,затова съветвам младите живейте за себе си ,пътувайте,учете ,работете,мислете,наблюдавайте и помъдрейте,къде по света нека всеки реши за себе си...късмет и здраве на всички
  • 70 Азсъм

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "СССРБарета":

    Все някой друг е виновен защото сме глупаци
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Коментатор

    6 4 Отговор
    Уникално интервю. Който може да разбере - е рабрал. Останалите пишат небивалици.
  • 73 Да да

    8 1 Отговор
    мога да ви кажа следното - всеки, живял навън и усетил какво е да те третират като човек и гражданин, би се върнал с елементарно гражданско самочувствие, с активни претенции и непоносимост към управлението и системата.Будно гражданско общество ни трябва за да се оправим в България.
  • 74 МАК

    6 4 Отговор

    До коментар #67 от "Ти си куха лейка":

    Алооо я по полека с езика!!!Нещ.... ик,ше си идвам на почивка щот все пак мие родния дом,родители рода приятели.за да Викам Парцаландия значи достатъчно си дадох 15 години от живота за да получавам мизерна заплата за труда си и да търпя партийно сложени некадърници защото къдърните не се допускатзащото ще секнат кражбите!!!Ясно ли тие!!Кои знае къв пик..о си та се правиш на мъж!измислен родолюбец

    Коментиран от #75

  • 75 МАК

    0 0 Отговор

    До коментар #74 от "МАК":

    Съжалявам !коментара мие за коментар №65 не за вашия!!
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Я стига

    18 5 Отговор
    Живея в Лондон от 5 години. Защо не споменава за псевдо морала, за лицемерието, за еднодневните "връзки" между хората, за факта, че ако човек няма интерес въобще няма да те потърси, за факта, че когато стане въпрос за пари, всеки гледа да те извози? Или затова, че пътуваш до работа около час на посока, че си даваш 1/3 от заплатата за квартира (която винаги делиш с още хора) , разходи и транспорт и накрая ти остават колко да се за лъжеш с някой парцал/екскурзийка/заведение? За огромната престъпност, че стрелят хората посред бял ден или черни банди, дето се колят с ножове? Страх и респект от полицията? Я иди да го обясниш това в квартали като Тотнъм, Едмънтън Грийн или Пекъм.

    Коментиран от #80, #91

  • 78 Геро

    4 0 Отговор
    Като видя Панайотова ,и само горди Българи. Византийсни номера. При Царя когато Пламен Панайотов беше на власт ви беше хубаво нали?Кажете кой ви притиска да имате по 3 деца и защо?Вие, циганите, и турците я съсипахте тази държава.
  • 79 БайгънЕсета БГ Външен свят

    4 1 Отговор
    Епа немя да ви чета поредните пропаганди!(поне няма да бързам). ;
  • 80 МАК

    9 3 Отговор

    До коментар #77 от "Я стига":

    никои не ти е виновен!!така си си го направил!какво искаш с хляб и сол ли да те порсрещнат!трябва да се докажеш че знаеш и можеш и разбираш!!!инак няма да те погледнат!!явно си някои със безмислено образование и което не се търси!!Аз също живея в Лондон, Актън - на 20 мин пеша от работата!!заплащането мие доста прилично и си имам за всичко!!аи не съм само аз така доста грамотни Българи са така!!

    Коментиран от #85

  • 81 tyres

    5 2 Отговор

    До коментар #28 от "Аз ..един от народа":

    2500 Евро бруто ли, нето ли?Къщата къде я оглеждате, на село ли, в град , малък ли голям ли? Общи приказки и свежи лъжи! 600 Евро вноска за 30 години.... Едностаен трудно ще купиш в Западна Европа, преди да умреш ще си изплати. Твойте пари са изхарчените пари, другите не са твой. Изплатени апартамент е твой апартамент било то и със старчески памперс, та апартамента е на децата не твой! Благодаря, предпочитам парите да ги давам за забавления не за вещи, няма да живея с орлите. Поздрави
  • 82 На баницата мекото

    8 9 Отговор

    До коментар #67 от "Ти си куха лейка":

    Пълна лейка, аз не критикувам, критикува тая от интервюто която е избягала от трудностите - това всеки го може. "Животът се дава веднъж и е важно как ще го изживееш независимо къде", е само за теб и такива нещастници като нея. Защото, за да изживеят живота си точно лицемерите и нагаждачите търсят чуждите блага на готово. Отвратен съм от вас!
  • 83 В Германия

    13 8 Отговор
    като питам българи от различни градове: "Защо избягахте от България"? Отговорът е един и същ: " Не избягах заради парите, получавах 2000 лева заплата, избягах от простотията".

    Коментиран от #84

  • 84 В България

    8 9 Отговор

    До коментар #83 от "В Германия":

    Kaтo питaм бългaри oт рaзлични грaдoвe: "Зaщo се върнахте от Германия"? Oтгoвoрът e eдин и cъщ: " Нe се върнах зaрaди пaритe, пoлучaвaх 5000 лeвa зaплaтa, избягaх oт либералната прocтoтия"
  • 85 Хитреций

    1 4 Отговор

    До коментар #80 от "МАК":

    Аз не се оплаквам, просто споменавам фактите. А ти първо се научи да пишеш и тогава коментирай с твоето "смислено" образование.

    Коментиран от #87

  • 86 Аман от нехранимайковци

    16 5 Отговор
    И аз "избягах в чужбина", преди 8 години! Работих 6години и половина за да помогна на сестрите ми да се изучат и на болния ми баща! И бях щастлив,там, защото можех да работя и да помогна на моите хора в беда! И сега пак ще отида , но не сам а с семейството си за да избягам от гадове, които не са свършили пет пари, но са на хранилка на крадливите управници, дето 5 пари не дават за народа на България!

    Коментиран от #88

  • 87 МАК

    4 0 Отговор

    До коментар #85 от "Хитреций":

    Бе кой си ти да ми казваш как да пиша!Отиди на псиахиатър!!не пиша литературно правилно защото пиша от един смотан Бозоид таблет който е страшно неудобен!!Не бил се оплаквал а какво правиш в описаното от теб в коментар 77 че и със друг ник. Отворко!!
  • 88 МАК

    6 0 Отговор

    До коментар #86 от "Аман от нехранимайковци":

    Подкрепям!!!
  • 89 123

    5 7 Отговор
    До всички форинъри: Да ме цунете по академичното д*пе! Стойте си там и не ни давайте акъл! Като е зле тук, вас кво ви бърка? Нали се махнахте от 'дупката?
    Факти, изтрещяхте тотално! И за какво? Ха ха, за 5 лева трафик! Гольовци....

    Коментиран от #90

  • 90 МАК

    1 0 Отговор

    До коментар #89 от "123":

    кой ще ти даде нещо,което го нямаш??аи да ти дадат едва ли ще влезе!!
  • 91 Фани

    5 0 Отговор

    До коментар #77 от "Я стига":

    Ми прибери си се в България, що стоиш там вече пет години?
  • 92 Последният българин

    10 11 Отговор
    Какво да кажа на варненката Славена Панайотова, освен това:
    Доста сте млада, а и много бързо се предадохте госпожице.
    И тъй като сте решила вече, стойте си там в Бирмингам. А тоалетните, когато ги почистите, елате си в България /, ако пожелаете/. Защото ние - българите, тук в родината ни, ще продължим да работим и ще си почиваме на най-хубавите плажове /от златен пясък/ в Европа. Ще отглеждаме децата си с любов. Ще закусваме, обядваме и вечеряме с вкусна храна и в компанията на приятели. И от време на време ще се молим за Вас, дано се смерите, но и да намерите разсъдъка си. Бъдете здрава! България над всичко!
  • 93 Анонимен

    0 3 Отговор
    Маце, страхотна си. Дано нашите те открият. Ние сме от х, а приятелите му са от Варна повечето и от Сливен. Много щастие и радост ти желая. Страхотна си. За Бирмингам отказаха, зная, но не мога, нещо отрицателно, но дай боже да се свържат, за да си побъбрите, ако не здраве да е. Късмет, мила.
  • 94 бай Даньо

    7 4 Отговор
    Българското общество е пълно с перверзия . Лондонска екоактивистка силно ангажирана с проблемите на варнеската морска градина!?
    Ха-ха-ха!
    Ба-ха-ха!
    Муа-ха-ха!
  • 95 Иво

    11 3 Отговор
    Всичко мило момиче беше точно,но накрая се изложи...............и ме кара да мисля,че са ти платили от двете партии които си мислиш,че не вонят..........
  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 При

    4 0 Отговор

    До коментар #22 от "кирил":

    Портних Варна е огледало на България при Боко, няма изненади.
  • 98 Все тая

    3 3 Отговор

    До коментар #37 от "На баницата мекото":

    Е там е проблема “баница” - за себеси си направил къща , деца. ( браво) . Питат те, за България , какво си направил ;)

    Коментиран от #108

  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Хасан

    4 3 Отговор

    До коментар #4 от "СССРБарета":

    На повечето като тебе все някой друг му е виновен.но никога СССР.
    Трябва да свикваш щото соца никога няма да дойде нямаго даже и в русия, но ако все пак не можеш без него има 2 варианта Северна Корея и куба.но ако не ти се ходи там ще трябва да свикваш и да не хабиш нерви .
    А иначе статията е мн. Точна
  • 101 Гъдю Гъдев

    0 1 Отговор
    По добре до кенефа, отколкото в кенефа.
  • 102 Цуци

    2 1 Отговор

    До коментар #32 от "Дойчин Ников":

    Ти за ТИМ ли работиш а боклуче..
  • 103 Luik

    0 0 Отговор

    До коментар #39 от "Някой":

    Ами няма да, ако е такъв льохман като теб, наистина няма.
  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 Не му отговаряй, сам знаеш

    3 4 Отговор

    До коментар #104 от "бай Даньо":

    Че и сред англичаните има много дебили. Този очевидно е пълен цървул. Иначе и аз да напиша, че мацката е права за почти всичко, ама заради финалния и призив да се гласува за номенклатурни отрепки и мен ме е гнус от нея. Пробвала се е да стане калинка, ама са я попрекарали и сега търси втори шанс да се върне в политиката. Поначало Факти не са безкористни в избора си точно на кои българи да дадат трибуна в тази рубрика, а избирст само разни боклуци.
  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 На баницата мекото

    2 4 Отговор

    До коментар #98 от "Все тая":

    Колко пъти трябва да ви повтарям, че да отгледаш децата си в родината и възпиташ така, че да останат тук е най-важното днес, което може да направи един българин за България. Не го ли разбирате - без деца нямаме бъдеще и губим страната си.
    България вече няма да има български деца, които да бъдат възпитавани! А ако изчезнат децата, заличава се и държавата, и нацията.

    Защо не питаш избягалите със семействата си в чужбина, ТЕ какво направиха за България?!
    Защо не се замислиш, как така през векове на робство, зверства и геноцид нашите прадеди не избягаха и останаха в родината. А днес всяка една проста лигла, която няма пари за силикон, скъп телефон, или маркови дрешки бяга на вън да чисти кенефи и псува държавата за своята орисия...

    Коментиран от #110

  • 109 Лондон

    3 3 Отговор
    В българия останаха подмазвачите и лизачите на газове.България ще я оправим само хората ,които сме наван.
  • 110 Е как ще гредаш децата си в бг.Като помо

    1 0 Отговор

    До коментар #108 от "На баницата мекото":

    Прост народ слаба държава
  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 Еретика

    5 3 Отговор

    До коментар #3 от "Български старец":

    Да право в момичето. И двете ми дъщери са там във Великобритания като голямата е с три магистратури а работеше тук за 700 800 лв.е какво да прави в България като третото е английско.Другата ми щерка учи второ висше в Англия. Е ще се върне ли в България. Не няма.А на големият син българска фирма му дължи над 15 бона.Е и той е там далеч на запад. Е за какво да слугуват на самохвалеца Бойко Борисов.

    Коментиран от #113, #114

  • 113 МАК

    4 2 Отговор

    До коментар #112 от "Еретика":

    Подкрепям!! Зомбираните патриоти дето се пишат няма да те разберат какво имаш предвид!!! Умните и къдърни хора не се допускат нагоре в етажите защото се застрашава краденето и далаверите и могат да заплатят с живота си !!затова терминал 1,2 и това е . Само връщане през отпуските за почивка и други занимания!!
  • 114 123

    0 3 Отговор

    До коментар #112 от "Еретика":

    Бойко ли дължи 15 хиляди на сина ти? Или бившия му работодател? Защо не го съдите? Сигурно защото е работил за 400 официално + още 1000 в пликче, нали?
    Е, какво ревете! Съпричастни сте с погазването на закона, ама друг ви е виновен! Смешни оправдания за напускане на страната в опит за лесни пари!
  • 115 Прост народ, слаба държава

    7 3 Отговор
    Абсолютно права е за всичко Славена, тя дълги години се бори с безбройните несправедливости и неуредици във Варна, отстояваше правата на гражданите, но за съжаление гражданско общество липсва и прекрасният иначе град се съсипва, В един момент неизбежно те обзема отчаяние и се чувстваш в безизходица.

    Смятам че единственият шанс за България е подобни млади, свободолюбиви и предприемчиви хора като нея да се завърнат и да приложат придобитите знания и опит
  • 116 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 117 Георги Ненов

    0 0 Отговор
    България като цяло и Варна специално се опростачиха тотално. Факт. Много хора не могат да се при мерят. Особено младите и образовани.