29 Август, 2019 13:30 6 384 28

Без щипка бойкоборисовщина дясната манджа е безвкусна

  • борислав игнатов-
  • местни избори 2019-
  • кмет-
  • софия-
  • демократична българия

"Демократична България" направи двойна грешка - обрече кандидата си на загуба и раздвои гласоподавателите

Без щипка бойкоборисовщина дясната манджа е безвкусна - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Всички експерти са единодушни, че предстоящите кметски избори в София тази есен ще са особено важни. В момент, в който държавата на много нива изглежда като разграден двор, е от особено значение кой ще е новият стопанин на столицата. Защото промени ли се статуквото тук, пътят към генералната промяна изглежда открит. А спечели ли отново ГЕРБ, то ситуацията ще е овладяна, поне за известен период от време.

Когато говорим за кметски избори в столицата, то традиционно сред основните претенденти е "десният" кандидат. С уговорката, че ГЕРБ с поведението си не попада в тази категория. В столицата се предполага, че живее движещата интелектуална сила на българското общество, а именно на нея основно разчита "Демократична България". Коалицията, която е реална алтернатива, както на местно, така и на национално ниво. Останалите, традиционни партии няма как да бъдат такава по милиони (усвоени) причини.

Предвид всичко изброено бе особено важно кандидатът на "Демократична България" за кмет на София да бъде силен. Защото въпреки потенциала на "дясното" в София, само на него не може да се разчита за победа. Трябва да бъдат привлечени хора, както гласували за различни от кандидата на Реформаторския блок на предишните избори, така и мнозинството от 60-те % (според социологически проучвания) склонни да изберат кмет, различен от Йорданка Фандъкова сега. Особено предвид виртуалната (защото всичко около нея изглежда като надут балон) заплаха, идваща от Мая Манолова.

Решението за издигане на кандидат за кмет на София бе и първият по-сериозен политически тест за "Демократична България". За европейските избори те имаха очеваден първи избор в лицето на Радан Кънев. За следващите в листата нямаше особено значение, тъй като бе ясно, че сили за толкова гласове няма. Сега обаче ситуацията е различна. В същото време от коалицията идваха някои притеснителни сигнали и сега те се въплътиха в кандидатурата на Борислав Игнатов.

На първо място това е политическото говорене и поведение. За над две години от създаването на "Да, България" и впоследствие "Демократична България" Христо Иванов се утвърди като един симпатичен, изглеждащ честен човек, чието политическо поведение просто така и не "хваща дикиш" (казано по народному). Христо Иванов казва верни, важни, прогресивни неща, които обаче на почти никого не правят впечатление извън твърдото ядро на "Демократична България". Абсолютно същото, даже в по-голяма степен, може да се каже и за Атанас Атанасов. На "Демократична България" и трябва щипка бойкоборисовщина. В публичното поведение. Масовият българин все още не е готов за "европейски" тип политик, какъвто е Христо Иванов. Той си обича мачовското, народното, понякога просташкото поведение, каквото демонстрира Борисов. Поведение, което се забелязва. Един-два лафа, малко жаргон, бързо скъсяване на дистанцията, развъртане на медийната машина. Неслучайно едно социологическо проучване за доверието в партийните лидери наскоро сочеше 0% в графата "Не го познавам" срещу името на Бойко Борисов. Процентът на Христо Иванов бе доста сериозен. От друга страна се създава впечатлението за прекаленото самочувствие на хората от "Демократична България", дължащо се любопитно на какво, предвид липсата на сериозни политически успехи.

И така се стигна до кандидатурата на арх. Борислав Игнатов. Изобщо не коментираме професионалните му качества и подготовката да стане кмет на София. Вероятно я има в степен, няколко пъти надвхърляща уменията на Йорданка Фандъкова и особено Мая Манолова. Но Борислав Игнатов няма осанката, харизмата да привлече достатъчно гласоподаватели около себе си. А на "десните" в София повече вилилилковци не им трябват. Игнатов не е лидер, не привлича интереса на аудиторията, няма тежест и няма да заинтригува неутралния, колебаещия се гласоподавател. Допълнително притъпено изглежда поведението му от момента, в който бе оповестена кандидатурата му.

Причините да се стигне до кандидатурата на арх. Игнатов сигурно са налице. От коалицията идват сигнали, че мнозина потенциални кандидати са отказали заради страх от натиск. И въпреки че "Демократична България" очевидно нямаше силен кандидат, оттам показаха вече коментираното самочувствие и отказаха да се идентифицират със сравнително външен човек - кандидатът на "Спаси София" Борис Бонев. Който впрочем стои далеч по-добре във всички аспекти от Борислав Игнатов. И бе много по-вероятно да детронира Фандъкова, ако имаше обединение около него. С енергията си, с познанията, с немалкото резултати от дейността на "Спаси София" през годините, с "План за София". На практика неговата "кампания" се води отдавна и сегашната кандидатура е естествено развитие. Същото не може да се каже за Игнатов. Разбира се от "Демократична България" може би имат някакви аргументи срещу Бонев, които рано или късно ще трябва да обяснят. Да обяснят защо ще разцепят "десния" вот в София и вероятно ще пратят за пореден път избирателите си да гласуват на балотаж за по-малкото зло. И да пропуснат златен шанс за силна политическа заявка. И така прокламираното желание за промяна на статуквото. Желание, което не е защитено с дела. Повод за определени съмнения.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 EL chochone оригинал

    31 53 Отговор
    ОБОЖАВАМ ДА СЛУШАМ БЕЗСИЛНИЯТ ВОЙ НА БЕСЕПЕРАСТИЯТА.!!!
  • 3 До бесеперастите

    21 42 Отговор
    Още дълго ще виете
  • 4 Bahti

    34 20 Отговор
    Народа не е прост,Галевица е компрометирана.!!!

    Коментиран от #8

  • 5 Шабиха

    40 6 Отговор
    Този варненец, който преди година искаше да "уплътнява" София със строежи в градинките между блоковете, днес говори за "Зелена София". Има се уж за десен, а иска да задължи фирмите да правят детски градини в частните си офисни сгради - това не би го родила главата даже и на Ленин. Изобщо пълен батак и мъртвородена работа. Напънала се планината и родила мишка.
  • 6 Тишо Зидаря

    23 16 Отговор
    Има няколко варианта за изборите есента.
    Първи: Победа на ГЕРБ в повечето области без Кърджали и Хасково и евентуално Пловдив и Плевен.
    Втори: ГЕРБ губи София и Манолова става кмет. Б. Б. разочарован хвърля оставка за трети път и предсрочни избори март-април 2020г.
    Трети: Партията на Слави одобрява Мая Манолова за кмет, тя печели. Б. Б. хвърля оставка и при предсрочни избори Слави печели и става премиер.
    И четвърти вариант и най-вероятен
    ГЕРБ печели и всичко си е както преди.
  • 7 Автора, Автора...

    25 8 Отговор
    Цитат: Изoбщo нe кoмeнтирaмe прoфecиoнaлнитe му кaчecтвa и пoдгoтoвкaтa дa cтaнe кмeт нa Coфия. Вeрoятнo я имa в cтeпeн, някoлкo пъти нaдвхърлящa умeниятa нa Йoрдaнкa Фaндъкoвa и ocoбeнo Мaя Мaнoлoвa.

    Това че Игнатов е архитект ли те кара да мислиш, че е добър мениджър?
    Щото за кмет трябва организатор - своего рода мениджър.
    Пълна глупост си написал!
  • 8 Bahti

    4 2 Отговор

    До коментар #4 от "Bahti":

    Кефя се да ми Крадът, дори ника. Жив и здрав да си Брато.
  • 9 киро

    21 0 Отговор
    това струпване на думи е платено нали?
  • 10 Калъп Интернешънъл

    24 16 Отговор
    Който иска ГРОБ да престане да източва България, трябва да гласува против Тиквата. След това трябва да му се издърпва черджето лека полека, където си е настанил дебелия задник и (засега) изглежда, че няма мърдане оттам.
  • 11 ВВВ

    14 1 Отговор
    Изяснете си фактите преди да пишете глупости. "Спаси София" са отказали коалиране с ДБ. Още повече, че няма как само с кметско място Бонев да направи нужните промени, които планира за София, без да има силно присъствие в общински съвет. А "Спаси София" дори нямат листа..
  • 12 Тях червеното знаме роди ги

    18 0 Отговор
    Не си ли в схемата,ГОРИШ........
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 агент08

    25 11 Отговор
    Христо Иванов бил симпатичен и честен - хахахаа…….тоя лъжлив циганин! То му е изписано на мутрата предателска!
  • 15 Morgoth

    10 4 Отговор
    Десните играят както винаги са играли - всеки за себе си. Това е единствено в полза на ГЕРБ. Когато застанат на балотаж Фандъкова и Манолова, десния кандидат ще трябва или да гласува за Фандъкова или да ходи за гъби.

    Коментиран от #20

  • 16 Госあ

    16 3 Отговор
    Като говорим за десни и леви, нека уточним едно нещо валидно за целият свят : десни интелектуалци няма, не е имало и няма и да има ! Десните са търговците, банкерите и фабрикантите. Десен интелектуалец е поредното недоразумение витаещо в неразумната България

    Коментиран от #17

  • 17 Morgoth

    7 2 Отговор

    До коментар #16 от "Госあ":

    То под интелектуалци у нас се разбира медийно активни хора на изкуството (да речем Мишо Шамара и Азис) отколкото към хората с интелекта. Иначе като цяло либералите се водят център-дясно и тези които се наричат интелектуалци са основно сред тях, така че са си десни ... що-годе.

    Коментиран от #18, #23

  • 18 Госあ

    6 2 Отговор

    До коментар #17 от "Morgoth":

    Остави у нас, днес. като започнем от Париж и свършим дори с лявото в сащ, което все пак го има, въпреки едва мъждукащо. Иначе трябва да сравняваме Вапцаров и Дора Габе, е айде моля. Самото полагане на Хипократова клетва прави и лекаря ляв.
  • 19 Пунта Мара

    9 9 Отговор
    60:40 Манолова-Фандъкова . На втори тур. Има ли някой смелостта да се обзаложим за това? Иначе си коментирайте....смешници. и го запомнете 60:40

    Коментиран от #21

  • 20 Пунта Мара

    1 2 Отговор

    До коментар #15 от "Morgoth":

    Глупости. Виж по-горе

    Коментиран от #22

  • 21 Барбой

    2 3 Отговор

    До коментар #19 от "Пунта Мара":

    И защо да го помним? Балотаж няма да има!
  • 22 Morgoth

    0 1 Отговор

    До коментар #20 от "Пунта Мара":

    Гледам, помня и залагам на обратното.
  • 23 XXXXXXX

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Morgoth":

    ИНТЕЛИГЕНТНИТЕ ХОРА СА РАЗЛИЧНИ. ВСЕКИ ОТ ТЯХ Е ИНТЕЛЕКТ САМ ПО СЕБЕ СИ. РАЗЛИЧЕН Е ОТ СЪБРАТЯТА СИ. СЪС СОБСТВЕНО МИСЛЕНЕ И ПОВЕДЕНИЕ. ТРУДНО МОЖЕШ ДА ГО КОНТРОЛИРАШ И В КЪЩИ И В РАБОТАТА И В ЖИВОТА. ТОЙ НЯМА НИЩО ОБЩО С ТАКА НАРЕЧНИТЕ ИНТЕЛЕКТУАЛЦИ(НАЙ ВЕЧЕ ОТ САМИТЕ ТЯХ). ТЕ СА СЪВСЕМ ДРУГА БИРА. ОБИЧАТ ДА СЕ НОСЯТ И ИЗРАЗЯВАТ СТИЛНО, ДА ПАРАДИРАТ СЪС СПОСОБНОСТИТЕ СИ(ЗА ДА ИЗЛЕЖДАТ АВТЕНТИЧНИ), ДА СЕ ФУКАТ СЪС СКЪПИТЕ(НЕ НА СЪРЦАТА )СИ ДИПЛОМИ И СЛУЖБИ. МЕРКАНТИЛНИ СА И ПИТАЯТ НАЙ СИЛНИ ЧУВСТВА КЪМ ПОКАЗНОСТ, МАТЕРИАЛНИ И ФИНАНСОВИ ПРИДОБИВКИ. ТАКА, ЧЕ НЕ ЗНАМ КАКВО ИМА ВПРЕДВИД АВТОРА ПОД "ИНТЕЛЕКТУАЛНА СИЛА", ПСЕВДО ИЛИ РЕАЛНА(АКО ВСЕ ОЩЕ ИМА ТАКАВА). ЗА РАЗЛИКА ОТ ИНТЕЛИГЕНЦИЯТА, ЛУМПЕНИТЕ СИ ПРИЛИЧАТ КАТО ДВЕ(ИЛИ ПОВЕЧЕ)КАПКИ ВОДА. ВЪВ ВСИЧКИ ТЯХ ИМА ЩИПКА БОЙКОБОРИСОВЩИНА, КАКТО УСПЕШНО СЕ Е ИЗРАЗИЛ АВТОРА. КАТО, ЧЕ ЛИ САМИЯТ ТОЙ ГИ Е ПРАВИЛ, ИЛИ ПОНЕ ТАКА БИ СЕ ИСКАЛО НА МУСТАКАТИТЕ СТРИНКИ, КОИТО ГИ ОТЛЕДАХА, ГЛАСУВАЙКИ ЗА БОРИСОВ.
    Е, ДОБРЕ! ИСКАМЕ(ЛИ) ПРОМЯНА! НО КОЙ ДА Я НАПРАВИ? ПСЕВДОИНТЕЛЕКТУЛЦИТЕ, ОБИЧАЩИ И ОБСЛУЖВАЩИ САМО И ЕДИНСТВЕНО СОБСТВЕНОТО СИ ЕГО? ИЛИ ПЪК ЛУМПЕНИТЕ ПРИПОЗНАВАЩИ СЕ ИЛИ МАСТРУБИРАЩИ ПРИ ВИДА НА БОРИСОВ.
    КОЙ?!
    ПРОСТ НАРОД, СЛАБА ДЪРЖАВА.

    Коментиран от #26

  • 24 Бат Мишо

    0 1 Отговор
    eх ся да беше жив чичо ади и да се кандидатира - да ви закарам с калаша до урните да вотите за него- после едни трудови лагери за тъмнозелени и жендърляк ....после един договор с русия -даваме ви бази ако ни въоръжите до зъби и ги подпуквам наред почвайки с комшулуците
  • 25 Иван

    4 1 Отговор
    „Демократична България“ показаха ясно, че не могат да се борят за общи, национални каузи. За тях най-важно е да защитят интереса на олигарх Прокопиев!
  • 26 Госあ

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "XXXXXXX":

    Що с големи букви ? Интелектуалците са на първо място учените и артистите ( тук включвам и писателите) Или т.нар. творци. Сигурно си повлиян от есето на Русо "За науките и изкуствата" но там основният въпрос е дали развитието на науките и изкуствата допринася за подобряване на нравите ? Аз бих добавил в неговия стил, а дали науките и изкуствата притежават пълната свобода, която им се полага или се ограничават от човешкия нрав ? Е, разбрахме че екологията е "лоша" . А ти бъркаш интелигенция и интелектуалци със снобари. Много груба грешка. Не знам на какво се дължи...

    Коментиран от #27

  • 27 XXXXXXX

    0 1 Отговор

    До коментар #26 от "Госあ":

    НЕ, НЕ ГИ БЪРКАМ! ЕДНА ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ ТЯХ СА "СНОБАРИ". ПОГЛЕДНИ ГИ ДОБРЕ. ОБИКОЛИ ТЕАТРАЛНИТЕ ПОСТАНОВКИ. ОСОБЕНО ТИЯ С МОНОЛОЗИТЕ. ВИЖ КАК СЕ ДЪРЖАТ СЪВРЕМЕННИТЕ ПИСАТЕЛИ. СМЯТАТ КОЛЕГИТЕ СИ ЗА АРКАШКИ. УЧЕНИТЕ СА СЕ СКРИЛИ ПОД БЮРАТА СИ. НЕ САМО ТИЯ В БАН, А И ТЕЗИ В СЕРИОЗНИ ФИРМИ И КОРПОРАЦИИ. КОИТО НЕ ГРАВИТИРАТ ОКОЛО УПРАВНИЦИТЕ НЕ СМЕЯТ ДА СЪСТАВЯТ ЦЯЛО ИЗРЕЧЕНИЕ. КЪДЕ СА ФИНАНСИСТИ И ЯДРЕНИ ЕНЕРГИТИЦИ(НЕ ОТ ЛОБИТО РАЗБИРА СЕ) ДА НАПРАВЯТ ДИСЕКЦИЯ НА СИТУАЦИЯТА И ДА ОБЯСНЯТ ИСТИНАТА. БЕЗ ПОПУЛИЗЪМ. АКО СИ ВКЛЮЧИШ ТЕЛЕВИЗОРА ЩЕ ВИДИШ ЯТО ПОЛИТИЧЕСКИ АНАЛНИ РЕАЛИЗАТОРИ ДА ВЕНЦЕСЛАВЯТ ВЕНЦЕНОСНИЯ. ТУК ТАМ НЯКОЙ ЖУРНАЛИСТ ИЛИ ЮРИСТ ЩЕ СЕ ОЗЪБИ. ТАКАВА Е СИТУАЦИЯТА В РБ И НЕ ОТ ВЧЕРА. ТОВА ЗАПОЧНА ОЩЕ ОТ НРБ(КОГАТО ВСИЧКО БЕШЕ НА РЪБА). ДА, ОТ ИНТЕЛИГЕНЦИЯТА ВСЕ ОЩЕ ИМА МНОГО ЧИТАВИ И С ПОЗИЦИЯ. НО КОЛКО СА? НЕ МОГАТ ДА ОБРАЗУВАТ КРИТИЧНА МАСА. А И ТРЕНДА Е ОТРИЦАТЕЛЕН.
    ЗА ГЛАВНИТЕ БУКВИ ЩЕ МЕ РАЗБЕРЕШ. ИМА ИМЕНА НА ХОРА И ИНСТИТУЦИИ, КОИТО НЯМА ДА ГИ НАПИША С ГЛАВНИ БУКВИ, ЩОТО ОТ СУБЕКТИ СА СЕ ПРЕВЪРНАЛИ В ОБЕКТИ.
  • 28 Нови национални предатели

    2 1 Отговор
    Защото Борисов и "Демократияна" България имат общи Американски ортаци. А американците знаят, че е ред да пуснат нова дясна партия, но този път с по-изтънчен стил на говорене. За да бъде уж контрапункт на Греб. Целта е и следващите 10 г Българите да си плащаме като роби. По 3-4 млрд на година, както тази ...