31 Август, 2019 13:04 7 190 101

Златните ахмаци на "Дънди"

  • дънди-
  • дънди прешъс металс-
  • руда

Злато гази, гладен ходи...

Златните ахмаци на "Дънди" - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Тия дни и ние присъствахме, заедно с Бойко, на две тържества - като телевизионни зрители имам предвид. „Кока-Кола“ разшири завода си в Костенец, а пък „Дънди Прешъс“ откри нов рудник.
Все е нещо - са си казали повечето от нас. Поне е по-различно от откриването на поредната магистрална отсечка, която сетне задължително ще я ремонтират.

„Кока-Кола“ вложила в разширението 40 милиона лева - и ние се радваме така, сякаш завода е наш.
С въпросната напитка имаме специални отношения. През 50-те години на миналия век, в сатиричния вестник „Стършел“, в който иначе работеха много кадърни автори, излизаха карикатури на търкалящи се американски моряци, пияни от кока-кола - толкова инфантилни бяха тогава пропагандните стандарти.
И сега са почти същите, обаче все още не е излязла карикатура „Дънди Прешъс“, пияни от печалбите от българските будали“.

Може и да излезе някой ден, макар че я чакаме от 1999 година - точно 20 години, откакто е дадена/хайдушки подарена концесията за българското злато.
И вече е ясно, че който и да управлява клетата ни държавица, все ще се държи като послушен колониален чиновник.

„Кока-Кола“ давала хляб на около 300 души българи, ура. „Дънди“ пък на доста повече, дори 16 души се върнали от чужбина заради високите заплати в компанията, два пъти ура. Все е нещо.
Ако „Кока-Кола“ направи още хиляда цеха, нови 300 хиляди българи ще си намерят добре платена работа, и това може да дочакаме някой ден.

Тържеството на „Дънди“ обаче със сигурност ще накара мнозина да разлистят Историята на Прехода, колкото и разхвърляна и фалшифицирана да е тя. А тя не е никак благосклонна към канадската компания.

Кметицата на Крумовград Себихан Мехмед казала при откриването на новия рудник на „Дънди“, че ББ е новият Хаджи Димитър.
Главата ме заболя, но тъй и не успях да проникна зад това вълшебно откритие на Себихан, никога не бих се сетил баш/тъкмо за тази любезност.

Дали самодивското не е проговорило в нея - /“И самодиви в бяла премена…при юнакът дойдат, та седнат…Една му с билки раната върже, друга го пръсне с вода студена, третя го в уста целуне бърже…“/ - но пък Бойко изглеждаше добре, нямаше видими рани, какво толкова да му превързва. Е, някоя милувка, макар и словесна, няма да му дойде в повече.

Но защо пък да е Хаджи Димитър? Дали Себихан не е искала деликатно да припомни на ББ условията на концесионния договор с „Дънди“- и той да не е толкова любезен към тях? Все пак, тия са канадци и няма какво толкова да ни причинят.

Някой би казал, че подобна реакция на ББ ще бъде прекалено екзотична. Но Историята помни тъкмо тия неща.
Костов, независимо от дивашката приватизация, която извърши, има голям шанс да бъде запомнен с коридора, който предостави на НАТО по време на войната срещу Югославия, както и с отказа му да приеме тогава бежанци от Косово.

И ББ можеше да бъде запомнен и заради думите, които наскоро си спести: „Аз нямам пари за самолети, докато моят народ гладува/ недохранен само с асфалт“.

Историята има вкус към подобни фрази, те оцеляват, защото са далеч по-жилави от рутинното бърборене.

Купувате Ф-16 - този допълнителен плонж в краката на американците ви отива, някак си. Но плонжовете трябва да се съчетават и с разумни решения.
„Дънди“ ви употребява от 20 години срещу скромната такса от 1,5% от стойността на металите в добитата руда - обаче почти от толкова време се лигавите с руснаците за АЕЦ „Белене“; направете я накрая, дори само заради това някаква нова куневица да я закрие след време.

Обаче не: като презрели мушмули сте с канадците, а като кокички с руснаците.

Бъдете американци с американците, руснаци с руснаците, бъдете каквито завърнете с инвеститорите тарикати - а нощем можете да бъдете и българи, все е нещо.

И кой, неговата верица, ни съвкупи с „Дънди“ - питат от простолюдието.
Чудесно мероприятие: от нас ложето - за тях печалбата.

Същият, дето понеделник заранта /26 август/ се оплаквал на Антон Хекимян, че от НАП се държали невъзпитано, не му признавали някакви 400-500 хиляди лева законни заеми - Костов.
Този пък открай време презира простолюдието, въпреки, че и собствения му произход го насочва право натам.
Сега пък нахално ни заглавичква с някакъв мизерен половин милион - вместо да благодари на НАП, че по този начин направо го белосва.

Една от Прокобите на Прехода е късопаметството.
Има един одит/доклад на Сметната палата от 2016 година, от който става ясно какви изуйгащници са ни управлявали от 1999 година насам - не че и преди това са били по-големи храбреци.

Основният извод на доклада:
Само за три години /2011-2013/ „Дънди“ е добила в Челопеч злато, мед и сребро за 1,5 милиарда долара. Българската хазна също трябва да е доволна - нейният дял са цели 23 милиона от този милиард и половина. Привет, калпаци.

Извод: злато гази, гладен ходи, канадска пословица.

След всичката тази прелест, как да не се радваме, че „Дънди“ ще добива и от новия рудник „Ада тепе“ - нали ние ще получим 300 работни места, пък и някой лев ще падне. Как е на „канадски“ приятен апетит?

От „Дънди“ имат право да ни смятат за златни/завършени ахмаци.

Докладът на Сметната палата е от преди три години - а сякаш са минали три хиляди години. Всичко е забравено, ако изобщо някой му е обърнал внимание.

Този доклад е неподправен източник на сведения за българската политическа мекушавост; документална летопис - кратка, стегната и позорна - на безпомощността и безразличието.

И е неизбежно човек да си каже, че управниците ни пет пари не дават за най-голямото златно находище в Европа, какво остава за някакъв си народец.

А пък кметицата Себихан направо съчини загадката на Прехода: защо бе, джанъм, ББ да е новият Хаджи Димитър? Продължавам да мисля, мислете и вие.

Сещам се за друго.
Превръщаме се неусетно в някаква изложение на чуждата инициативност и грамотност, изразени в няколко десетки китни цехчета - истински оазиси сред общата пустош. Все е нещо. Но не бива чак толкова да се самозалъгваме.

И да се попитаме: можехме ли, изобщо, да минем без „Дънди“, сами да разработваме златните си находища?

И кога решихме, че можем да минем и без себе си, напълно да се самоизоставим?

Президентът Желев ми каза веднъж, че Костов си е изиграл най-добре картите /“Всяка неделя“, юли 2003 година/ - имаше предвид, в политически план. Но и при приватизацията виждаме същата ловкост.

И „дъндитата“ могат да го потвърдят, също и руснаците, на които даде „Нефтохим“ - това е тайният срам на късните антикомунисти/русофоби, а още повече и американците, на които пък хариза тецовете „Марица 1“ и „Марица 3“.
Така Костов искаше да се разтрои, да бъде харесан от руснаците, после от американците, накрая и от съвкупния международен капитализъм.
Дали успя? Кярът му от американците беше една снимка с президента Буш: за него снимката, за простолюдието край тецовете - пушеците.

Специално на тецовете от години им се заканват, че ще им преразгледат договорите - и все забравят.
Костов им се подложил на американците, защо аз да си развалям достлука с тях - така си мисли всеки властник след него.
И е прав за себе си, особено ако иска да изглежда като редови балкански хитрец.

Нашите управници се държат като хора, които пет пари не дават за Историята, абсолютно им е безразлично, как ще ги запомни тя.
Те гледат да си надвият масрафа/харчовете днес и веднага, утрешният ден е без значение за тях.

От 30 години всичко се разпада на отломки, всичко започва все отначало. Все е нещо, ще кажете.
Да, де, обаче важно е, какво ще каже Историята.
И дали изобщо ще ни запомни.
Уж хитроумните ни игрички - ден за ден - не могат да я заблудят. Ние себе си заблуждаваме.

И изобщо не можем да схванем Истината за Прехода.
Задоволяваме се с някаква смътна представа за него, тя ни е достатъчна. Закриваме, откриваме, ден да мине, друг да дойде.
„Дънди“ ще дадат работа на още 300 души - хайде, намалете им таксата, изобщо им я опростете.

Продължавайте да се държите като Дънди Крокодила - симпатичният селяндур, попаднал в капаните и изкушенията на модерната цивилизация, при Големите Крокодили.

От скорошните ви закани за ревизия на приватизацията очаквано нищо не произлезе, няма да дочакаме Черната книга на Разграбването.
Направете тогава поне една Бяла книга:
колко/кои държавни притежания сте продали изгодно, кой го е направил, какво успяхте изобщо да съхраните - ей такива прости неща.
Надявам се да запълните поне една страничка.

Автор: Кеворк Кеворкян


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 21 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 EL chochone оригинала

    14 76 Отговор
    ХА ХА КЕВО,ДА ТИ ГИ ПОСТАВЯ НА МУСТАЦИТЕ,СТАРА АГЕНТУРА СИ ТИ,ИЗПЕЧЕН МАНИПУЛАТОР.!

    Коментиран от #2, #7, #23

  • 2 антрашпиц

    91 6 Отговор

    До коментар #1 от "EL chochone оригинала":

    Какъвто и да е.Казва истината за боклуците които ни управляват.

    Коментиран от #4, #45

  • 3 Обикновен човек

    86 7 Отговор
    Това е най нормално написаната статия днес ,нека гъзолизците от ГЕРБ да почнат да лаят ....СЕГА!
  • 4 Лично твое мнение

    1 33 Отговор

    До коментар #2 от "антрашпиц":

    и излишна наша грижа
  • 5 🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬

    42 5 Отговор
    Ние сме най бедния народ в EC

    Коментиран от #52

  • 6 -Познавач

    47 2 Отговор
    В българиия идории да открият нефт с размерите ннанааходищата в саудитска араббия пак няма да се променни стандартта на живот и пак ще си останем най-бедни. Виновен е чипа на булгар табакерина
  • 7 🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬

    31 4 Отговор

    До коментар #1 от "EL chochone оригинала":

    Пак ли ти бе !! Не ти ли писна да пишеш глупости ....

    Коментиран от #13

  • 8 Българин

    6 58 Отговор
    Руската безродна измет все още не може да прежали, че не мога да саботира купуването на F-16!

    Коментиран от #10

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Обикновен човек

    39 6 Отговор

    До коментар #8 от "Българин":

    Какво общо има златото с американските тенекии? И какъв българин си ти? Може да се мислиш и за Наполеон ,но за такива като теб има специални хотели на държавна издръжка наречени лудници!

    Коментиран от #15

  • 11 Адолф Хитлер

    49 1 Отговор
    То че злато за трилиони долари в България няма е ясно,ама колкото и да е златото в България,редно е държавата да взема 40-50%,а не 1-2%.
  • 12 onq s konq

    5 46 Отговор
    Кеворк НИКОГА няма да се върне в родната си Армения,щото тикъде няма да намери такава ХРАНИЛКА като тука.

    Коментиран от #87

  • 13 NSDAP

    6 42 Отговор

    До коментар #7 от "🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬":

    Що бе?Аз работа за 1400 лева във Варна и ми стигат.Дори преди седмица се върнах от почивка в Майорка(Испания).Това че ти си някакъв 25 годишен мързелив плужек,който иска да взема немска заплата,а цената на 1 кг ябълки да му е 50 стотинки си е твой проблем!Работа има,ама трябва да се работи,а не да се милее за комунизма,който направи българина мързелив,тъп и ограничен.

    Коментиран от #17

  • 14 ???

    7 3 Отговор
    Не може да разбере за Хаджи Димитър. Сега ще му обясня дано ме разбере. Перифразирам за самодивите:Една му, втора го, а той тях ги. Който както иска да го разбира.
  • 15 Българин

    1 27 Отговор

    До коментар #10 от "Обикновен човек":

    Ами чети в писанията на агент Димитър, какво общо има, защо не си ги прочел ами го защитаваш априорш. Не квича аз за F-16 а дъртия доносник Кево.

    Коментиран от #18, #27, #79

  • 16 Новият шпеков салам

    19 0 Отговор
    Новият Хаджи Димитър е за тия които печелят от него Старият Поп Кръстю
  • 17 Лъжеш пишман патриотарино долен

    31 6 Отговор

    До коментар #13 от "NSDAP":

    Какво работиш за 1400лв в Варна да не си компаньонка?

    Коментиран от #19

  • 18 Обективен

    33 1 Отговор

    До коментар #15 от "Българин":

    Човека в прав текст ти е написал че само за три години сме подарили 1,5 милиарда,а ти продължаваш да пишеш глупости.Колко е цялата сума можем само да гадаем.

    Коментиран от #20, #24, #33, #66

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Българин

    3 23 Отговор

    До коментар #18 от "Обективен":

    Доносника трудно минава в графа "човек" и изобщо не трябва да се вярва на писанията му.

    Коментиран от #26, #90

  • 21 Пипи дългото чорапче

    23 1 Отговор
    Както винаги,браво!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 с име

    25 2 Отговор

    До коментар #1 от "EL chochone оригинала":

    Кеворк е съдържателен и авторитетен в сравнение със собствениците на твоите господари.
  • 24 Казуар

    2 16 Отговор

    До коментар #18 от "Обективен":

    Ако сумата е за руски самолети ще подскачаш от радост.

    Коментиран от #53

  • 25 Циркаджии такъв

    10 1 Отговор
    Ти ако взимаш 3000 лв заплата няма да висиш да се хвали и да пишеш глупости
  • 26 с име

    10 1 Отговор

    До коментар #20 от "Българин":

    Предразсъдъци... Мериш по дрехите и гледаш повърхността. Не е лошо да раздвижиш образуванието между ушите си.

    Коментиран от #34

  • 27 Обикновен човек

    10 2 Отговор

    До коментар #15 от "Българин":

    Какво означава думата :априорш?Ти сега кво като си се писал българин и започна да измисляш нов български език! Само не мога да разбера на кой от двамата братя Кирил или Методий се вкарваш в роля?

    Коментиран от #31

  • 28 миме

    8 1 Отговор

    До коментар #19 от "Галата.":

    "работя строителство" това е достатъчно... нооо нека се позабавляваме още "ходя отвреме на време и по проститутки... гларуса от Галата" 🤣 "Парички"-те може и да ти стигат, за да се правиш "отвреме на време" на гларус пред проститутките, ама друго не ти достига 😅 Извинявай, не се сдържах!

    Коментиран от #30

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Българин

    3 14 Отговор

    До коментар #27 от "Обикновен човек":

    И преди се хващаш за неволите правописни грешки, които се получават при писането с телефон. И не правописа те прави българин. Руската измет, въпреки перфектният си правопис е доказала, че е най-българофобската и продажна измет!

    Коментиран от #42, #91

  • 32 Това до Гларусът е въпрос

    2 0 Отговор
    Грешно цитирах коментара

    Коментиран от #35

  • 33 Добавка

    19 1 Отговор

    До коментар #18 от "Обективен":

    Това е по официални данни от "Прешъс", а реалната стойност на изнесеното никой не може да ти каже, защото и контролът е от тях.

    Коментиран от #37

  • 34 Българин

    3 12 Отговор

    До коментар #26 от "с име":

    И ти ли си бил доносник като Кеворк, та така ревностно го защитаваш?

    Коментиран от #82

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Субективен

    15 1 Отговор

    До коментар #33 от "Добавка":

    А нещо за контрола над Нефтохим да споменеш? Колко тона суров петрол влиза на Росенец, колко гориво излиза, защо от десет години все на загуба работи и не плащат данък върху печалбата?

    Коментиран от #41

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 миме

    1 1 Отговор

    До коментар #30 от "Гларусе ковро":

    Нито си ми по вкуса, нито на акъла - ходи в някое друго село 😉

    Коментиран от #40

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Добавка

    4 1 Отговор

    До коментар #37 от "Субективен":

    Отлично! И това също!
  • 42 Обикновен човек

    16 3 Отговор

    До коментар #31 от "Българин":

    А какво да кажем за американската измет ? САЩ държава населена с наследниците на най долната сган с която преди около двеста години Англия,Испания ,Франция ,Германия и т.н..вместо да си пълнят затворите ги заселват в наказателни колонии в новооткритата Америка и точно тези лъжци,крадци ,убийци ,изнасилвачи...създават "великата"държава САЩ!

    Коментиран от #43

  • 43 Българин

    2 13 Отговор

    До коментар #42 от "Обикновен човек":

    Говоря за боклука, който Русия остави в България и който непрекъснато използва в свой интерес. Не знам САЩ да са оставяли такъв.

    Коментиран от #44, #81

  • 44 Обикновен човек

    18 4 Отговор

    До коментар #43 от "Българин":

    Дори хипотетично да е така трябва ли да ти се припомня че по времето на ВСВ Чърчил който е ненавиждал България предлага след края на войната България да бъде разделена между Сърбия ,Гърция ,Румъния ,Турция и да не съществува като държава а София да се срине с земята и на нейно място да се засеят картофи,Рузвелт му е било през дедовия за съдбата на България и тогава Сталин се застъпва като определя 80 процента съветско влияние за България след края на войната за сметка на Гърция на което Чърчил веднага се съгласява а на Рузвелт все така му е било през дедовия!И какво излиза ?Че Сталин ако не се беше застъпил за България ,такава страна нямаше да съществува днес на картата ,ти нямаше да се наричаш българин а щеше примерно всеки ден по обед да се молиш на Алах!

    Коментиран от #46, #47

  • 45 Яшко

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "антрашпиц":

    Точно
  • 46 Българин

    2 16 Отговор

    До коментар #44 от "Обикновен човек":

    Цитатите на Чърчил са едни от най-фаршифицираните от руската измет, поджбно на набедения историк русоида Пантев с цел предизвикване на омраза срещу Великобритания и Запада. Никъде не са документирани тези негови антибългарски изказвания.

    Коментиран от #48, #83

  • 47 Българин

    3 13 Отговор

    До коментар #44 от "Обикновен човек":

    А още по - голяма лъжа е, че Сталин се е за стъпил за България и, че съществуваме благодарение на него. Напротив, той е автора на сатанинския план за разделяне на България на македонска, добруджанска и тракийска нация прегърната веднага от русофилските безродници комунисти.

    Коментиран от #49

  • 48 Обикновен човек

    13 1 Отговор

    До коментар #46 от "Българин":

    Такива неща не се документират те си остават разговори на "четири очи"между Сталин ,Рузвелт и Чърчил но там е имало и преводачи и това са тяхните спомени от тази среща!

    Коментиран от #50

  • 49 Обикновен човек

    9 3 Отговор

    До коментар #47 от "Българин":

    Оня алкохолик Георги Димитров е искал да раздели България не Сталин който като научава за това привиква"вождът на българският народ"в Москва където го отравя и алкохоликът Димитров умира!Георги Димитров е бил предател на България а Сталин е ненавиждал предателите !

    Коментиран от #51

  • 50 Българин

    4 11 Отговор

    До коментар #48 от "Обикновен човек":

    И някой представител на руската измет е послушвал и публикувал за поколенията? Толкова си неграмотен, че чек си смешен. При подобни преговори всичко се документира, има преводачи, които са свидетели и така нататък. А ти ми цитираш някаква анти западна версия за българофобията на Чърчил, тиражиране от историци русофили като Андрей Пантев и подобни нему недоразумения.
  • 51 Българин

    2 8 Отговор

    До коментар #49 от "Обикновен човек":

    Решението е продиктувано от Сталин на Коминтерна още през 1934 година, неграмотнико.

    Коментиран от #54, #84

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Обикновен човек

    17 3 Отговор

    До коментар #51 от "Българин":

    Опитвам се да ти обясня че България съществува като независима държава благодарение на Русия и СССР след това, Това няма нищо общо с обичта към Русия или с омразата към Русия .Просто това е съдбата на нашата държава и дали на тебе ти се иска, или не ти се иска да е така е отделен въпрос, но това е историята на България а всички други глупости които са ти набили в главата са пропаганда на запада на която може да се вържат само хора които вярват на всичко без да се замислят дали това наистина е било така!

    Коментиран от #55, #57

  • 55 Българин

    4 11 Отговор

    До коментар #54 от "Обикновен човек":

    Благодарение на Русия и СССР съществена единствено продажната и безродна пета колона на Москва, която от 140 години спъва развитието на България, защото има за приоритет руските интереси.

    Коментиран от #58, #92

  • 56 Алфа Вълкът

    2 6 Отговор
    А БЕ АРМЕНЧО, БЕ НАЗАРЯНЧО, НЕ Е КОСТЕНЕЦ БЕ БАТЕ! А, КОСТИНБРОД. ОТТАМ НАТАТЪК НИЩО НЕ СЪМ ЧЕЛ!

    Коментиран от #64

  • 57 Българин

    3 9 Отговор

    До коментар #54 от "Обикновен човек":

    И българската история не трябва да се чете от руски учебници, написани под руска диктовка от безродници. В този контекст си задай въпроса защо братушките ти все още не връщат българските архиви, които заграбиха и отнесаха в Москва след "второто освобождение"?
  • 58 Обикновен човек

    8 2 Отговор

    До коментар #55 от "Българин":

    Каква пета колония бе колко пъти трябва да ти обяснявам че Георги Димитров е искал да направи България шестнайсета република на СССР ,а Сталин го убива затова !Та нали Сталин ако целта му е била България да бъде в състава на СССР нямаше да го убива затова а щеше да го награди!

    Коментиран от #59

  • 59 Българин

    3 9 Отговор

    До коментар #58 от "Обикновен човек":

    16 република е искал да ни прави Тодор Живков и то на два пъти. Един път през 1962 година пред Хрушчов и втори път през 1963 година пред специален пленум на ЦК на БКП. Неграмотен си приятелю.

    Коментиран от #60

  • 60 Обикновен човек

    14 4 Отговор

    До коментар #59 от "Българин":

    Ти сега какво изрови Тодор Живков ,та той се бъзикаше с всички ръководители на СССР само и само да има полза за България .По времето на Брежнев изнасяхме вагони гнили домати и тонове вкиснато вино за СССР а оттам внасяхме композиции с суров руски петрол на безценица тука само сменяха пломбите на вагоните и ги продаваха на западна Европа по времето на петролната криза през 70те .С тези пари се построи съвременна България :болници училища ,безплатно образование и здравеопазване и т.н Не случайно Тодор Живков казва преди да умре:Това което ние построихме в България вие не можете дори да го пребоядисате!!!!

    Коментиран от #61

  • 61 Българин

    3 12 Отговор

    До коментар #60 от "Обикновен човек":

    Обикновен руски трол си, не човек. Хайде, троли си със здраве, на друго не си способен.

    Коментиран от #62

  • 62 Обикновен човек

    16 2 Отговор

    До коментар #61 от "Българин":

    От Русия и СССР България винаги е печелила ,а от САЩ замисли се сам: ти би ли теглил 200000 лева заем за да си купиш Мерцедес който ще се произведе след пет години като условието е да върнеш заема за тези пет години? Трябва да си абсолютно ненормален за да направиш това!

    Коментиран от #63

  • 63 Българин

    2 7 Отговор

    До коментар #62 от "Обикновен човек":

    Напиши в търсачката на Факти "Трите тайни фалита на БКП и Тодор Живков", и продължавай да тролиш все едно нищо не си прочел.

    Коментиран от #65

  • 64 Госあ

    8 3 Отговор

    До коментар #56 от "Алфа Вълкът":

    Що бе, трябваше да прочетеш,че концесията е за 1,5% от добитият метал ! Принципно, за разлика от краварника имам добри чувства към Канада, но чувствата са си чувства а златото е с пари.
  • 65 Обикновен човек

    11 2 Отговор

    До коментар #63 от "Българин":

    У дома се вее Руското знаме от ляво е портрета на Сталин а от дясно портрета на Путин ,бърша си дупето с тоалетна хартия с образа на Доналд Тръмп и това ми доставя удоволствие ,въпреки че ролката е 15 лева но съвсем легално и законно се предлага онлайн в България

    Коментиран от #67, #74

  • 66 2845

    1 1 Отговор

    До коментар #18 от "Обективен":

    Какво значи "подарили".
  • 67 Българин

    5 7 Отговор

    До коментар #65 от "Обикновен човек":

    Това не е достатъчно приятелю! Татуирай си на лявата задна буза лика на Сталин, на дясната този на Путин а на гърба надпис "Слава России!". Така ще изкефиш напълно руснаците когато им легнеш в позиция партер с изути гащи.

    Коментиран от #69

  • 68 ДВОЕН АРШИН

    10 3 Отговор
    А НЕФТОХИМ забравяте. Те би трябвало да са водещи в класацията. Никакъв данък печалба от много години. Докато ЗЛАТАРИТЕ печелят и внасят данъци порядъчно според договорите.

    Коментиран от #70

  • 69 Готин ама не съвсем

    10 2 Отговор

    До коментар #67 от "Българин":

    Що, ти така ли направи за твоите хамерикански и@@чи? От ляво Тръмп, от дясно О бонго? А по средата " скъсайте ме"! Много си готин предател!

    Коментиран от #73

  • 70 Готин ама не съвсем

    10 5 Отговор

    До коментар #68 от "ДВОЕН АРШИН":

    На първо място са Американските централи! Не само, че не внасят, но и губим от тях по 500-600 милиона годишно!

    Коментиран от #75

  • 71 25 ПРОЦЕНТА УЧАСТИЕ ЗА БЪЛГАРИЯ

    5 1 Отговор
    Това е от вестник КАПИТАЛ ,, Бавенето на оценката за въздействие на околната среда явно обаче не е поради екосъображения. След години на протакане тя идва само няколко месеца след като инвеститорът приема участието на държавата. Това става през март 2008 г., когато е подписан меморандум за разбирателство, в който основният момент е, че държавата ще има 25% капиталово участие в предприятието за преработка на златния концентрат без право на глас и без участие в управлението на дружеството.''
  • 72 Кой продаде златото на Бг

    7 4 Отговор
    Ето това е национално предателство. В тая държава винаги едни народни пари влизат в нечии джоб и после пари нема как имате наглостта да искате по високи заплати. Ми как Е така. Но за съжаление Б. Б. е прав 100% за едно нещо - че народа е Лош матерял. Както беше казал в едно интервю.
  • 73 Българин

    2 5 Отговор

    До коментар #69 от "Готин ама не съвсем":

    Това са единствено русофилски мурафети. Русофила като види руснак сваля гащите и заема поза партер, в знак на вечна признателност към братушките за двойното освобождение. Но ти си ги практикувал често тези неща, та няма нужда да ти обяснявам.
  • 74 Много си зле ,информационно,

    1 2 Отговор

    До коментар #65 от "Обикновен човек":

    За 16-та република, за Югославия и смъртта, на Гошо тарабата, за десетте милиона тона нефт, от ЛЕонид Илич Брежнев, годишно.... като не знаеш, защо пишеш? Или съзнателно лъжеш?!
  • 75 ДА НО НЕ Е ТОЧНО ТАКА

    5 3 Отговор

    До коментар #70 от "Готин ама не съвсем":

    Бих ти препоръчал ако желаеш да прочетеш мнението на изтъкнат икономист по темата.
    Медиа - 3e-news.net - ENERGY Автор: Красен Станчев - 17.9.2018 
    Четирите ползи от ТЕЦ “КонтурГлобал Марица - изток 3” за икономиката
    От гледна точка на икономист изобщо не е така и загубата не е реална а даже работата на МИ1 и МИ3 е взаимна полза.
    Около 500 млн. лв. от нея са се “върнали” в икономиката под формата само на ДДС и преки данъци (включително здравни и пенсионни осигуровки). Това е прекият фискален ефект от преразпределението през държавния бюджет.

    Коментиран от #85, #93

  • 76 Абе българино

    9 1 Отговор
    за какви руснаци и русофили говорищ бе? Тук иде реч за едни канадци които са намерили едни балами наречени българи (от които явно си и ти) и ги дерат яко. Така че в случая партерът не е пред руснаците а пред едни друиг.
  • 77 Сух

    2 1 Отговор
    Дълбок сън ще се събуди, ама друг път
  • 78 Отлично,

    7 3 Отговор
    Кеворк. Много добре написано.
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 ТРЯБВА ДА СМЕ ДОВОЛНИ

    3 5 Отговор
    Най - добре сигурно ще е по Български да се даде например на държавна фирма за управление като Топлофикация София която е с 1 милиард загуба. Сигурно за година ще натрупат 100 милиарда загуби и Дългове - но е важно да е наша - Българска. Заради тези дългове Костов бе принуден да продава на безценица разграбени предприятия от БЪЛГАРИ.
    Радвайте се че ДЪНДИ са професионалисти и работят на печалба и внасят във фонда за пенсиите.

    Коментиран от #94

  • 81 САЩ

    5 0 Отговор

    До коментар #43 от "Българин":

    оставяха в България само авиобомбите си и труповете на избитите българи.
  • 82 Не е Българин

    5 2 Отговор

    До коментар #34 от "Българин":

    човек, който заявява подкрепа за продължаващото разграбване на България от чужди монополи и държави в съюз с продажните ни политици, когато огромното мнозинство от българите оцеляват трудно и в недоимък.
  • 83 Нищо подобно,

    7 2 Отговор

    До коментар #46 от "Българин":

    Англия, като цяло и Чърчил в частност никога не са крили, че са врагове на Родината България и винаги са ни вредили.
  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 ГЕРБ

    4 2 Отговор
    Поставянето на наши хора в ключови лидерски позиции не спира! Отнася се за цяла България! Ще ви стрижем още дълго време ОФЦИ!

    Слава на Б.Б.
  • 87 ЩЩД

    8 1 Отговор

    До коментар #12 от "onq s konq":

    Винаги съм се чудил как яздиш коня наобратно, т.е. с лице към задницата му и какво се случва, когато той галопира? Какъвто и да е КЕВОРК - ТОЙ се доказва от десетилетия, а ти с какво си се ДОКАЗАЛ?
  • 88 Знаещ

    1 5 Отговор
    Палячовци червени, я помислете колко е печалбата на Дънди от този милиард и половина, че себестойността на злато, мед и сребро е толкова, но това не е печалбата.Дали има и 350 милиона чисто ?
  • 89 Балкански

    5 0 Отговор
    " DPM" ми се е натрапил в китарника като австралийско- канадски. Имаше данни за процента съдържимо злато в рудата, които потвърждават, че Челопеч е златното златно находище за компанията. Кево, като стар професионалист, и този път е прав!
  • 90 Ако искаш му вярвай

    3 0 Отговор

    До коментар #20 от "Българин":

    Ама златото пак го няма
  • 91 Името ти

    2 0 Отговор

    До коментар #31 от "Българин":

    и обидите не те правят патриот. За България е нужно кауза коята да обедини народа. Обидите, омразата и чепкането кой какво е правил от турско робство до сега само пречи. Истинският патриот уважава всички останали държави но не робува на нито една от тях.
  • 92 Да ама

    3 0 Отговор

    До коментар #55 от "Българин":

    Явно от 30 г. приоритет са интересите на САЩ. Предателят си е Предател без значение на кого се е продал.
  • 93 Това сарказъм ли е?

    1 1 Отговор

    До коментар #75 от "ДА НО НЕ Е ТОЧНО ТАКА":

    Смени при 500 мил. Ддс колко е реалната добавена стойност коята излиза от България.
  • 94 Тук не успорваме

    1 1 Отговор

    До коментар #80 от "ТРЯБВА ДА СМЕ ДОВОЛНИ":

    модела на договора а параметрите му. Правиш ли разлика?
  • 95 гост

    2 1 Отговор
    не че нещо, ама кеворк е роден 44-та година, няма как да знае през 50-те години какви са работили в "Стършел" и какви карикатури са помествабли там...поредния мит за пияните от кока-кола американски моряци...
  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 КЪДЕ СА ОГРОМНИТЕ ПЕЧАЛБИ

    4 0 Отговор
    Българските компании Елаците-Мед и Асарел-Медет добиват около 7 пъти повече руда от ДПМ Челопеч. А ДПМ Челопеч е най-големият платец на концесионни такси – поне през 2015 г. плаща 13.8 милиона лева или 18.5% от всички концесии в страната. ДПМ Челопеч внася в държавните фондове, под формата на данъци, такси и осигуровки, допълнителни около 50 милиона лева. Къде е това българско злато от Българските компании Елаците-Мед и Асарел-Медет ? Да не би да е в хазната. Къде са тези супер печалби нали добиват около 7 пъти повече руда. Така е по цял свят и няма значение кой те ограбва. Всяка една фирма трябва да работи на печалба и да използва наемен труд а там е ограбването на народа. Кой ограби цяла България и източи всички банките и предприятията . А богатствата на България на Сейшелските острови в нечии български сметки. Един от законите на Питър гласеше че за огромните суми в парламента се гласувало единодушно понеже никой не разбирал от огромни суми но за дажбата на едно куче ставало лудница и всеки бил компетентен за 5 лири.

    Коментиран от #98

  • 98 Яверт

    4 0 Отговор

    До коментар #97 от "КЪДЕ СА ОГРОМНИТЕ ПЕЧАЛБИ":

    Разбира се че трябва да се разровят и ревезират и тези два рудника. Относно златото при тях концентрацията е много ниска. Те са медодобивни а не злато добивни. Разбира се че добиват повече руда защото са открити рудници. С толкова много руда елаците добиват 1,5 тона на година. Челопеч добива 10 пъти повече злато на година от много по-малко руда.
  • 99 Питам

    1 0 Отговор
    Някой знае ли колко кубика земя средно трябва да се прехвърли и отсее да се получи един грам злато ?Що не гледате Златна треска по Дисковъри и тогава да пишете.

    Коментиран от #101

  • 100 Пенсионер

    1 1 Отговор
    Кеворк е един от най големите мръсници ,враг на България.Неговите пасквили вдъхват само отвращение.
  • 101 Яверт

    0 0 Отговор

    До коментар #99 от "Питам":

    За челопеч в 1 тон руда има около 3,3 грама