1 Септември, 2019 06:30 12 630 82

"Буревестник" няма да даде на Русия никакво военно преимущество

  • буревестник-
  • архангелск-
  • ракета-
  • русия-
  • северодвинск

Руснаците напразно си губят времето и си рискуват живота, твърди германски учен по повод загадъчната експлозия край Архангелск

"Буревестник" няма да даде на Русия никакво военно преимущество - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Руснаците напразно си губят времето и си рискуват живота, твърди германски учен по повод загадъчната експлозия край Архангелск. Ракета като „Буревестник“, според него, не дава на Русия никакво военно преимущество.

Експлозията край Северодвинск на 8 август, причинила изтичане на радиация, все още е забулена в мъгла. Руските власти не дават конкретна информация за това над какво са работили военните и учените на военноморския полигон близо до село Ньонокса в деня на аварията. Ясно е само, че инцидентът е станал с ядрен реактор, казва в интервю за ДВ германският ракетен инженер и преподавател в Техническия университет в Мюнхен Роберт Шмукер. Германският учен е участвал в разработката на двигатели за американската космическа совалка "Спейс Шатъл".

Какво, според Вас, по-точно се е случило на военния полигон край Северодвинск?

Роберт Шмукер: Изпробван е бил ядрен реактор, когато нещо се е объркало и се е стигнало до изтичане на радиация. Говорим за активен реактор, трябва да е имало термичен процес - отделяне на силно сгорещен въздух, който най-вероятно е причинил и смъртта на изследователите. Друго обяснение аз не виждам. Не знаем обаче колко голям е бил този реактор. Ясно е само това, че е използван уран-235, което може да се установи по продуктите от разпадането му.

Учени от американския Център "Джеймс Мартин" смятат, че край Ньонокса са били правени изпитания с крилата ракета от типа "Буревестник", която в НАТО наричат Skyfall. Какво мислите по този въпрос?

Трудно е да се каже. Предполагаме, че реакторът е бил на платформа в морето като застраховка в случай на авария. Тогава цялата платформа би могла да бъде потопена. Лично аз съм много скептично настроен към тази ракета. Разбира се, тя може да бъде изпробвана и на изпитателни стендове, което само по себе си обаче е много трудно. Но да се провеждат пробни изстрелвания посред лято е почти невъзможно. Щом ракетата навлезе в активна фаза, тя започва да излъчва радиация -а ако лети, оставя след себе си радиоактивна следа. Освен това тя все някъде трябва и да се приземи. И ако нещо се обърка, целият район ще бъде радиоактивно замърсен. Смятам, че е твърде малко вероятно да бъде реализиран проект с такава ракета.

Вие нарекохте този проект "самохвалство", когато руският президент Владимир Путин го обяви за първи път преди година и половина. Но въпреки това в Русия продължава работата върху такъв компактен реактор. Можете ли да обясните по-подробно защо, според Вас, няма да излезе нищо от това?

Предимствата на такава ракета са чисто теоретични. Вярно е, че ядреният реактор би дал възможност за невероятно дълъг полет, но техническите трудности и остават огромни: необходим е лек, компактен реактор, който може да се загрее почти до точката на топене в неговото ядро - само така ракетата ще бъде в състояние да полети. Поради повишената радиация, целият процес трябва да се контролира дистанционно. За да бъде въведена на въоръжение такава ракета, са необходими много изпитания, многочасови полети с риск да се стигне и до тежки инциденти. А и къде би могла да лети такава ракета в продължение на часове? Над територията на Русия? Над други държави? Това е немислимо. Но не защото е технически невъзможно, а защото е практически изключено. Именно това е от решаващо значение.

Американците прекратиха изпитанията с тази технология още през 1960-те години - не защото не е било разрешено да се използва, а защото използването ѝ е невъзможно. През петдесетте години на миналия век мнозина мечтаеха за мини-реактори, но после настъпи отрезвяването. На пръв поглед идеята звучи добре: да лети дълго, да атакува врага от тила. Но нали той ще отговори с хиляди ядрени снаряди! Тази ракета няма никакви предимства: те са само на хартия.

Ако наистина няма никакъв смисъл да се разработва такава ракета, каква друга би могла да е целта на изпитанията в руското вътрешно Бяло море?

Мога да си представя компактен агрегат за захранване на военни съоръжения в космоса, или да речем - за подводен безпилотен дрон с ядрен реактор. Може да става дума и за много други обекти, не е задължително това да бъде непременно ракета. В крайна сметка проблемът с такива реактори за летателни апарати се състои в това, че те не бива да са тежки. При подводен дрон е по-лесно да се реши този проблем. Най-малък смисъл виждам в това, тази технология да бъде използвана за ракета с глобален обсег.

Бих направил следното сравнение: представете си турбореактивен двигател, както в самолет, но вместо керосин той да използва реактор, който загрява въздуха. Останалото си е същото. Практическото приложение на такова оръжие не би дало възможност да се правят гръмки политически съобщения.

Значи, според Вас, основната цел на разработването на такива оръжия не е самото оръжие, а желанието за сплашване на потенциалните противници?

Оръжието е преди всичко за сплашване. Основната цел на такива оръжия не е тяхното практическо използване. В света има достатъчно атомно оръжие, но никой не иска да започне ядрена война. Ако бъде използвана ракета от типа "Буревестник", последствията ще бъдат непредсказуеми. Тя ще причини радиоактивно замърсяване на огромна територия. Този тип оръжия са замислени като потенциална заплаха, благодарение на която да се постигат определени цели без да се води война.

Но и президентът Тръмп каза, че руснаците са изпробвали ракета "Буревестник", добавяйки, че САЩ притежават същата технология, само че в по-напреднал стадий. Вие вярвате ли в това?

Това е просто реторика. Пък и няма за какво да се говори. Що се отнася до Русия, като изключим междуконтиненталната ракета "Сармат", Путин не показа нищо ново и сериозно: нито подводни дронове, нито свръхзвукови ракети от типа "Авангард". Вярно е, че руското военно министерство показа още през декември 2018 снимки от изстрелването на ракета "Авангард", но знаем, че там умеят също така добре да рисуват.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 я па тоя

    74 25 Отговор
    Шмукера да се оглежда га пресича немските площади че ония мераклии външните да не ощастливят жена му, че и него самия мдааа ха ха тогава да си дава мнението какво правят други страни, да си гледа баба Меркел какво прави с тях !!!
  • 2 Ото фон Бисмарк

    36 80 Отговор
    Никога не пречете на руснака да тества оръжие. Няма по ефективен начин за ликвидиране на руски водещи учени и висши военни!
  • 3 Ссср

    48 31 Отговор
    Слава России

    Коментиран от #16

  • 4 Милен

    77 17 Отговор
    до 2
    Колко си Бисмарк е отделна тема но той истинския има и крилата фраза-Правете войни и воювайте с когото си искате по света, но никога не закачайте руснаците !!!Е, послушаха ли го , май не, отнесоха ли тоягата / че и ние /, май да, сега пак не се вслушват в съветите му, и пак ще отнесат тоягата англо-саксонците мда !!

    Коментиран от #6, #9, #72, #79

  • 5 СссереМ

    30 74 Отговор
    Лъснаха голите задници на каскетите, то беше ясно и на децата че хиперзвуковите им ракети са продукт на мосфилм.

    Коментиран от #35

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 я па тия

    3 3 Отговор
    Леко с вота сабахлем на рано че много ви личи ве, то няма никой само аз и модераторО ха ха ей малко по по малко ве ха ха ха !!!!
  • 8 Милен

    35 12 Отговор
    до идиота 6
    Ха ха че си си лепнал и ник Бисмарк ха ха сложи си дедо Шорош по ще е добре идва и края на месеца и грант ще има може и двоен ха ха ха !!!

    Коментиран от #10

  • 9 Само питам

    30 61 Отговор

    До коментар #4 от "Милен":

    Кога англо-саксонците са го отнасяли от руските получовеци. Ако не бяха САЩ и Великобритания Хитлер щеше да стигне до Владивосток, бе русоид. Между другото използването на термина "англо-саксонците", е доказателство за промит от руската пропаганда мозък.

    Коментиран от #41, #50, #69, #77

  • 10 Ото фон Бисмарк

    15 45 Отговор

    До коментар #8 от "Милен":

    Днес е 1 септември, прекалил си с Боярищника, путлераст.

    Коментиран от #39

  • 11 дойчовото желе

    49 6 Отговор
    тръц, тръц, тръц, тръц

    Има два вида хора на тази земя - едните са толкова велики, че вечно са в устата на другите, а другите са толкова жалки, че единствената им радост е да обсъждат великите! ;)

    Коментиран от #12

  • 12 Истината

    25 42 Отговор

    До коментар #11 от "дойчовото желе":

    Има два вида държави в света. Едните са толкова велики, че откриват и създават неща, които са са в полза на човечеството а други, са толкова жалки, че създават единствено средства, които могат да унищожат човечеството. И се гордеят с това.

    Коментиран от #13, #24

  • 13 никаква оригиналност

    41 9 Отговор

    До коментар #12 от "Истината":

    седнал да сравнява тостери с ракети... ми хайде де, ходи да завладееш най-голямата територия в света с тигани :D ))))

    Коментиран от #14, #29

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ха ха ха

    62 18 Отговор
    Русия не е лакома държава, тя живее и не бърза да обърне хастара на земята си, да изкара ресурсите си и да демонстрира стандарт на кредит, като този на САЩ!

    Русия знае, че рано или късно, тези ресурси, които сега пази непокътнати, ще струват колкото празната земя на всички други държави - Русия мисли в бъдещето, а не в настоящето... затова Русия трбва да е силна, защото ще дойдат времена на АД под небето за вас!

    Радвайте се на измисления си живот, докато позволявате на САЩ да обръща хастара на вашата държава, седете си наведени и не се сърдете на тези, които не искат да са в поза партер като вас! ;)

    Коментиран от #18

  • 16 Рог

    30 11 Отговор

    До коментар #3 от "Ссср":

    Е как веднъж не казахте слава на България. Пълно само с продажби червени и краварски тролове

    Коментиран от #17

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Само питам

    23 38 Отговор

    До коментар #15 от "ха ха ха":

    Като не е лакома държава защо все заграбва територии от съседите си? Приднестровието от Молдова, Абхазия и Южна Осетия от Грузия, Крим и Луганск и Донецк от Украйна?

    Коментиран от #62, #73

  • 19 Само питам

    19 27 Отговор

    До коментар #17 от "ще кажем":

    Надупването към Русия ли наричаш изправяне? По тази логика русофилите винаги сте изправени!
  • 20 бг Сталин

    39 14 Отговор
    То и Т-34 бе нищо пред Панцера,и супер тигъра,ама го ядохте напукан чак до Берлин.Така че швабо нещастна я си гледаите,бежанците и другите пасмини къде ги покани меркел,че току виж са ви метнали и те.Само че дето ще ви трепат,ами и ще ви онождат.

    Коментиран от #78

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Истината

    20 29 Отговор

    До коментар #21 от "Дориан":

    Германия изнася стоки на стойност 1.6 трилиона долара бе умно русофилче. А велика Русия за 449 милиарда, 80% от които са суровини.

    Коментиран от #27, #33

  • 23 Така

    34 8 Отговор
    Когато видите златотърсачите на местна почва наритани - тогава ще кажем "Слава България!"!

    В момента чужди държави източват ресурсите ни с помоща на Бойко Борисов!

    Коментиран от #25

  • 24 Пунчо

    37 4 Отговор

    До коментар #12 от "Истината":

    Защо си мисля, че атомната бомба е създадена и употребена от САЩ? Или това е руска пропаганда?

    Коментиран от #26, #28, #52

  • 25 малка грешка

    4 1 Отговор

    До коментар #23 от "Така":

    *помощта
  • 26 Истината

    15 31 Отговор

    До коментар #24 от "Пунчо":

    Руската кочина произвежда единствено средства за унищожение и води хибридни войни. Това вярно ли е?
  • 27 изнасят

    23 6 Отговор

    До коментар #22 от "Истината":

    като има глупаци като нас, дето принудиха да спрат всякакво производство за да им купуват стоката... ще изнасят ;)

    Коментиран от #30

  • 28 Само питам

    16 26 Отговор

    До коментар #24 от "Пунчо":

    Кой непрекъснато тества и дрънка с оръжие? Кой се хвали, че може да превърне Западните столици в ядрена пепел? Не е ли това твоята любима Русия?

    Коментиран от #67

  • 29 анова

    22 7 Отговор

    До коментар #13 от "никаква оригиналност":

    И аз това им казвам че война се води преди всичко с пропаганда после с разузнаване и контраразузнаване на края с оръжия Хитлер бе спечелил войната с един договор за два часа и я загуби защото го наруши РУСИЯ НЯМА ДА ПОВТОРИ ГРЕШКАТА СИ

    Коментиран от #31

  • 30 Истината

    9 21 Отговор

    До коментар #27 от "изнасят":

    А от руската кочина малко ли купуваш, бе руско? 100% от енергоносителите. Защото досега не намерихме алтернативни доставчици!
  • 31 Истината

    12 28 Отговор

    До коментар #29 от "анова":

    Русия е грешка на историята, която скоро ще бъде поправена!

    Коментиран от #37, #40

  • 32 Юсуп Ахмеди

    11 6 Отговор
    В Шайзеланд да се пазят от ракети тип,, Черен боздуган"! Поразява в кафявата точка и причинява хемороиди.
  • 33 Дориан

    16 8 Отговор

    До коментар #22 от "Истината":

    Швабата ако не е ЕС да си пробутва талигите, не знам къде. Нали това е целта на свободния пазар. Но резултатите са налице, 18 месеца рецесия, видими резултати.

    Коментиран от #45

  • 34 Петро

    13 3 Отговор
    Някои болни мозъци сте готови ако чуете шваба да кликнете да завъртите един минет.
  • 35 Алф

    3 14 Отговор

    До коментар #5 от "СссереМ":

    Мосфилм, Мосфилм, ама като ти падне руска ракета до крачоля и шикалките ти ще ги намерят до Холивуд. Предполагам, че руснаците са теспвали системата ,,пуо паф,,. На пуф пускат с парашут ядрен реактор до противника и с мегафони известяват това. Противника почва да тича насам натам за противогази. Следва етап паф. Иззад близката горичка руснаци стрелят със системата Градушка, нещо като Катюша, но с камъни. Това предизвиква дизентерия в противника и спътниците отчитат повишена газова радиация. Сега вероятно са я тествали.
  • 36 цру

    11 15 Отговор
    От както измряха немските учени пленени след ВСВ,ватниците тъпчат на едно място.Даже затъват.
  • 37 анова

    15 3 Отговор

    До коментар #31 от "Истината":

    За да се поправи тази грешка ще паднат много глави никой не вярвам да рискува 80г изминаха и Светът е в поредната безизходица Европа се разпада сащ се само унищожава Англия има ненормник за премиер Япония не знае къде се намира и всички плюят Русия само че сега в Маджурия няма Японци а бедната Германия е затънала до ушите Чудя се кой ще поправи ГРЕШКАТА

    Коментиран от #43

  • 38 Гост

    20 4 Отговор

    До коментар #6 от "Ото фон Бисмарк":

    Да ти пиша един негов, истински цитат: "Не бъркайте флегматичността на Русия със слабост. Русите дълго запрягат, но бързо пристигат." - съгласен?

    Коментиран от #47

  • 39 Хихи

    7 2 Отговор

    До коментар #10 от "Ото фон Бисмарк":

    Ние отбелязваме 1 октомври (1938) когато преките започнаха ВСВ...и сетне им го зачукаха...ама историческа традиция два ...и сега вървят натам...айде със здраве и удари една молитва за фон Лайнен))))
  • 40 Гост

    15 3 Отговор

    До коментар #31 от "Истината":

    Ти да видиш! А, ти знаеш ли колко по велики от теб са мислели така, че дори се опитали да пооправят грешката.... в резултат руската армия прави парад на победата в столицата им. Питай всички европейски държави. Дори шведите, след такава проба, започват да пишат на руски с латински букви - справка - надгробното слово за Карл X.

    Коментиран от #42

  • 41 Сникерс

    7 2 Отговор

    До коментар #9 от "Само питам":

    Не си ти когато си проЗд!!!! Или когато бичиш платено?)))
  • 42 Истината

    5 15 Отговор

    До коментар #40 от "Гост":

    Е, че без съюзниците руската кочина щеше да бъде немска провинция.

    Коментиран от #46, #68

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Истината

    7 14 Отговор

    До коментар #33 от "Дориан":

    Е, че руската кочина изнася 80% суровини. Германия суровини не изнася. И колкото да квичиш германците имат в пъти по силна икономика от получовеците.

    Коментиран от #48, #57

  • 46 анова

    6 8 Отговор

    До коментар #42 от "Истината":

    Япония испусна исторически шанс вместо да удари Сибир и да си подсигури вечни ресурси тръгна да гони Михаля в Пасифика армия ли нямаха време ли чудя се и се мая
  • 47 Генерал де Гол

    7 17 Отговор

    До коментар #38 от "Гост":

      

    "Руснаците никога няма да бъдат щастливи, ако знаят, че някой живее по-добре от тях. И понеже те не са способни на прогрес, злобата и фрустрацията са тяхно постоянно душевно състояние. "
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 73737282

    1 1 Отговор
    Не е сигурно всичко, както вашите приказки!
  • 50 Ххх

    16 3 Отговор

    До коментар #9 от "Само питам":

    А дали ще е удобно и аз само да запитам относно "обективния" Ви коментар, ако не бяха руските получовеци какво щеше да е развитието на войната ? Какво щеше да е развитието при англо - американски десанти в Италия и Франция, ако основните немски сили не бяха ангажирани на Източния фронт ?

    Коментиран от #53

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Бате

    9 2 Отговор

    До коментар #24 от "Пунчо":

    При това е използвана напълно излишно. Япония е била смазана а ни е хем да си омъстим за Харбър хем да си пробваме атомните бомби
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Бате

    4 0 Отговор

    До коментар #21 от "Дориан":

    Бате, бате много си умен, да ти каза за немските инженери, едни се оказаха в САЩ и са основите на ракетната им програма, други в СССР заедно с техниката след втората световна. Тогава, тези инженери тъпи ли са били че заради тяхното взимане са се провеждали тайни операций???
  • 55 Наташак Кобилкин

    6 2 Отговор

    До коментар #53 от "Само питам":

    Ако баба ти беше мъжка сега нямаше
    да питаш постоянно.
  • 56 Пунчо

    11 3 Отговор
    Берлин щеше да е главен град на провинция Западна Русия!
  • 57 анова

    11 0 Отговор

    До коментар #45 от "Истината":

    Приятелю за да изнасяш нещо трябва да го имаш в Германия няма нищо освен въглища Германците са правели бензин от тях по времето НА ВСВ а Японците от борови иглички това ли са Икономически сили
  • 58 Ко каза ко

    18 3 Отговор
    На всеки 100 години запада решава да заличи Русия, руснаците си правят един парад на победата в техните държави и им минава за следващите 100 години.

    Коментиран от #64

  • 59 Велев

    11 4 Отговор
    Ето това е ВИЦ: Немец дава оценка на руската военна мощ, че и я подценява. Ха-ха-ха 🤣🤣🤣

    Коментиран от #63

  • 60 Пунчо

    5 3 Отговор

    До коментар #53 от "Само питам":

    Публикувано във факти.бг: Берлин щеше да е главен град на провинция Западна Русия!
  • 61 Балък

    6 0 Отговор
    Това някакви нови правила ли са бе дечко ,ами ако ние се биехме с турците или гърците 1:1 ???Има олимпиади за тази работа . Много рано пишеш простотии,после се чудим що сме най зле.
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Нормално

    9 1 Отговор

    До коментар #59 от "Велев":

    Ами немците познават от първа ръка(глава) руското оръжие та затова се изказват .....ама тоя малко се е объркал.
  • 64 kkk

    7 2 Отговор

    До коментар #58 от "Ко каза ко":

    За наше нещастие този момент наближава и ние пак сме съюзник на губещата страна.

    Имали сме някога супер армия която не е губила битка (уж де) и знаме, но странно как същата тази супер армия няма и 1 спечелена война...
  • 65 Ххх

    14 1 Отговор

    До коментар #53 от "Само питам":

    Абе американотъпоид, аз не случайно запитах за "обективния" ти коментар, защото бях убеден, че безмозъчната ти глава няма да роди нищо смислено. А ако руснаците са получовеци, мисля, че ти не си нещо повече от неандерталец, изхождайки от дълбочината на мисловния ти процес. Но, нека все пак се върнем към въпроса, ако германците и руснаците воюваха едно към едно. Сигурно шансовете щяха да са повече на страната на немците, но не категорично. Все пак при нападението през 1941 г. основните немски сили бяха на Източния фронт. И според мен е доста спорно, ако немските войски, намиращи се на останалите фронтове бяха насочени единствено срещу руснаците. Но колкото и стръвно и маниакално да се опитваш да плюеш по адрес на руснаците, "доказвайки" ни как Русия щеше да бъде "пометена", воювайки 1 : 1 с германците, не виждам логика да не те попитам за резултата от обратния мач, макар че никак не ти отърва да го коментираш. Какво ставаше с битката за Британия, ако немските ресурси не бяха основно ангажирани на изток. През 1940 Лондон и Ковънтри бяха сринати, а какво щеше да се случи през следващите години. Какво щеше да стане с битката за Атлантика, ако цялата немска промишленост и ресурси бяха насочени към производство на изтребители, бомбандировачи, крилати и балистични ракети, надводен и подводен флот. Доколкото знам, през 1942 г. англичаните са били пред рухване и тотална морска блокада с оглед загубите, които конвоите е Атлантика са търпяли от немските подводници. И
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Бате

    3 1 Отговор

    До коментар #42 от "Истината":

    И (може би) щеше да е по добре, сега нямахме да имаме цигански проблем бате???
  • 69 гого

    8 2 Отговор

    До коментар #9 от "Само питам":

    "само питам",на колко години си?Най-много ти давам 20.Явно историята която орязоха соросоидите и евроатлантическата пропоганда си казва думата.Ако руснаците не бяха спряли Хитлер,сега инглишмените щяха да се поздравяват с "Хайл".
  • 70 Гост

    8 2 Отговор
    Чета и се чудя!Какъв човек трябва да си за да мразиш Русия и руският народ?

    Коментиран от #74, #75

  • 71 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #66 от "Крум Усаински Крупник":

    Усаински,ти българин ли си?Ама честно отговори!
  • 72 Трапанация за монголоида Путин

    2 3 Отговор

    До коментар #4 от "Милен":

    Изказването на Бисмарк е извадено от контекста. А и Бисмарк никога не е имал тази тежест, която му придават от дистанцията на времето. Още тогава в прочутото съчинение „Русия през 1839 г.“ на Астолф де Кюстин се казва: „Съблечи руснака ще намериш татарин" но видоизменено важи с пълна сила и за Ото фон Бисмарк: „Съблечи Ото и ще намериш руснак“.... Бащата на Бисмарк- Баща му, Карл Вилхелм Фердинанд фон Бисмарк, се занимава с недвижима собственост и е бивш пруски офицер, уволнен от армията за проруска агитация. Той е държал сина му да знае руски и да може да чете класиците в оригинал. От малък Ото контактува с руснаците от обкръжението на баща си. Никой не е взимал на сериозно проруските му брътвежи. Руснаците първи ги вадят от контекста и те стават известни. Ако знаете какво е писал за българите след 1885 година ще се погнусите. Но всички знаем думите " Българите са прусаците на Балканите", защото ни изнася. Ето това е да извадиш думи от контекста. Всеки ги тълкува както намери за добре. Червените боклуци и тогава са били боклуци но много. Естествено е никой да не иска да се занимава с тая въшлива неграмотна но гладна пасмина. Такива са били през 19 -ти век, какива бяха през 20-ти, такива са и днес.
  • 73 Един от многото...

    2 1 Отговор

    До коментар #18 от "Само питам":

    Ами...помисли...
    Това са буферни, сепаратистки зони, НЕпозволяващи на основната държава да се присъедини към НАТО!!!
    Близко е до отговора, ама ако има кой да се замисли... 😉
  • 74 Ум5в

    0 3 Отговор

    До коментар #70 от "Гост":

    Доста тъпо изказване на фона на неграмотното и безогледно унищожаване на собствените им природни ресурси от тъпите руснаци. Явно не знаеш как се добиват ресурси в Рашата.
  • 75 5в52

    0 0 Отговор

    До коментар #70 от "Гост":

    Умен човек трябва да си.
  • 76 Байо

    1 1 Отговор

    До коментар #53 от "Само питам":

    И да бяха 1 на 1 резултата щеше да бъде същия. Немските бяха спрени главно от руската зима,но да не забравяме че Франция е пометена за по малко от два месеца, а рашъните удържат доста повече до зимата. А и после 3.2 мил.войници, над 3000 танка и 1200 щуки са на източния фронт. Ако всичко това бе на запад + милионите барела петрол внасяни от същите тея омразни руснаци, десанта щеше да се прави не от Британия ,а от бреговете на Джърси Флорида и тем подобни.
  • 77 Яшар

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "Само питам":

    Ако не бяха САЩ и Великобритания, война въобще нямаше да има, бе соросоиден плужек!..

    Коментиран от #80

  • 78 Т-34

    0 1 Отговор

    До коментар #20 от "бг Сталин":

    Вижда се,че си българския Сталин.
  • 79 Роко

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "Милен":

    Пак същия Бисмарк казва че договорите с Русия не струват и хартията на която са написани. Относно войните Германия е водила ЕДНА война с Русия ПСВ. Русия е една от страните с които воюва Германия. За Русия войната завършва с подписването на 3 март 1918 година (датата не е избрана случайно) на най - срамният мирен договори в човешката история. А две години по - късно държавата Русия престава да съществува. 23 години по - късно Германия воюва отново с целия свят включително и със СССР (СССР няма нищо общо с Русия според Ленин и Путин) които е една от над 50-те страни победили Германия.
  • 80 Роко

    0 0 Отговор

    До коментар #77 от "Яшар":

    Я пак кой е виновен за войната? Кратка историческа справка войната започва с подписването на договора за подялба на Полша на 23 август от Рибентроп и Молотов в Москва (според договорката Германия напада Полша на 1 септември, а съюзникът й СССР на 17 септември) след като дружно побеждават дори си организират парад на победата. САЩ до декември 41 са неутрална държава помагаща на ВСИЧКИ страни воюващи срещу Германия и Япония включително и на СССР. Един интересен факт последния ешалон с жизнено необходими ресурси за третия райх преминава съветско-германската граница в 00,30 часа на 22 юни 1941 година
  • 81 Роберт Шмекер

    1 0 Отговор
    Най-вероятно става въпрос за подводен безпилотен дрон с ядрено гориво за производство на пелмени за експорт.
  • 82 соросоидни кърлежи

    0 0 Отговор
    разбира се всичко руско не работи и за скраб...питайте Напалеон и Хитлер ,те знаят най добре.