Last news in Fakti

5 Септември, 2019 09:00 10 559 39

Инициатива на ФАКТИ: Гласът на българите в чужбина (част 5)

  • българите в чужбина-
  • гласът им-
  • факти-
  • инициатива-
  • проблеми в българия-
  • сравнение-
  • връщат ли се?

Някак си има сила, която ме дърпа постоянно към България

Инициатива на ФАКТИ: Гласът на българите в чужбина (част 5) - 1
Източник: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Поредицата на ФАКТИ, в която водим разговори с българи живеещи за постоянно или временно в чужбина, продължава с пълна сила. Днес ще Ви срещнем с едно младо българско момиче, което е предпочело да получи висшето си образование в чужбина, но за нея няма никакво съмнение, че бъдещият ѝ живот е свързан само и единствено с родната България. От ФАКТИ няма как да не отбележим, че много рядко се срещат хора, които да говорят с такава любов за България, както по време на разговора го направи нашият събеседник Елица Съйкова.

Инициатива на ФАКТИ: Гласът на българите в чужбина (част 5)
Eлица Съйкова

- Защо едно младо българско момиче е принудено да учи в чужбина? Какъв е мотивът?

- Отговорът на този въпрос, колкото и тривиално да звучи, е обичайният и простичък. Истината е, че когато бях в гимназията, така се стекоха обстоятелствата, че гимназията ми активно ми предлагаше възможности за обучения в чужбина. Ще излъжа, ако кажа, че това беше единствената ми опция. Естествено от гимназията ми предлагаха и помощ при евентуално кандидатстване в някой от българските университети, но тъй като съм завършила английска гимназия, основните оферти бяха за Англия плюс Западна Европа.

Аз кандидатствах в Англия и Холандия и условно ме приеха всички университети, в които подадох документи. Отказах се от Англия, тъй като това не е държава за мен. Поради някаква причина ме потиска с времето и атмосферата си. Продължих с кандидатстването си в Холандия, където имах два фаворита, университетите в Тилбург и Амстердам. След леки обърквания в кандидатурата ми от страна на Амстердамския университет, официално бях приета в специалността ‘’Mеждународно право’’ в университета в Тилбург, въпреки че другият ми беше фаворит.

Аз съм изключително привързана към България, и ако трябва да съм честна, ми беше трудно да замина, но си дадох сметка, че това е прекрасна възможност да видя света навън и да се запозная с образованието в Западните страни. В момента завършвам бакалавъра си и с ръка на сърцето мога да призная, че направих правилния избор да замина.

-Трудно ли бе за Вас, както и колко време отне, това да се адаптирате към живота в Холандия, комуникацията с холандци и най-различни други националности?

- Не ми беше лесно, признавам си. И май все още не съм се адаптирала напълно. В началото съм се качвала на самолета от България за Холандия със сълзи в очите и присвито сърце. И от момента, в който стъпя на холандска земя, ми трябват няколко дни да бъда в нещо като изолация, за да свикна с мисълта, че вече не съм си у дома. Понякога съм си и поплаквала сама в квартирата. През последната година и малко, не е чак толкова екстремно цялото това чувство и преживяване, може би защото вече имам утвърдени и силни приятелства. Въпреки това обаче усещам липсата в сърцето си.

По отношение на езика и комуникацията в Холандия, въпреки че не съм учила езика и ми е само на ниво ''здравей-здрасти'' - никога не съм имала проблем. Тилбург е студентски град, така че има хора от всякакви националисти. Никога не съм имала езикова бариера, за което съм изключително радостна. Ако мога да вметна една шега, в началото на студентския ми живот, изключително много се губех из града. Само за да отида на лекции, обикалях по около час. Разбира се, взимайки под внимание факта, че живеех далеч от университета.

- A всъщност, защо точно Холандия? Някога съжалявали ли сте за този си избор?

- Както отговорих по-горе, гимназията ми предлагаше обучения в чужбина, основно Англия и Западна Европа. Аз не исках да уча в Англия, въпреки че кандидатствах на няколко места там, а другата ми опция на онзи етап, от дълбокомислените ми разсъждения за бъдещото ми образование, беше Холандия. Сега си давам сметка, че може би съм избрала тази държава от гледна точка на възможностите за обучение на английски език. Тъй като правото е много специфична специалност и тя обикновено се преподава на официалния език на държавата. В Холандия обаче английският е официален език, така че това за мен и избраната от мен специалност, беше голямо предимство.

- Следите ли се случващото се в България, визирам в социален, икономически и политически план? Ако отговорът е да, какво е мнението Ви за днешната българска реалност?

- Ако трябва да съм напълно честна, в началото, когато заминах, следях доста изкъсо какво се случва на родна земя и ми беше интересно. В последно време обаче, сякаш новините малко наподобяват черна хроника, подправена с политически скандали и социално недоволство. По тази причина, не се интересувам толкова често от политическия или икономическия живот на страната ни.

- Какво Ви липсва от България и какво не Ви липсва от нея?

- Няма нещо конкретно, което да кажа, че ми липсва. Чувството е комплексно. За да обясня какво имам предвид, давам следния пример. Всеки път, когато кацам на българското летище, усещам как сърцето ми се освобождава, сякаш литва в небесата, а аз имам сълзи в очите. Просто се чувствам себе си, чувствам се жива тук. По тази причина, каквито и недостатъци да изброя за нашата мила страна, мисля, че не са важни, сравнени с това, което ми дава.

- А случвало ли Ви се е да сравнявате България и Холандия, българи с холандци? Ако – да, какви са сравненията, които правите, както и изводите Ви от тях?

- Доста често правя това сравнение. Особено, когато си говоря с приятели, които не познават България или не са чували за нея. Темите, които основно използвам за сравнение най-често са свързани с нашата кухня и природа. Колкото и тривиално да звучи, определено холандците и ние сме много различни в тези отношения. Все пак обаче, аз не обичам да сравнявам хората. Смятам, че всеки си е различен и това от каква националност е, или пък раса, няма значение. Важна е душевността и характерът.

- Напоследък в България се заговори, че българите живеещи в чужбина, масово се завръщат у дома. Вие имате ли такова наблюдение, информация?

- Да, така е, напълно съм съгласна с това. Имам много приятели, както от гимназията, така и от университета, които просто се връщат вкъщи. Дали преди да са завършили висшето си образование го правят или след него се прибират, за да си намерят работа, няма значение. Мисля си, че всички ни дърпа, освен любовта към родното, желанието да се развиваме тук и да живеем тук. Това за мен лично, както вече казах, е безценно. Смятам, че не е трудно да се постигне, стига човек да има хъс, желание и идея. Тогава начинът сам ще се появи.

- А отново като един своеобразен наблюдател, идват ли все повече нашенци в Холандия?

- Не мога да отрека, че българите в Холандия не са малко. Честно казано не мисля, че напливът от българи е такъв, какъвто беше към Англия преди няколко години, но доста хора пътуват натам, дали за да учат или да живеят там. Холандия е страна, която предлага един доста висок стандарт и приемлив начин на живот, така че българите се стремят да се възползват от това. Тук в България, за съжаление или не, не винаги държавата и институциите са на разположение, що се касае до ефективността и лесното пребиваване в страната. Казано по друг начин - усложнява се животът без да трябва. Освен, че демотивира хората, това ги отказва да се борят и опитват да живеят нормално в България. От друга страна, държава като Холандия им предоставя всичко много по-бързо, качествено и лесно. А кой не иска това? Така че от тази гледна точка има много хора, които се възползват от това, затова и се местят там.

- Въпросът за завръщането на родна земя, как стои при Вас? Искате ли, бихте ли го сторили?

- В моя случай това не стои като въпрос. Това е взето решение още от началото на холандското ми приключение. Аз си бях казала и все още си повтарям, че съм в Холандия, за да завърша образованието си. А моето място за развитие и живот е България. Може през времето, в което съм в Холандия, да трупам опит под формата на стажове извън България, но за мен това освен един голям плюс от гледна точка на професионален опит, не значи нищо друго. Определено не означава, че аз ще се установя да живея другаде, извън родината си. Някак си има сила, която ме дърпа постоянно към България. Колкото и да се казва, че е трудно младите да пробият тук и да направят успешна кариера, аз вярвам, че с желание, хъс и план - всичко се постига, Както се казва, тук у дома, стените също помагат.

- Финално. Вярвате ли, че един ден България, освен с природните си дадености, ще е привлекателна и що се касае до икономика, инфраструктура, бизнес среда, човешки ресурс? Да бъде такава страна, че да привлича хората и да не се налага да си говорим за българите в чужбина като едно толкова мащабно явление, каквото е всъщност?

- Определено вярвам в това и смятам, че колкото и да са малки крачките, ние сме тръгнали натам. Ще дам пример за това със следното. От един месец насам стажувам в една държавна институция, като благодарение на това всеки ден имам щастието да се разхождам в идеалния център на столицата ни. Очарована съм от това, в какво красиво местенце се е превърнала тя. Има безброй малки и големи кътчета, където можеш да се скриеш и да забравиш за времето. Същевременно на няколко метра от теб виждаш как тълпи от туристи се удивляват от красотата на историческите ни монументи, каквито например са храм-паметникът ‘’Свети Александър Невски’’, ''Паметникът на Незнайния воин'' и ''Паметникът на Цар Освободител''. Разбира се, също и на много други красоти в родния ми град - София. Освен това смятам, че страната ни доста напредва в секторите култура и туризъм. Резултатите са видни, както в столицата, така и в провинцията. Така че с колкото и бавни темпове да се случва, за мен има напредък и считам, че се движим напред.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 18 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 анова

    79 15 Отговор
    Никога няма да си простя че съсипахме милото ни отечество изгонихме собствените си деца и слугуваме на ционисти

    Коментиран от #4

  • 3 Заповедай 😂😂

    16 20 Отговор
    Стоян златния и пиштова те чекат да та порат кат риба😂😂😂😂
  • 4 данова

    38 47 Отговор

    До коментар #2 от "анова":

    Друго си беше когато слугувахме на СССРастите. С тази разлика, че тези които се осмеляваха да избягат ги разстрелваха като кучета по границите и ги погребваха на място и близките им не бяха уведомявани за това. Това и бодливите мрежи с течащ ток по тях са основната причина 45 години никой да не бяга от светлия комунизъм.

    Коментиран от #7, #8

  • 5 Напълно точно и вярно

    16 11 Отговор

    До коментар #1 от "Реалист":

    Да има как ще сложа 10000+++
  • 6 Хаджия

    15 9 Отговор

    До коментар #1 от "Реалист":

    Е то е видно, че си олиго.
  • 7 анова

    40 10 Отговор

    До коментар #4 от "данова":

    Не ми пука за ссср за сащ и за чифути България е съсипана и то заради световната капиталистическа лакомия
  • 8 Гост

    31 8 Отговор

    До коментар #4 от "данова":

    Сърбите (и другите в югото) като нямаха бодлива тел и разстрели, си останаха големи патриоти. Не е "комунизма", а сбъркания български ген.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Guest

    49 3 Отговор
    Няма по - хубаво от родното ти място, но за съжаление само до там. Никъде не се живее без пари, но на Запад се плаща достатъчно добре, за да поддържаш и родителите си в България. Казват, че България е мащеха, не е виновна страната ни, виновни са политиците, и ние, че им позволяваме да се гаврят с нас. Те са причината родината ни да е в хаос, и ние, разбира се.
  • 12 gogo

    49 6 Отговор
    Едно е някой да се върне в БГ след завършване на университет примерно , а съвсем друго е да се върне човек или семейство , което живее и работи в чужбина и се устроило добре! А и забелязвам по приятелите си , че идват тук за лятна ваканция и казват , че много им липсва БГ , но след 2 седмици бързат да си тръгнат от тук!
  • 13 Беден БГ

    26 15 Отговор
    Все едно чета статия в " Работническо дело "
  • 14 Грую

    32 9 Отговор
    Заповядай, но като поработиш някой друг месец за 560,00 лв. заплата и като си я вземеш и платиш ток, парно, вода, етажна собственост и телефон и като останат да ти дрънчат в джоба жълти стотинки да не вземеш да викаш " Аааа не искам у дома" . Този материал да не би да ти го е поръчал Бо'ко?
  • 15 гост

    27 4 Отговор
    наистина не четете! "гимназията ми предлагаше..." коя е тая гимназия? що обикновената гимназия не предлага на всички деца помощ? тая кукла чие дете е? като се върне на чие място ще застане? ай сиктир бре! аман от такива. много им е трудно без БГ, а после им става мноого лесно. ха-ха. преди време ми пратиха на стаж 4 куклета. каквото и да ги питах все не знаеха, не бяха чували и т.н после едното за 2 години го издигнаха до нач. отдел. като ме видеше и се покриваше. ама иначе - страшна работа. а то гола вода. и те това така ще бъде. после що нищо не става в бг?
  • 16 Шаран БГ

    22 3 Отговор
    В средата на далечните 60 години в град Русе , започна да функционира тъй наречената Английска гимназия.Аз не знам даже къде се помещаваше тая гимназия , но прекрасно знам, кои "дечица " бяха в първите и няколко випуска!!!! Че да попитам: Като родният град е София / важно е - друго е да си от Сотиря, Сливенско/ кои са майка и татко, какво са работили и работят сега / дай Боже, да са живи и здрави ! /, коя година и с каква диплома влезе в английската и с каква излезе. НАЙ-важното - колко Ви струваше образованието у странство и кой го плащаше ??? И щом сте на стаж в "държавна институция" убеден съм ...... ВИЕ ще оправите България! Как - като няма производство, а само администрация - на мен не ми е ясно...........
  • 17 Гост

    12 17 Отговор

    До коментар #1 от "Реалист":

    Ти познаваш ли такива хора? Или говорим на изуст да сабираме лайковете на разни нещастници, които поради собствената си несъстоятелност, непредприемчивост, некомптентност и глупости мизерстват? Проблемът на България са хората като теб и глупаците, които си поставят лайкове на малоумния коментар. Свърши СОЦ-а, драги- вече развитието на индивида и това, какво ще постигне изцяло и само зависи от него! Като завъшиш го няма предприятието, което ще те погълне и в което ще работиш 30 години до пенсия! Вече излизаш от университета и сам се оправяш! И в България е супер яко за нормалните хора, за маргинализираните кретени като теб- не. Ама то и в чужбина ще ти е гадно- ходи да чистиш там талетни като искаш, далеч ще стигнеш. Работил съм за 1000 лева, които свършваха на втората седмица- не съм седял да се тюхкам и да хленча- с 40 автобиографии отидох на кариеран форум- каквито се правят лятото и пролета от големите фирми в БГ - имах 3 интервюта и накрая приех да работа за 1800 в една много известна международна компания. Не ми харесва. И пак почнах да търся. Е сега работа 4 дена, по 6 часа на ден, много често от вкъщи за 3 бона, пак в еждународна фирма. И пак не ме устройва, ама не хленча по форумите, а съм си впрегнал енергията да измисля как, къде и какво искам да правя! А вие си пишете ла**ата по форумите колко е зле в БГ. Нещасти хора сте.

    Коментиран от #18, #24

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Уточнение

    18 6 Отговор
    Английският не е официален в Нидерландия, както е правилното име на страната (Южна и Северна Холандия са само две от провициите). Това, че много университети там предлагат обучение на английски е съвсем отделно нещо! Да не научиш поне на прилично ниво езика на страната, в която живееш години наред е признак на ограниченост и посредствен интелект. Аз лично живея от почти 20 години в държава от Западна Европа, владея на ниво C2 местния език, който много българи определят като "отвратително звучащ"и нямам никакво намерение да се връщам в ужасната мафиотска кочина, наречена България. Да, обичам природата, традициите и фолклора, но дотам. Качеството на голяма част от човешкия материал е ниско, управляват алчни и безмозъчни политици, чиято единствена цел е собственото облагодетелстване, инфраструктурата е ужасна, социалната политика е просто плачевна, големи групи от хора са подложени на геноцид и то умишлен. Не, благодаря!
    ПС: Имам натрапчивото усещане, че или интервюираната не е била в "Холандия" или цялато интервю е измишльотина.

    Коментиран от #26

  • 20 Богдан

    12 3 Отговор
    Много българи (чужбина родина не става) ги тегли към България, но България не прави достатъчно за младите да се реализират тук. Цял културен шок чака завръщащите се, но се радвам че има такива. Като се изчисти една цяла генерация некадърници и готованковци родени през соца, Б-я ще е много по-добре. Бавно се случват хубавите неща.
  • 21 има ли значение

    9 2 Отговор
    Пожелавам й да се върне час по-скоро щом лелее за родината. Ама после да не лелее да си иде обратно в чужбинско :D
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Гост

    7 3 Отговор

    До коментар #18 от "Пич":

    Къде прочете, че се имам за голяма работа, бе нищожество със жена проститутка? Ти къде си нея като я оправят за тия 15 бона на месец? До тоалетната? Обеснявам че всеки сам отговря за себе си и сам си се развива и давам пример със себе си... А това, че УЖ жена ти УЖ изкарва 5 пъти повече от теб като... жрица на любовта? това какво отношение има към темата?
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Гошо

    6 3 Отговор

    До коментар #19 от "Уточнение":

    А не допускаш ли, че въпросът да се върнеш или не основно зависи от субективности? Не всички хора гледат на България по този начин, по който гледаш ти. Като стана въпрос за Холандия, миналата година мой приятел, който живя там 6 години, се върна в България за постоянно. Аз също съм живял в чужбина и сега съм в България. Аргументите на такива хора като нас са не по-малко валидни от твоите. А и на база на какво си формираш мнение за България, като не си живял тук през последните 20 години? Възгледите ти звучат като общи приказки с песимистично-конспиративен привкус.

    Коментиран от #29

  • 27 alina

    11 2 Отговор
    "Публикувано във факти.бг: Отказах се от Англия, тъй като това не е държава за мен. Поради някаква причина ме потиска с времето и атмосферата си." - Каква е разликата между времето в Холандия и Англия?

    Коментиран от #30

  • 28 hmhmhm

    7 1 Отговор
    Аз пък искам да се махна от тази кочина
  • 29 Уточнение

    15 4 Отговор

    До коментар #26 от "Гошо":

    Почти всяко лято съм в БГ и все повече се убеждавам в това, което съм написал. Проблемът на повечето хора е, че не осъзнават драматизма и сериозността на положението в тази т. нар. държава. В България отдавна няма гражданско общество, никакво критично мислене и рефлексия у мнозинството от хората не съществува. Овче търпение, граничещо с малоумие, всеки се свил в черупката си и се спасява по единично.... Хората са на практика в "насипно" състояние, всякакви обществено-социални връзки са безвъзвратно прекъснати, нямо го чувството, че всеки е част от нещо единно и голямо, от идеята за България и това да си българин. Предвид и на ужасяващия демографски колапс (да, колапс, а не криза!) на държавотворния елемент (българския) трябва с огромно съжаление да се признае, че България се оттича със страшна сила в канализацията на историята... Още по-трагичното е, че този процес е необратим!

    Коментиран от #32, #33

  • 30 Реалист

    9 1 Отговор

    До коментар #27 от "alina":

    Ами на практика никаква... Много влажен климат, с доста валежи и малко слънчеви дни. Очевидно е, че въпросната "студентка" не е стъпвала там... Цялото "интервю" е една голяма глупост!
  • 31 Някой

    7 0 Отговор
    Да попитам само, стари момичета има ли, след като има млади момичета? Сещам се за едно култово изказване пред доста хора на "гениалната" Л. Павлова, където употреби израза "тези млади деца"...
  • 32 Гошо

    2 9 Отговор

    До коментар #29 от "Уточнение":

    Мнението ти е доста крайно. Както казах, нещата са изключително субективни и всеки си ги тълкува спрямо своите си убеждения и критерии. Според мен България има някои проблеми (като всяка друга държава), но не да чак толкова големи, че по някакъв начин да влошават качеството ми на живот. Нито положението е чак толкова лошо, нито проблемите са нерешими. Освен това има и плюсове да живееш в България. Въпрос на възприятия и приоритети.
  • 33 жтн

    2 6 Отговор

    До коментар #29 от "Уточнение":

    А ти къде пребиваваш за да ти обясня колко ,,хубава,, е втората ти родина.

    Коментиран от #36

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Иска да се връща!

    3 0 Отговор
    Обаче като срещне Абдула, и ще забрави и български да говори! Освен ако вече няма запазено място в политиката, за да дои и тя народа! Нали затова учи!
  • 39 S R 62

    1 1 Отговор
    Маце я остави си телефонче то да ти напиша бабе с внуче без правнуче. Как може капитализма и социализма.. И сравнение бабиното не може. Тук е глутница от комунисти, а там богатите карат нови коли и след 2,3 години им ги подаряват, дали от милост, от това, че нашите са скромни, възпитани, трудолюбиви, но с бг во дипломи, за което баби и ние съжаляваме, но нейсе и така :
    коли кой ще ти подари... българин... бб... за без пари или за 500 паунда, забрави, а там като те харесат бабиното те издигат, а тук комунистите бкп бсп дпс герб те ликвидират. Ченгетата знаят как да те свалят на земята..
    Попътен ви вятър към белгериъ. Ние никога. Мизерия. От 1944 без промяна, та и до днес 2019.viva bkp. Ds, donosnichi, vazroditeli. Запада, там е истината. Спокойствие, спазва правилата им и си в топ десет. А тук моето внуче мина с 6, а да не остане по назад бабушкерата, а пък моето със 7,нищо че е тъпо и незнаещо да чете и пише, що годе четиво. Родината е там, където се чувстваш щастлив, свободен и сие