Last news in Fakti

4 Септември, 2019 19:30 21 173 52

Г-н Борисов, да си ходим ли или ще ни говорите нещо отвън?

  • бойко борисов-
  • журналисти-
  • микрофони-
  • пресконференции

Не са само микрофоните - много медии в България също са отдавна "отвинтени". И приличат на водосточна тръба - каквото пуснеш в единия край, това излиза в другия. Затова баламосването на публиката функционира безупречно

Г-н Борисов, да си ходим ли или ще ни говорите нещо отвън? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар от Ясен Бояджиев

Мнозина се превъзбудиха от случката с отвинтените микрофони в залата за пресконференции на Министерски съвет - да не би някой да попита нещо бъдещата председателка на ЕК и българския премиер. Да, случката е възмутителна. Защото гостенката може и да е помолила да няма журналистически въпроси, но със сигурност не ѝ е минало през ума, че „любезността“ на домакините ѝ ще стигне до такава крайност. В света, в който живее тя, никой не би си позволил такова пренебрежително отношение към медиите (което означава и към тяхната аудитория). Иначе - лошо му се пише. В България обаче е друго.

Микрофоните и без това са ненужни

В същото време възбудата и възмущението около тази случка са малко попресилени и закъснели. По две основни причини. Първата е, че така или иначе (със или без микрофони и въпроси) от това събитие нямаше да научим нищо съществено. Гостенката щеше да повтаря любезности (доколкото още не е встъпила в длъжност и не разполага с отговорите), а домакинът щеше да каже пак онова, което говори всеки ден.

По принцип в България мнозина от водещите политици отдавна са се научили да говорят без да казват нищо, да заобикалят въпросите без да отговарят по същество, да ръсят измислици и безсмислици, да лъжат и мажат. Каквото и колкото и пъти да ги питаш. Този „стил“ на общуване стана норма и дори минава за нещо като професионална обиграност. Което, впрочем, напоследък се превръща и в световна политическа мода.

Втората причина е, че в повечето случаи микрофоните и без това са ненужни. Повечето български медии и журналисти или въобще не питат, или задават желаните от събеседниците им въпроси. Защото ги мързи, защото не знаят, че трябва, защото не са наясно какво да питат и не разбират какво им отговарят. Но най-често защото така им е наредено и/или защото ги е страх.

В това отношение е много показателна една друга случка - ден-два след първата. В продължение на близо два часа пред записващите микрофони и камери премиерът обяснява на млади партийни активисти успехите на управлението си и как да дават отпор на опозицията. Когато свършва, отегчена от чакане журналистка от голяма медия го пита простодушно: "Да си ходим ли или ще ни говорите нещо отвън?" (да не би да изпусне някоя от дежурните му речи и после да ѝ се карат). Този „журналистически“ въпрос обяснява всичко. „Журналистиката“ често не е нищо повече от стойка за микрофон, а „медиите“ са като водосточна тръба - каквото пуснеш в единия край, това излиза в другия. Колкото и каквото и да им наговориш, те ще те „отразят“.

Затова тук е възможно министър-председателят, без да му мигне окото, да заяви, че "пети и шести реактор на АЕЦ "Козлодуй" приключват своята дейност след 10 години". Или че бившият шеф на КПКОНПИ и бъдещ генерален консул във Валенсия е с няколко образования, хиляди награди и милиарди задържани и конфискувани средства". В повечето от най-масовите медии тези и много други подобни "съобщения" минават напълно безкритично, без никой да ги провери, камо ли да ги опровергае. Така широката публика може и да не разбере, че я баламосват на едро. Защото всъщност двата блока в Козлодуй могат да работят до 2047 и 2049 година. Бъдещият консул пък има само едно образование и само една награда (от Областния съвет по наркотични вещества в Благоевград), а "задържаните и конфискувани средства" не са за милиарди, а за 80 милиона, при това най-вече в надценени и непродаваеми недвижими имоти.

Спрете да ги пускате

По принцип медиите разполагат с изключително лесен и ефикасен начин да си отмъстят за отвинтените микрофони, да защитят собствената си мисия и интересите на аудиторията си и да принудят политиците да се придържат повече към фактите. Трябва просто да спрат да ги пускат за щяло и нещяло.

Например: да не излъчват надълго и нашироко празните приказки, взаимните комплименти и дипломатическите любезности на премиера и неговата задгранична гостенка. И да се ограничат най-много с кратко съобщение за посещението и за липсата на каквато и да било съществена информация от него.

Да спрат да препредават напоително и безкритично дежурните речи на премиера по всички въпроси. И въобще да не обръщат внимание на излъчваните „на живо“ във Фейсбук-профила му обиколки, приказки, „пресконференции“ без журналисти и други подобни новаторски форми на предизборния пиар. Нека да си ги гледат само последователите му във Фейсбук.

Да проявят елементарна хигиена и да прекратят ефирния абонамент на всевъзможни мошеници, търчи-лъжи, карикатурни кандидати за слава и политици-ментета. Манипулациите, глупостите и лъжите могат да бъдат пускани само за да бъдат веднага разобличени.

Всичко това би имало много силен оздравителен ефект за цялата публична среда. Ако медиите бяха на мястото си и действаха по този начин, много неща около нас щяха да са по-различни, мнозина псевдогерои изобщо нямаше да ги има, а властта щеше да се упражнява много по-отговорно в полза на обществото.

Утопия

За съжаление това не е нищо повече от утопия. Не само микрофоните, но и много от българските медии са отдавна „отвинтени“ или направо изтръгнати от корен. И не просто препредават безкритично каквото им се говори, а съзнателно са се превърнали в част от механизмите на пропагандата и лъжата, които крепят явната и задкулисната власт.

Останалите вегетират върху сухата и камениста медийна почва. С тенденция също да бъдат „отвинтени“ и стъпкани. Или да изчезнат от само себе си.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 92 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фен

    35 189 Отговор
    Дойче веле плюят Бойко! Значи е на прав път!

    Коментиран от #13, #32, #38, #39, #48

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Свободната медия

    27 117 Отговор
    Публикуваме статии срещу заплащане! За Дойче веле - с отстъпка!
  • 4 criminal

    142 24 Отговор
    Генерала ти го каза тикво..... Ама като си ниско интелигентен няма да го разбереш....скоро улиците ще.............
  • 5 onq s konq

    32 118 Отговор
    Отдавна се убедих че ТОВА "ДОЙЧЕ ВЕЛЕ" не е "ОНОВА ДАЙЧЕ ВЕЛЕ",което Соц. власт УСЪРДНО ЗАГЛУШАВАШЕ наравно със "Свободна Европа".Това е същото като "Галъп" на Кънчо Стойчев - рупор ва БСП и НИЩО ОБЩО с уважаваната Американска институция "Галъп инк.".Не ми е ясно как БСП се е сдобила с лиценз за ползване на Дойче веле на наша територия за Червената си пропаганда,но ПАРИТЕ какво ли не правят!...

    Коментиран от #18, #29

  • 6 Гласове от зайчарника в Банкя

    119 18 Отговор
    За какво им са микрофони на журналята, ако питат, ще чуят, кавото искат,а Диктаторът от Банкя, ще прави, каквото си ще !!!
  • 7 Черноризец Храбър

    50 25 Отговор
    Ама вие медиите сте много неблагодарни. Той ако искаше, можеше да ви отвинти манерките в духа на евроатлантическите ценности, а не микрофоните. Храни ви, пои ви, дава ви бонуси за щяло и нещяло а вие продължавате да хапите ръката, която ви дава. До кога мислите, че ще продължи тази наглост.
  • 8 Бастун

    58 10 Отговор
    Този се нааква всеки ден.Сигурно му е хубаво.
  • 9 Матей

    74 11 Отговор
    Срещата и изявленията на ББ с шефката на ЕС Урсула (до колкото зная,означава мечка) Вантед Лайнен не се предавали пряко,защо е нужно,те придворните медии ще го натаманят.Хвалби имало взаимни,халваджията за бозаджията,грандиозни успехи и безбрежни перспективи.Тая вместо да отива и да възпира Брекзита,дошла тук,в глухата имперска провинция,все едно нещо зависи от България,тя не осъзнава ли как се излага по този начин?
  • 10 Чета и не вярвам на очите си

    66 10 Отговор
    Да не повярва човек че дойче зеле ще напишат такава критична статия с истини.
  • 11 ДАРВИН

    82 6 Отговор
    Г-н Борисов, да си ходим ли или ще ни говорите нещо отвън?.............ЗА СВЕДЕНИЕ ............ ХОДЯТ ИЗПРАВЕНИТЕ , ........ВИЕ ПЪЛЗИТЕ !!!!!!!!!!!
  • 12 Някой

    55 7 Отговор

    До коментар #2 от "EL chochone оригинала":

    По принцип и аз ме харесвам всички материали от Дойче Веле. Но все пак какво невярно видя в статията или и ти кято много други просто да кажеш нещо. Да не ти умре клавиатурата от самота?
  • 13 Гост

    63 8 Отговор

    До коментар #1 от "Фен":

    Да, прав му път на Бойко ти! Щом соросоидна медия го критикува, значи е писнал не само на нормалните хора! Предвид това, гостенката му е бивш министър на отбраната, не й бръснат поста, а си питат по същество, щото там слагаческите медии са до пладне. А, тук?!? Майка плаче!
  • 14 Бг бг бг бг

    67 8 Отговор
    Поздравления за смислената статия,казваща само истини,неудобни за мнозина!!!Еййй,да не повярва човек колко мн.задници са на хранилка,та така яко да им е криво,че им го рекват в очите!А..м/у впрочем..много ме е яд..и жал,че българинът..за съжаление си остава с овча посредствена психика и няма грам самоуважене,доблест и съвест и самоинициатива,че продължава с такова редово мислене,силно казано„мислене”,процеса го няма...ама хайде..,и безгласно се поддава на влияние,интереси и изпълнява като муле,без да се бори за правата си!Казва ви го българин и ..жалко!!

    Коментиран от #16

  • 15 Тръмп

    12 35 Отговор
    Ясен Бояджиев е истински пристрастен към Микрофоните ,да вземе та да глътне един и ще се почувства по-добре ако е в режим Вибрация!!!:):):)

    Коментиран от #42

  • 16 Тръмп

    8 26 Отговор

    До коментар #14 от "Бг бг бг бг":

    Ти за какъв размер Микрофон си мечтаеш???:):):)
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Зоро

    32 5 Отговор

    До коментар #5 от "onq s konq":

    Уважаеми Коняр,
    Ти да не би да си далечен роднина на Леополд фон Захер - Мазох или пък си развил тези мазохистични наклонности през последните десет години? Имам предвид жигосания задник на коня ти с минуси от "почитателите" на твоите брътвежи! Няма нужда да има микрофон Борисов, достатъчно е да прочета някой твой коментар и ще разбера, какви безсмислици е дрънкал, а те винаги са едни и същи - просто, безсмислици!
    Абе, на тебе да не би да ти плащат да пишеш безсмислици, глупости или ако щеш простотии, или пък ти ги пишат и ти плащат да ги преписваш, като ги представяш, за свои гениални съждения? Май преписваш, а?...

    Коментиран от #21, #22, #24

  • 19 Усмивката

    13 18 Отговор
    Добре написано.Авторът мисля ,добре е посочил отговора.Да убиеш Султана не означава да катурнеш империята.зЩе дойде друг на неховото място, по скучен .Този поне е занавен

    Коментиран от #20

  • 20 Тръмп

    11 23 Отговор

    До коментар #19 от "Усмивката":

    Дебилите сте много щастливи след всеки малоумен брътвеж,който няма друга цел освен да оплюва заради оплюването,а не да гради нещо смислено или полезно!!!:):):)

    Коментиран от #23

  • 21 Тръмп

    8 32 Отговор

    До коментар #18 от "Зоро":

    А ти Критик на хонорар от Руското посолство ли си,та плюеш тъй славно по заръка за Путин???:):):)

    Коментиран от #26

  • 22 Тръмп

    10 27 Отговор

    До коментар #18 от "Зоро":

    В Руското посолство ви раздават достатъчно Големи Микрофони и за това сте тъй доволни!!!:):):)
  • 23 Усмивката

    18 5 Отговор

    До коментар #20 от "Тръмп":

    Да не разбираш къде си ,нема по голямо нещастие.Навярно ти си щаслив човек в една малка и малко известна държавица.Навярно за тебе границите са далече.Навярно освен да се съгласяваш с всичко ,дори това което ти предлагат в магазина.Навярно дори не забелязваш че жена ти отдавна не е същата.Често се извинява за отсъствието си с на кафе с приятелки......Родината се напълни със скучари като тебе.За тебе Борисов е забавен. в предпенсионното ти ежедневие.И той като тебе смята с таблицата за умножение и деление.Останалото ,останалите са ,,глупости"....

    Коментиран от #45

  • 24 onq s konq

    3 20 Отговор

    До коментар #18 от "Зоро":

    Искам само да попитам:Ако СЕ ИЗВИНЯ ЗА НАПИСАНОТО от мен,ти и всички като тебе ЩЕ СИ ИЗТРИЕТЕ ЛИ МИНУСИТЕ които сте ми написали?

    Коментиран от #25

  • 25 Зоро

    18 4 Отговор

    До коментар #24 от "onq s konq":

    Съжалявам, няма как да спечелиш благоразположението ми. Говоря само от мое име! Няма смисъл да се унижаваш с разни извинения, просто, малко си "дръпни юздите", може пък да си увеличиш фенската маса.

    Коментиран от #28

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Реалист

    33 5 Отговор
    Щом се стигна до там, че ДВ алармираха обществеността за "Апартамент-гейт", а сега излизат с подобна, критична статия срещу "Светиня Му", значи часовете на това "правителство" са преброени.
    Но не ме разбирайте погрешно! Те това не го правят от любов към България. Просто господарите отвъд океана са набелязали някой нов "вожд", който ще им върши работа повече от компрометираната шайка ГЕРБ.
    Пита се в задачата, кой е новият избранник и кога ще бъде заявен публично (естествено и избран в последствие)?
    Колкото до избирането му, то мисля ,че интелигентните хора, отдавна са разбрали, че от самите избори нищо не зависи....
    А, инак ДВ за първи път казват толкова много истини и това потвърждава по-горе написаното от мен.
  • 28 onq s konq

    4 17 Отговор

    До коментар #25 от "Зоро":

    А ако продължа да пиша РУСОФИЛСКИ ЗЛОБНИ ИЗЦЕПКИ като "Вашия човек" който пише С МОЯ НИК срещу Правителството и Борисов,срещу НАТО и ЕС,срещу Америка и политиката й т.н. КАК ЩЕ НИ РАЗЛИЧАВАТЕ ?А ако викам ПО-СИЛНО ОТ НЕГО/да пиша само с големи букви/ "Слава Русии" и "Долу ГЕРБ" няма ли ТОЙ да се ядоса че го конкурирам и да ми тряска МИНУСИ НА ПОРАЗИЯ,което фактически ще обезсмисли "Битката ми за плюсове"?Затова и смятам по тия сложни въпроси да проведем един Референдум,а до тогава нещата да си останат по старому:)

    Коментиран от #31, #43

  • 29 Факт

    17 3 Отговор

    До коментар #5 от "onq s konq":

    Щото червените са ГЕРБ!
  • 30 Зоро

    11 1 Отговор
    Разговора ни става безсмислен.
    Не си падам по договорките!
    С мен нямаш проблем, имаш проблем с другия "конник без глава".
    Извинявай, няма да взимам отношение по темите, в които участваш, няма смисъл в това, ние сме на противоположни позиции.
    Направиха ми впечатление дефинитивните ти писания по всяка тема, опитах се да те коригирам, явно няма да успея, така че, "отново давай КАУБОЙ"!
  • 31 Зоро

    10 1 Отговор

    До коментар #28 от "onq s konq":

    Разговора ни става безсмислен. Не си падам по договорките! С мен нямаш проблем, имаш проблем с другия "конник без глава". Извинявай, няма да взимам отношение по темите, в които участваш, няма смисъл в това, ние сме на противоположни позиции. Направиха ми впечатление дефинитивните ти писания по всяка тема, опитах се да те коригирам, явно няма да успея, така че, "отново давай КАУБОЙ"!
  • 32 Баце

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Фен":

    По-скоро на финалната права.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 ????

    7 6 Отговор
    Ариведерчи.. Яшката, маргините, маджо, оод бкп герб. Борислава е дете на комунисти, маревци, ипони дд замогнали се от оод, хвалят се, бабата им пекинка, дай гласувай за тях дорде един българин не остане, а само яшки от 18 г, бг ударени, а те работеха и възродители по смяна на имена. Или лъжем. Мвр е ваше, общини нои, нап, всичко е ваше, съд, прокурори и хитри, само деца на комунисти Бойка и цц навсякъде, що пък българи анти. Белене помним, но Бойка е комунистка. Сега да се върнат неговите при президента Нинова мая. Това очакваме, манджа с грозде, казано ми от дпс жена, всички са заедно, пред народ се карат, а.. Пият кафе и ядат кюфтаци безплатни. Хаирлия да са ви наркотиците, младите яко се напушват. Важно е пари от наркотик да падат и затова с носталгия хората са за ТЖ и помаци умни и учители скромни и честни турци, а в града българи кой може бягат, за да се отърват от баба чумата оод, 1/1без злоба, без лъжа, а сега може и да ни отмъстят, това те бкп герб го могат всички, кога им кажеш грешките. Ние сме за запада и не ми дреме за България и шайката ви вълци оядени и коремни на 9 месеца мъже, от общини и сие, а имототе у реката завлечени завинаги и от там влачени в огледалото до гробовете им хохухо
  • 35 Срамота

    4 12 Отговор
    Станахте си червена медия ...
  • 36 И новите които и да са

    10 4 Отговор
    Пак ще изпълняват Кот са нареди отвьн.с евентуалното остраняване на вожда ще се даде радост на народа но и ниииищо повече.народното дране ще продължи и от новите.
  • 37 Borislav Popov

    26 3 Отговор
    До къде я докарахте гербаджийте. Да научаваме истината от Свободна Европа и Дойче Веле като по татово време. Така е в банкянската демокрация. Срам.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Джентълменът русофил

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Фен":

    Така си е. Пътят се нарича "Way out".
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Мордекай

    2 4 Отговор
    Дойче Веле , хахахахахахааа , нищо дйче няма в тая платена прадня
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Сатаната

    5 2 Отговор

    До коментар #28 от "onq s konq":

    Ако ти плащат на "+", не знам как заработваш за подкови на коня.
  • 44 Червен скорпион

    4 1 Отговор
    Знаете ли кои са ми много смешни? Младежки герб, младежко бсп, младежки хомота и други такива. Вие сте абсолютна грешка на природата. Борисов, който, за жалост, си избираме всеки път след като го махнем, е на прага на това да стане най-дълго управлявалият премиер в страната. В която първи са били Стамболийски, Васил Друмев, Стамболов, Иван Гешов и Петко Каравелов. Тиква, чакаме те на стадиона. Бойко, к***о.

    Коментиран от #46

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Тръмп

    1 5 Отговор

    До коментар #44 от "Червен скорпион":

    Щом го избират Него,а не Теб значи има Причина!!!:):):)А Твоето е просто Завист,Злоба и Безсилие към по-можещите и трудолюбивите!!!:):):)

    Коментиран от #52

  • 47 Тръмп

    1 5 Отговор
    Към вредните русофили:От необразования селяк не можем да очакваме адекватен политически анализ,а само плюене към Този който меси баницата в момента и от която мляскате доволно скришом!!!:):):)Като сте сити,бълвате брътвежи,а като стр гладни си траете и скатавате роби комуноидни!!!:):):)
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 анализатор

    5 1 Отговор
    Много вярно и точно написано. Браво на автора.
  • 50 ахаа

    5 1 Отговор
    Много отворени журналисти а Господа и госпожа и госпожица къде бяхте когато фалира КТБ Къде бяхте когато си издуваха цените на апартаментите преди кризата 2008 година къде бяхте когато пирамидите сринаха инвестиционния ентусиазъм на българите 95-та година
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Червен скорпион

    0 0 Отговор

    До коментар #46 от "Тръмп":

    Ако бях нетрудолюбив, щях да отида в герб, там ги вземат само като кажат топка. Не гоня политическа кариера, пак да кажа - само явни че**джии отиват в офиса на Партията да раболепничат. А причината да го избират е първо, че той сам си печата бюлетините, и второ, поради липса на други участници в играта. А такива като тебе са ми ясни като бял ден, послушко, кафяв ли ти е езикът?