Last news in Fakti

6 Септември, 2019 06:30 4 068 10

Кипър - по пътя към обединението?

  • кипър-
  • ес-
  • севернокипърска турска република-
  • оон

Опити за обединение на острова са правени неведнъж, сега ООН стартира нова инициатива

Кипър - по пътя към обединението? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Кипър е разделен от 1974 насам. Опити за обединяването му са правени неведнъж. Сега ООН стартира нова инициатива. Най-големият проблем се намира в морето край този туристически рай.

Гранично контролно-пропускателният пункт в пешеходната зона на кипърската столица Никозия е туристическа атракция. Над невзрачната барака на границата виси табела с многозначителен надпис: "Последната разделена столица в Европа". Република Кипър в южната част на острова е международно призната държава, но не и Севернокипърската турска република.

По протежението на демаркационната линия все още има "сини каски" и полицаи на ООН, които охраняват буферната зона - в последно време това се извършва обаче предимно с помощта на видеокамери. Това е и най-старата наблюдателска мисия на ООН. В пешеходната зона мнозина я наричат "отпускарската мисия" на ООН.

Разделен от 45 години

Кипър е разделен от 1974 година. Турция тогава окупира с войски острова, след като кипърски гръцки националисти се бяха опитали да го присъединят чрез преврат към Гърция. Турция и до днес е единствената страна, която признава независимостта на Севернокипърската турска република. Международната общност обаче гледа на нея като на част от Република Кипър.

През май 2004 Република Кипър се присъедини към ЕС, а преди това бе свикан референдум, който си поставяше за цел да преодолее разделението на страната. Кипърските гърци обаче с мнозинство отхвърлиха подготвения от ООН договор за обединение, защото смятаха, че той съдържа прекалено много отстъпки пред кипърските турци. Така се провали надеждата, че с присъединяването на Кипър към ЕС ще се реши и проблемът с разделението на острова.

Изненада на евроизборите

Ниязи Къзълюрек, политолог от университета в Никозия в гръцката част на острова, от месец май насам е член на Европейския парламент. Той е единственият от шестимата кипърски депутати, който много отблизо познава и двете общности, живеещи в Кипър. 60-годишният професор е по произход кипърски турчин, но живее в гръцката част на острова. Той самият се смята за привърженик на федерализма и смята, че избирането му за депутат в Брюксел е доказателство за "поражението на национализма в Кипър". Той успял да спечели на евроизборите през 2019 с помощта на гласове от двете части на острова.

Къзълюрек има приятели и познати и в двете части на Кипър. На всяка крачка го спират хора, с които той разговаря ту на гръцки, ту на турски. Доброто му настроение обаче отлита, когато въпросът опре до проблема за снабдяването на острова с газ. "Големите световни енергийни концерни вече са тук. В източната част на Средиземно море кръстосват изследователски кораби", казва той. Енергийният проблем затруднява започването на нови преговори по кипърския въпрос, защото Турция настоява кипърските турци да получат съответен дял от добивания газ. Международната общност, и най-вече ЕС, застават на страната на кипърските гърци и са против ангажимента на Турция и присъствието на нейните проучвателни кораби в региона.

Новият опит на ООН

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш сега стартира нов опит да събере кипърските гърци и турци на масата на преговорите. В едно съобщение на ООН от месец август се казваше, че двамата държавни и правителствени ръководители са изявили готовност за участие в среща с генералния секретар след Общото събрание на ООН в края на септември 2019. Специалната пратеничка на Гутериш Джейн Хол Луте ще води поотделно разговори с кипърските гърци и кипърските турци. Луте се надява, че двете страни ще се споразумеят относно изготвянето на график за по-нататъшни действия.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 среднощен

    5 6 Отговор
    Ако не се пречи на наднационалните енергийни корпорации в плановете им за разработване на газа, има шанс да се обединят... Корпорациите ще свършат това, което не можаха дипломатите... А именно да гарантират на Турция, че няма да бъде заобиколена при реализирането на този бизнес. "Турски поток" напредва в посока Европа - това може да се яви като шанс за обединението на Кипър..?

    Коментиран от #4

  • 2 Е как да се обединят

    10 14 Отговор
    Турците докараха половин милион анадолска сган и я заселиха на острова! Първо трябва да си я прибере, и чак тогава може и да се обедини!

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Той затова се казва "турски"

    6 8 Отговор

    До коментар #1 от "среднощен":

    Защото стига до Турция и край!

    Коментиран от #5

  • 5 среднощен

    2 3 Отговор

    До коментар #4 от "Той затова се казва "турски"":

    Бъдещето ще покаже..? Най-лесно е след Истанбул да го преименуват, примерно на "Европейски южен - 2"..? Нито Турция нито Европа в близкото бъдеще ще бъдат същите като днес... Всъщност съвременната политика до голяма степен се обуславя от интересите на международните компании. Корпорация с брутен продукт като на Германия /каквито са повечето в енергийния бизнес/ дали не би могла да повлияе на политиките в региона, как мислите..? Естествено основните акционери в тези компании отново са Великите сили..!?

    Коментиран от #6, #9

  • 6 Ако си гледаме интереса

    2 6 Отговор

    До коментар #5 от "среднощен":

    Можем да поискаме безплатно газ, и Ердоган да си прибере поданиците обратно, за да няма повече претенции в голямото му сърце, и да спре да гледа към Родината!

    Коментиран от #7

  • 7 Безплатно само макя ти

    1 2 Отговор

    До коментар #6 от "Ако си гледаме интереса":

    Дава ;)

    Коментиран от #8

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Хасан

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "среднощен":

    Значи затова те принуждават да правиш приватизация ...по такъв начин корпорациите се докрпват до активите на дадена страна ,плячкосват и фалират ..като примери много Балкан,Кремиковци,Балканкпп,Химипорт и мн други
  • 10 Дойче веле

    1 0 Отговор
    Отново и отново само бълвочи.