5 Септември, 2019 19:00 2 390 7

Ураганът "Дориан" и ние

  • ураган-
  • дориан

Защото цялата земя, която виждаш ще дам на теб и потомството ти довека. Битие 13:15

Ураганът "Дориан" и ние - 1
Снимка: EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Ще стоя тук и ще го посрещна. Най-много къщата ми да се наводни. Мога да плувам. Къщата ми е тук от 1957 г. Ще стоя тук“.

Тези думи са на обикновен човек от Бахамите в кратко интервю за идващия ураган „Дориан“.

Сравнително млад човек, няма как той да е построил къщата си през 1957 г. Някой друг преди него го е направил. Но този човек сега няма да отстъпи през урагана.

И вода да го залее, може да плува. И къщата му да я залее, той ще остане. Водата ще се отлее, но той ще остане. Такива са коравите хора в трудни времена.

Друг го е казал: трудните времена отминават, коравите хора остават. Това си мислех, докато го слушах.

Вече 7 са загиналите от урагана „Дориан“. Не знам дали той е един от тях. Но знам, че е останал там и е посрещнал урагана. Не си е тръгнал.

И си мисля за нашия, българския дом. Откога е тук, през какво е минал. И знам – каквито и урагани да преминават, винаги ще има корави хора, които да останат.

„Защото цялата земя, която виждаш ще дам на теб и потомството ти довека“. Битие 13:15


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Име

    23 1 Отговор
    Има една теория, че трудните времена раждат силни хора и обратно, лесните времена раждат слаби хора. И май е правилна. Ако вместо да се спасяваме поединично, бяхме останали в родината си, много по-рано щеше да дойде края на тая вахналия, започнала 89-та година. И много по-рано щяхме да се преборим за истинска демокрация. А ние не сме свикнали да се борим и отстояваме. Не помня кой наш съвременник, историк беше човека, каза в едно предаване за Левски нещо много вярно: нашите революционери са се борили да създадат българска държава, от нас е достатъчно да живеем честно и да си изпълняваме съвестно задълженията и няма причина да сме зле. Уви, много хора не осъзнават че само когато всички около тях са добре, и те ще са добре.

    Коментиран от #2, #4

  • 2 Джентълменът русофил

    10 3 Отговор

    До коментар #1 от "Име":

    "И много по-рано щяхме да се преборим за истинска демокрация." Извинявайте, но коя истинска демокрация визирате? "Истинската демокрация" на десните, които първото, което сториха през 90-те беше да изчегъркат имената на загиналите герои-партизани от всевъзможни паметници и мемориали, които подмениха и продължават да подменят историческата памет и историческата истина, които отрекоха съществуването на фашизма в България и същевременно наклеветиха антифашизма, принизявайки го до някакво чудовище и адско изчадие на което дори самият фашизъм би завидял? Десните, които изградиха мемориали на убийците на Никола Вапцаров, Гео Милев, Йосиф Хербст, Сергей Румянцев, генерал Заимов? Демокрацията на десните, които отрекоха индустриализацията и икономическият подем на България в периода 1944-1989 г? Или визирате онази истинската демокрация на ляво ориентираните хора, вярващи в справедливото равенство между хората? Простете за любопитството.
    Поздрави

    Коментиран от #3

  • 3 Име

    5 2 Отговор

    До коментар #2 от "Джентълменът русофил":

    Ами, под истинска демокрация визирам политическа система, в която право на глас имат само хора с коефициент на интелигентност над определено ниво (наличието на образование не е миродавно, уви), гласуващи за дейни хора от своя избирателен район, които са познати на обществеността, работят в определена свера и имат желание да променят законодателството в сверата в която имат опит, така че да се подобрят нещата. Т.е. хора, които предварително имат идея какво искат и трябва да свършат в парламента, а не да мислят как да закърпят непознати за тях проблеми на парче. Истинска демокрация би било тотална децентрализация на властта:общините да имат самостоятелност, данъците да остават в тях и да си правят сметката как да ги харчат, в какво да инвестират и да се развиват, вкл образованието в техникумите, а не на местните избори хората да гласуват за кмета от управляващата полит.партия щото иначе няма да има пари; например хората в Банско сами да определят дали да се изсичат горите им и да се пресушават реките им, а общината да участва в курорта и да има приходи, вместо да им се спускат някакви решения от схемаджии в София, а само последствията да са за тях, но без никакви пряки приходи. Деморкация би било районните прокурори да се избират от местното население, кметовете да уволняват неработещите шефове на РПУ-та, а и някаква форма на котрол над съдебната система, защото думата независимост е празна, когато зад нея няма отговорност, а на личната съвест на съдиите се

    Коментиран от #5

  • 4 Емил

    10 0 Отговор

    До коментар #1 от "Име":

    ”Трудните времена създават силни мъже.
    Силните мъже създават хубави времена.
    Хубавите времена създават слаби мъже.
    Слабите мъже създават трудни времена...„
  • 5 Друго Име

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Име":

    Значи ти няма да спадаш в сВерата на хората с IQ над определено ниво😄 и няма да имаш право на глас. Внимавай с предложенията😄
  • 6 Истината боли много...

    0 0 Отговор
    Още по времето на Алеко Константинов, далавераджийте са окупирали властта в България!А всички който са си давали живота за освобождението на България са били забравени и семействата им са преживявали в голяма бедност и нищета... Умирали са изоставени от тази държава!!!Закона в тази държава е бил винаги слуга на крадците и разбойниците!Ами как ще се оправим Народе Български???Като ни управляват крадци,убийци и българомразци......
  • 7 незнайко

    0 0 Отговор
    Едноетажна къща със здрави основи и повдигната на 2 метра от земята не би получила сериозни повреди !!! Там обаче, такова частно строителство няма !!!