8 Септември, 2019 16:09 8 076 21

Те всяват ужас и страх - бразилските престъпни "милиции"

  • бразилия-
  • мафия-
  • полиция-
  • рекет

Милициите изнудват, събират рекет, контролират различни сфери на обществения живот

Те всяват ужас и страх - бразилските престъпни "милиции" - 1
Снимки: БГНЕС/EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Водещата криминална групировка на Бразилия, Primeiro Comando da Capital (PCC), играе важна роля и в международната търговия с наркотици. Бразилското правителство обаче смята, че има друга сила, която е далеч по-опасна за стабилността и сигурността на страната – става дума за полувоенизираните групировки, наричани „милиции".

Те се състоят от държавни служители от сферата на сигурността, т.е. говорим за представители на полицията, военната полиция или на пожарната, които извършват престъпления. „Тези хора служат едновременно и на държавата, и на организираната престъпност", казва висш полицейски служител по този повод.

Рекет, хазарт, търговия с дрога и оръжия

Милициите изнудват, събират рекет, контролират различни сфери на обществения живот, например транспорта, достъпа до кабелна телевизия и до пазара на жилищата под наем, организират нелегални хазартни игри, контролират търговията с наркотици и оръжие и дори нелегалния минодобив. По данни на федералната полиция, само в Рио де Жанейро те въртят оборот от 100 милиона долара годишно.

В Бразилия сравняват тези милиции с мексиканския наркокартел „Лос Зетас", съставен от бойци на бивше елитно военно формирование, изпратено в края на 90-те години в мексиканския щат Тамаулипас, за да се бори с наркотрафика. Основната част от този отряд впоследствие преминава на страната на организираната престъпност. „Зетас" са отговорни за множество брутални насилия, включително за убийството на 72-ма мигранти в Сан Фернандо през 2010 година. И макар много от основателите на групировката да бяха арестувани или ликвидирани, тя все още си съществува в Мексико.

В Бразилия са обезпокоени от това, че милициите са съставени от професионално обучени и добре оборудвани държавни служители, които са готови на всякакво насилие. Има множество подобни милиции, пръснати из цялата страна. Никой не знае точния им брой, нито тяхната численост.

Престъпници с политическа власт

Според бразилския социолог Жозе Клаудио Соуза, повечето от милициите възникват по времето на военната диктатура през 1960-те години, когато военната полиция разполага с почти неограничена власт и създава свои „ескадрони на смъртта". Някои от тези убийци впоследствие получават и политическа власт чрез избори. Соуза твърди, че това са хора, направили политическа кариера чрез "всяването на страх и парични отчисления". Те сеели терор, но и правели и дарения за най-бедните. По този начин убийците се сдобиват и с обществени постове.

През 1970-те и 1980-те години насилието в периферията на Рио достига невиждани размери, а самият град се сдобива с печалната слава на място, където насилието не познава никакви граници. Тогава светът научава ужасяващи истории за престъпленията в бедняшките гета на Рио.

Третата голяма престъпна групировка в Бразилия е "Comando Vermelho" (Червената команда), която от 1969 година е много активна и в Рио де Жанейро. В нея влизат обикновени криминални престъпници, както и политически затворници на военната диктатура. С цел да ги пазят от рекет и отвличания, частни лица започват да наемат полицаи и военни. А тези полицейски служители на свой ред също започват да вършат насилия.

Фамилия Болсонаро

Социологът Соуза посочва, че днешният бразилски президент Жаир Болсонаро споделя политическите убеждения на бившия депутат Жозе Гилерме Годиньо Сивука, който е бил свързан с наказателните отряди на милициите и е обичал да казва: „Само мъртвият престъпник е добър престъпник". Според Соуза, Болсонаро издига в култ военната полиция и готви закон, който да ѝ осигури безнаказаност.

Най-големият син на президента, бившият конгресмен Флавио Болсонаро, бе избран за сенатор в един контролиран от милициите регион на Рио де Жанейро. Преди баща му да стане президент на страната, той беше разследван по обвинение за злоупотреба с обществени средства и пране на пари. В хода на следствието се разбра, че двама от сътрудниците му са поддържали тесни контакти с Адриано Магалес да Нобрега – шефа на местната милиция. Миналия юли Върховният съд на Бразилия обаче нареди да бъде спряно следствието срещу Флавио Болсонаро.

Журналистката и авторка на книги Анабел Ернандес от дълги години се занимава с темата за наркокартелите и корупцията в Мексико. Заради отправени смъртни заплахи тя напуска родината си и се установява да живее в Европа. На Глобалния медиен форум на ДВ през 2019 г. тя получи наградата за свобода на словото - Freedom of Speech Award 2019.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монгола

    49 9 Отговор
    Това Мексико, Бразилия, Аржентина, Колумбия не са държави там цари терор и анархия. Закона на джунглата :по силния оцелява! Само комунистите могат да оправят нещата там. В Куба ако комунистите сдадътбвладта ще стане същото.

    Коментиран от #2, #21

  • 2 гост

    46 4 Отговор

    До коментар #1 от "Монгола":

    Само там ли...я се огледай по-добре около себе си....полицаи събират парсата от проститутки и пазят пласьорите необезпокоявани да си вършат работата...а ти малко ли рекет плащаш по пътищата. Мислиш че някой го е грижа за теб ли. Е да, грижа го е, дотолкова доколкото да те стрижат редовно и ти да не създаваш проблеми в мизерията си.

    Коментиран от #12

  • 3 Woldemars

    10 6 Отговор
    И защо са "милиции"? Да са "полиции"! Или пък "маймуниции".

    Коментиран от #17

  • 4 Дгд

    6 15 Отговор
    Време е и у нас такива хубави неща да станат

    Коментиран от #18

  • 5 Бойко Борисов, Цветан Цветанов, Доган.

    16 7 Отговор
    Ама в Бразилия си нямат мутри начело в властта.
  • 6 ПЕНКО

    3 8 Отговор
    КАК ТАКА ДЪРЖАВА ОТ ХОРА -КАТОЛИЧЕСКА ИЗМЕТ ,НЕ МОЖЕ ДА СПРЕ ПРЕСТЪПНОСТТА ??????? АКО БЯХА "АТЕИСТИЧНА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА -ПАРТОКРАТСКА ДИКТАТУРА- ПОЛОВИНАТА ОТ ТЯХ НЯМАШЕ ДА ИМАТ ПРОБЛЕМИ И ЩЯХА ДА СА ЩАСТЛИВИ- ГАДОВЕТЕ В ЛАГЕРИ И ПСИХОУЧРЕЖДЕНИЯ !!!!! КАТОЛИЧЕСКАТА ГАДОСТ СКАПА БРАЗИЛИЯ ...СМЪРТ ЗА КЮРЕТАТА;ЛОЙЛИСТИТЕ ; ПАПИСТИТЕ ...НО И ЗА АЛАХЧЕТАТА- СЪЩО СМЪРТ!!!!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #15

  • 7 Blesed

    13 0 Отговор
    Преди 15'на години в една дискотека в Сепатиба, като дойде военна полиция всички се насраха. Мислех, че е някаква шега. Оказа се , че издирват избягали от военна служба. Напълниха един камион с кандидати. Местните ми обясниха да избягвам контакт особено с тези представители на реда. Казваха, че много от привикваните при тях, са откривани пребити или мъртви по канавките.
  • 8 Усмивката

    14 5 Отговор
    Бразилците па нищо не знаят за Цецо милицеонеро.
  • 9 Психопат

    7 0 Отговор
    B.O.P.E. Tropa de elite има го в Замунда.Много брутален филм
  • 10 У нас

    8 2 Отговор
    На милицията и викат полиция. А дали има прилики и разлики с Бразилия оставям на вас да кажете драги зрители
  • 11 Серьожа

    1 10 Отговор
    Гаранция,тези милиции са били на специализация в Москва!!!!!!!!!
  • 12 Batkata

    8 1 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    Много, много неща има за се оправят в България и най-вече в населяващото я племе.
    Това обаче не не означава, че трябва да се пламнат простотии. Да се сравнява живота в която и да е държава в Европа , с този в латинска америка е нелепо...
  • 13 xaxa

    2 2 Отговор
    Защо си мисля,статията е написана за България....Но журналиста го е било малко страх да напише България.
  • 14 onq s konq

    4 0 Отговор
    Такава е действителната вътрешнополитическа обстановка а Жайр Болсонаро само си въобразява, че строго контролира всичко защото е тръмпистка марионетка. Всъщност цялата Бразилия гори.
  • 15 gost

    0 2 Отговор

    До коментар #6 от "ПЕНКО":

    pij si hap4etata kolega
  • 16 6373389

    2 2 Отговор
    Латинска Америка са други тип хора. Много сме далеч от разбирането им как е устроен света и как да си подредят обществения строй и държава. Това не важи само за латините, но и за народи, които са и на изток. Единствените хора дето се мешат навсякъде по света си ги знаем и пораждат никви демокрации, а контролиран хаос, плюят на всичко, на особеностите в бита, самосъзнание и други термини от културологията като наука. Газене яката за да може да живеят на гърба на други икономики.
  • 17 МЕЧКАТА

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Woldemars":

    ЩОТО И МОЙТА ДРУЖИНА БЕШЕ ПЪРВА ЧАСТНА МИЛИЦИЯ
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 pantata

    0 1 Отговор
    liderat na bıdeşteto Braziliya samo sled 25 godini şte izmete i USA Rusiya i Kitay...zaedno s Japan şte bıdat Gospodarite na sveta

    Коментиран от #20

  • 20 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "pantata":

    А стига бе...ма верно ли ????????
  • 21 Мартин

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Монгола":

    Без Мексико, Колумбия и Аржентина съм съглсен .