Last news in Fakti

8 Септември, 2019 19:02 4 496 27

Крайовската спогодба също е Ден на Съединението

  • крайовската спогодба

Очевидно за политици и държавници 7 септември е един обикновен календарен ден

Крайовската спогодба също е Ден на Съединението - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Защо българските държавници и политици на 6 септември са всички патриоти, а на 7 септември оставят патриотичните доспехи?

Отмина 6 септември. Ако се вгледаме и вслушаме в изявите на държавници и политици ще си помислим, че те наистина усещат Съединението на Княжество България и Източна Румелия, като Съединение на голяма част от българската нация. Така изглежда на 6 септември. Но след 6 идва 7 септември.

Очевидно за политици и държавници 7 септември е един обикновен календарен ден и нищо повече. Но историята показва, че няма как да си голям държавник и политик патриот само на 6 септември, а да не разбираш що за ден е 7 септември.

На 7 септември 1940 г. е подписана Крайовската спогодба. По силата на този договор Кралство Румъния връща на Царство България Южна Добруджа. С този договор е извършено ново Съединение на голяма част от българската нация и земя. Ако съдим по реакцията на държавници и политици на 7 септември, то очевидно те не се вълнуват от връщането на Южна Добруджа в пределите на Царство България. А това означава, че на 6 септември те са патриотично настроени, но заради медиите, а не заради българската история.

В България за да си „патриот“ днес е достатъчно да охулиш турците, изстреляш някое предложение насочено срещу циганите. В последно време е модерно да си русофоб и да си мислиш, че си голям патриот. А всичко това показва жалката и трагична картина за патриотизма на българските политици и държавници.

Пишейки тези редове, се моля те да бъдат прочетени от българските държавници и политици. И ако ги прочетат ги моля да се разходят до Южна Добруджа и проведат срещи с все още живите българи, които помнят ужасните години за нашите сънародници, които до 1940 г. са били под румънска власт. И ако и след такива срещи не разберат, че за българската нация и държави 6 и 7 септември са дни на Съединението, то те са от онази категория патриоти, за които беше писал някога Ботев.
Време е 7 септември да бъде обявен за национален празник и честван като Съединението на Царство България и Южна Добруджа. Време е добруджанските революционери да намерят своето достойно място като национални герои в българската история.

Коментарът на Петко Добрев е публикуван в Епицентър


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 12 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Усмивката

    16 16 Отговор
    Абе ние не знаеме кога всъшност Бойко Методиев влиза в политиката ти искаш да знаеме за Добруджанското съединение.Историята се пише от силнит,..мисля.Някой римлянин беше го казал
  • 2 Западните Балкани

    42 2 Отговор
    Браво! За това малко се знае. България губи много от липсата на истинцки приятели и вътрешна и външна политика. Както Съединението, така и връщането на южна Добруджа е станало без позволение от великите сили. Жалко, че не сме успели да си върнем и запазим Беломорска и източна Тракия, българска Морава и цяла Добруджа.

    Коментиран от #6

  • 3 Емил

    24 38 Отговор
    По-голямо предателство от русофилистизма няма! Русия е враг на България от времето на Светослав - до днес! Турците са временно явление! Публикацията е измама. целяща да прикрие ролята на Цар Борис III и Хитлер в постигане на националния идеал на българите!

    Коментиран от #11, #16, #23

  • 4 Alex

    30 2 Отговор
    Поклон! Иначе патриоти са само когато има да се яде държавна баница, иначе са абсолютни мишки!
  • 5 име

    14 2 Отговор
    патриот е само обич към България ,петко. към другите само уважение. стига и те да ни уважават.
  • 6 групен фюрер

    38 7 Отговор

    До коментар #2 от "Западните Балкани":

    Бъркаш брато.Връщането на Южна Добруджа става първо с помощта на Адолф Хитлер.После акта е подкрепен от Русия,Англия и Франция.Да,жалко за западните покрайнини, Беломорска и източна Тракия, българска Морава и цяла Добруджа. Да се надяваме,че някога ще се случи да са български.
  • 7 данко хайрсъзина

    21 7 Отговор
    Б.Борисов и ГЕРБ докараха всички дни в годината,на разединенето.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Ура

    6 1 Отговор
    Да така.
  • 10 Порно

    14 9 Отговор
    Да честваме като голям подвиг част от споразумението между Хитлер и Сталин. или като голяма победа връщането от Борис на малка част от това , което загубихме заради баща му урода Фердо ? Добруджа така и така щяха да я върнат , ако не бяхме влезли във войната на страната на Германия. Тогава щяхме да имаме повече от Добруджа , както и часн от Македония и Беломорието.

    Коментиран от #14

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Хаджи хаджи Българин

    14 2 Отговор

    До коментар #8 от "Цолакис":

    Хмм, имало държава, тоест наказателна колония, на Римската Империя! Погледни политичвската география! Румънският език е от Ретро- Романската езикова група ! До преди 150 години са писали на " Българица"! Кирилицата е, така наречената глаголица! Прочети и ще видиш, че съм прав! И още нещо! Къде се намира Аула- на Хан Аспарух?
  • 13 Пиниза

    5 4 Отговор
    Явно тука има дежурни писачи на минуси на правилните постове.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 гост

    7 2 Отговор

    До коментар #14 от "Рубладжийче":

    А ти не може да не изтърсиш простотия.
  • 16 плевен

    9 2 Отговор

    До коментар #3 от "Емил":

    Тази работа с временното явление, върви я разказвай на кюрдите.
  • 17 Хаджи хаджи Българин

    4 3 Отговор
    Попитали Радио Ереван! " каква е разликата, между българската преса и порно филм?!? " Радио - Ереван отговорило! Познахте ли?????😎😂😎
  • 18 Хаджи хаджи Българин

    7 5 Отговор
    Отговора е! В порно филмите, поне сменят актрисите и декорите от време на време!
  • 19 onq s konq

    5 5 Отговор
    Честит празник девети септември на всички свестни българи
  • 20 free man

    3 2 Отговор
    Хубаво е човек да има мечта,ако ще да се казва и комунизъм.Но налагането и със сила от "мечтателите" Ленин,Сталин,Че Гевара,Кастро,Хонекер,Живков,Пол Пот и разни латиноси доведе до милиони убийства.Хората са прагматични-искат око да види,ръка да пипне.И след като комун.мечта не се осъществи си живеят с"гнилите" западни,реални коли,компютри,смартфони...Те към свестните ли са,или към глупавото мнозинство?!...Хора ,борете се за свободата си!

    Коментиран от #21

  • 21 Бай хой

    1 2 Отговор

    До коментар #20 от "free man":

    А евролиберастия и атлантически ценности значи могат да се налагат със сила, убийства и преврати? Много ти е плитка демагогията.

    Коментиран от #22

  • 22 free man

    5 1 Отговор

    До коментар #21 от "Бай хой":

    Хубаво е да се чете и ОСМИСЛЯ/ако има оборудване за това/,а да не се пише с омраза.Къде видя одобрението ми към насилие?Да бъдем толерантни и нека силата на любовта надделее над любовта към силата!
  • 23 Бай Онзи

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Емил":

    Това е истината!
  • 24 ели

    2 1 Отговор
    Аз съм роден в Добруджа майки и баща ми са учили в Румънски училища когато прочетох статията се зарадвах ,че много хора не зная историятаи за пръв път срещам такава статия.. А нашите ръководители не ги вълнува нашата история единствено което ги вълнува къкво ще каже американския посол за да го изпълнят веднага само това ги вълнува историята на българския народ кому е нужен..
  • 25 бай Даньо

    1 0 Отговор
    В България трябва да се повратя по всеки повод че Румъния е измислена държава по подобен сценарии на събитията който вървят в момента в Македония. Генетически с румънците сме идентични , поне най-близки, по-близки от гърци и сърби само днешните диви македонци са толкова близки. И това не е случайно румънците са същата смеска от гени на траки/даки , славяни, кумани , печенеги , хуни , прабългари . Румънците са най вече кумани , ние съшо в голяма част сме кумани, защото кумани са и трите династии управлявали втората българска империя . Румънците до идването на турците са интегрална част от българската държава , повече дори отколкто днешна южна България която е била разменна монета във войните с Византия. За 700 години никога не е имало румънско възстание против българската държава!? Първия опит за освбождаване от турците идва от Мирча стари ... Румънизацията идава в 17-18 когато под западно влияние се прави реформа на езика с цел да се откъсне и отроди една част от разпадащата се отоманска империя която се очертава като мощна балканска държава, която би объркала сметките на всички . Колкото и да са го пренаписвали езика днес половината им думи са славянски, а географски топоними имат български/славянски имена които днес румънците не разбират. Това разбира се е съвпадало с интереса и на Русия тогава, да няма съперничаща голяма славянска държава, въпреки че дураците са изиграни пак защото отдалечавайки румънците от славянските езици ги отдалечва и от Руси
  • 26 бай Даньо

    1 0 Отговор
    Това разбира се е съвпадало с интереса и на Русия тогава, да няма съперничаща голяма славянска държава, въпреки че дураците са изиграни пак защото отдалечавайки румънците от славянските езици ги отдалечва и от Русия, която винаги се вижда като хегемон на балканите около панславянската измислица. (Точно езика объркава много българи че имаме нещо общо с русите като гени, манталитет...) България тогава я няма на картата да се противопвостави и днес имаме една част от българския етнос отроден по превъзходен начин , горд от новата си идентичноста със далеч по добра държавотворна идея , че са наследници на римляните не на някакви си диваци от Азия с конски опашки за знаме ... С Македония се надявам да не се случи същото , защото става пред очите ни и доста по късно , след доста повече писмени доказателства, но като знам каква мъка е българската история не съм голям оптимист...
  • 27 Дориан

    2 0 Отговор
    Разбира се, че се омаловажава това. Целенасочено се проявява такова отношение към северните ни територии. Българският манталитет и национализъм е обърнат на югозапад. За жалост доктрината на страната ни следва това, а това е безсмислено. Безсмислено е фикс идея на държава и нация да бъде една икономически неизгодна територия. Македония е просто планини и чукари. Добруджа от своя страна е територия с плодородна почва, широк излаз на Черно море, който дава възможност за изграждане на курорти и пристанища (подобряване на търговията и транспорта), а и пристанища на Дунав. В Добруджа има находища на нефт и природен газ. Именно заради това и северната ни съседка е енергийно независима. Дотук бяха икономическите ползи, а сега и субективната страна на нещата. На това място се заражда българската държава, люлката на цивилизацията ни. Та, следователно и според патриотичното виждане това е атрактивната територия. За жалост обаче това е безвъзвратно загубено. Тази земя се намира в ръцете на шизофрениците, които се мислят за потомци на римляните, а са просто смес от руснаци, унгарци и цигани.